VUTRA
ForumUzgajanjeOpremaRastavljanje CFL-a DIY
LEGACY

Rastavljanje CFL-a DIY

14 odgovora2,406 pregleda
doSnovaAMBASADOR

jan 2010.

Kako rastaviti CFL DIY Potrebno vam je (pored samog CFL-a): -Zice -Lemilica -Secice -Kalaj (tinol) -Bonsek ili nesto slicno bonseku -Srafciger Moj mini bonsek i zice (zice su za zvucnik, mozete koristiti bilo koje samo da nisu mnogo tanke) Prvo je potrebno zaseci bonsekom CFL tacno na liniji sklapanja, dovoljno je seci 2mm ne vise: Zatim u taj rez koji ste isekli gurnete srafciger i kruznim pokretom srafcigera otvorite CFL Kada ste to uradili dobili ste nesto sto izgleda priblizno ovako: Sada je potrebno iseci 2 zice za napajanje i 4 zicice koje idu u fluo cev (ove zice nije potrebno seci, mogu se odvojiti same) Vodite racuna pri odvajanju te 4 zice koje idu u fluo cev, morate znati njihov raspored, preporucujem da obelezite (i same zice i na stampanoj plocici) ili da radite jednu po jednu zicu da ne bi doslo do greske. Sada je potrebno imati 4 zice iste duzine kako bi ste povezali fluo cev sa stampanom plocom, raspored je jako bitan, kada to zalemite obavezno izolujte onaj deo kod fluo cevi da se gole zice ne pipaju! vrlo bitno! ja sam to uradio sa malim parcetom izlolir trake. Kada ste to uradili samo vam je jos ostalo da zalemite i zice za napajanje. evo kako izgleda finalni proizvod:
VujadinAMBASADOR

jan 2010.

pitanje: zashto je uopshte bitno rastavljanje cfl od njegove prigushnice? jedina logika,zbog toplote..
doSnovaAMBASADOR

jan 2010.

pa zbog toplote i zbog prostora, mnogo je lakse manevrisati sa rastavljenjim CFL-om, bar je meni bilo :)
DataAMBASADOR

mar 2011.

Evo da ne otvaram novu temu a i da malo o~ivimo ovu jer je zaista korisna, imam pitanja.Trenutno radim neata sli no. Naime ako napravimo po gore navedenom na inu i recimo imam 6 sijalica sa svake mi trebaju ii 4 ~ice do priguanice pa je to onako dosta ~ica i ispadne prili an snop.prednost je ato je priguanica vani(ne grije box,sigurna od vlage). Meutim ako ostavimo priguanicu onako kako je a samo sprovedemo ~ice po ovom receptu: https://forums.vutra.org/threads/7857-Male-kucne-carolije-modifikacija-grow-opreme-ideje-i-quot-izumi-quot?p=152699&viewfull=1#post152699 onda imamo po dvije ~ice iz sijalice koje se u biti mogu sve spojit na jednu klemu na reflektoru pa onda sa reflektora idu samo dvije ~ice do uti nice.Prednost je majne zahebancije oko rastavljanja,nema lemljenja.Nedostatak je ato priguanica ostaje unutra,skupa s priguanicom sijalica zauzima malo viae mjesta-5cm razlika-(al opet netreba grlo). pa sad vi recite svoje mialjenje,ja sam neznam ato bih:ohno: ina e ako rastavljate Osram Duluxstar sijalice netreba niata rezat,samo se sa odvija em rastavi pa izgleda ovako pozdrav
Z&NZMAJ

mar 2011.

Mo~ea pokuaati samo maknuti plo icu van grla i stavit ju na gornju stranu eflektora,eventualno neki hladnjak napravit (poput onog za procesor u ra unalu).Jedino povedi ra una da plo ice ne dodiruju jedna drugu ( isto prevencije radi) i da se nalaze na nekom izolatoru koji nije lako topljiv (ne griju se one ne znam koliko,ali opet-prevencija). Tako bi barem mogao izbjei da se sama fluo cijev zagrijava,pa bi mogle i biljke bit bli~e.Javi dali si uspio i jel se griju joa,ili su,kad se makne plo ica,hladne kao i obi ne fluo kad je priguanica dalje.
DataAMBASADOR

mar 2011.

Evo ljudovi eksperiment je gotov,bilo je lemljenja,brikanja,ljepljenja,rezanja,psovanja,elektroaokova.......u injeno je 96 spojeva zna i vremenski jako zahtjevno a o strpljenju da ne govorim.Zna i odvojio sam priguanicu svake sijalice i stavio van boxa.Rezultat je bio da svijetle etiri od aest koje sam spajao.evo ovako: Uglavnom temperatura u boxu se nije znatnio smanjila ali eto ima neato viae prostora(visine).Vidjet emo joa koliko e izdr~at ovako modificirane.Zna i baa se i ne isplati gubit vrijeme u ovom slu aju ali ako stavljate svega dvi tri sijalice ali vee wata~e onda bi ovo bilo ok. Neznam ja ata bi ti koliko da biljke budu blizu ako su ina e na 5cm(bez rastavljanja):icon_lol::icon_lol: a ato se ti e temp.griju jednako kao i kad nisu rastavljene. Live long and prosper
shokiISTRAŽIVAČ

mar 2011.

jesu li to uloaci na dnu boxa??? :O
gargamelPOZNAVALAC

mar 2011.

pa box je za cure, sta ne? lol

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se