VUTRA
ForumUzgajanjeOpremaUpotreba kondenzatora u HPS sustavima
LEGACY

Upotreba kondenzatora u HPS sustavima

38 odgovora7,772 pregleda
EXARPPOZNAVALAC

jan 2007.

Prilikom obrade rasvjetnih sustava, nigdje se ne spominje upotreba kondezatora. Prema tabeli koju je objavio GE lighting, da bi se smanjila struja (ampera~a) sistema, a ujedino i smanjili troakovi predlo~ene su sljedee vrijednosti: Watt 50 70 100 150 250 400 600 1000 -------------------------------------------------------------------------------------------- Kondezator 8 8-10 12 20 30 40 50 85 Vrijednosti kapaciteta kondezatora dane su u mikroFaradima. Kondezator mora imati na sebi oznaku da je za 250V +/- 10%. Glavna uloga kondezatora je ta da smanji tzv. fazni pomak. Fazni pomak nastaje kao posljedica "prolaska struje" kroj tzv. jalovi otpor. Dakle, u naaem slu aju iskoristivi otpor je otpor koji stvara ~arulja jer od nje dobijamo korisnu energiju (svjetlo u naaem slu aju). Ali, na tu ~arulju je serijski povezana priguanica, koja predstavlja tzv. induktivni otpor. Prolaskom struje kroz nju stvara se magnetno polje i energija koja se troai na njoj je jalova energija. Sustav troai viae struje radi svladavanja ovog otpora, zj dolazi do faznog pomaka. Kondezator je tzv. kapacitivni otpor. Kondenzator ima sposobnost "nabijanja" naponom, i takoe je jalovi otpor, ali on fazni pomak "okree" u suprotnom pravcu od induktivnog. Priguanica se uvjek spaja serijski, ata znai da jedan kraj ide na fazu, a iz drgog kraja vodi se na troailo (~arulju). Kondezator se spaja paralelno (znai, jedan kraj na fazu, drugi na nulu). Ubacivai kondezator odgovaraju eg kapaciteta paralelno na izvor el. energije, onaj induktivni fazni pomak vratiti emo unazad i tako smanjiti jalovo rasipanje energije, dobiti stabilniji sistem i samim time smanjiti jakost struje (ampera~u) koju naa sistem koristi. Manja struja = manja potroanja el. energije. Vrijednosti nisu krute, ali ako stavimo manji ili vei kapacitet (kondezator) ili neemo dovoljno "izravnati" tok struje ili u drugom slu aju emo previae "izravnati" tok struje (umjesto induktivnog bi imali kapacitivni otpor). Pomou kondezatora bi mogli smanjiti ra un za struju za nekih 10-ak %, ali ovo sigurno nee biti interesantno kod sustava do 600 W, jer se ne radi o velikim snagama, ali ve kod snaga veih od 1000 W mogli bi uatediti primjetnu svoticu. Eto, pokuaao sam ovo opisati bez upotrebe stru nih izraza, dijagrama i prora una. Iako najvjerovatnije nee biti zainteresiranih za postavljanje kondezatora, nek se nae i ovo objaanjenje, ako ne zbog ni ega, onda proairivanja znanja radi. Poz
hsrtISTRAŽIVAČ

jan 2007.

ziv bio! ovakav odgovor u vezi kondenzatora je nedostajao u opremi za indoor growin :)
bongashLEGENDA

jan 2007.

Da li se stavljanjem kondenzatora rjesava problem "treperenja" kod HPSa ?
EXARPPOZNAVALAC

jan 2007.

Na~alost ne. Radi se o energetskim korekcijama. Kao ato rekoh, lako je za sisteme male snage, ali u sistemima velike potroanje snage (npr. javna rasvjeta) kondezator igra veliku ulogu u uatedi energije.
hsrtISTRAŽIVAČ

jan 2007.

Ako ti treperi non stop, znaci da ti sijalic nije u redu :bong7bp:
EXARPPOZNAVALAC

jan 2007.

Ma vjerovatno je mislio na ono jedva primjetno "treperenje" koje se lako registrira npr. pomou digitalnog fotoaparata.
bongashLEGENDA

jan 2007.

Upravo to. You read my mind ... :-)
EXARPPOZNAVALAC

jan 2007.

A hebiga, struja "te e" frekfencijom od 50 Hz, tj. 50 puta u sek. "promjeni" polove. To ti je ko i kod TV-a. I slika na TV je na 50 Hz, tako da se isti simptomi mogu primjetiti i na TV slici.
EddieENTUZIJASTA

jan 2007.

Tu postoji neki fazon da kad se koriste dve sijalice pomeri se faza na jednoj tako da kad se na njoj povecava intenzitet svetla na drugoj pada pa kompenzuju jedna drugu. To je zanimljivo u prostorijama gde borave ljudi da ne bi smetalo ocima.
bozgaLEGENDA

avg 2007.

Vidim ovo je malo stariji thread, ali mene je baa zanimao kondenzator... Informativan thread, ali mo~da bi bilo dobro da se ubaci takoer i na in na koji se spajaju ~arulje? Ja sam imao nekih problema pri spajanju... Boz:sun2:
InqAMBASADOR

avg 2007.

Ima tema o tome... pogledaj sticky temu propratna oprema .
bozgaLEGENDA

avg 2007.

A gdje je ta popratna oprema? :icon_lol:
InqAMBASADOR

avg 2007.

http://forums.vutra.org/oprema-za-unutrasnji-uzgoj/1155-propratna-oprema.html?highlight=propratna koristi search...
StonerLEGENDA

avg 2007.

Moj prvi reflektor je bio od philips-a original sve priguanica starter i reflektor sve u jednom. i kad sam ga otvorio unutra je bilo sve ljepo spojeno ali sa kondenzatorom. Reflektor je bio za 430 W Son-t agro . Nisam siguran za manje reflektore no ako su oni u philipsu to stavili o ito je to doprinosi jer sumnjam da bi stavljali neato ato i nije skroz potrebno. S druge strane moj Cool tube radi bez problema i bez kondenzatora no da budem iskren i nisam gledao koliko mi troai Hps-ka zapravo i neznam kako bi samo nju izolirao i pratio koliko struje troai bez kondenzatora. Sve u svemu ja sam za to da se kondenzator stavlja.:icon_lol:
EXARPPOZNAVALAC

avg 2007.

Ako imaa unimer, spojia ga u seriju sa sustavom i izmjeria kolika struja te e krugom. Snaga = struja X napon (P=I x U). Ovako dobijea ukupnu snagu. Joa bi trebalo UxI pomno~it sa cos fi (fazni otklon) ali nit ga znamo, nit je nesto posebno bitan. I ja se sla~en da bi trebalo stavljat kondezator. Ne radi potroanje, jer nisu naae lampe neki mas-potroaai, ali u svakom slu aju zaatitili bi priguanicu od nepotrebnog pregrijavanja, a najva~nijw - produ~ili bi radni vijek sijalici (kvantitativno i kvalitativno). A ja nikako oti kupit kondezator koji je nekih 30-40 kn. A ata'a...lin ina :ohno:
dehhiherENTUZIJASTA

dec 2007.

koliko sam video kod OSRAMa preporucuju 45micro Farada za 400W, a 25microF na 250W i chini mi se na 150 takodje. Mislim da je jako vazno, posto sam u svim shemama u vezi sa HPSom uvek video isprekidanom linijom kondenzator, a moze da radi bez njega, nashao kod filipsa da sa kondenzatorom stepen iskoriscenja ide do 90, dok bez nj. ispod 80, automatski se kalem vishe greje a imamo i manje lumena. Ako moze neko od elektronicara da pomogne, chini mi se da je to ona struja koja se stvara u kalemu a kondenzator se puni i prazni da bi je kompenzovao i stabilizovao, uh davno je to bilo, elektonika I, drugi razred sred. elektrotehn. skole. E sad ako ima i onih sa gotovim sistemima, morali bi da imaju kondenz, bilo bi dobro samo da ocitaju koji sistem ima koji kondenzator. ---------------------------------------------------------------------------------- EDIT: KORISTI PRETRAGU post preba en ----------------------------------------------------------------------------------

dec 2007.

KORISTI PRETRAGU http://forums.vutra.org/oprema-za-unutrasnji-uzgoj/1384-upotreba-kondenzatora-u-hps-sustavima.html
sava0000ISTRAŽIVAČ

mar 2013.

EXARP sve pohvale za objasnje ! :) prema tvom textu nisam mogao sebi slikovito da docaram kako da vezem kondezator u vec postojecu semu prigusnice i upaljaca?
Z&NZMAJ

mar 2013.

Kondenzator spajaa prije priguanice, na fazu i nulu.
sava0000ISTRAŽIVAČ

mar 2013.

hvala puno zlo&naopako ! :)

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se