VUTRA
ForumZajednicaOfftopicTeorija evolucije, kreacionizam ili nesto trece?
LEGACY

Teorija evolucije, kreacionizam ili nesto trece?

150 odgovora8,290 pregleda
Majstor UgvejISTRAŽIVAČ

jun 2017.

Ovo je cesto pitanje, uvek se napusen zapitam koja je svrha postojanja coveka, zasto smo stvoreni i koja je nasa svrha postojanja, kad se zablejim u zvezde ono pomislim da je gore nebo jebeno beskonacno i da smo mi samo jedan atom u svemiru... Dodje mi tako i ubedarim se kad to razmislim. Ne znam sta da mislim, da li je cika Darvin bio u pravu da smo nastali evolucijom ili nas je Bog stvorio, ili pak vanzemaljci... U Darvina sumnjam jer su neke teorije oko Big Banga pobijene koliko znam i Big Bang nije naucno dokazana cinjenica ( koliko ja znam ) U Boga sumnjam jer ako je bog stvorio sve ovo, ko je onda stvorio Boga, jer Bog onda ne bi bio Bog da ga je neko stvorio, taj neko bi bio visi od njega. A Bog sam sebe nije mogao stvoriti. U Vanzemaljce sumnjam isto kao i za Boga. Gledao sam razne naucnike kako govore da su naz vanzemaljci stvorili. Ali, ko je onda stvorio te vanzemaljce ?? Budizam i Hinduizam kao vere ne poznajem i ne znam sta oni misle po pitanju kako je nastao covek, tako da i to ako znate napisite mi Koji kurac, ne zna covek u sta da veruje. Zanimaju me vasa misljenja, u sta vi verujete , u Boga, ili verujete Darvinu, verujete u vanzemaljce, okultizam, u Lucifera? Dajte mi cvrste razloge i cinjenice za to u sta verujete da i ja pocnem da verujem u to jer ne mogu sedeti na miru napusen a da se ne zadubim u tu temu
TriptankLEGENDA

jun 2017.

Ja vjerujem u neato tree :razvaljen::

jun 2017.

jbt. jos jedna glavolomna tema, ko da nam nije dosta papinih :D da nije u Sve i svasta vec bi bila na yardu. nego majstore, zasto mislis da postojanje coveka mora da ima svrhu. to je samo rec koju je izmislio covek. mora li ta rec da bude kosmickih dimenzija :) ajd uzivajte dalje, neka teme tu di je, bice zainteresovanih da kazu koju siguran sam
hazeriZMAJ

jun 2017.

Vjerujem u dobro uzgojenu travu sa dobrim gnojivom i sa odlicnom kolicinom mljecnih,amber trihoma:)
Majstor UgvejISTRAŽIVAČ

jun 2017.

@PowerSeed Ne mora da ima svrhu, to nije toliko bitno, ali me vise buni to pitanje kako smo nastali...
TriptankLEGENDA

jun 2017.

Moraa bit svjestan toga da nikad neea saznati pravu istinu kako je nastao ovjek. ovjek uzme komad drveta i napravi stolicu. Stolica nikad nee biti svjesna toga da ju je ovjek napravio, sa svrhom da sjedi na njoj. Tako je mogue da nikad neemo saznati za koju svrhu je stvoren ovjek, i tko/ato nas je stvorilo. To je moje skromno mialjenje, treba te~iti srei, pomaganju drugima i initi dobro za sebe i ljude oko sebe, ne isplati se zamarati stvarima koje su nam nedoku ive.

jun 2017.

Ja uo da je neki frajer sklepao nas sve od komada rebra, ka~u dobar majstor bio. Sin mu isto bio poznati iluzionist, zabavljao ljude po ulicama raznoraznim trikovima pa ga razapeae jbg. zajedno sa 14 drugih iluzionista. Nisu pazili, di ea petljat s magijom kad je u to doba bila na loaem glasu. Lako je Blaineu i Koperfildu u novije vrijeme. Vanzemljaci su legende, vjerujem da su spolno opili sa majmunima i eto nas, kako bi ina e bio ovak dlakav. Svrha ovjekovog postojanja je initi dobra dijela, samo tako ljudsko bie mo~e osjetiti ata je istinska srea. Dobij na lotu masu para i bit ea sretan, ali ta srea nije istinska srea, to je ona srea kratkog vijeka. U ini dobro dijelo, pomogni nekom, prevedi bakicu prek pjeaa kog, nahrani gladne, uputi nekom lijepu rije i osjetit ea istinsku sreu koja e te ispunjavati zauvjek. To je zapravo poanta zdravog ~ivljenja, biti sretan, samo je problem ato ljudi u danaanje vrijeme tuma e sreu na pogreaan na in, i misle da e im materijalno donijeti sreu, u biti se zavaravaju.
BladerZMAJ

jun 2017.

Meni se nekako ini da je svrha stvorila ovjeka. Isto kao i elementi kako su nastali, od lakaih te~i, strukture, od kaoti nih do organiziranijih. Svrha ovjeka je ista kao i svrha cijelog svemira, a to je spiralni razvoj. Recikliranje, ali u napredak. Zaato bi ovjek imao odvojenu svrhu od svoje majke i oce ili bake i djeda... U potrazi za svrhom ne smije se ovjeka odvojiti od prirode. ovjek i je priroda...
StipeZMAJ

jun 2017.

mozda je nemamo, mozda je svrha da samo jesmo, koja je svrha svih ostalih zivih bica? svi smo tu da bi svi mogli biti tu. mozda nam je duhovni svijet originalni a ovaj fizicki svijet samo jedan od skolskih satova za prikupljanje nekog znanja ili kolektivnog znanja. mislim da je najbolji odgovor; ne znamo i mozemo samo mastat ili naglabat sto bi voljeli da je ili sto netko misli da je. sto se tice evolucije i darvina, to je nepobitno da li smo se ravijali kroz milione godina i da li nam je majmun isti potomak. jednsotavno je to tako i imas miljon vidljivih i opipljivih dokaza za to a niti jedan(realan za protiv). a sad sto se desilo prije ili za vrijeme toga sve, da li smo manipulirani u medjuvremenu ili ne.... ko ce ga znat. Za zivot, osim uvjeta su potrebni neki kompleksi kemijski spojevi da bi nastala aminokiselina. Sa aminokiselinama dolazi rna, dna, multiplciranje stanica. Sa multipliciranjem stanica imas zivot. U razlicitim uvjetima razliciti oblici "zivota" se mijenjaju i oni koji ne prezive nestanu i tako miljardama godina raste broj stanica krece kompleksniji zivot koji se prilagodjava okolini na nacin da nestane ako se ne moze prilagodit ili se mijenja dna zapis uslijed djelovanja . Jednostavna prirodna selekcija. Nije mi jasno zasto je to ljudima tako tesko za shvatit i zasto svi misli da smo mi nastali iz majmuna :D Razna zracenja iz svemira, gama, uv od sunca... utjecu na nase tijelo i izazivaju mutacije. Skoro pa spontane promjene koje mogu biti pozitivne, negativne ili neutralne. Negativna ne nastavljaju jer takve zivotinje nece prosirit genetiku (crveni guster u zelenoj sumi nece prezivijet). Pozitivne mutacije nastavljaju sa zivotom i breedanjem i ta mutacija postaje dio vrste. Isto kak i mutaciju na cannabisu mozes breedat dalje i sacuvat taj gen. Neutralne mutacije nemaju ni stete ni koristi pa se javljaju tu i tamo. Tipa plave oci kod covjeka. Ja to sve malo karikiram, nisam znanstvenik :D ne postoje teorije o big bangu. znanstvenici se ne srame reci da ne znaju. al to ne znaci da ako jos ne znamo da je to kreacija nekog magicnog bica. jer sve u povijesti sto nismo znali smo pripisivali magiji. zna se da je "eksplozija" jer ima centar sirenja kao i kod bilo koje druge eksplozije. po tome se zna brzina sirenja, starost...itd. sto je kreiralu tu eksploziju i sto je bilo prije toga...ako je uopce ista bilo prije toga jer je i vrijeme nastalo big bangom. znaci, bila je ekslozija, a sto ju je kreiralo, to nitko jos ne zna. taj pojam je paradoksalan u svim pogledima. sama "svemogucnost" bilo koga je paradox. osim ako se radi o nekim, nama nepoznatim, zakonima fizike i dimenzija. onda je sve moguce, bas kao i kod magije/svemogucnosti. matematicki/statisticki bi moralo bit cijela hrpetina njih. znaci oni kemijski spojevi o kojima sam pricao potrebni za zivot su mogli doci od bilo gdje. Isto tak i zivot sa nase planete (virusi, bakterije...) su mogle otic u sve djelove nama poznatog svemira uslijed udara meteora. Kod jakih udara materija sa planete odleti u svemir i putuje ak treba miljardama godina dok ne sleti na planet koji ima uvjete za zivot, kao i na zemlji. Kad uracunas da imas miljarde godina vremena da to ode i dodje.... ne vidim zasto ih ne bi bilo negdje. Druga hipoteza je, i da ih ima hrpetine okolo, udaljenost do prvih mogucih planeta je toliko velika da se nikada necemo sresti. Osim ako netko nema neki teleport/prostorvrijeme maaina mercedes :D Onda se mozda i vidimo hahah ak je evolucija zakon ovog univerzuma, onda je svasta moguce unutar mega ogromnog vremenskog perioda. Nisu problem vanzemaljci niti mi. To se jos moze shvatit. Pitanje je odakle big bang i pocetna materija :) Ak za nju saznamo, onda se ostalo vec i moze shvatit. Druga prica je da svemir postoji oduvijek i postojat ce zauvijek. To je nesto sto, kako kazu, ljudski mozak ne moze shvatit :) Ako se pretvaramo da shvacamo da je oduvijek i zauvijek i da se stvaraju novi konstantno, onda je vec malo lakse za hendlat sve ostalo. odakle uopce to da bi covjek morao u nesto vjerovati. mislim, ne ulazim da li nesto postoji vise ili ne. samo kazem, ako nesto ne znamo, onda ne znamo. nema potrebe prilagodjavati price tako da nam sjednu na mjesto naseg neznanja i da se osjecamo ugodno. treba rec ne znam i trazit odgovore. do sad si puno toga naucio i znas racionalno razmisljati. shvati sto mozes shvatit, sto ne mozes, pusti da se sazna pa cemo svi naucit :D munje, gromovi, vjetrovi, poplave, pozari, vulkani, potresi..... svaki od njih je bio neki bog ili barem 50 njih. Pa danas znamo da to nisu bogovi :) Jos ne znamo za big bang, crnu materiju, tocan nastanak zivota, jer jos nije rekreiran iako se zna u teoriji. u nista, na nacin kako bi se trebalo vjerovati po zemaljskim standardima :D ne vjerujem u nista jer vjera nije pojam koji se trazi. mogu iznjeti sto bi moglo biti i sto bi volio da bude... ili sto :) vjeru u neke vise autoritete/kreatore nemam jer ih nisam ni vidio, ni cuo, ni osjetio, niti mi to ima nekog smisla. a ako su tu, a namjerno se skrivaju i nemaju nikakvog utjecaja, onda je to potpuno identicno kao i da ih nema ;) eto. volim o ovome razgovarat, dokle god se moze normalno razgovarat sa nekim cinjenicama i razumnim argumentima, bez magije, jer ako ukljucimo magiju i svemuguce likove, onda odmah mozemo prestat ucit i bit budale do kraja zivota jer cemo na svako pitanje odgvorit sa, to je taj i taj stvorio i necemo imati motivaciju za pravim i istinitim odgovorima..... inace cemo dobiti svakog covjeka zasebno koji vjeruje u svoju interpretaciju price loje su sve razlicite. ne velim da to sve ne postoji, ali ne velim ni da postoji. jednostavno ne znam al ima puno zanimljivih prica za poslusat i za naucit. do tada, mogu eventualno iznjet svoje misljenje onoga sto bi volio da bude a i ne zvuci toliko nemoguce. Pricam o duhovnom svijetu. uhh. ovo sam tipkao dokle god me pljuga drzala :D edit: zaboravio sam ono sto sam cijelo vrijeme htio rec. odakle dolazi svijest i da li je to samo kreacija mozga ili je mozak samo AM/FM radio koji filtrira razlicite oblike energije, za koje znam i ne znamo...... jer si pitao za hinduizam. sva ova fizicka prica postaje manje bitna i pocinje cijelo novo poglavlje. edit: tesko je odrzat ovakvu temu bez da krsimo pravilnik ;)
Majstor UgvejISTRAŽIVAČ

jun 2017.

@Stipe Deluje mi logicno ovo sto si napisao, mogu reci da se slazem sa tobom. Ne kazem da covek mora u nesto verovati u religijskom smislu, nego kazem da bi covek morao verovati u neku teoriju kako je sam covek nastao, jer nismo videli ni boga, nismo videli ni veliki prasak pa posto u to nismo sigurni, moramo u to verovati Naveo si primer za plave oci, interesuje me to, posto ja imam plave oci :D

jun 2017.

:spliff:
StipeZMAJ

jun 2017.

upravo to ven :D kak tek zgleda kad su mu oci krvave hhahha
Majstor UgvejISTRAŽIVAČ

jun 2017.

Lepo razmisljas, delim misljenje sa tobom, prirodnom selekcijom samo najjace vrste opstaju
StipeZMAJ

jun 2017.

pa glupo je slijepo vjerovat u nesto sto ne znas tocno sto se desava. onda moras izmisljat price u glavi da popune praznine. ovak. znanost ne tvrdi nista 1000%. znanost iznosi natocnije moguce cinjenice za koje zna i pokusava se pobit. znaci znanstvene hipoteze se ne dokazuju, nego se postave i pokusaju se pobit. ako se ne uspiju pobit na niti jedan moguci nacin, ta hipoteza postaje teorija. (mozda sam pobrkao pojmove, al tako je nekako) pa ako proucis sto darwin kaze, shvatit ces da je jako jednostavno, logicno i shvatljivo. treba samo procitat. postoje neki upitnici za koje se jos ne zna tocno. znaci sami pocetak. covjeka mozes trejsat skroz, mislim do bakterije jer ima dnk. virusii neki nemaju, imaju rna pa sve ispod prema samoj kreaciji iz aminokiseline u jednostanicni zivot je malo nejasno. nisu jos uspjeli kreirati zivot, da se preciznije izrazim, iako se zna da je krenuo prakticki nakon aminokiselina. sve ostalo sto se tice izmjena i grananje zivota ima svoje dokaze po muzejima. nema novih vrsta preko noci, to su sve milioni godina minorinih izmjena. Jednom kada se ta grana pocne dovoljno razlikovati da se ne moze medjusobno breedati, tada nastaje nova vrsta. Jedan znansvenik je reverse bredao lisicu u psa, posto je lisica "nastala" ranije u tom lancu. Znaci evolucija i genetsko breedanje ganje nemaju pre velike razlike, osim sto u prirodi to traje jako puno duze i priroda ne ostavlja losu genetiku. kada bi ganju breedali i ukrstali i cekali mutacije..... za nasih 5 zivota bi mozda dobili novu vrstu biljke koja se vise ne moze breedati sa cannabisom ;) mozda nesto tipa hmelj i cannabis, ili kopriva. imaju zajednickog predaka al se vise medjusobno ne mogu breedati i postaju nova vrsta. homo sapiens i homo habilis su previse daleko izmedju, i mi se ne bi mogli sexat sa njima i dobiti potomka. al zato mi i neandertalci bi se cak i mogli ako se ne varam. e da. tvoje 180 miliunto koljeno je riba :) ne moras vjerovat u veliki prasak samo zato sto se zove veliki prasak. to je najblize sto znanstvenici mogu objasnit. a sto je to stvarno bilo, nitko ne zna pa onda ni nemas u sto vjerovat. velim, ako svemir postoji oduvijek i stvaraju se novi u multiversu onda je i nas svemir uslijed djelovanja neke crne rupe i nakupine xy energije i ekslplozije se stvorio. serem gluposti.... mozda je to, mozda nije, nemam pojma al nasto je nekako, barem ovaj u kojem smo mi ako ih ima vise :D ne znam puno o genetici pa mozda necu bit tocan. znam samo da je dosta rano nastala ta mutacija, cak trejsana negdje do sjevera europe mislim. par tisuca godina? ne znam tocno, pricam na pamet. u glavnom kolko sam ja to shvatio, te mutacije nastanu kad se gen mijenja uslijed djelovanja raznih zracenja, stresova.... ko zna cega.... i ako nemaju mana, ostanu i sire se dalje genima. plave oci su nedostatak melatonina/pigmenta? ono sto nisam skuzio je, da li se odjednom javi ta promjena ili je to postepeno tipa da se netko rodi sa malo svijetlijim ocima uslijed mutacije, pa se tako breedaju i nakon 5000 godina i tisuce generacija ispadne potpuni manjak pigmenta, odn full plavo oko. da li zato imamo i plavo zelene, svijetlo, tamno, sivo plave. fakat ne znam genetiku i to u detalje. edit: velis kako da vjerujes a nisi vidio. nisi vidio ni australiju. nisi vidio nikada klokana, mor~a, pingvina, mjesec, mars, magnetsko polje, dinosaure....ali imas jako puno dokaza da stvarno postoje i puno pravo vjerovati :D btw: plavooki su puno osjetljiviji na svjetlo od smedjookih :D edit: da se ogradim. ne tvrdim da ne postoji neka visa inteligencija koja se je uplela ili kreirala svijest ili modificirala tijek covjekove evolucije.... ili bilo koji visi stupanj manipulacije. i mozda fakat jesu...al nemogu tvrdit kad ne znam niti jedan detalj oko toga. sve opcije su moguce, a mozemo pricat samo o onome o cemu znamo najvise ili mislimo da znamo ili mastat i diskutirat o onome sto bi moglo biti a moglo bi biti svasta a i nista posebno, ja se ipak nadam da je nesto interesantno :)
BladerZMAJ

jun 2017.

`ta viae znamo to je postojanje viae udesno. Opet su i ta inteligentna bie ili trebala vje no postojat ili se od glupih opametit. Nema druge :smoke:
StipeZMAJ

jun 2017.

Apsolutno se slazem i to povlaci jos vise pitanja i jos vise odogovora eksponencijalno. I onda dodjemo do jednog prolema. Sto bi se desilo kada bi apsolutno sve znali? strik oko vrata ili utopia... ili nesto trece? zivimo da bi saznali, komuniriciramo da bi prenjeli informacije, jedemo i pijemo da bi mogli radit ovo prvo da bi napravili potomke koji ce isto to sve radit. zivjet, ucit i prenosit informacije/komunicirat pa daj zamisli da je na nekoj planeti isto tako nastao zivot i da su se odrzali 200 miliona godina, za razliku od nasih 200 tisuca godina+. kakva bi to bila razina svijesti i inteligencije ako ne i nesto nama nepoznato. al kaj nije netko reko da je svaka visoka inteligencija po prirodi osudjena na destrukciju i propast? ili sam nesto pobrkao
H2O888LEGENDA

jun 2017.

o slobodna voljo sto radis od mene:)
CorleonevLEGENDA

jun 2017.

Zanimljivo je sve ovo.. Takoer zanimljivo mi se pitati ato ce biti s ljudskom vrstom u smislu evolucije i genetike jer realno naaa ljudska evolucija nije jos stala a trenutno zivimo u tako dinamicnom svijetu da je stvarno nepredvidljivo sto ce biti za npr. 100 godina..ne govorim o civilizaciji i tehnologiji i postignucima nego cisto o ljudskom organizmu koji se nije stao mijenjati pod utjecajem bilo kakvih okolnosti kao svaki moguci organizam..od bakterija i virusa koje evoluiraju u nekaj "naprednije" zbog ljudske medicine sve do antilope koja mora brze trcati kako ju gepard nebi ubio- a samim tim i gepard mora brze trcati kako nebi umro od gladi. Bas zbog toga "efekta crvene kraljice" sve je i nastalo ovako raznoliko i komplicirano ,a one jedinke koje nemaju zadovoljavajuci fenotip tj gene umiru, s njima umiru i njihovi geni a ja a jedinka preostaje i salje svoje jake gene dalje..e to je bilo tako jednostavno kad je priroda radila na svoj na in :) Ali mene zanima kaj ce u buducnosti biti s ovjekom kada sada on ima tu glavnu rije a ne priroda..evo da uzmem na primjer zahvat carskog reza..jest da je to danas najnormalnija stvar ali u evolucijskom smislu to bi mogao biti veliki faktor, prije 200 godina bi ~ena koja zbog problema s premalim kukovima ili kako vec to ide, ona bi preminula , tocnije svaka ~ena koja nije imala tijelo spremno za porod bi umrla i evolucija je tada funkcinorala, takvih gena je bilo manje a ~ene sa zdravim genima bi slale potomke dok ove sa loaim genima bi umirale itd itd.. hvala bogu da danas postoji carski rez pa zene s djetetom ne umiru ali velika vjerojatnost je da ce sve viae biti potrebniji zahvati i ovje anstvo nece moci bez njega. ak je po evolucijskom pogledu moguce da se ~ensko tijelo toliko promijeni da nece biti moguce bez carskog reza roditi dijete..Ja sam sada dao samo jedan primjer ali takvih primjera se moze naci na 100,1000...Tu je pitanje cijele medicine,hrane kojom se hranimo ,kemijama svim kojima smo okruzeni i koje unosimo u sebe..Naravno da se to ne vidi u rasponu jedne generacije ili dvije ali aira slika je puno zaje*anija nego ato ljudski mozak moze procesuirati u pitanju baa svega o cemu se raspravljalo u ovoj temi ili bilo kakvoj slicnoj.. Zanimljivo je i kaj ce biti s ljudskom inteligencijom i samom percepcijom zbog sve tehnologije u svijetu koja ce ih od novih generacija pratiti cijeli ~ivot, s tim da ce tehnologija biti sve naprednija i naprednija a ljudski mozak to procesuira i razvija se po nekim na elima koje takva tehnologija mijenja ( trenutno mislim na ekrane, mobitele, smarphonove,igrice, internet, umjetnu inteligenciju i sve to kaj nas prati..) Imam joa par zanimljivih si pitanja u vezi evolucije u glavi pa napisem ih ako nekog zanima a sada u krpe..Evolucijski jos trebamo spavati pa ajde da ispostujem to..:joint: :)

jun 2017.

Ma mi smo samo negdje 100+ koljeno virtualne realnosti virtualnih realnosti koje e kroz par desetaka godina uspjeti kreirati slijedee koljeno virtualne realnosti i tako u nedogled... :vozdra:
Majstor UgvejISTRAŽIVAČ

jun 2017.

Hvala svima na odgovorima. Ako imate jos nesto da napisete sto niste, napisite (jos neke argumente, misljenje, i slicno). Pomogli ste mi i dali neke smernice u razmisljanju. @Stipe i @Corleonev, sa vama se slazem, i bas takvi odgovori su mi trebali. Obrazlozeni, sa primerima i argumentima. Sada delim vase misljenje i vise mi logicki deluje da je u pitanju evolucija i famozni "veliki prasak" a ne kreacionizam...
StipeZMAJ

jun 2017.

Poceli smo se "umjetno" mijesati u genetiku i prirodu pa ko zna kako ce to sve zavrsit, ko sta tocno mijenja i u kojem smjeru ide ta evolucija. Da li je to evolucija ili involucija ako npr postajemo "otporni" na antibiotike, osjetljivi/alergicni na pelude i razno razne hrane. Jer ako uzmes da smo visi, slabiji i dulje zivimo nego do nedavno, da li to spada u evoluciju ili je to do medicine i tehnologije? dalo bi se pricat. jos uvijek jedemo, seremo, disemo, spavamo, razmnozavamo se.... bas kao i svi sisavci na planeti. jos uvijek smo ranjivi na sve i svasta. bakterije, viruse, parazite, gljivice, crve, uv, nemamo regeneraciju udova kao neki reptili npr.... i tako. Jako jako daleko od savrsenog stvorenja. Neshvatljivo kompleksni, ali ne i savrseni :D Ovo je diskutabilno dal mi imamo glavnu rijec ili priroda/univerzum. Sto je najgore sto mozemo napravit sebi i prirodi na planetu? Mozemo nestat i pobit sav zivi svijet na zemlji. ? Koliko je to stvarno bitno za nas suncev sustav? Ni prvi ni zadnji put da zemlja bude prazna :) Proci ce jos 5 miliona ili koliko godina je potrebno i sve ce se resetirat i krenut ispocetka. Mozda na neki drugi nacin, al ce kad tad krenut isponova. Ko je tu onda ima glavnu rijec? Mislim... mozda i nece krenut ispocetka al kad pogledas zemlju iz pticje perspektive svemira, to je nista :) Onako moje neko misljenje ako pricamo iz znanstvenog stajalista. a tako izgleda :) to i ja velim :) mi vecinu toga gledamo i nase perspektive i nekog naseg perioda vremena. sto se sve zbiva na atomskoj razini ili subatomskoj? jos ako uvrstis miljarde gorina... cijelo novo poglavlje. sto se desava na razini suncevog sustava, galaksije ili neki clustera galaksija? Sto je jedan covjek iz perspektive galaksije? ako zumiras covjeka na atomsku razinu, covjeka nigdje ni nema :D ako odes jos nize od atoma i kvarkova, od cega smo mi tocno sastavljeni? titraja energije? raznih valova i frekvencija energije? sto je tocno energija? :D ako iz te perspektive gledas, ispada da smo doslovno energija na okupu, sto god ona bila. fizicki ne postojimo a na okupu nas drzi jos malo energije koju ne vidis a ispada da ju vidis jer nase oci pretvaraju svjetlost u struju, sto se zapravo i ne razlikuje puno, i onda ta struja i elektromagnetizam od koje smo i mi sastavljeni, nama u mozgu kaze sto mi vidimo :D hahahah doslovno da mozak eksplodira hahhaha. cinjenica je da sve manje koristimo mozak ili neki dio mozga zbog tehnologije. mozda cemo involuirat po tom pitanju ako je to neki zakon prirode. ako cemo toliko oglupit da cemo poznavat samo tehnologiju bez icega drugoga, kolkio je potrebno da sve ode u 3pm. pa danas da dodje do nekog mega potresa, asteroida, vulkana.... i kad se struja i voda ugase u kucama, kolko ce ljudi znat upecat ribu ili ulovit vepra u sumi.... nac vodu, posijat povrce..... koje biljke smije jest koje ne? pokrepat ce svi koji znaju samo tehnologiju a ne prirodu. eto to evolucije na djelu :D jos dodas da ne znamo prirodne lijekove za viruse, bakterije.... na koje nismo imuni, a ljekarni vise nema.... eto ti prirodnog poretke. samo najjaci prezivljavaju, a najjaci nisu ako imaju 20 000 lajkova na youtubeu ili bogatsvo u novcima. kad se tehnologija srusi, ostaje sirova priroda, a na tebi ovisi koliko si kompi s njom :D I to je moguce. Al onda imam pitanje. Kako je nastala stvarnost u kojoj je stvorena ova virutalna realnost? A druga stvar je, ako je ovo iluzija i ne mozemo razlikovat stvarni svijet od virtualnoga, koja je onda razlika? Ako smo 100to koljeno VR-a onda je to nasa realnost jer onu pravu nikada nismo vidjeli niti znamo ista o njoj niti mozemo razlikovati. Za veliki prasak znamo da se desio. To je sve sto znamo i jedino to mozemo promatrati i iznositi neke cinjenice. Zbog cega, odakle, kako, zasto.... mozemo spekulirati ili mastati...ili traziti odgovore. Kreacionizam nije doslovno odbacen, nego ga se ne moze prihvatit i promatrat jer nemas niti jednu pouzdanu informaciju koju sa danasnjim metodama i alatima i nasom svijescu/inteligencijom da bi mogo uopce vidjet ili dozivjet bilo sto od toga da bi shvatio ili prenio to znanje. I da je bio u igri neki kreacinozam pa su ovi zakoni fizike i evolucija samo algoritam te nase realnosti, mislis da to itko od nas moze shvatit tocno i objasnit? Mozda iza svega toga stoji nesto mega ekstremno i nas pokusaj shvacanja toga je kao da zamorcu objasnjavas ljudsku neurokirurgiju. Ili sto si zamorac misli kad mu pokazes mobitel? Mozda i je i nama nesto takvo pred nosom al ne vidimo ili ne osjetimo jer nismo dovoljno razvijeni ili nemamo organe sa kojima bi osjetili neki drugaciji oblik energije koji nije samo toplina/svjetlost, kineticka energija i ove koje znamo i osjetimo. Ako je tako, koga briga :D kad dodje vrijeme za to, znat cemo...ako dodje. a do tada mozemo pricat o onome sto znamo i sto je istina, uzeci u obzir da smo upoznati sa definicijom istine :)
banovan240LEGENDA

jun 2017.

stipe..vozis nas ko budale..ko coban stado :D hahhahha,pusio dark devila..citam ovaj tvoj naucno kozmici rad.. smejem se..covek sve objasnio,i da li ce biti i dalje slicnih tema? xd hoooceee..biiiti ceee..al lepo je :D
StipeZMAJ

jun 2017.

meni je apsolutno jasno da pola ekipe koja ovo procita, okrece ocima i misli kakav sam kreten kojeg je znanost obmanula i kako nam lazu :D hhahah. ok sam si sa time. samo tipkam sto mislim da znam :D ima ljudi koji su posvetili zivot istrazivanju upravo ovog o cemu mi pricamo i ja volim slusat takve ljude i diskutirati o tome sto sam cuo/vidio/procitao bez nekih osobnih interpretacija. To zelim izbjec koliko je moguce. U protivnom bi ukljucio i duhovni svijet i spojio ga sa znanoscu jer ako saznamo vise o duhovnom svijetu onda i cijela ta prica postaje znanost i prestaje biti magija ili nesto misticno :) Al to je tema za sebe. mislis da ja ovo trijezan kuckam? :D lemon kush i da vidis :D fizicar, kemicar, teoreticar.... sta trebas? hahahahhahah super su ovakve teme i super je da ljude, uz svu ovu tehnologiju, zanima tko smo, sto smo, odakle smo, sto radimo ovdje, kako je sve nastalo, od cega se sastoji... :D tak smo isprogramirani da volimo imat odgovore na pitanja jer se nepoznatog bojimo. naznanje izaziva strah i nelagodu i na svaki logicki odgovor na neko pitanje osjetimo zadovoljstvo jer da ne osjetimo zadovoljstvo, ne bi nikada ucili pa ne bi ni prezivjeli. pa zasto se ne bi onda i dalje zadovoljavali i zivjeli hahahha.
banovan240LEGENDA

jun 2017.

saad bi mogao vec malo da stanes :D hahaahah mejbi..beeejbii..mislim,da.. gledao pre neki dan,emisija neka..sta je bilo pre big banga :D trazili gravitacione talase i to bi kao bio dokaz da je doslo stvarno do big banga i teoprije inflacije.. aliii dragi moooji sto volite ovake teeeme,da..big bang je samo teorija,nije jos dokazana bas..tako da,iskoriiisti moooje maaane..sjutra priicaj na sveee straaane.. znaj ti sto ces sledeci pokrenuti ono sto sam JA daaavno predvideo,to je samo teorija o big bangu..znaci,svee je tuu upiitno..doosta je tu pitanja..imate dosta maaterijala :D salim se,sve je zapravno jako jednostavno xD meni bas prija promena posle sensija (vise dugih meseci)dark devila cepam od juce,a tu je i krosic sad..susi se..neegoo.. da..neke stvari ne moramo da znamo,sve je jako jednostavno..al leepo je kad si muudar,i kad siris mudrost..a to je zato sto si opet,jeednostavan :D neverovatno kako se iz teorija ravne zemlje i tako tih ostalih da se ne uvreeedimo saad neki.. gluupoosti..pricamo sve oopusteno :D rode ovakvi neki razgovori,znacajni..ljeeepi..krajnje bolesni xD
FeltLEGENDA

jun 2017.

Kad sagledamo sve iz svakog kutka vidimo da svrhe postojanja doli poriva da se razmno~avamo i nema.Sve ono ato inimo definira nas same a i svijet oko nas. Ljudi ~ive i ~ivjet e na temelju pretpostavke da smo ovdje s nekim ciljem no kad pogledaa svuda oko nas pitaa se kakav? Kakav cilj mo~e imati netko koji sam sebi uniatava ono ato mu je najpotrebnije,ono bez ega ne mo~e nitko opstat,a to su voda i zrak. Neato zasigurno postoji jer vjerujem da ova naaa svijest ne nestaje naaim odlaskom. Ka~em zasigurno je nitko nikad nee otkriti ato se krije iza tog krajnje misti nog postojanja ovjeka. Koliko religija na ovom svijetu ima,a svaka oma svoju teoriju.Ajde molim te :)

jun 2017.

Ma sve ti je ovo proekcija naaeg uma, nia ne postoji, nema svjeta, nema svemira, ma jok ni eg. Crna rupa ~eaa. Ameri bili na mjesecu, a u biti kako mo~emo biti sigurni da postoje ameri i mjesec. }eaa zbrka, mnogo pitanja, sve je mogue :razvaljen::.

jun 2017.

Tek sad sam upratio ovu temu. Za ne povjerovati, a cak sam prozvan od strane supermegagiga moderatora :D Svidja mi se citati necije misli, zvuci nevjerovatno, ono tipa ovladao sam telepatskim sposobnostima, ali istina jer da su te misli materijalizovane u vidu slova, kako u ovim temama na forumu, tako i u milijardama napisanih knjiga. Sve su to necije misli, cak i oni prastari crtezi po pecinama, a one nam dosta govore o njihovom kreatoru. Teorija evolucije, sposobnost prilagodjavanja, je dokazana i prevazisla je stadijum dokazivanja. Kreacionizam nikada nije ni potpadao pod teoriju, s obzirom da predstavlja stvaranje. Tumacenje pojma kreacionizma je subjektivno i uslovljeno je stecenim znanjem opipljivog stvaralastva, kao i spoznajom onog manje opipljivog stvaralastva. Neko iskljucivo vjeruje u opipljivo i to tumaci pod nauku, drugi vjeruju u ono sto se ne moze opipati, duhovnost ili mentalno stvaralastvo, a trude se pobiti sve ono, u sta pobornici opipljivog vjeruju. Nadovezacu se na Stipin primjer ukrstanja sorti i stvaranja nove, nama vidljive i opipljive. Ukoliko posjedujemo moc planiranja buduceg djelovanja, u sta uopste ne sumnjam :) jedina stvar koja nas sprecava da djelujemo jeste nevjerovanje u tu mogucnost. Ukoliko vjerujemo, nije problem ukrstiti polen muske biljke jedne sorte, sa pistilama zenske biljke neke druge sorte i na taj nacin dobiti novu. Ovakav primjer meni jasno govori da je za evoluciju potreban kreator. Ovo je banalan primjer postojanja kreatora u izolovanoj sredini. Nema nikakve veze sa nicim misticnim i predstavlja cinjenicno stanje. Ukoliko se povedemo zdravorazumski i logicno, mozemo zakljuciti da bez kreacije nema ni evolucije, a bez evolucije nema opstanka. Nema teme koja je povedena po ovom pitanju, a da se ne traze opipljivi dokazi necijeg vjerovanja u stvaraoca i to je najveci razlog besmislenosti pokretanja ovakvih diskusija. Prijatelji moji dragi, da ne budem pogresno shvacen, vjerovati se mora, htjeli mi to ili ne. Covjek da bi preskocio kanal sirok dva metra, mora vjerovati da ga je sposoban preskociti. Na taj nacin jedino moze pokusati i vjerovato uspjeti, osim ako nije kljakav. Prepricavao sam par snova ovde na forumu i niko mi nije trazio opipljiv dokaz da sam ih zaista sanjao. Znaci, ipak vjerujete da sam sanjao, a znate da nemam cvrste dokaze da to potkrijepim i dokazem :D Zivjeti vjeru je stvar izbora, a ne predmet dokazivanja.

jun 2017.

Ja u ukratko. Ljudska rasa percipira 3 dimenzije, dubinu, airinu i visinu. Vjerujem da postoje joa mnoge dimenzije a jedna od njih je vrijeme, kroz koje se mogue kretati baa kao i kroz bilo koju drugu dimenziju. Ljudi to nemogu jer smo 3D bia. (film "Interstellar") }ivot na Zemlji smatram da je nastao slu ajno: plutajui grumen zemlje (nakon BB-a) zastao je na "sweet spot" udaljenosti od Sunca, tak da ga ne spr~i a opet da nije ni hladno, + usput je pokupio (ili je ve na sebi imao) vodu i neke mikroorganizme i eto, dodaa miljarde godina i eto nas. :)
StipeZMAJ

jun 2017.

Pretpostavljam zato sto za to jedino imamo alate da bi proucili i objasnili najbolje sto mozemo koristeci logiku i steceno iskustvo, odn. pattern kako bi se reklo i to onda nazovemo znanoscu/naukom. Jer i da nestanu sve knjige i informacije o tome, i dalje ce se moc identicno rekreirati jer se nista od toga ne mijenja nesto drasticno. gdje je granica te vjere i u sto sve onda mozemo vjerovati(ne nuzno duhovno)? koliko je stvarno istina i sto je tocno istinito u onome u sto vjerujemo posto ne mozemo koenzistentno rekreirati, ponoviti, testirati ili pak vjerovati prema jednakim iskustvima razlicitih ljudi. jer ako vise ljudi vjeruje u "istu" stvar na razlicite i konfliktne nacine, onda znaci da ne moze sve biti istina i da svijesno sami sebe obmanjujemo. Struju, svjetlost, zvuk, munje, radjanje djeteta.... svi imamo isto iskustvo prema tome. sve se to ponovilo bezbroj puta na iste nacine i moze se rekreirati, objasniti i dokazati i prema tome mozemo rec da je to istina i da u to vjerujemo. jer inace bilo tko moze rec da vjeruje u klingonce ili zubic vilu. Al to sto netko vjeruje u njih ne znaci da su istiniti :) Nisam siguran dal pricas ono sto vecina ljudi misli ili je to i tvoje misljenje. Ne razumijem sto ce ti kreator za nove biljke? Ako je ukrstim 2 biljke da dobijem trecu, onda ja nisam kreator te biljke, vec manipulator uvjeta, a zakoni prirode ce odraditi posao po uputama i uvjetima. Bilo od strane prirode ili covjekove ruke. Obje biljke su postojale i prije nase intervencije, a kreacija druge biljke je nastala na isti nacin kao i prve dvije. Ako ja izaberem visoku plavusu iz danske i niskog lika iz slovacke i pomognem im da se poseve i dobiju dijete, da li sam ja kreator tog djeteta ili sam samo utjecao da ishod. Vjerojatno te nisam shvatio. Zbog cega bi morao biti kreator. Ne velim da sigurno nije, al me zanima tocno kako si to zakljucio i kako da ja to zakljucim jer ne mogu shvatit vrijeme, energiju, prostor itd iako znamo jako puno o tome.... kako onda da shvatim pojam kreatora o kojem ne znamo prakticki nista. :) Kolko je besmisleno, toliko i nije. Ako propitujemo i sumnjamo, trazimo nove odgovore i istine. Mozda postoji nacin da se to dozivi. Ako su meditacije ili nesto slicno kljuc za neke odgovore nematerijalnog svijeta, idemo ih istrazit sto je bolje moguce... pa vjerujemo npr u neke prijatelje ili familiju :) evolucijski smo se morali drzat u grupama da bi prezivjeli, a da bi opstali u grupi, moramo vjerovati u ljude oko nas :D ja tako nekako vjerujem u stvari. vjerujem da ce nakon ovog ljeta doci jesen :) ako tako gledas, apsolutno da moramo vjerovati. A ako ne uspije preskociti? I jos 2000 ljudi pokusa preskociti i ne uspiju u 1000000 pokusaja. Da li ce oni i dalje vjerovati da mogu preskociti bas taj kanal? I kakav je opis covjeka koji vjeruje da moze preskocit kanal nakon cijelog zivota pokusavanja a nikada ne preskoci? Ili padne na obalu i kaze evo me na drugoj strani, a jos uvijek stoji na obali sa koje je krenuo :D Vjerujemo da si sanjao zato sto sam i ja sanjao bezbroj puta, i sve ljude koje znam su sanali bezbroj puta i opet ce sanjati, i ako cesto spavam, cesto cu i sanjati. Da li vjerujemo tocno u scenarij sna, mozemo vjerovati u to jer smo bezbroj puta imali cudnovate snove. A ako i lazes, apsolutno nista u mom zivotu se nece promijenit. Nitko ne trazi opipljiv dokaz. Magneti postoje i magnetske sile koje privlace ili odbijaju magnet. Niti ih vidis, niti ih mozes opipati, al znas da su tu, znas dovoljno informacija koje bilo ko drugi moze isto ili slicno rekreirat i objasnit na isti nacin. Apsolutno. Ali zivjeti nesto i tvrditi da je to prava istina, su 2 pojma crna i bijela. To je ono o cemu se diskutira :) barem mislim. slusao sam o tome neke likove. i mislim da je najveci problem taj sto nemamo pravu definiciju dimenzije. sto je dimenzija i kako funkcionira? ima u matematici puno o tome al ja to nista ne razumijem, a ni njima koji se bave time puno ne znaci :D ni one duhovne dimenzije ne razumijem. tj shvacam o cemu pricaju al svako ima svoju neku varijantu price pa opet nista nemos pohvatat hah a ako postoje druge dimenzije (sto god one bile) i neki novi zakoni u tim dimenzijama..... onda mislim da je izraz "sve je moguce" pre slab :D slusao sam neku hipotezu o tim dimenzijama i levelima u pojedinim dimenzijama. pa su poceli pricat u nekim slucajevima kad beskonacnst nebi bila beskonacna vec da bi postojalo nesto i nakon beskonacnosti, i prije "oduvijek" kolko sam ja to sebi interpretirao, na liniji beskonacnosti, eventi se prema tome mogu desavati i prije i poslije te linije jer ta linija ne postoji. i price da vrijeme ne postoji vec eventi koji se dese u trenutku i svi eventi oduvijek postoje, a mi samo skacemo sa eventa na event ovisno o tagu prostorvremena, odn da na svakom eventu imamo tag gdje i kada. :D fakat glava eksplodira kad pokusas shvatit o cemu oni pricaju. SF sa mogcnoscu istine :D ovo je moj kutak naduvanih postova :D
BladerZMAJ

jun 2017.

A opet je trebao negdje nastati i taj prvi grumen, pa mo~da je baa kod nas ;). Treba jako pazit sa uvjerenjima jer mo~da upravo pune rupu koja bi se popunila do~ivljavanjem nekog djela stvarnosti ispred sebe upravo sad, a mo~da jednog dana i cijele . esto uvjerenja slu~e da zapakiraju ~ivot u lijep omot kojega mi odabiremo, a esto i drugi za nas... omoti trebaju onome ato se hoe sakriti i biti neato drugo. Ne znanje je najve i u itelj... najve i problem danas nije manjak znanja nego prostora za znanje. Mi smo okru~eni beskona nim znanjem ali obrazovanja umjesto da u e kako da proairimo mjesto za znanje, oni obrnuto. Pune nam materijalom i ovako ve jako ograni ena skladiata. Znanje nisu znati o braanu, vodi, jajima, kvasu. To su informacija koje ~ivot kroz laboratorij-tijelo tek preto i u znanje, a to je jesti kruh. To je ato je Stipe rekao. Danas se pogleda par youtube videa i eto gurua na sve strane. Znam is svog iskustva kada se novi u enik-putnik po ne zanimati pa ga ja malo zagolicam, nakon par dana piau eseje ali nema snage, energije ispod tih rije i da pokrenu. Pravi u itelji ne u e ata oni znaju nego te izmaltretiraju da sam nau ia... Modeli znanja, svjetonazor ili svijest su kao ljuske jajeta, kako napredujea tako pucaju. `to se manje vezujea za odreeni model br~e napredujea. Materijal treba uzimati ali bez iskustva, pretvorbe to je samo teret. Tue znanje, koje nosimo bez iskustva makar bilo i 100 postotna istina za nas je teret i ograni avanje. To i je problem ideologija, kretanje od kraja. U~ivljavanje u tue znanje. Na povraini to je puno bolji osje aj, nego nemati smisla... ali ako mislimo posaditi sjeme svrhe, prvo treba iskopati rupu.
StipeZMAJ

jun 2017.

Dodao bi da nas skolstvo ne uci kako razmisljati ili nas uci krivom nacinu razmisljanja i ucenja.... vec samo da se nauci. Potaknuti racionalno razmisljanje i pristupanje nepoznanicama, ukljuciti kreativnost i individualne teznje i zanimanja da svatko dobije priliku usavrsit ono sto voli i zeli. netko je reko, ne sjecam se tko: otvorenost uma i znanje dolaze kad sumnjas i u ono u sto si najsigurniji. kad pogledas tak je :D
Majstor UgvejISTRAŽIVAČ

jun 2017.

Uzivam dok citam ovo, nisam verovao da ce toliko ljudi podeliti svoje misljenje o ovoj temi koju zam postavio :) Gledao sam onog naucnika koji je nepokretan i ne moze da govori, Hoking... Mogli bi ste i vi da pogledate njegovo razmisljanje kako je sve ovo oko nas i iznad nas nastalo. Nasa galaksija ''mlecni put'' je samo jedna od bezbroj galaksija. Galaksije su cini mi se nastale od velikog praska. Ima raznih teorija, jedna je big bang, zivot je nastao iz aminokiselina, evoluirajuci u sve slozenije organizme druga teorija je da su meteori preneli neke zive organizme sa jedne planete na drugu... Da ne prenosem slucajno nesto pogresno, ko je zainteresovan moze da ukuca na yt ''Stiven Hoking - Prica o svemu''

jun 2017.

Takoer je mogue da je svemir kakvog znamo samo dio sistema nekog nama nesagledivog bia, zna i mo~da smo "bakterije" u ne ijem probavnom traktu ili bubice na leima nama tog nesagledivog bia. Bakteriji je kapljica vode beskona na i nesaglediva, mravu dvoriate kue.
StipeZMAJ

jun 2017.

Cijeli vidljivi svemir(ukljucujuci sve galaksije u njemu) je po toj teoriji nastao iz "praska", odn. iz jedne tocke. ekspanzija materije/energije iz jedne tocke prema van je izgledom i ponasanjem jednaka eksploziji pa su ga zato i nazvali big bang. Kod eksplozije znamo uzrok, kemijska reakcija, rapidna promjena tlaka.... itd. Kod big banga se skoro pa nista nezna sto ga uzrokovalo. Imam osjecaj da puno odgovora lezi u zlatnom rezu/phi/golden ratio/fibonaccijev niz. Koliko vidim sve u prirodi, i biljke, zivotinje, galaksije. Sve prati isti taj niz/omjer. Utipkajte golden ratio in nature u gugl pa pogledajte samo slike. Matematicki se sve to moze izracunat. Ne znam puno o tome al kolko vidim je ful zanimljivo i necega ima u tome. U koju god stranu da krenes, dodjes na golden ratio i da sve proizlazi iz toga, pa i dnk. Jedna drugu ne iskljucuje. prelazak materije sa planete na planet ili mjesec se desava i desavalo se. To nije upitno i ima dokaza za to. Ono sto sad istrazuju, koliko sam ja shvatio, su uzorci sa marsa da vide mogu li naci neki oblik zivota ili tvari potrebne za nastanak zivota pa usporedit sa zemljom i vidjet da i na zemlji u na marsu postoje isti npr "sastojci" koji su dosli iz svemira. zna se da neki oblici zivota mogu prezivjet ekstremne temperature, vakume, zracenja.....sto bi bilo ekvivalent putovanja kroz svemir. ako to nadju onda bi se to moglo i dokazat. Da je zivot dosao iz svemira. ima i o tome prica :D kolko daleko seze svemir i koliko grupacija od grupacija od grupacija moze imati. i da je nasa perspektiva prema svemiru kao mravlja perspektiva prema cijelom svijetu i svemiru. kolko daleko moze mrav vidjet a kolko daleko mozemo mi vidjet? :D ja imam filing da mi nemamo pojma ni o cemu. i ovo sve sto znamo je samo molekula vode u oceanu svega sto stvarno je. edit: upravo naletio na ovo. pa se svasta upitam :D koliko je takvih u svijetu? https://img-9gag-fun.9cache.com/photo/ax0NKAY_460sv.mp4
Majstor UgvejISTRAŽIVAČ

jun 2017.

Da @Stipe , interesantno je ovo ''golden ratio'' :D
StipeZMAJ

jun 2017.

mokra teniska loptica :)
Majstor UgvejISTRAŽIVAČ

jun 2017.

hahaha, ima smisla, vidjao sam neke proracune, formule za taj ''golden ratio'' , ali sam slab sa matematikom tako da su ti proracuni za mene spanska sela... Ali se vidi na slikama i sve deluje logicno i ima smisla :D

jun 2017.

Moze biti da je primjer, koji sam naveo isuvise banalan da bi bio razumljiv :) Poenta price svodi se na cinjenicu da kreator ne moze stvoriti kreaciju iz nicega. Za sve sto je stvoreno, prvi uslov koji je prethodio stvaranju je gradivno tkivo od cega je to nesto stvoreno. Ako nicim ne raspolazemo, znaci bas bukvalno nemamo nista, onda ne postoji teoretska sansa da cemo nesto napraviti - stvoriti. Priroda je kreator, a i covjek je kreator dok opanasa prirodu. Dovedes li vodu u pustinju i stvoris podobnu mikroklimu u kojoj ce se razviti zivot, onda si kreator zivota koji se tu razvio. Pod stvaranje mozemo svrstati i mogucnost da necem besmislenom podarimo smisao, da nesto bez svrhe ucinimo svrsishodnim. Covjek je jedini istinski kreator svog vlastitog svijeta. Ne mogu ja da vidim svijet tvojim ocima, ne mogu biti u tvojoj kozi i ustajati iz kreveta iz kojeg si ti ustao, niti mogu pamtiti pejsaze kojima si prosao, pa da vidim tvoj svijet upravo onako kako ga ti sam vidis. Tvoj svijet je kreacija tvojih sjecanja i tvojih vizija neke blize buducnosti isprepletene u sadasnjem trenutku. Moj svijet je moja kracija i bez obzira koliki nam zajednicki prostor bio, nikada ga necemo posmatrati iz apsolutno istih perspektiva. Jedino zajednicko sto mozemo da podijelimo jesu nase ideje, ako se u njima slazemo. Tvoje pisanje otkriva svijet jednog inteligentnog, mladjeg covjeka, zeljnog ucenja i znanja. Svijet koji je baziran na temeljima ljudskih cula, tipa; vida, sluha i dodira. Poprilicno prozet emocijom, kao necim neopipljivim. Vjerujes samo u nesto sto si dokazao ili je to neko drugi vec uradio, ali ostavljas mogucnost vjerovanju u nesto, cija je priroda malo teze dokaziva. I ja sam vjerovao svojim ocima i usima, dok nisam spoznao svijet koji nase oci i usi nisu sposobne registrovati. Postoji taj nas beskrajni unutrasni svijet u koji slazemo puzlice ovog vanjskog, beskrajnog univerzuma, a za gledanje slike koju smo slozili od prikupljenih puzli, oci su nam potpuno beskorisne. Tu na scenu stupa ono zagonetno "trece oko" kojeg niko nikada vidio nije, a mnogi njime gledaju. Tek kada ga postanu svjesni, postanu svjesni i sebe kao kreatora, a samim tim spoznaju i tu visu inteligenciju koja je sveprozimujuca i prisutna na bilo kojem mjestu u bilo kojem vremenu. Ne spoznaju svu njegu velicinu i mogucnosti, ali ih slute i jedino sto mogu naslutiti jeste da su neogranicene, da su yebeno beskonacne. Jedino na taj nacin mozemo istinski uzivati u zivotu, jer smo svjesni da zivimo u svijetu kojeg smo sami kreirali. Prosto je to i toliko jednostavno da je za ne povjerovati. Ne sumnjam da si na dobrom putu i da ces nekada spoznati tu neku "neopipljivu" dimenziju svijeta ciji si kreator, osim ako razmisljas suprotno od onog kada kroz pisanje trazis da ti se objasni, a vec si pretpostavio da je nemoguce. :D
Majstor UgvejISTRAŽIVAČ

jun 2017.

Kada sa drustvom sa kojim palim vutru pokrenem neku takvu temu , npr evolucija, ili bilo sta o nastanku kazu mi da sam lud hahahhahaha :D Drago mi je da bar na forumu mogu sa nekim da razgovaram o tome i da citam misljenja drugih ljudi.. Mislim da bi svi trebali da tezimo ka tome da saznamo kako smo nastali, kako je kosmos nastao... Takodje mislim da je to veoma znacajno pitanje, koliko samo naucnika govori o tome, razne debate ... Ne zelim da zivim u neznanju, ne mozemo sve saznati, ali bar da tezimo ka tome da sve saznamo ako je to moguce, a ne da nas boli k****...
StipeZMAJ

jun 2017.

Ovu tvrdnju sam cuo vec puno puta. Obicno je odgovor da nitko (od npr znanstvenika) ne tvrdi da nije bilo nicega niti da iz nicega moze nastati nesto. A ni ja. I sami zakon o ocuvanju energije se protivi tome. A drugo na sto se kace je da definiras nista jer navodno nista ima svoje neke definicije neke ja ne mogu ni pojmiti. Ako ne znamo iz cega je nastao ovaj svemir, ne znaci da itko tvrdi da je nastao ni iz cega, a pogotovo ne znanost. Ja kako god okrenem, nemam ni pribliznu sliku sto je. Imam ideje sto bi moglo bit :D Ovo mi je malo tesko pohvatat :) Shvacam sto mislis, al zar nismo mi samo jedna mala karika u toj kreaciji u pustinji? Ili samo jedan od cijele hrpe uvijeta koji se moraju zadovoljit. Bilo da ptica posere sjemenku u lokvu negdje daleko ili da covjek odnese sjeme i vodu u pustinju. Uvjeti su zadovoljeni i kreacija krece.? odlican opis :) i ako mi netko pokaze dokaz ili nacin za shvatit nesto trenutno neshvatljivo ili drugacije od onog sto se do sada zna, drage volje cu ih prihvatit i promijenit misljenje ako sam/smo u krivu. trenutno pokusavam samo iz te perspektive pricati/tipkati i ne doticati se previse ovog drugog jer jos nisam iskusio nista od toga da bi mogo bilo sto konkretno rec bez da spekuliram ili mastam iz sveg onog sto sam do sada cuo i procitao o tome. Prakticki niti jednu cinjenicu ne bi mogo sa sigurnscu rec. o osobnim misljenjima i interpretacijama onog neopipljivog bi mogao natipkat vise nego sad o materijalnom al bi se ta tema onda lockala u pola sata ili bi bila cijela hrpetina mojih nepovezanih misli sa milion podpitanja :D ... Vec sam hrpetine o tome procito i pogledao filmice. Ima i tu nesto, tj puno toga. Pokusavam to sve shvatit, a da bi to shvatio moram promijeniti nacin razmisljanja za 180 :D Nije nemoguce al bome nije ni jednostavno. Ako ima necega u svemu tome sto sam do sada vidio/cuo, i ja se nadam da cu otkriti. Nisam reko niti mislim da je nemoguce :) Volio bih da je tako kako se prica, od sumerana, egipcana, grka, indijaca.... vezano za 3. oko i pinealnu zlijezdu i novi svijet iza toga. Uzasno puno informacija o tome i ne znas kako bi to sve profiltrirao i poslozio u neku cjelinu. Ima vremena :) E da. a i ne vidim razlog zasto bi znanost i nevidljivo bilo u sukobu. Moje misljenje je bi oboje moglo biti spojivo i dio jednog te istog, odn puno sire slike o kojoj ti pricas. Moram birati rijeci jer nikad ne znam s kime pricam. Jer da si ovo gore napisao iz nase tradicionalne perspektive duhovnog, onda ne bi vise imali sto za razgovarat jer bi, izmedju ostalog, posto kontradiktoran sam sebi :D barem sto se mene tice. ako me razumijes :) kako si to spoznao? :) ako imas pricu iza toga i imas volje tipkati, zanimalo bi me ;)
BladerZMAJ

jun 2017.

Samo da se ubacim izmeu sa jednim videom za sam pogledat i napuait se prije toga :smoke:... i poja at malo glazbu. To ata osje aa po tijelu treba pokuaati ato viae osje ati i dok se aetaa zemljom i dok obavljaa poslove, a i dok tipkaa na vutri u svemiru. :popcorn:: GoW8Tf7hTGA

jun 2017.

Ja imam misljenje da se mi poprilicno dobro razumijemo. Mozda postoji problem u komunikaciji, jer ljudi teze tome da nesto, sto je veoma prosto i jednostavno, pokusaju tumaciti na neki komplikovaniji nacin, te im iz tog razloga i jednostavna stvar postane komplikovana. Probamo ovako. Perspektiva covjeka koji prihvata stvari onakvima kakve vidi. Slozices se da isti kadar vidi svako ko stoji na mjestu na kojem je i fotograf stajao. Ovo bi bio rezultat perspektive iz koje je isti kadar, gomile smeca i bespotrebnih stvari, posmatrao neko ko je kreativan, pun ideja i volje da svoje vizije sprovede u djelo i udahne im novi zivot. (Nemoj sad biti bukvalan, pa skrenuti paznju da skelet nema trunke zivota u sebi :D ) Ono sto zelim prenijeti jeste, da ima ljudi koji su spoznali da je um jedini kreator, kojem su ruke i ostali prigodni udovi i ekstremiteti, samo puki alat pomocu kojeg mogu svoju kreaciju sprovesti u djelo. Isto se odnosi i na covjeka. Mora postojati neka inteligencija, neki kreator koji nam je kreirao potrebne organe da zivimo i prezivljavamo u uslovima kakvim raspolazemo i usadio u nase bice mogucnost da i sami budemo kreatori. Na nama je odluka hocemo li to prepoznati i koristiti, ili cemo se prepustiti tumaranjima i trazenjem svog mjesta po tudjim svjetovima, tudjim kreacijama. Da nije tako, materija od koje smo sazdani bila bi samo hrpa otpada koji haoticno zauzima prostor, bas kao i otpad na prvoj slici. Apsolutno ne postoji razlog. Nemas potrebe traziti razloge, jer ih nema. Mada, neki ih vide mnogo. Jbg., pogresno su protumacili i jedno i drugo. Perfektno, vjerovao ili ne. Potrebno je vrijeme da covjek nauci otvoriti um i dozvoli informacijama slobodan pristup, umjsto sto za njima slijepo traga. Nadam se da cemo, ako vec nismo, uspostaviti mnogo kvalitetnije uzajamno razumijevanje.
TriptankLEGENDA

jun 2017.

Stvarno mi je drago da je ova tema pre~ivjela i nije poletila na yard ili pod klju . Guat mi je itati stavove raznih lanova, pristojna je rasprava, eto toliko od mene :D

jun 2017.

pa nismo bas takve drk***ije, covek lepo smestio temu na mesto :D uzivajte ljudi, ja cu malo uz disco & groove da vidim sta ima novo. smoke up and some 45 r.p.m. for good day :) do yaya, peace to all, funky yeah an sorry for spam qwQXkzWFbWU
StipeZMAJ

jun 2017.

Razumijemo se mi... al u ovome nize ne znam kako bi se slozio. izvrtio vec 300 puta u glavi :D zar ne bi bilo jednostavnije, logicnije i ekonomicnije hahahah da se kreiraju ono sto mi zovemo zakoni fizike/algoritmi koji ce djelovati u univerzumu ili u prirodi na zemlji? bas kao sto trenutno djeluju ti "zakoni". Ako "kreator" kreira te zakone, dobit cemo upravo sve ovo sto je i sto jesmo i sve mogucnosti i opcije koje postoje za koje znamo i ne znamo. Neke od bezbroj posljedica te kreacije bi npr. bila evolucija, radjanje, smrt, fizicki zivot, duhovni zivot i sve one mogucnosti za koje ne znamo da su moguce. Ovo bi mi bilo nesto logicnije od ove banalizirane verzije sa organima. Ono sto mene muci je rijec "kreator" ili "inteligentni kreator" jer ga automatski vizualiziram kao svijesno bice a onda to svijesno bice mora imati svog kreatora i tako u nedogled. Druga moja interpretacija koju bi mogao povezat sa tvojom pricom je da je kreator "sve". Svi smo sve. Ako bi kreatora koji je sve zamijenili sa beskonacnim oceanom u kojoj su mogucnosti beskrajne onda bi mi bili jedna jedna litra toga svega odn. jedna litra kreatora. Ako stvarno postoji oduvijek i zauvijek, odn. beskonacno; to znaci da postoji i beskrajan broj mogucnosti za bilo sto, te vrijeme postaje relativno odn. nepostojece. Ako sve/kreator postoji oduvijek i postojat ce zauvijek, onda je moguce i da je ovaj nas svijet samo jedna od realiziranih mogucnosti. Ova mastarija/hipoteza ne zahtjeva inteligentnog kreatora u doslovnom smislu rijeci i taj kreator ne zahthjeva svog kreatora a dobijes sve ovo sto je :D iako ako dugo razmisljam o ovome, dodjem do nekih paradoksa svemogucnosti pa mi glava eksplodira. no nebitno. doslovno razmisljam na glas. Apsolutno. Al da bi netko imao otvoreni um, bilo bi super kada bi prije naucio kako profiltrirati koje ce informacije prihvatit a koje odbacit ili razumijet pogresnost u informaciji jer mislim da je to jedini nacin prema razumijevanju necega. Banalan primjer: par puta sam vec procitao kako su neki roditelji u americi lijecili malo dijete nekim travama i dijete umrlo od prehlade, gripe.... ili tako necega. Znaci roditelji imaju otvoren um i pretpostavljaju ili znaju da ima neceg u biljkama jer su ocito dugo ucili o tome i mozda izljecili neke bolesti i vjerovali su da ce izlijecit dijete, ne pitajuci se da li je i sto je sve tocno u tim informacijama. E jebiga. Krive trave i dijete umrlo, a trebalo je samo otic kod doktora po antibiotik i za 3 dana bi dijete bilo zdravo.... ili znati tocno koje trave treba odabrati za tu i tu bolest. Ja bi takve ljude jednostavno nazvao glupima, a iz te gluposti onda proizlazi svo "zlo" ovog svijeta. ... ili kad je dijete umrlo od pothranjenosti jer su dijete hranili veganskom prehranom (na krivi nacin). jel ima uopce razlike izmedju glupoce i otvorenog uma bez filtera/znanja/inteligencije? :D jer netko svojim otvorenim umom bez filtera i pogresnim uvjerenjima direktno i indirektno negativno djeluje na sve nas i svu okolinu a to nitko ne zeli.

jun 2017.

:respect:
TriptankLEGENDA

jun 2017.

Mo~e li svemogui kreator kreirati kamen koji ne mo~e podignuti? :spliff: Ako mo~e, onda nije svemogu jer ga ne mo~e podignuti; ako ga mo~e podignuti onda nije svemogu jer ne mo~e napraviti kamen koji ne mo~e podignuti.
StipeZMAJ

jun 2017.

Ako udjes u paradokse svemogucnosti ili svemoguceg kreatora, ovaj tvoj primjer je jedan od cijele hrpe i odlican primjer. Svemoguce je po definiciji omnipotentno, omniscientno i sveprisutno, te teshvacanje toga uvijek zavrsi cijelim nizom paradoksa. Barem na ovaj nacin razmisljanja koji vecina prakticira i moze shvatit. Da li nesto svemoguce moze unistiti ili kreirati samog sebe? Opcenito omni/sve... dodje do nekog paradoksa ako se analizira.

jun 2017.

Lijepo razmisljanje. Mi, ljudi, trenutno poznajemo 4 fundamentalne prirodne sile iz kojih proizilaze ti zakoni. Sila sama po sebi, u zavisnosti kojem tipu pripada, tjera neko tijelo (materiju) na kretanje ili mirovanje. Pitam se, sta bi se desilo da gravitaciona sila privuce svu materiju na jednu hrpu, a da nema sile fisije, da joj se suprotstavlja? Vjerujem da bi citav svemir bio jedna ogromna gromada materije, koja bez ikakvog smisla tumara po beskonacnom prostoru. U slucaju da su sile u ravnotezi, rezultat bi bio besmisleno titranje materije u prostoru. Meni je logicno da postoji sila, sto za njom tragamo i dajemo joj raznorazna imena, koja je jaca od svih nama poznatih. Upravo ta sila upravlja materijom i od nje kreira zivot u raznim oblicima i namjenama, a sve cetiri poznate sile proizilaze iz te nama nepoznate. One su proizvod te jedne univerzalne, slobodno mogu reci, beskonacno jake i beskonacno inteligentne sile. Ovladavanje tom silom je apsolutno nemoguce, ali je moguce izjednacavanje s njom. Za spoznavanje te sile je potreban visi stepen postojanja, cak i od ovog ljudskog, za koji smatramo da je najvisi. Primjer. Covjek koji je u dubokom problemu i bez ideje ili vizije moguceg rjesenja, nalazi se u istom, samo zato sto je svoj vlastiti um smjestio u problem, odnosno, vidi samo problem. Izranjanjem iz problema, odvajanjem uma od problema i posmatranjem istog iz sire perspektive, iz svih mogucih uglova, doci ce do rjesenja. Isto tako, da bi spoznao tu univerzalnu silu, mora se otarasiti svojih primarnih cula, poput ociju, usiju, onih zaduzenih za dodir, ukus, orijentaciju, ravnotezu i sl., odnosno, mora osloboditi um, sprijeciti te 4 fundamentalne sile da ga tangiraju i odvracaju paznju :) To stanje je moguce prilikom ekstremno duboke meditacije, kome ili smrti. Neko je veoma napornim i po tijelo rizicnim metodama uspio postici stanje duboke meditacije i spoznao tu univerzalnu silu, a neko je, bogami, slucajno nabasao na nju, jer je dozivio duboku komu ili klinicku smrt. Oni iz duboke kome se po pravilu, ako se uopste iz nje probude, restartaju na stanje svijesti prije kome, ukoliko im mozak nije mnogo ostecen, i uglavnom se ne sjecaju nicega dok su bili u komi. Ovi sto se otrgnu smrti iz narucja, uglavnom spoznaju postojanje te sile i izuzetno je se dobro sjecaju, a za posledicu imaju dozivljaj usamljenosti, zbog cinjenice da to iskustvo nemaju s kim da podijele, osim s onima koji su dozivjeli isto, a to i nije nesto interesantno, jer bi bilo isto kao da jedan drugom doslovno prepricavaju film koji su, upravo, zajedno odgledali. Uglavnom, ta sila postoji. Neko je upoznat s njom, neko je naslucuje, neko u nju vjeruje, a neko je ignorise. Tu silu je najlakse imenovati i opisati jednom jedinom rijecju - BOG i ne predstavlja nikakvog cikicu koji odmahuje glavom s nebesa, zagledan u nase grijehe! Ovo spada u domen nivoa inteligencije kojom neko raspolaze. Imamo lijepih primjera, a suprotstavljaju se tvom zakljucku, kako bi dijete ozdravilo da su ga odveli kod doktora, jer je bilo slucajeva da se dijete od doktora vrati bolesnije nego sto je otislo, pa cak i da umre, zbog doktorove nezainteresovanosti za svoj posao, jer nije dobio "motivaciju" ili zbog pogresne dijagnoze. Sve su to greske, nazalost tragicne, a na kojima mora da se uci.
StipeZMAJ

jun 2017.

Je. Pitam se da li postoje jos neke za koje ne znamo ili ne "vidimo" jer nemamo organ ili alat koji bi nam preveo ili pokazao. Osim sto ju mozemo izmjerit i znamo da je tu, jos uvijek nitko ne zna sto je tocno gravitacija i kako funkcionira. Puno hipoteza ali jos nema teorije. Ovo sa privlacenjem bi mogao usporedit sa crnom rupom. Ogromna kolicina energije/materije u maloj tocki. Imam filing da se kod te "crne rupe" desava nesto na puno kompleksnijoj razini od fizije ili opcenito atomske razine. Mi znamo nekoliko stepenica ispod atomske razine, al u jednom trenutku ne znamo sto je dalje. Da li bi se uopce kreirala velika hrpa? Sto bi odredilo velicinu te veliki hrpe? Postoji i hipoteza o pozitivnim i negativni energijama, odn ista energija negativnog predznaka (kvarkovi) i po toje nekoj prici bi svemir/sve trebalo biti jednako nuli. Ko kada se naponi razlicitog predznaka/smjera poniste iako i jedan i drugi zasebno imaju svoju energiju. Ta prica je kao vezana za materiju i antimateriju i po toj nekoj logici ima nekog smisla :D a manipulacija? ako smo mi energija/sila i spojeni smo sa svime sto je energija, zasto ne bi mogli svijesno manipulirati tim istim od cega jesmo samo zato sto nije uvijek na okupu zvanom covjek? O ovome sto pricas za komu, meditaciju.... to je tema za sebe i dosta mi je tipkanja za danas hah. dmt, svijest, da li postoji kolektivna svijest i nas mozak je samo organ kao sto su oci i usi pa nam interpretira zivot..... ili je sve samo kreacija naseg mozga. primjer dmt-a. je li to samo tvar koja nam stvori umjetna iskustva ili ta tvar promijeni "frekvenciju" mozga i presalta se na razno razne frekvencije ilitiga dimenzije. postoje price o iboga korijenu gdje razcliti ljudi sa razlicitih krajeva svijeta koji se ne poznaju dozive identicni scenarij u tom tripu nakon konzumacije. Tijek price i taj lik je kod njih bio isti, sto bi reklo da dmt iz tog korijena nije prouzrocio random trip zbog kemije u mozgu, vec da je prebacio mozak iz ove "dimenzije" u neku drugu. Ako je ta prica istinita, sto nemam pojma, ne vidim drugo logicno objasnjenje. O tome cemo nekom drugom prilikom, imam puno za rec, a i za pitat :D Ma shvacam. Al postoje bolesti za koje znamo kako ih maknuti i statisticke sanse za izlijecenje su 99.4%, karikiram. Zbog cega onda ici testirati nesto o cemu ne znamo a vrlo lako moze imati drasticne posljedice. Pogotovo kad nije potrebno... .... jer je vec milion ljudi prije tebe napravilo istu gresku i ishod je jednak. Neces se bacit sa nebodera samo zato sto vjezbas levitaciju i vidio si neke ljude na levitiraju....i to nije greska na kojoj se uci iako postoje sanse da prezivis bez ozlijeda. :D Jednom rjecju, iskustvo.

jun 2017.

Sve si lijepo naveo i upravo onako kako jeste, ali kod vecine. Vidjeti sve to na nacin koji ti vidis je apsolutno prihvatljivo vidjenje. Ali (jest se vijek namece ovo "ali") kao sto sam napisao; izuzetno si pametan momak, samo sto ti po mom misljenju, koje mi, nadam se, neces uzeti za zlo, fali koja godina zivotnog iskustva. Jednostavno da prozivis jos vise zivotnih borbi i novih iskustava, pa da sklopis jos siru sliku od te koju trenutno vidis. Zeljan si znanja, samo jos da se odlucis da potrazis te neke dimenzije, za koje si procitao da bi mogle postojati, ali ni jednu nisi licno osjetio i dozivio, i pronaci ces je, a u to sam poprilicno siguran. Tada ces tek shvatiti, koliko je sve nevjerovatno prosto, a jos nevjerovatnije tesko za objasniti. Spoznao sam tako, sto sam se igrom slucaja nasao u jednoj sasvim novoj dimenziji, za koju nisam slutio da uopste moze biti stvarna. Cim sam krocio u tu, otvorile su mi se jos mnoge dimenzije, u koje vrlo lako mozes da se presaltas, ali postanes svestan cinjenice da sve one proizilaze iz jedne, a u bas toj cuci neopisivi dozivljaj razumijevanja i ogromne ljubavi prema, bas, svemu. osjecaj koji te prosto goni da ga sa nekim podijelis. Vrlo brzo shvatis da nemas skim. Logicno, jer ga ni sam do skora nisi poznavao i nemas predstavu na koji nacin bi ga podijelio. Pokusao sam jedne prilike, dok je forumski blog funkcionisao, ispisati iskustvo sa, hajmo reci opste naucne strane. Upotrebljavati izraze koji se uce u osnovnim i srednjim skolama, ali jednostavno nije islo. Shvatio sam da takvo iskustvo ne moze da se dijeli okolo, kao sto se flajeri dijele, pogotovo sa neke naucne strane :) Nakon gasenja bloga, nisam imao inspiraciju pokretati temu po tom pitanju, jer sam zakljucio da je neizvodivo. Jedino sto sam morao uraditi, jeste da se "ispovijedim" u ispovjedaonici, u samo jednom postu, u kojem sam opisao tacan i efikasan nacin prelaska u novu dimenziju :D i pokusao bar djelimicno, opisati iskustvo boravka u njoj :)

jun 2017.

L0oDZMAJ

jun 2017.

:razvaljen:::popcorn::
StipeZMAJ

jun 2017.

Do prije cca 3 godine nebi uopce znao o cemu pricamo sada niti bi me interesiralo. Neki nepoznati klik se desio i od onda mi je to hobi i okupacija uz ganju, s time da sam se kao osoba promjenio da sam sebe sada ne prepoznajem (u pozitivnom smislu) :D Ako sam dobro shvatio, pricas o necemu abstraktnijem od objasnjavanja boja slijepcu, jer za razliku od boja koje su svima jednake, ovo je skoro pa totalno subjektivno i tim nemogucije za objasnit. Ok, mogu to prozvakat :) Odo sad spavat. Jedva sam i ovo smislio da napisem :D :D moram sutra ponovo procitat :)
pecurkoPOZNAVALAC

jun 2017.

Sam naslov ove teme je ujedno i odgovor koji pokazuje uzaludnost rasprave. Ako je neato teorija, zna i da je proizvod uma. Nikakav proizvod uma nema ak ni privid stvarnosti. Niti dokazivanje bilo koje od teorija mo~e doneti iskustvo koje sam ovek mo~e jedino osvestiti za sebe, ne za svoj um, ve za iskustvo, za oseaj jedinstva i svrsishodnosti svega vidljivog i nevidljivog. Ono ato je jedina istina u vezi sa predmetom teme, da e za svakog stii taj trenutak raspoznavanja stvarnosti, te je i iz tog razloga nepotrebno drmusati ljude sa namerom da ih probudia iako je to jedan od prvih poriva koji se javlja biu.

jun 2017.

Prakticno djelovanje i usavrsavanje je proizvod poznavanja teorije. Da bi uspjesno zavrnuo obicni saraf, moras poznavati teoretski dio, inace ces piljiti u njega kao tele. Saraf je osmisljen u umu i projektovan u stvarnost. Dokazan i prakticno upotrebljiv.
StipeZMAJ

jun 2017.

al u toj raspravi dodjemo do nekih novih informacija i zakljucaka... i malo upregnemo mozak da radi nesto :) ovakve teme su mozda nekome ubrzani trening za :D

jun 2017.

zna bit jako zehebana stvar, nekad me tako fleane, udan trenutak, kao neka trenutna dubinska spoznaja ~ivota uope, varijanti i formi svih 'potencijalnih' bia kozmosa...kao da me trenutno odspojilo s matrixa, uh
BladerZMAJ

jun 2017.

Kako ka~u mudraci drevni... Prvo moraa neato znati da bi to mogao odbaciti. Prvo treba malo po malo spoznavati "sebe", upoznavati "sebe" da bi te komade mogao odbacit. A ono ato jesi je uvijek bilo tu i biti e. Upoznavati sebe je te~ak proces za koji je potrebna ogromna snaga volje, velika hrabrost i inteligencija... upoznavanje sebe je upoznavanje jednog od najve ih luaka, la~ova, kukavica i smradova. Kao da te netko u presu stavi, ali to je jedini put u onog ato je oduvijek tu bilo i biti e... osjeaj koji nosimo na tom putu je da nema kraja da je sve gore... To je kao penjanje na planinu. Po inje sa laganim livadama i ushienosti ljepotom prirode ali malo po malo put postaje grub, uvjeti postaju sve te~i. Moralne i ostale vrijednosti se po inju iskrivljavati, sve pri e u koje smo vjerovali po inju gubiti smisao. Uvjeti su sve te~i, diae se na usta, vu e se na sve etri dok od umora ne padnemo i sutra sve ponovo. Tu i tamo doe lijepo vrijeme pa se dignemo na noge, pogledamo iza sebe i vidimo da je jako, jako dalek put iza nas. Na putu je puno slijepih ulica gdje putnici esto zalutaju. Dosta ih ostane tu i po cijeli ~ivot. Organiziraju ~ivot oko spoznaja koje imaju, tj. razine na koju su doali, naprave si komfornu zonu i tu ostanu. UM iskreira stvarnost iz pozicije iz koje gleda... oni koji dou dosta daleko gdje viae trava ne raste gdje je sve led i uvjeti su skoro nemogui skoro pa viae niata ne znaju... morali su odbacivati da bi mogli nastaviti, ak kad se prijee kriti na masa puta nema viae mjesta za odmor. Sam osjeaj za pre~ivljavanje gura nas naprijed... dokle, ni sam ne znam ali nadam se da negdje iznad oblaka je i dalje sunce ;) to be continued }elim rei da je evolucija ovje anstva, evolucija obi nog jednog ovjeka. To je put koji nitko ne mo~e za nas prehodati, niti tehnologijom zaobii. `to smo se viae lagano spuatali to emo se viae imati za penjati. Nije bit tu u patnji bit je u odgovornosti biti to ato jesi. Svemir u razvoju :cool:
MojizborPOZNAVALAC

jul 2017.

Ucinio je zenu od rebra muskarca
zelenizmajENTUZIJASTA

jul 2017.

Ja kad razmisljam o zivotu razmisljam kak vrijeme brzo leti i da cemo se jednog dana probuditi iz sna u "drugom zivotu" :D tj. da je ovaj zivot san sljedecem itd. u beskonacnost......(Nadam se da me neko kuzi hahahahaha) :ajnstajn:

jul 2017.

Nebitno sto mislim!!!...ja sam se divno profuro kroz temu...mudro zborite...i zanimljivo...Stay positive!!!...
Sonic85POZNAVALAC

jul 2017.

Moj odgovor je priroda,sto vise,tu su sve teorije pred nama samima,i naravno postovati ne bacati djubre,plastiku,staklo,kese,limenke itd po prirodi,to je jedna od ljudskih osobina kojih se stidim.Mislimo o sebi da smo bogom dani a djubre bacamo gde stignemo,zagadjujemo itd...moramo da se trgnemo inace ono sto nas ceka bice crna pogibija.klima je poludela,cas havaji cas himalaji :)
pecurkoPOZNAVALAC

jul 2017.

Totalno neta no... majmuni i drugi primati putem pokuaaja i pogreaaka reaavaju i komplikovanije radnje bez da znaju teoriju o aarafu i matici. Ne ka~em da poznavanje teorija ne mo~e da nekog odnese do razumevanja. Ali esto se deaava da ljudi jako lepo barataju tomovima knjiga o filozofiji, a da pritom nemaju nikakvo razumevanje oonoga o emu pri aju niti da su ijednu od stvari koje potenciraju do~iveli i osetili na svojoj ko~i.
lukasAMBASADOR

avg 2017.

Draze su mi igre bez granica nego filozofija.vjecito traganje i otkrivanje uzroka i posledica ljude udaljava od sadasnjeg trenutka i jedinog moguceg momenta u kojem istinski mozes biti srecan.

avg 2017.

mi smo kri~anac, niata drugo, primitivni loai tip kri~anca, negdje par s.g. dalje ima bolja tipa koji su izbacili kasnije....mi smo jedina vrsta na zemlji koji radimo kardinalne greake po samu zemlju, mi smo pokus... majmun je za nas nadbie :smoke:
braindISTRAŽIVAČ

jun 2020.

Tema je stara, ali zanimljiva. Na temu evolucije dosta toga ima rei Tomislav Terzin, naa ovjek, a radi u kanadi. Mislim da ga vrijedi posluaat jer da bi odbacio neato moraa se s tim upoznati iz viae kutova. O smislu ~ivota... Moje subjektivno mialjenje je da je ovjek stvoren da radi i stvara, konkretno, ureaje/strojeve koji e proizvoditi ureaje/strojeve koji e biti u slu~bi ovjeka/ ovje anstva. U slobodno vrijeme da se posveti duhovnosti i razvijanju one ~lijezde u mozgu za koje znanstvenici tvrde da ne znaju emu slu~i, one koja izgleda kao statua u rimu, podsjea na eaer naopako okrenut.

jun 2020.

A ato ako je ovjek stvoren da se bavi duhovnoau, a ne materijalnim tricama? `to nas dijeli od ostalih ~ivotinja nego mentalni kapacitet za filozofiju i duhovnost (iako i to ne znamo sa sigurnoau, mo~da i npr dupini imaju duhovna promialjanja :P)? `to viae stvaramo materijalne stvari, viae smo udubljeni i opsjednuti njima i viae se udaljavamo od duhovnosti zbog egotripa, divimo se sebi koliko smo pametni i sposobni stvoriti neato (samo otkriti i primjeniti zakone fizike koji bi postojali neovisno o tome ima li nas ili nema).
braindISTRAŽIVAČ

jun 2020.

....zna i stvoren je, nije nastao od ne~ive tvari, ok. Nakon duhovnog uzdizanja materijale stvari gube na vrijednosti, pod predpostavkom da imaa minimum minimuma za ~ivot (nekima treba viae, nekima manje, sve ovisi o apetitima). Nisam rekao da svi moraju raditi fizi ki posao, mislio sam na to, da bi svatko, ovisno o svojim fizi kim i mentalnim sposobnostima trebao doprinjeti druatvu (u itelji i profesori ne rade fizi ki, a cjenjeni su u druatvu, barem ih ja cijenim). O duhovnosti ~ivotinja, paaa, mo~da, ako vjerujea u reinkarnaciju. A za dupine, znam da su opi eni i vole se "drogirati" :respect: , lickaju meduze da dobiju "high":p

jun 2020.

Homo Sapiens je splet okolnosti i nista drugo. Kao i sve ostalo u multiverzumu, pa i on sam. Tek je pred naukom da provali kvantnu mehaniku, elektromagnetizam, gravitaciju, a da to ima ikakvog jebenog smisla. Evolucija odavno nije teorija, to je cinjenica i mi joj svjedocimo. Bez obzira da li smo imali neki evolutivni push ili ne, evolucija se desila i desava se.
StipeZMAJ

jun 2020.

zasto bi zivot morao imati smisao. a pogotovo zasto bi nekome neka mitologija nametala smisao. to je suprotno od slobode. sanse da postojis su 1 naprama pun k. i 500 i jos tolko nula, cijeni to i napravi sam sebi smisao zivota i zivi ga univerzalnim moralom/etikom. Na taj nacin smo i dogurali od spilja do moderne civilizacije. cijeli svemir je samo prijenos informacija. cijeli zivot jedino sto radimo je da prenosimo informacije postoji razlika izmedju materijalnog i posjedovanja neceg. informacije nisu materijalne a mogu se posjedovat, dijeliti ili ne dijeliti. materijalno ne postoji na kvantnoj razini. ni mi ne postojimo kao neka doslovno fizicka materija. isto vrijedi i za stvari oko nas. fizicki zakoni i nasa osjetila uzrokuju privid da je nesto materijalno. sve ovisi iz koje perspektive gledas. kreator treba kreatora. i totalno nije potreban ni u cemu. svemir moze nastati iz "nicega" a kreatora mora netko kreirati. ako je nesto primjer nepobitne cinjenice, onda je to evolucija. sve sto funkcionira onako kak se predvidja i nikakvi kreatori ni magije nisu potrebne i samo su visak u cijeloj toj prici. a to sto je nekima tesko to prihvatit da nije potreban nikakav kreator i da ne postoji zadani smisao zivota, to je vec treci par rukava. nekima pojam o takvome izaziva paniku misleci kako je jedina druga opcija nihilistickoh smjera. u biti ako se previse zaglibi u znanost i kvantni svijet.... nije tesko postat nihilista :) osim ako ne pocnes cijeniti zivot, prirodu, zakone univerzuma i divit se magiji koja se desava oko tebe a stvarna je :) 14 miljardi godina nismo postojali. sad postojimo i imamo priliku zivjet 80ak godina plus minus. ima li sta poslje? nitko ne zna. trebali bi zivjet svaki trenutak kao da nema i uzivat u svakom danu.... a ako i ima, to je samo bonus :) ljudi ratuju i mrze se, potrose cijeli zivot na nista..... kao da postoji neki drugi, bolji zivot nakon ovog. jedino ne shvacam sta odma ne odu u taj drugi zivot ako doista vjeruju u to, umjesto da unistavaju druge zivote koji cijene ovih par trenutaka sto sto smo zivi. critical shock. (isprike na monologu) :D
braindISTRAŽIVAČ

jun 2020.

Ok de ki, poruka primljena. Nisam doaao ovdje ubjeivati vas u neato rije ima, ve djelima. injenica je da nas la~u, u kojoj mjeri...vjerovatno puno viae nego bi mi ~eljeli. Imam jednu molbu za vas dvojicu (serviser i Stipe)... a za tebe Stipe joa jednu. Dakle, pogledajte moj avatar, i kad vidite takvu stvar u prirodi, zapitajte se, koliko ja to daleko mogu vidjeti (koliko daleko moj pogled se~e). I Stipe, poato si moderator/urednik, molim te osvrni se na moj post u temi Nikola Tesla. Hvala na pa~nji i stay high :)

jun 2020.

e jbg ja ne razumijem pitanje:zvezda::smiley9934

jun 2020.

nismo jos dovoljno evoluirali ;) ni dovoljno tehnojoski razvijeni, bice i toga. pa u kosmickom smislu smo tu manje od trena, a pre koliko, 15, 20k godina smo izasli iz pecina? ovo je vec metafizika, al ok, spada u nesto trece :D
braindISTRAŽIVAČ

jun 2020.

Ok, nije problem. Zna i, te tj. takve zrake sunca kroz oblake naj eae se javljaju u proljee i u jesen. Pitanje je prvo, koliko daleko je taj dan vidljivost? I drugo pitanje je ato ih je toliko "raairilo" s obzirom da zrake sunca na zemlju padaju paralelno? Da li su one koje vidimo paralelne i ako da, tad si postavi prvo pitanje.
StipeZMAJ

jun 2020.

ma ni tolko. 10k mozda cca kad bi sveo zemlju u 24h sat, mi smo stigli u 23:59 :D i syebali sve u pola minute. ne bas. ako netko vjeruje da nakon ovog dolazi vjecni raj i da je miljardu puta bolje..... onda bi se odavno bacio sa 20og kata.
braindISTRAŽIVAČ

jun 2020.

Stipe, jel to namjerno ili slu ajno obrisana moja poruka?
StipeZMAJ

jun 2020.

namjerno jer je offtopic. zrake sunca, nikola tesla, la~u nas, flat earth i daljina ljudskog pogleda nemaju veze sa teorijom evolucije niti sa kreacionizmom. ova tema je opcenito na rubu pravilnika jer je o religiji zabranjeno pricat na forumu a kreacionizam i religija idu ruku pod ruku tako da... vidjet cemo kolko dugo ce opstat. teorije zavjere sa youtube-a su jos zabranjenije jer su 1000x ludje od kreacionizma i danasnjih religija zajedno. tako da.... mozemo pricat o evoluciji, to je cool. dost jednostavna prica. ak si sposoban, prezivis, oplodis zenku i preneses gene, ak nisi onda krepas jer se nisi uspio dost brzo prilagodit. onda kroz par miljona godina imas i tisuce mutacija, 999 ih ne prezivi, 1 prezivi i nastavi se mrcit okolo i prenasat gene. kreacinoziam je isto jednostavan al besmislen. netko ili nesto nas je kreiralo. i sta sad? imam jos miljardu i jedno pitanje na to i niti jedan odgovor. ili miljardu odogvora od razlicitih ljudi i svaki je razlicit od onog prethodnog. i di si ti sad tu uguro zrake sunca i nikolu teslu?
braindISTRAŽIVAČ

jun 2020.

Hm, iako se ne sla~em, ok, nisi napravio ono ato sam preporu io, ato je isto ok. Ja se jednostavno moram pomiriti s tim da ljudi ponekad ne ~ele. Stay high:spliff:

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se