VUTRA
ForumZajednicaOfftopicVideo nadzor biljaka (jeftine solucije)
LEGACY

Video nadzor biljaka (jeftine solucije)

60 odgovora4,870 pregleda
deraxorLEGENDA

sep 2016.

Naa Hobi je pomalo opasan i rizi an, ako imate potrebu da stavite video nadzor iz xy razloga bilo da samo promatrate biljku ili da vidite dali vam se ljudi/~ivotinje motaju tu. A ne mo~ete da kupite profi nadzor koji je poskup. Evo kako sam ja to rijeaio: Hardware; kamera obi na kako zovu i skype kamera, komp, laptop,tablet, ili stariji mob. sa android sistemom. (ata imate ve) Software; za komp, "yawcam" Link za download: http://www.yawcam.com/ program je besplatan, ukoliko hoete viae kamera onda skinete i "ManyCam" Link: https://manycam.com/ Ok tutorijal prvi je za komp Pa e vam na kraju to izgledati ovako: Ok, nije samo to, Dakle odete li na link vaae kamere mo~ete to gledati isto sa Bilo kog kompa, ili mobitela iz mozille ili chrome, druge nisam probao. Of corse koji imaju pristup internetu. Link moje kamere je: http://192.168.1.22:8081/ Mo~ete staviti aifru da vam svak ne vidi to, i naravno radi samo dok je komp upaljen i program radi. Program ne zauzima mnogo "snage kompjutera" iliti ne vu e mnogo c.p-ua Program ima brdo mogunosti. cijelo vrijeme on slika i snima te sprema u komp video i slike sa danom datumom a mo~ea i napisati preko slika ata hoea i svakakvih opcija joa. Ali nas zanima ono osnovno. Nisam uspio slati slike na net (video ni neu nek ga sprema zato ato bi mi stalni upload usporio mre~u) Mo~ete odrediti broj slika koje ~elite da vam spremi, kvalitetu kao i da briae stare slike itd.... Kako program koristi stari oblik file protokola, "ftp" nisam to uspio preko njega Ve instalirate "dropbox" www.dropbox.com Tu se registrujete i dobiete 2 gb prostora kao free korisnik. Sasvim dosta za slike. Ok u programu namjestite putanju za slike da vam ih sprema u "dropbox" folder. On e automatski da ih uploada na vaa dropbox. Pa e vam to izgledati ovako: Naravno bez toga "preview" okvira. to mo~ete gledati preko linka vaae kamere. Ok sad malo o postavkama programa. Zna i kad instalirate "yawcam" dobiete jedno jednostavno su elje: Uklju ite ato ~elite Zna i "file"- da vam sprema fajlove, Ftp- nemojte jer je zastario transfer file protokol i jako mi ga teako dobiti Zato e poslu~iti dropbox. HTTP- ako oete da gledate live sa drugog kompa ili moba ili ata ve sve danas ide na net. Stream- ako oete da strimate video preko fejsa ili youtube ili nekog drugog servisa koje dozvoljava yawcam. Probao na fejsbuk i radi. Motion, obavezno uklju ite- tada vam dodatno slika i snima to je detektor pokreta, zna i kad neato muda pred kamerom on to posebno spremi, tj. ozna i "Mouvment" Mo~ete kad tako neato primjeti uklju iti i zvuk okida a ili staviti sirenu, poato ima na izboru samo dva zvuka za to moraete skinuti neki koji vam viae odgovara i staviti u folder. Ok kliknite na "settings" pojavie se prozor prva dva polja slu~e da izaberete svoju kameru, donja skroz stavka Edit settings otvara postavke. ovako; Tu navedite da vam falove sprema u dropbox mapu kopju e ovaj automatski da uploada, Ako ne ~elite da vam uploada nemojte u tu mapu ili zaustavite sinkronizaciju. (U donjem desnom uglu na simbol dropboxa kada je naravno dropbox pokrenut). Imate i interval slikanja slika meni je stavljen na 30 sekundi. ok dalje..... pod opcijom "pasword" mo~ete napisati neki nick i aifru da vam svak ne vidi gore navedeno pregledavanje u~ivo, recim,o ako otvorite link moje kamere gore naveden, tra~ie vas aifru da gledate. Trenutno aifra nije stavljena. `to je joa bitno? Motion to je ono ato vam rekoh, zna i ako neato mrdne on e to dodatno slikati i ozna iti. U prvoj konzoli kliknite "window" i izaberite "Motion detection" Ovako: pojavie vam se ovaj prozor desno u kom mo~ete namjeatati osjetljivost i sl. Kao i akciju koju ~elite da izvrai slija: Tu kao ato vidite namjeatate gdje da vam spremi, dali da se uje zvuk okida a, do koliko slika tj prostora da vam sprema,itd... Ove druge opcije koju su tu na slici isklju ene nidsam uspio dobiti, to da aalje poruku i sl. Za to slu~i dropbox, koji e mi na meil poslati sve promjene u mom boxu. Onda mo~ete uklju iti neki od programa za poatu koji e vas obavjeatavati ili ako koristite gmail uklju ite obavijesti za radnu povrainu ili se snaite na drugi na in. Problem, kod obi nih kamera je nono snimanje. Zato sam bolje rezultate nou dobio sa starim mobitelom sa androidom i kamerom of corse. Ok to bi bilo za sad to, sve probleme piaite ovdje. Da ne obraujem opciju po opciju. Ako vas zanima i za druge gore navedene ureaje, pisau ako ne da se tu ne gnjavim. Pozz druatvo.
deraxorLEGENDA

sep 2016.

Morao sam staviti aifru na video, jer sam kameru stavio na ozbiljnije mjesto. Zna i ako kliknete na ovaj link, tra~ie vas aifru da bi mogli da gledate ipak je ovo javan forum. http://192.168.1.22:8081/
H2O888LEGENDA

sep 2016.

e i koliko cesto se treba mijenjat ta baterija na sajtu?
deraxorLEGENDA

sep 2016.

Gornji tut, je za komp. Da bi na sajtu montirao trebao bi jedan stari mob sa android sistemom i kamerom. Stvar je prosta, sa tim mobitelom (ili tabletom). Sakriti ga, poato je out po ljeti nema straha od smrzavanja ali zbog ostalih atmosferskih uticaja negdje ga treba ipak zakloniti. Kako kamera na mobu stalno radi a vjerovatno ~elite i da je prikop an mob na net baterija nee dugo, zato je potrebno dodatno napajanje tj. jedna baterija ona dodatna sa trafike ili mali aku od 12 v. za skutere ili sl. Te onaj usb adapteri za automobile. na koji ete spojiti mobitel. Ok na mobu skinite prvo program "IP Webcam" Sa google play da nebi bilo zabune evo link: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.pas.webcam probao sam ih nekoliko svi su "free" ali svaka iole potrebna funkcija je zaklju ana dok ne platia ato kod ovoga nije slu aj i za naae potrebe e odraivati posao. Zna io skinete instalirate, i dobiete ovo: Tu ete namjeatati osjetljivost kamere, nono snimanje itd...... Ako ove postavke odvrite do kraja pokrenuete snimaje sa najdonjom opcijom "Start server" I sada e krenuti snimanje. na ekranu e vam pisati i upute "How do i connect" i Actions. Mo~ete se spojiti odakle hoete i gledati ata vaa mob snima, naravno trebali bi staviti na ra un koji dinar, aktivirati neku od opcija i staviti da vam samo slike aalje. Slike koje hoete da vam aalje isto ako nemate love stavite na manje rezolucije i kvalitet. Ja sam aktivirao nekih 100 mb. ali samo za probu. nemam viae out. ina e vam video sprema na karticu u "ipwebcam-videos" po defaultu. Postoji i opcija da se ekran ugasi,kad se ne koristi za gledanje i svaata, da budem iskren nisam prou io svaku opciju, radim na growboxu velikom pa ako neko neato otkrije nek piaeu temi.

sep 2016.

svaka ast na trudu i objaanjenju, no mo~e malo objaanjenje kako napajaa strujom kameru za skype, android, tablet koji su na sajtu jel??? kako atitia to od vlage, rose, kiae...:razvaljen:: ok jasno sad sve, vidio u meuvremenu answer, hehe, a ajde, no mislim da bi meni moja aumetina to pogasila sve....:razvaljen:::vutra:
deraxorLEGENDA

sep 2016.

Pa gle, iole ozbiljnija kamera a nama treba mini kamerica ako bi iali kupovati i ono da idu baterijice u nju, i da je vodonepropusna. Nemo~ea kupiti bez 100 eu barem sam ja imao takvu vidjeti kod prijatelja kojem treba radi kue na selu, stalno mu kradu sve. Ona samo snima, ima infra crveni senzor i sprema na mickro sd karticu i ti je nemo~ea online pratiti. Ve moraa kod nje ii pa skinuti karticu pa otii kui ili nositi laptop da pregledaa sadr~aj. Prednost ato ide na baterijice je upitna ni on ne zna joa koliko mu mo~e raditi na dvije aa baterije tek je uzeo. A ni kako bi se ponaaala kamera zimi. I baterije bili vrkavale po hladnoi ko ni mi. ali nama ni netreba za zimu. njemu da Jer mi sa ovim naaim mo~emo i du~e napajati mob kojem sve poisklju im i spojio ga na aku od stare akubuailice od 12wi evo upravo naaao onaj punja za mob poato dodatna baterija nije iste ampera~e Nije to bilo vee od sve skupa, ma pola cigle one stare. sitne. Neato ukopo oblo~io folijom, a kameru tj mob digao malo van zemlje moga sam ~icom i na stablo ali bio je ve kraj mog growa sad sam indoor freak Ali mob je bio na mre~i i ja nisam morao ii na sajt stalno. E ebemu sad sam se toliko ubio, dok sam ovo pisao da nepratim viae......uhhh :puuuh:: :razvaljen::

sep 2016.

Svaka cast na tutorijalu. Odlicno.:thumb::thumb::thumb: Ono sto mene zanima kakva je sigurnost glede policije?Ako instaliram stari mobitel doma u boxu i wifi- jem ga spojim na net, po IP adresi policija moze vidjeti, odnosno skuziti moju adresu ili?
deraxorLEGENDA

sep 2016.

uh to za ip adrese je bauk samo takav, prvo provajder nije du~an da da tvoju ip adresu nikom bez sudskog naloga. Drugo ti mo~ea napraviti i "kunu grupu" ili " home group". i dijeliti fajlove samo u mre~i tj. izmeu sebe.ato bi ti po defaultu bilo uklju eno. a ono da gledaa online mo~ea staviti aifru murjaci se ne ku~e u te stvari i ako imaju par njih koji se ku~e nee tebe"obraivati" tako ve na onaj stari njihov na in provjereni: ula,rekla,kazala i sistemom slu ajnosti. Ovo ostavljaju za pedofile, teroriste isl. ono ato mo~emo mi vidjeti ili admini na ovom forumu preko ip adrese,(javne)je samo okvirno Ako bi te netko ozbiljan sa znanjem iaao tra~iti bio murjak ili ne. mo~e te nai i preko foruma i ovdje ostavljaa podatke. ip tracer je jedan od takvih "pratitelja" http://www.ip-tracker.org/ ali ako bi se murjaci tako okomili na tebe ti si gotov i mi skupa stobom.... vidimo se u o.z Pali smo preko I.p. adrese ebemu miaa za sad niata od toga p.s. montiraj ti na box, da vidimo da ti ko od ukuana ne ma~njava vrhove, ti mislia neato ih jede kad ono starci navalili ;)

sep 2016.

Koliko sam upoznat sa pri om oko toga u RH su IP adrese jo uvijek promjenjive. Zna i svako spajenje nova IP adresa, pa mi logika ka~e ako bi ga naatelao da samo aalje slike u intervalima imao bi svaki puta drugu IP adresu. Po tome te nitko nebi trebao sku~iti. A u slu aju stalne veze nisam baa siguran ali sam i za to negdje pro itao da se ak i tada IP adresa periodi no mjenja. Ali skoro e i to regulirati po nalogu EU(opet navodno u~urbano rade na tome), pa zbogom piratstvu na naaim prostorima.

sep 2016.

...ili za 100 dolara naru ia iz Kine digitalni fotoaparat koji se okida na senzor pokreta, a koristi se za nadzor loviata, promatranje i praenje ~ivotinja i sli no. Svaki put kad idea na sajt izvadia SD karticu i vidia je li ti netko avrljao tamo pa znaa da li da se vraaa ili zaobilazia sajt u airokom luku...

sep 2016.

Mislim da je ipak bit snimanja(slikanja) "u~ivo" da se vide eventualni problemi u razvoju biljoza kako bi se reagiralo na vrijeme. A ato se ti e upada od strane drugih ako ih vidia tek poslije posjete sajtu ve mo~e biti kasno. Tako da od toga nikakve koristi.

sep 2016.

Nedavno su u Hrvatskoj klepili neke kriminalce tako sto je policija sve snimala preko Samsungovog tv-a koji je bio spojen na internet. Snimili sve razgovore, a mislim i sliku. Policija ima vrlo dobre informaticare...znam da trebaju sudski nalog, al zivimo u banana drzavi pa se ne bi cudio da idu u provjeru i bez naloga. Dosta im je da samo bace pogled na snimku i da mi pokucaju na vrata sa nalogom. Serveri ovog sajta nisu smjesteni unutar Europske unije i Balkana koliko znam (ne podlijezu EU zakonima), a internet provider "ne vidi" kada sam na ovom sajtu. Podaci su kriptirani. Nedavno sam bas isao u Google-u iskljuciti povijest pretrazivanja i Vutra.org uopce nije zabiljezena. Sve drugo sto sam trazio je. Ja vec duze vrijeme razmisljam da si stavim kameru u box, al me brine da mi to netko ne provali.

sep 2016.

Gdje bih mogao nai tu pri u, baa me zanimaju takvi majstori? ;)
deraxorLEGENDA

sep 2016.

ovaj sajt ide preko Https veze ili sigurnije kao i hotmail i sl. Ako bi navalili murjaci na ovaj sajt on je vjerovatno na nekom ali vjeruj lako "naljivom" hostu i ja sam gledao gdje je koji smjeaten bandwith i to. trebali bi prvo od hostera tra~iti informacije i ako ih uspiju dobiti stim kod provajdera svim logovima, svim ip sdresama od lanova itd... dobiti nalog od svih provajdera je malo ipak.... ok nek dobiju od svih balkanskih provajdera, moju nee nai jer idem na ovaj forum i ostale hakerske i sumnjive forume i sajtove preko javne mre~e koja je tu u blizini. Samo skrivanje ip adrese nije nikad potpuno i viae je maskiranje, kada bi je stvarno promjenili i mjenjali kako mi oemo ostali bi bez neta, ruter nam daje ip a njegov ip je opet druga pri a pa onda ip adrese svakog od kompjutera itddddddd.... Drugo,tree i posljednje je pa prijatelju ti iovdje ostavljaa (vjerovatno slike) i svaata ako ih ne uploadaa direkt na forum i stavljaa po kojekakvim javnim besplatnim servisima, koji su opet strani i hr policije se baa i ne boje. sjeti se "Vinkova kih kurvi" netko je otvorio fejs stranicu istavljao slike od vinkova kih cura i bilo na teveu, murja kao oatro reagovala bla,bla, fejsbuk im nije tio dati nikakve podatke. JER NE KR`E PRAVILA FEJSA. hahahaaaaaa Za povijest ovog sajta to da ne ostaje sad sam provjerio u mojem chromu ostaje. Ali koristim ccleaner koji isti sve. i logove,povijest sveee toplo preporu am,

sep 2016.

Bio je objavljen clanak na crnoj kronici prije vise mjeseci, al ne sjecam se vise jel na nekom portalu ili novinama.
deraxorLEGENDA

sep 2016.

@Sensi Star ako ti je frka, ti ga ostavi pa sutra gledaj na mobu ata je spremio. Ako ea biti fina guza pa ne ustajat od kompa, onda neki ruteri posebno pa se umre~i sa mobom. ili nekom karticom ako nemaa wifi na kompu se spoji. Ali mo~da ea morati portove ortvarati, Svakako koristi strane servise i sajtove, i isklju i lokaciju na mobu. Ako ea i van negdje uzmi neku drugu gsm karticu i aktiviraj neki od paketa dok ti traje grow. To povezati za par stabljika se neda nikom. rae e ti doi na vrata ako sumnjaju. Nego provjeravati ata si ti snimio i gdje i kada mislim.....

sep 2016.

Ma to mi je vise korisno kada me nema doma ili sam na putu pa da vidim jel sve ok s biljkama.
deraxorLEGENDA

sep 2016.

Jeste takva kamera sa senzorom je ovdje oko 100 eu. Ali iako sam je imao priliku vidjeti ka~em ne znam joa ni njen vlasnik koliko mo~e baterije itd...ve rekoh gore. Ne zaboravi da i ove "hommade" isto preko softvera imaju Mouvment ili da slikaju samo kad se neato ispred nje mrdne. Ova koju sam ja vidio ima I.C zraku koju smo usmjeravali i pokriva 7-8m ispred sebe i ima samo jednu leu zna i samo u jednom smjeru snima, dok ako oea kameru sa viae lea onda davaj pare. Tako da je to tu, mo~da su one bolje zaatiene od kiae ali mi emo isto sve atititi folijom stiroporom, i postavljanjem na izviaenom mjestu,da divlje svinje je ne iskopaju pa se slikaju Dobra stvar je kako kolega @Raconja ato ima mogunost live gledanja situacije. Kolega @Raconja Naa javni i.p koji dobijamo od provajdera je promjenjiv, samo gaaenje i paljenje rutera na 20-etak sekundi mjenja ip adresu, stalne imaju samo hosteri i oni preko wifi. Ali opet imaju oni sve ip adrese dodjeljene tebi. P.s. ja nisam stru njak za sigurnost online ali radim to neato pa sam upoznat sa situacijom barem okvirno.
1310ZMAJ

sep 2016.

Ha, si videl vraga! Kad ono doea u zg?

sep 2016.

@deraxor Nemam ja live pokriveno niata ;), ak ne radim ni out. Samo razmialjam u tom smjeru;). Malo smo otiali od teme sa uvla enjem :murija:. Po mome mialjenju se time ne treba zamarati, a legalno pribavljanje takvog infa sa servera van dr~ave prelazi u znanstvenu fantastiku:D kad uzmemo u obzir okolnosti. Pa da se vratim na temu. Jedina po meni prava mana sustava u outu je napajanje. Da ima osigurano napajanje u idealnim uvjetima grow bi mogao proi i sa 2 do 3 obilaska ukupno. `to bi rizik(svake vrste) smanjilo maksimalno, Samo u to bi trebalo ulo~iti i viae nije jeftino. Mislim da sa jeftinim rjeaenjima za takvo neato ispadnu samo borbe a korist mala ili nikakva. Ali da je fora fora je;).
deraxorLEGENDA

sep 2016.

ja u koliko sutra staviti jednu poviae ulaznih vrata, mislim ovu spojenu na komp imam 3 metra usb kabela. i neato od nje, a ako nebude dosta. staviu jedan laptop pa mu poslije dodati kamera. da pokrijem i auto i sve. Ina e nisam ni znao da mo~e obi na web kamera tako dobro da radi i slika kad se neato pokrene ispred nje pa ak i neki slabaaan zoom ima. Napajanje u indooru treba rjeaiti ukopanim akumulatorom, (probati sa nekim starim koji nije viae za auto) u zemlju i ~icama provu en punja do moba. E sad kako sakriti da ne kisne i to, ostavljam svima na maatu i volju. uj i kupovni sistem mora imati neko napajanje. Imaju i solarne plo e znam da sam imao onu kinesku koja je radila super vrtila radio dok nije pokisla. E a sad neka bolja plo ica i mala da se da sakriti je neato skuplja ali opcija ima za napajanje.
deraxorLEGENDA

sep 2016.

Da nadopunim gornji post (stvarno ateta ato postoji ovo ograni enje o editovanju posta) evo punja za mob, solarni ko nema neki drugi aku. cijena sitnica 10 eu. http://www.budicool.hr/auto-oprema/solarni-punjac-mobitela-dom-obitelj-gadgeti-auto-oprema Vjerujem da se malo bolji solarni punja a da nije kineski mo~e nai po nekim supermarketima i trgovinama tehnikom. Neka sigurna sadnja po ne!. iliti boljae re eno dovraimo ovogodianji out sigurno i postojano!! E tako,,, odo ja lei.
H2O888LEGENDA

sep 2016.

big brother u aumi:vozdra:;)
MuxatanISTRAŽIVAČ

sep 2016.

Poatujem DIY pristup, ali da li se sve to isplati u odnosu na recimo ovakvo reaenje: https://goo.gl/hvr4oF
deraxorLEGENDA

sep 2016.

definitivno za razmotriti evo gledam :idea:, ali odvojiti odma te dolare za neato ato neznaa kako funkcionira i koje mogunosti, ili kupovati komad po komad od gore navedene opreme isto se ne isplati. ek malo samo ahaaa :idea: ,e pa ta kamera ima pristup, tj komunikaciju stobom preko mejla. Nije loae, dapa e... E ovo je tut. za one koji imaju neato od toga, isto ko ato i ja sad mislim raditi cool tobe od flaaa ili ega ve. Onaj ko radi i ne da mu se ima love naru ie novo plug and play jel. a ko ima vremena i volju, malo alata, ava eki a joa po tube ljepila, oalaaaaa uuuuu udri mujo u tambure hejjjjjj... :rasta:
napalmLEGENDA

sep 2016.

Evo jedan mali tutorial sa Simens SX763 modemom i starijom WEB Kamerom Logitech 1. Otvoriti modem i zalemiti ~icu za USB (pin sa naponom 5v) poato po defaultu usb nema napona pa kamera nee raditi 2.Skinuti OpenWRT FW i napraviti instalaciju Download URL: https://downloads.openwrt.org/attitude_adjustment/12.09/lantiq/danube/openwrt-lantiq-danube-GIGASX76X-squashfs.image Instalacija se radi tako da se modem baci u file safe mod, pritisnuti reset tipku i upaliti router. Nakon toga ulogirati se na http://192.168.1.1 - file safe. Ubaciti FW i instalirati. Nakon reboota OpenWRT bi trebao raditi. *mala napomena: podesiti mre~u da kasnije se mo~e sa modemom na internet.. npr. moj komp adresa:192.168.1.10 drugi internet modem: 192.168.1.254 3. Instalacija potrebnih paketa -prvo dodavanje dns-a i route echo nameserver 8.8.8.8 >/etc/resolv.conf route add default gw 192.168.1.254 -instalacija paketa opkg update opkg install nano opkg install mjpg-streamer opkg install libgstvideo opkg install kmod-video-videobuf2 opkg install kmod-video-uvc opkg install kmod-video-core opkg install kmod-video-gspca-core -instalacija drivera kamere i ovisno o kojoj web kameri se radi (vidi se u kernel.logu) opkg install kmod-video-driver_iz_loga (kod mene je uvc) -editirati konfig i podesiti streamera nano /etc/config/mjpg-streamer config mjpg-streamer core option enabled "1" #po defaultu je 0 startanje na bootu option device "/dev/video0" #isto pogledas u kernel.logu option resolution "640x480" #odaberes rez option fps "5" #brzina fps-a option www "/www/webcam" # direktorij u kojem je mjpg-streamer index.html option port "8080" #odresdis si port koji ~elia btw: imam izraene svoje firmware sx763 sa app (.opkg) i repositorj za update (ako neko nee mo i sa fw sa neta) -projekt mi je bio da na simens stavim usb hub sa recimo 4 web cama -router s kamerom se be~i no spaja na lokalnu mre~u Peace! :joint:
deraxorLEGENDA

sep 2016.

Hvala @napalm imam dva rutera, pa u da vidim tj, imam i edimaxa wify ruter koji koristim da se spojim na net od kue. I jedan Thompson moram sutra da pogledam i da vidim,
napalmLEGENDA

sep 2016.

Ovaj tutorial je samo za Simens SX763 modeme!

sep 2016.

Thompson cesto ima bugova kad hoces otvorit portove
deraxorLEGENDA

sep 2016.

Ja im sam pro ito da je tut za Simens SX763,, ja sam skoro odma znao da je za Simens SX763 :spliff::puuuh:::idea: al nemam taj,,, al imam ova tri druga. pa mo~da snjima neato da probam. Jock, nemam vremena, hladno vrijeme dolazi ja joa box nisam opravio. Kasnije jesenas. Hvala na podsjetniku.
napalmLEGENDA

sep 2016.

Evo napisao sam samo za odreeni router ! Ostali routeri drugi tut :) !

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se