VUTRA
ForumZajednicaOfftopicCrtica o šabaneriji i banalizaciji jednog sistema vrednosti
LEGACY

Crtica o šabaneriji i banalizaciji jednog sistema vrednosti

60 odgovora3,431 pregleda

jan 2016.

Dok ekam svojih pet minuta neprocenjivog slobodnog vremena izmeu svih obaveza novope enog tate i zamialjam trenutak kada u opet u cugu srediti d~oint do samog flopa, doe mi jedna svetla misao puna gorke nostalgije i vrati me u neke daleke devedesete kada je vutru joa uvek puaila samo prava ekipa, a duvanje bilo statusni simbol, mentalni stimulans intelektualne elite i nosailac posebnih ljudskih vrednosti koje su oblikovale celu jednu generaciju sve do poslednjih trzaja umirueg Rock and Roll-a na ovim prostorima. inilo se tada da sem tih marginalnih grupa veina iscrpljenog druatva ~ivi u bla~enom neznanju, negodovanju i stvaranju mitova o vutri, koji i dan danas, kao stabilno utvrene predrasude, ine veliki deo opateg stava o Cannabisu. Pioniri zdrave pri e o duvanju i celoj jednoj kuturi, tih godina bili su suo eni sa nevienom ekspanzijom ki a i hiper selja ina koji su kao pe urke sa navu enim trenerkama do guae, po eli da ni u i tamo gde ih niko ne sadi, a svojim otrovom mentalne ograni enosti, na~alost, dotakli sve delove druatva, pa tako i one poslednje oaze slobodoumnih ljudi, oaze ideja i pozitivne energije. I dok su jedni otkrivali svetu istinu o jednoj izuzetnoj biljci koja u svojoj suatini nosi sistem vrednosti, ~ivot i lek, drugi su pronaali joa jedan na in da ispadnu frajeri, va~na muda i lokal biznismeni, joa viae u javnosti degradirajui status marihuane ato je dovelo do toga da aira javnost veruje da je trava uvod u nekakav svet droge i kriminala. I dok smo trepnuli i povukli dim tra~ei u tom dimu neku li nu inspiraciju, ve te za rukav vu e hiper selja ina sa pogledom plitkim ko lavor i pita: Ima li te trave da se i mi drogiramo? - Ti isti ato su verovali da d~oint ubadaa u venu, odjednom su postali naduvani, ko roeni s buksnom i uvek spremni da te otruju nekom sve~om predrasudom o travi. To su isti oni ato na forum banu puni sebe, a popiju ban ve posle prve re enice; oni koje ovakvi forumi ne mogu promeniti, jer niih ne zanima Cannabis, ve droga; jer njih ne pokree strast, ve alavost i ra unica. Ta ista aabanerija, i danas, kada je prava pri a o Vutri dostupna milionima, degradira svojom banalnoau ime biljke koja suatinski predstavlja sistem vrednosti ogromnog broja slobodoumnih ljudi, lek i ~ivotni smisao milionima. I eto dok ekam svojih pet minuta za duvku, doe mi ta svetla misao puna gor ine...jer znam da se i danas deset takvih hiper selja ina prika i na forum- ne da bi nau ili, ve da iskoriste, otmu i obesmisle. Na sreu, ini mi se, ne opstanu dugo na ovakvim mestima, samo nagoveste da su tu i da ceo jedan deo sveta pripada njima...tu negde, svuda oko nas. ;)

jan 2016.

Hajde bradilko, priznaj, ko ti je stao na ~ulj :)

jan 2016.

Glupost mi je odavno stala na zulj, a glupost je neunistiva. Tako da...ostaje mi ponekad samo da isperem usta i pustim misao s lanca. :)

jan 2016.

Barbarossa knjigu pisi. :) Ja da imam takav talent i inspiraciju ...obogatio bi se na tome. Al jbga ...mogu zato te sabane i hiper seljacine micati sa foruma ;)

jan 2016.

napisao 4 komada knjiga, ali para nema. Samo tapaanja po ramenu. ;) Samo ti njih sklanjaj, Opa, bez da razmialjaa, opasna je to gamad kad se razmno~i! :cool23:

jan 2016.

A to je isto ko s partya ja sam iso i jeo 505- zbog boljeg dubljeg dozivljaja glazbe a drugi da bi bauljali poput zombija i hvalili se sutra kako su strpali 6-8 u sutu u sebe.. A i ridjobradi druze ljudi se drogirwju da im bude lepo,a ko smo mi da ih sortiramo??

jan 2016.

[*]`ta ja imam s tim ato se neko drogira i ko o drogiranju uopate govori? Ja travu ne do~ivljavam na taj na in, te nikog ne sortiram. Govorim o degradaciji nekih vrednosti usko vezanih za cannabis, od strane osvedo enih glupana i pomodara. Zbog toga danas i postoje ovakvi forumi, da svedo e istinu i skidaju ljagu sa travke; da zbog takvih aabana 20 godina unazad objaanjavaju narodu da trava nije heroin i da je u~ivanje u marihuani podjednako velika strast i deo hedonisti ke prirode oveka, isto kao i u~ivanje u ljutom, pecanju, seksu ili vo~nji motora.

jan 2016.

Onda sam te krivo shvatio, al nhf meni je sva ta sveta spiritualna spika oko bilo cega lame/preseratorska.. al to sam samo ja..

jan 2016.

Opet si loae skontao. Nikakva krajnost, niata spiritualno i pateti no. Fora je u tome ato je neki polu-svet zajahao sve sfere druatva, degradira vrednosti i kulturu itave jedne generacije i pretvara u ki i instant zadovoljstvo sve ato ga okru~uje, dovodei oveka u proces obrunute evolucije gde se polako ali sigurno vraa do amebe, s tim ato bi na tom putu dugo, dugo bio majmun. Uostalom tekst je prili no jasan. ;)

jan 2016.

jbg svaka nova tehnologija dode sa manama tako i ova svjetska povezanost(internet,tv) umjesto da nam dadne edukaciju(sto je u mogucnosti) previse se usmjerava na brzu zaradu bez rada, i zabavu.kad malo pogledas 70% ljudi radi poslove koji su u jednu ruku beskorisni, zaboravljamo lagano kako se zivi. ne znam fino da recima opisem sta hocu da kazem al i ja sam osjetio tu promenu sto ti barba pricas

jan 2016.

A sta odmah tako nerece da te ceo svet razume... Slazem se s ovim.... potpuno!!
changadmtLEGENDA

jan 2016.

jos jedan razlog zasto sam poceo da growam...koliko sam morao takvih tipova da upoznam za zivota da bih dosao do trave. Manijaci, nasilnici, ubice, prevaranti, svi oni su prepoznali potencijal u nasoj svetoj biljci, i to onaj koji donosi dobru zaradu...
topaj motaAMBASADOR

jan 2016.

Barba ~ivio ;)

jan 2016.

Doso sam do jednog zakljucka citajuci ovaj forum ,izgleda da niko nikad ovdje od vas nije imao normalnog dilera travom.. cudno .... bas cudno...

jan 2016.

Svi normalni popadali. Ostala bagra.
lolcinaAMBASADOR

jan 2016.

mi smo naseg dilera zvali homo sapiens jer je na sve licio sem na coveka...

jan 2016.

Hvala, drug! :) Druze, a ono sto ja kontam citajuci tvoje postove je da opasno masis sustinu. Ona fora: ko o cemu, baba o ustipcima.;) < a drua stvar: ovde sam prvenstveno jer ne zelim da imam dilera, a znao sam jako dobre ljude iz te branse.
klada1115POZNAVALAC

jan 2016.

Jedva ekam sljedeu 'Crticu', i neka postane neka redovita pojava na forumu, sa svim mogucim temama

jan 2016.

@Barbarossa ti si prvi koji je ikad ovdje napisao i to tek SAD da si znao ok ljude ince je uvjekk svi neke dilove il nakaze imali, bit ce da sam onda bio ja miljenik srece,a sto se tice ostalih da ne navodim poimenice u pravu ste jer kako me moje teenegersko iskustvo surfanja po lakim drogama naucilo najbolju robu uvjek imali najveci klosari/debili...
changadmtLEGENDA

jan 2016.

E ti stvarno masis poentu...:) ja se i dan danas druzim sa nekim ljudima koji su prinudjeni da tako zaradjuju,i ne krivim nikog za to..."dilera" ima raznih,iz svih slojeva drustva i svih tipova licnosi, od studentarije do starijih ljudi,ali je takodje chinjenica da po velikim gradovima ni ne moze da prodaje bas ko hoce,samostalno...u gomili slucajeva i taj student sto prodaje paketice je nabavio od nekog dzibera agresora, ili mu neki takav lupa reket,ili pak mora,pored policije, da se skriva i od takvih da mu ne otmu i.t.d.

jan 2016.

Stvarno imaa smisla za pisati i napisati...da je divota to itati... Svi tekstovi koje napiaea sa guatom pro itam a vjerujem i svi ostali ovdje jer fakat osim ata imaa ~icu za growanje piaea ko blesav. Ka~ea 4 knjge,ha jebemti fakat ne ku~im..to ti je to ...isto kaj pri aa ono ata valja i vrijedi papci sklanjaju ..zbog svojih idiotnih razloga i naravno na atetu svih slobodnoumnih..krivo mi je kapetane ato je tako...fakat je :/ Ali tko zna,da si odmah postao neki super turbo poznati pisac mo~da te nebi imali MI ovdje kao ato imamo sada :) (Mi smo te prepoznali ) I btw dobro si rekao,dou i otmu..totalno kriva percepcija i upotreba informacija bez imalo upotrebe i ono malo mozga valjda sta imaju ne znajuci da bas to..tim postupcima degradiraju i bacaju cijelu situaciju puno unazad ..a to vidimo mi kojima je to va~no zapravo .. boli njih on..
Rope73ZMAJ

jan 2016.

"A sta cu pisati kad je vec sve napisano!?" Pisi,imas sta reci. Neces se obogatiti,auditorij ti je sve manji, nema para od "njih" ali, sta ce citati,izucavati djeca djecine djece? Hocemo li ih ostaviti na milost i nemilost ovome (srednji rod uvijek). Kako je meni prijatelj rekao. "Glupo je reci pisi. Ti si duzan da napises sve sto imas reci a, imas itekako sta i kome da kazes." Ja Zlatan,ja Ronaldo...Ja karleusa... Barba,ima vas nekolicina koje je fakat lijepo citati i kad je gorcina u pitanju. :)
MarehISTRAŽIVAČ

jan 2016.

Always in motion, the future is Pa tako je bilo i pred 30 godina. Samo smo tada bili amaterski marginalci, a sada, kako smo odrasli, s nama je postala droga mainstream, pa je prepuna love, tim profesionalizirana proizvodnja, marketing i distribucija. Pa u tom smjeru islo i drustvo, prema idealnom potrosacu, samo sto taj danas, zbog vecih potreba, cise nema para, za svoja mentalna putovanja, pa gaji za sebe i bliznje. Zato smo i tu, na forumu, da gustamo malo
Space_LuluLEGENDA

jan 2016.

U svim kategorijama druatva postoji gledanje unazad, ono "eh, u doba moje mladosti stvari bejaae druga ije, a sada je sve otialo doavola". To se vidi i u politici, i u sportu, u omladini, akoli, zdravstvu, ishrani, poslu, religiji, u bukvalno svim kategorijama. Ne stajem ni na jednu stranu. Ni da je situacija bila bolja, ni da je bila loaija. Ali prognoza na osnovu dosadaanjeg trenda mi govori da e u nekom buduem vremenu ljudi gledati sa nostalgijom na ovo sada vreme i o njemu pisati u superlativu. Mislim da je stvar upravo u toj promeni, toj fluidnosti svega. Kao ato niko od nas ne stoji u mestu, isti trend prati i sve oko nas. A da li je to dobro/loae/pozitivno/negativno, sumnjam da mo~emo da donesemo neki objektivni, univerzalni, sud o tome.
RolipopLEGENDA

jan 2016.

Tako je to, svatko od nas ima izbor, izmeu ostalog ima izbor na koji e na in do~iviti te promjene sinergije trave i druatva, neki od nas su pred izumiranjem dok su se neki upravo razvili... Ja se osobno radujem Barbinim crticama, mnogo je uistinu raloga za to.
Brkato PraseAMBASADOR

jan 2016.

Neki od nas jako dobro znaju da problem nije u nama vutroljupcima, ali drugi ne misle tako. Zao mi je da vidim da neki mladi ljudi ovu biljku dozivljavaju kao drogu ili bezanje od neceg jer to nije i ne sluzi za to. Izmedju ostalog sluzi upravo za suprotne stvari a uzasno je uspesna u introspekciji ili spoznavanju samog sebe jer kada se pogledas svojim ocima ali tudjim pogledom, onda veoma lako mozes uociti i ispraviti svoje nedostatke ili potencijalne mane kod sebe, naravno ako uspes u to da iste vidis ili spoznas. Za ovo zadnje treba i vise strpljenja jer nekad takve stvari dolaze iskustvom t.e godinama. Problem koji opisuje Barba gore je u opstoj devalorizaciji i nepostojanja(citaj gubljenja) moralnih vrednosti ukupnog drustva i dogodila nam se takozvana kolektivna amnezija po mnogim stavkama. Proslo je vreme drustva kao pokretaca procesa i dosli su pojedinci koji su uzeli stvar u svoje ruke pri tom ne mareci za tudja mislenja i primarno tudji zivot kao takav. Moje duboko misljenje je da danas igru vode uglavnom likovi koji su kao mladi bili jako frustrirani na dnevnoj bazi i sakupljali su svoje komplekse u sebi nadajuci se da ce nekad doci njihovo vreme. Jos vise je tragicno to sto se cela provincija sjatila u gradove i od prevelike zelje da postanu gradjani preko noci, zaboravili su ko su i odakle, ali svoje navike kao sto je cepkanje nos ili pljuvanje po ulici nisu zaboravili. Pogledajte samo ko je na vlasti u celoj bivsoj zemlji i postace vam vise nego jasno, naravno ko ima kapaciteta za to. U danasnje vreme nisu ti potrebne nikakve radne sposobnosti da bi napredovao u poslu ili karijeri. Dovoljno je da imas partisku knjizicu i jaku zelju i volju za laktarenjem, maltertiranjem svojih kolega i do granica ludila i nervnih slomova, i najgore od svega je sto na zalost znam za dosta takvih koji uzivaju u to sto rade. Ponekad u svojim intimnim trenutcima zapitam samog sebe dali je ovo sto trenutno dozivljavam jedna velika zabluda i da vecina stvari koje radim je takva, zabluda? I ne, nije to ono vecno filozofsko pitanje dali je dobro uistinu dobro i dali je zlo uistinu zlo. I dali je belo zaista belo.
TriptankLEGENDA

jan 2016.

Kad smo ve kod dilera trave, oni su svi ok i normalni ( oni koje ja poznajem), ali ja nisam normalan izgleda, jer smatram da diler treba bit fer i poaten.ako kupim gram za 100 kn, bacim na vagu, poka~e 0,8... Odmah ga zovem za pet, i uzmem mu to bez da platim, ako bude bezobrazan dobije i aamar inu. Tako da ljudi mijenjaju mobitele i ne javljaju se viae, i spao sam na dva poatena dilera od kojih mogu kupit vutru. Jbg gram je gram, a ne 0,8.

jan 2016.

@Barbarossa zanimljiv text , slazem se sa @opa cupa da bi mogo pisat knjige, zaljepi dio texta iz knjiga slobodno na forum , zao mi je sto ljudi nemaju razumjevanja za nove pisce bez para da ih potkupe :(
Paranoja ManAMBASADOR

jan 2016.

Zato sam ja paranoi an, jer aabani dominiraju :( a je ne ~elim da bilo ko misli da sam JA kao ONI !!! Ina e, stava sam " i don't give a fuck" za tua mialjenja i kuloarske pri ice.... sve su one proizvod iste, primitivne i prizemne prirode ovjekove, koja osjea neodoljivu potrebu da sve oko sebe prokomentariae i etiketira.... a sve po sistemu copi/paste, jer danas je malo snagah za autenti no mialjenje, tako i tuma enje tuek lika i djela. Fuck em all !!!
Brkato PraseAMBASADOR

jan 2016.

Mozda sam i sam postao sebi saban pa se kao ja nisam saban ili neko jeste. Ne bi da budem pogresno skapiran ali.. Ljudi su postali etikete i sve je poslo nizbrdo i tu vise nema povratka.. Samo neuk ili veoma tvrdoglav covek nece se sloziti da je ovo pocetak sunovrata za ljude ili cak i za planetu zemlju.
Sonic85POZNAVALAC

jan 2016.

Odlican je tekst ima puno istine pogotovo za mladje generacije i sve te predrasude i izlizane floskule vezane za kanabis,imam 30 godina i 15 godina druzenja sa travom,ja sam kao klinac bio asmaticar i cesto boravio u Bolnici prikacen na Aminofilin,za moj prvi kontakt sa travom zasluzan je moj brat(tu je i on na forumu), tada je poceo pocetak kraja za moj zdravstveni problem,sto je stvorilo ne raskidivu vezu izmedju mene i Kanabisa,ja vise asmaticar nisam i sa plucima nemam nikakvih problema,otkacio sam se lekova i bolesti a za to je zasluzan Kanabis,i kada mi neko kaze da je u pitanju droga ja se prilicno iznerviram.Podrzavam ljude koji se bave grow-om zbog licne potrebe, prijatelja i ljubavi prema ovoj mocnoj biljci,a nemam nista protiv i da deo zavrsi na ulici mozda dodje i do mene :)

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se