VUTRA
ForumUzgajanjeOpremaTutorial - Kako spojit ventilaciju; modifikacija atx napajanja
LEGACY

Tutorial - Kako spojit ventilaciju; modifikacija atx napajanja

252 odgovora48,652 pregleda
mr. GuchoAMBASADOR

jan 2009.

Koliko sam imao prilike primjenit, nije bilo neke teme do sad, nekome se ini taj dio veoma lagan, a dosta esto bude vea komplikacija, pa zaato da to odma ne rijeaimo Zbog nedostatka digitalnog pri modifikaciji, poslu~it u se drugim slikama koje pronaem po netu i mojem predobrom umje u u Paintu :D btw. alati koriateni u ovom postupku su bili svi oni koji se mogu nau u kui ili stanu Imate box, sve sreeno, fali ventilacije, naete komp. ventilaciju i ata sad, gdje sa ~icama, u pakau? NOT, pronaite staro komp napajanje, svoje ili od frenda, toga ima na bacanje, mo~e noko skroz slabo jer vama puno snage netreba ja sam osobno imao posla s 150W atx ugl. ono ato vam treba je ovo: nakon toga odvijete 4 vide na 4 ruba da bi ste dobili pogled unutra: malo rezredite ~ice sve na svoju stranu i naite na kraju jedan ovakav konektor: sve druge ~ice mo~ete slobodno kljeatima okidat na 3-4 cm tako da ostanu unutar ku iata napajanja, a samo ~ice tog konektora moraju ostat itave kad ste sve izkasapili morate napraviti sljedee: pove~ite skupa ZELENU i CRNU te NARAN ASTU i SMEU izolirajte gornje spojeve, a preostale ~ice izolirajte u grupama, iako je mala aansa da se spoje, ipak to uradite radi sigurnosti sve crne skupite i zaljepite trakom, sve crvene i sl. zatvorite ku iate, i sad iz ku iata vire samo 4 ~ice [ Crvena; 2x Crna i }uta] sve spojene na isti konektor ventilaciju spojite tako da crnu s venta spojite na neku od 2 crne na konektoru a crvenu s venta spojite na CRVENU ili }UTU zavisi koja vam brzina na kojem ventu paae Crvena je +5V, a }uta je +12V Prije spajanja u struju dobro se izolirajte, jer nisam ja tamo pa da sam siguran u sve spojeve i jedna mala ~ica ato se dira na ku iate ili je negdje unutra ostala zaboravljena mo~e dovest do strujnog udara Ako ne radi provjerite simptome: Uatekate kabel u struju u niata se ne dogodi: provjerite spoj Crna - Zelena jer je on odgovoran za pokretanje svega ovoga, ako nisu te dvije ~ice spojene niata se i ne dogodi Uatekate kabel u struju ventovi se okrenu i stanu nakon sekunde: provjerite spoj Smea - Naran asta; Smea je +3,3V sense, a naran asta je +3,3V, i ako nisu spojene on osjeti preko smee da nema napajanja od +3,3 i sve gasi P.S. Stara tvrdnja: Svaki elekt. ureaj u sebi sadr~i bijeli dim i specifi an miris; dok su taj dim i miris unutra sve savraeno radi; kad ureaj ostari ili ga mu e on dosta esto ispusti taj miris i bijeli dim; kad elek. ureaj ispusti bijeli dim i specifi an miris on viae ne radi! :sick: kad odradim grow otvorit u napajanje, malo modificirat, pa vam ga slikam iznutra
NoTrippinAMBASADOR

jan 2009.

Fin tutorijal, netrebaa ni slikat koliko je fin. ini mi se da je ve stoner ili netko drugi napravia neato sli no odavno al nema veze, nije na odmet
ChehehePOZNAVALAC

jan 2009.

pove~ite skupa ZELENU i CRNU te NARAN ASTU i SMEU Sori ali ovaj dio tutorijala nisam skonto... jeli zelena ova debela koja izlazi odmah gdje se struja ukljuci ... hvala.
mr. GuchoAMBASADOR

jan 2009.

nene, nego jedna od onih u hrpi, pozicija joj je inae na onom velikom konektoru za mati nu, gdje je ona kva ica pa ljevo od nje, jedina zelena u svemu tome
ChehehePOZNAVALAC

jan 2009.

thanks...
BeyondLEGENDA

feb 2009.

http://www.wikihow.com/Convert-a-Computer-ATX-Power-Supply-to-a-Lab-Power-Supply Mo~ete dobiti i 7v ako koristite ~utu ~icu kao + i crvenu kao -. Meni je baa 7v trebalo jer mi je 5v preslabo, a 12v prejako (previae zuji). Imajte na umu da atx napajanje nesmije raditi "na suho", zna i mora uvijek biti spojeno neko troailo na njega kao ato su ventovi. I netrebate rezati ~ice, nemorate ni otvarati poklopac od napajanja, mo~ete samo spajati odgovarajue kontakte na konektorima. Zna i zelena i crna se spoje da bi napajanje radilo (to je "power on"), a smea i naran asta se spoje da bi napajanje registriralo da je sve ok, zna i "power ok". I nemojte slu ajno dirati plavu ~icu jer e sve eksplodirati i stan e vam odletjeti u zrak skupa s vama :D
poljoprivrednik*ENTUZIJASTA

feb 2009.

Hvala ti Weedrane ti si me spasao :D nista nisam razumeo prvi tutorial, odlucio se i ja da probam da napravim pc grow box ,vec su unutra cooleri, samo jos da prepakujem sijalicu i otvaram dnevnik :)
peri.leeISTRAŽIVAČ

feb 2009.

zgodna je ovo fora sa 7v al ja sam probao i kod mene ne radi! ja i nisam neki elektroni ar pa bi bio zahvalan na pojaanjenju radi samo na 12 i 5v pa kako pobogu?
BeyondLEGENDA

feb 2009.

da, mogue da ne radi samo 7v, izgleda da mora biti neko troailo istovremeno i na 5v ili 12v. onda radi i 7v. Recimo kod mene su 3 venta na 5v, 1 na 12v, i dva na 7v. ako spojim i ova tri venta sa 5 na 12 onda ne readi niata.
bruno93ENTUZIJASTA

jun 2009.

ja sam nabavio napajanje, nasao sam ovaj tutorial i poceo sam ga modificirati ali sam naisao na problem ...... na krajevima zica imam 4 ovakva konektora sa slike i na sva 4 konektaru su jednako poslagane zice: zuta - crna - crna - crvena da li je sad meni svejedno koji konektor od ta 4 odaberem ili se razlikuju? edit: smanjio sam broj na 2 konektora jer sad kad sam raspetljao sam vidio da druga 2 idu iz ta 2 xD
BeyondLEGENDA

jun 2009.

svi imaju isti izvor, svejedno kojeg uzmea
bruno93ENTUZIJASTA

jun 2009.

ok .... hvala na pomoi! ;) napajanje modificirano i sad treba sklopit box :D
Kurblaj KanAMBASADOR

jun 2009.

Jel se mo~e i rjeait da se ~arulje spajaju nekako na napajanje. (Uvjeren sam da baa i ne poato ~arulje terbaju 220V izmjeni ne a ovo je 5-12V istosmjerne) Ali eto da pitam. Vi koji radite pc boxove s napajanjima od ra unala, zar vam ne zauizima to previae prostora u boxu i joa jedna stvar kako rjeaite uope vent kod ~arulja gore ako ostavite napajanje tamo di ina e stoji u ra unalu?
BeyondLEGENDA

jun 2009.

ima led lampica i halogenke za 12v, ali cfl nevjerujem.
bruno93ENTUZIJASTA

jun 2009.

ja sad pravim PC box sa napajanjem unutra i kako mi se cini ono uopce nece smetati ..... staviti cu unutra HPS 70W koji od ranije imam i upravo preko ventilatora od napajanja sam mislio improvizirati cool tube tako da stavim staklo debljine oko 4 mm u visini dna napajanja. meni se za sad sve cini super ali vidjet cu tek kad u potpunosti slo~im box :D
Che*LEGENDA

jun 2009.

taj hps 70w ce ti biti odlican za pc box,jos samo kupi bar 1x865 cfl
pizzapartyISTRAŽIVAČ

maj 2010.

ja ne razumijem ovo nikako.mo~e li mi ko na pm malo jasnije ovo objasniti? hvala.

avg 2010.

Poato ja nemam niti 1% znanja o spajanju zica i toga i meni bi trebalo malo bolje pojasniti. Koja je to uopce naprava za cega sluzi? Jeli je to Cpu fan . Izgleda ve e.. Video Bi bila prava stvar ako se nekome da molim vas da posta video kako instalirati ventilaciju.
r3wr1t3dISTRAŽIVAČ

avg 2010.

pozdrav, evo posto sam i ja poceo radit pc grow box, i iskoristio pc napajanje za ventilatore, 2x pc ventilator 12 v, mislio sam iskoristit isto napajanje i za rasvijetu. Znaci koristio bi 2 lampice od 12v po 25 w svaka... Ja mislim da bi napajanje izdrzalo sve to, samo pitanje je dali te lampice pasu za tu svrhu?

avg 2010.

Pro itaj ni~e gdje si postao o svjetlima koja se koriste.Zaboravi na 12v,za neato uzgojiti treba ti bar 100-200w i da radi na 220v! Savjetujem ti da se dobro informiraa,svjetlo je jako bitna i delikatna stvar,bez dobrog svjetla niata!Ako njega atedia atedia atedi e ti i biljka s rastom i vrhovima,a to ne ~elia,zar ne?:icon_lol: Samo itaj malo,polako,meni su biljke bile pod ovim prije nego sam doaao na vutru:rofl:
NumBdoTENTUZIJASTA

dec 2010.

cek samo malo ako ostaje taj jedan konektor sta sad ja mogu spojit samo jean 12v vent nato,kolko vidim da natom cd konektoru ima samo jean 12v soket? cemu tolka tortura napajanja sta jel potrebno sad posjec sve te zice ostale,sad malo da se vratim na rudimentalnu misao kak je weedran pokazao sliku konektora za maticu nanjoj se vidi da ima dva +12v utora sta nebi ja mogo iskoristit ite zice za spajanje ventova kao i svaku drugu koja prenosi 12v mislim nije sad da sam exspert il nesto al na prvi poglem mi se cini logicno? auf pitanja.....

feb 2011.

Sad ia itah ovu temu i naum mi padoae iste misli, fakat bi mogli na jedno napajanje po pet-aest venta vezati. Jel pre~iveo neko sa ove teme?
SekachAMBASADOR

feb 2011.

Naravno da mozes...mozes ih naslagati dosta...samo gledaj kolika je amperaza tih ventova...da zbroj struje koju zajedno vuku nije veci od onoga sto napajanje moze dati...to pise na naljepnici... =)

feb 2011.

Aha, lepo onda, taman se uatedi, danas sam gledao kod kineza neke transformatore, nema ispod 200 dind~i. Tek skupljam delove za box, im ga zbud~im otvaram dnevnik.
BeyondLEGENDA

feb 2011.

Mo~ea i puno viae, jedan normalan 120mm komp vent na 12v vu e 0.3A, zna i troai 3.5W, zna i na jedno klasi no komp napajanje od 350W bi mogao spojit 100 ventova da se svi vrte na full brzinama, kad bi ih stavio na manju volta~u onda bi gutali manje struje pa bi ih mogo joa viae komada staviti. Zna i mo~ea spojit viae ventova nego e ti ikad trebati i na neko najjadnije komp napajanje. Da, mo~ea koristit i taj konektoror, svejedno je, zna i tamo imaa isto +12 i "Masse" (crne ~ice koje predstavljaju minus -) (ne obaziri se na onu plavu ata piae -12, na to niata ne spajati). Zna i mo~ea koristiti i taj glavni konektor za mati nu da bi napajao ventove ili ove konektore za komp jedinice. Stvar je zapravo vrlo jednostavna, nije potrebno niata rastavljati niti rezati niti modificirati, to je samo estetike radi. Samo trebaa znati kuda spojiti ~ice od ventilatora i kako da se napajanje upali bez kompa, jer se nee automatski upalit. Zna i pogledaa ovu gore slikicu i spojia tako ~ice + i - od venta, ovisno dali ~elia 5 ili 12v (~uta je +12v, dvije crne ozna ene sa GND su -, a crvena je +5v, ovo ata sam dodao 7v mo~ea eksperimentirati s tim ako ~elia ali to zanemari ako te mota). Na taj isti konektor mo~ea paralelno spojiti koliko god ~elia ventova (samo da ne gutaju struje preko limita napajanja). I kad spojia vent na napajanje onda palia i gasia napajanje putem one fore prije objaanjene (s tim da naravno prvo upalia napajanje na njegovom glavnom prekida u koji ima na sebi, ako ima). Zna i na glavnom konektoru za mati nu naea zelenu i bilo koju crnu, kad ih spojia tad se napajanje upali i radi (to je "power on"), a smea i naran asta se spoje da bi napajanje registriralo da je sve ok, zna i "power ok" iako mislim da to zadnje nije uvijek neophodno na svim napajanjima. `ta joa nije jasno?

feb 2011.

Sve je jasno kao dan :)
NumBdoTENTUZIJASTA

feb 2011.

veri najs,sad sam da primjenim in real life,plus fino mi pada jel imam neiskoristena napajanje.
shokiISTRAŽIVAČ

mar 2011.

pozz Ja sam novi :) Mene kao nekog tko se ne razumije u elek. zanima mo~e li se iz ATX napajanja povui i standardno 220V? Ono, da povu em 3 ~ice i spojim obi an, najobi niji zidni utika ? Pa u njega timer pa ~arulje? Ili je ovo isklju ivo za 12/7/5 V? hvala
BeyondLEGENDA

mar 2011.

Ne ku~im koji je smisao toga?? ako ti treba 220v izmjeni ne struje tad ti netrebaju nikakvi ispravlja i, ali ako baa ~elia da ti ~ice za 220v idu iz atx napajanja tad ga se mo~e modificirati tako da ga otvoria i zalemia dodatne ~ice na konektoru s kojeg dobiva struju ali nema smisla. atx napajanje se koristi da dobijea 5 ili 12v istosmjerne struje
shokiISTRAŽIVAČ

mar 2011.

ja bih da mi iz boxa ide jedan kabel, i to onaj koji ide u napajanje. to je bila samo ideja, planiram iskoristiti stari punja za mobitel hvala i pozz
BadAMBASADOR

apr 2011.

spojio sam jedan 12cm ventilator na ac adapter od punja a mobitela koji daje 5.8v 700mA,to je to no ato sam htio jer je ventilator tih...e sad,koliko ih mogu naslagat na taj adapter? jel bi ialo joa 3 manja ventilatora na taj adapter?
gargamelPOZNAVALAC

apr 2011.

pogledaj koliko struje trosi taj vent koji si vec stavio, i to oduzmi od 700mA, i vidjet ces koliko ti je ostalo "fore"...
BadAMBASADOR

apr 2011.

Na punjacu pise 0.12amp a na ventilatoru 0.30amp...ventilator je 12v,neato mi govori da to neu moi izvesti. `ta da kupim za spojit 3 ventilatora? Samo da nije atx napajanje... neato od ega ne izgori cijela kua,neato sigurnije...
BadAMBASADOR

apr 2011.

1-2-3 ampera 12v AC-DC converter...pronaaao sam odgovor,nadam se da je to sigurno od po~ara :)

apr 2011.

Pozdrav svima! O sigurnosti napajanja iz kompa... Postoji li neki na in da se sistem osigura postavljanjem nekog osigura a (nisam baa doma sa strujom) ? Ne ujem baa esto da se ljudima zapale kompjuteri, nego jednostavno rikne to napajanje... I ja sam s velikom vjerom postavio svoje (400w) i veselio se jer u sve ventove napajat iz jedne uti nice, ali sad me malo lovi frka jer me esto nema doma... Jesu li ja i ac-dc adapteri ipak pouzdaniji?
gargamelPOZNAVALAC

apr 2011.

kvalitetno napajanje je daleko bolje od ac-dc adaptera... samo sto se cijenom ne isplati (kvalitetno napajanje kosta). napajanja rikavaju iz vise razloga, al po mom iskustvu ovo su najcesci: udar groma, lose provjetreno kuciste na losem mjestu, nestabilni naponi na mrezi. inace, napajanje se nece nikad uznojit od par ventilatora, dok ce ac-dc adapter uvijek bit na rubu snage, i grijat se adekvatno tome i sl...

apr 2011.

hvala ti gargamel , faith restored :D
BeyondLEGENDA

apr 2011.

svako atx napajanje ima razne zaatite ugraene u sebi protiv kratkog spoja, overloada ili pregrijavanja, i joa su u metalnom ku iatu, i ne mue se nimalo s par venta, prije e vas udarit grom nego e se to napajanje zapalit, u svakom slu aju su bolji izbor od ac-dc adaptera, oni su jeftiniji ali nemaju nikakve zaatite, kratki spoj ih lako mo~e zapalit, plasti ni su, slabi...

maj 2011.

ja koristim ac-dc adapter koji na sebi ima regulaciju volta~e 3-6-9-12 V. (****haus 120kn) na njega su spojena 3 Spire 120 mm venta (32kn kom vemil) i sve radi samo kad je na adapteru postavljena izlazna volta~a na 12V. bez problema gura ve 4 grow. imam neko napajanje od 400w pa u pokuaat sa ovim modificiranjem kako bih mogao spojiti joa koji poato e se uskoro ukazati potreba za veim protok zraka :thankyou:
gargamelPOZNAVALAC

maj 2011.

trebalo bi radit i na 6 ili 9 bez problema. da nisu serijski spojeni?

maj 2011.

Nisu, baa sam pazio na to da ih spojim paralelno kako bi svaki mogao potjerat na max broj rpm iliti 12V. al kad sam sve spojio netrzaju dok nedobiju 12V. i mene udi, a adapter ima izlaznu snagu od 1200 mA. :vb_smash:
dite_splitaAMBASADOR

maj 2011.

tnx evo radi ko novo :DDDDDD
BadAMBASADOR

maj 2011.

Imam pitanje...rasvjetu sam spojio paralelno...e sad mene zanima kako sam spojio ventilatore,dakle 4 ventilatora koji imaju po 3 ~ice ali samo 2 bitne,sve iste ~ice sam spojio zajedno pa ih spojio na pravu ~icu u adapter,isto tako s drugom ~icom od ventilatora,sve druge su spojene skupa od sva 4 venta i sve to spojeno na odgovarajuu odnosno drugu ~icu od adaptera...jeli to spojeno serijski ili paralelno? hvala!!!
gargamelPOZNAVALAC

maj 2011.

paralelno.
BadAMBASADOR

maj 2011.

Hvala !!! EDIT: kako spojiti ventilator koji ima 4 ~ice na adapter ac dc koji ima 2 ~ice a da ventilator radi punom brzinom? nisam valjda kupio krivi vent...spojio sam plus i minus...
BadAMBASADOR

maj 2011.

rijeseno,ipak radi najnormalnije...na kompu nije radilo bez fan controllera pa sam mislio da nee ni na acdc-u,ali vrti u punoj brzini :)

jun 2011.

Pitanjce: Imam vent 120mm i ima 4 ~ice, crna, crvena, ~uta, zelena...kak ih meusobno pospajat da mi vent moze radit na punjacu akumulatora koji ima 2 zice xD?
SekachAMBASADOR

jun 2011.

Crna ti je minus...a trebalo bi raditi jednako ako spojis bilo koju drugu zicu na plus od preostalih...jer su to zice vjerojatno od drugacijih dolaznih napona cime se kontrolirala brzina...

jun 2011.

Gle kad ga ja spojim tak on onak nekak zuji koda da mu fali ampera, brijem da punjac akumulatora nema dosta ampera jer to ubre od vena je 3 amperosa hahhah....
SekachAMBASADOR

jun 2011.

Punjac bi trebao davati puno vise od tih 3A(puno mi zvuci za vent), oni prije 10 godina su davali 4, a sada su najcesce 8 i 16... Moguce da ostale zice ipak sluze za nesto drugo od kontrole brzine...probaj spojiti sve tri istovremeno na plus, ili pojedinacno... A ako zuji, a ne vrti se, moguce da su se lopatice odvojile od rotora pa motor radi, ali ne pokrece lopatice...tesko je napamet pogadati, moze biti puno toga...

jun 2011.

Sunonwealth Electric Machine Industry Co.Ltd. Ovaj prvi u tablici je moj, ali joa nisam uspio niata izmisliti...Zna i crvena, ~uta, zelena i crna...kad spojim na sekundu malo trkne ventilator, ali nee ga okrenut joooojj....a navodno jako dobar vent :S EDIT: Isusa ti sad sam lud, probo sam sad spojiti i zavrti ga na 50 miliona okretaja i tak radi jedno vrijeme i sad vise nema boga da ga se spoji...
stevengerrardISTRAŽIVAČ

sep 2011.

evo ja uzeh 2 PC venta 12V i zanima me kako u spojit to na struju bez tog PC napajanja, di da potra~im neki adapter konektor za to...ina e imam 90Vx60`x60D boks i hoe li mi biti dosta 2 80mm venta za to? hvala! :sun2:
Z&NZMAJ

sep 2011.

Adapter uzmea u nekoj radnji koja prodaje elekroni ke komponente, tipa Chipoteka (Hr) i treba ti AC/DC adapter, po mogu nosti sa promjenjivom volta~om, tako da mo~ea podeaavati brzinu vrtnje ventilatora. 2 ventilatora ti nee bit dosta. Kakvu rasvjetu planiraa?

sep 2011.

Sta ce se desiti sa ventilatorom 12v kada ga spojim na adapter od 15v, pretpostavljam da ce se brze okretati, a da li je moguce da ce pregoriti!?
Z&NZMAJ

sep 2011.

Vrlo je izgledno da e pregoriti. Probaj spojit dva u seriju. Tako e se napon raspodjeliti i na svakom ventu ea imati oko 7,5V. Sporije e se vrtiti i manje buke raditi, a kako su dva, imat ea prakti ki isti uinak kao sa jednim koji se brzo vrti i radi galamu. Problem sa serijskim spojem je taj ato e oba venta stati ukoliko se jedan pokvari.

sep 2011.

Da li ima neka sema kako spojiti u seriju 2 venta, slabo se razumijem u elektroniku!?
Z&NZMAJ

sep 2011.

Ima :icon_mrgreen: Imaa li kod kue one lampice za bor ? Eto tako :) Dakle, uzmea dva venta, stavia ih jedan pored drugog, ~ute ~ice (kod pc ventova) ne spajaa, crnu sa jednog spojia zajedno sa crvenom sa drugog, crvenu sa prvog venta spojia na "+" na adapteru, a crnu sa drugog spojia na " - " na adapteru. Zato se zove serijski :) jer stavljaa troaila-ventove u niz odnosno u seriju.

sep 2011.

1. vent se okrece istom brzinom kao kada je ukljucen na 15v, a 2. kao da je na 3v (jedva da se okrece) :/ U svakom slucaju hvala, naucio sam kako da spajam serijski :)
Z&NZMAJ

sep 2011.

Da...a jbga :) Naj bolje da si pribavia neki drugi adapter :)
SpongeBongENTUZIJASTA

sep 2011.

ja sam svoje prikljucio s punjacem od motorola mobitela,tj s njenom ~icom.samo zalemia crnu i crvenu od punja a za ove od ventilatora,i radi. btw pises da 2 venta nisu dosta,mislim da jesu dosta za mid tower makar kakav ja radim,a i vise ventova nebi ni dolazilo u obzir poato onda nebi bilo stealthy,ni po izgledu ni po zvuku a ja radim max stealth box sad.
Nixa86LEGENDA

nov 2011.

hej ljudi evo i ja sam ugradio 120mm vent thermaltake ali je poanta sto ima blue led nije jak ,nije preporucljivo radi kada biljke spavaju ? posto ne stvara MRKLI mrak vec slabo osvjetljenje ? da li to smeta biljkama kada spavaju ? ili da ga koristim samo kada HPS ukljucim ?
Big LLEGENDA

nov 2011.

Kad je no biljci onda joj treba NO, moze doci do komplikacija u suprotnom ako se ne varam.... Al rae sa ekaj odgovor nekog iskusnijeg....

nov 2011.

Kad je mrak mora biti 100% mrak!!! Ima neka zelena sijalica pod kojom mozes i po noci raditi, ali ne znam kako se zove. Radje neka je mrak!

nov 2011.

Da i ja sam gledao zelenu sijalicu u nekom filmu sad ne znam u kom, msm da je to obicna sijalica samo zelene boje(nisam 100% siguran).
Nixa86LEGENDA

nov 2011.

Hvala vam dragi ljudi ma dobro kada je hps ukljucen moze i taj cooler posto hps ubije te plave diode da se niti golom okom ne vidi da svjetli kuler :D a kad ugasim lampu imam odlicne rezultate sa vlagom i temperaturom :) ma pitao sam posto me glava boli u sobi kada box otvorim previshe svjetla bash smara nekako :)) sa ovim bocnim ventom pala temperatura sa 29 na 27 !! mislim da je to do ibera:))

mar 2012.

pozdrav, kupi sam 80mm 12v pc 3 pin vent... spojim crnu na masu, ~utu na 12v i nee vrti.. ima joa jedna zelena ~ica to je senzor pa neznam treba li tu joa ata spajati.. uglavnom ima li itko odgovor gdje
BagaSoundISTRAŽIVAČ

mar 2012.

ljudi ja imam 4 kulera koja sam planirao ugraditi...:D 1 kuler ima crvenu,zutu i crnu,drugi zutu,zelenu i crnu i 2 imaju crvenu i crnu...O.o Pojasnite

mar 2012.

@BagaSound kako ih mislia spajat? serijski ili paralelno? SLIKA1: SERIJSKO SPAJANJE SLIKA2: PARALELNO SPAJANJE 362.IPB
matiaAMBASADOR

mar 2012.

pocetnik, bolje je paralelno spajat jer po tvom crte~u mu nee vrtiti punom brzinom ve e se snaga podjeliti
vutricISTRAŽIVAČ

mar 2012.

ako si siguran za raspored boja onda na zelenu dovedi +5v signal da bi se upalila tranzistorska sklopka... ako imas sliku ili model javi pa da ti to sa 100% sigurnoscu utvrdim. pozdrav @ Matia u pravu si pada brzina ako se spoji serijski @Pocetnik nije tacno pa mu za serijski spoj treba vise adaptera, mozda samo ja i sto se tice snage u mA
milutinAMBASADOR

apr 2012.

J3bea mi mater ako ja iata ovdje razumijem. Imam 2 ventilatora, imam napajanje. Ovo sa zelenim, crnim, te smeim i naran astim je donekle OK. Ali kao netko tko od svoje 9-e godine nije rastavio nikakav ureaj, niti je "spojio" iata, moram priznati da ne znam ime se to spaja. Dalje, taj konektor, KAKO spojiti s ventilatorom? Zavezati, zalijepiti? `ta kidati a ata ne? Evo lijepo ja sam uslikao materijal, pa ako netko hoce, nek mi objasni. Nemojte se ljutit ali mislim da ovom sajtu treba tutorial za izradu tutoriala. Cijenim trud i zelju za pomoci, ali trebate znat da su neki ljudi tudumi po pitanju elektronike i nije dovoljno rei "Pojedi juhu", nego "Desnom rukom uhvati kaaiku za onaj tanji dio, zatim je prinesi tanjuru (to je ono bijelo okruglo) pa uhvati malo tekuine, te pa~ljivo skupa s tekuinom kaaiku prinesi ustima, pritom pazei da se ne opr~ite. Ispijte sadr~aj kaaike, no ukoliko ustvrdite da je prevru, potrebno je prethodno lagano puhnuti u nj, pa nastaviti dalje." Hvala lijepo

apr 2012.

Milutine, smatram da je u ovoj temi (naro ito 1.i 6. postu) sve i viae nego dobro objaanjeno. Ja sam apsolutno neuka ato se ti e elektronike i joa manje fizike, ali sam prema ovoj temi bez ikakvih problema uspjela modificirati svoje napajanje i spojiti na njega 8 ventilatora. Ka~i ato ti to no nije jasno, mo~da uspijemo nekako rijeait. edit: pa neea valjda "vezat" dva vodia bez da ih zalijepia izolir-trakom
milutinAMBASADOR

apr 2012.

Moj vent ima kabel crveni, crni i zuti. Dakle trebao bih spojiti crnu s venta na jednu od crnih s napajanja. Onda ako hocu 12V (vent je 12V), spojim zutu s venta na zutu s napajanja. Samo sto meni kablovi, pogle na slici, zavrsavaju u nekoj bijeloj kockici. Nju trebam skinuti? Ovo sa spajanjem zelene i crne, pa smee i narancaste, ne znam cime se spoji. Vidim nekakvo zeljezo. Moze li bakrena zica, toga imam. A kad to spojim treba li to isto zamotati izolir trakom? Smije li izolir traka dodirivati te ~ice koje vire. I zadnje, kabel od venta je dosta kratak, 35-40 cm, postoji li nacin za to produljiti? Eto, sitne stvari ali kad neznam neznam :D

apr 2012.

Ma vidi, to ato si napisao vidi se da ku~ia ata trebaa. Za produljenje kabla mo~ea koristiti bilo koji vodi , tipa od starog punja a ili adaptera, malo mu skinea izolacije na vrhovima, skupa spojia, i NARAVNO zalijepia izolirkom ina e e te struja drmnuti (slaba je to struja 12 V pa ne brini, nee te ubit), ali mo~e doi i do po~ara ako se baci iskra na spojevima, zato se mora izolirat. Ako otvaraa ATX napajanje budi jako oprezan jer struja koja direkt ide iz kabla koji ide u zid (onaj crni debeli) je 220V i MO}E te ubit zato nikad niata ne otvaraj kad je spojeno u struju!!! Uglavnom, sve spojeve moraa zalijepit izolir trakom, a one bijele "kockice" mo~ea skinut, mada sam ja samo zapiknula direkt kabel iz ventilatora u tu rupicu i po potrebi im mijenjam volta~u (stavim crvenu ~icu iz venta u rupicu s crvenim kablom za 5 V, ili s ~utim za 12 V) pa mi je tako jednostavnije. Ako ne mislia mijenjat volta~u tokom growa, jednostavno zalijepi crvenu ~icu od ventilatora za ~utu od napajanja, a crnu za crnu. Spajanje zelene i crne i smee i naranaste mo~ea obavit tako da u svaku rupicu utaknea komad vodia savinut u oblik slova U...ili jednostavno odre~ea tu cijelu veliku bijelu "kocku" i spojia ~ice koje trebaju bit spojene, a ostale odre~ea i izoliraa vrhove...ugl. sve to piae ve u ovoj temi pa da se ne ponavljam, uzmi napajanje u ruke, pro itaj joa par puta i sve e ti sjest na mjesto.
milutinAMBASADOR

apr 2012.

Mislim da kockicu na kablu od ventilatora. Kako si uspjela to "zapiknuti" ? :)

apr 2012.

Ma pusti kockicu, ne treba ti, odre~i ju :icon_lol: Odre~i ju i skini izolaciju na vrhu kabla da doea do vodi a i taj dio bez izolacije zapikni u rupicu, ali tako da i dio izolacije ue unutra i da se sve skupa vrsto dr~i, ako se ne dr~i, onda rae skini "kockice" na oba kraja i zalijepi vodi e izolirkom. Gledaj na to ovako...plastika od kabla nije vodi , ono metalno unutra jest. Struja te e kroz metal, kroz plastiku ne, zna i bitno da se dira metalni dio ~ice venta sa metalnim dijelom konektora (ili ~ice) na napajanju i da je sve skupa dobro izolirano, tj da se metal kroz koji te e struja na dira s tobom :icon_lol: !
milutinAMBASADOR

apr 2012.

Yes, maam. Ia upao sam sve iz kockice i sad je jasnije :) Je bilo ocito al bilo me strah da ne s***** vent. Selotejp ne moze posluzit kao izolir? Ako ne, moze li se nesto improvizirat, ~vaka i sl. ? Nedjelja je a supermarketi nisu blizu :)

apr 2012.

Nemoj ~vaku, zaboga :rofl: ... stavi selotejp za prvu ruku, ali odi sutra u market i kupi izolirku, koata pol eura.
matiaAMBASADOR

apr 2012.

Sine milutine pa otkud sa ~vakom:ludaci_lol:. Ako te baa toliko zeza to spajanje probaj nai nekog pouzdanog ko e ti to spojiti i pokazati za drugi put, sretno. A tebi dreamerice REP+ za objaanjenje i trud.
milutinAMBASADOR

apr 2012.

Kupio sam ima na benzinskoj. Ali zato neam kabela za napajanje. Morat cu izvadit kabel iz ovog kompjutera. :D `ta ja znam, u filmovima uvijek neke James Bond/John McClane aeme sa ~vakama.
milutinAMBASADOR

apr 2012.

ne radi :/ na sekundu se okrene ventilator napajanja pa stane. isto se mrdne i ovaj pravi ventilator ali se jedva pomakne. i nista

apr 2012.

Nisam prije vidjela post, jesi u meuvremenu uspio rijeait? Mo~da ti je neki spoj s ventom bio slabo zaljepljen pa se i napajanje prekida?
milutinAMBASADOR

apr 2012.

Kupio sam 12V adapter za 60 kuna i spojio oba 2. Uzeo sam jos jedan za upuh i njega spojio. Za sad je 0.51 A / 1A iskoristeno. Moze ih jos dosta stat :) p.s. napajanje sam bacio u smee
SmokeyThePotPOZNAVALAC

jun 2012.

Pozdrav ekipa !.. Evo radim jedan mali pc boxic za klonove i seedlingse !... Sve sam vec spojio iz prve rade mi sva 3 ventilatora od 12 V ali naime jedan coolermaster 120 mm mi nekako sporije vrti pa , cak sporije od ovog 80 mm ... Coolermaster ima 3 ~ice > crvena , ~uta i crna ad ga mu spojim crvenu na ~utu od napajanja vrti ok , kad spojim tu istu crvenu na crvenu vrti jos sporije vjerovatno jer je ~uta 12v a crvena 5v .. pokuaao sam cak spojit crvenu od venta sa ~utom (napajanje) + joa ~uta od venta sa crvenom od napajanja ta kombinacija mi ne pokazuje ista brze iako mislim da mi je tada pala voltaza na 7v !? ... neznam ili je vent slabaaan ili ata !.. Pretpostavljam da ~uta ~ica od coolermastera je ground !? ... druga 2 vent od 80 mm imaju po 2 ~ice i rade perfectno (jedan cak ima jednu ~utu ali nisam spojio)

okt 2012.

VRlo korisne informacije.... :)
Sasha.ENTUZIJASTA

nov 2012.

prijatelju htio bih te pitat dali ti napajanje radi joa uvijek na 7v+,ili si zapalio box i kuu,naime nemo~ea dve faze razli ite vata~e ufazit u jednu,mo~da sam lud i nek me neko ispravi ali to je nemogue spojit +12v i +5v = +7v zapalit ea nekome kuu...
Sasha.ENTUZIJASTA

nov 2012.

PC ventilatori: crvena(crvena mo~e na nekim ventilatorima bit i zelena sa crnom i ~utom)je plus(+) ~uta (povratna info ra unalu za broj okretaja venta) crna minus (-) zelena (samo na novijim ventovima koji su za procesor a slu~i za regulaciju brzine okretaja koju kontrolira mati na) PC napajanje:crna minus(-) crvena 5v(+) ~uta 12v(+) Na napajanju lociraj jedinu zelenu ~icu pa ju prere~i oguli spoji s bilo kojom crnom iz napajanja...to je to...i da nikad uo za 7v(+) iz napajanja da se mo~e dobit nekim brianjem ~ica i ureaja....

nov 2012.

Mislim da bi to trebalo radit bez problema...... na crvenu ~icu spojia 12v+ a na crnu 5v+........ i nema opasnosti od zapaljenja i sl.... a mo~da se i varam.....
Sasha.ENTUZIJASTA

nov 2012.

napajanje se gasi..... probaj....izazivaa tako kratki spoj a ti i dalje spajaj...

nov 2012.

Dakle ne varam se.... Evo baa probao, i vidi vraga, radi!!!! NIje mi jasno o kakvom kratkom spoju pri aa?????
Sasha.ENTUZIJASTA

nov 2012.

kakvo ti napajanje koristia????? u stvarnosti me ne interesira jer sam probao na 500w,400w 200w na sva tri se napajanje ugasi,a i ako sam u krivu dobro za vas....

nov 2012.

EVC mil 400w, plaeno 100 kuna....
Sasha.ENTUZIJASTA

nov 2012.

naso na netu da mozes i da je sigurno ali to vrijedi za starija napajanja ne i novija koja imaju neku zastitu....a dobro....istina...

nov 2012.

Napajanje je novo, kupljeno samo za ovu svrhu...... Uglavnom, mo~da novija i imaju neku zaatitu, ali ovdje nije rije o kratkom spoju, i ako si spojio sve kako je navedeno u prvom postu, trebalo bi aljakat.... osim ako.....
Sasha.ENTUZIJASTA

nov 2012.

evo jesam malo iso eprkat i spojio sam sve kak treba i radi sa dva venta ok no kad spojim trei uspori se vent na napajanju,kad spojim etvrti dva se jedva vrte druga dva stoje a vent od napajanja jedva se vrti....pa je moj opet zaklju ak kako je mo~da i ok s dva venta na 7v+ al ne viae jel bi samo napajanje izgubilo hlaenje pa potom mo~e do i do nekog zapaljenja....
Direktor skoleISTRAŽIVAČ

maj 2013.

Evo da i ja podelim iskustvo sa drugima po pitanju ove teme. PC ventove ( 3komada) sam prikljucio na napajanje kao sto je i napisano u uputstvu na pocetku. Sve radi bez problema, dakle jako je bitno da uradite onu pocetnu stvar a to je da povezete sa onog sirokog konektora crnu i zelenu kao i braon i narandzastu.Obezbedite ih sa izolirom. Kada se to zavrsi birate sami koje cete konektore koristiti, ja nisam sekao zice samo sa uzeo i zice ubacio u odgovarajuce konektore, dakle zice sa ventilatora: crna ide u konektro gde je crna zica a crvena(ili zuta zavisi od ventilatora) nju stavljate na zutu zicu ako ocete 12v a ako hocete 5 v onda stavljate crvenu i to je to... Sve sam naravno obezbedio sa izlori trakom. Ukoliko imate ove novije ventilatore sa nprd 4 zice, samo crnu i zutu spajajte ove ostale su nebitne, one regulisu kolko ja znam broj obrtaja venta itd... Preporuka svima je da ako seku neke zice itd da svaku koja im ne treba obezbede lepo sa izolir trakom kako se ko zna zasto slucajno ne bi dodirnule neke dve zice koje ne treba da se dodirnu.

sep 2013.

pozdrav ljudi namjeravam kupit pc fan controller cijena oko 100kn evo i slike i sad me zanima dal je mogue taj kontroler spojiti direktno na uticnicu preko nezz nekog adaptera ili nesto slicno SAMO da netrba ici preko mati ne jer se inace tako spaja..... evo i specifikacije dolje... Povezivanje 4 ventilatora MAX output po knalau : 0.7A Maximalna volta~a po kanalu: 10W Max domet po kanalu: 5-12V Dimenzije: 06*102*25 mm Osvjetljenje led plavo Boja: crna
Big LLEGENDA

sep 2013.

A koja je snaga tog kontrolera to ne piae, piae samo output za ventove (koji ti je 0.7, rae nai nekog od 1.0 al dobro). Poato je max domet po kanalu 12v pretpostavljam da je i ureaj 12v pa mozes normalan adapter od 12v nac i to je to nikakvo napajanje iz kucista

sep 2013.

kontroler se napaja preko molex konektora.. to je sve kaj mogu reci reko bi vam vise al neznam zato sam tu da vas pitam dal ga je neko koristio :D

sep 2013.

pitao sam covjeka dal se to moze tako napraviti i reko je da da ...ovaj fala na odgovoru :D btw ak bu nekog zanimalo uredjaj dodje oko 100 kn ....netrebate se zajebavat previse s spajanjem samo vam treba adapter od 12v da mozete spojit kontroler na struju ili prek pc sa molex konektorom.....

jun 2014.

Imam problem napajanje je ukljuceno i radi.Ali ne znam kako da prikacim kuler na njega?Malo pre sam na sekundu uspeo i upalila se dioda ali samo na trenutak.Imam crnu , zutu i crvenu zicu , u koju ide crna u koju crvena?

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se