VUTRA
ForumZajednicaOfftopicUnutarnje uzgajanje povrća
LEGACY

Unutarnje uzgajanje povrća

94 odgovora5,646 pregleda
pinkFloydFTWENTUZIJASTA

jan 2021.

Bok, jeste li pokuaali nekad neko povre uzgajati u grow boxu? Patliane, tikvice, salatu,... Pretpostavljam da vrijede ista pravila, samo mislim da treba viae prostora (dobro ne za salatu al...). Mislio sam probati iz radoznalosti :D
GronaZMAJ

jan 2021.

Imas Hot n Chilli temu, pice ljudi po paprikama ovdje dosta ;) Iako je to voe zapravo :)
DvolicniLEGENDA

jan 2021.

@grona to je tema samo o paprikama, dok on ovdje pri a o povru @pinkFloydFTW svakako probaj i otvori dnevnik kako bi svi mogli pratit, svakako saam zainteresiran
pinkFloydFTWENTUZIJASTA

jan 2021.

Ve je neato odraeno, budem sutra udrio par slika i objavim ovdje :D Postavio sam par pitanja oko svijetla i ventilacije al nije sve odraeno ko ata su mi iskusni lanovi savjetovali za sad. Izgleda mi da okej bilj icama trenutno pa u nadogradit kroz sljedei tjedam nadam se. Box je veli ine 56x53x107 Upuh je pasivan dok je ispuh (wc ventilator) na stropu boxa. Led E27 ~arulje: [*]3 x 17W (3 x 1980lm) 3000K [*]2 x 9W (2 x 950lm) 6500K [*]3 x 9W (3 x 900lm) 3000K Ukupno 10540lm Zasaeno je 4 tikvice, 3 patlid~ana, aparoge (iako ne znam ata u s tim jer sam kasnije vidio da treba 2 godine da se mo~e neato brat, pa sam mislio dr~ati ko kunu biljku), radi , mrkvu (neku naran astu ata sam kasnije progugla i shvatio da je za hranjenje stoke hahaha) i lubenica lol :D Poato previae sve to zauzima mjesta (osim salate) plan mi je kasnije ostaviti po jednu samo najbolju biljku. Biljke su udaljene 20-25cm od ~arulja. Kasnije se piaemo- ako Vas uope zanima druga ija tema ;)

jan 2021.

A gdje su ti slike? Besmisleno je na to sve struju trositi. I sta, planiras u pola kvadrata imati tikvu, patlidzan, mrkvu i lubenicu, koje plodonose? Ma daj drug nemoj nas zafrkavati :)

jan 2021.

Ideja je okej, samo mislim da si mogao izabrati neko povre koje ne mo~ea sresti baa na svakoj njivi u okru~enju, mo~da neato ato uopate nema na naaim prostorima ili neato lekovito, to bih ve razumeo, ali ovako stvarno ne vidim poentu, troaenje struje i vremena a dobit nikakva, ne ka~em da je poenta samo dobiti neato, ali nije ni poenta ne dobiti niata. Sreno dalje.
čapo_AMBASADOR

jan 2021.

Bolje nabavi seme koke hahaha ;)
pinkFloydFTWENTUZIJASTA

jan 2021.

Ne razumijem zaato bi neato trebalo biti unosno ako je ovo hobi, troaenje struje i vode - pa ata! Troaenje vremena - ako sam ja ovo izabra onda nije uzalud. Ako patlid~an i tikvica prerastu box izbacim ih vanka i to je to- ionako ce im trebat skoro 2 mjeseca da dodu do te razine. Radi nee prerasti box nikad a ak je i unosan (skoro xD) jer 200g koata 11kn a ovaj moj raste ko lud. Ovo je cisto za probu, prvi put. Ako velike biljke ne budu funkcionirale (a i sam mislim da nee, izbacim ih i bavim se samo sitnijim povrem ata koata skuplje u duanu - a imam svoje, znam ata sam stavlja i da je okej. Sve je varijabilno, idem naprijed i boli me briga. E sad, gdje smo ono stali, slike... Box: Radi - 11.dan: Patlid~an - 9. dan: Tikvica - 14. dan, ova druga je tek nikla: Mrkva :D - 10.dan: Zajedno: Ima prostora joa za 8 ~arulja u boxu i to u nadodavat po potrebi. Opet pitam ako nekog zanima davat u update a ako ne zanima nikog nek moderatori izbriau temu. ujemo se, pozdrav :)
COM5LEGENDA

jan 2021.

Dobra je ideja nije losa. Ako ostanea bez mjesta uvijek mo~ea prebaciti grow van u vrt taman e ti bit vrijeme za to kroz 2-3 mjeseca. Meni je frend uzgajao raj ice (pome) proale godine ali ih je morao presaditi u zemlju jer su gladne do bola, nikako ih ne mo~ea pognjojit dovoljno kad krenu davat plod :)) Sretno u growu! Pratim!
PajsBasENTUZIJASTA

jan 2021.

Samo naprijed, bitno je da se zabavia a i sigurno ea neato nau it. Jedan detalj ,mislim da ti nee ii baa zajedno neato poput , radia , mrkve,,, sa patlianom i tikvicom. Razli ite vrste biljaka imaju razli ite potrebe za svjetlom. Cvjetaju e tra~e puno viae svjetla i kao ato znamo razli itog spektra. E sad moj ti je savjet sa jedne strane boksa slabije i plavije svijetlo a s druge ja e i ~u e svijetlo.Za razli ite vrste biljaka po potrebi. Pratim pa da vidimo kako ide Pozdrav Ali iskreno idealno za sadnice, taj boks e ti patlian i tikvica prerasti dok doe do roda
COM5LEGENDA

jan 2021.

Pa da... Ali e ih tada prebaciti u vrt. Ovako ima kontrolirane uvjete u kojima e sigurno uspjeti napraviti sadnice koje e onda prebaciti van. Ja sam to htio s jagodama ali nemam sjeme :(
pinkFloydFTWENTUZIJASTA

jan 2021.

Pa da, jedna tikvica moo~da uspije u taj prostor al nisam siguran. Nek izdrzi do sredine treeg mjeseca (a koliko sam vidio po netu mislim da oce) i onda ih izbacim ispred kue. U Dalmaciji je lipo vrijeme i mislim da nece bit problema. Box je idealan za razli ite vrste salata i recimo za inskog bilja i ata ti ga ja znam
COM5LEGENDA

jan 2021.

Moj Dalmatinac :) kod nas je trei misec ve za kratke rukave sa nekom jaketicom tako da mo~ea saditi ato god hoea :)
PajsBasENTUZIJASTA

jan 2021.

Ako imaa gdje presadit to je to.Imaa uvjete u bokse idealne i dobar start za biljke,
DvolicniLEGENDA

jan 2021.

@pinkFloydFTW radi po svom i radi nas koji pratimo, ovi ostali nek izau iz teme, ja bih najviae ~elio kad bi to izguro do kraja u boxu. poz sa drugog kraja dr~ave

jan 2021.

Vidite ovako ekipa, postoji neko ko je osmislio plastenik ili staklenik za takve stvari, tople leje i to. Nesto kontam da ce samo ta salata opstati tu isto kao sto bi opstala na prozoru. Svima nam je vrlo dobro poznato da se velika vecina biljaka moze vjestacki uzgojiti, nema se tu sta puno pametovati :) Kako je radio,hidro,kokos? Predpostavljam jer je na kraju presadio u zemlju. :)

jan 2021.

Kolega jako je nekulturno ovako da govoria, pogotovo kad smo ga svi savetovali iz najbolje mogue namere, i kao ato vidia svi i dalje pratimo, tako da se suzdr~i nepotrebnih komentara. Zapali koju i iskuliraj se. @pinkFloydFTW super ti je boksi, samo mislim da ako ~elia da uzgajaa biljke razli itih karakteristika i potreba moraea malo da ga 'podelia' kako su ti kolege gore ve predlo~ile.
pinkFloydFTWENTUZIJASTA

jan 2021.

Napravio sam malo kvalitetniji pasivni otvor, do sad je bila samo rupa, sad sam na nju stavio ovo udo sa mre~icom da ne ulaze kukci i praaina unutar boxa. Zanima me svako koliko je potrebno dezificirati box sa nekim sredstvom za iaenjem? Hvala na savjetima, malo u istra~iti ato svaka biljka tra~i, koliko vidim radi , tikvica i patlid~an se sade iz sjemena u isto vrijeme (od 3. do 6. mjeseca) tako da pretpostavljam da vrijede isti uvijeti. Budemo vidjeli ato e biti od ovoga, baa me zanima& Za tjedan dana u stavit joa 4 ~arulje od 9W jer koliko vidim iz vaaih postova ovo je jako malo. Pozdrav
PajsBasENTUZIJASTA

jan 2021.

Dobar ti je boxi, Isti uvjeti vrijede dok ne doe do ploda. A tad daj gasa. Kakva je zemlja? Dezinfekcija nee naakoditi,,
pinkFloydFTWENTUZIJASTA

jan 2021.

Thanks! Zemlja je substral terra magma za sve vrste lon arica pomjeaana s perlitom. Uzeo sam i ovo gnojivo - piae da se zaliva svako 14 dana.
PajsBasENTUZIJASTA

jan 2021.

Vjerojatno ima dosta hrane u toj zemlji za po etak. Poslije dodaji. Mogu ti joa savjetovati da nabavia ~ute samoljeplive trake za muaice koje se znaju pojaviti. A poslije se igraj, majka priroda ima najbolju lampu pogotovo u Dalmaciji a ti vidi sa eksperimentom. Ako mislia vaditi vani neke biljke koje tra~e puno sunca ,gledaj i none temperature. Najbolje je kad idu preko 15. I joa u Dalmaciji treba paziti na vjetar jugo i bura . Biljke trebaju ako je mogue biti zaatiene od udara... Sretno dalje,,,

jan 2021.

Ja dezinfikujem boks izmeu svakog growa, zna i otprilike jednom u 3 meseca, mislim da je to sasvim dovoljno osim ako nisi imao problem sa nametnicima, onda ga treba tretirati mo~da i nekoliko puta nakon ato si se reaio ateto ina ali to je druga pri a. Polako sa tim ubrenjem, ima u toj zemlji dosta za po etak sigurno.

jan 2021.

Vidimo upuh pasivni, a gdje ti je ispuh aktivni? :) Mislim da na pocetku ne treba mnogo svjetla, isto tako mislim da bi kasnije te od koliko se sjecam 17w mogle cicati biljke kad porastu i priblize se sijalicama. I kao sto rekoh mislim da je taj box mali da uzgojis u njemu bilo sta osim te mrkve i salate. Moze biti dobar za vege do mjesec dana, papri ica, paradajza,patlidzana i to, ali za plodonosenje ::nono:: Edit: i da , ja svoj box nisam dezinfikovao ni jednom u 5 godina niti planiram, problema s namtnicima nikad, samo jednom par pljesnjivih musica koje su se zalijepile na vrhove u prvom growu i to je sve, u slast sam ih ispusio :)
pinkFloydFTWENTUZIJASTA

jan 2021.

Na prvoj i trecoj slici tamo gdje sam objavio 10ak slika imas kako izgleda ispuh, wc ventilator je stavljen na strop od boxa. Thanks na savjetima, izbacit cu ih kad bude vrijeme za to
pinkFloydFTWENTUZIJASTA

jan 2021.

Evo mali update, nakon tjedan dana. Mislim da sam poateno spr~io ovu tikvicu, odaljio sam biljke na 40cm ima par dana. Ne znam, jednostavno mi se inilo da nije dovoljno blizu. Valjda e se oporavit, na greakama se u i. Patlid~an dosta sporije raste od tikvice al sam istra~ivao po netu i mislim da je to jednostavno tako. `to se ti e radi a i aparoge mislim da to okej raste za sad :D Zalijem ih dobro i onda cca 3 dana niata, znam da tikvice i patlid~ani ne vole da se zemlja osuai skroz pa onda sam vidio da je to taman nekako. U ovim manjim pitarima biljke moram svaki dan zaljevat jer se osjetno isuai. Evo par slika:

jan 2021.

Rekoh ti ja da ces ih scicati tim sijalicama od 17w. Ma scicaceea ih bilo kojim ako nisu na adekvatnoj razdaljini. Mada ja nesto i ne vidim da je opr~ena.
pinkFloydFTWENTUZIJASTA

jan 2021.

Iskreno, nisam nikad obraa pozornost na njih u vrtlu pa sam mo~da i pogrijeaio. Ugl nisu nikad bile bli~e od 30cm. Vidit emo kako e se dalje odvijat situacija. Ovo mi je pre dobra vje~ba, budem kasnije dosta toga zna kad doe prava stvar.

jan 2021.

Nije vutru tako lako kao salatu uzgojiti :) ali imaces nekog pred znanja svakako :)
GronaZMAJ

jan 2021.

Pazi se tikvica, ne znam da li je vec doalo do teme u vezi nje i da li si ju sadio vani, ali ona airi svoje lisce po svuda kao luda. Zauzme velik dio oko sebe i krene rast i izvan oranica basce/vrta...ali sretno u svakom slucaju :respect:
pinkFloydFTWENTUZIJASTA

feb 2021.

Evo po elo se i jest :D
pinkFloydFTWENTUZIJASTA

feb 2021.

Prominio sam osvjetljenje. Maka san sva ona grla i polipio na dasku. Dobio sam preko 12cm visine sad. Iako nisam moga do kraja boxa podi zbog toga ata mi je ventilator na stropu boxa. Probio san dosta rupa da prolazi zrak tako da neu na sve stavit ~arulje nego san planira da moram kupit joa 3 i tako sam misto ostavio pa sam stegnio sa onim trakicama tako da to joa nije dovraeno. Stavio sam i mali ventilator da hladi. ps. lemilicu nisan uzeo u ruke joa od srednje akole ima 15 godina pa je i to bilo zanimljivo (nema niata od rada bez malo krvi po prstima, to se vidi i na dasci :D )
PajsBasENTUZIJASTA

feb 2021.

Ova pozadina bi mogla proi kao "umjetni ka" instalacija :cool:
pinkFloydFTWENTUZIJASTA

feb 2021.

hahaha to mi je bio optimalan put da obiem sve rupe :D kad polemim i ostale tri onda u maknit ovu ljepljivu traku i pricvrstit je sa onim brokvicama "u" profila
pinkFloydFTWENTUZIJASTA

feb 2021.

isto update. Doda sam joa 3 ~arulje i ne mislim stavljat viae. Evo i kako izgleda box trenutno, iskreno radi mi je dosadio, bra san ga ve jedno 5-6 puta :D mislim da u ga izbacit na balkon a ovo ostavit :D Tikvice sam presadio u malo vei pitar. Ova vea je izbacila pre rano jedan ~enski cvijet al niata od toga jer ga nemam sa im opraait tako da mislim da u ispohat ovo (vidio sam na netu neki recept za to hahaha) ekam da se muaki i ~enski cvitovi sinkroniziraju pa da opraaivam :D Patlian isto dobro napreduje kad ga usporeujem sa youtube videima. Gnojim svako 14 dana ko ata je zapisano na ambala~i.
pinkFloydFTWENTUZIJASTA

feb 2021.

Gu~vica :D mora sam izbacit ostale van.Ova vea tikvica mi je izbacila 5 muakih cvjetova, pa sam pelud tu osuaio i spremio u fri~ider. tako sam naaa na netu da se radi. Sad je po ela izbacivat 3 ~enska cvita pa u ih opraait sa tim. Patlid~ani lipo napreduju, za tjedan-2 bi moga i oni po et izbacivat cvitove. Bude li nastavilo sve ovako rast, a oe :D budem ih izbacio na balkon. Pogotovo te vra~ije tikvice :D
PajsBasENTUZIJASTA

feb 2021.

Joa malo i imat ea na balkonu pravi vrt. :)) Ve su krenule u airenje a znaju poprili nom narasti.
pinkFloydFTWENTUZIJASTA

feb 2021.

Imam veliki balkon tako da e izgledat pre dobro :)) Taman kad doe prihvatljivo vrijeme vani prerast e box hihihi. gledam neke staklenike male ili tako neato po netu
pinkFloydFTWENTUZIJASTA

mar 2021.

Ej, evo nekakav update. Ne stane viae sve u box uope. Patlian je u blagovaonici, imam staklenu stijenku pa je non stop osun ano. Tikvice su u boxu. Ve jedan plod tikvice sam pojeo :D Kad je na balkonu sun ano izbacim sve vanka. U~asno su male posude tako da svako zaljevanje moram gnojit ina e po nu ~utiti listovi. Na poslu mi je ludnica pa nemam vremena za kupiti bar 3 puta vee posude.
GronaZMAJ

mar 2021.

Ipak ide to fino a? :D :thumb: Sretno i skupljaj ove cvijetove od tikvice, to se danas reklamira ful, kao zdrava hrana i te spike...jedemo cvijet tkivu bacamo marvi :D Ugl..sori na spamu, sretno joa jednom! ;) :respect:
pinkFloydFTWENTUZIJASTA

mar 2021.

Pazi ovo :D

apr 2021.

Pozdrav, nadam se da nije problem u ovoj temi da objavim. Naime, imam mini ruzice u saksiji, gledao sam po netu i video da se prodaje ona LED traka za biljke 3x crvene diode pa 1x plava i tako u krug, znam vec da je plava za vegetaciju a crvena za cvetanje. Ja sam kupio neku 5x crvena 1x plava jer je samo ona imala i stavio na prozor kod mojih ruzica. Moje pitanje je da li cu zapravo imati efekta od ovoga ili ce mi se pak ruze osusiti. Zanima me i na kolikom rastojanju treba svetlo da bude. Da naglasim ove po oglasima sa 3 crvene pa 1 plava su 14.4w a ove moje 5 pa 1 su kako su mi rekli u prodavnici sa vise wati, pa jel to nije problem? Takodje, ako zelim vegetaciju da li mogu da "zaklonim" 3 crvene diode po jednom ponavljanju ili mogu cak da koristim klasicnu LED traku od 14.4w sa samo plavom bojom? Za napajanje ovih led traka koristim staro napajanje od kompjutera sa izlazima od 12v koji sasvim lepo napajaju LED traku. Hvala na odgovorima(ako ih bude :) ), nadam se da sam na pravom mestu postovao ovo.

apr 2021.

Kad sam tek napravio boks testirao sam sa paradajzom. Nije lose za zapocet biljku jersve ostale sto su mi na prozoru nemogu dostic visinu uvjek mrsave budu i padaju.dok ova je tako debela da mi sad dodiruje vrh prozora Samo imao sam problem sa temperaturom i biljka bi svako jutro kad nema svjetla.paradajz bi bio citav pokriven kapljicama vode, dok poalje tjedan su se poceli pojavljivat plihovi na listovima. Kasnije dam naucio da biljka kad joj je vruce izbacuje vodu sa listova i znoji se ko mi.kad je u zemlji potrosi svu vlagu i osusi se dok u hidro vode ima previse i ona samo izbacuje na kraju eksplodira i pravi te plihove Te led trakice su vecinom smece.jer jedna ledica je max5w a inace je 1-2W. Evo ja imam cob 70w tek na 10cm imam 10 000lumena sto je neki minimum kao dnevno sunce na prozoru dok 50 000 ti je podne direk na suncu.

apr 2021.

Nema opcije edit ali evo slika kad je narasla. Malo cudno ali na dnu stabla je pocela izbacivat naznake novog korijena.cudno jer je iznad zemlje. jedan dio korijena je ostecen ali bila je u istoj vodi mjesec dana na suncu pa su ga alge okupirale.
PajsBasENTUZIJASTA

apr 2021.

Pozdrav, ta posuda u kojoj dr~ia biljku mora biti neprozirna, ina e alge se mno~e i upiju sve nutrijente. Obojaj ili oblo~i neprozirnim materijalom.
gogs666AMBASADOR

maj 2022.

Mali paradajzi uz vutru...rastu ko sasavi u 5l zemlje

maj 2022.

Sada je prazna....posaeno i poklonjeno,susjedima! Sharry (doma i landrace :) )
gogs666AMBASADOR

maj 2022.

Jako ljepo...da je meni tolko prostora bio bi sretan. Paradajzi I jagode kod mene nikad svjetlost dana nisu vidle samo box I lampe

maj 2022.

To je ve inom tako,a kad imaa,onda ih treba istit:) ova soba je dobra,ali samo ne ljeti .. Evo ih vani,primile se A jagode sam sadio,ali nisu imale dovoljno sunca. Ove godine e i i u prikolicu. Kod mene ih ima uz cestu,pa izvadim ve razvijene Tu je suncu od jutra do sutra!

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se