Dok
ekam svojih pet minuta neprocenjivog slobodnog vremena izmeu svih obaveza novope
enog tate i zamialjam trenutak kada u opet u cugu srediti d~oint do samog flopa, doe mi jedna svetla misao puna gorke nostalgije i vrati me u neke daleke devedesete kada je vutru joa uvek puaila samo prava ekipa, a duvanje bilo statusni simbol, mentalni stimulans intelektualne elite i nosailac posebnih ljudskih vrednosti koje su oblikovale celu jednu generaciju sve do poslednjih trzaja umirueg Rock and Roll-a na ovim prostorima. inilo se tada da sem tih marginalnih grupa veina iscrpljenog druatva ~ivi u bla~enom neznanju, negodovanju i stvaranju mitova o vutri, koji i dan danas, kao stabilno utvrene predrasude,
ine veliki deo opateg stava o Cannabisu. Pioniri zdrave pri
e o duvanju i celoj jednoj kuturi, tih godina bili su suo
eni sa nevienom ekspanzijom ki
a i hiper selja
ina koji su kao pe
urke sa navu
enim trenerkama do guae, po
eli da ni
u i tamo gde ih niko ne sadi, a svojim otrovom mentalne ograni
enosti, na~alost, dotakli sve delove druatva, pa tako i one poslednje oaze slobodoumnih ljudi, oaze ideja i pozitivne energije. I dok su jedni otkrivali svetu istinu o jednoj izuzetnoj biljci koja u svojoj suatini nosi sistem vrednosti, ~ivot i lek, drugi su pronaali joa jedan na
in da ispadnu frajeri, va~na muda i lokal biznismeni, joa viae u javnosti degradirajui status marihuane ato je dovelo do toga da aira javnost veruje da je trava uvod u nekakav svet droge i kriminala. I dok smo trepnuli i povukli dim tra~ei u tom dimu neku li
nu inspiraciju, ve te za rukav vu
e hiper selja
ina sa pogledom plitkim ko lavor i pita: Ima li te trave da se i mi drogiramo? - Ti isti ato su verovali da d~oint ubadaa u venu, odjednom su postali naduvani, ko roeni s buksnom i uvek spremni da te otruju nekom sve~om predrasudom o travi. To su isti oni ato na forum banu puni sebe, a popiju ban ve posle prve re
enice; oni koje ovakvi forumi ne mogu promeniti, jer niih ne zanima Cannabis, ve droga; jer njih ne pokree strast, ve alavost i ra
unica. Ta ista aabanerija, i danas, kada je prava pri
a o Vutri dostupna milionima, degradira svojom banalnoau ime biljke koja suatinski predstavlja sistem vrednosti ogromnog broja slobodoumnih ljudi, lek i ~ivotni smisao milionima.
I eto dok
ekam svojih pet minuta za duvku, doe mi ta svetla misao puna gor
ine...jer znam da se i danas deset takvih hiper selja
ina prika
i na forum- ne da bi nau
ili, ve da iskoriste, otmu i obesmisle. Na sreu,
ini mi se, ne opstanu dugo na ovakvim mestima, samo nagoveste da su tu i da ceo jedan deo sveta pripada njima...tu negde, svuda oko nas. ;)