VUTRA
ForumUzgajanjeOpremaDIY LED panel, 4*10X3W
LEGACY

DIY LED panel, 4*10X3W

160 odgovora15,530 pregleda
ZlochikaLEGENDA

okt 2016.

Video sam da je bilo viae pitanja kako radi ova "garnitura" (OVO NIJE REKLAMA za ovaj proizvod niti prodavca) https://www.aliexpress.com/item/free-shipping-2016-New-Arrival-3W-full-spectrum-400nm-840nm-led-grow-lights-with-6-10x3W/32662982517.html?spm=2114.13010608.0.0.vDX8cq pa sam reaio da podelim sa vama kako sam u samogradnji uradio moj panel. Ideja vodilja je bila da se LED pasivno hlade, ako je bilo kako mogue. Naravno i da troakovi samogradnje budu ato ni~i - ruke i vreme ne ra unamo. Paket je iz Kine putovao oko 20 dana, ato i nije tako straano. Ima tracking, pa ga mo~ete pratiti u putu. Stiglo na ruke, lepo upakovano u kutijicu, dobro oblo~eno da se ne oateti u transportu. Pitanje koje me je mu ilo - na ata da montiram LEDice a da me ne koata viae od samog materijala. Reaio sam se - metalni profil D, za gipsane pregradne zidove. JEFTINO (2,5 EUR - 3 metra). Metal dovoljno tanak da brzo preuzme i preda toplotu, ali i dovoljno vrst i elasti an, i dovoljno cm2 po LEDu da se ne greje preko 35-40C (pretpostavka). Profil odmeren na 50cm, dobio 6 kom. Se enje makazama za lim, zaseku se obe bo ne stranice, nakon ega se sredina uz desetak gibanja prelomi ( ist rez, kao da sam laserom sekao). Problem samo na krajevima ima par useka sa obe strane, zato sam jedan "blok" morao malo da "redizajniram" (vidi se na slikama). Zna i 4 "bloka" sa po 10 kom 3W full spectrum je radni zadatak. Izmeu "blokova" 1cm razmak da bi se svaki blok hladio. Razmak izmeu LEDica - 5cm. Buaenje rupa za zvezdice, bez problema 3mm burgijom, spajanje 3x16mm maainskim arafovima i maticama. Buaenje, arafljenje, lemljenje... otprilike 1h po bloku, manje - viae. Spajanje blokova istim arafovima, 1ocm od kraja izbuaene rupice sa obe strane, araf, matica - matica, matica. Dobio sam kao LEGO kockice, blokove koji se mogu dodavati i dodavati... Drajveri pojedina ni za svaki "blok", izmereno - guraju 600mA na 33V. Zna i 19.8W po "bloku". Velika klema za povezivanje, kabl za peglu (veliki presek a mekan). Izmeu 2. i 3. "bloka", zaka eni karabinjeri na lanac od 1m, koji mo~e da se lako skrati i popusti. Te~ina bo nih "blokova" malo povu e krajeve na dole, reaiu to kasnije. Upaljeno... Ostavljeno "da visi"na sobnoj temperaturi 2h... bez ikakve ventilacije... toplo - ne vrue, pretpostavka 35-38C. Bez problema se dr~i rukama. Toplota se lepo airi i na bo ne "listove", zna i lim brzo provodi toplotu i lako je odaje. Uopate ne sumnjam da e ga ventilator za izvla enje vazduha na "plafonu" lepo hladiti. Poato je "modularno", planiram da u sredinu dodam joa jedan "blok" samo "royal blue" za vegetaciju. Pa ko je raspolo~en da za cirka 30$ (LED i drajveri, kabl, kleme, karabinjeri, arafovi, lanac, ~ica...) i jedno popodne - ve e samogradnje dobije " istih" 80W LED snage, samo napred!
1310ZMAJ

okt 2016.

Jos biljku ispod, zavrsen grow i dobis odlikovanje, estitam.
L0oDZMAJ

okt 2016.

Onaj zadnji malo pari oci,cudo ga nisi montirao kao ostala 3... aj baci to u pogon sa biljkom/ama da vidimo kakav je na delu ;) inace lepo si ovo sastavio,samo jos da mu vidimo power :)
ZlochikaLEGENDA

okt 2016.

Na krajevima ovog D profila od 3 metra postoje ve prose eni ~ljebovi, verovatno za spajanje sa drugim profilima, tako da sam morao da ih zaobiem. Kad se vratim u "radionicu" srediu i to. A ato se ti e primene - o tom potom :)
ZlochikaLEGENDA

nov 2016.

Mali update... Mereno aplikacijom https://play.google.com/store/apps/details?id=de.waldau_webdesign.app.luxmeter&hl=sr dva bloka, full spectrum, oko 20cm udaljenosti, 12.500-13.000 lux. Sa treim blokom, deep blue, ukupno 18.500-19.000 lux. Zna i okvirno, oko 6000 lux-a po bloku od 20W na udaljenosti od oko 20cm.
dcomnENTUZIJASTA

nov 2016.

kako to da led driver ima koliko 18 do 34 v. a ledice imaju 3.2 do 3.6v. Ne razumem zar se voltaza mnozi ako imas 10 komada. valjda voltaza je jedna.
ZlochikaLEGENDA

nov 2016.

@dcomn Ukupan napon na serijsko (redno) vezanim diodama je 33V (10x3,3V, ra unaa sa padom napona u serijskom vezivanju) a drajver im daje konstantnih 600mA (constant current driver). UPDATE: Kada sam shvatio da se metal ne greje uopate, reaio sam da smanjim dimenzije profila na koji sam diode montirao, tako da sam sve prebacio na manji i u~i D profil za spuatene plafone koji je 6 cm airok (otprilike je 20% manja emisiona povraina po diodi). Trenutno mi se na 20 cm airine (3 bloka) i 50 cm du~ine nalazi 20 LED dioda "full spectrum" i 10 "royal blue" (vegetacija u toku, blok e biti zamenjen "deep red"-om kada bude potrebno). Poato imam aktivno uduvavanje vazduha (ventilator sa rashodovanog PC PSU na dnu box-a), a panel prakti no ini ceo "plafon" box-a, strujanjem vazduha na gore i kroz ostavljene razmake izmeu blokova, hladi se i sam panel tako da mu je radna temperatura ustaljena na nekih 38-40C. Trenutno radi 24/0 re~imom tako da je "burn in" test od 2 nedelje proaao bez problema. Sa ovakvim rasporedom, na povrainu od 50 x 50 cm mo~e da stane 7 blokova tj 70 LED tj. 210W nazivne tj. ukupnom realnom snagom od 140W. Materijal sam ve poru io, stii e taman kad biljkama bude bilo potrebno. Ovako izgleda "Northern lights", 13 dana otkako je ugledao svetlost mog LED panela. @Stipe mentore moj, jel ovo dobro?:let:
dcomnENTUZIJASTA

nov 2016.

Znaci kada se redno vezuju onda se mnozi plus pad napona. super stvar sto mozes da rasiris po celom boxu. e sad videcemo kad bude bima malo veca dal ce da se zali na manjak svetla. dali si stavljao termalnu pastu ispod chipova?
ZlochikaLEGENDA

nov 2016.

Kada vezujea diode na red, sabiraa ukupan napon po svakoj diodi (ili jednostavno pomno~ia sa 10), tako da dobijea 33V. Svakako, termo pasta je obavezna. Kada vidim da ljudi pod 120W CFLa odrade grow (a neko je na forumu napisao da preko 50% snage CFLa odlazi na nepotreban spektar - zna i imaju 60W upotrebljivog/efektivno), ne sekiram se uopate :)

nov 2016.

Pozdrav druze ja imam 10 komada od 3w full spectrum i vezivao bih serijski na parce aluminijuma e sad koji drajvwr da uzmem za njih to mi je problem...ovo su njihove specifikacije.. 1. Napon napajanja: 3 - 3.4V DC 2. Struja : 700mA 3. Izlazna snaga : 3W 5. Boja svetla : Ljubicasta ( Full Spectrum 380 - 840nm ) 6. Ugao bacanja svetla : 140° 7. Dimenzije diode : 8mm 8. Dimenzija unutrasnjeg dela koji sija : 5.5mm 9. Dimenzija sa hladnjakom : 20mm ako neko zna nek mi napise koji bi drajver kupio... unapred zahvalan...
ZlochikaLEGENDA

nov 2016.

@mavijan duz Pa imaa gore na fotografijama... 6-10x3W 600mA Ovaj je najjeftiniji koji sam naaao (ali bez kuiata) https://www.aliexpress.com/item/2-PCS-Isolated-LED-Constant-Current-Driver-20W-600MA-6-10X3W-Power-Supply-Lighting-Transformer-for/32735826226.html?spm=2114.13010608.0.0.l9b2z7 A ovakve ja koristim https://www.aliexpress.com/item/free-shipping-2016-New-Arrival-3W-full-spectrum-400nm-840nm-led-grow-lights-with-6-10x3W/32662982517.html?spm=2114.13010608.0.0.l9b2z7

nov 2016.

vezivao si diode serijski jel to dodje na pocetnu diodu stavis na plus pa na drugu lemis minus
ZlochikaLEGENDA

nov 2016.

+- +- +- +- +-... 10 kom... Samo, ne znam ata mislia u initi sa 20W realne snage? Seedling stage?
ZlochikaLEGENDA

nov 2016.

Nije jedna, nego dve ispod 4 bloka ... Okruglo mesec dana od kotiledona... LST svakog dana, poludele su. Ne treba odlikovanje ;) nagradie one mene za neko vreme.
ZlochikaLEGENDA

dec 2016.

@1310 @mtran @D&M @Windfucker9000 da ne spamujemo tuu temu oko hlaenja panela... Pogledajte fotografiju, NEMA hlaenja... a ako bolje pogledate, videete da ima dve vrste profila - od 7 i od 6cm airine. Sad e ova tema da se pretvori u dnevnik ;) ali sam samo hteo da vam poka~em kako svetlo radi bez hlaenja, a i kakvi su rezultati/efekti uzgoja pod mojim panelom nakon 35. dana
D&MAMBASADOR

dec 2016.

Zanima me kako ce cvitanje odraditi. Iman i panel sa ovakvin ledicama 40 kom, dosa san do cvitanja s njime pa prikinija taj grow. Vise ga nisan koristija.

dec 2016.

Stvarno sam iznenaden kako to bez ikakvog hladenja funkcionira :) al super stvar! ja sam mislio takve ledice koristiti kao bocna dopuna svijetla ako cu moci veci box si srediti :)
1310ZMAJ

dec 2016.

Bravo! Ako i nije za cvatnju, vegu dobro radi i modularan je mo~e dogradnja. Vidim i nove stabilizacijske aipke, fino rjeaenje.
D&MAMBASADOR

dec 2016.

Palo je i meni napamet koristiti ovo ka bocno svitlo taman iman jos 10 komada. Ako buden od volje sloziti i to pa cemo viditi
ZlochikaLEGENDA

dec 2016.

Pa... cvetanje je ve po elo...
D&MAMBASADOR

dec 2016.

Ma kad krene pravo me zanima, oce li uspiti napuniti te vrhove
ZlochikaLEGENDA

dec 2016.

Kao ato rekoh, pretvorie se ovo u dnevnik efikasnosti ovog mog panela. Fotografija od ju e... Levo JH desno NL Panel je za 5 dana podignut skoro 20cm i JH ga je o as "stigao". Da ne bi bio u senci JH, pod NL podmetnut "podiza " od desetak cm NL ve "aeeri" listove, JH ni~e cvetove. Kinezi mi prave aou program... hteo sam da poja am panel sa joa 30X3W full spectrum... ve 40 dana nema paketa.:grrr: Morao sam da improvizujem. Dodato 3X20W warm white COBova (3 na na jedan blok - temperatura 50C direktno iznad COBa) https://www.aliexpress.com/item/AC-220V-LED-Beads-10W-20W-30W-50W-90W-LED-Chip-for-Reject-Light-for-Floodlight/32716157554.html?spm=2114.13010708.0.0.0qQNxV i 5X25W (72LED) warm white sijalica (nema to veze sa 25W al ajd) https://www.aliexpress.com/item/1Pcs-2015-Full-NEW-LED-lamp-E27-E14-3W-5W-7W-12W-15W-18W-20W-25W/32337352353.html?spm=2114.13010708.0.0.Qtacab BOX svetli kao trgovi za Novu Godinu... pratim efekte... ekam kineze :mad:
D&MAMBASADOR

dec 2016.

Lipo kolega to izgleda bas su grmaste.
ZlochikaLEGENDA

dec 2016.

Bie "aeera"... :gled:

dec 2016.

predobro napreduju
ZlochikaLEGENDA

dec 2016.

Joa par fotografija od ju e - 45. dan od kotiledona. Malo sa uklju enim panelom, malo bez... ali ne mogu da do aram fotografijom d~unglu koja je narasla.

dec 2016.

predobre drug
ZlochikaLEGENDA

dec 2016.

Dan 53. NL JH Zajedno NL se uveliko puni i formira headove JH je daleko... daleko od kraja... joa ni aeer nije po eo po listovima. Reaio sam da ga supercroppujem jer mora da se za koji dan nagura u box od 1m visine. S obzirom da je joa uvek u ranoj fazi... mislim da e pregurati. Izgleda kao da ga je na njivi oluja omlatila. Odluka je doneta, pa sad... ata mu bog da.
1310ZMAJ

dec 2016.

Bravo, bravo, bravo :gled:

dec 2016.

NL je najlepsa picoka navijam da se lepo popuni secerom :D
ZlochikaLEGENDA

dec 2016.

JH se "oporavlja" od supertopiranja. Nisam primetio neke bitnije promene nakon supertopiranja. Vrhovi se ve okrenuli na gore prema svetlu. Nakon slikanja, pobodena 4 atapa i sve je ravnomerno rasporeeno i privezano da se ne klati. I bez lollipopa, donji spratovi su ve "promaja" a gore je prakti no napravljen SCROG.
ZlochikaLEGENDA

jan 2017.

Update 60. dan, pred unoaenje u box. Jack Herrer, nee skoro... Northern Lights, uskoro e kraj... 15-20 dana... EDIT: Prilikom svakog zalivanja dodavan Fertico bloom, 2ml po litru. Ne vidim da im neato smeta...

jan 2017.

NL se lijepo puni :) oce grane moci drzati ili imas neki plan B ako se objesi zbog tezine?
ZlochikaLEGENDA

jan 2017.

@Windfucker9000 Lepo je formirana kroanja, ali plan B uvek mora biti spreman. Na JH sam ve fiksirao grane nakon supercropovanja sa 4 atapa. Ako treba, imam joa pri ruci. Evo malo photo update-a lepotice NL... Uskoro nas o ekuje intimno dru~enje :ljubav: Koliko vidim, skoro svi trihomi su providno - mle ni... a ona nema nameru joa uvek da krene sa odbacivanjem listova... sve joa uvek zeleeeeeeeeno batoooooo...
hazeriZMAJ

jan 2017.

Strpljen-spasen;) Ako ti nije neka hitnoca pusti je neka se dobro napuni i pojede svo lisce:)
ZlochikaLEGENDA

jan 2017.

UPDATE: Obe biljke preseljene u novi BOX, dimenzija 90x50x120cm. Osvetljenje trenutno 80x3W full spectrum LED (4 bloka sa po 10 dioda i 2 bloka sa po 20 dioda). Pratiu eventualne znake LED burn-a, mada je panel na oko 20-25CM udaljen od biljaka.
1310ZMAJ

jan 2017.

A fotke? Cestitam na lijepoj biljci, a ovih cak 80w me odusevljava, pici mestre!
ZlochikaLEGENDA

jan 2017.

Fotke...
1310ZMAJ

jan 2017.

Tooo, pravi diy svemirski brod. Kad ve toliko testiras mo~da probati sa bo nim panelima, kao oni za paradajz? u nekom od nadolazecih projekata?
ZlochikaLEGENDA

jan 2017.

Dan 75. Na NL viae nema nijednog pistila na glavnim bud-ovima. Dole ispod joa uvek ima. Sve je, ina e, joa uvek zeleno... zeleno... zeleno... Danas zalivena i poubrena Fertico bloom-om, mislim poslednji put... pa da krenem polako sa flushom. Na JH "stidne dla ice" joa uvek duge i bele. Kree debljanje budova i aeerenje. Ona sigurno ima da gura joa 15-20 dana. I poslednja novost... poato je u celom regionu prili no hladno, a novi box ima svoju "automatsku klimu", NL i JH dobile cimerku, Blueberry-cu. Uspela da se umuva izmeu njih, zahvaljujui uskoj ~ardinjeri u kojoj se nalazi. `uma je gusta, ili ato bi rekle sestre Kova - D~angl je masivan... Uskoro e NL da ide kod "frizera", pa e biti viae mesta za BB.
LED i GradENTUZIJASTA

jan 2017.

Ovo je odlicno, znaci po ovom CW profili ucinkovito hlade 3W cipove @700mA na ,sta je to, razmak od 5cm na profilu 50? Na koliko se panel zagrije nakon pola sata rada?
ZlochikaLEGENDA

jan 2017.

U poslednjem setup-u sam stavljao ak po 2 kom. 3W LED na svakih 5 cm. profila od 6cm (vidi se na jednoj od fotografija, ima dva takva "bloka"). Tu je temperatura bila oko 50C, mo~da i koji stepen viae... ali nebitno... jer je BOX u stvari bio ugao sobe bez "krova", tako da je i hlaenje bilo zadovoljavajue (pasivno). Sa aktivnim uduvavanjem sve~eg vazduha na donjoj strani, vazduh je samom cirkulacijom na gore, hladio panel. Sadaanji BOX, je zatvoren sistem. Tu mi baa i odgovara da se panel greje (u ovim zimskim danima), jer toplotom panela odli no zagrejem BOX. 2 velika metalna ventilatora ("industrijska", 12x12cm na 110V redno vezani) duvaju jedan prema drugom cirkuliaui vazduh i sa donje i sa gornje strane panela (vide se na fotografijama), hlade panel i meaaju topao vazduh u BOX-u. Sonda termostata je na dvadesetak cm ispod panela i im se vazduh ugreje na 24C, uklju uje se ventilator (sa gornje strane) i ubacuje hladan vazduh preko panela u BOX. Ispuh je pasivan, levo i desno na dnu BOX-a. Kada temperatura padne na 22C, ventilator se isklju uje. Za sada sve funkcioniae besprekorno. I poslednja napomena: Moje biljke su pod re~imom 24/0, ato zna i i da mi je panel bio u burn-in testu poslednjh 60 dana!
LED i GradENTUZIJASTA

jan 2017.

Nemogu reci da bi ikome savjetovao da grije prostor sa led panelom (drugo da je hps i sl.) ali ako tebi tako radi i pase nemogu nista vise reci. Sretno!
ZlochikaLEGENDA

jan 2017.

Dan 80. Northern Lights privodi polako kraju, budovi se debljaju, nema novih pistila, pratim trihome. Listii na budovima mali i debeli, kao trolove uai. Po mojoj proceni, joa 7-10 dana i makaze. Jack Herrer mi je joa uvek misterija. Njoj i dalje izlaze pistile sve u aesnajs. Sva se beli od novih pistila. Ima trihoma, ali ne onoliko koliko ima NL. Da nije supercropovana, mislim da bi narasla do 1,5m. Koliko ja mogu da procenim, ima da gura bar joa 20 dana. Ako je neko imao ovakvu biljku, neka podeli iskustvo sa mnom. @Stipe mentore moj, neki savet?
ZlochikaLEGENDA

jan 2017.

UPDATE 85. dan NL slikana danas, detaljno analizirana i doneta odluka - makaze u subotu/nedelju (zavisno od obaveza). Ne vidim neko punjenje poslednje nedelje, trihomi procenjujem 10-15% amber (lepo se vide braon ta ke kada se na kompu zumira) ostalo milky, do subote/nedelje e pretpostavljam biti 20-25% amber. ak i popcorn budovi ispod glavne "aume" su potpuno beli od trihoma, kao da ih je neko uvaljao u aeernu vunu. Na JH pistile polako po inju da "zriju", kako gde - oko 50% su potamnele. A interesantno je da su se na nekim budovima formirali foxtailovi kao "iz ud~benika" iako ni temperatura ni svetlo nisu prejaki (pojavili se joa odavno, sad se samo lepo "formirali")... Neato mi se ini da ih nije bilo pre nego ato sam je supercropovao (sad budovi rastu iz stabla bo no nagore... stres mo~da?). Sledei update e biti nakon "frizera".
ZlochikaLEGENDA

jan 2017.

UPDATE 88 DAN - Northern Lights HARVEST Stigao i dugo ekani dan... doalo vreme za rastanak sa biljkom... ali po etak novog dru~enja - sa budovima... Poskidani fan listovi... izgleda ko o erupana kokoaka :) Ostali "samo dugmii"... ovaj... grane... Pa hajdemo na vagu... da vidimo rezultat ovih 88 dana. Pet glavnih vrhova, 107 grama. A sve ukupno, 219 grama. Pa kada se nakon suaenja skinu drake i do kraja otrima, neka ostane i 50 grama - ja presrean! S obzirom da je od ubriva imala samo Fertico bloom, super. Za smoke report je mo~da prerano - A MO}DA I NIJE?!? Poskidao ja one male fan listove kod budova i na pei posuaio za par sati. Smotao po jednu meni i mojoj ~eni, za probicu, pola duvana da lakae gori. Osea se malo "zeleno", hlorofil, ali nije straano kad znaa ata je. Stiglo me posle 10 minuta ko brzi voz, samo tako, od obraza do pal eva na nogama ko da neko struju puata - ali onako golicavo. Head high. Moja ~ena ka~e - meni nije niata... Nju je stiglo posle 20 minuta, vo~nja ko na toboganu, samo je skliznula niz kau . Posle pola sata, kree smejanje i zezanje. Posle sat vremena, ka~em joj - hajdemo na spavanje, a ona e - meni se joa ne spava. Gledam TV. Bacim ja pogled na nju posle 15 minuta, a njoj o i sklopljene i drema... ma jok... ne spava joj se. Naravno, opuateno spavanje celu no! Leb ti poljubim, ako oni mali fan listovi onako rade, kako li tek rade budovi???
1310ZMAJ

jan 2017.

Zlocika estitam, jako mi je drago da je ovako dobro ispalo, pratim daljnja istra~ivanja :clap::
formZMAJ

jan 2017.

estitke za grow, ekamo smoke report:) Da upitam kako su oni cobovi na 220, kako biljka reagira i openito kako si zadovoljan s tim cobovima:puuuh::
1310ZMAJ

jan 2017.

Haha @form, kota ii u pogonu, podeaavanje inteziteta svijetla, u tom pravcu bi trebalo razmialjati kad je led u pitanju a visina boksa mala. Adrijev. "panel propisno", teorija i praksa, znam da si itao i ne pise o cob svjetlima, samo podsjeam na izvanredni tekst.
formZMAJ

jan 2017.

Je @1310, al sad postoje ti cobovi full spectrum na 220, zna i bez drivera sa optimalnim rasporedom plavih i crvenih ledica za uzgoj bilja, ali i ovi kod Zlo ike su isto zanimljivi pa emo da vidimo:banana_rasta:
ZlochikaLEGENDA

feb 2017.

UPDATE JH 97. DAN Mislim da se polako bli~i harvest, cenim 7-10 dana S obzirom da sam radio supercroping, budovi su druga ije formirani - svi pupoljci gledaju na gore tj. grana je horizontalno a pupoljci vertikalno (nisu onako spojeni pupoljci kao npr. na vertikalnim granama) Evo fotografija.
ZlochikaLEGENDA

feb 2017.

DAN 100 Uffff... ato me nervira ova JH... to kod mene u box viae nee da ide... samo u out... pa nek tamo zajebava do mile volje :) Interesantno, za ovoliku biljku - vodu ne pije nikako... 2 litra na 3 dana. Kako danas izgleda, to joa za deset dana nee (a ja procenio pre 10 dana da e za 7-10 dana)... tek po koji amber tu i tamo. Sunce mu poljubim, pa fotoperiodne budu gotove za 120 dana a ne automati.
1310ZMAJ

feb 2017.

Hm, nije baa simetricna, fokstejlovi, jako duge pojedine pistile. o_O pogledaj stanje trihoma bo no na cvjetu. Ona prva je puno bolje izgledala.
ZlochikaLEGENDA

feb 2017.

Ma sve ja to znam, ali uslovi su bili isti... samo sorta nije... Ta JH je bila "genetic freak" joa na po etku (vidi temu Mentor Stipe, tad sam se savetovao sa njim ata i kako), i zbog toga sam i piknuo BB da imam da zamenim. Ali, posle je auma krenula kako treba, pa sam je ipak ostavio. Sad u istim uslovima i u istom box-u BB polako dovraava formiranje budova (baa kao i NL), a JH mi i dalje tambura po ~ivcima. Ali, NL i BB su indica dominant, a JH je sativa dominant. Zato e sad u buduoj sezoni, sativa da ide u OUT! Ja imam obi aj da ka~em - iskustvo ne mo~e NIKO da ti kupi, pa eto - moja sopstvena izreka mi se olupala o glavu!
1310ZMAJ

feb 2017.

Onda je sve ok, erik degenerik, nemozes joj uzeti za zlo. Ispratiti emo ovu do kraja pa ispo etka. :)
h0ndaZMAJ

feb 2017.

Vidis to je zanimljivo dviej biljke isti uslovi a jedna super vrhovi fino nabijeni druga ode u foxtejlove, ista situacija se i meni desila pretprosli put pa sam krivio sve od supertopiranja, previsoke temp. i ko zna sta sve ne i sad stavim paralelno dvije biljke jedna ispadne super nabijena druga totalno suplja, tako da izvlacim zakljucak da je ipak u ovim slucajevima bilo do genetike (makar i opet moze se desiti da jednoj biljci nesto pase drugoj ne pa onda u sitim uvjetima logicno drugacije se raazviju). Ko ce mu znat bitno da se dimi :puuuh::
ZlochikaLEGENDA

feb 2017.

107. DAN - Epizoda: JH na putu prema makazama (kona no)... Jack Herrer-ica polako zavraava ~ivotni vek... e, vala i neka... fan listovi uveliko ~ute i venu. Zalivena poslednji put u nedelju, makaze joj planiram u subotu (110. dan)
ZlochikaLEGENDA

feb 2017.

110. DAN - Harvest day za JH :makaze: Nema ata viae da se pri a, fan listovi na gornjem spratu svi ~uti, zna i nema tu viae fotosinteze. Pistile takoe sve potamnele. Evo fotke pre makaza. Obrano ono ata je bilo iznad mesta "loma" prilikom supercrop-a, a ono ato je bilo ispod (poato nisam radio nikakav lollypop) je ostavljeno da dozri, jer mi je u boxu svejedno ostala Blueberryca (ra unam, joa jedno deset dana). Ovako izgleda ono ato sam vratio u box pa emo videti ata e od toga da ispadne, ionako bih to oaiaao da sam smeo. Nakon skidanja fan listova i trimovanja, pogled izgleda ovako: A interesantno kako pupoljci rastu u zalomljenim granama, horizontalno A vaga ka~e ovako :) Eto, i druga devoj ica je do ekala makaze, samo u njenoj pri i e biti i ono " ekaj, joa nije gotovo" u odjavnoj apici. Druatvo, to je to... dakle... 40X3W full spectrum LED za vegetaciju - 80X3W za cvetanje. Mogao bi moderator da izmeni naslov teme, i da doda uz to - "test grow NL & JH". Mo~da je moglo bolje, viae... mo~da je moglo da se ubri ne im sem "Fertico bloom"... mo~da... ma ajde ljudi... meni e 80 grama suvog da trajeeeeeeeeeee... Moj prvi grow ikad je prevaziaao moja o ekivanja, a sada da se spremimo za rano prolee. Pozdrav svima koji su pratili! Dim sa vama!
1310ZMAJ

feb 2017.

Bravo jos jednom, nadam se jos nekoj ideji za sljedeci in dnevnik.
ZlochikaLEGENDA

feb 2017.

U toku growa sam u par navrata pomislio... "da mo~da ovih 160W LEDa nije malo?" Ali... Trenutno je Blueberry-ca, otkako je skinuta JH, u boxu sama ispod svih 160W. I... po ela da gori... zna i, na 0,45 kvadratna metra, panel na 20cm od vrhova... 160W je prejako. Smanjio sam snagu na pola, tj. na po etnih 80W da ne pregori previae pred branje. A baa se vidi na fan listovima, kako su ivice listova kao oprljene upalja em, a sad se to prenelo i na cvetove.
ZlochikaLEGENDA

mar 2017.

REKAPITULACIJA I SMOKE REPORT: Northern Lights, dala oko 35-40 grama suvog. Aroma - kad se otvori tegla miriae jako aromati no (sad kad je hlorofil skoro pa nestao), na citruse/mentol ili sl. kao osve~iva prostora. Radi baa kako treba da radi indica, nakon prvog high-a i trnjenja celog tela, kree vo~nja na toboganu pa relaksacija koja vu e na spavanje. Jack Herrer, dala oko 65 grama suvog. Aroma - ama potpuno kao pokoaeno seno, ne bi nikad rekao da je u tegli neka druga "trava". Mo~da e kasnije, sa kjuringom, da razvije druga iju aromu. Rad... he... he... vatromet... ma nema aanse da zaspia, i da hoea. Veselica na kvadrat. Ugasio sam buksnu pre kraja, za svaki slu aj. Ne poznajem sebe takvog... mozak radi, samo baca varnice, nisam ni pomialjao kakve gluposti samo mogu oveku da padnu na pamet. Alternativna realnost, gledaa jedno - mozak vidi ( ita) drugo (takmi ar - tamni ar, Nestle "Cheerios" - neke inije)... i naravno - smejanje samom sebi... Zna i, od obe biljke dobijeno ukupno preko 100 grama suvog. itajui prospekte, sve preko 50 grama za indoor automatika - je ist "ar". Pa eto, ja u proseku. Ostatak JH je izba en napolje na terasu, da vidimo da li e da "pomuzemo" malo polena. Toplo, hladno, svetlo, mrak, LED, Sunce... ja bi se bogami ovako mator stresirao. Za sada niata... hmmmmm... a ve je 10 dan.
ZlochikaLEGENDA

mar 2017.

Onaj "donji postroj" od JH je izba en iz box-a na terasu pre skoro mesec dana... a ona... cveta lagano i dalje... gura foxtailove, male pupolj ie... joa joj listii na cvetovima zeleni... U inilo mi se da je tu i tamo gurnula neku bananicu, ali niata da se zakunem... da ne prejudiciramo...
HercegovinaAMBASADOR

mar 2017.

Pozz svima. Zahvaljujui ovoj temi i njezinom autoru i ja sam odlu io da napravim led panel sli an ovom ali ve u startu su po eli problemi :( Plan je da napravim panel od 300W (100 dioda po 3W) i 10 drivera. Hrabar poduhvat za mene jer nemam pojma o elektronici i prvi put uzimam lemilicu u ruke tako da je prvih 10 u~asno loae zalemljeno ali dobro dr~i. Umjesto aarafa sam koristio dvokomponentno ljepilo tako da i njega ima svukuda :D Nakon polemljenih 10 komada skop ao sam 1 driver i nije se desilo niata :( Pokazao sam prijatelju sliku drivera i on je sreom ptimjetio da su ~ice pogre[no ozna ene. Danas sam to okrenuo i ledice rade ali isprekidano. Rade oko 1 sekunde pa prekid od desetine sekunde Mo~e li mi neko objasniti u emu je problem Na slikama je moj budui panel i driver sa greakom
ZlochikaLEGENDA

mar 2017.

Verovatno ti je neato u kratkom spoju, pa se driver sam "resetuje" tj. isklju i, da bi se zaatitio od kratkog spoja. Ali, ja bih otvorio zasebnu temu sa slikama svog panela, pa da te hvalimo ili kudimo :) @PowerSeed jel mo~e da se prebaci u zasebnu?
ZlochikaLEGENDA

mar 2017.

Ostaci JH 30 dana nakon berbe... Kao ato vidite, ima tu sasvim novih pupoljaka skroz dole, pa po sredini, pa... Ma biljka, kako re e @1310 , potpuni "Erik degenerik"
HercegovinaAMBASADOR

mar 2017.

Dru~e amater sam ja za lemljenje i elektroniku ali ubi me ljeti vruina pa moram tra~iti zamjenu za HPS Daj bo~e da ovo proradi ikako haha Panel e biti oko 80x66 i jedva e stati u moj homemade box koji je otprilike 83x83 ali e mu pokriti svaki djeli i nee faliti lumena :) Kad si ve tu i voljan pomoi reci mi mora li svaki driver imati svoj utika ili ih mogu stavljati viae na 1 kabal. Ako mo~e viae na 1 ja bih stavio na 1 kabal 4 profila a na drugi 6 tako da sa 2 kabla imam mogunost da biram hou li uklju iti 120 , 180 ili svih 300W odjednom Dole se nalaze 2 komp ventilatora za ubacivanje zraka a gore 4 za izvla enje koje e istovremeno i hladiti panel
ZlochikaLEGENDA

mar 2017.

Naravno da mo~e viae drajvera na jedan kabl. Kod mene su svih 8 drajvera povezani na jedan kabl, ali imaju "~abice" pa mogu da ih otka im po volji. Ne mogu da verujem da su crvenu ~icu zalemili na mesto (-). Kako vidim, prilikom zatvaranja kutijice drajvera, ukrstili su ~ice, pa ti je crvena (koja je UVEK +) doala na mesto minus oznake na kutijici. Ono ata bih ti ja preporu io je da bez drugih povezanih potroaa a probaa neki drugi drajver (mo~e da se desi da je utr ao neki loa). A ako tako isto radi i sa drugim, onda je problem u monta~i. Ako rade sve diode, verovatno su sve povezane kako treba (plus-minus-plus-minus...) ali negde "probija na masu" tj. kratkospaja. Potrebno je da multimetrom, podeaeno na merenje otpora (npr. 2ooo ohma ili 2k), proveria svaku diodu i zvezdicu da li slu ajno nema proboj na masu. Sve radia na ugaaeno. Jednom pipalicom dr~ia kontakt na metalu, a drugom pipaa diode i zvezdice. NE SME DA IMA SPOJ! Donji deo zvezdice tj. hladnjaka nije "masa". Ako negde ima spoj, tu proveravaa da nisi neato prespojio, kanuo kalaj, onda skidaa, odlemia... Znam da je u ovom naaem hobiju teako nai nekog ko e ti pomoi (i da uti o tome) a da te ne pita "a ata e ti ovo", zato sreno!
HercegovinaAMBASADOR

mar 2017.

Dru~e hvala ti puno na savjetima. Vjerujem da mi se negdje prelio viaak kalaja i prespojio pa u sutra kad doem sa posla povealo u ruke i polako sve provjeriti. Multimetar nemam i ne znam kako se radi sa njim ali izgleda da u ga morati nabaviti i poneato nau iti. Kao ato rekoh ovo mi je prvi put da neato lemim pa u se sutra potruditi da pa~ljivo zalemim novih 10 pa ako bude ispravno kreem u provjeru ovog napravljenog. Provjerio sam ostale drivere i sve je ok tako da se nadam da viae nee biti problema. Hvala ti joa jednom i na savjetima i na kompletnoj temi jer da nije bilo tebe nikad ne bih uzeo lemilicu u ruke. Ovako sam sa 50 godina u guzici posto i elektroni ar haha
DjuniAMBASADOR

mar 2017.

Ili ti drajver nije odgovarajui. Daje previae ampera pa se ledice pregrijavanja.
ZlochikaLEGENDA

mar 2017.

...su po eli da daju rezultata... tj. semenke... iako nigde nisam video pravu bananicu. Imam ve dve (bie joa, naziru se ve u kaliksima), ali se malko zelene (kad se zelena opna raspukla i seme pokazalo, izvadio sam ih prstima napolje - da ne jurim posle po saksiji). Da li ina e da ekam da seme po ne samo da ispada pa da ga "otresem"? Pitanje za druatvo: Koliko se mora ekati pre sadnje ovakvog semena? Verujem da se mora lepo osuaiti, kao sva druga semenska roba, ali da pitam iskusnije otprilike koliko vremena to bude... mesec, dva...
mtranAMBASADOR

mar 2017.

Trebao si termopastu,650 je jako mada ispod granice bolje spremi 500ma,memoj gurat 10 kom na drajver vec max 8-nevoli elektronika da radi na max.

mar 2017.

Pusti menke sto duze u vrhovima to bolje idealno od zametanja sjemenke 6tjedana a nakon berbe menke najbolje cekat barem 2-3 tjedana pa sadit menke...
ZlochikaLEGENDA

apr 2017.

@Hercegovina Jel proradilo to?
HercegovinaAMBASADOR

apr 2017.

Niata dru~e :D Polemio sam novih 10 ledica i stavio drugi drajver ali opet niata Probao sam i odlemiti zadnje 4 ali opet isto Vjerovatno sam pogreano shvatio i lemio + na + pa u sada probati +-+-
ZlochikaLEGENDA

apr 2017.

Pa naravno da MORA tako +-+-+-+-+-+-+-+-.... Sad ve imam dvadeset i dve ;)
HercegovinaAMBASADOR

apr 2017.

Bravo za sjemenke :) Imam u boxu par automatika pa u ih izbaciti vani kad ih oberem da vidim hoe li biti iata sjemena. Jednog Tutana sam opraaio polenom pa bi od njega trebalo biti neato a za ostale 2 emo viditi ata e vrijeme uraditi. P.S. Rekoh li ti ja da sam tutkum za ovo ali bar imam volju da probam haha Ako stignem polemiu danas ili sutra jednu turu od 10 komada pa javljam rezultate
ZlochikaLEGENDA

maj 2017.

Semenke iz JH su pobrane (otprilike ima 25 komada), neke ve piknute u zemlju... da vidimo jel ima neato od toga... Proklijale 3 od 5 (krivim sebe za nestrpljivost da semenke poateno dozru)... jedna je mojom nepa~njom po~utela na nivou kotiledona, ali se joa uvek ne suai... sa ekaemo svakako da vidimo ata dalje. One dve ato nisu proklijale, su i dalje u zemlji. Verujem da e (kada dozru u suvoj zemlji) same proklijati. Zna i, selfing je uspeano realizovan na ovaj na in pa eto... ohrabrujem i druge da probaju.
ZlochikaLEGENDA

maj 2017.

Ovo su potomci moje "Jessica"-e (tako sam nazvao moju, sada ve bivau, JH). One su u saksijama ali u OUT-u. Tek se sad vidi koliko re~im svetla 24/0 u IN-u ini razliku u napretku. Ova je otprilike 4. nedelja... i ini mi se da kree preflower a ova 3. nedelja...
Eustahije22POZNAVALAC

jul 2017.

Ovo je zakon, taman gledan slozit jedan manji box koji mogu drzat u stanu i malo eksperimentirat sa ledon, cin me puste iz ove sugave bolnice bacan se na posao Zlocko super tema fala na informacijama :respect:
Chilliman420AMBASADOR

feb 2018.

Bez integriranog drivera definitivno, jer ti ovi s integriranim trepcu...

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se