VUTRA
ForumZajednicaOfftopicDilema
LEGACY

Dilema

133 odgovora7,583 pregleda
nesalaLEGENDA

sep 2017.

Pozdrav! Imam priliku potpisat za stalnog sezonca... Imo bi nrkih 2200kn za nerad... Ili otic na biro pa probat otvorit svoje nesta uz poticaj ovaj za samozalosljavanje... To bi mi bila jedina para, a za biznis mi je jasno da nije nista 35 000kn, a para sastrane nemam... Ili otic radit ko zastitar pa vidit, vratit se nagodinu ak ne budem naso do tad nista bolje... Iso bi iz zastitara na neki tecaj njemackog i polozio prekvalifikaciju za vozaca pa pobjego u njemacku...?
prosto okoAMBASADOR

sep 2017.

A koliko godina imaa?
nesalaLEGENDA

sep 2017.

33
prosto okoAMBASADOR

sep 2017.

Da si neki mulac znao bi sto da ti kazem. Jebeno je davat neke sudove, i savjete, pogotovo kad ne poznaa onog drugog i kad ne znas sto se dogada sa druge strane. Al openito mislim da danas ljudima kroni no fali muda. Zaato je to tako... pojma nemam, al to je druga prica. Opet, ne znam te i ne odnosi se na tebe

sep 2017.

to je trilema :)
nesalaLEGENDA

sep 2017.

Kakk god... Pusiona je svakoako... Nekako mj najbolje otic ko zastitar radit la kak bude... Al mi je to knak, koda me vode streljat...

sep 2017.

nemam pojma sta ces da cuvas/stitis, ali ako je u svabiji onda begaj! jos si relativno mald da se izvuces iz ovog naseg blata.
nesalaLEGENDA

sep 2017.

Ma no...tu je u hr... Za van bi iso vkzit lamion... Imam C i E pa bi upiso tu prekvalifikaciju da dobijem kod... To neko vrijeme... Ne znam...
hazeriZMAJ

sep 2017.

Pa sta cekas.Aplikacija Moj posao,zivotopis i garantiran zaposlenje vozaca unutar mjesec dana:) Sta ce ti zastitar,gubis noci,a dan spavas...
nesalaLEGENDA

sep 2017.

Nemam kod95, a bez njega nemos nista... Za kod moram na prekvalifikaciju za koju nemam para nikaako... Mislio sam da odsm u zastitare pa si platit tu prekvalifikaciju... Tecaj njemackog i pobjec van

sep 2017.

Tamo za vozaca dobijes posao u roku 24h,to je jako trazeno zvanje :)
nesalaLEGENDA

sep 2017.

Dobijes i ovdje... Sam si prijavljen vecinom na minimalac, a ostako na ruke...

sep 2017.

Dr~' se doma svoga to ti moj savjet. Nismo mi balkanci za stranu zemlju, to te psihi ki dotu e kad tad. Nema tih para koje e te init sretnim i zadovoljnim daleko od svojih ljudi i doma svoga, a kad pogledaa realno najbitnije je u ~ivotu biti sretan. Rae doma za minimalac nego u inozemstvu za masne pare, jer za pravu sreu potrebno je mnogo viae od novaca ;).
hazeriZMAJ

sep 2017.

Vaznije je slobodno vrijeme sa obitelji uz manje novaca nego puno novaca,a tebe nigdje;)

sep 2017.

Sad samo treba da prestanes dalje misliti, po tom pitanju, i prihvatis se djela. Ako ti ne znas kuda ces sa sobom, kako to neko drugi moze da zna!?
nesalaLEGENDA

sep 2017.

Zanima me misljenje, sta bi drugi napravili...

sep 2017.

Ja sam osto u HR :)
StipaZMAJ

sep 2017.

Brate No Joke je u pravu. Mi Balkanci volimo pit kavu satima, druzit se, gledat djecu kako rastu, pa onda ta djeca gledaju nas kako starimo. Volimo sjedilacki nacin zivota, dobre zabave, temperamentni smo ljudi. Nismo mi za van, a ljudi iz vana kad okuse nas nacin zivota ovdje i ostaju. Nije bas kao u Svicarskoj ali nismo ni Somalija, mi smo umjetnici snalazenja, gospodari sive ekonomije. Kad izadju nova pravila mi prvo gledamo kako da ih zaobidjemo a ne da im se prilagodimo. Kod nas nikad nista ne valja ali opet je sve u redu. Mislim da nema smisla potrositi 20 godina vani da bi dosao ovdje umrijet sa mirovinom od 1000 eura. Vani ljudi trce za parama a bjeze od zivota, jbg moderno drustvo nas je pretvorilo u radilice. Uostalom bar ces moci pricati kako si svjedocio dogadjanjima kakvih nema u Monthy pythonu i svim filmovima zajedno. lijepo je imati novaca, ali dopustiti da novci ovladaju nama pretvara nas u zombije. Cijeli zivot trcis za lovom a na smrtnoj postelji skontas da nisi zivio. Moj skroman savjet ti je da ostanes i radis ono sto mi najbolje znamo, da se snalazis i radis sto nas vecina radi. Plivas izmedju sive i postene zone i uzivas u zivotu. Ovaj Jack Herer nije normalan, nemojte sta zamjerit...

sep 2017.

Za Jack Herera ne znam, al ti si sasvim normalan i nema ti se sta zamjeriti. Ubo si u sami centar balkanskog mentaliteta.
prosto okoAMBASADOR

sep 2017.

A zasto ne probat? Tko kaze da mora biti tuzna slika nasih ljudi vani? A mozda mu odlazak bude najgora odluka ikad. A opet, mozda mu otvori put. Sutra je tajna. Ja nikad ne bi isao sa mislju da pola zivota negdje uredno radim za placu. Tamo ili ovdje! Da se nadjem u nordijskim zemljama vjerovatno bi gledao kako da bure sljive nekako provucem. Ako nista pametnije ne bi smislio. Nes ti stvari i da te prognaju. Zauvjek! Uz kletvu:D

sep 2017.

Sto kaze prosto oko probaj sta mozes izgubit...mozda par mjeseci zivota koje bi svakako izgubio blejeci po kraju.
1310ZMAJ

sep 2017.

sa 33 godine nemaa baa vremena za poslove tipa uvar kvake,pla~e. od nofca se ~ivi,ato viae to potpunije, za hrvatske prilike 8000 kn je pristojna mjese na zarada, sa 20000 mo~ea re i da si bogat. 35000 kn za pokretanje posla je dovoljno ako se ima ideja ato s time. ponavljam pri u kad god je prilika, a naa lan @Ramzess mo~e potvrditi, 50 rupa u zemlji i postava 50 stupova za ogradu te nategnuti ~i anu ogradu na te stupe, dva mladi a,dvije lopate, jedan dan , 5000kn solarno. kompa posla ko pljeve, nitko delat ne e. zanati se tra~e, odi za zavariva a, tesara ( i u tom zanatu upravo sad jedan drugi lan gradi svoju budu nost). lova treba odmah,naj zarade su u aumarskim poslovima, mlinovi i takve fizikalije, zima dolazi,turisti ka mjesta u alpama,treba snjeg lopatat. samo se odlu i i kreni,mo~e se.
nesalaLEGENDA

sep 2017.

Za fotografiju 35 000kn nije nista...
hazeriZMAJ

sep 2017.

To ti je nas balkanski mentalitet koji skandinavci ne mogu razumiti i zato nama nije mjesto medu njima..Za nekih 50,60 godina cemo biti spremni:D Slazem se:thumb:
1310ZMAJ

sep 2017.

uj njega, za fotografa!!! Ne budi smijeaan pa ni za bager to nije nista ili za autobus, kamion. svi fotografi za koje si uo ili gledaa njihove fotke po medijima krenuli su u to joa kao klinci,ovi ato fotkaju pu ke sve anosti za to ne treba talenta samo novaca za opremu,puno nofca, slabe su ti aanse u toj branai.

sep 2017.

@1310 ne bih se bas slozio dzabe sva oprema svijeta ako nemas to nesto da kroz tvoje oko fotke postanu posebne...mozes stancat do prekosutra ali ce biti samo bjedne kopije duplikati I ne moras kao klinac pocinjat sve je stvar predanosti srece i naravno alata ali nizasta nikada nije kasno i to je dokazano milion puta od ljudi koji su imali herca da se pokrenu ali...stvar je u tome sto ne moze preko noci...covjek se mjenja celiju po celiju.

sep 2017.

Upravo je to najveci problem. Mnogi bi htjeli da se ujutro probude s rijesenim problemima, a problemi se gomilali godinama, iz cega proizilazi da su potrebne godine za njihovo rjesavanje. Mnogi vide inostranstvo, kao dobru odskocnu dasku za novi pocetak, ali mnogi ne vide da je sam put do odskocne daske podugacak, a mora se i taj dio preci. U citavoj ovoj prici je veoma pozitivno to, sto je @nesala svjestan situacije u kojoj se, s 33 godine nasao, kao i mogucnosti za izlazak iz nje. Sa 33 godine, covjek je definitivno zreo, bar bi trebao biti, i umjesto savjeta kuda ce i na koji nacin sa sobom, trebao bi traziti podrsku u ostvarivanju svojih licnih ciljeva, sto u jednom dijelu pisanja i trazi. @nesala - Imas plan, jako bitan, ako ne i najbitniji faktor da se pokrenes. Bitnije od plana je, samo, VOLJA. Meni je tvoj plan realan, jer ti posao nocnog cuvara omogucava dosta slobodnog vremena da ucis jezik. To je pocetak, prvi korak prema cilju i za sada ne bi trebao da razmisljas o drugim mogucnostima, jer ih ima milijardu. Kad savladas taj prvi korak, onda predji na sledeci, i tako se zivot, umjesto tapkanja u mjestu, pretvara u put, onaj zivotni, necim ispunjen. Prije 17 godina sam pokrenuo samostalnu djelatnost, sa nikakvim pocetnim kapitalom. Samo dvije masine i iznajmljen prostor, za koji nisam placao kiriju, jer je bio ujakov. Danas imam vlatiti prostor, 15 masina, tri radnika i hrpu problema. Vidis, od tih prvih koraka, pa do ovih danasnjih, stalno rjesavam neke probleme. To tako mora biti. Problemi nikada nece nestati. Car zivota se ne ogleda u ceznji za nirvanom, ceznja nije uzitak. Car je u neprestanoj borbi, onom sto nas tjera dalje kroz zivotni put. Trebamo biti sretni, sto nam je data mogucnost da se borimo, zato ne traci vremena i kreci s prvim korakom, ali bez onog "sutra cu" Sretno starac :)
prosto okoAMBASADOR

sep 2017.

U engleskom ima izraz za koji ne znam bolji prijevod nego-imati muda. Stamina -the ability to sustain prolonged physical or mental effort. -the physical and/or mental strength to do something that might be difficult and will take a long time: -Physical or moral strength to resist or withstand illness, fatigue, or hardship; endurance. I za otii i za ostati to treba imati. I sto god odlucis trudit se najviae sto mo~ea. Ako zbilja ne ide, jebiga, ne ide. Idemo dalje. Samo, puno toga covjek danas vidi oko sebe. Na in zivota od dosta nas pravi tjeskobne pla ipi ke i inertne pizde. Ispri avam se na ovom, jer ustvari se svaam sa samim sobom i pokuaavam ubrizgat malo oktana u krv. Licemjerno bi bilo da pametujem tu neato, a da se sam ne potrudim. A zbilja bi trebao. @nesala, jesi li tjeskoban?
MojizborPOZNAVALAC

sep 2017.

Gle radio sam u drzavnoj firmi ( morh) i lipo sve odjebo i s troje dice i zenom uzivam sad u de

sep 2017.

9 godina bio :D Sad malo ovako. Subota,pljugica poslije posla :) A ko' zna ata e biti sutra :D Nije loae raditi negdje 'vani' ;)
MojizborPOZNAVALAC

sep 2017.

Hund muther ko radi subotom
MojizborPOZNAVALAC

sep 2017.

Vuc 50 litara sljive hahahahhaha Ja u podrumu u bavarskoj imam svoji pecaru od 25 litara moj hobi moja rakijica

sep 2017.

ma rijetko a ova mi baa bila ef :p
nesalaLEGENDA

sep 2017.

Nisam tjeskoban

sep 2017.

Ti moraa sam odlu iti ata ea,ato opet ovisi o drugim faktorima koji utje u na tvoju odluku a koje mi neznamo. `ta bi volio uraditi?
prosto okoAMBASADOR

sep 2017.

@Mojizbor Ne znam kako, al nisi pohvatao koncice @nesala Nista brate, u ini sta mozes

sep 2017.

" Pametan ovek samo jednom doe do love i uvek ima ..... " Nek ti ovo bude vodilja :cool23:
nesalaLEGENDA

sep 2017.

Fotografijom se bavit bi volio, al to trenitno nisam u mogucnosti...
jesamZMAJ

sep 2017.

fotografijom se uvijek mo~ea baviti amaterski ;)
paswordAMBASADOR

sep 2017.

Interesantna tema, moj predlog je da probas, dok ne probas neces znati dal si nesto propustio ili si pogodio tacno gde treba. Moj neki plan je da otom potom kad bude vremena i da kazemo dobra situacija da probam da odem negde. Imam drugara, slicnog smo razmisljanja i da kazemo mogucnosti...radio je godinu ipo dana u Nemackoj kao kuvar, da kazemo dobar posao, fino placen i vratio se u SRB prosli mesec. Ja ga pitam kako je bilo? On kaze lepo iskustvo, posteni ljudi, fin posao, dobra plata. Pitam ga pa sto si se koj moj vratio covece? Kaze brate nije to za mene, uredjen sistem, ne smes oprati kola u svom dvoristu, drva cepati, decu vaspitava skola, deca od 15-18 godina tetovirana, brnjice na nosu :D ... Ovde sada radi za 500 jura isto kao kuvar i kaze uziva u svojim problemima, parama i slobodnom vremenu sa ljudima koje voli i postuje.
GafPOZNAVALAC

sep 2017.

AL, HRVATSKU, SINE VOLIM
hazeriZMAJ

sep 2017.

Od "volim se"se ne zivi:)
prosto okoAMBASADOR

sep 2017.

Gaf, moze malo tise. Da kavu popijem na miru
nesalaLEGENDA

sep 2017.

I ja volim hrvatsku... Zemlja je predobra za zivit... Jedino bas zaradit ne mos... Ima ta sezona jedino, a tu ne mos zaradit dovoljno novaca da zivis cjelu godinu...
GafPOZNAVALAC

sep 2017.

Ne zivi se od puno stvari, pa ih radimo ;) Bas nije isto vrijeme mog i tvog posta, ali ako pijes kavu od 21i30 pa do drugi dan ujutro, budem se stisao
prosto okoAMBASADOR

sep 2017.

Nemoj zamjerit nista U birtiju je dolazio lokalna hrvatina i redovito srao. Lagano smo cugali i prijatelj, anarhist i jebivjetar, mu je odjednom priaao i "Ti volia hrvatsku??? Pi... ti materina govnarska, tamo u ... si istresao prikolicu smea pored ceste. Polomit cu te ako te joa jednom da ..." Po meni se tako voli zemlja. A sto se ti e parafraze pjesme... Bralica bi dao streljati. Uniatio je dalmatinsku pismu. Toliko patetike, lazi, govnarstva da je to neprobavljivo. Thompson je goli k za njega
nesalaLEGENDA

sep 2017.

Gledam kolko god taj moj kraj bio sugav...(sugav sto se sljake tice) nedostaje mi...tu sam na sezoni 6mj i zelim kuc...hehe Makar me niko neceka kod kuce...
nesalaLEGENDA

okt 2017.

Nisam kod kuce nesta vise od mjesec dana i danas me pocelo vuc za kuc...dosad nista...:zvezda::
nesalaLEGENDA

okt 2017.

Nova dilema... Prodat stan i otic van ?
hazeriZMAJ

okt 2017.

[bez sadržaja]

okt 2017.

Ja bi radije prod'o stan, pa otia'o na selo. :razvaljen::

okt 2017.

ja bih prodao one van a zadrzao stan :)

okt 2017.

neko avicarsko :D
hazeriZMAJ

okt 2017.

Minken,Nemacka:D
nesalaLEGENDA

okt 2017.

Ja isto, samo da imam s kim i da mogu kupit pristojnu nekretninu... Pristojan auto... Biduci kad bi prodo stan, ostalk bi mi kad bi povraco dugove nekih 25 000e, ne mogu kupit na selu pristojnu nekretninu... Mkgu kupit pristojnu vikendicu s pristojnim komadom zemlje al mi opet fali za auto...tj kombi bi uzeo

okt 2017.

Istina, 25.000 evra nije mnogo. Pricao sam ja prosle godine ovdje na forumu, kako sam planirao prodati stan (imam dva, jedan je u najmu) pa negdje van grada. Ispostavilo se da bih morao prodati oba (sto ce se i desiti kad istekne najam na proljece jer je sve pod ugovorom) da bi bilo sve u fulu i da mozes prilicno lijepo da zivis i radis na selu. Ja, eto ne bih bio sam, bio bih sa mladjim bratom i majkom, zato bih i morao prodati oba stana cisto radi komocije za svakog ponaosob. Btw, moj ujak je prodao tako svoj stan i na selu je sam vec 6 godina, a u gradu je skoro pa gladovao. Skupio muda sa svojih 56 godina i napravio na selu pravi mali raj. Kaze da mu je to najbolji izbor u zivotu.
nesalaLEGENDA

okt 2017.

Lakse se snac na selu... Ovdje ak nemas za platit plin, dodje i iskljuce...na selu odes u sumu po drva... Mozes uzgojit svoje... Stavis svinju - dvije... Jedes domace, kokokos...jaja 20-30 kokksi i nek cupkaju travu... Prodat stan, platit si kategorije i prekvalifikaciju, otic van ustedit nesta i nadoplatit si za neku kucu na selu... Ili otic u zastitare pa dic s vremenom neku kredu pa isto to napravit i iznajmim stan, uzmem nekj vikendicu i zivim u vikendici i boli me ljevo uvo za sve...

okt 2017.

O tome ti govorim. Pusti ljude sto govore kako su lako zaradili pare vani. Mozda i zaradis, ali znaj da si tamo veci rob, medju stranim ljudima, a jos si sam. Rizik je prevelik da prodajes stan ako baaas nemas neku dobru semu vani.
prosto okoAMBASADOR

okt 2017.

Dok sam bio mali, nakon faze astronauta, maatao sam o ran u. Veranda, stolica na ljuljanje, boca, winchesterka... Nadam se da cu neato pribli~no tome imati. I to skoro, jer cu inace izgubit razum
nesalaLEGENDA

okt 2017.

Znam da nije lako... Sam ovdje nema nista... Jedino ta sezona... Ja ne mogu na sezoni zaradit dovoljno para da zivim cjelu godinu... Konto sam vani kamion vozit neko vrijeme pa se fotografijom probat bavit, svatove fotkat i tak... S kamionom bi ustedio za opremu... Pa polako vidit... Ne ide mi se van upce u biti... A ni kamion mi se ne vozi duzi period... A to je jedini poso vani za nas sss koji je kolko - tolko dobro placen...
truareZMAJ

okt 2017.

Poato ve imaa te kategorije i potrebna ti je prekvalifikacija (kum mi je nedavno zavraio to (trebalo mu oko 6 mjeseci i platio sve mislim izmeu 12 - 15 tisua kuna (akola na kri~anju ozaljske i selske) i sad vozi autobus po cijeloj europi za neloae pare) Ja bi ti preporu io da te pare za akolovanje zaradia tu kod nas vozei Uber, da se fino zaradit bez pol muke i stresa (aogi ne di~e ispod 2000kn tjedno s tim da se ne pretrgne niata previae, 7-8 sati dnevno bez vikenda) , ak mislim ako nemaa svoj auto da neke Uber firme ti mogu i to osigurati ali je plaa tada manja.
nesalaLEGENDA

okt 2017.

Oko 6mj treba, da... Za autobus sam ja krenio pa otiso za kamion.. Kao veca je para na kamionu... Da sam iso za autobus, vec bi imo prekcalifikaciju vjerojatno...
Minja3LEGENDA

nov 2017.

Prodaa stan - po mizernoj ceni , obi no jer su cene nekretninama pale kao i naaim ~ivotima ... i onda ata ? Moja poznanica je prodala stan i otiala u Kinu . Sad plaa najam za neki bunker gde su joj stvari i nema gde da se vrati a stvari u Kini se nisu razvijale prema njenim planovima . Kakva takva renta za stan , da se ne bi gomiliali troakovi za odr~avanje - su uvek bolja varijanta nego prodaja stana. Tek kad se dobro zalebia tamo negde i budea siguran da ti se ovde ne vraa - onda prodaj stan. XXX Moja dilema je vazda - saditi viae biljaka ili jednu dve. Mnogo biljaka - mnogo sree - ali i mnogo rizika i mnogo robije u izgledu :( :( :( I onda me pokida paranoja i biljke mi se sme~uraju i okr~ljave ini mi se od tih mojih strepnji ... Ja nikad, ali nikad ne merim pe urke koje sam nabrala , ribe koje sam nekad upecala i sli no ..tako i sa gand~om ... I ove godine nemam pojma kolko imam grama samo znam da je bilo malo za ono ato sam planirala da pravim . Volela bi , stvarno, da imam planta~u pa da razdelim svima kojima treba i koji to vole ... Ju e sam poklonila kremu , tinkturu i mal ice hedova osobi koja ima MS ... taj osmeh i tu sreu vam ne mogu opisati ... d~aba sve pare na ovom svetu , meni je srce puno , a eto ~ao mi je ato nisam odgajila dovoljno da sam mogla i ulje da poklonim ... ( nemoj da me je neko pogreano shvatio- ne hvalim se da sam neka dobrotvorka - nego delim radost ) kakva je to straana boleatina i kakva radost oko mogunosti da se to pobedi travkom koja je eto zabranjena ... i najiskrenije mi se gade ljudi koji prodaju cbd tinkturicu od 10 ml za pet iljada dinara ... i to svi mi prihvatamo ko normalno ..nego srea pa postoji ovo ilegalno pleme koje razume neke stvari ...
nesalaLEGENDA

nov 2017.

I doktori uzimaju pare... Sto ne bi onda neko ovak? Nena djabe ni kod stare babe... Nekako sve vise mislim da se ne isplati ic van... Vise ih se sjebalo nego sto je uspjelo vani... Puno se ljudi vraca, puno ljudi jd zajebano od nasih poslodavaca pa se vrate odma... Super su mi izjave majka njemacka i tak to, a otisli radit poslove kije svabo nece da radi... Te ih ni oni sami ne bi radili u hrvatskoj, a ni tolku satnicu ne bi radili... Tak da mi to nije nikako jasno...

nov 2017.

Kao sto rekoh onomad, nije vise inostranstvo ko prije nepar godina. Kukaju i oni tamo. Ja sam pojeo "vnogo" sto ne odoh kad se moglo staviti nesto u dzep prije 10-tak i kusur godina, ali isao sam na onu uzaludnu, "Ajd bice bolje i kod nas". Sad kad se sjetim, najradije bih sam sebi opalio plehana u oba obraza.
nesalaLEGENDA

nov 2017.

Ako bi vozio kamion mogo bi dogirat do nekih 2000e za voznju po njemackoj... U manjem gradu tipa ulma 500-600e stan od 50m2 je nekih 500-600e + rezije. To je nekih 800e, kreda za auto 200e, Kreda za motor 150e, osiguranje, odrzavanje i gorivo nekih 300e, Hrana 300e...1750e Plus imam za jauznu za kamion od 14-24e dnevno... Tak da bi mogo i izac na veceru nekad, Uplatit neko zivotno i dobro...
hazeriZMAJ

nov 2017.

Dva kredita i zivotno-rob drzave;)Vjeruj mi... Vani u Njemackoj je red,rad i disiplina sto nama Balkancima ne odgovara.Tamo 7 i pol sati radis ali radis,a ne kao ovdje marenda 1 sat,pa kafa..pa pauza od svega toga...Nigdje produktivnosti... Uredena zemlja je nesto sto treba dostici,a ako ostanes ovdje,mlad sa takvim zeljama...imati ces kroz pet godina umjesto ustedevine ovrhu i blokiran racun.Nemoj misliti da sam negativan..samo realan:)
nesalaLEGENDA

nov 2017.

Rjetko ko tamo radi 7 i pol sati... Obicno rade 12+ sati... Blokadu racuna vec imam...

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se