VUTRA
ForumUzgajanjeOpremaSpajanje 6 štednih žarulja na jedan utikač
LEGACY

Spajanje 6 štednih žarulja na jedan utikač

245 odgovora38,948 pregleda
Plant_seedPOZNAVALAC

mar 2011.

-Mislim da je ovo pitanje glupo, ali ja i struja se nikad nismo ku~ili..... }elim u box postaviti 6 atednih ~arulja, ali zanima me kako da ih sve spojim na jedan zajedni ki kabel koji u spojit u uti nicu na kojoj e bit timer, jer preglupo je imat za svaku ~arulju poseban utika ... :vb_wave: :icon_confused: -Mislim da se koristi razvodna kutija, ali neman pojma ata se dogaa u njoj!!! }elim da mi netko objasni ata se dogaa u toj kutiji, kako svi ti kabeli spajaju na jedan kabel ili ako ima neko bolje rijeaenje??? +me zanima zaato na nekim ~aruljama piae da su 230-250V, a na nekim 220V-240V!!! WTF? ata se dogodi kad spojia 230V na struju od 220V(naaa struja u RH je 220V)? izgubi 5% snage ili uope neradi?
Z&NZMAJ

mar 2011.

Sa svakog grla po dvije ~ice,smeu i plavu,dovedea na jedno mjesto (kutiju,koja nije neophodna) i tu ih sve plave zajedno i isto tako sve smee zajedno spojia na priklju ni kabel.Smee na smeu i plave na plavu.Ku~ia? }uto zelenu spajaa na metalnu masu (reflektor)-to je opcionalno,ovisno o tipu kabela koji ea koristit,ali nije na odmet imat uzemljenje,ako je ref. recimo cijeli metalni.
Plant_seedPOZNAVALAC

mar 2011.

Aha, sku~ija san. a uzemljenje od svakog grla zaaarafin negdi na metalnu povrainu boxa, el?
TATARINISTRAŽIVAČ

mar 2011.

http://img824.imageshack.us/i/bulb1.png/ Ovo bi trebalo pomoci
Plant_seedPOZNAVALAC

mar 2011.

Haha, lipo si nacrta. sad mije kristalno jasno, a i ostalim forumaaima nadam se! Ali nisi nacrta uzemljenje... ne~elim da mi ~arulje pocrkaju kad grom digne napon ili da mi biljke do~ive sr ani udar. :icon_lol: -Ja san mislija uzemljenje samo zalemit za limeno kuiate ili na reflektor...?! Imate li vi kakvu sliku uzemljenja ~arulje u boxu??? :sun2:
TATARINISTRAŽIVAČ

mar 2011.

Zarulja kao zarulja nema uzemljenje. Ali kako je rekao zlo zavisi od kabla koje koristis. Ak ima 3 zice onda 2 idu ovako kako sam ti nacrtao (tj. na ona dva pina na utikacu), a treca (u 99% slucajeva je zuto-zelena) ona je uzemljenje i nju kacis na kuciste od reflektora. Nadam se da sam pomogao. Ak ti bilo sta jos treba slobodno pitaj :)))
Plant_seedPOZNAVALAC

mar 2011.

Sad mi je jasno da ~arulja nema uzemljenje, iako u ih ja spajat sa kabelon koji ima, al u ga ignorirat... a moga bi i kupit kabel sa 2 ~ice za ~arulje... :sun2: (Offtopic) Zanima me joa poato nemam nikakve difuzno reflektirajue folije za reflekciju ~arulja, ka~u ljudi na forumu kolko san uja da je matt bijela boja najbolja za reflekciju.... ~elija bi da su u pravu, al isto sumnjan da jesu!!! Dal da kupim matt bijelu boju???

mar 2011.

Odi u ducan reci da trebas dvozilni kabel (koliko metara to ti znas). Zarulje i pitaj striceka kak to spojiti, nek ti pokaze... Sve bude ti rekel i objasnil...

apr 2011.

Ako ti nije kasno... evo jedan sematski prikaz spajanja..... (mozda izgleda ruzno, ali sam ga sklepao nabrzinu u Paint-u) Ovako sam ja sebi slozio u boks (kod mene je 5 grla)... P.S. ako je sta nejasno slobodno pitaj
Dr GrowENTUZIJASTA

apr 2011.

uzemljenje se ne spaja na rasvjetna tijela ~utozelenu ~icu ostavi mrtvu!
BoRaiChoAMBASADOR

nov 2012.

Htio bih nesto pitati oko ovog spajanja.... Da li je pametno spojiti to uzemljenje zbog slucaja nestanka struje i variranja struje kao i udara groma da se ne bi nesto zapalilo ? Ili su za to odgovorni osiguraci u kuci ? :)
BladeZMAJ

nov 2012.

Uzemljenje nemo~ea i nemaa gdje spojiti kod atednih ~arulja,obicnih ~arulja itd.(ima nekih grla koje imaju predvieno mjesto za uzemljenje ali vecina ih nema)...ako pitaa za HPS....mo~ea spojiti na priguanicu tamo je i predvieno ali priguanice su u pravilu lakirane pa nema spoja morao bi malo zastrugati lak.... Sve u svemu osiguraci+fidofka brinu za sigurnost kuce..odluka je tvoja
BoRaiChoAMBASADOR

nov 2012.

Hvala Blejd, a radi o CFL-kama...

dec 2012.

pozz evo ja sam skuzia valjda kako,zanima me koje sve kablove mogu koristit za spajanje s grla na uticnicu,moze li od mobitel punjaca kabel ili od napajanje zice iskoristit
BladeZMAJ

dec 2012.

licnaste kabele 1,5 ili pgp kablove 1,5,...........nemoze od punjaca mobitela ovo baa ne ku~im ata pitaa....mo~da netko drugi..

dec 2012.

nekuzim ti se bas u struju evo nasa sam neki kabel sivi s plavom i crnom i zelenozutom to je to vjerovatno samo bez uzemljenje nega ostavim tu zuto zelenu

dec 2012.

a to od napajanje od kompa zice sam mislia
BladeZMAJ

dec 2012.

aha...e to bi vec moglo da..a ov plava ti je nula zutozelena uzemljenje a crna ti je faza...zutozelenu ostavi mrtvu a ove dvije spoji

dec 2012.

ok a jeli bitno u koju rupu ili faza u koju nula od one dvije rupice u grlu ?,a ti pdg kabel sta govoris jel to moze bit i onaj kabel mrezni ili onaj kao prodzuni za usb
BladeZMAJ

dec 2012.

Nije bitno u koju rupu.. .mre~ni kabeli,kabeli za punjace i svi kabeli slicni tome,su, kabeli i ~ice za slabu struju...tebi treba..pgp kabel ...googlaj
crunkisiLEGENDA

dec 2012.

Blade skidam ti kapu na ovim odgovorima. Ne znam je li te tip zeza ili je ozbiljan... mikri mouse - zaboravi na sve kablove koji nisu STRUJNI (PGP), nikakvi punjaci, usb-ovi i slicno. Kupi strujni kabl i spoji kako je nacrtano gore, jednostavnije ne moze biti :)
BladeZMAJ

dec 2012.

Mislim da me ne jebucka,samo nezna momak

dec 2012.

hvala ti nasa sam taj kabel to je onaj sta sam ti vec spomenuo sa svjetlo plavom,smedom i onom za uzemljenje zeleno zutom rastavio sam kabel i uzea samo dvi zice iz njega plavu ismedu sad cu njih grlo i iz grla u utikac to je to mislim

dec 2012.

ne jebuckam ga nisam to nikad radia ni spaja jbga evo skuzia sam sve hvala
crunkisiLEGENDA

dec 2012.

Ma nista samo polako. I ne bi bilo lose staviti koji zarez ili tocku ovako je malo rutavo za citati. Sretno

dec 2012.

we have a light hhh, ma nisam znao koje kablove mogu koristit,ovo drugo mi je jasno bilo spojit 2 kabela,mislia sam da s bilo kojom zicom mogu povezat,jbga nisam nikad oko struje radia ali evo uspjeh,imam jedan box s hpsicom vec to mi je ovaj spaja di sam kupio,a ovaj sad drugi radim sam skroz od stvari po kuci sta imam bez ikakvih ulaganja znaci 0kn utroseno samo mi je svjetlo jos falilo eto i to sam rjesio cfl ova ce bit 5 koma hvala i pozz
BladeZMAJ

dec 2012.

Odlicno i sretno frende..
schmizlaENTUZIJASTA

dec 2012.

Sretno i pazi na gromobran... :) `ala......

sep 2014.

ljudi ako iko vidi post zanima me skupno spajanje neintegriranih stednih zarulja , jel to moguce i kako ?
Z&NZMAJ

sep 2014.

Mogue je npr. na jednu priguanicu stavit dvije. U svakom slu aju, poato su neintegrirane, priguanice su potrebne, tako da ne mo~ea samo naslagat nekoliko i utaknut u struju. Poato su u pitanju fluo cijevi u kompaktnom obliku, spajanje je isto kao i kod obinih fluo, pod uvjetom da imaju 4 pina (kontakta). https://vutra.org/topic/992-neonske-i-fluoroscentne-cfl-sijalice-tehnicke-karakteristike/page-11#entry89755 Na elektronsku priguanicu mo~ea spojiti onoliko ~arulja za koliko je priguanica deklarirana. Mo~ea koristiti ispravne priguanice iz starih cfl-ki, pod uvjetom da pribli~no odgovaraju snagom. Male oscilacije od oko 2-5W su ok.

sep 2014.

Uhhh nisam bas genije za struju no hvala na ovakvom odg . :) Pito bi te jos jesu li te prigusnice skupe i jel to lagano spojit posto mislim 4-5 takvih spojit
Z&NZMAJ

sep 2014.

Elektromagnetne nisu skupe. Jedna doe oko 5e. Cijena je manje viae ista za sve snage. Elektronske su skupe ko sam vrag. Ne znam o kojim se cfl radi, pa ne znam niti precizirati, ali ra unaj oko 20e komad min. (za 2 cfl po priguanici) Elektromagnetne nisu baa neato, pogotovo kad se cfl spaja. Ja bih radije iaao na elektronske ili jednostavno integrirane cfl (sa priguanicom u grlu ~arulje).

sep 2014.

Ma uzet cu te obicne vjv E27 i onda ih spajat ide minus na minus i plus na plus jelda ? I jel ima neke kvalitete kod stednihh il da uzmem koje kod zelim i rokam ?
Z&NZMAJ

sep 2014.

Uvijek postoji loae, dobro i bolje ;) Ako pucaa na najbolje, izbor je Philips, Osram, Sylvania, Tungsram (po mojem skromnom mialjenju, tim redosljedom ide i kvaliteta), ako aparaa novce, uzmi neato od jeftinijih opcija poput Te~-a. Eto, toliko ti mogu ukratko rei, a za detalje pogledaj https://vutra.org/topic/992-neonske-i-fluoroscentne-cfl-sijalice-tehnicke-karakteristike/ Spajanje je objaanjeno u ovoj temi... i joa nekima... neda mi se ponovo :P

sep 2014.

Hvala puno :) Edit: Evo jos jedno pitanje ... Jel mi se isplati sa obicnim zaruljama uzgajat ? Koristi opciju Edit! Mod. z&n
StipeZMAJ

sep 2014.

Nikako !

sep 2014.

e i da kada spajam na kabel te zarulje , kakav kabel koristim jel mogu onaj sto sluzi za napajanje za pc ili ?
StipeZMAJ

sep 2014.

mozes. oni su i vise nego dovoljni ;)

sep 2014.

samo me jos nesto zanima jel moguce spajat zarulje 25 w i 23 w na isti kabel ?
StipeZMAJ

sep 2014.

ma mozes i 5W i 25W i 500W na isti....glavno da je paralelni spoj i da sve rade na 220-240V ;) samo spajaj...nemas brige

sep 2014.

Stipe pomagaj :) evo ja poceo spajat i spojio ove plave i pokazao frendu kad on ko iz top "explodirat ce ti to , najebo si" sad tebe pitam vidim da znas jel ovo sto sam ja napravio ok i dal da tako ucinim sa smedim zicama i onda lagano na kabel od napajanja :) ?

sep 2014.

Nisam siguran 100% za taj sistem, ali mislim da moze...prolistaj si ovu temu od po etka...najbolje ti ih je paralelno spojit...ima crtez na pocetku teme
StipeZMAJ

sep 2014.

to je to ;) u druge rupe smedju ili koju god boju imas i isto tak. pazi samo na kraju kad ces imat 4 jedne i 4 druge da to dobro spojis u luster klemu ili kako ces vec povezat sa uticnicom ;) ...da te ne stepe struja. ...i reci frendu da nista nece eksplodirat....najgori scernarij je da ti izbije osigurac.....no big deal.

sep 2014.

Jel luster klema stezna redaljka ? E i da jel mogu bez te luster kleme spojit sa napajanjem i picit ... Btw prvo cu probat sa obicnim zaruljama da nebi bilo nekakvog sranja pa da se potrujem zivom
StipeZMAJ

sep 2014.

nije stezna redaljka nego redna stezaljka...da da...to je luster klema :D redaljka je :bananabang: .....nesto drugo heheheheh a mozes spojit i bez toga....samo daj to onda kak treba spoji(ak ces zicu na zicu vrtit) i dobro izoliraj. Netrebas nista isprobavat sa obicnim...za koji K ??? Nemoze eksplodirat zarulja. Ako si krivo spojio, izbacit ce ti osigurac. Al ako si spojio ovako kao na slici....nemas brige.

sep 2014.

I meni je krivo zvucalo hahahahahahaha nista izloriat cu ... Dat cu si pola sata i posteno to napravit :) puno hvala :D

jan 2015.

Ekipa, zanima me jel moguce uzet produzni kabel i stavit ga u box i preko ovoga spojiti lampe bez da izgori nesto (3-4 zarulje bi spajao pa me zanima jer je to upaljeno vecinu dana) i da spajam zice jer mi je ovako lakse i puno brze?(btw e27 grlo) http://static.kupindoslike.com/SIJALICNO-GRLO-SA-PREKIDACEM_slika_L_9032169.jpg Hvala unaprijed!

jan 2015.

mo~e zaato ne

jan 2015.

Tko pita ne skita :D I hvala na slici super je primjer
cocoxxxAMBASADOR

feb 2015.

Decki pozdrav, evo mene natrag nadam se da sam ovo postavio u pravu temu, nisam bio bas aktivan samo sam pregledavao dnevnike u zadnje vrijeme, evo sad imam jedno pitanje, posto sam tudum za struju evo da vam pokazem sto imam sve box mi je 32+46+89 i imat cu 6912 lumena, mozda je manjak nekih 1500/2000 lumena ali bit ce nesto za zapalit. evo oprema zarulja zarulja rastavljena a evo kako bih ja da to izgleda, naravno bez ovoga papira i ne tako neravno to sam stavio da mi se grla ne otkotrljaju, izbusio bih rupe na ovo drvo i sve sa zicom bakrenom zategnuo i provukao, bit ce malo zeznuto ali... i pitanje glasi dali moram kupiti ovo , ili mogu kabal samo spojiti na utikac i utaknuti u uticnicu, ukupno svih 6 zarulja ima 120 W
StipeZMAJ

feb 2015.

Luster klema je tu samo da ti olaksa posao ida izgleda pedantnije. Ne treba ti to ako nemas. Spoji sve u paralelu i kabl sa utikacem pikni u jedno od grla i to je to.
cocoxxxAMBASADOR

feb 2015.

ok a jeli moram zice provuci kroz ovu malu zutu rupicu, ne mislim na one dvije zute rupice znam da tamo moram zice staviti, nego mislim na onu malu zutu rupicu pokraj velike rupe kad je zarulja zaaarafljena, pogledaj sliku od zaaarafljene zarulje pa ces vidjeti, imam dvije male rupice i jednu veliku.
StipeZMAJ

feb 2015.

Nikakvo provlacenje. Imas ovaj poklopac na grlu. Maknes ga i provedes kabl kroz velku rupu. Zice blankiras i usarafis u ova dva sarafica, poklopac usarafis i to je to. Pazi samo kad spajas u paralelu da smedja ide na smedju i plava na plavu. Nemoj to okrenut.
cocoxxxAMBASADOR

feb 2015.

e hvala ti puno stipe, kazem ponovno ja sam tudum za struju, javim se kad bude gotovo.
nerpZMAJ

feb 2015.

Ako krivo spojis, tesko da ces se javiti :D Salim se, srecno!
cocoxxxAMBASADOR

feb 2015.

Haha, istina ali evo javljam se, jos sam ziv mada nisam spajao, decki imam jos pokoje pitanje naime ja imam 6 zarulja ali sve su 2700 k za cvijetanje, planirao sam uzgajati haze pa sam mislio 12/12 od starta jer mi box nije visok ali svejedno ce joj trebati barem 3 tjedna nakon sto isklije da procvjeta, pa da pitam hoce li to biti neki problem dali da uopce spajam ili ne posto mi nije sada da dam jos 200 kuna za 6 zarulja od 6000 k evo kakve zarulje imam tungrsam stedne sijalice svaka je 20w i imam i tajmer, ali skuzio sam da mi ne treba, ja bih u biti palio svijetla i gasio tako da ukopcavam i iskopcavam utikac u uticnicu, mislim biljka ce procvjetati ako zakasnim par minuta (ili nece) mislio sam upaliti u 20.00 navecer i gasiti u 08.00 ujutro, pa bih tajmer prodao. evo kakav tajmer ima. Sad jel to sve u redu sto sam ja zamislio ili nesto ne valja?

feb 2015.

Mozes gurat sa tim zaruljama... A sta se tice timera,moja preporuka,nemoj prodavat..takav timer ti kosta od 3-5 eura,kome ces to prodat... Ne isplati se bit bez timera i cimat se...
cocoxxxAMBASADOR

feb 2015.

Full, full ti hvala:) ma zanimalo me samo za zarulje, to je bitnije jbs tajmer uvijek ga mogu zamijeniti za nesto.

feb 2015.

taj tajmer je ok, digitalni nije za odredjene cfl lampe

mar 2015.

Imam neku ~arulju TE} 23w KFC 6 700K daylight a ne piae na kutiji koliko lumena a ni na netu nema...zna li netko?

mar 2015.

oko 1450

mar 2015.

thx ;) ~iv bio http://static.kupindoslike.com/SIJALICNO-GRLO-SA-PREKIDACEM_slika_L_9032169.jpg jel zna netko gdje nabaviti ovakva grla?

mar 2015.

pa nisi toliko mutav da ne vidis sat pise na fotki, na kupindu ti je 150 din.

mar 2015.

Zaboravio sam napisati u hrv...koji duan
money491ISTRAŽIVAČ

apr 2015.

Lijepo si sve objasnio. Imam 3 zarulje sve skupa 170W. ali kad ukljucim zarulju u grlo iz kojeg izlazi kabel za uticnicu izleti mi osigurac i sve crkne, a ako samo spojim ostala dva rade normalno. Nekuzim di grijesim, spojio sam sve plave i smede posebno
CyberfarmENTUZIJASTA

maj 2015.

Pozz ljudi . Jeli se moze na 5 cfl 20w skopcati i osigurac od 10 A ... i kako se on kopca ...imam onaj skocni ..dali neko moze pomoci ?
nerpZMAJ

maj 2015.

Prvi link na google images, kad ukucas "automatski osigurac spajanje" ;)
CyberfarmENTUZIJASTA

maj 2015.

Hvala nerp..bas sam noob :)

maj 2015.

Ali brate pa imaa osigura u kui da ga j*bea ovo je potpuno nepotrebno u bilo emu sagraenom nakon 20. stoljea.
RolipopLEGENDA

maj 2015.

Sla~em se ali takoer mislim da zapravo i nije to tako loaa ideja imati automatski osigura prije boxa pogotovo ako je u pitanju stara instalacija gdje su krpani rastalni osigura i i joa ih ima 3 komada za cijeli stan/kuu. Iz sigurnosnih mjera mo~e se staviti osigura brze karakteristike "B" i ne mora biti 10A, mo~e biti i 4A ili 6A (ovisi o tome koliko box troai) i mirnije spavaa pogotovo ako odea od kue na tjedan dana....
CyberfarmENTUZIJASTA

maj 2015.

Buraz nova je kuca , imaju skocni osiguraci . Ako iskoci ne bi volio da mi iskoci citava linija uticnica na spratu , nego samo box . A zanimalo me dali je 10 A previse . u svakom slucaju hvala :D
StipeZMAJ

maj 2015.

Previse je 10. Mislim da je 6A najmanje sto mos nabavit
draš_katalenićENTUZIJASTA

feb 2016.

Pozdrav! Molim pomo! Da li bi se moglo spojiti 7 grla za cfl-ke na ovakav kabel? http://www.chipoteka.hr/artikl/45675/kabel-mrezni-produzni-10m-suko-3x15mm Zna i uti nicu bi odrezao i koristio ostatak kabela za spajanje na grla, i na kraju utika prikop ao u produ~ni kabel. Ukupna snaga ~arulja bi bila do 250 W Jel bi to aljakalo? Da li je dovoljna debljina kabla 1,5 mm za toliko watta? Da ne preopteretim mre~u i sve zapalim...
Rope73ZMAJ

feb 2016.

Pa ako ih dobro spojis, ne bi trebalo da se zapali ista ;) @draa_kataleni , ako ti treba pomoc oko spajanja samo pitaj. Ni ja nisam znao ali su mi pomogli. Ja ti mogu reci kako sam ja. Pozz :)

feb 2016.

:D zahebano je to optereenje od 7 atednih ~arulja :D
nostromoLEGENDA

feb 2016.

Generalno, ako na produžni kabl hladno spojiš rešo ili kvarcnu grijalicu, što je recimo +2.000 W, zašto ne bi moglo 250w sijalica? Back to school: P(W) = I(A) × U(V) ; I=P/U ; u tvom slučaju 220V/250W=0.88A. :) Ukratko, bilo koji normalan kabl ti je OK, važnije je da vodiš računa o spajanju i spojevima... :djede:

feb 2016.

Struja i sve oko nje nije igra ka, zato pitam pa makar se nekome inilo glupo... Za spojeve mi je jasno da moraju biti tip-top i izolirani, logi no. Joa neato, vidim da ima PGP i PPL kablova, e sad koji je u tom produ~nom... bog te pitaj... Jer koliko sam shvatio treba biti PPL zbog lakaeg spajanja, ili??
nostromoLEGENDA

feb 2016.

Biti oprezan nije nikada glupo. PGP Plastika-Guma-Plastika - opis izolacije ; Sada mu je nova oznaka PP/Y. PPR ti je plosnati i skracenica od Plastika-Plastika-Razmak... Hhahaha, ni ja nisam ovo znao dok nisam krenuo da pravim box, pa me u Obiju pitaju kakav ea kabl, a ja odgovorim "pa za struju"... :razvaljen:: Li no sam o~i enje rasvjete u svom boxu uradio sa ovim PP/L 2x0,75 http://www.srbijaelektro.com/srbijaelektro/img_big/Kabel_PPL_2x_2 edit: koliko sam ja shvatio ove moje bauatelce, PGP je puni profil, a PPL je licnasti kabl (lakae se savija...)

feb 2016.

A jel ima kakvog utjecaja ako npr. grla pove~em sa licnastim (viae~ilnim) i zadnji spoj, odnosno spoj zadnjeg grla i glavnog kabela (koji se uateka u uti nicu) bude puni profil (u tom glavnom kabelu su ~ice punog profila)? Mo~e li to utjecati na prijenos struje?
StipeZMAJ

feb 2016.

Ma mozes sve. 250w nije puno i ako povezes sa onime sto si stavio na slici...bit ce odlicno.
KombinacijeISTRAŽIVAČ

nov 2017.

Dali je moguce spojiti 10 led sijalica na jedan kabal ili cu morati da idem na dva kabla po 5?

nov 2017.

Mo~e sve na jedan kabel, samo da nije pre tanak, 1-1.5 mm2
KajzlaLEGENDA

jan 2018.

Da bi ljudi ustedeli na materijalu objasnicu kako je najjednostavnije vezati koliko hocete CFL sijalica na jedan dovodni kabal. Iz uticnice, normalno dovedete kablom + i - na grlo od prve sijalice. Pod isti kontakt na grlu ubacite jos po jednu zicu koju odvedete do sledeceg grla i tako x puta koliko zelite do poslednjeg grla. Tu se strujni krug zavrsava. Klasicno moscenje nule i faze. Bitno je da dobro stegnete kontakte, jer ako nisu dobro stegnuti, dolazi do grejanja, oksidacije, sto ce rezultovati gorenje zice, pa cak i pozar. S' obzirom da bakar trpi vece temperature od aluminijuma, pun presek treba izbegavati i raditi sa licnastim zicama.
Aezakmi246POZNAVALAC

nov 2018.

Braco jel moze ovaj kabl ima zutu plavi i crnu zicu

nov 2018.

Moze,nek ti je presek zica min 1,5 pa navise ali generalno moze,samo spajaj i ne brini nista.Jesi provalio sta koja gde ide zica i sta kako.:thumb: Koliko grla spajas... Evo nasao sam sliku od kolege Kakadua kad je meni objasnjavao.
Aezakmi246POZNAVALAC

nov 2018.

E hhvala ti spajam 5 grla znak kako samo su mi zice nekako cudne evo sliku cu ubaciti kao da je samo bakar spojen ne mozes one malr zicice da razdvojis gledao sam kako lik spaja i samo da pitam dal mozes utikac tako da spojis sa krajem zice
Aezakmi246POZNAVALAC

nov 2018.

I jel u mom slucaju crna zica smedja zica

nov 2018.

jeste da,plava ti je uvek faza;) Utikac odnosno musku viljusku stavis na kraj i to je to,svih 5 grla ti idu na jedan kabal
Aezakmi246POZNAVALAC

nov 2018.

Evo gotova prva ne znam sta da radim sa ovom na pocetku video sam na yt neki lik stavio ovu spajalicu i kupim to reko i ja cu..

nov 2018.

Hmmmm, bice da je plava uvek nula.
Aezakmi246POZNAVALAC

nov 2018.

Sta dalje na kraju zbunio sam se??

nov 2018.

nadam se da ti je ovako lakse, znaci paralelni spoj zica i kad dodjes do zadnje samo stanes. a na drugu stranu ti je za direkt spojit na struju, pazi sa zicama samo, sve lijepo i uredno spoji edit: tako je moj panel spojen
Aezakmi246POZNAVALAC

nov 2018.

Da ja samo ne kapiram ovu zadnju sijalicu jel ona ide samo na jedan kabal sacj da skikam ili nes vise

nov 2018.

Povezes na taj kraj jos jedno grlo i to je to. Tamo gde ti je redna klema povezes utikac i gotovo.
h0ndaZMAJ

nov 2018.

Step by step vodic kako spojiti paralelno 5 grla:thumb:
Aezakmi246POZNAVALAC

nov 2018.

E sad znam da smaram al ne znam nista oko elektronike i struje pa ne znam cemu sluzi redna klema i od kog kabla da uzmem ovaj utikac sa zubima
h0ndaZMAJ

nov 2018.

Dobro je kad sam primjetis! Utikac sa zubima :(hm ako mislis na muski ovaj sto ide u uticnicu uzmi od bilo cega sto ide u uticnicu :Dredna klema bi moglo biti ovo sto si ti nazvao spajalicom:D

nov 2018.

Utikac mozes da kupis ili da ga odseces sa stone lampe, starog televizora, radio aparata, dvd, fena za kosu... Edit Plavu iz kabla u klemu, crnu iz kabla u klemu, sve isto i sa druge strane.
Aezakmi246POZNAVALAC

nov 2018.

Ma znam ja sta je to nego ne znam sta pomaze tu
Aezakmi246POZNAVALAC

nov 2018.

Mislim da ne bi crklo sve jer je kao za jacu struju oke uzecu onda od lampe

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se