VUTRA
ForumUzgajanjeOpremaCFL vs HPS
LEGACY

CFL vs HPS

258 odgovora28,704 pregleda
M a n d o rAMBASADOR

apr 2013.

dakle zovu ih joa i "HPS Killers" :icon_mrgreen: Detalji: 2000w reflektor Potroanja: 460w, 3.83A ....za usporedbu HPS od 1000w troai 8.33A bez hlaenja.... Pokriva: 8 x 6 feet =1.463 m2 Lumeni (iskoristivost) :32.000 L 2000w za razliku od HPS 1000w 19.500 na istoj povraini dakle ovo su neke smjernice koje bi se mogle koristit i u izra unu potrebnog CFL svjetla umjesto HPS,to zna i da bi pokrili prostor HPS lampe od 250w potrebno je 500w CFL svijetla min 400w reflektor i k tome je i vea iskoristivost lumena.... cijena za ovaj 2000w reflektor koata otp. 1300 kn,vani naravno.... For VEG. 2174.IPB For FLOW.2175.IPB 400w reflector:2176.IPB ako je ovo nepotrebno,neu se ljutit a nemojte ni vi.... ;) edit:http://growlightsinportland.blogspot.com/ valjda sad ovo nije reklama nije reklama...
Vu ing.POZNAVALAC

apr 2013.

Znaci stedne sijalice "stede" struju :icon_wink: Sve je to super i sve se ja slazem, CFL-ke rade, manje greju i td... Ali kako bre 1000w HPS ima samo 19500 lumena na 1.43m2 ? Ako imaju oko 150 000 lumena na 1.43 imaju oko 100 000lux i vise. Taj deo mi nije jasan
mar1oPOZNAVALAC

apr 2013.

Znaci 20 stednih,20 grla,komad lime i prodavanje magle - 220 dolara :icon_eek:
M a n d o rAMBASADOR

apr 2013.

[*] The 1400 watt equivalent does replace a 1000 w hps unit, but not the or 1000 or 1200w units. CFL's in equivalent wattage are at about 80% of hps when using the 23w/100w units. For instance 10 23w/100w cfls are rated at 1000 watts or 1600 USABLE (to plants) lumen and that's the key...USABLE lumen output. A 1000w hps bulb will produce (when brand new) from 150k -160k in TOTAL lumen and around 20k in USABLE lumen. HPS lights waste approximately 87% of their total lumen as its completely useless to MJ plants. Natural sunlight falls under 20k lumen. Meanwhile the 1400w units give you a clean USABLE 22,400 lumen. That is more than the 1000w HPS units . :)
M a n d o rAMBASADOR

apr 2013.

dakle jasno se vidi distribucija svijetla CFL-a i HPS-a.... Lampe : CFL 6x42w i HPS 150w testirano na visinama od 17,78 cm,pa 24,13 cm te 26,67 cm,dakle CFL bi mogao i ni~e dok hps nebi zbog temperature koju izbija.... ;) Prednosti CFL-a: male temperature te nema potrebe za hlaenjem,vea iskoristivost lumena,dodatna oprema za funkcioniranje same lampe,cijena... Mane: atetnost zbog sadr~aja ~ive,koli ina ~arulja potrebna za ~eljenu lumina~u,veli ina samog reflektora ili izvedbe osvjetljenja box-a(mo~e zauzet puno mjesta) Prednosti HPS-a: Mane: Prednosti i mane ostavljam vama HPS grow-erima za komentare ;) p.s. nekako mi se ini da su HPS-grow-eri ovo najmanje o ekivali....ovo je rezultat kopkanja po google-u i ostalim forumiuma,gdje polako ali sigurno CFL pokazuje blagu nadmo nad HPS-om u nekom pogledu,bar mom... ;) Da me se nebi krivo razumjelo,nema niata protiv HPS lampi, ak sam i ubo neki dan komplet,nego jednostavno sam tra~io jeftinije i bolje ili u istom rangu sa HPS-om ali bez dodatne opreme kao CT,turbo od venta,borbe sa temperaturama,ra uni za elektriku i tako to... :)
vinerPOZNAVALAC

apr 2013.

tamo sam vidio na filmu da lik ima oko 20 cfl neznam koliko wati jos treba kupiti 20 grla ,,pa zar netroae isto kao i jedna hps od 400w struje,kad sve zbrojis mislin da se neisplati ,probao sam sa cfl-kama iale su fino ali kad sam stavio 400w hps podivljale su ,moje mialjenje je da su ipak bolje hps za sad , jedini problem je tenperatura u box-u a i to se da regulirati u zimi hps je idealan radi tenperaturu onako kako treba bez da si razmialja jeli im prevruce,, ljeto CT .... zima niata... :abducted:
Vu ing.POZNAVALAC

apr 2013.

Prvo da kazem da ne favorizujem ni CFL ni HPS, drugo - ti grafici to je sve neprovereno i moze da bude fora kao za zubne paste sto ih preporucuje ovo ili ono udruzenje stomatologa a kad pitas zubara on ti kaze da prvi put cuje za njih. Trece - racun za struju ti je isti za 6x24W cfl ili 150w HPS tako da tu nema neke prednosti. Temperatura jeste problem pogotovu kad gajis u ormanu ali CT, ventilator i to se da resiti. Cena sijalica - komplet 150w HPS ti je manje para nego 6 CFL sijalica. Kod HPS imas samo zaje***anje oko spajanja prigusnice i startera a ostalo je boza, dok kod 6 CFL sijalica ima da ti oteknu mosnice dok sve povezes, nakacis, ukombinujes, podesis visinu i td. Druga prednost CFL je sto mozes da kombinujes spektar ali to mozes i u HID sistemima menjanjem sijalice (MH pa HPS) za mnoogo manje para. Iz iskustva kazem da je mnogo manja glavobolja HPS ako se radi grow u ormanu ili neko manjem prostoru zbog samih dimenzija i velicine. Jedina prakticna prednost CFL je temperatura u smislu da mozes da ih oladis ventilatorom za PC bez problema, ali ako radis ultra stealth grow kao ja za koji niko ne sme da zna onda moras da resis i miris a to ide preko filtera i tu mora jaci ventilator i onda upada kombinacija filter u CT pa napolje i onda je temperatura super tako da i ta prednost otpada po meni. Inace ja planiram dok su male jedno 10ak dana da ih drzim pod 65w CFL jer nemaju potrebu za vise svetla pa ih onda roknem pod HPS do kraja. To mi mnogo manje komplikuje zivot. A ti kako hoces. Sad za neke jace varijante od 1000w ili tako nesto moze da bude da CFL ispadne isplativiji, ali ja samo kad pomislim koliko je to grla koje treba da se spoje i koja tu instalacija treba da se uradi - u startu sam odustao :icon_wink:
M a n d o rAMBASADOR

apr 2013.

ovaj grafikon je sa drugog foruma na kojemu su ve 2011 prihvaene prednosti CFL,a mi standardo balkanski uvijek kasnimo za nekim informacijama... ;) po tome nikad neemo znat koje lampe se daju viae iskoristit tj.lumeni.... neznam zaato mislia da u ja im varijantama je CFL bolja lampa nego u slabijim varijantama.... :ohno: po nekoj logici ako je 1400-2000w CFL reflektor bolji od HPS-a 1000w nevidim razlog zaato nebi 150-200w CFL bio bolji HPS-a 100w.... -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Viner: tamo sam vidio na filmu da lik ima oko 20 cfl neznam koliko wati jos treba kupiti 20 grla ,,pa zar netroae isto kao i jedna hps od 400w struje,kad sve zbrojis mislin da se neisplati ,probao sam sa cfl-kama iale su fino ali kad sam stavio 400w hps podivljale su ,moje mialjenje je da su ipak bolje hps za sad , jedini problem je tenperatura u box-u a i to se da regulirati u zimi hps je idealan radi tenperaturu onako kako treba bez da si razmialja jeli im prevruce,, ljeto CT .... zima niata... :abducted: -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- to ato si vidio je reflektor od 2000w koji se usporeuje sa HPS-om od 1000w,dakle taj panel troai kao HPS 400w to nije 460w a daje svijetlo i bolje od HPS-a 1000w zna i 20x23w,jedna CFL 23w = 100w x20=2000w a potroanja ostaje 460w tj kao HPS 400w :)
Vu ing.POZNAVALAC

apr 2013.

Pa losa ti je pocetna pretpostavka: je ne mislim da je 150 - 200w CFL losije od 100w HPS, matematika ne dozvoljava da to mislim :icon_wink: . A s druge strane kolko sam razumeo za ovo neko relativno kratko vreme za koje se bavim ovom nasom hortikulturom :sun2: i citajuci forum, nije valjda bitno kolko je W nego su valjda bitni lumeni. I da me ne shvatis pogresno: ja samo kazem da je manja muka namontirati HPS nego kacenje 3 i vise puta CFL sijalica, grla i td. A one velike CFL od preko 100w su skuplje od HPS. Znaci u ovom slucaju gledam samo prakticnu stranu. Lakse mi je da se borim sa jednim grlom za HPS. Inace koristio sam u prvom pokusaju CFL i sto se tice biljaka bilo je sve OK, ali sto se tice montaze, pa dodavanje stakla ispod, pa se jedna otkacila i pala na biljku i td... A evo ti nedvosmileno moja logika da me ne bi razumeo ponovo pogresno: za box velicine 60x45x140 treba oko 14k lumena (ako se uzme da je po tablicama sa naseg a i raznih stranih sajtova potrebno 55k lumena po m2), to je oko 9 philips sijalica od 1450 lumena(9 puta 7-8 evra = mnogo vise evra nego za HPS), ili 1 HPS od 150W. Pa i da nadjes jace CFL (recimo ovoa od 65w koju imam) ona ima 4k lumena - znaci opet mi treba 4 (4 puta 15evra= mnogo vise evra nego za HPS). Sve to zauzima mnogo mesta i cak je pitanje da li bih mogo sve to da napakujem u box. S druge strane imam 1 sijalicu, 1 grlo, mogu da menjam spektar i td. Ja nemam, ponavljam nemam, nista protiv CFL ili bilo kojeg drugog svetla i vrsta svetla me ne zanima samo me zanima proizvod :icon_wink: i kolicina rada. I da ponovim kad bih, kao sto trenutno nemam, imao uslove za box koji ne mora da bude skroz neprimetan najverovatnije bi to bio box pod CFL sijalicama u reflektoru, gore otvoren i samo jedan vent da hladi biljke i sve super i bez komplikacija. Znacemo koje su lampe bolje iz licnog ili iskustava drugih. Iz licnog iskustva kazem da biljke rastu super i pod jednim i pod drugim sijalicama. U jacim varijantama mislim da bi CFL bile bolje zbog ustede struje a da li daju blje svetlo za biljke ili ne to ne znam. Mislim da su OK i jedne i druge sijalice. I da dodam sto se mene tice ovo nije rasprava vec pokusavam da ti skratim muke da se ne zezas kao ja (ti ili neko drugi ko ovo cita). Ako se radi neki manji PC box onda su cfl ocigledan izbor zbog temperature.
M a n d o rAMBASADOR

apr 2013.

super,zna i sla~emo se da su lumeni najbitniji,zbog kojih sam i otvorio temu jer svugdje se ukazuje na ravnomjernu raspodjelu lumena CFL-ki i njihovu iskoristivost.... ato se ti e cijene gore navedeni najja i reflektor koata cca 200 evria sa poatarinom,dakle pri amo o reflektoru od 2kw,a svi znamo da nam za osobne potrebe to je i previae...znai ovaj od 400w reflektor je oko 100 dolara sa poatarinom....dakle daleko isplativije od HPS-a po meni....
Vu ing.POZNAVALAC

apr 2013.

Ako je 100 dolara sa postarinom i stize ti gotov, namontiran a ti samo da ga okacis i udenes u struju... onda tu ima mnogo manje posla :icon_wink: Obrati samo paznju na dimenzije da ne bude preveliki i na deo "Uses 120V Power Supply: Uses the regular household sockets! "
M a n d o rAMBASADOR

apr 2013.

tako je...ovo za napon brijem da ima onaj swich ko na kompjutorskom napajanju 120v i 220v,no to bi bio najmanji problem....;)
Vu ing.POZNAVALAC

apr 2013.

Pazi samo da nije bez switch-a nego da ne budu sijalice na 120V pa da kupujes nove. Bolje se ti raspitaj da li moze to na nasu mrezu. Jer na sijalicama imas oznake za koju su struju. A ovo posto je kolko vidim iz Portlanda mozda su same sijalice za americko trziste.

apr 2013.

Ja mislim da se nemoze usporedivati cfl sa hps-om.Nepotrebno filozofiranje...Cfl vs Hps..apsolutno neravnopravan mec...to su dvije razlicite kategorije i suludo je o razlikama raspravljati, to znaju svi koji su sa cfl-a presli na mamu hps-icu;)Cfl skidam kapu ali za vege fazu;)

apr 2013.

ja iz prvog posta nisam niata razumio, to je neko lupetanje besmislica (2000W a troai 460W pa ovako pa onako, pa daje viae lumena nego HPS i atajaznam) kao ato je rekao opa cupa, HPS i CFL nema smisla usporeivati, niti ima smisla kupovati CFL reflektor od 400 W kad HPS od 400 W odrauje isti posao duplo bolje i uz to je HPS kit duplo jeftiniji... CFL lampe imaju smisla jedino u PC boksu i tu je kraj pri e. one CFL od 250, 400W i sli no mo~ete objesiti ma ku o rep jer koataju po 70 eura a za te pare se nabavi i HPS 600W kit...
Big LLEGENDA

apr 2013.

Ovako, da i ja dam jednu malu "opasku": Odkad je doao zakon o OBAVEZNOM koriatenju atednih ~arulja, neznam ako se kreete po trgovinama kao ja, ali sam primjetio OGROMAN rast cijene CFL-ki. Npr, kad sam radio onaj PC box (vidi u nezavraenim dnevnicima) kupio sam 4 CFL-ke od 23W i jedna je koatala 22 kune ako se dobro sjeam Prije dva tjedna sam bio u Bauhausu (jeftiniji od elektromaterijala gdje sam kupio te 23W) i skoro me srce ostavilo. Zna i CFL od 15W nemo~ea nai ispod 30 kuna, od 23W nisam vidio, a poato sad u boxu imam CFL-ke od 35W i sve su plavog spektra (6500K), a treba mi za cvjetanje ~utog (2700K), idem vidjeti koliko koata jedna takva i skoro padoh u nesvjest. 83 kune jedna atedna od 35W. Pa si sad vi izra unajte, 150W HPS kit je nekih 200-tinjak kuna ako se ne varam (mislim da ak i sa dostavom), a kada bi kupovao 4 ove CFL-ke od 35W to bi me hvala bogu izaalo 330kn. A o iskoristivosti svijetla i o tome koliko biljka bolje raste pod HPS mo~emo pitati lanove koji growaju pod HPS-icama..... Toliko o CFL-u.
M a n d o rAMBASADOR

apr 2013.

obojci u sugerirat da sve ljepo ponovno pro itate.... :) te onda koment....problem naaeg druatva...teako otvaraju o i ;) MM:zna i 20kom.x23w,jedna CFL 23w = 100w x20=2000w a potroanja ostaje 460w tj kao HPS 400w mogu ti joa jedino probat nacrtat ;) Opa Cupa: zaato filozofiranje 1+1=2 zna i HPS 1000w daje od 100-150.000 l od toga samo 19.500 iskoristivih za bilje,dok na CFL 32.000l iskoristivih to je 12.000l razlike i k tome bolje rasporeeno svijetlo... ja neznam kako da to bolje pojasnim sem imate GOOGLE i mnogobrojne druge forume koji potvruju ove rezultate..... :) nisam ni o ekivao da e HPS grow-eri re da je tako... ;) Big l : da bi usporeivao HPS sa CFL-om moraa imat duplo viae CFL watta HPS .....ma kako ho ete hehehe ja sam iznio samo svoja saznanja s google-a i ostalih foruma ...... balkan,ata ea ;)
Big LLEGENDA

apr 2013.

Ja mislim da si ti krivo shvatio te watte i to sve.... Neznam kako da ti objasnim nadam se da oe netko drugi ko je dobar sa rje ima... Ovo ato si napisao "zna i 20kom.x23w,jedna CFL 23w = 100w x20=2000w a potroanja ostaje 460w tj kao HPS 400w mogu ti joa jedino probat nacrtat" Ajde probaj mi to objasnit polako jer mi o ito nije jasno. Pod ovo "CFL 23w=100w" na ata mislia, na obi ne ~arulje???
M a n d o rAMBASADOR

apr 2013.

zna i 20 lampi po 23w koji daju po 100w svijetla je 2000w a potroanja tih lampi je 23wx20=460w....jel mogu jednostavnije objasnit...imaa u Baumax-u osram-ove atedne 18w 1170l 2500k za 20kn ;)
Big LLEGENDA

apr 2013.

Da 2000W ali OBI NIH ~arulja koje se ni ne koriste za growanje!!!! Gle, ekvivalent jedne CFL-ke od 23W je obi na ~arulja sa ~arnom niti od 100W, ekvivalent po iskoristivosti svijetla. Ali nemo~ea u isti koa stavljati obi ne ~arulje i HPS ~arulje. Kako ti nije jasno? Ajde samo vidi koliko lumena ima obi na ~arulja od 100W i HPS od 100W i CFL od 100W... Ne. ekaj, ja u ti provjerit: Obi na ~arulja: 100W =cca 1500 lumena CFL: 100W=cca 7200 lumena HPS: 100W=cca 10000 lumena Sve tri e ti potroait jednaku koli inu struje jer sve tri imaju 100W ali ono ato je bitno za nas koji growamo su LUMENI i po ovome se da zaklju iti kako je HPS najbolji za growanje jer ima najvei omjer watt/lumen.... Zanemari watta~u, nas lumeni zanimaju.

apr 2013.

..400w Hps -58.000 lumena, savrsenog spektra i za vege i za cvjetanje i to bi trebao biti kraj price;) CFL je dobar ako nemas HPS ili si ogranicen prostorom pa imas PC boksic i muku mucis sa temperaturom.CFL je odlican za vegetaciju..zamjerka koju imam je sto mi se cini da navlaci previse lisne mase ili sam zabrijao a i klik za cvjetanje se dogada i dva tjedna duze nego kod Hps-a ustvari cijelo cvjetanje je otezano u cfl boxu i nakraju nemaju hedovi tu punocu,tezinu kao pod hps-om.Nevjerovatne se stvari dogadaju na forumu ...nedavno sam procitao par postova gdje se pljuje po Teramagmi sada se otvara tema gdje se pokusava dokazati da je CFL bolji od Hps-a....nekuzim ili sam growerski u zaostatku ili sam totalno ispao iz filma....mjesecima sam sanjao ...prije nega sam pokrenuo svoj prvi grow Teramagmu-Hps-icu i Plantelu
M a n d o rAMBASADOR

apr 2013.

vas dvojica pobijate sve ato google a ka~ete da je google majka znanja pa zaato ju ne koristite....:) zaato ste uope tako nabrijani zbog teme...ja tu ne dokazujem nikom niata,mogli ste re to nije istina,temu na groblje i to je to...:) to sam pro itao na netu na viae lokacija podkrijepljenim video pri ama,mo~da su la~ samo da se proda....:)

apr 2013.

Mandor brate..dobra je tema,mozda nesto novo naucimo tko zna;) Pise na Google da jednim klikom mozes postati milijunas...i to na vise mjesta;)
crunkisiLEGENDA

apr 2013.

Najjeftinij kit koji sam ja nasao je 890kn s popustom i beskorisnim reflektorom bez cooltubea... Gdje ima toga po 70€, ne zezam... cisto me zanima
M a n d o rAMBASADOR

apr 2013.

baa :) al eto takve su info ;)
Big LLEGENDA

apr 2013.

Ja vise vjerujem growerima i dnevnicima ovdje na forumu nego bilo kom google-u... :)

apr 2013.

gledaš na krivim mjestima... prigušnica 600W se može kupiti NOVA iz trgovine za 50€ starter 600-1000W 13€ lampa 600W 30 € sve skupa 93€, a siguran sam da može i manje (stranica nije bitna, neću reklamirati) znači malo sam pretjerao kad sam rekao 70€ ali ti sam zaključi što ti pokušavam reći, i dalje je to ista cijena kao i jedan CFL od 400W što se reflektora tiče, to nema veze sa HPS kitom, to je dodatna stvar koju ja nisam nigdje spominjao, a ne dobiješ ga ni uz CFL što se tiče "korisnih" lumena i iskoristivosti glede spektra, ovo je okvirni graf za HPS koji ja koristim: http://www.420hydro.com/files/images/13.jpg inače "normalne" HPS daju puno više crvenog spektra, gotovo bez plavog i ne znam koji to CFL može nadmašiti (ne daje CFL isključivo crvenu svjetlost, to mogu samo monokromatski izvori tipa LED dioda)

apr 2013.

ja znam da za mene nema dileme,pored hps ne bi ni pogledo cfl
Vu ing.POZNAVALAC

apr 2013.

Kod dileme dal CFL ili HPS najbolje je poslusati mog majstora za kola: deo koji sam menjao original kosta 250evra a ja ga nadjem za 80e al nije original, i pitam majstora sta misli i on mi kaze "ja ti uzmem 50e za ruke a ti kupi deo koji hoces, samo i kad ga budemo skidali jer ne valja opet ti uzmem 50e za ruke pa ti vidi". Tako i ovde, kolko mogu da zakljucim svi nesto pocnu sa CFL (i ja sam isto) pa posle kupe HPS, i jedina je usteda sto posle imas sijalice stedne da zamenis po kuci :icon_wink:
M a n d o rAMBASADOR

apr 2013.

zna i ide i reflekor za taj 400w po ovom vidim da si preletio temu,zna i ovo su paneli Plug and Play.... samo opuateno kako glasi forumska izreka ;) evo neki lik sa tipovima za CFL; http://www.youtube.com/watch?v=RdeYldgXmiM pa onda joa malo brije u cvijetanju ;) http://www.youtube.com/watch?v=KcKdocLWHDc navodno izvuko na 4 biljoze oko 150 g ako sam dobro pro itao.... :)
Big LLEGENDA

apr 2013.

Pa nije nis posebno 150g od 4 biljke.... standard moglo bi se reci.... Pogledaj malo dnevnike po forumu, nia te ne koata, od npr 150w hps, gdje su ljudi od manje biljaka izvla ili viae od 150g :)

apr 2013.

bunia s takvom ra unicom, ako je 23 W onda je 23 W i niata drugo jer toliko troai snege, to ato oni deklariraju da tih 23 W atedne zamjenjuje 100W obi ne ~arulje s ~arnom niti u ovoj pri i uope nema veze i ne treba ju spominjati. e sad. lijepo si ti to sro io, pa~ljivo sam sve pro itao, prvo pomislih da si fulao naslov teme te da je tu rije o reflektoru koji poboljaava iskoristivost atednih ~arulja. No kasnije shvatih da se sve vrti oko ovoga "Usable lumen output". Iskreno prvi put ujem za to tj prvi put ujem da 87 % lumena HPS-a je beskorisno. Ako je ta tvrdnja to na onda cijela ova pri a ima mo~da smisla, ili mo~da ipak nema ...? Imam 2 boksa iste povraine, gornji 150 HPS sa cca16000 lm - donji 8X23 W Cfl-a mjeaanog spektra cca 12000lm. Po tvojoj tvrdnji ovih 12000Lm Cfl-a su veinom iskoristivi lumeni , dok mi HPS daje samo cca 2000-2500 iskoristivih lumena. Ali u praksi to nije tako, i definitivno HPS aije CFL nao igled i daje puno bolje rezultate,tako da mi je teako u tu gore tvrdnju povjerovat. A ako je to na, neato drugo smo propustili sagledati u jednad~bi jer vjeruj mi - praksa ka~e druga ije. Mislim da je glavni problem ato efikasnost atednih drasti no pada s udaljenosti, i to je jako veliki minus, koji ak niti neki super reflektor nemo~e nadomjestiti. Neka ti dr~ia vrhove na par cm od atednih, ali ti vrhovi su svi 10,15 cm duga ki ( cca kao neki prosjek), a efikasnost atednih je jako mala na iznad 10 cm razdaljine, bar je to moje mialjenje
Big LLEGENDA

apr 2013.

Eto mandor, ovome gore ja vjerujem viae nego bilo kom googleu.... :)
usrnameAMBASADOR

apr 2013.

OC, Kenny, lamperija & co su sve realno rekli... :thumb: 100W CFL veinu deklariranih lumena isporu uje cca 5-10 cm od lampe, a 100W HPS cca 10-20cm, potom lumeni opadaju (kod CFLa daleko strmiji pad). Za istu potroanju el. energije (100W) HPS dozvoljava veu uzgojnu povrainu sa stabilnim lumenima u prostoru. Uzgojnu povrainu CFL donekle mo~emo poveati sa sistemom odvojenih lampi. Obzirom da je imperativ dr~ati biljku na 5-10 cm od CFL lampi tokom cijelog growa (idealno < 5) + pod CFL biljke sporije i vegetiraju i dozrijevaju u cvjetanju, rekao bi da se sigurno mo~e odli no obrati pod CFL, ali za to je potrebno dobro poznavanje biljke, optimiziran box i neato viae strpljenja. Za niske/mlade biljke/laganu vegetaciju CFL je odli an izbor, ali realno, kad treba imitirati Sunce i izvui plodove, HID lampe su ipak superiornije. :)
M a n d o rAMBASADOR

apr 2013.

mislim da se tu ~eli re kako raspodjelom ~arulja dobije mnogo vea iskoristivost lumena ....te sam joa negdje pro itao kako definitivno nije isto kad je izvor svijetlosti u jednoj to ki(neovisno koliko on bio jak) ili du~ jednog ovakvog reflectora...mislim dobro ja vjerujem vama....zato nemojte se nabrijavat nego tema je tu da bi doali do ato boljih saznanja...;)

apr 2013.

ma ok mandore, ali imas i ovu racunicu, ja bih trebao da dam bar 200e za 20 kvalitetnih cfl lampi sa grlima, a hps 400 mogu nabaviti za ispod 50. pa di da mi se to isplati, i zasto... sa dve lampe od 400 odradicu sigurno bolje grow nego sa tih 20 cfl. ja sam krenuo indoor sa cfl, prvo 4 pa onda 6, i to gledao da uzmem brendirane osramove od 32w, al 1 takva cfl tacno 10e (slabije su izmedju 5 i 7). onda sam diskretno uzeo zamenski hps 110 (da vidim kako to radi) i skontao da radi posao mnogo bolje. pa posle uzeo hps 250 i odusevljen pod njim odradio pineapple express, a sada je nebula pod 400. naravno, uz svaki glavni strain u growu je bilo i par automatika. sve cfl lampe sam poklonio, toliko od mene o cfl vs. hps, peace
M a n d o rAMBASADOR

apr 2013.

Da Power al zaboravljaa da za tih 200e kupujea reflektor koji mjenja HPS 1000w znai da bi zamjeni kao ovaj hps 400w ti treba 800w panel min 700w a on bi te izaaao cca 150 eura i manje sa poatarinom bez popratne dodatne opreme ka za hps....ok ti mo~da imaa poluotvoreni box pa ti netreba ostala oprema ali samo sam htio da popriamo o tome poato se vrti ova tema na mnogim forumima pa ato da ne i ovdje...;)

apr 2013.

nemam ja nista protiv teme, vrti se vec i ovde, kao sto vidis ovo je 38 post, ono sto ostaje za mene je da cfl samo imam u pc-boxu za vege i tacaka, cak i iz njega vadim biljke pa nastavljam vege pod mh 150, a cvetanje ide pod hps-om i zamene mu nema, kad padne cena led-a mozda probam, do tada hps rules.
CreativeLEGENDA

apr 2013.

opet ti usporedujes hps1000 sa svojim cflkama ....decki su ti vec napisali nemozes usporedivati obicnu zarulju od 100w sa 100whps... druga stvar da uzgajas znao bi da biljke nikad ne rastu istom brzim i nisu u ravnini ,pogotovo u cvjetanju kad krene izduzivanje . jedino gdje mogu vidjeti taj tvoj reflektor bi mi bilo u nekoj pocetnoj vege fazi ili kod odgoja klonova ...no u tom kontestu bi prvo trebalo pogledati osobine neonki i njihovu isplativost. za te tvoje novce cu kupiti 2x400w(600w polovno ) sa ctom ...dodatni trosk mi je vent nekih 100e(isti taj vent ces morati kupiti i ti za takav prostor ;) ) i nekih 50e za struju viska ali vjeruj mi da cu na zetvi imati duplo vise nego ti sa svojih nepostojecih "2000W" a nakon prvog growa ja cu sjediti ostali dio godine i pusiti zalihe a ti ces morati odraditi jos jedan grow da me stignes i eto pojede ti tvoja usteda duplo struje za istu kolicnu (da nespominjemo cinjenicu da riskiras duplo duze nego ja na hps za tu kolicinu ) a bojim se da nakon 3 ili 4 growa kad bi podvukli racunicu da dodemo na isto osim sto ja imam za tebe jos uvijek svemirsku postaju za uzgoj ;) To ako narucis iz vana zapet ce ti na granici 100% i morat ces platiti jos i carinu ako te puste da uvezes . gledam ovih dana cfl i u prosjeku su 50 -70 ak kn (malo kavlitetnije ) 10 kn ti je jedno grlo, 120 kn tabla lima za reflektor ,jos 100ak kn za kablove i spojnice ,utikac , i vent za ispuh koji moras imati kao i ja . kad zaokruzis racunicu dode to skoro i do 300-350e da ga napravim . Clfke zbog kolicne i razmjestaja mozda daju ravnomjernije svjetlo ali nemaju dubinu ...600w na 50 cm jos uvijek drzi odlican omjer na zadanu povrsinu i probija sa 40000 lumena a to stedne nikad nece moci ;) UZ dobro porjektiranje prostora i kolicine svjetla hps rules trenutno :)

apr 2013.

mozda bi se -eventualno- u nekoj vertikala kombinaciji cflke mogle koristiti...jer, time bi se njihova mana "slabe dubine" ,koliko toliko, rijeshila...tako da ako si se vec odluchio za cfl grow i ulaganje u vechi broj cfl-ki...ja bi ti preporuchila vertical scrog.. to je sve shto imam na ovu temu dodati...sve je vech recheno..

apr 2013.

dragi mandore, ti tako nepovezano piaea te postove, ja tebe niata ili jedva razumijem... da bi ti zamijenio 1000W HPS treba ti 1500W CFL lampi, a to neea kupiti ispod 2500-3000 kn (mo~da sam i malo rekao) zajedno sa reflektorom ,a ovo ato kupia sa interneta za tih 1300 kn je upitne kvalitete i ne mo~e se mjeriti ni sa 400W HPS a troai duplo viae struje... koliko ja znam, zasada se sa HID lampama mo~e mjeriti samo LED rasvjeta ali i to je uvjetno jer su LED panelima cijene BOLI GLAVA, pitaj He-Mana za iskustvo iz prve ruke...
pocetnickiLEGENDA

apr 2013.

da skuzio sam i ja da svi stede na ulaganju u opremu... cak misle i da sam blesav :) ali tu smo da raspravljamo. meni je hps puno isplativiji, jedna zarulja + neki ct i vozi sigurno. cfl neznam kako je, otpocetka sam uzeo hps i nista nisam narucivao izvana. sve nasi online shopovi... hps 150 w sylvania s prigusnicom me s dostavom izasla 300kn... jedina mana hps-a je da dosta grije... meni je racun za struju skocio sa 30€ na 40€ sto i nije strasno jer je 12/12 rezim. a hps je bas svemirski jer ga vole cvjetovi koliko sam skuzio... da se pita biljku mislim da bi rekla hps.
M a n d o rAMBASADOR

apr 2013.

dakle neovisno vaaem mialjenju,naletio sam na jedan post na drugom forumu gdje je ovjek posvetio svoje vrijeme svijetlu,poato se htio prebacit sa 180w 12,000 lumena CFL-a,dakle 61lumen po watt-u, na 150w HPS 15,000 lumena,dakle 100lumena po watt-u,zbog bolje penetracije svijetla.... dakle mislili bi da 150w HPS daje 100lumena po watt-u,ali u principu nije tako.....~arulja sama vue 150w te dok je lampa upaljena sa ballastom troai 199w to dovodi do nekih promjena u odnosu lumen/watt...sada to iznosi 76 lumena po watt-u i efikasnosti lampe,dakle razlika je 15 lumena viae po watt-u.... nadalje napravimo test: 199w (koje troai hps150w) daje 15.000 lumena 208w (26wx8 je najbli~e ovim gore watt-ima) CFL-a daje oko 13600 (zna i 1700 lumena po ~arulji) zna i HPS vodi za 1400 lumena,ato bi nadmaaila joa jedna 26w CFL-ka..... ovo je stvarna potroanja HPS lampi: 70w(90Watts actual)- 6000Lumen 67Lumen/Watt 100w(124Watts actual)- 9500Lumen 76Lumen/Watt 150w(199Watts actual)- 15000Lumen 76Lumen/Watt 250w(300Watts actual)- 29000Lumen 97Lumen/Watt 400w(468Watts actual)- 50000Lumen 107Lumen/Watt 600w(660Watts actual)- 90000Lumen 136Lumen/Watt 1000w(1140Watts actual)- 140000Lumen 140Lumen/Watt CFL Chart 26W- 1700Lumen 65Lumen/Watt 42W- 2600Lumen 62Lumen/Watt 65W- 3400Lumen 52Lumen/Watt 85W- 4200Lumen 49Lumen/Watt 105W- 6900Lumen 66Lumen/Watt 150W- 8200Lumen 55Lumen/Watt 200W- 10000Lumen 50Lumen/Watt ,dakle rekao bih tko se odlu i za uzgoj sa lampama manjim od 250w isplativiji je CFL....nije velika razlika ali... dakle : Basically the moral here is don't bother with small HID lights... If you're going to stay under 250Watts then just do CFL, and don't you dare waste your money on one of those huge 150Watt CFLs- get a bunch of smaller bulbs for cheaper, with better heat control, more lumens/watt, and more versatility for distributing your light. ;) samo opuateno :cvetak
usrnameAMBASADOR

apr 2013.

Da istina je da se razlika izmeu HID i CF lampe smanjuje sa snagom, ali i ove tvoje tablice jasno pokazuju da CFL ne nadmaauje HID u odnosu lumen/watt ni u jednoj varijanti. Najgora(najmanja) HPS varijanta daje 67 lumena po potroaenom wattu, a najbolja CFL varijanta je? `to se ti e "better heat control" - osobno iskustvo (4*23wCFL u midiPC => 4*23wCFL u bigtowerPC => 1*100WHPS u bigtowerPC) mi je pokazalo da je u malom prostoru lakae ohladiti jedno grijae tijelo (HPS ) nego 4 grijaa tijela (CFL). I CFL grije, najviae elektronika u grlu, a i ventilatore treba negdje smjestiti. ;) Ovaj tip kojeg si citirao pati od sli nog "problema" kao i ti. Volite vjerovati u bajke, ak i kad vam brojevi jasno govore o stvarnosti. Da se razumijemo, tvoje osobno vjerovanje meni ne smeta - naprotiv, ali grozni avo uvjeravanje drugih (i pokretanje tema u tu svrhu) zna biti opasno i nemoralno.Pozdrav. :)
M a n d o rAMBASADOR

apr 2013.

hehe zato mu i je tema sticky....koji brojevi imaa ti mo~da kakvu ra unicu ili brojeve koji e preokrenut stvarnu potroanju HPS-a i odnos lumen/watt? i nije mi jasno zaato niko od vas ne ~eli malo prelistat druge forume zbog dopune ili opovrgavanja nekih informacija? ja nikog ne tjeram da koristi ove info u praksi...ovo je samo u informativne svrhe...mislim neemo se prepucavat ja opet ka~em ne tvrdim koja lampa je bolja ;) a vi uporno me napadate kao da sam ja ovo sve izmislio.. ;) User dont sra tu ma ;),dakle ~elia re da svi drugi forumi ~ive u zabludi zbog ovih informacija pa ak i moderi tih foruma jel? samo ~elim re da ne~elim bit ograni en na informacije Vutra.org pojedinih lanova to je to.... zaato je opasno otvarat ovakve teme? neznam reci..... ;) nisi shvatio moj post iznad.... ustvari boli me patka ako vam se tema ne svia onda na groblje iznio sam info iz joa 2010. ve bi se neko i na tim forumima naao da opovrgne ove info ali to se nije desilo ni dan danas,pa sam ih smatrao povjerljivim izvorom,vi o ito mislite druga ije,zbilja nemate razloga da me napadate,jer ovo je samo tema sa podkrijepljenim slikama i grafovima......samo opuateno... ;) zna i HPS vodi za 1400 lumena,ato bi nadmaaila joa jedna 26w CFL-ka,zna i nisi shvatio ra unicu
usrnameAMBASADOR

apr 2013.

Mandore dru~e, pogledaj malo temu unazad...nisam ja taj koji uporno naglaaava razliku izmeu growera, gajili oni pod CFL, HPS ili 10000 svijea, meni je svejedno. Dapa e obo~avam vidjeti i pro itati ato razli itija iskustva. Joa ekam na tvoju praksu, pored silne teorije. Osobno i ja sam po eo sa CFL i uzgojio sam neato i pod njima, meutim, nikad nisam imao iluziju da su CFL "bolje" od HPS...Jednostavno, u toj po etnoj fazi uzgajanja/u enja CFL su mi viae odgovarale. Meni, ne biljci. Ne bi vjerovao, ali ima nas joa koji vladamo odli no engleskim jezikom i u govoru i u pismu. Mo~e se rei da sam svu teoriju nau io na engleskom, a osobnu praksu ipak dijelim na hrvatskom. Moderatori nerijetko nisu ljudi koji imaju najviae znanja, ve su ljudi koji u datom vremenu imaju najviae vremena za visit po forumu. Osobno sam oprezan u priznavanju autoriteta. Ako neka lampa ima vei odnos lumen/watt to jednostavno zna i da pru~a hladnije i jeftinije lumene, odnosno manja koli ina utroaene energije otpada na toplinu. A priznaea da je temperatura, pored troaka struje, dugoro no itekako bitan faktor u svakom unutraanjem uzgajanju. Mogue da nisam shvatio ra unicu, ali ne optereujem se time. Uzgajamo ~iva bia a ne brojeve. Pozdrav. :)
M a n d o rAMBASADOR

apr 2013.

radim na dnevniku iako sam pokazao svoje cvijee u fotogaleriji,mislim neato uvijek raste;)
Z&NZMAJ

apr 2013.

Potpis! :thumb: Prije smo gledali "rep power", sad gledamo "lajkove". To je jedini pokazatelj koliko je netko sakupio iskustva i znanja, te ga podijelio na forumu ;) Edit: E da! Ne volim cfl-ke :P Edit 2: @PoweSeed Pa tebi ne trebaju, ali novima trebaju i lajkovi i repovi da bi znali kome da vjeruju. Osim toga, nitko nije nije imao vei rep power od tebe :P

apr 2013.

ja ne gledam repove ni lajkove, gledam da pomognem ako mogu, i da to malo iskustva od '87 podelim sa ekpom... a nadje se i vremena ;)
Vu ing.POZNAVALAC

apr 2013.

mandor tema je ekstra i informativna i sve samo ti nekako cudno izlazes svoje stavove. Evo npr po tvojoj tablici 150w HPS (199w actual - samo tu imam ispravku gde balast po nekim informacijama koje sam dobio od nekih ljudi koji se razumeju u elektroniku vuce 20%) daje 15 000l dok 200w CFL (sto bi bio ekvivalent u potrosnji) daje po istoj tvojoj tablici 10 000l. Znaci 5000l manje. Plus slabije "probija" i td. E sad ravnomerno rasporedjivanje svetlosti - to za male prostore mislim da je zanemarivo. I ja te ne napadam, meni trebaju ovakve teme gde se iznose razne korisne informacije. A sto se tice rasprave u teoriji ona se najefikasnije resi prakticno - eksperimentom. Dva identicna boxa, sa istim vrstama pod razlicitim svetlom, objektivan pristup (a ne da mi tu namerno manje zalivas biljke pod HPS da bi manje napredovale ;) ) i krajnji rezultat ce resiti sve dileme. Na moju veliku zalost nemam sad uslova za to inace ja bi to prvi testirao. Najesen ce biti. I nema sekiranja niti nerviranja: neko tera na CFL neko na HPS, neko kombinuje... Plodovi ce odrediti pobednika :D
M a n d o rAMBASADOR

apr 2013.

frend,sve sam ve objasnio kako se ata i s im usporeuje nisi bio na satu ;) ili ponovo listaj temu unazad....ako volia ovakve teme zaato ne koristia google
Closet freakAMBASADOR

apr 2013.

eh te cfl-ke :spcartmanmad: ....u posljednih 2 dana ostao sam bez 2, jedna je radila mjesec dana i riknula, sad sam ju zamjenio sa drugom i za 2 dana opa ode i ta. :knockknock: a radila donedavno, ali sam ju zamjenio zbog spektra sa ovom prije. oba dvije kupljene u istom du anu jednoj je firma DAYLUX 25w (29kn) na kutiji piae jako malo detalja o njoj NITI NE PI`I KELVINI NEGO SAMO WHITE XD. a ato se ove druge tie, firma je ECO bright 20w (30kn) i piae vijek trajanja 8000 sati, a nije radila ni 300. vjerojatno su riknule jer su kineske kvalitete?? (nadam se) jer su mi sva grla u boxu jednako spojena, iaao sam provjeravat nakon toga. sad sam i tu morao zamjenit i sad samo gubim na luxima jer nemam para za novu i bolju (32w 2400k=90kn). sljedei grow definitivno zapo injem hps-om... samo kad se zaposlim i kad se spuste temperature :lock:. i jedno pitanjce gdje vi to kupujete hps 150w set za 200-300kn? ja sam gledao na netu set s priguanjicom i starterom. ~aruljom i grlom bi me doaao oko 500kn.. http://www.growshop-zagreb.com/

apr 2013.

Crkle su ti zato jer su kineske. Takve ti veinom ni nedaju navedenu lumena~u, pa ponekad je deklariran i pogreaan spektar. Sve u svemu smee od CFL-ki. Da si prije razmialjao sad nebi kukao. Daa 50 kuna za jednu ~arulju i znaa da e trajati, sve ostalo su kineski arotovi koje vjerovatrno sastavljaju dijeca masovno po podrumima tih kineskih kompanija. HPS je majka, nemoj se mu iti sa kinezima.
Closet freakAMBASADOR

apr 2013.

CTRL + Q to Enable/Disable GoPhoto.it ato velia to sigurno, al smijeano je to ato su crkle jedna za drugomXD drugi grow svejedno prelazim na hps, al svejedno u si ostavit cfl 32w 4200k u boxu da malo podpomognem hpsici...... samo bih sad molio odgovor na moje ve postavljeno pitanje ''''gdje vi to kupujete hps 150w set za 200-300kn? ja sam gledao na netu set s priguanjicom i starterom. ~aruljom i grlom bi me doaao oko 500kn.. http://www.growshop-zagreb.com/ ''''
pocetnickiLEGENDA

apr 2013.

shop.emgd.hr - prigusnica 150w + Sylvania 150w hps + propaljivac - 350kn ukljucena i dostava cini mi se... :) ili odes po to direkt.
Closet freakAMBASADOR

apr 2013.

jel mislia na ovu priguanicu http://shop.emgd.hr/prigusnica-hisk-250w-na-i-mh-otvorena.html ? i ata to doe ''otvorena''? j** nov sam joa s tim :read: ma ustvari nasao sam ovaj set http://shop.emgd.hr/150w-shp-ts-kit.html :P da li mi je onda viae preporu ljivo uzet za 0.5m2 150w ili 75w?
Z&NZMAJ

apr 2013.

Da ta je. Otvorena je jer nema ku iate nikakvo-totalno nebitno. Edit: Na pola kvadrata 250W! 150W ide na 1/4 kvadrata (50cm x 50cm)
Closet freakAMBASADOR

apr 2013.

mislim da e 150w biti dovoljno da mi se ne grije previae, jer solidno su mi se razgranale ispod ukupno 70w cfl-a ato je skoro niata, al mislim svejedno joa jednu od 32w stavit.,.u j** z****o sam neato ata se tie mjere box mi je v130cm a40cm d55cm......ata ea, umor...

apr 2013.

te dimenzije su ok za 150w, uz dobru vent.
Closet freakAMBASADOR

apr 2013.

imam jedan dost dobar vent koji je u boxu, al nije ni upuh ni ispuh nego je nutra reda radi, da malo mjeaa zrak, dimenzije su mu oko 18cmx18cm al radi ko veliki :D za iduu grow mislim napraviti dnevnik (ak do onda ne zavraim u reatu, pa onda treba pri ekati dok se ne vratim i po nem ponovo :P) pa viae o svemu u dnevniku;) ovo mi je i tako prvi grow samo da sprobam s cfl-kama. prvo sam htio gajit na prozoru i imao sam tamo biljke jedno vrijeme, al sam onda naaao vas :respect: i napravio si boxi of kuhinjskog elementa, i po eo ga dopunjavat cflkama:)
gagaZGBISTRAŽIVAČ

apr 2013.

Kad bih stavio u box 20 `tednih ~arulja od od 100 W sta bi dobio i jel bi to koristilo cemu?dimenzije boxa bi bile 1x1x2....?

apr 2013.

kakve su to atedne od 100w, di si to naaao?
gagaZGBISTRAŽIVAČ

apr 2013.

Ma one od 20 W al svijetle kao one od 100W bar tako pise na kutiji....dal.se uopce moze sta skemijat sa tim stednim zaruljama?

apr 2013.

da to stavia u boks dobio bi 400W atednih ~arulja... ta investicija bi te koatala viae nego jedan HPS 400W koji bi na taj prostor puno puno bolje obavljao posao...
gagaZGBISTRAŽIVAČ

apr 2013.

A koliko bi mi trebalo tih HPS lampi za sobu od 4 m2 4 biljke bi bile u sobi?

apr 2013.

ata e ti soba od 4 kvadrata za 4 biljke? u takav prostor ide ili puno (puno) viae biljaka ili manji prostor (neemo sad o tome mislia li stvarno samo 4 biljke ili imaa neke druge planove, npr. 40 komada)... ako te zanima zaato, zato jer se gubi jako puno lumena tj. iskoristivost ti je minimalna, a to se ne isplati i jednostavno nema logike neato takvo raditi... ra unaj da ti na 1m^2 ide jedna lampa 400 ili 600W, ovisno o ~eljama i mogunostima zbog moguih problema s temperaturom.
gagaZGBISTRAŽIVAČ

apr 2013.

Koliko onda biljki mogu natrpat u sobu od cca 4 m2 i kolko mi lampi treba da sve valja?

apr 2013.

gaga bre, da li ti vidis naslov teme, CFL vs HPS, jel tako pise ili odnos broja biljaka i kvadratura prostora, ajd malo manje spama
pocetnickiLEGENDA

apr 2013.

definitivno hps odabirem, jos ja nisam ni skuzio cijeli kit sa malim ct 332kn bolesno dobra cijena... :) ja uzeo samo prigusnicu i sijalicu 303kn s dostavom... bolje paket komplet da sam uzeo... :) ovako sam morao sam raditi ct i nikad nece biti dobar kao taj :) mada neznam jel bi on isao lako u server... e al stvarno takve postove 40 biljki i sl brisati odmah... cemu 40 biljki? jel nije veci gust imati 1 dobre biljke pod 150w hps i to je to.... osobne upotrebe itd... nemoj misliti da te plasim, ali puno je lakse braniti se na sudu cak i ako upadnes sa 2 biljke nego 40 biljki... zato fem sjeme proguglas i neces imati potrebe za 4m2. Vidi se da si neupucen hehe ;)
Smokey McPuffAMBASADOR

sep 2015.

Evo da se ukljucim u debatu sa svojim dugovremenskim istrazivanjima. Biljke, a pogotovo nama draga biljka ne rastu zdravo i dobro zbig lumena... Vec se radi o PAR-u ( proguglajte da ne trosim rijeci ), sto znaci da na odredjenom svjetlosnom toku raste bolje nego na drugom.. Hps je pun narandzastog svjetla, koje nije najoptimalnije, ali trenutno pro proboji svjetla u kanopiju biljke i cvijeta daje najbolje rezultate jer se cvijet s vecim probojem svjetla puno bolje puni. Kada bi hps koristio 2700k par a ne 2000k bio bi puno puno bolji. Cfl ima prednost nad hps po tom pitanju, jer je iskoristiva puno vise vataza, tj lumeni korisni biljci, a da imaju takvu penetraciju, nema hid-a koji im moze parirati, zapamtite to! Jednostavno za rec je, hps je za komercijalno growanje bolji, ali za stealth i kvalitetu i iskoristivost svega, cfl... Ovo je neodlucena borba :)
SmellsZMAJ

sep 2015.

Uzgajao sam i pod CFL,vidio masu dnevnika s CFL...kratko i jasno,biljke su mraave pod CFL...meni osobno gubitak vremena,3 mjeseca za kikiriki yield i kvalitetu. Imao sam i pc box grow...uglavnom,j...ti to,puno zujanja a malo meda s CFL :)

sep 2015.

Smokey McPuff nekuzim ovu tvoju....hps je bolji za komercijalno growanje. Hps je bolji kako god okrenes.Kakve veze tu ima komercijala????? Nikada topovi nece biti isti na hps-u ili Cfl-u ......nikada;) A sad tko tu kome penetrira sa ili bez hid-a ja neznam ali znam da je Hps mama ;)
ZelenaGroznicaPOZNAVALAC

sep 2015.

Znaci hps ima bolji prodor, a losiju boju, dok cfl ima bolju boju a losiji prodor. Ta dva spojena u jedno je hps 2700K, pa vec postoje takve..
t@maraZMAJ

sep 2015.

Radila sam sa cfl i preala na mh/hps....i nebi se vraala. Kratko i jasno :) Po meni su cfl dobre za vege ali ipak su rezultati ispod mh/hps puuunooo bolji :)

sep 2015.

Ma cak nije ni za vege.Na prvi pogled se cini bolje vegetiranje ali ne! Cfl navlaci lisnu masu i pod cfl-om nikako da klikne za cvjetanje... Mh-vege i Hps -cvjetanje i drzi gace :)
SmellsZMAJ

sep 2015.

Ja sam uzeo CFL 100w za prvih 5-6 dana dok je biljcica turbo mala i slaba...za vise od toga hps,cim stane na noge cca 6-7 cm pod hps.
t@maraZMAJ

sep 2015.

Ma jednostavno...tko god je probao i jedno i drugo zna razliku ;)
Smokey McPuffAMBASADOR

sep 2015.

Netko kome treba za privatni stash 50-ak grama moze to odraditi komotnije i sa manje brige s cfl-om, hps je puno vise problema za micro grow... Temperatura, struja, itd... A mrsavi vrhovi, to je sada druga stvar...kazem da ne daju istu gustocu kao hps ali kvaliteta je nupitno jednaka... Pjesnik zeli rec: za moj box od 30*30*90 laksa mi je opcija 120w cfl nego 150w hps... Jel mi se ne da montirati xx ventilatora da se hrvam s 35°c stalno zbog 5 g vise...
SmellsZMAJ

sep 2015.

Pa zapravo nije uope stvar u 5gr,ve u puno puno viae...a 50gr suhog nema aanse da ea dobit s CFL osim ako ih ne nakrcaa 300+w...probao i jedno i drugo,kvaliteta je takoer neusporediva.
StipeZMAJ

sep 2015.

Za 30x30 se stavlja 70W hps. Usporedjivanje i diskutiranje hps-a i cfl-a je "dozvoljeno" samu u vegetaciji :) U cvjetanju je hps gazda.
Ukleti HolandezPOZNAVALAC

sep 2015.

Pridru~ujem se diskusijom da recimo 200 CFL lampa ima samo jadnih max 13000 lumena dok Superplant-ova Agro lampa od 150 W ima jakih 19000 lumena. Na hps joa dodamo 15 W potroanje balasta. Procijenite sami koju je bolje uzeti i koja e manje potroaiti, a dati viae.. Mada lik ima dobre rezultate pod cfl, ali mislim da bi pod hps imao ja e rezultate. Organic CFL indoor Medical Marijuana Grow SblaG0WG8C4 Negdje sam pro itao da bi CFL-ke morale troaiti manje struje od wata~e koja ima piae. Nisam siguran u to jer viae ne mogu nai na kojem stranom forumu sam pro itao. Kao da se pomno~i ampera~a sa joa neato i dobije se kao aktualna prava potroanja struje cfl lampe. Da li netko mo~e ovu misao potvrditi mo~da i dati viae info ako je to no?

sep 2015.

jedina prednost cfl je sto ih mozes razbacat po boksu da osvjetlis svaki dio (a i ne griju) dok hps imas jednu lampu i samo ispod nje mali prostor osvjetljen. nedavno sam gledao scrog pod cfl tako razbacanim i rodilo je pravoo mnogo
SmellsZMAJ

sep 2015.

Koliko se ja sjecam,CFL ima penetraciju cca max 10cm ispod lampe,ato je u biti najvei problem...
Smokey McPuffAMBASADOR

sep 2015.

Tocno je... Cfl kao i led, a pogotovo led, imaju ulogu sa amperima, voltazom, naponom, itd... Nisam preveliki strucnjak da ulazim dublje... Zato hps ima prigusnicu koja vrti konstantnu amperazu i ne ovisi previse o flakcuaciji struje na mreznom naponu
d@niZMAJ

sep 2015.

Moze i vise od 50g suhog: https://www.vutra.org/threads/automazar-200w-cfl-by-d-ni.12736/ al treba uzet u obzir i ostale uvjete, ne ovisi sve samo o svijetlu.
SmellsZMAJ

sep 2015.

Posuai pa javi koliko si dobio,meni ne izgleda da e bit 50gr suhog i 1 biljke...gledam po vlastitom iskustvu,gledam ti sliku br.8...pa usporeujem s mojim biljkama,kako su hedovi izgledali i koliko je bilo na kraju :) Uzmi u obzir da si sadio automazar koji po prirodi sam daje puno...da je neki prosjecan strain,bilo bi i manje:) Radio sam s CFL,teako se dolazi do yielda s njim... P.S. 200w CFL je ve ozbiljnija koli ina svjetla...za to ne tvrdim da nije mogue,veina CFL grow-a je 5-6 ~arulji po 20w... Tebi bi taman bio HPS od 150w na taj setup!:thumb:
StormbringerISTRAŽIVAČ

nov 2015.

Mo~e li mi neko dati konkretan odgovor.. Dobio sam od frenda reflekor zatvorenog tipa (Ne cool tube) na kojem piae maximalno 400 w i hps sijelicu od 250 w. E sad me zbunjuje to ato na priguanici piae 250w a i na sijelici 250w. sad me brine potroanja struje ukupna, sve sam to platio povoljno mislei da e troaiti 250w a ne 500w.. Zna i hps 250w, na priguanici takodjer piae 250w. Sad jel potroanja 250w ili 500w.. jer nabavio sam 250w zbog potroanje elektri ne energije, kako bi mi bila manja? Mo~da glupo pitanje ali ipak mi je nejasno jer nigdje nisam vidio ovdje na forumu da neko ka~e koliko priguanica troai
StipeZMAJ

nov 2015.

Oznaka 250w na prigusnici znaci da je za 250watne zarulje :) To sve kad popalis ces trosit 250W. Mozda malo vise, mozda malo manje....ovisno i prigusnici i zarulji. Sama prigusnica trosi nesto malo, ali neda uvijek 100% prema zarulji tako da ukupno nekada znaju trosit i koji watt manje od 250w :) (netko je bio mjerio sa wattmetrom pa je dobio nesto manju potrosnju.)
StormbringerISTRAŽIVAČ

nov 2015.

Ok shvatam ja to.. ali zaato onda na reflektoru piae da podr~ava i sijelice od 400 w ako je priguanica 250w.. Piae na reflektoru da je za 150w 250w 400w mh ili hps svejedno Ako mo~e i malo pojaanjenje i za ovo. Zahvaljujem :)
SmellsZMAJ

nov 2015.

Nema veze ata piae na reflektoru...to je komad lima.
Pablo erespabloISTRAŽIVAČ

apr 2016.

poz.. zanima me gdije mogu kupiti hps zarulje u Rijeci, ako neko zna bio bi zahvalan hvala

apr 2016.

promasio si temu https://www.vutra.org/threads/nabavka-opreme-prodajna-mjesta-po-gradovima.10196/ koristi pretragu
Mr_GreenISTRAŽIVAČ

jun 2016.

Sto je bolje,koristit onda cfl i hps sijalice?
CreeperISTRAŽIVAČ

jun 2016.

hps naravno , sto bi potrosio na kupovinu cfl sijalica ili jednu jacu mozes nabaviti i ballast i starter i sijalicu 150w-250w za iste pare , bar je kod mene tako ispalo..
t@maraZMAJ

jun 2016.

Svaka ima svoje prednosti i mane. Moje mialjenje je da je za manje prostore sa loaijom ventilacijom definitivno bolji cfl. A za vee Hps... Ali to je samo moje mialjenje,najbolje si pogledaj par dnevnika i odlu i sam ata ti viae paae :)
Mr_GreenISTRAŽIVAČ

jun 2016.

Pa pc box mi je V-40,5 D-41,5 `-17 Htio sam hps uzeti ali nemogu naci manju od 150w pa po tom tvom bilo bi bolje cfl po 125 ili dve?
t@maraZMAJ

jun 2016.

Ako ti je prvi grow ja bih ti predlo~ila cfl. Vidia malo kako to ide i sve... A kasnije te iste ~arulje mo~ea iskoristiti u kui. Pa ako vidia da se i dalje zanimaa za uzgoj,i da ti ide...onda si kupia hps i mo~da neki vei box...itd :) Uglavnom dobro je i jedno i drugo,imaa stvarno jako puno takvih dnevnika na forumu,pogledaj si malo :)
Mr_GreenISTRAŽIVAČ

jun 2016.

Oke hvala znaci cfl daj sam mi reci za tu dimenziju koliko jacine i koliko sijalica vidio sam da na tu dimenziju stavljaju po 3*33w cfl
t@maraZMAJ

jun 2016.

Oko 100-tinjak W da je zbroj :) Sada zavisi koje ja ine naea.

jul 2016.

25 Godina gajim outdoor i ne mogu sepozaliti sem sto sam sticajem nesrecnih okolnosti ostao bez genetskog potencijala :( ... student otkljucao vrata a drotovi odradili svoje >.> , temeljno , ali lisnate mase nije bilo , pogresantip , samo kutijica pasulja kolekcionirana 20 tak godina i uslov na kraju ! Sad se kao Feniks nastoim dici iz pepela i prikupiti nova zrnca pa da napravim opet carobni pasulj. Sto se tice "ruderalisa" ovde ga nema , fala bogu i siguran sam da ni jedna sijalica nemoze nadmasiti sunce ni hps ni ove druge ,, sunce ima mnogo vise lumena ! :)

jul 2016.

javi se seedmanu cujem da ima najbolju genetiku. a i MR.Nice ima predobre genetike samo sto on ne voli feminizirano sjeme

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se