VUTRA
ForumZajednicaOfftopic"Manjaèa"
LEGACY

"Manjaèa"

76 odgovora8,772 pregleda

jan 2006.

Zanima me Koristite li cannabis rijeènik? tipa: Rolaèa: rola - puši prvi Držaèa: drži rizlu - puši drugi Soljaèa: soli vutru - puši drugi Svjetlaèa: drži svjetlo - (mobitel ili u rijetkim sluèajevima džepne lampice)-puši treæi Ništkorist: sjedi na kamenu udaljenom 20 metara od ljudi koji rade i izvlaèi se pod isprikom: "Gledam ako tko dolazi" - ovi su lukavi, èekaju pravi trenutak i izvlaèe se pod ne-moralnom "Manjaèom" da bi pušili prije koga god stignu i umiju. I legendarna "Manjaèa"... tko ju kaže prvi (osim onog tko rola i soli) puši prije onog tko nije zazvo manjaèu. Jedna je ekipa produbila misao "Manjaèe" i stvorili: "ljiša" i "kontra ljiša". Al "Manjaèa" je legendarna :roll:
DA GURUISTRAŽIVAČ

jan 2006.

manjaèa je zakon, samo što puno ljudi tu di ja živim nema pojma šta je to i onda kažeš "manjaèa" i on kaže dobro i da pljugu/bong nekom drugom...onda popizdim... Raspravljao sam se s prijateljima kad se najranije može zvati manjaèa. Naime, ima likova prokletih koji kad kažemo da æemo zapaliti veæ zovu manjaèu, a nije se ni poèelo rolat npr.

jan 2006.

Ima ih... Grebatori :lol: Kad se poène rolat onda se zove manjaèa... Tako i onako, ako ti rolaš ili soliš, povuèeš uzde i kad netko zove manjaèu prije rolanja, samo mu kažeš: "Hoæeš rolat?" :lol: :lol: :lol:

jan 2006.

Kod vas (u HR) stvarno ima postavljen ustav i kako imenovati razne nacine duvanja. Izgleda da postoje i zakoni komunikaciranja i rolanja :P Ja i drug se obicno svadjamo pola sata ko ce rolat pa onda gledamo sto bih ovaj drugi mogao da uradi dok ovaj rola. Sto ces otisao nam drug sto uvijek rola na brod. Inace konverzacija je obicno vrlo jednostavna. Neko pita ocemo li pusit. I onda taj ko pita obicno rola posto je pod pritiskom svih drugih. Nekad se desi da ne pusimo zato sto neko nije htio pitat jer onda se stvori cjela farsa oko motanja. To kad se ima. A kad se nema danima onda cu ja prvi smotat odmah.
zekrtENTUZIJASTA

jan 2006.

Ma u nasoj familiji postoji nekakvo nepisano pravilo "imas - motas", a za ove izraze nikad nisam cuo ali fino je to, mogli bi to uvesti u vokabular :)
TaTaRISTRAŽIVAČ

jan 2006.

ovaj izraz ''manjacha'' meni itch nije poznat, al nema veze ... kod nas u KSH-u, u mojoj ekipi (moj buraz, najbolji drug i ja), jedino pravilo koje vazi je da kada josh neko pusi sa nama, pusi posle nas. Znachi prvo mi pa onda neko drugi. A imamo fazon, da ko mota obicno prvi pali i zato se uvek raspravljamo ko ce da rolla :lol: ... Ipak ostajem pri tome da je najjache kad se pushe 2 pljuge u isto wreme... ne stignesh da se sastavish ... :dready_banana: :dready_banana:

jan 2006.

2 u krug brate, nema boljeg :twisted: :lol: :wink:
ClarenceENTUZIJASTA

jan 2006.

2 u krug brate, nema boljeg :twisted: :lol: :wink: ima, tri ili vise labija u krugu :wink:

jan 2006.

:lol: :twisted: :P :shock: :D :) :o :!: :wink: 8) :lol: Hehe...Mudro zboria.
P.P.POZNAVALAC

jan 2006.

proslo ljeto smo mi tako radili zanimljive krugove, bilo bi nas 5-6 i 3 komada su isla u krug, zanimljivo... :D :lol: ima da se ubijes, ono bas gadno!!hehehehhehe
zekrtENTUZIJASTA

jan 2006.

A sta velite na jednu osobu u krugu i tri dzointa! to je biznis :jashe_konja:
TaTaRISTRAŽIVAČ

jan 2006.

uuu ... pa onda bih se sve upucao ... OVAKO ----> :puc_puc: :puc_puc: :banana_rasta:
DomeISTRAŽIVAČ

jan 2006.

prvi put èujem za te izraze. kakva manjaèa,asti,mene to asocira na nešto negativno.

jan 2006.

Hehe...pa, legenda kaže kako je Manjaèa bio cigan koji je krao. :lol:
blackbringerISTRAŽIVAČ

jan 2006.

Ma manjaca je glupost. Isto vrijedi i za ostala "pravila". Duva se na temelju solidarnosti i radi se na tome da svi dobiju podjednako. Jedinu prednost ima osoba koja je robu donijela te bi bio red da ona zapocne. Ono, glupost je kad si u drustvu u kojem se broji koliko si dimova povukao, ako shvacate sto zelim reci. ;)

jan 2006.

Brate, naravno da se puši na temelju solidarnosti...jer ne bi ni pušili da ne osjeæamo neku Prijateljsku Povezanost. Ali isprièat æu sluèaj koji se dogodio juèe, dok smo pušili... Nas trojica, 2 od nas puše stalno zajedno (frend i ja), a treæi frend s kojim više ne izlazimo, s nama. I zapali se pljuga normalne king size velièine (nije bilo puno vu na raspolaganju) i frend rolo pa on prvi zapali. I èovjek puši i nakon nekih 4-5 serija poène hodat prema ljudima (bili skriveni kod fakulteta kod bagera da nas ne gledaju ljudi koji šetali uz more i okolo faxa sa djecom i životinjama). Mi ludi, govorimo èovjeku di æe, da se vrati, no on ne jebe, kao "Boli me kurac." I napravi ðir s pljugom i vraæa se nakon nekoliko minuta a pljuge skoro niti nema. Postoje ljudi koji puše na principu: Puši kolko ti se puši. Al po tom tumaèenju ispalo bi ovako: prvi koji bi zapalio bi popušio pljugu 1/3, druga dvojica takoðer i nakon 1 kruga ne bi bilo niti za drugi krug. 3 serije 3 dima nije prisila, pravilo kojeg se mora pridržavat ili neka vrsta ogranièavanja, veæ prosjek koji je dobar da èovjek uzme nekoliko dobrih jakih dimova (inaèe nema smisla pušit) i da to može ponovit još 5-6 puta (krugova). Tako svi dobiju Jednako i svi imaju moguænost nekoliko puta pušit. U tome je Smisao, da svi dobiju jednako. Što se tièe tko æe pušit prvi/drugi ili šta veæ, nije pošteno da onaj koji nikad ništa ne radi (pa èak niti soli ili drži rizlu ili svjetlo) pod "izgovorom" "Neda mi se" da puši prije onog koji radi. Neradnici ispaštaju zbog svoje lijenosti i neodgovornosti prema neèemu što je i za njih (jer i oni æe pušit) a i zbog drugih: zašto bi drugi radili a netko ne. Jednakost

jan 2006.

u mom drushtvu vazi pravilo da onaj ko donese granje PRVI mota i PRVI pali, te ima pravo da napuni pluca chak 2 puta, znachi, napunish se, sachekash, izdahnesh, oladish spravu izvuchesh neshto manje i dajesh dalje. sve to pod uslovom da si ti motao. a kada se svi zajedno skupljamo i dajemo kesh onda nije bitno ni ko mota ni ko pali ali je bitno da se pushi u " indijanac " stilu. tri kratke serije i dajesh dalje... zanima me da li josh ko upraznjava ovakav nachin duvanja u drushtvu? veoma je ekonomichno jer na standardnu 100s spravu ide nas obichno 4-5 a sprava napravi po 10 kruga, zanchi svako uzme po 30tak kratkih serija shto je, priznacete, vishe nego dovoljno da se ubijesh kao krastavac. :banana_zelena:

jan 2006.

Kod nas ti to ide ovako: :lol: Osim "moralnih normi" rolanja i meðu-podjele po zaslugama Rada, takoðer nakon zapaljene "ce" slijedi: -puši se na 3 serije (iznesen prosjek koji zadovoljava standarde) Serija = 3 dima -nakon što ostane još cca. 30% zapaljene ce, prelazi se na "brzu" Brza = 2 dima - zadnjih cca. 15% ce prelazi se na "flash" Flash = 1 pluæa Pluæa = kolko možeš povuæ dimova u jednoj seriji (da ne ispuhuješ izmeðu) :wink: :lol:
zekrtENTUZIJASTA

jan 2006.

Covjece sjeti se samo panike kad ostane onih 15ak % dzoksa, pa svi lete k´o muhe bez glave da ne bi sto otislo u atmosferu i duvaju, pa se dzoks brzo prenosi dalje: ajde covece brze to prebacuj gle jebote kolko ti u vazduh ide :lol:
sidepunkISTRAŽIVAČ

jun 2006.

previae filozofija
doomerLEGENDA

jun 2006.

Ako se ne varam izraz manjaca dolazi sa zagrebackog kvarta : jarun, a tko zove manjacu znaci da zeli da joint ide njemu, ali prvo pravilo je onaj koji mota taj i pali... hehe Btw u mom drustvu smo malo izmjenili manjacu :twisted: tako da tko zove manjacu ide mu zadnjem ;)
|{ 1 T @ENTUZIJASTA

jun 2006.

kod mene u drustvu je sve jednostavno i solidarno... onaj ko donese moze rolat ili daje drugome. U svakom slucaju onaj koji mota taj prvi i pali. Povuce kolko oce i daje dalje u smjeru prema dogovoru. Svako drzi kolko oce, al napomenut cu da nitko nije pohlepan i posteno salje dalje. Jedino ak se bas stonira onda ga ekipa lagano pecne da salje, al sve u dobroj atmosferi. 8)
Bezze_SaAMBASADOR

jul 2006.

Ja takoðe, mislim da ovdje u SA (inaèe BIH) kad spomene neko "Manjaèu", tada izbija verbalni rat meðu rajom i sjebade... tako da mi to uopšte ne koristimo taj izraz a i ne vjerujem da æe se koristiti baš zbog "Manjaèe", èak kad bi neko i rekao tu rjeè kroz smjeh ili ono iz zezancije, mislim da bi taj neko na podu završio....(nakon kraæeg verbalnog dijaloga :() Sorry, ali ipak imam nekoliko havera, (trojica) koji su preživjeli Manjaèu!!!!!!!

jul 2006.

Ma manjaèa je i meni jadna. Ali jebada kad jedan deèko uvijek to forsira pa ga trebamo sjebat da ostane zadnji :twisted: Ali i mene provocira to zvanje. 1 puši onaj ko rola, 2 koji soli ili drži.
Bezze_SaAMBASADOR

jul 2006.

Ja sad u zadnje vrijeme (par godina) pusim skoro uvijek sam, eventualno ako naleti neko do mene ili ja izadjem vani pa ponesem (bas da se našiljim s nekim)...kod nas ko smota taj i zapali i onda ga proslijedi sebi najdrazoj ili najblizoj osobi... Ako nas ima 3-5 (obavezno se mora smotati najmanje 3 i odmah se zapaliti sva tri i vrte se u krug. Ali ja sad il' sam izfur'o više, ili godine èine svoje.. šta ja znam, ali sad mi donesu na vrata djeèurlija koja rade panjeve na ulici...(15-17 god.) tako da u zadnje vrijeme pušim sam, dnevno 4-5 smotam... negdje sam poslao slike o kol. vuve i kol. duhana za jedan džoks. Inaèe pošto sam pušim ono, ne volim džoje koje izgledaju ko sarme... mada opet svi imaju svoje :) ali na Bong ide najmanje trave...tj. najmanje se troši a ne može se porediti sa smotanom džojom... hoæu reæi da æete se 10 puta više "razobadati" :) na bong-u! A sto se tièe duhana, toliko je frka oko toga da se ne stavlja u džoje, mislim da je to bezze, prvo duhan treba da bi travka fino sagorjevala, ne prebrzo nego taman laganice (skoro pa ko cigara)...u suprotnom veoma se lako moze desiti da joint "progori" na recimo sredini... (tj. tamo gdje nije ispunjena rizla fino...a ako ga nabiješ onda zaušnjake dobiti dok povuèeš...

nov 2006.

Kod nas se trgaju ko ce rec manjaca,jer je nase pravilo da se kaze TEK kad se pali pljuga,onda svi kazu u isti glas i onda se prepiru,vecinom igraju skare-bunar-list,dok ja koji skoro uvjek rolam popusim najvise pljuge,povucem nekih 7-10 dimova onda kazem PARTIZANKA i sve ih sjebem....a jesam pametan....

nov 2006.

ma za te izraze u mojem kraju nisam nikad cul!! :shock: ali kaj se zna se zna, ko mota taj pali!!! nema da mi neko zeme pljugu ak sam ju ja smotal!!! a u ekipi najcesce motam ja :bis: !! al kaj se tice pohlepnosti frend tak vlece tu pljugu da bi ju valjda sam spusil bez da koga ponudi( bilo je i takvih slucajeva s njegove strane), pa sad u zadnje vreme i nismo najbolji s njim!! mah duga prica
P.P.POZNAVALAC

nov 2006.

mi ne koristimo tu rijec... imamo neka nasa pravila, ali zadnjih mjeseci smo uvijek imali dosta vutre, pa nije bilo previse pravila... obicno smo pusili ja i 2 prijatelja, i ako se neko s nekim zaprica ovaj treci pusi dok se ne sjetimo i dogadalo se da skoro cijelu trubu popusi sam, ali nije bio problem jer se odma motala nova.. a bilo je dobro kad smo nabavili 300g, pa nas je bilo 5, a u krugu 6 truba... svak je sebi mrvio, motao i pusio...to je bilo pregadno spaljivanje.... inace je pravilo ko mota, taj pali... i ako m.m. (zero logic) mota, on meni daje shat, ako ja motam, ja njemu... ( vise od 2 mj. smo pusili skoro svaki dan i nikad nismo izgasili trubu bez da damo shat jedan drugome :D :lol: ) :banana_mrtva: :dready_banana: ima jos nekih pravila... ali mislim da se sad nemogu bas sjetit... sjetim se kad pusimo.. a i nije to sad vazno, to su neke nase gluposti...

nov 2006.

mora imati neka pravila jer inace bi bilo sranja mi imamo pravila. tko rola prvi, mrvi drugi, drzi svjetlo treci. inace tko rola taj drzi rizlu i soli tako da je isto... mora biti pravila... :twisted:
unknowerAMBASADOR

nov 2006.

Eeeee pas nisam ni video ovu temu....ovde kod mene nemaju tako nekakvi nazivi ...ali obicno niko ne voli da mota, tako da ako neko ima ostali sve drugo rade... njegovo je samo da pusi...(mali kralj :P ) al problem je sto ja VOLIM DA MOTAM :D i onda i sada ma uvek (mada ima "po neki put" da me mrzi) ali najvise volim kad se nadje nekakvo drustvance i onda kao niko nece da smota (u stvari nece da se blamiraju jer uvek ispandne nekakav vrljav joint).... e ovo mi je nadraze :lol: uzimam da motam pripremim sve na stolu stavim flop u rizlu i krenem pricu jedno 10 sec samo da mu skrenem paznju sa motanja (odnosno rizle) a onda dok on ili oni ne gledaju smotam za 2 sec i pruzim joint hahahahha najace mi je kada vidim izraz lica :shock: sa pitanjem "pa kad pre" ...uzivam u ovome
GreenManAMBASADOR

nov 2006.

Trening cuda cini :spliff: :rasta:
2fingaISTRAŽIVAČ

nov 2006.

Mi smo koristili Paljaèa, manjaèa, tripaèa i krpaèa. Kad smo se poèeli ko male bebe derat za svaki gens odluèili smo prestat... whateva, svi æe pušit :)
2fingaISTRAŽIVAČ

nov 2006.

Tak smo i mi... ko mala djeèica, hahahaha, kako se lijepo sjetit tih dana :D Kad svi u isti glas kažu paljaèa, manjaèa, ja sam, ja sam, ja sam :D :D Ajme koja si likèina 8)

nov 2006.

Hahahhaa..kod nas je manjaèa ukinuta kratkim postupkom nakon 2 godine njenog izgovaranja... Prijatelj koji ju najviše prozivao, jednog dana rekao: "Manjaèa!" a ja mu rekao tko te jebe... odi tamo nastavit sjedit na kamenu, a drugi koji su držali svjetlo i rizlu ima da puše ispred tebe :lol: Sad se po zaslugama i uloženom trudu puši :D :P :D
ClarenceENTUZIJASTA

nov 2006.

manjaèa se dosta dugo koristila kod pojedinih ekipa...to mi je postalo jadno i nepotrebno...
BossGrowENTUZIJASTA

dec 2006.

kod mene, toènije dubrovnik, ima lik koji je nekad davno dilao, koliko sad znam prešao je samo na konzumiranje, èovjek ima cirka 35 godina i garantiram da nema osobe u dbk koja je u ovim vodama a da ga ne zna i to po imenu manjaèa, iskreno mislio sam da se tako uistinu zove, ali evo izgleda da je to internacionalni naziv pa je vjerojatnije on dobio nadimak po izrazu nego izraz po njegovom imenu, ali što jest-jest, u koju god halku da doðe truba odmah ide njemu, ne treba ni pitat, to se zna....pozdrav

jan 2007.

ispricavam se ako nekog povrjedim sa izjavom, ali jebes drustvo kojem trebaju pravila za pusit...
vecISTRAŽIVAČ

jan 2007.

drustvu ne trebaju pravila, ali trebaju kad se prikrpa neki padobranac-ðiber
Voluharica MileISTRAŽIVAČ

jan 2007.

Mi smo imali istih problema ali smo ih rijesili jednostavnim obicajima,tko mota pali i salje na desno.Mogu se padobranci derat "manjaca" kolko oce al pljugu nece dobit preko reda 8)

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se