VUTRA
ForumUzgajanjeOpremaKako saznati jacinu ventilatora
LEGACY

Kako saznati jacinu ventilatora

16 odgovora3,206 pregleda
PuricaPOZNAVALAC

avg 2010.

Malo je glup naslov ali nema veze :) , zglavnom nabavia sam jedan malo stariji centrifugalni ventilator , na njemu nigdje ne piae nikakav protok zraka ili bilo kakva oznaka o snazi , jedino da trosi 55w , ima li mozda neka shema ili trik kako saznat nekom metodom barem priblizno snagu venta mislim ono u m3/h ili cfm jer sam napravia sve potrebne dijelove za filter pa sad trebam napravit visinu filtera ovisno o snazi venta a to neznam nikako niti imam ikoji drugi vent da to barem mogu nekako priblizno usporedit.Ako ima netko bilo kakvu ideju neka samo rece :D , thx.
SekachAMBASADOR

avg 2010.

Neki najjednostavniji nacin koji mi pada na pamet je da uzmes neku vrecu(onu veliku, crnu, za smece)...izmjeris njen obujam dok je rasirena(puna zraka) i zalijepis kraj na ventilator... Ukljucis vent i izmjeris vrijeme potrebno da isisa zrak iz vrece. Podijeli obujam sa brojem sekundi koliko ti je trebalo da isisa zrak i pomnozi sa 3600 da dobijes kolicinu u sat vremena... Mozda ces trebati pomoc nekoga da drzi vrecu da se sama ne ispuse... XD Pogreska ce ti biti mozda nekih 20%, ali znati ces otprilike koliki ti je protok...alternativa ti je da kupis mjerac protoka zraka, ali nije bas jeftinjara... A po vatazi bi ti ovako lupio da ima bar 500m3/h...

avg 2010.

Ovo je najbr~i i najjednostavniji na in.Pod pretpostavkom da je vent. za 220v izmjeri mu promjer propelera (ako je u ku iatu tada promjer ku iata) i idi u neki veliki centar i usporedi sa ventilatorom koji je takoer na 220v i sa sli nim ili istim promjerom propelera, protok bi morao biti pribli~no isti.
PuricaPOZNAVALAC

avg 2010.

Je vent je 220v , 50hz , promjer ventilatora 10cm , 55w , ipak je nemoguce odredit ja inu , jer recimo evo na netu neki drugi noviji modeli imaju recimo 59w 10cm vento ko 250m3/h , a moj ima 55w , onda predpostavljam da nije sigurno ispod 200 m3/h ?
SekachAMBASADOR

avg 2010.

Nema bas smisla usporedivati osim ako ne nades isti model sa detaljima na kutiji... XD Jer osim snage i promjera, u kalkulaciji je razmak medu lopaticama, debljina lopatica, debljina ventilatora, zakrenutost lopatica i naravno broj okretaja... Znaci...ili isti model s podacima, ili izmjeriti protok sa nekim profi mjeracem ili nekim home-made metodama kao sto sam ja lupio jednu iznad...

avg 2010.

Mo~e slika tog venta?Buni me "promjer venta 10cm".Obi no centrifugalni imaju ulaz i izlaz recimo 10cm,ali sam ventilator je najmanje 20cm unutra,radi samog potiska i sile. Stavi bar sliku da se zna o em se "nagaa"!
PuricaPOZNAVALAC

avg 2010.

Ponovno sam izmjeria vent i velik je 12cm ono sam prvi put brzinski vise odokativno mjeria , izgledom nije kao ovi standardni inline ventovi , ali u svakom slucaju centrifugalni je , i na izlaznoj cijevi stvarno jako i pod dobrim pritiskom puae. Malo cu se morat poigrat jos kako nakeljit filter s obzirom da je rupa 12cm , a ja sam napravia filter za fi 100mm , pronaaao sam za kupit limene redukcije u visinu svega par centimetara i to navidat na usis i na tu redukciju filter.Izlazna cijev je isto drugacija malo 8 cm , ali to nebi treba bit neki problem.

avg 2010.

I mislio sam da to nije baš onaj "pravi" centrifugfalni kao ali vjerujem da izbacuje najmanje 200 m3/h. Ovaj na slici ima ove specifikacije: KARAKTERISTIKE: Centrifugalni ventilator, cjevni Napon: 230V, 50Hz Snaga: 60W Potrošnja: 0,26A br. okretaja: 2500/min Kapacitet izbačenog zraka: 270m³/h Pritisak zraka: 370 Pa Razina buke: 47 dBA 3m Obrati pažnju na ovo crveno "pritisak zraka".Problem bi ti mogao nastati upravo kad staviš filter jer ne vjerujem da ima extra pritisak zraka i vjerovatno bi se moga vrlo lako vrtiti "u prazno".Sve ima svoju namjenu,i cijenu naravno,i misli da se ovi kao ovaj plavi na slici ne nalaze baš tako i ne odbacuju.Pokušaj svakako,s filterom ili bez,za nešto če ti sigurno dobro koristiti.
PuricaPOZNAVALAC

avg 2010.

Za prvu ruku ce posluzit , a sa filterom cu se malo poigrat , kupia ionako viaka zice pa lako ga istestiran u viae veli ina dok ne pogodim nesto da barem malo ubije miris.Ako ne onda neki pravi inline sa spiela i rijeaen problem.

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se