VUTRA
ForumUzgajanjeOpremaDIY - jeftini i jednostavni ovlaživač zraka
LEGACY

DIY - jeftini i jednostavni ovlaživač zraka

92 odgovora11,562 pregleda
t@maraZMAJ

sep 2015.

Evo jedan mali tutorial od mene za izradu jeftinog ovla~iva a zraka za manje prostore. Ovaj isti koristim ve drugi grow i stvarno sam super zadovoljna...pa da to i podijelim sa vama :) Radi se o obi nom mist makeru sa ebay-a,koji koata 3-4US. E sada kako napraviti da on radi kada i rasvjeta...a da ne moraa stalno provjeravati vodu jel ako radi na suho izgori. Ina e isti ne radi ako je dublje uronjen u vodu,pa stalno treba provjeravati nivo i nadopunjavati vodom. Meni je podizao vlagu sa 40 na 60% Za izradu je potrebno slijedee: -Obi ni pluteni ep debljine oko 4-5cm(recimo od ba ve za vino) -Par komadia ~ice koja se lako oblikuje -Mist maker -Punja od 24v -U plutenom epu se no~em izre~e rupa,malo vea od mist makera a zatim se ~icom oblikuje mala koaarica koja e mist maker dr~ati ispod epa i stalno pod vodom. Stavi se mist maker u koaaricu i pove~e sa punja em I jedino ostaje pronai dovoljno veliku posudu,uroniti sve zajedno u vodu i povezati na tajmer sa rasvijetom. `to vea posuda...to manja briga :) Svakih par dana se nadolije voda i to je sve. A mogue je i viae komada staviti u istu teglicu ili odvojeno u viae njih,zavisi o potrebi Kada se upali ventilator u boxu to izgleda ovako. Posudu se nesmije napuniti do vrha,ina e vodu izbacuje van. Toliko od mene...jednostavno,jeftino i funkcionalno ;)
5150POZNAVALAC

sep 2015.

Genijalno resenje sa plutom!

sep 2015.

Majstorica T@mara :thumb:
t@maraZMAJ

sep 2015.

Haha bio je to jedan od onih trenutaka....inspiracije :D Malo je to sve skupa smotano,ali radi :D
L0oDZMAJ

sep 2015.

Bravo m@rooo :) bub@ m@ro ;) :clap:::respect::cool23:
1310ZMAJ

sep 2015.

da nisam ozenjen, sad bih te zaprosio :)
baobabLEGENDA

sep 2015.

Odlicna spravica, bas to mi treba. :thumb:
t@maraZMAJ

sep 2015.

Hehe,hvala vam :) Mene je stalno mu ilo to ato bi voda brzo isparila i stalno bi ostajao suh. Slu ajno sam vidjela taj ep i stvorila se ideja. Da se to puno bolje napraviti samo nije baa da sam ja neato spretna u takvim stvarima a i nemam sa ime :) Sve u svemu patent vam prodajem,a vi ga usavraite :D
anunnaki_LEGENDA

okt 2015.

Super je ovo ideja jos gore moze da se doda neki kisobrancic od plastike da ne baca vodu van tegle :D
t@maraZMAJ

okt 2015.

Da,fora ideja sa kiaobran iem :) Svojevremeno sam imala na tegli poklopac,onako do pola izrezan sa no~em. Isto je poslu~ilo :)
grafAMBASADOR

okt 2015.

Tamara super ti je ovo i vjerujem da e nekima biti od koristi sad joa smisli kako spustiti vlagu u boxu i bit ea naaa kraljica patenta.

okt 2015.

I ja pomislih to nekoliko destaka tisua puta :) San snova ,kaj ne imat ~enu koja se ku~i u to i voli growat :) Eh :) Tamara Tamara:)
mumerENTUZIJASTA

okt 2015.

Tamara svima stvara pomutnju :P hahahahh. Svaka cast na ovoj domialjatosti ljepo si to napravila sta jest jest :D
t@maraZMAJ

okt 2015.

Hehe,nemojte me previae hvaliti da se nebi pokvarila :p Tnx svima :)
geaENTUZIJASTA

okt 2015.

Svaka ast draga ! Domialjatost je naaa opcija...:respect:

okt 2015.

kiss resila si me muka
mtranAMBASADOR

nov 2015.

Svaka cast Tamara,kakvi su utisci posle ovog vremena? Pitanje,ne sme da ostanu bez vode ali jer se to misli samo na donji deo uredjaja,koliko sam shvatio onaj gornji ne treba da bude pod vodom zato si i pravila rupu u pluti? Neka varijanta,ako ja shvatam,je da od dizne ide crevo ili cak kao cev IZNAD celog pieza,kao : ko ima potrebu za aut dodavanjem vode nesto kao
t@maraZMAJ

nov 2015.

Meni se stvarno pokazalo odli no. Ovaj isti mi je dva growa odradio i joa uvijek je ispravan. A cijeli mora biti uronjen u vodu,i to negdje oko 4cm. Ako je dublje ne radi,a ako ostane suh mo~e izgoriti. Rupica slu~i da kroz nju izbacuje maglicu. Ovo tvoje sa slike je fora samo mora da i koata :)
mtranAMBASADOR

nov 2015.

Znaci iznad one izbocine sto pravi maglu 4 cm. Uzeo sam i ja sa Alija kao ti,ali kad ga potopim bas oko 4 cm preko celog uredjaja prska samo tako,ako ga potopim ali tako da ona mala izbocina strci suva samo malcice prska i to mi je OK i fina magla.
t@maraZMAJ

nov 2015.

Nisam sada sigurna koliko to no je pod vodom...mo~da i manje od 4cm. Ali u svakom slu aju mora biti konstantno pod vodom i nemo~e biti duboko. I to je ono ata me izluivalo,trebala bi jako airoka posuda i plitka da bi to radilo bez stalnog nadzora. Stalno provjeravanje i nadoljevanje vode je u~as. Ovako pluta kako ti ~elia i bez obzira koliko je vode u posudi :) Edit: oprosti,krivo sam ti rekla...pluteni ep je oko 4cm. A sam mist je onda dosta manje uronjen. To se vidi i na slikama :)
mtranAMBASADOR

nov 2015.

Nije ni cudo sto te toliki prose... A vec danima ocu da te pitam,kad jedno 5 sati od nase price se desi: Izgorelo 15 cm kabla najverovatnije zato sto je kapsula ostala suva,nikad nije isparilo tako brzo. Kabal je ocajan,jedva 0.2 mm2 i ja ga jos pritegao sa vezicama... Nigde nisam naisao ali ja cu da nabavim onu pastetu za dim sto pisti.
t@maraZMAJ

nov 2015.

Ufff...dobro da se nisi zapalio. Toga je mene i najviae strah... Neka je sva ateta u tome :)
trubabubaLEGENDA

nov 2015.

ne razumijem kak se ovo desilo kad taj fogger ima "senzor" kad nema vode odnosno kad nije dovoljno "uronjen" da se gasi. bar bi trebo. u mene 3 komada u velikoj kanti vode 25-30l i kad nestane vode oni se gase. odlicna stvar. za one gotove mini u ducanu koji kostaju jako puno, a jako su slabi u homemade se slozi zverka od ovlazivaca. jedina mana je sto treba stavljat unutra RO vodu jer inace ce bit "snjega" po box-u :). lp
mtranAMBASADOR

nov 2015.

Ja sam kupio ovo: http://www.aliexpress.com/snapshot/7015526822.html?orderId=70187955736331 i to ne verujem da ima zastitu,planiram da koristim dva fogera sa seriskim prekidacem od lustera tako da na 5 sati ih menjam ili ukljucim oba ako treba. Imas li sliku tvog i gde si ga pazario?
trubabubaLEGENDA

nov 2015.

ovo je fogger koji vam treba. ima "zastitu" o kojoj pricam (to je onaj stupic cca 2cm visine koji ima sjajnu kapicu na vrhu), i nema onu bezveznu LED lampicu jer mi ne zelimo svjetlo u boxu tokom "noci". http://www.ebay.co.uk/itm/301352274399?ru=http://www.ebay.co.uk/sch/i.html?_from=R40&_sacat=0&_nkw=301352274399&_rdc=1 a ovo je dobar floater za one koju su spremni dat tu paru za tu glupost http://www.ebay.co.uk/itm/221507572864?ru=http://www.ebay.co.uk/sch/i.html?_from=R40&_sacat=0&_nkw=221507572864&_rdc=1 i za one dubljeg dzepa, odlican kontroler tako da je sve automatizirano http://www.ebay.co.uk/itm/121498054499?ru=http://www.ebay.co.uk/sch/i.html?_from=R40&_sacat=0&_nkw=121498054499&_rdc=1 @mtran, koliko ja vidim taj tvoj crni na slici ima zastitu
mtranAMBASADOR

nov 2015.

@trubabuba pa onda i onaj moj bivsi nije puka zbog nivoa a i lici da je zbog kabla,a bas sam se spremao za brusilicu. Drugi mazem silikonom samo tako.
trubabubaLEGENDA

nov 2015.

koliko ja znam svi imaju tu zastitu. kad voda padne ispod one kapice fogger se iskljucuje. zasto se onaj gore rastopio ja neznam. mozda je bio "los". vrlo lako se provjeri. uronite ga u vodu i kad pocne radit ga vucite prema gore. kad kapica izade iz vode treba stat sa radom. lp

dec 2015.

ima toga kod nas za kupit? dok mi doe ovaj s neta, nee mi viae trebat
t@maraZMAJ

dec 2015.

Ja sam ih jedino vidjela po velikim centrima u kompletu sa posudom i stalkom. A cijene se nesjeam...sigurno oko 200-300kn

dec 2015.

onda mo~da za sljedei grow...
Lego_96ENTUZIJASTA

jul 2016.

Novi sam forumu i ne mesam se bas puno oko diskusija ali dosta citam, zanimalo me kako drugi regulisu vlagznost vazduha. I sad vidim da svi slicno razmisljaju, samo sto sam ja nasao na jedan interesantan kanal o ovako necemu na YT u pretrazi za istim. Odlucio da ga podelim sa vama pa nadam se da ce pomoci. Ja imam isto kao u video samo bez nesto prelepog postolja jednostavno mali pc vent sve slepljeno silikonom bez prekidaca i posudu od 1 l. Link je ispod pa ako je od pomoci eto ucinih dobro. 7tundJoOl9E
mtranAMBASADOR

jul 2016.

mozda su te metalne kapsule bolje od plasticnih,a meni sve crkle na ulazu kabla u kapsulu a mozda i takva serija a i zice su taaanke... Treba probati ali bez tih led ,narocito nocu/
t@maraZMAJ

jul 2016.

@Lego_96 fora je napravljeno ovo sa videa super izgleda,ali opet mu je mana to da brzo ostane bez vode. Trebalo bi da izdr~i bar za 18/6 re~im. A to nemo~e uz ovako malu posudu. Ako stavia airoku a pliu onda zauzima puno prostora u boxu. Zato sam i probala smisliti na in da rijeaim to i doala na ideju da to nekako pluta... Ovo moje ne izgleda ovako fensi :D ali je rijeaen taj problem sa koli inom vode :) @mtran Ove sa ledicama po meni ne valjaju....bolje su a i jeftinije bez :) A joa uvijek imam ovu istu i radi mi odli no,vjerovatno zato ato je uvijek u vodi i ne radi nikada na suho....ili je takva serija bo :D
Lego_96ENTUZIJASTA

jul 2016.

Ma ovo je ok samo kazem da ta razlika bez venta i sa je ipak velika... A covek moze sam podesiti velicinu koju hoce ja svoje doponim na 2 dana i to uvek u 14:00. Primer ne mora se toliko seci flasa i moze od 5 l sa ventom tacno iznad da ide u visinu tako bas malo zauzima dugo traje i vent radi svoje. A inace ti mali atnijonizatori mogu da se kupe razlicte snage sve zavisi koji je u pitanju... Inace hteo samo pomognem. I da mogu se ikombinovati fore da uvek pluta. samo se malo visina podesi....
mtranAMBASADOR

jul 2016.

x2
t@maraZMAJ

okt 2016.

Drago mi je da za ovu temu joa uvijek sti~u lajkovi,zna i da se ita i da trud nije uzaludan :)

okt 2016.

na orginalni post ako se stave dvije cijevi na teglicu jedan kraj vent drugi ispuh mozete direktno maglu puhat po boksu. mana ovog uredaja je samo sto nakon 15 minuta vec postaje vruca para a nakon pola sata vrela.Ali ako netko nade timer sa manje od 15 minuta mozda 5 perfektno radi
t@maraZMAJ

okt 2016.

Nema vrue pare....konstantno je hladna. A kada se upali vent koji slu~i za cirkulaciju zraka u boxu,sva maglica se fino rasporedi po unutraanjosti :)

okt 2016.

onda je moj u kvaru... izvinjavam se na dezinformaciji.

feb 2017.

u mene 3. svj. rat s vlagom, nakon 800 ru nika, posuda, svega, digo lampu ajajja, niata, nakon par sati ode sve u vjetar.. sad sam u sobu dovuko korelo prenosnu klimu od kilowat, ali, qurvetina stara, nema uputa, displej je tako star i daljinac da mi niata nije jasno... stane mi kuja u box, samo kad upalim neznam jel suai, jel vla~i, puae ko mutava...pali se i neki kompresor kad spusti temp, ali i dalje se bojim na sljepo vu~git to s bebama... ima neko sli nu ili istu jedinicu mo~da, KOREL air conditioning??? ova prasica od 600w bi valjda i jadransko more isuaila, ata da bebe po nem s njom u veaeraju sadit :confused:... mlade u dobit, odem na kavu, sav na iglama, ide mi se doma brzo, oe se po et frkat, nee...koda raam.... doe mi da rastavim tu klimu i is upam ono sranje za maglu, ali mi frend sad ka~e da to nema unutra, nego kompresor..... ima neko ideju?? da znam da e pravit maglu ako rastavim neat, pocepo bi ju odma... :razvaljen::
trubabubaLEGENDA

feb 2017.

kako ces stvarat "maglu" sa klimom. klima vadi "maglu". tebi treba ovlazivac. najeftinije/najbolje sam napravit. i klima ima kompresor, to joj je jedan od glavnih djelova kolko znam.
1310ZMAJ

feb 2017.

Probaj s protvanom napunjenim vodom, rucnik pola u vodi pola visi vani i vent 10-15w puae po vodi i rucniku. Druga opcija, grijac u isti protvan, 50w.

feb 2017.

visi buraz ru nik za pla~u ljubavni iznad cooltubea, dole ru nici, po bokovima, ventilator ku ni fi 40 valjda...u tanjurima vode, posude...al listovi se fr u, ne u ni pomialjat da prebacim na cvat dok ne izravnam ili nedobim nove listove, na~ivciralo me...bolje da sam na 400ki osto... ata je protavn??? posuda, lavor?
1310ZMAJ

feb 2017.

Protvan je onaj plehnati etvrtasti a valjda lonac u kom se kola i peku i piceki, pajceki... Ku~im frustraciju, koma, a da tegle s dobro namocenom zemljom joa uneses u boks ako stanu? Baa te ide zadnje vrijeme. :confused:
kenitENTUZIJASTA

feb 2017.

protvan= tepsija= lim za pe enje :D

feb 2017.

obavio trening gimnastike sa srame~ljivkama, 1 kalaa ili muako ili herm, 1 cbd takoer... sad je formacija druga ija, dobio sam mjesta, nakrko ru nika koda sam u hvaru ispred privatne pla~e kod hotela Anfora, i to koda imam priv. party na pla~i..dodo joa tanjuria, pa bumo videli....od klim izgleda niata, mo~da ju iz guata ato je stara i beskorisna izudaram starom stabljikom od gane... potova sa zemljom da stavljam joa nema smisla, sad su 7 od 35 litara tranu... a pre~iviu nekak, dok nepoludim pa odem kupit neko gorenje...:razvaljen::
anonISTRAŽIVAČ

maj 2017.

Odli an tutorijal, osposobio sam isti mist maker samo sam umjesto pluta koristio stiropor :)

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se