VUTRA
ForumUzgajanjeOpremaNeodimiumske (neodymium) sijalice
LEGACY

Neodimiumske (neodymium) sijalice

68 odgovora9,484 pregleda
korisnièko vimeENTUZIJASTA

maj 2005.

Pozdrav svima. Izvinjavam se ato odmah otvaram temu kao svoj prvi post, ali hitno mi je. Reaio sam da gajim u stanu i drugovi su mi rekli da kupim ~ivinu lampu, ali u prodavnici su mi rekli da ona jako greje i da nije pogodna za rast biljaka i predlo~ili mi neke neodijumske sijalice koje izgledaju kao obi ne reflektorke (sa onim srebrom gore a dole je providno staklo plavkasto - ljubi aste boje). Na kutiji piae da podsti u rast biljaka ali snaga im je 60 ili 100w (pretpostavljam da je to jako slabo). Ina e ~ivina sijalica koju su mi pokazali u radnji je bila bela tj. zamuena a ne providna. Posle sam malo kopao po internetu i video da se ~ivine sijalice koriste za gajenje ali da su one najloaije reaenje i da im nedostaje plavi spektar (ako se dobro seam) koji je potreban za rast. Pitanje su da li je neko uopate koristio te neodijumske sijalice ili uo bilo ata o njima? Da li mislite da bi kombinovanje ovih sijalica sa ~ivinim dalo neko poboljaanje? Da li je neko odgajio biljku samo na ~ivinim sijalicama i kako je sve ispalo na kraju (poato mi drug ka~e da njegov drug gaji sa njima i da je zadovoljan) ? Da li ima viae vrsta ~ivinih sijalica i kakve su ta no te koje se koriste za gajenje tj. kako izgledaju i koje su iom karakteristike (sumnjivo mi je ato je ova koju su mi pokazali bela a ne providna, logi no mi je da e to priguaiti svetlo)? Ina e sada biljke iznosim na terasu da se "sun aju" (ali to mogu da radim joa veoma kratko dok su male i neupadljive) a nou ih stavim na sto za u enje da u imo zajedno pod halogenskom lampom (valjda je halogenska, ona jako mala sijalica ato ne sme da se dira rukama). Primetio sam da se izvijaju prema toj lampi za u enje. Uskoro planiram da ih presadim u velike saksije i stavim u apajz na terasi tako da mi osvetljenje traba hitno. Naglaaavam da mi je ovo prvi put da gajim i da bih bio zadavoljan bilokakvim prinosom tj. da mi je primarni cilj da dovedem biljke do zrelosti i nau im neato za sledei put, pa mi nemojte preporu ivati neke lampe od 100 eura poato te pare nemam. Ako neko uspeano gaji sa lampama pristupa ne cene neka napiae neato. Takodje dobrodoali su saveti najiskusnijih korisnika foruma ali molim vas da budu prilagodjeni onome ato sam opisao. Hvala unapred.

maj 2005.

ej ja nemam pojma o ovome, ali znam da Slo Era zna to, a njega nema vec mesec dana (dosao je u SCG, pa se zagubio :)) jedino da sacekas njega........ p.s. mnoooooogo ti je dobar nick p.s. ja svoje biljke gajim tako sto same rastu, i bash nishta im ne radim, ali meni ne trebaju one za mesec dana (od semena do head-a) sto slo era ume da izvede.... ja to lagano
zekrtENTUZIJASTA

maj 2005.

Zdravo..eto, za poèetak su ti skroz dobe štedne sijalice (ne znam za druga iskustva, meni su bile ok). Ja sam do jucer imao dvije od 20W, jedna kosta otprilike 2 do 3 Eura. Ako imas priliku daj nesto vise para za jace stedne sijalice, bice ti bolje, iako su meni do sada sasvim u redu rasle. Kasnije (nakon sto ti biljka izraste nekih 30 cm), pitaj za dalje..

maj 2005.

ata su atedne sijalice?

maj 2005.

Ma znam da zna ali on je baa ekspert, prepao sam se od njegovih saveta. Meni treba neato onako da se nabudzi(bez proveravanja ph zemlje,HPS sijalica i tih high tech stvari), a da na kraju ispadne neato pristojno. Kad isteram prve biljke do kraja mo~da krenem i na neato ozbiljnije. Ti gajia napolju? hvala.
zekrtENTUZIJASTA

maj 2005.

..štedne sijalice su ti one..nisu sa volframovom žicom, nego uske i dugacke nekih 15 centimetara,ne bacaju toplinu, imas ih u svakoj boljoj trgovini..

maj 2005.

Da li se i u Srbiji ka~e atedna sijalica? Mislim jel mogu da odem u prodavnicu i da ka~em dajte mi atednu sijalicu bez da me pogledaju sa udjenjem?
zekrtENTUZIJASTA

maj 2005.

..cek sad cu pogledati..ukucao sam na google stedne sijalice i cini mi se da ce biti u redu ako ih pitas..

maj 2005.

Ok. Hvala!
dread irieENTUZIJASTA

maj 2005.

Pozdrav.. Te sijalice koje su zamagljene su takve da bi mogle da obezbede odredjeni spektar boja... tj nivo osvetljenosti. Mozes pogledati http://users.volja.net/psunder/scg.html za vise informacija o hps lampama. a mozes ih naci za nekih i jeftinije u svom kraju, samo se raspitaj po oglasima ili negde...

maj 2005.

hvala i tebi dread irie. promenio sam ime teme i stavio pravi naziv ovih sijalica, sada pretra~ujem net za viae ihformacija. ako neko ima konkretan odgovor na neko od pitanja koja sam postavio neka se javi ato pre. poz.

maj 2005.

ma da... opusteno... nek rade biljchice sta zele... ali ja imam prostor iza kuce gde niko ne weedi ;)

maj 2005.

Presadio sam biljke u one buksne od 5l od Eko vode, kupio ~ivinu sijalicu, sproveo struju u apajz, oblepio ga alufolijom. Sad samo da me Bog pogleda i da krenu da bujaju. Neato su stale u poslednjih par dana, valjda e sad da krenu da rastu, mada nisu mi baa obeavajue, nekako su izdu~ene i slabe. Jel preblizu da sijalica od 150w stoji na 25cm od biljki?
GreenManAMBASADOR

maj 2005.

Blizinu odredi sam kad procenis koliko greju.Mozda su cak i predaleko jer ako su biljke izduzene,tanke i izgledaju slabo to znaci da im fali svetla i zato se izduzuju za izvorom svetlosti tj. sijalicom.Ako tako nastavi ne ocekuj pomoc od Boga nego kupi jos tri,cetiri sijalice pa ti pomozi biljkama. p.s.Samo da znas da je bolje uloziti malo vise para i onda mozes ocekivati nesto pristojno,a karabudzenje tesko da ce ti dati zeljeni rezultat.

maj 2005.

nisu zbog sijalice izdu~ene jer sam im sijalicu stavio tek ju e. mo~da se tripujem ali mi izgledaju malo bolje.
GreenManAMBASADOR

maj 2005.

Ne znam da li je zbog sijalice ali su sigurno izduzene zbog manjka svetlosti!To ti garantujem 99,99%.Gde si ih drzao pre nego sto si stavio sijalicu?Ako si sijalicu stavio juce onda ce im sigurno biti bolje ali i dalje mislim da je 150W malo i da ta zivina sijalica nije bas najbolje resenje.

maj 2005.

[bez sadržaja]

maj 2005.

Ovo su moje biljke. Znam da su slike katastrofa ali pokvario mi se aparat, nee da slika na blizu Vidite da je jedna biljka mnogo viaa i ja a od drugih. Pitanje je da li vredi da neato pokuaavam sa ovim drugim biljkama? Mada ne znam da li su ista vrsta.
GreenManAMBASADOR

maj 2005.

Vredi sigurno.Videces kad one ubrzaju rast.Samo napred.

maj 2005.

Sad si mi dao nadu i volju da se potrudim. Hvala. Zabrinuo sam se ato su posadjene u isto vreme,a tolika je razlika u razvoju. Znam da davim ali nigde nisam pro itao do koje je temperature biljkama OK (mislim na temperaturu vazduha)?
GreenManAMBASADOR

maj 2005.

Samo ti njima obezbedi maksimum uslova i neces se pokajati.Koliko ja znam optimalna temperatura je 25-30 stepeni celzijusa.

jun 2005.

Ona velika biljka po ela da miriai. baa lepo.

jul 2005.

~) Pozdrav svima, Evo i ja malo da se ukljucim mada sam i sam pocetnik. Sijalice za unutrasnje uzgajanje su PHILIPS: Master Son-T Pia Agro 400w i Master Son-T Pia Green Power 400w Ali uz ove sijalice idu jos i prigusnica, kondenzator i starter.{obavezno, posto prodavci nece da vam naglase}. Sijalice tj. fluocevi za klijanje i uzgajanje su: Master TL-D Reflex 36w Master TL-D Secura 36w Sve ovo prodaju u Beogradu dve firme: VIZ KOMERC i NIMAX A sve dalje informacije o ovim sijalicama{profi oprema koja se koristi u Holandskim staklenicima} imate na sajtu PHILIPS-a. Nadam se da da sam bar malo pomogao. ::super ::super
BambiISTRAŽIVAČ

jul 2005.

U chemu je ralika izmedju ove Agro i Gren power...znas li koliko lumena imaju jedna i druga... ~~

avg 2005.

meni komp neradi pa me nema baš na netu : uglavnom ako si blizu hr imaš sijalice u vukovaru za kupit, sad adresu neznam toæno al tamo je zastupništvo phillipsa
StonerLEGENDA

dec 2006.

mo~e li konkretno ova sijalica da mi pomogne u veg fazi uz son-t agro evo slike : http://img339.imageshack.us/img339/7571/aruljajo4.jpg Oznaka Philips 60 W softwhite

jan 2012.

moze li netko odgovoriti da li su noedium zarulje dobre ili barem jeftinija zamjena za neki period rasta za pocetnike? ovdje imam spektar svjetla,pa ako netko moze to pojasniti. IMG_20120131_153926.jpg - File Shared from Box - Free Online File Storage ovo je link do slike.

jan 2012.

da li znas koji je spektar potreban za period rasta (vege fazu)

feb 2012.

Mislim da je potreban plavi oko 6000K T8(ili nisam dobro upucen). Ali zanima me misljenje o ovoj zarulji. Inace sluzi za suncanje i grijanje gmazova i za rast bilja u terarijima. Ako ne uspijem naci odgovor,pred ljeto cu sam probati,pa cu obavijestiti javnost. Ali prije svega bih volio cuti misljenje strucnjaka za svjetlo.Hvala i pozzz...

feb 2012.

Ovo ti definitivno nije za vege fazu... Tebi za taj dio treba plavi (plaviji) spektar boja.... A inace o ovoj zarulji prvi put cujem.
GedžaPOZNAVALAC

feb 2012.

Ja sam cuo za nedimijumske magnete, imam jedan koi je stvarno velike jacine, ali za ove sijalice prvi put cujem. Da li se koriste jos negde? Ne verujem da su pravljene specijalno za terarijume.
Z&NZMAJ

feb 2012.

Slian spektar halogenkama, odnosno, previae crvenog svjetla=toplina. Beskorisno u potpunosti kad je uzgoj u pitanju.

feb 2012.

Hm,da,previse crvenoga. mozda u kombinaciji za nekom CFL zaruljom bi dobio sav potreban spektar. Mozda bi bilo dobar za neki PC box ili sl. Cisto zbog malih dimenzija i cijene. To je sljedece sto cu isprobati sa jednom biljkom. Mini box sa tim zaruljama nakon vegetacije. Ovaj tekst sam izguglao,pa bih volio cuti jos misljenja. Full spectrum light bulbs use a rare earth element called neodymium which absorbs the yellow spectrum from the visible light. Neodymium light bulbs enhance the blues and reds and cause colors to appear more vibrant. Ordinary light bulbs produce a harsh unnatural light that can contribute to glare and eye strain, but neodymium bulbs simulate full spectrum light similar to true daylight. Ovo je link gdje objasnjava svojstva neodium zarulje. U istom tekstu se govori i o tome da poboljsava plave i crvene boje.(a obje su nam jako vazne,zar ne) eBay Guides - Anatomy of a Full Spectrum Neodymium Light Bulb
petarpan135ENTUZIJASTA

feb 2012.

Lumene vrlo slabo imaju,12lm/W,sto je bas malo za uzgajanje,bolja je cak i obicna.
marica-maraISTRAŽIVAČ

feb 2012.

male su posude i prozirne su!!!!!!

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se