VUTRA
ForumUzgajanjeOprema3D printanje i modeliranje
LEGACY

3D printanje i modeliranje

45 odgovora1,688 pregleda
ŠtekoAMBASADOR

apr 2025.

Pozdrav Vutroljupci, evo jedna tema za koju smatram da bi bila korisna za ovu naau zajednicu. Zamislio sam je kao temu za razmjenu iskustva, pomo pri 3d modeliranju, printanju, razmjenu fileova za 3d print i sli no sa naglaskom na naa hobi. Dostupnost 3D printanja i modeliranja danas je airoko rasprostranjena, omoguuje nam brzu prototipizaciju i personalizaciju proizvoda u razli itim industrijama pa tako i za ovaj naa hobi. Kupnja jednog malog 3D printera meni koji u~ivam u DIY projektima uveliko je olakaala ~ivot u svim sferama pa tako i u pogledu growa, banalan primjer vidim u dnevniku od kolege da postoje LST clipovi - par klikova miaem i za 30-45 minuta ve dr~im par verzija u ruci i idem testirat koji mi je najbolji za rad. Veinu stvari koje su mi pale na pamet netko drugi ve je napravio i postavio na neku od par stranica koje slu~e za razmjenu 3d modela i veina toga je besplatno, tako da uope ne morate znati 3D modelirati jer veina toga se mo~e nai na stranicama poput: Thingverse, cults3D, yeggi Veina toga se uz minimalno znanje programa za 3D crtanje lako mo~e prepraviti i prilagoditi po vaaoj mjeri, ja sam za ovaj zadnji grow pola boxa isprintao, od male lopatice i grablja, nosa a za PC ventove koji su mi uveliko olakaali rasproed ventova po boxu, kutijice za CO2, sistema za navodnjavanje, raznih light trapova pa do filtera i adaptera za filter za obi ni WC vent. Veinu sam naaao besplatno na thingversu i malo prilagodio ako je trebalo, dok sam neke sam od nule crtao - kasnije tijekom dana naem na PC-u fileove pa postavim ovde. Za po etak evo link na jedan zanimljiv i koristan adapter koji svaki iole ozbiljan duva morao imati u d~epu za situacije kada se nae na "pogreanom" mjestu u krugu ::grupnjak:: https://www.thingiverse.com/thing:4976746

apr 2025.

Odli na tema! :thumb:

apr 2025.

28g lišća suvog iz 21. dana vege, maslinovog i kokosovog ulja da pokrije, i evo ga u rerni na 130°C. Za sat vremena spremno za klopu! :skot::

apr 2025.

ame meni kako su dobri ovi nosa i ventova :thumb::banana_rasta:::banjahanje:: i lopatica- grablje smiley9934:vutra::respect:

apr 2025.

Odlicno
ŠtekoAMBASADOR

apr 2025.

Za nosa e ventilatora iskoristio sam ovaj zglob, pa sam to malo prepravio po svojoj mjeri. Uplodovat u vam te fileove samo da skontam koji mi je najbolji na in za to. @Bizzzo ako uplodujem ovde stl fileove jel vrijedi isto kao za slike da e forum izbrisati sve nepo~eljne informacije iz filea poput imena PC-a kreatora, eventualno lokacije i ata sve ne sprema u ovu datoteku filea? Ovo je link za lighttrap za 120 mm PC vent kojeg ja imam u upuhu zraka u box. Set ovog mini alata za kopkanje po potovima mo~ete na na ovom linku, morat u sebi uraditi i ove grablje, prakti nije su da se malo razbije povraina zemlje da lakae upije vodu. Kuiate za karbon filter sam skinuo sa ovog linka, kada sam ga isprintao pala mi je na pamet ideja da sam ga trebao prepraviti da ovaj poklopac ide na navoj pa da ga ne moram lijepit, al bilo mi onda lijeno printati sve ponovo jer nije baa neka sitnica, a nije mi toliki problem zalijepiti piatoljem na vrue ljepilo. Danas sam naaao drugi model gdje neko ve napravio na navoj pa evo link i za njega. Jel koristi joa neko 3D printer, ata ste zanimljivo isprintali?
PraterAMBASADOR

apr 2025.

odlicna tema potkrjepljenja realnim primjerima. samo napred. osobno nisam koristio 3d printer niti imam teoretskog znanja na tu temu. ali prije nekoliko dana sam kratko analizirao jedan projekt koji radi 3d gaussian splatting na temelju danih minimalno 50 fotografija nekog objekta iz razli itih kuteva i bilo bi interesantno vidjeti kako rade postojeci huggingface ai modeli s kojima se text prompt ili 3d model mogu pretvoriti u 3d print format. ako se ikad dohvatis ovoga javi nam svoje iskustvo.
BizzzoZMAJ

apr 2025.

To to. Steko ubija s ovim. Imam printer ali nemam vremena :D uklju im se ovdje i ja uskoro :D
ŠtekoAMBASADOR

apr 2025.

@Prater nisam upoznat sa tim pojmovima uope, al svakako napiaem ovde bilo kakva nova saznanja i iskustva vezana za 3d printanje, za sada sam ja to sve zagrebao povrainski, kako mi ata zatreba u ~ivotu, tako u im ato modelovanje ato printanje jer nekako svaki model je pri a za sebe ato se prinanja ti e. @Bizzzo kad uhvatia vremena da slo~ia taj printer javi se ovde, pa dalje skupa skontamo, nije to niata komplikovano, al treba malo testiranja u po etku.

apr 2025.

Pozdrav, za iduu nagradnu igru isprintate pehar s logom vutre org. ime lana koji je dobio nagradu a u pehar Bizzzo stavi sjemenke:) mo~e i vutre u pehar:D.
ProlomPOZNAVALAC

maj 2025.

Par dana sam trazio light trap resenje za intake otvore na satoru medjutim nisam pronasao nista pametno osim par kartonskih budzevina koje vrse posao ali su estetski uzasne. Pronasao sam jedan model za stampu ali Mars Hydro sator a nisam imao zivaca da prepravljam njegov model nego sam napravio svoju verziju. O 3D stampi apsolutno ne znam nista. :D Posto imam neko noobovsko basic znanje rada u SketchUp-u, u par klikova saznah da model napravljen u SU mogu da exportujem u fajl za 3D stampu a onda mi je palo na pamet da potrazim ima li neki free tool sa kojim moze da se proveri ispravnost modela i samog fajla tj da li su spremni za stampu ili ima gresaka koje moraju da se isprave. Model koji sam napravio je za instake otvor dimenzija 150mm x 350mm. ( AC Infinity Cloudlab 722 sator ) Sam gril je tih dimenzija dok je cela resetka sira za 1cm sa svake strane. Taj "visak" sluzi da se na njega zalepi cicak traka ( velcro ) drugi deo trake se zalepi na sator oko otvora i resetka se zalepi. Na slikama se vidi kako izgleda. Nisu renderi u pitanju, nemam zivaca da se zezam sa time a i nema potrebe, sve je jasno i sa screenshotova. U pitanju su 2 verzije istog modela : Verzija iz 2 dela i verzija u komadu. Rekose mi da su dimenzije prevelike za stampu u komadu (?!?!) pa sam zato napravio i verziju iz 2 dela. Uz malo lepka ( ne znam da li je super lepak pregresivan za ovaj materijal ) se lako spoje. Fajlove sam provukao kroz online tool, ispravio je po 2 greske ( 2 inverted normals i 2 non manifol edges ) Nisam razumeo o cemu se tacno radi jer sam vodio racuna prilikom modelovanja i sam model je prilicno jednostavan. Posle sam ih otvorio u "Cura" softwareu koji bi kao trebao da prikaze ukoliko postoje greske na modelu ali deluje sve ok. Ko se razume u materiju i ima mogucnoti, neka proveri fajlove za svaki slucaj, bez obzira da li mu trebaju ili ne da bi ljudi znali. Fajlovi : https://cults3d.com/en/3d-model/tool/rostilj-8a67b838918eeab3c7c9
ŠtekoAMBASADOR

maj 2025.

Veina standardnih malih kunih printera ima maksimalnu povrainu printa 220x220 mm tako da ovo jeste veliko za print u komadu. Za spajanje dva dijela vidi mo~ea li napravit na neku kop u/spojnicu ali nije ni problem da se zalijepi super lijepkom, ali onda moraa paziti kojim filamentom se printa 3d print. Ono ato ja iz svog iskustva znam je da se PETG filament baa ne mo~e lijepit i teako ga je farbati, dok je PLA filament lagan za ljepljenje i farbanje. Provjeri kojim filamentom bi se printalo i jel se mo~e lijepit ta vrsta filamenta. Ova rebra su spojena samo na rubni okvir i mo~da nee biti dovoljno vrsto na ovu airinu, ja bi ih spoio sa joa ne im ato bi to malo u vrstilo i dr~alo razmak izmedju pera.
Johnny666AMBASADOR

maj 2025.

Plant Shaper ili ti LST prsten https://makerworld.com/models/1425032
ŠtekoAMBASADOR

maj 2025.

@Johnny666 hvala ti za ovo, dao si mi ideju da napravim neato ovako i prsten za zalijevanje da bude 2 u 1
Johnny666AMBASADOR

maj 2025.

Napravi dizajn, testiraj pa nam javi. Nadam se da ces uspjeti i da necemo morati platiti za stl. :)
RapidLEGENDA

14. sep 2025.

Evala braco i sestre, Bilo je vec pitanja u vezi 3D printera i trazim li ga trazim a obicno kad nesto trazis ne mozes nac jel, a kako sam sve izvrtia miljon puta gori-doli i nisam nasa pitat cu ovdje. Prikupljam neke sitnice koje bi mogle bit od koristi pa kontam da se mozda te stvari mogu izraditi 3D printerom u toplini vlastitog doma ili u susida (sta je definitivno najbolja opcija ;)). Prvo bi bilo ovo za jednostavno stavljanje/skidanje/pomicanje gori-doli za cijevi za rasirit stranice boxa ili za vertikalno vezivanje grana https://www.indoordiscount.com/en/secret-jardin-accessories/21709-space-booster-2-angles-en-y-16-mm-secret-jardin-5425030262511.html A drugo bi bilo ovo za kabele od struje koji su isto vrlo prakticni za lipo slozit kabele unutar boxa https://www.indoordiscount.com/en/secret-jardin-accessories/7997-cableit-o16mm-garden-secret-5425030261156.html Ako se neko vec susrea sa izradom ovoga da stavi file za printanje bilo bi puno puno lipo. PS Admini skuzajte ako sam posta na krivom mistu. :)

14. sep 2025.

Kolega steko je majstor u tome, pitat cu ga ja danas, pa javim
PraterAMBASADOR

14. sep 2025.

ako sam dobro skontao trazis ovu temu https://www.vutra.org/threads/3d-printanje-i-modeliranje.22186/
RapidLEGENDA

14. sep 2025.

To je to sta sam bia trazia :thumb: Mozda bi bilo najbolje ovaj post prebacit u gore navedenu temu, cisto ako ko bude trazia pa da je na jednom mistu.
RapidLEGENDA

20. sep 2025.

Evo covik isprinta 3D sa maksimalnom cvrstocom. I to jos u biloj boji da se lipo uklopi na bile sipke. :) Dobro se drzi na sipci, nije velika zracnost pa ne klizi. Evo link sta sam nasa i odakle sam da coviku da printa. Oba file-a su Ok. https://www.thingiverse.com/thing:6935093/files Nadam se da ce bit kome od pomoci. Zivili mi i svako dobro :respect:
Johnny666AMBASADOR

20. sep 2025.

Svaka cast. Hvala!

20. sep 2025.

Fino je ispalo, ato jest, jest..
Johnny666AMBASADOR

29. sep 2025.

https://www.thingiverse.com/thing:6886384
Johnny666AMBASADOR

7. okt 2025.

https://makerworld.com/en/models/1169033-watering-irrigation-ring-for-hydroponics?from=search#profileId-1177013 https://makerworld.com/en/models/1440980-irrigation-ring?from=search#profileId-1499840

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se