VUTRA
ForumZajednicaOfftopicMatematicki problemi - mozgalice
LEGACY

Matematicki problemi - mozgalice

486 odgovora38,471 pregleda

okt 2013.

Tema neka nam posluzi kao razonoda, a ne da postavljamo matematicke probleme za koje moramo cekati godinama nekog genija da se registruje na forum i postavi rjesenje. Evo za pocetak jedna laganica; Jedan i po nesit nasiti se s tri i po ribe u po dana. Sa koliko ribe se nasite tri nesita u tri dana?
rKj420ZMAJ

okt 2013.

42 ih fali jedna nula da bude u duhu foruma. papa za modera :lml_spam:

okt 2013.

[bez sadržaja]

okt 2013.

Bravo Radzo care, kralju, shahu, googlatoru :) Aj sad pokusaj bez googla da odgovoris Lonac sa poklopcem kosta 1200 dinara, lonac je od poklopca skuplji 1000 dinara. Koliko kosta poklopac?

okt 2013.

Jel ovo neka sala? ..pa 200dinara kosta.. valjda.. hahahaha
Vu ing.POZNAVALAC

okt 2013.

E jbg nije 200, 100 kinte kosta poklopac: (1200-1000):2=100 :-P

okt 2013.

:huh: :flamed: :lml_spam:
rKj420ZMAJ

okt 2013.

Kosta onolko kolko si dobar u cenkanju :D
FantomSBAMBASADOR

okt 2013.

Ides autom brzinom svijetla, kad upalis svijetla sta se desi??

okt 2013.

onda svjetlo ide brzinom auta :P
HookerLEGENDA

okt 2013.

Vrlo zeznuta matematika! Ovo morate uraditi BEZ DIGITRONA ILI OLOVKE. Pokuaajte. Uzmite 1000 i dodajte 40. Sad dodajte joa 1000. Sad dodajte 30. Dodajte opet 1000. Sad dodajte 20. A sad dodajte joa 1000. Sad dodajte 10. Koliko je to ukupno? Spustite se dole da vidite odgovor. Jeste li dobili 5000? E, nije ta no... Probajte ponovo :dada

okt 2013.

Huki, pa zar nije 4100? Zanemarujuci teoriju relativnosti, iz perspektive vozaca svjetlost iz farova se krece brzinom svjetlosti, dok za posmatraca sa strane vazi princip zbrajanja brzina pa ce svjetlo sa farova da pici dvostrukom brzinom svjetlosti. No teorija relativnosti kazuje suprotno, al kao svaka druga jos nije dokazana :)
HookerLEGENDA

okt 2013.

Jeste jbg, ali kad se na brzinu sabira u veini slu ajeva se izra una 5000. Upropastio mi Papa Romeo foru Pametnjakovi ... :thumb:

okt 2013.

Doktor pacijentu propise da pije po jednu tabletu svakih pola sata. Za koliko vremena ce popiti 5 tableta?

okt 2013.

za dva sata..?

okt 2013.

[bez sadržaja]
MeskalitoLEGENDA

okt 2013.

Bio jednom jedan Kralj i imao je tri sina .Dodje vreme za penziju i trebalo bi odabrati naslednika . Kralj nije imao favorita i dao im je jedan zadatak da odrade i naravno najbolji ce bit novi kralj . Svakom je dao po jednog konja i da se trkaju do odredjenog brda . Ima samo jedna zackoljica , onaj ciji konj stigne poslednji taj ce biti naslednik ;) Niko od tri sina nije ni krenuo tako da su upitali mudraca za savet (da ne kazem papu) i on im je nesto rekao pa su odmah svi skocili na konje i krenuli da se trkaju ... Sta im je mudrac rekao ?

okt 2013.

ili
HookerLEGENDA

okt 2013.

Rekao im je - ZAMENITE KONJE ! Da,da, zna i Hook poneato ...
MeskalitoLEGENDA

okt 2013.

Evo jos jedna cuvena logicka : Izgubili ste se i nailazite na kucu pored puta . Jedan smer je ispravan a drugi ne - ne znate koji je koji , nema znakova ,nista . U kuci zive dva brata blizanca .Totalno su isti ,razlika je samo sto jedan uvek govori istinu a drugi uvek laze :) . Pored kuce se nalazi jedan od blizanaca (ne znate koji ) . Imate pravo na samo jedno pitanje bratu blizancu da biste nasli pravi put - Sta cete ga pitati ?

okt 2013.

[bez sadržaja]
HookerLEGENDA

okt 2013.

Pitao bih - `ta bi tvoj brat rekao kad bih ga pitao koji je pravi put? Oba bi pokazala na pogreaan put..., sto znaci da treba krenuti suprotno... Ala mi ide ovo :dada

okt 2013.

Moze li se pomocu lenjira izmjeriti prostorna dijagonala cigle bez upotrebe matematickih formula? Sva druga sredstva su dozvoljena :)

okt 2013.

Pod sva druga sredstva, da li se podrazumeva i fleks kojim bi po dijagonali presekli ciglu? :D

okt 2013.

mo~e se... ja imam ideju, ali vam neu rei, mo~da netko smisli joa neko bolje, kreativnije rjeaenje... :)

okt 2013.

Je li 63 riba to an odgovor? Meni tako izgleda. Klasika, brzopletost ipak je 42. ribe. Bar mislim, ahahah :ovca

okt 2013.

Sta reci osim bravo :) Ali, kao sto je u vecini slucajeva objektivnije da ljudi imaju paletu cigli a nemaju flekse, pa bi u vom slucaju bile dovoljne 3 cigle umjesto rezanja jedne po prostornoj dijagonali :)

okt 2013.

ekaj, ekaj, sad si me zbunio. `ta radia sa 3 cigle? A i ne moraa po prostornoj dijagonali, mo~ea i po dijagonali neke od stranica, mislim da je jednostavnije. :D

okt 2013.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/95/Cuboid_abcd.svg/400px-Cuboid_abcd.svg.png Ovo bi bila prostorna dijagonala. Moze se izracunati na dva nacina: d^=a^+b^+c^ ili stranicom c i dijagonalom pravougla koji sacinjavaju stranice a i b, pa imamo a^+b^=c^ i Korijen hipotenuze c bi bila prostorna dijagonala. No medjutim, matematicki racun nije dozvoljen.

okt 2013.

Pronadjite desetocifreni broj, u kom prvi broj oznacava koliko je nula u tom broju, drugi broj koliko je jedinica u broju i tako dalje do desetog broja koji oznacava koliko je devetki u tom broju

okt 2013.

Sad si me tek zbunio... :D `to mi napri a to sve ako ne mo~e tako? :D `ta bi sa 3 cigle?

okt 2013.

Stavis dvije cigle jednu do druge, trecu postavis na jednu od te dvije da budu u vertikalnoj ravni i izmjeris rastojanje izmedju coska gornje cigle do suprotnog coska donje cigle. 9000000000 ?

okt 2013.

hehe, odlican si, moze i tako, ja znam za 6210001000
weedoyeLEGENDA

okt 2013.

evo jedna lagana zagonetka : Na pecanje idu dva sina i dva oca, a ipak ih je samo trojica. Kako to?

okt 2013.

sin, otac i djed @Bugi, ne moze 9000000000, jer ima jednu devetku :) al zato moze 8000000010 :D

okt 2013.

e da, videh devet nula al i ja zaboravih jednu devetku... evo jos jedan Koji petocifren broj ima sljedece karakteristike: Ako stavimo broj 1 na pocetku, dobili smo niz tri puta manji nego ako stavmo broj 1 na kraju tog broja.

nov 2013.

Aj neko odg na ovu... Marko ima 2 godine, a njegov brat duplo manje od njega, kad marko bude imao 100godina kolko ce imati njegov brat ?
weedoyeLEGENDA

nov 2013.

99 godina :)

nov 2013.

nije da sam pesimista, al vjerojatno e ve obojica biti mrtvi... :rofl:

nov 2013.

po ovom pitanju je zapelo ;) evo resenja: 42857 ;)

nov 2013.

Uhh, cekaj malo :) Trazimo karakteristike petocifrenog broja! Ako stavimo 1 na pocetak niza, umjesto 4, onda dobijemo 12857 i taj rezultat nije tacan. U slucaju da 1 stavimo ispred 42857 dobicemo sestocifreni broj, ali ce taj niz biti tri puta manji od opet sestocifrenog broja, 142857 x 3 = 428571 / 3 :)

nov 2013.

papa, nisi se razbudio, imas broj 42857, ako stavis 1 ispred dobices 142857, a ako stavi 1 iza dobices 428571 ;) ovaj drugi je tri puta veci od prvog

nov 2013.

Jeste tako, Bugi, ali onda ispadne sestocifren broj, a ja utuvio petocifreni :)

nov 2013.

a ok, shvatio si da na petocifreni treba dodati numero uno na pocetku ili na kraju, to je karakteristika tog petocifrenog broja, da kada se doda kec tamo il vamo, jedan je 3x veci od drugog ;) evo jos jedan: Na pitanje o svom rodjendanu, covek je rekao: "Prekjuce sam jos imao 25 godina, a iduce godine cu napuniti 28." To vazi samo za jedan dan u godini - kada je rodjen i kog dana je to rekao?

nov 2013.

Jedna ptica leti ispred a dvije pozadi, jedna pozadi i dvije naprijed, jedna izmedju dvije i dvije oko jedne, koliko ptica leti?

nov 2013.

ne znam, al sve su na broju ;)
jesamZMAJ

nov 2013.

jel 29.2. ovo s pticama je mnogo komplikovano, hehe ps nisam sad vise bas sigurna

nov 2013.

nije curo ;) a ptice su na broju, ne brini
jesamZMAJ

nov 2013.

dobro momak, postscriptala sam se, hahaha edit:

nov 2013.

3?
BokaBluesISTRAŽIVAČ

nov 2013.

Zar ne bi trebalo 5 ptica? Nek im je formacija u vidu romba sa tom jednom u sredini ?

nov 2013.

A ovo si zakomplikovao skroz, nikako izbaciti iz glave prestupnu godinu... :D 31. decembra je roen a 1. januara je to rekao. Valjda se nisam neato zabrojao opet... :D

nov 2013.

:thumb:

nov 2013.

Tri su sasvim dovoljne, ukoliko lete u liniji jedna iza druge i sve navedeno ce biti tacno :D

nov 2013.

upotrebite broj 8 osam puta da dobijete 1000, moze da se koristi bilo koji math simbol... ima vise opcija ;)
MeskalitoLEGENDA

nov 2013.

((8*8)+(8*8))*8-8-8-8

nov 2013.

Prevedite zabe s jedne strane na drugu. Svaka zaba moze da preskoci samo po jednu zabu i ne mogu skakati nazad :) http://www.2flashgames.com/2fgkjn134kjlh1cfn81vc34/flash/f-1136.swf Nadam se da nije zabranjeno linkovanje ovih igara :D

nov 2013.

888 + 88 + 8 + 8 + 8 ili (8888-888)/8 ;) papa, kakvo linkovanje, ja ne vidim link

nov 2013.

postavio sam link na kojem je igra u kojoj trebas preseliti zabe s jedne strane na drugu, al se nesto zakomplikovalo :D

nov 2013.

evo jedna laka za meskija ;) koliko ukupno ima kvadrata na sahovskoj tabli
BokaBluesISTRAŽIVAČ

nov 2013.

uh, prvo sto ima 64 polja a tek onda onih sto cine 2*2 pa 3*3 polja, fijuuuu

nov 2013.

beskona no... :P aalim se, nije baa toliko, al jako je velika brojka u pitanju, ako uzmea u obzir da imaa kvadrata dimenzija 1x1 pa do 8x8 koje mo~ea "pomicati"...

nov 2013.

Dok cekamo meskijev odgovor evo jedne zagonetke iz teorije skupova :) U jednom gradu radi brico koji svaki dan brije samo one muskarce koji ne briju sami sebe. Pitanje je, da li brico brije sebe?
MeskalitoLEGENDA

nov 2013.

204 mislim ;)

nov 2013.

:thumb:
BokaBluesISTRAŽIVAČ

nov 2013.

Brije se, brico je zensko i trebalo bi da obrije noge ponekad. :D

nov 2013.

To ona "pricale zene po brijacnici" :) Malo paradoksalno. Imamo dva skupa. U jednom su muskarci koje brije brico, a u drugom muskarci koji briju sami sebe. U koji skup ubaciti bricu? :D

nov 2013.

Pa da! Paradoks ne bi bio paradoks da je moguce odgovoriti na njega :) Nadjite broj ciji kvadrat ako mu se doda ili oduzme 5 opet daje kvadrat? Pe.Se. Jesam li prinudjen pisati post za postom ili ima neka fora da se tekst malo modifikuje? :bis:
BokaBluesISTRAŽIVAČ

nov 2013.

Da nije 2? Samo sad se ne mogu sjetiti da li postoji korijen iz -1, a opet sto dalje idem od tog broja kvadrati mi se ''udaljavaju'' jedan od drugog. A vezano za paradokse ima onaj stari Grcki o putujucoj strijeli :) Kad odapnes strijelu ona se u svojoj putanji vidno krece, dok ako bi gledali iz druge perspektive ona u bilo kojem jedinstvenom trenutku zauzima jedno mjesto tj. stoji na istom mjestu u prostoru u tom trenutku. E sad, kako to da zbir ne kretanja u prostoru daje kretanje? :sad2:

nov 2013.

Ako izuzmemo vrijeme kao velicinu, a ostavimo samo prostor, onda nece biti nicega jer nemamo vremena da opazamo :)
MeskalitoLEGENDA

nov 2013.

Znaci ,vreme i prostor nokat i meso ;)

nov 2013.

Naravno da su kao nokat i meso, cak, su mnogo zavisniji. Isto je kao sa strijelom. Samo trebamo zamisliti da je sve stalo, a ne samo strijela. Stali su cak i elektroni u svojim orbitalama oko jezgra i sta smo dobili? Jedno veliko nista, bez ikakvog smisla. Kretanje materije u prostoru i njihove uzajamne odnose proucava Matematika u sluzbi neke srodne nauke. Kada se kao takva dozivi postane mnogo interesantna. :)
HookerLEGENDA

nov 2013.

Uala tri de aka u prodavnicu da kupe knjigu i vide da kosta 30 dinara. Svaki od njih izvadi po 10 dinara i plate. Taman kad su hteli da izadju iz radnje, gazda ka~e prodavcu da je knjiga na sni~enju i da koata 25 dinara, tako da treba da im vrati 5. Medjutim, prodavac sebi zadrzi 2 dinara, a 3 vrati de acima (svakom po 1). Ra unica: Svaki de ak je platio 9 dinara (inicijalno je platio 10 dinara, ali mu je prodavac vratio 1), ato ukupno iznosi 27 (9*3). A prodavac je za sebe zadrzao 2 dinara. Znaci, 27 + 2 = 29 Gde je 1 dinar?!?!

nov 2013.

Kako nadje manjak, brate Huki. Kod mene ima viska 2 dinara :) Tri djecaka plate po 9 dinara, jer su im vratili po jedan dinar od 10 koje su svaki od djecaka dali na pocetku, sto ce reci da svaki od njih ima po dinar u dzepu. Dakle (9x3)+(1x3)+2 koje je prodavac otudjio = 32 Nesto tu ne stima :D
HookerLEGENDA

nov 2013.

Razmisli jos malo :icon_lol: ... Uh, sto mi je milo sto sam te bacio u dilemu, ovo mi je ulepsalo dan :hehe: Sve stima, javljam se kasnije, zurim na posao. Pozdrav Papa Romeo :thumb:
weedoyeLEGENDA

nov 2013.

Hook pa ovo je isto kao moj zadatak samo su akteri drugaciji :) postavio sam na chatu ili u brutalu a evo resenja. dali su 30, vraceno im je 3, znaci dali su 27, 2 dolara je zadrzao lik i 25 je soba tako da je sve na broju :D

nov 2013.

Meni i dalje nije jasno otkud 2 dinara viska? Njih trojica daju po 9 sto je 27 ukupno, a imaju jos po 1 dinar od kusura, je l tako? Trgovac je zadrzao za sebe 2 dinara sto na onih 27 sto su dali iznosi 29 dinara!!! Tome kad dodamo od njih trojice po 1 dinar kusura dobijemo zbir od 32 dinara, ako se ne varam!? Moze li to neko malo racionalnije da mi objasni? Nista ja vise ne kontam
HookerLEGENDA

nov 2013.

Decaci su platili ukupno 27 dinara, dva je uzeo prodavac, a 25 je kod gazde. Znaci, treba da se oduzmu ona 2 dinara, a ne da se saberu.

nov 2013.

"MATEMATI KI FENOMEN: Danas je poslednji datum od neparnih brojeva u nizu u ovom veku!" "Numerolozi tvrde da "neparni dan" nosi posebno zna enje i da e za mnoge ovaj vikend predstavljati korenite promene. Sledei dan neparnih brojeva u nizu eka nas tek za 92 godine" Kakva tri uzastopna neparna broja? Sta 9.11.13.? Sta pet puta u 100 godina? Deveti dan jedanaestog mjeseca trinaeste godine je jednom zabiljezen, valjda. Deveti dan jedanaestog mjeseca dvijehiljadetrinaeste godine ne moze biti sa tri uzastopna neparna broja! .... ih fenomen, da ih .... i to matematicki!

nov 2013.

Knjige su slozene u kutije tako da u svakoj kutiji bude jednak broj knjiga. Radniku koji pakuje knjige i salje naruciteljima treba 3 sata i 36 minuta da prepakuje i posalje citavu kutiju knjiga. Drugom radniku za isti posao treba 2 sata i 6 minuta. Ako za neko vrijeme prvi radnik spakuje 63 knjige, koliko ce knjiga za isto vrijeme spakovati drugi radnik?
BokaBluesISTRAŽIVAČ

nov 2013.

216 : 126 = 63 : x x = 36.75 Ali opet nekako mi nelogicno da radnik koji brze sprema uradi manje za isto vrijeme.

nov 2013.

Malo bolje postavi zadatak, Bokacho :)
weedoyeLEGENDA

nov 2013.

216 : 126 = x : 63 x=216x63/126 x=108

nov 2013.

Da bismo mogli rijesiti zadatak potrebno nam je znati koliko vremena treba i jednom i drugom da spakuju jednu knjigu. Ako uzmemo da u kutiji bude slozeno 100 knjiga, a prvom treba 216 minuta da ih prepakuje iz toga proizilazi da mu treba 2 minute i 16 sekundi da spakuje jednu knjigu. Drugom za isti posao treba 1 minut i 26 sekundi. 63 knjige pomnozimo sa 2,16 koliko je prvom potrebno da upakuje jednu knjigu i dobijemo da je 63 knjige pakovao 136,08 minuta, to vrijeme podijelimo sa 1,26 i dobicemo broj knjiga koji je drugi spakovao za isto vrijeme. :)

nov 2013.

Na dnu jezera postoji izvor koji svakog dana dopunjuje jezero sa konstantnom kolicinom vode. Krdo od 183 slona popije vodu iz jezera za 1 dan, a krdo od 37 slonova za 5 dana. Koliko dana bi mogao na jezeru piti jedan slon?
MeskalitoLEGENDA

nov 2013.

Pa jedan slon bi mogo beskonacno posto se izvor dopunjuje svakog dana . Da se ne dopunjuje verovatno bi pio 183 dana ako racunamo da svaki slon pije podjednako .

nov 2013.

Zamislimo rezervoar u koji stane odredjena kollicina vode. Isti rezervoar se dopunjava sa konstantnom kolicinom vode svaki dan. Ukoliko na dnu rezervoara izbusimo 183 rupe voda iz rezervoara ce iscuriti za jedan dan, bez obzira sto ima stalni dotok vode. Znaci, dotok je slab u odnosu na istakanje. Isti rezervoar se isprazni za 5 dana ako izbusimo 37 rupa. Za koliko dana ce se rezervoar isprazniti ako izbusimo samo jednu rupu? Je l ovo malo jasnije pitanje? :)

nov 2013.

evo papa, ja sam izbusio pa sad da vidimo :signs040:
BokaBluesISTRAŽIVAČ

nov 2013.

Za 183 dana? Valjda se racuna: 183 rupe * 1 dan = 183 37 rupa * 5 dana = 185 (sto je jako blizu broju 183 :) ) 1 rupa * x dana = 183 Nego, jesmo li mi rijesili ono o izgubljenom dinaru i knjizi?

nov 2013.

Oznacimo kolicinu vode koja iscuri kroz jednu rupu sa "k", kolicinu vode u rezervoaru sa "r" i kolicinu vode koja se dopuni u toku dana sa "d" Situacija je sledeca; r + d = 183k i 5d + r = 37 * 5k Iz ovih jednacina dobijamo da je d = 0.5k iz cega proizilazi da je r = 182.5k Ako jednoj rupi trepa x dana da isprazni rezervoar onda imamo da je xk = r + xd odnosno xk = 182.5k + 0.5d Iz svega ovog proizilazi da jedna rupa ispusti vodu iz rezervoara + dopunjavanja za 365 dana Sta napisah?! :D

nov 2013.

Jedan lagani rebuscic za zagrijavanje: 1/4ak
HookerLEGENDA

nov 2013.

Petak, sto posto :D , daj neato teze :thumb:
weedoyeLEGENDA

nov 2013.

nije petak nego cetvrtak, juce na chatu alika na keca pogdila nego papa odma dao neki matematicki rebus, ko li ce to resi :)
HookerLEGENDA

nov 2013.

Ma jasno hebo ga ti, nego se zaebavam evu novog rebusa 1/4 + 1 ak odgovor - ponedeljak :thumb:
dk1litkAMBASADOR

nov 2013.

Malo logike! Dva otoka. Na A ~ive la~ovi koji na svako pitanje odgovore la~om, a na B poatenjaci, koji se nikada ne la~u. Jedan put na godinu, stanovnici oba otoka se promjeaaju meu sobom. Nekolicina jih ide iz A na B a nekolicina iz B na A. Ti doletia iz svemira na jedan od otoka. Mo~ea postaviti samo jedno pitanje (bilo kome i tako ne znaa dali e biti osoba la~ov ili poatenjak) i na osnovu tog pitanja moraa saznati na kojem si otoku. Kako se glasi pitanje?

nov 2013.

Koje god pitas sta bi rekli oni drugi slagace ti :) Slicno pitanje smo imali od naseg druga, brata, rodjaka i kuma Meskalita na prvoj strani teme.
dk1litkAMBASADOR

nov 2013.

itam ...
dk1litkAMBASADOR

nov 2013.

Ok, onda malo te~i ! Sretnu se dva prijatelja. Kako si i standar, onda se po inje o familiji. A : koliko imaa djece? B : 3 sina A : Koliko jim je godina B:: ako zbrojia njihove godine dobijaa 36 a ako jih pomno~ia, broj je jednak broju prozora na onoj ku i tamo dole A: kmm ... fali mi joa jedan podatak!!! B : najstariji sin trenira futbal i A mu ka~e koliko su stari sinovi

nov 2013.

Ok Recimo da smo na ostrvu A gdje su lazovi medju kojima ima onih sa ostrva B koji govore istinu. Pitamo li ostrvljanina A na kojem smo ostrvu recice nam da smo na ostrvu B jer laze, dok ce onaj sa ostrva B koji govori istinu reci da smo na ostrvu A. Znaci nismo postavili pitanje koje ce nam dati nesumnjivo istinit odgovor. Ukoliko pitamo ostrvljanina A sta bi odgovorio ostrvljanin B da ga pitamo na kojem smo ostrvu opet ce slagati da smo na ostrvu B jer uvijek laze. Ako isto pitanje postavimo ostrvljaninu B sta bi rekao onaj sa ostrva A morace slagati da smo na ostrvu B jer bi u tom slucaju rekao istinu. Edit: 36 Evo i tebi jedno lagano pitanje vezano za tog prijatelja koji ima tri sina Ako je prosle godine otac bio 4 puta stariji od najmladjeg sina, a prije 5 godina je bio 8 puta stariji, koliko godina ima otac a koliko najmladji sin ove godine?
dk1litkAMBASADOR

nov 2013.

PAPA ok je, isto je to moje kao ato si rekao. Nisam itao i vidio, da je isti zadatak ve postavljen. Tvoj prvi odgovorio nisam razumio i pomislio, da ti ne razumea mene. :) Rjeaenje tvoje ! Najprije emo izra unati, koliko su bili stari proale godine :) Evo : 8x+4=4(x+4) x=3 Proale godine su bili stari 28 i 7, ove godine 29 i 8 ali nisu iz one moje familje sa prozorima :) A sada prijatelju ti na prozore ina e 1:0 za mene :) btw., Ali joa me malo mu i ostrvo. Koje si rekao, da je to pitanje? :)

nov 2013.

Kako si dobio/la da je x=3?

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se