VUTRA
ForumUzgajanjeOpremalumeni po metru na kvadrat????????
LEGACY

lumeni po metru na kvadrat????????

58 odgovora19,315 pregleda

feb 2009.

Ovu temu otvaram s razlogom boljeg pojaanjenja upotrebe svjetla. Unaprijed se ispri avam modovima i svima ostalima ako smatraju da je ova tema bezrazlo~na, te da je negdje na forumu milion puta objaanjeno. e ovak...surfam po forumu i netu par dana i redovito nailazim na razli ite podatke koliko je lumena potrebno po metru kvadratnom, pa takoer na razli ite podatke o tome koliko ih emitira sunce, pa se tu spominje i dnevna svjetlost ( koja bi po meni takoer trebala spadati pod sun evu ), pa onda opet na razli ite podatke o tome koliko kojoj vrsti treba lumena itd. Uglavnom prili no se teako sna u hrpi podataka i razli itih mialjenja bez navedenih izvora od kud su podaci uzeti, pa se tako sve svodi na dogmati no vjerovanje nekom ili beskrajno surfanje netom po ne razumljivim formulama, principima i metodama ra unanja. Na http://www.fer.hr/_download/repository/RIPLab5.pdf sam naaao informaciju da sunce na zemljinu povrainu emitira 10 000-25 000 luxa. tj. ako sam do sada dobro shvatio 10 000-25 000 lumena po kvadratnom metru. Negdje drugdje na netu ili forumu (viae neznam gdje to no?) sam pro itao da sunce emitira 50 000 luxa, na treem mjestu 80 000 luxa...itd.... razli ite ifo. idu u nedogled... Ovdje na forumu sam pro itao na jednom mjestu da trebam po kvadratu 40 000 lumena, na drugom 50 000 lumena, onda opet neki govore minimalno 20 000 lumena, trei da to uope nije toliko bitno za vegetaciju itd... Za izra un opet neki ka~u da kvadraturu pomno~im sa 50 000 i to je optimalan broj lumena koji mi treba jer po obrazlo~enju toliko lumena emitira sunce....ato po ferovoj stranici nije to no. I ovo su svi podaci ako neuzmem u obzir podatke gdje joa lumene vezuju za vrstu biljke....koji su opet razli iti od ovih gore navedenih. Vodei se ovim da na metar kvadratni treba 50 000 lumena (jer toliko daje sunce) na moj ormar(190 visina*80 airina*50 dubina) ispada da trebam 20 000 lumena. Vodei se ovim da na metar kvadratni treba 40 000 lumena (jer toliko daje sunce) na moj ormar(190 visina*80 airina*50 dubina) ispada da trebam 16 000 lumena. Vodei se ovim da na metar kvadratni treba 25 000 lumena (jer toliko daje sunce, po feru) na moj ormar(190 visina*80 airina*50 dubina) ispada da trebam 8 000 lumena. Koliko i vidite razlike su po lumenima prili no velike a samim tim mo~e igrati i veliku uatedu potroaenom novcu ili pak slabom usjevu. Da je bolje imati ato viae lumena to valjda i male bebe znaju, ali razlika od 12 000 lumena je prili no velika. Prelistao sam dobar dio foruma i neta i sve se svodi na razli ite info...pa vas molim da u ovoj temi svoje brojke pokuaate potkrijepiti izvorom od kud su podaci uzeti, iskustvom kako ste vi napravili i kakve rezultate ste imali i sl. , I joa jednom molim one koji su se potrudili toliko o svemu pisati da se ne ljute i ne nerviraju zbog ove teme i ne odgovaraju sa tipa ( sve ti ve piae, sam itaj ), pa ev ja itam i itam i ato viae itam sve mi je manje jasno, pa eto probajte kada nekog savjetujete potkrijepiti svoj odgovor nekim izvorom od kud vam, da se i mi sami uvjerimo, a ne da sljepo vjerujemo. Hvala i nadam se da e ova tema mnogima pomoi u odluci pri izboru svjetla, kao i samom shvaanju svjetla.
SuperAngelPOZNAVALAC

feb 2009.

Poz! Pohvalno ato si tolko duboko prou avao temu. Ovih 10.000 - 25.000 luxa koje nazivaa dnevnim svjetlom su mjereni u hladu ili obla ni dan. Izravna sunceva svjetlost je preko 100 000 luxa. :sun2: http://en.wikipedia.org/wiki/Daylight U principu se uzima 40-50k lm na m2 za unutarnji uzgoj, mo~e i neato viae ako temp dopuste.

feb 2009.

Ma bravisimo....to se tra~i.... thx. na sudjelovanju....samo tako:lock: i uskoro e sve biti puno jasnije ( bar meni ) jel se tih 40 000 do 50 000 lumena uzima za cijeli uzgoj ili ipak nije toliko bitan za vegetaciju. e....i od kud vam svima ovo da se uprincipu uzima 40-50k lm na m2 za unutraanji uzgoj i od kuda ona ra unica da se uzima 50000 lumena * m2 da bi dobio potreban broj lumena koji meni trebaju
valentin25ISTRAŽIVAČ

jul 2011.

Ima li razlike u rastu i cvjetanju biljke ako je pod obla nim nebom vani ili u indooru na HPS-u? Mislim, kako ka~ea da je pod obla nim nebom od 10.000-20.000 lumena, a pod HPS-om isto to? Onda mi ispada na isto , je li? I je li temperatura bitna kod cvijetanja? Npr. ako je vani 10 stupnjeva, a u indooru bi bilo isto lumena, ali 25 stupnjeva cca.
GreenRyderLEGENDA

jul 2011.

.....vani biljka pod dnevnim svjetlom se samo muci, zato i kazu ljudi da treba MINIMALNO 8-10 sati DIREKTNE sunceve svjetlosti...... ....biljka ce bolje rast pod HPS-om nego pod dnevnom svjetlosti, dok ce pod direktnom suncevom svjetlosti rasti bolje jer ipak je to SUNCE..... @007musa-tema je ok al netrebas se previse uzbudivat oko toga, u taj tvoj ormar jedan HPS 250W sa (ovisi o lampi) 28 000-33 000 lumena i neces imat problema a troskovi ce ti bit na 18/6 nekih 120 kn dok na 12/12 nekih 90 kn i kad te troskove podjelis sa gramazom nakraju i kolko bi za to dao na ulici a kvalitetu usporedivat nemozemo razlika je i vise nego ocita....
valentin25ISTRAŽIVAČ

jul 2011.

a ato ako mi HPS od 70w koji daje cca 8000lumena i 5 atednih ~arulja od sveukupno 5000 lumena, zna i sveukupno imam 13000 lumena, a vani pod dnevnim svjetlom je od 10.000-20.000 lumena. Drugo je ako je potrebno direktne svjetlosti. Koliko znam direktno sunce ima cca 100.000+ lumena.
BladeZMAJ

jul 2011.

13000 lumena ti je optimalna svijetlost za pola kvadrata prostora oko 30000 lumena na kvadrat i stvar e raditi a za ssk 2 kvadrata 50000 lumena pa ak i viae a ti sad kako hoea mo~ea posluaati savijet,(zbog kojeg si vjerojatno na ovom forumu) i nemoraa. Usporeivati sunevu svijetlost sa ~aruljama je..........shit! PS da direkne svijetlosti pa nitko vani ne adi biljke u hladu!
Z&NZMAJ

jul 2011.

Za optimalne rezultate je preporu eno ve u temi o svjetlu,a za izvore ne znam,no provjerio sam sam i tako je kako piae :) Dakle,bez puno filozofije,na metar kvadratni (ato podrazumjeva 1x1 oblik) ide MH/HPS 400W i to u izvedbi za uzgoj,tipa: [*]Sylvania Grolux [*]Osram Plantastar [*]GIB HPS [*]Philips Agro/Greenpower Sve ove ~arulje daju cca 55000 do 58500 lm . Osobno sam koristio Grolux 400W na neato malo viae od pola kvadrata i mogu ti rei da sam super zadovoljan. Kakve viae dokaze trebaa? :cool44: `to se tvog ormara tie,preporuka je 250W hps,a ako imaa para za MH,istu snagu uzmi,neea po~aliti :icon_mrgreen:

jul 2011.

Moje mialjenje je da na m2 mo~e 400W al idealno je 600W. 400W je za 0.80 m2 ako baa ho emo po nekim standardima.A standardi nisu raeni na Balkanu nego vani u svjetu di se gaji medicinski kanabis.Jer je razlika od 400W sa cca 50000 i viae lumena ili 60000 sa cca 80000 lumena. Vidi se to u veli ini i tvrdo i vrhova na kraju.Provjereno!!
TropicoLEGENDA

jul 2011.

Jednostavno se ne mogu, da mi se ri~u udovi sa tijela slo~iti s tim da je sunce bolji izvor svijetla od HPS lampe, a govorim o optimalnim uvjetima, s tim da si u indooru mo~ea napraviti optimalne uvjete ukoliko imas mogu nosti i stru an si u tome dok vani ovisia o vremenskim uvjetima, tj. intezitetu svijetla koje isijava sunce...ako o tome govorimo HPS guzi sunce bez po beda....joa dok sma prije zna saditi jednostavno sam ima puno bolje rezulatate u indooru nego outdooru, a drugi je par cipela sta vanka mozes zasaditi 20 kom biljaka i dobiti bolje rezultatae nego u indooru pod 400 ili 600w....govorim o naaim mediteranskim uvjetima, dok je druga pri a o mjestima koja se nalaze bli~e ekvatoru i gdje je puno sun anijih razdoblja....mo~da sma u krivu.... :P

avg 2011.

i 400w po standardima nije za 0.80,nego za 1,20m2 googlaj malo bolje. ali dobro svako ima svoju teoriju
Z&NZMAJ

avg 2011.

Dalo bi se sad diskutirati o tome,ali Smok definitivno nije teoreti ar :) Standardi kao takvi, isto sumnjam da postoje. Praksa pokazuje da je 400W dobro iskoristiva na 1m2,ali kao ato Smok ree,za vrhunske rezultate,nije na odmet stavit manju kvadraturu ili ja u lampu. Osobno sam koristio 400W na cca 0,7m2 i dobio vrhunski rezultat.Dakle,ne teorija,nego praksa :) Viae svijetla=bolji urod :) PS. Mo~e naravno i na viae od 1m2,tu se sla~em,ali osobno ne bih tako radio :)
ParazydPOZNAVALAC

avg 2011.

Istina, bolji urod. No, jedini je problem upravo to, jaka lampa na malom prostoru... Nesnosljiva toplina.
$DoLaR$POZNAVALAC

avg 2011.

brate ja imam 400w agro na 0,44m2 :D
Z&NZMAJ

avg 2011.

@Parazyd Izvedivo je :icon_wink: I to,da se razumijemo,samo sa onim plasti nim kupaonskim ventovima :blah: :icon_mrgreen: :thewave::watchplant::alien555::dunce::b_woot::hippy::prof10::cool44::sun2::lock::thankyou:
GreenRyderLEGENDA

avg 2011.

....kad sam dosao mene su decki s foruma nagovorili pa sam strpao 250W na 0.24m2.....:-)

avg 2011.

Ja tebi ka~em da googlaa malo bolje!!! Ili ak pogledaa koji filmi od priznatih groowera.A standardi postoje za uzgoj medicinskok canabisa. A da mo~ea stavit 250W na 2m2 mo~ea i to.Samo je pitanje ata ea dobiti kao krajnji rezultat.A svako ko je malo studirao sadnju kanabisa u indooru vidijo je da postoje neki standardi.Pogotovo ako se radi o medicinskom kanabisu. Isto tako je mogo do do informacije da je 600W najbolja lampa u stilu ratio lumen W. I da je ta ista 600W idealna za 1m2. Ja osobno sam imo 600W na 1.2m2 pripomognute sa Philipsovim atednim ~aruljama koje su imale oko 15 000 lumena svaka,plavo/bjelog spektra da obogatim box. Evo dokaza u pola cvatnje A ovo je krajnji rezultat Pa sad ti vidi ko mora da googla!!A budi svjestan da na googlu se nae i neto nih informacija.Pa bi ti ja preporu io da si pogledaa koji filmi iz moje kolekcije.Nau it ea pregrat toga i bit ea zahvalan na kraju!! Pozrav,voli vas Smok!!
ParazydPOZNAVALAC

avg 2011.

U jebote koje hedine :banana_rasta:
GreenRyderLEGENDA

avg 2011.

......nemoj Smok, sline mi cure......REP+ za hedine.....
TropicoLEGENDA

avg 2011.

vise lumena , ve i urod i to je to nema puno pametovanja...samo...gdje se mo~da grijeai kad se sadi na manjoj kvadraturi a ubaci se 400 ili 600 w na 0.4, 0.6, 0.8, ili 1.2 je ta da se ubaci previae ili premalo biljaka...ukoliko se ubaci previse biljaka u mali prostor nee se dobro i kvalitetno razviti bez obzira na pusto svijetlo( ja osobno taj problem imao...15 biljaka na 0.66 kvadraturi, sog), a isto tako ako se ubaci 1,2,3 biljke a da se ne ide na scrog ili lst, je isto ravno nuli...i naravno ato viae zemlje to bolje....triba proci po meni najmanje 3-4 growa da bi se steklo odreeno iskustvo u svemu ovome o emu mi pri amo jel... :D
vinerPOZNAVALAC

apr 2013.

koliko vati toliko grama pa ko zeli 1000 w dobije toliko grama :read: provjereno od priznatih growera :dada
PiiAMBASADOR

apr 2013.

2 sijalice 24 w 1750 lumena 2700 k MARKE TUNGSRAM u pregradjeno kuciste kompa tj na povrsinu od 0.18m x 0.27m sto je pvrsina od 0.049 m2, dal je dovoljno tih 3500 lumena dobijenih iz sijalica TE MARKE dovoljno?(jedna biljka naravno)
M a n d o rAMBASADOR

apr 2013.

frende ak mislia gajit u kompu koji koristia to zaboravi ili sam te ja krivo shvatio,pregraen dio kompa,kako to,kad bi sliku opalio...ufff.. ;) ato se ti e svijetla da joa bar dvije takve tj. jednu 2700k i jednu plavog spektra 6500k i ak imaa sjeme iz keta onda kreni odmah sa 12/12 re~imom ili skoi u dnevnike koje ljudi trenutno vode ili u zavraene pa malo snimia svijetlo,zemlju i to pa onda vidia koliko ega i kako ata.....ovo ato ti pitaa ve je napisano masu puta....malo itanja i gledanja slika ne akodi ;)
PiiAMBASADOR

apr 2013.

naravno da nije komp koji koristim xD , neg jednostavno koliko sam ja skonatao PCbox u fullu mogu 2 biljke, a ja sam samo pregradio kuciste na pola, posto nemam dovoljno svetla.. i planiram jednu biljku, i zato pitam oce li mi biti dosta toliko svetla na tu povrsinu... (i upsput tu da pitam posto kontam da ce to znati osoba koja ce mi odgovoriti i na predhodno pitanje, koje zapremine bi trebalu da bude saksija/posuda za tu jednu biljcicu u kucistu?)
M a n d o rAMBASADOR

apr 2013.

ato se ti e tegle ato vea to bolja,zna i koliko ti komp dopuata i "odgradi" taj komp,a biljka e ti s tom lumena~om "vegetirat" u cvijetanju ak me razumijea,sve u svemu slabo ti je svijetlo kao ato rekoh bar joa jednu 42w ili dvije kakve ve imaa ;)
PiiAMBASADOR

apr 2013.

oke, stavicu jos svetla mada po ovim proracunima ja imam dovoljno lumena.. e a namerno sam naglasio marku sijalice? jel uredu to? nekako mi nerealno zvuci 24 w - 1750 lumena? ako je u redu onda cu opet takve kupiti.
M a n d o rAMBASADOR

apr 2013.

po mogunosti jednu 6500k da uzmea i joa jednu 2700k i miran si,dobre su to lampe......realna lumena~a.... ako mislia da imaa dovoljno lumena onda pii i sretno... ;)
PiiAMBASADOR

apr 2013.

0,05 m2 je moja povrsina puta 50 000 max. efikasnost za ekvatorialne vrste = je 2500 lumena potrebno, a ja imam 3500lumena .. tako sam ja rucunao valjda nisam pogresio, hvala na pomoci ;) ipak cu ja ubaciti jos pa od viska glava ne boli :)
M a n d o rAMBASADOR

apr 2013.

frend kakva je to povraina 5cm kvadratnih ili ja neato propuatam? mislim da krivo ra unaa....
PiiAMBASADOR

apr 2013.

18 cm x 27 cm 486 cm2 xD, zajebo sam se :P

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se