LEGACY
Kako saznati jacinu ventilatora
16 odgovora3,206 pregleda
Purica
POZNAVALAC1.456 REP95%
→ Ambasador
PuricaPOZNAVALAC
avg 2010.
avg 2010.#1
Malo je glup naslov ali nema veze :) , zglavnom nabavia sam jedan malo stariji centrifugalni ventilator , na njemu nigdje ne piae nikakav protok zraka ili bilo kakva oznaka o snazi , jedino da trosi 55w , ima li mozda neka shema ili trik kako saznat nekom metodom barem priblizno snagu venta mislim ono u m3/h ili cfm jer sam napravia sve potrebne dijelove za filter pa sad trebam napravit visinu filtera ovisno o snazi venta a to neznam nikako niti imam ikoji drugi vent da to barem mogu nekako priblizno usporedit.Ako ima netko bilo kakvu ideju neka samo rece :D , thx.
Sekach
AMBASADOR2.134 REP18%
→ Legenda
SekachAMBASADOR
avg 2010.
avg 2010.#2
Neki najjednostavniji nacin koji mi pada na pamet je da uzmes neku vrecu(onu veliku, crnu, za smece)...izmjeris njen obujam dok je rasirena(puna zraka) i zalijepis kraj na ventilator...
Ukljucis vent i izmjeris vrijeme potrebno da isisa zrak iz vrece. Podijeli obujam sa brojem sekundi koliko ti je trebalo da isisa zrak i pomnozi sa 3600 da dobijes kolicinu u sat vremena...
Mozda ces trebati pomoc nekoga da drzi vrecu da se sama ne ispuse... XD
Pogreska ce ti biti mozda nekih 20%, ali znati ces otprilike koliki ti je protok...alternativa ti je da kupis mjerac protoka zraka, ali nije bas jeftinjara...
A po vatazi bi ti ovako lupio da ima bar 500m3/h...
31 REP62%
→ Istraživač
avg 2010.
avg 2010.#3
Ovo je najbr~i i najjednostavniji na
in.Pod pretpostavkom da je vent. za 220v izmjeri mu promjer propelera (ako je u ku
iatu tada promjer ku
iata) i idi u neki veliki centar i usporedi sa ventilatorom koji je takoer na 220v i sa sli
nim ili istim promjerom propelera, protok bi morao biti pribli~no isti.
Purica
POZNAVALAC1.456 REP95%
→ Ambasador
PuricaPOZNAVALAC
avg 2010.
avg 2010.#4
Je vent je 220v , 50hz , promjer ventilatora 10cm , 55w , ipak je nemoguce odredit ja
inu , jer recimo evo na netu neki drugi noviji modeli imaju recimo 59w 10cm vento ko 250m3/h , a moj ima 55w , onda predpostavljam da nije sigurno ispod 200 m3/h ?
Sekach
AMBASADOR2.134 REP18%
→ Legenda
SekachAMBASADOR
avg 2010.
avg 2010.#5
Nema bas smisla usporedivati osim ako ne nades isti model sa detaljima na kutiji... XD
Jer osim snage i promjera, u kalkulaciji je razmak medu lopaticama, debljina lopatica, debljina ventilatora, zakrenutost lopatica i naravno broj okretaja...
Znaci...ili isti model s podacima, ili izmjeriti protok sa nekim profi mjeracem ili nekim home-made metodama kao sto sam ja lupio jednu iznad...
Avantura
ZMAJ15.881 REP
AvanturaZMAJ
avg 2010.
avg 2010.#6
Mo~e slika tog venta?Buni me "promjer venta 10cm".Obi
no centrifugalni imaju ulaz i izlaz recimo 10cm,ali sam ventilator je najmanje 20cm unutra,radi samog potiska i sile.
Stavi bar sliku da se zna o
em se "nagaa"!
Purica
POZNAVALAC1.456 REP95%
→ Ambasador
PuricaPOZNAVALAC
avg 2010.
avg 2010.#7
Ponovno sam izmjeria vent i velik je 12cm ono sam prvi put brzinski vise odokativno mjeria , izgledom nije kao ovi standardni inline ventovi , ali u svakom slucaju centrifugalni je , i na izlaznoj cijevi stvarno jako i pod dobrim pritiskom puae.
Malo cu se morat poigrat jos kako nakeljit filter s obzirom da je rupa 12cm , a ja sam napravia filter za fi 100mm , pronaaao sam za kupit limene redukcije u visinu svega par centimetara i to navidat na usis i na tu redukciju filter.Izlazna cijev je isto drugacija malo 8 cm , ali to nebi treba bit neki problem.
Avantura
ZMAJ15.881 REP
AvanturaZMAJ
avg 2010.
avg 2010.#8
I mislio sam da to nije baš onaj "pravi" centrifugfalni kao
ali vjerujem da izbacuje najmanje 200 m3/h.
Ovaj na slici ima ove specifikacije:
KARAKTERISTIKE:
Centrifugalni ventilator, cjevni
Napon: 230V, 50Hz
Snaga: 60W
Potrošnja: 0,26A
br. okretaja: 2500/min
Kapacitet izbačenog zraka: 270m³/h
Pritisak zraka: 370 Pa
Razina buke: 47 dBA 3m
Obrati pažnju na ovo crveno "pritisak zraka".Problem bi ti mogao nastati upravo kad staviš filter jer ne vjerujem da ima extra pritisak zraka i vjerovatno bi se moga vrlo lako vrtiti "u prazno".Sve ima svoju namjenu,i cijenu naravno,i misli da se ovi kao ovaj plavi na slici ne nalaze baš tako i ne odbacuju.Pokušaj svakako,s filterom ili bez,za nešto če ti sigurno dobro koristiti.
Purica
POZNAVALAC1.456 REP95%
→ Ambasador
PuricaPOZNAVALAC
avg 2010.
avg 2010.#9
Za prvu ruku ce posluzit , a sa filterom cu se malo poigrat , kupia ionako viaka zice pa lako ga istestiran u viae veli
ina dok ne pogodim nesto da barem malo ubije miris.Ako ne onda neki pravi inline sa spiela i rijeaen problem.
avg 2010.
1 / 9
avg 2010.
avg 2010.