VUTRA
ForumZajednicaOfftopicPresuseni hedovi
LEGACY

Presuseni hedovi

34 odgovora3,313 pregleda

nov 2013.

Pozdrav,zanima me samo da li moze nekako da se hed vrati u stanje pre nego sto je presusio,da li moze nekako da primi vlagu ili tako nesto,ako me razumete :D Da bude mastan :D
olidoboliLEGENDA

nov 2013.

Ne mo~e. Uvijek se mo~e dodatno osuaiti, ali ne i navla~iti. Optimalna vla~nost treba biti oko 60 %. Tek onda po inje proces curinga. Pro itaj si malo o tom.
nenashPOZNAVALAC

nov 2013.

Mozes ubaciti koru jabuke ili narand~e u teglu na neko vrijeme. Povui e vlagu, provjereno. Imae i amek toga ato ubacia...

nov 2013.

cula san da neki stavljaju komad mrkve ili jabuke u kesu .. neki ga zakopavaju u zemlju.. hahah.. nezz koliko to ima smisla.. Edit: nenash - :P
džafaISTRAŽIVAČ

nov 2013.

Potpis/pe at za koricu jabuke.Samo da prenoci jer oce da ubudja.

nov 2013.

Ovo sam i ja radio i funkcionira sto kaze Nenash cak i amek povue :thumb:
HookerLEGENDA

nov 2013.

List kupusa sve~eg, naravno. Nema ameka, vraa vlagu sto posto. E sad, to va~i za duvan ... A za hedove i masnou , ebem li ga, namam pojma ... Nikako ... Nego ti to motaj i pali, nee da akodi ... Ja sam jednom prilikom pronaaao hed u jakni koja je stajala od prethodne zime u ormanu, slu ajno, ostao zaboravljen, nisam ni morao da ga mrvim, raspao se sam, otreslo me ko majmuna ...

nov 2013.

to dode sa godinama........mislim na te vrhove koji se zaborave,negdje u nekoj jakni jbg.haha Hooki :thumb: sorry na malo offtopicarenja
Vu ing.POZNAVALAC

nov 2013.

Kubanske cigare se cesto ljudima osuse i moze da im se vrati vlaznost. One moraju da budu 65 - 70% vlazne pa ako nemas hjumidor one se osuse i izgube aromu, dobiju "ljut" jak ukus i td. Ako ti se to desi mozes da ih "ovlazis" ali proces mora da bude postepen i dugo traje (nekad i do 2 meseca). Sad kod cigara mora da ide sporo ovlazivanje da ne pukne vraper (list duvana kojim je zamotana cigara). Kod heda nema sta da pukne pa mozda ide brze. Sad nikad nisam to radio sa hedovima i ne znam da li uopste moze al mozda ti pomogne. Za cigare ja koristim mesavinu propilen glikola i vode i pocnem u odnosu 30/70% u korist propilena pa povecavam procenat vode dok ne dodjem do 50-50%. U principu moras da pazis da ne bude odmah mokro da se ne ubudja i da svakodnevno provetravas - cak i nekoliko puta dnevno. Isto cigare kad su u hjumidoru (od drveta) ne budjaju ali ako su u metalnoj ili plasticnoj kutiji oce da se ubudjaju. Ne moras da koristis propilen mozes i obican sundjer da navlazis - to znaci da ne curi voda iz njega nego da bude vlazan. Nekad se koriste listovi svezeg kupusa i td. Eto mozda ti pomogne.

nov 2013.

stavi hedove u teglu i ubaci unutra neato od gore navedenog (koru jabuke ili sli no), ali samo na nekoliko sati (nikako preko noi), zatim izvadi i provjeri vla~nost higrometrom. po potrebi ponovi viae puta.

nov 2013.

Kad iz hermeti ki zatvorene tegle izvadia presuaen hed i stavia npr par dana u neku kutijicu,tabakerici koja ne dihta,hed se popusti na sobnoj temperaturi sam...tj,upije malo vlage iz okoline,bar sam ja to tako primjetio :) i bude dobar :) Kod presuaenog heda je jedini nedostatak taj,bar meni ...ato se rasipa te otpadaju dragocjeni kristali s njega dok kod normalno vla~nog toga nema. A ato se ti e rada,ubije te i suhi i normalni ,hehe......suhi lakae smrvia u rizlu prstima,hehe

okt 2021.

Cula sam da kod presusenog heda moze da vrati vlagu destilirana voda...pa da li neko zna nesto vise o tome...::ludak:::zvezda:::zvezda::::ludak::
ironymousLEGENDA

okt 2021.

Tako je! Iskljucivo destilirana voda je vla~na dok ove ostale i nisu toliko sto je i znanstveno dokazano ::banjahanje::

okt 2021.

A jel moze pomoc kako da odradim to,ako ima sistem?

okt 2021.

Bilo sta vlazno ce ispustit vlagu u atmosferu da se pokusa izjednacit. Cilj je da u zatvorenoj posudi vlaga zraka bude 60% to mozete napraviti sa korom narande komadom jabuke komadom kruha sve radi ima sanse da se ubuda naravno. Cak radi i ako vam je soba 60% blage cisto da otvorite svako par sati teglu tako ce head povuc vlagu u sebe. I svaki put kad otvorite teglu ude nova vlaga. Problem sa svim ovim je sto kad se head presusi izgubi terpentine oni ispare i daba koliko god vracali vlagu ukus i miris vise nisu tu

okt 2021.

Ok. Hvala. Promenila sam korom od naradze i destiliranom vodom sam natopila peskir idcedila dobro i pokrila kutiju da ne dodiruje hedove
Rus29ENTUZIJASTA

okt 2021.

Kontam da ga u ovo vreme kad je vlazno ostavis preko noci napolju i pokupis ujutro da bi povukao vlagu. Tako se obicno radi sa duvanom koji se prirodno susi....kad zhladni i krenu kise i vlazniji dani, onda povuce vlagu i moze se balirati.

okt 2021.

Ma samo kriska jabuke u teglu, odvoji od vrhova sa necim... vraca vlagu vrlo brzo.

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se