VUTRA
ForumUzgajanjeOpremaDa li je izvodljivo? Produzni kabal...
LEGACY

Da li je izvodljivo? Produzni kabal...

14 odgovora3,362 pregleda

jun 2010.

Posto nemam zaradu nikakvu, nego sve kupujem od svog dzeparca, preradjujem box. Ali da bi bio skroz stealt box, treba mi 20 metara produznog kabla, koji kosta 1300 din, a 1000 din je u drugoj radnji neki narandzasti (mnogo upadljiv kabal). Zasto 20 metara, da bih mogao iz svoje sobe pa do tavana poteram struju kroz lajsne i ispod laminata i stepenica da se ne vidi. Pitanje je, da li moze sa kablom(kojim sam povezao 4 CFL sijalice) da se napravi produzni kabal, i da njega povezem jedan steker i utikac. Da li bi on podrzao tu distancu, i 4 CFL sijalice i 3 venta, mozda kasnije dodam jos 2 CFL sijalice? Znaci umesto da dam 1300 din, ovako bih dao za 10 metara kabla (ima dve zice u njemu) i povezao i dobio bih 20 metara, jedan utikac i jedan steker, i to bi me izaslo nekih 400-500 din.
Z&NZMAJ

jun 2010.

Nisi rekao koji je presjek toga kabela,pa u predpostavit da je rije o 2x0.75 ato bi bilo malo...Za tu udaljenost trebaa 3x1.5 jer bi ti se ovaj puno grijao.Drugi razlog zaato tro~ilni kabel je uzemljenje.Ako je box od drva ili plastike,nije nu~no,ali ako je neki metalni,onda je neophodno radi tvoje sigurnosti uzemljit ga.Uzemljenje je onaj kontakt na uti nici gore i dole kao opruga (moj stari je mislio da to samo dr~i bolje utika hehe),a vodi koji se koristi za uzemljenje je sa ~uto/zelenom izolacijom i spaja se na sve metalne mase kao ato su ku iata i sli no. Sa strujom se nemoj igrati,jer mo~e bit vrlo zahebano ako negdje pogrijeaia. I joa pitanje:pa zar nemaa struje gore? Ali,postoji joa jedno rjeaenje.Mo~ea pogledati koliko koataju PF vodii.To su fino~i ni(dakle savitljivi) vodii koje mo~ea onda kupit odvojeno 3 kom-smei,plavi i ~/z.Trebaju ti dakle ~ice od 1.5 kvadrat (mm2).Samo jaaaaaaaako pazi da sve spojia kvalitetno i vrsto i da ne mogu ~ice meusobno doi u kontakt.Inae,kad budea to radio,sa ispitiva em provjeri koja je faza(svijetli) i na tom kontaktu neka ti bude smea (ili crna,ako nema smee) a drugi,na kojem ne svijetli je nula i tu doe plava ~ica. Sad kada sam ti sve ovako napisao,samo reci da si elektro struke... pozz

jun 2010.

Hahaha, ja i elektrika, ja sam skakao od srece kada sam slozio 4 CFL-ke i kad su radile. Isto tako i za ventove sam se udarao nogama po dupetu :D Videcu sta mi je isplativije, da skrpim 1300 din, ili da zapalim kucu :D Hvala ti mnogo za ovo, cenim kad mi neko iskusniji pomogne. Imam struje na tavanu, ali posto je tavan podeljen u dva dela, u jednom spava moj burazer (koji inace na faxu u drugom gradu) i vratima koji dele tavan na dva dela, i tavan lici kao na neku ostavu. Sad u tom spavacem delu ima struja, ali ako mi dodje burazer videce da viri nesto iz uticnice i mozda ce se pitati sta je :D A na tavanu nigde struje nema. Fora je da dovedem struju od moje sobe koja je sprat nize iza lajsni i ispod laminata tako da se ne vidi. A sad u mojoj sobi ima dosta kablova uticnica i koje cega tako da jedan manje vise niko nece primetiti razliku. Zato mi treba 20 metara....
DataAMBASADOR

jun 2010.

Pa bolje daj te pare burazu i uzmi bli~u struju imat ete obojica koristi....LOL

jun 2010.

reci burazu za svoj plan i podmiti ga sa malo plodova mora svaki put kad bude berba,lol

jun 2010.

Eh da je tako, znam ja njega imao je ortaka koji je valjao a ziveo sa njim u stanu i on to saznao i isterao ga iz stana. Ae njemu da kazem prvo ce da mi kenja, a ne znam da li je ***** tolika mozda ce i reci matorima. Ne zelim da rizikujem, nacicu negde 1300 pa cemo da vidimo kako napereduju biljcice :D

jun 2010.

napravi si dobre filtere u tom slu aju da nebi i ti letio iz stana,.........a uostalom zaato baa na tavanu radia box strpaj ga u svoju sobu i uaparaj kea od kabla

jun 2010.

Kes od kabla? Mislis da sacuvam za kasnije? I ja bih, ali pre cu da dam sa stealth, nego za ventilaciju. Jer bolje i malo da gajim nego nikako, ako me razumes :D Na tavanu, zato sto je 99.99% verovatnoca da nece provaliti. U sobi nemam gde zaista, svi prolaze tuda nema gde da se usteka. A pc box mi je prvi pao napamet, ali tu su 2 biljcice i puna kapa. A i uostalom necu drzati dva kucista u sobi previse je providno... Ovako mi je sigurica.

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se