VUTRA
ForumUzgajanjeOpremaJos jedan: DIY E27 LED v1 (bez grla)
LEGACY

Jos jedan: DIY E27 LED v1 (bez grla)

184 odgovora10,992 pregleda
sone1ZMAJ

apr 2022.

Pozdrav :rolleyes:, evo i moje verzije panela, pokusacu da docaram korake izrade i sta je manje/vise potrebno, ako nesto izostavim pucajte, pa resimo zajedno :) Panel je bio tipa daj sto pre i daj sta imas, sve sto sam trebao da kupim od materijala bili su kablovi, prekidaci, krune (testere) za drvo i naravno sijalice. Odgovor na pitanje zasto bez grla je: visina. Takodje v1, jer vec imam ideju za v2 da ustedim mozda jos +-5cm, al to cemo neki drugi put. Panel je dimenzija 64x64cm i radice u boxu 80x80 Sijalice su 12W 1050lm 25kom = 300W, od toga 12x 3000k, 9x 4000k i 4x 6.400k Za pocetak vam treba tabla/ploca od drveta debljine 15-20mm i stolar ili usluzno secenje gde kupujete materijal, ukoliko ne posedujete sami cirkular-kruznu testeru. Kada odsecete na zeljenu meru, bice vam potrebni kruneri da probusite rupe, ja sam koristio 38mm, jer mi 50mm deluje kao da ce prenositi vise temperature na drvo, a kasnije na slikama su cetiri u sredini od 80mm, pa ako bude potrebe mogu staviti pc ventove Ovo su mere kod mene i raspored sijalica Posle toga treba rastaviti sijalice, obratite paznju sa skalpelom, da ne presecete krajeve zica, jer su dosta kratke, pa je teze zalemiti kasnije, ja sam uspeo samo na dve Koristio sam najjeftiniji super lepak da pricvrstim sijalice, na 2 do 3 tacke bi kanuo i to je to Obratite paznju da li su plocice lepo zalepljene pod 90* u ravni sa plastikom, jer po tome sam ih ja centrirao, ne bi li sto manje vodile svaka svoju politiku E sad elektrika, potrosio sam oko 3.5m licnastog 3x0.75 i oko 2m 2x0.75 kabla, za izolaciju sam koristio termo buzire od 3 do 6mm i spojnice od 3 i 5mm Sema za prekidace je na slici kako sam ja izveo, ako nemate papucice/zabice i kljesta za iste mozete i zalemiti zice Kada pocnete da lemite mozete birati nacin, na koji vam je lakse da povezete sijalice, plava zica je primer gde bi isekli komade malo duze od udaljenosti sijalica, dok se savije itd ode koji cm, pa tako jednu za drugom dodajete i lemite Braon zica je iz komada pa sam svakih malo skidao izolaciju, ovde jedina mana je prilikom ponovnog lemljenja je buzir, trebali bi cvikati zicu u blizini i nju opet zalemiti, ali meni je izgledalo urednije pa sam tako radio Na kraju ako lemite zice na prekidace mozete staviti luster klemne, kao na braon zici, pa tako povezati glavni kabel za struju Za prekidace sam koristio L profil 20x20x2mm duzine 60mm Treba ce vam i kuke za drvo sa kojima cete obesiti panel, tipa 5x40mm ili 5x50mm Test pocinje za koji dan, pa cemo da vidimo sta kaze u narednih par meseci :)

apr 2022.

Svaka cast na prikazanome, cijenim diy i vlastiti rad. Sve je precizno i pedantno slozeno. Svida mi se ovo rijesenje sa prekidacima i posebnim bojama, dode ti kao dimmer. :clap::
BizzzoZMAJ

apr 2022.

Ovo se zove tema. I ovo se zove panel. Od sada tko ima pitanje bezveze oko sijalica i spajanja i planiranja i svega. 20 bodova ide direkt :D Onih 5 svi kad tad dobiju :D Svaka cast sone!
profesor123ISTRAŽIVAČ

apr 2022.

Odlican panel.Samo me zanima dobijas li sva 6 zasebna rada,kombinacijom prekidaca?!

apr 2022.

Svaka ast majstore, postidio sam se svoje izvedbe u glavi:respect::respect::respect:
sone1ZMAJ

apr 2022.

Hvala drustvo, a mislim se necu ga valda dva puta praviti, pa nek bar jednom bude dobar :D @profesor123 biras kako hoces, a dobijes 7 kombinacija + ne mora da radi sve kad ne treba :) a moze se povezati i da pali jedno za drugom, onda prvi prekidac daje struju drugom itd, pa ako prvi ne radi nece ni ostali, spajanje u seriji
profesor123ISTRAŽIVAČ

apr 2022.

Uh,to cu morati malo da ispitam (mislim na povezivanje prekidaca).U svakom slucaju super odradjeno,jos bolje prezentovano.Svaka cast
sone1ZMAJ

apr 2022.

Ako moze, ubacite sliku u prethodni post, a ovo brisite. Hvala

apr 2022.

Svaka ast na detaljno opisanom i odlicno napravljenomislim da u i ja sebi napraviti napraviti isto samo sa grlima.
sone1ZMAJ

apr 2022.

Vidim da ima malo zbrke kod novih clanova, pa da pojasnim jos par stvari ponovo po koji put Sve boje ili temperatura svetla mogu da se koriste u svim fazama tokom growa, odgovor na pitanje da li mora ova ili ona je: ne, u sustini ne mora. Ali boje koje navodimo su efikasnije u odredjenim periodima rasta, te ih tako raspodeljujemo. E sad malo cu probati slikovito da docaram, kako bi upamtili lakse. Pocinjete sa vecim brojem, znaci faza vegetacije-growth = 6.5k, tranzicija ili ti strech = 4k, a za cvetanje-bloom = 3k-2.7k E sad druga zbrka je kako da raspodelim boje i koje da palim? Paaa mozete kako hocete, iskoristite mastu, budite kreativni, prilagodite teoriju i praksu, tipa da li cete vegetirati jednu ili 4 biljke i koliko dugo, dimenzije boxa i pokrivenost istog, kakav je strain, a kakva vasa visina, itd itd Evo tip gde bi bilo samo 4k i 3k, ali bi koristio 3 prekidaca, prema pokrivenosti, ali ujedno bi mogao i da menjam spektar 1. 48W 4k 2. 96W 4K 3. 156W 3K I sad se zapitam treba li mi 150W 4k ili 150W 3k jer biljka nece da se izduzi, a u fazi vegetacije je :)
Novi 4444ISTRAŽIVAČ

apr 2022.

Citam ovo ali priznajem...nemam pojma sta citam jer ovo prvi puta tadim u zivotu i tek pocinjem uciti pa mi je svaka info dragocjena,uglavnom ,vezano za rasvjetu...naime...pripremam box,tj radim ga od ormara...dim. 50×65×150,sve ce to biti low budget...pa me zanima najvise...za taj prostor,neki minimum,posto je sve low budget,koliko bih trebao staviti led sijalica e 27,koje snage,lumena,luksa ili cega vec...znaci neki minimum a da ima koliko toliko svrhu...eto...ako je ko voljan podjeliti kakav savjet...zahvaljujem unapred...za sada imam spremljeno 6 grla...sijalice jos nisam kupovao...

apr 2022.

12 grla 3×4 raspored, 10-12W sijalice. U širinu 3 po 20cm razmak između. U dužinu 4, 17-18cm razmak između. Možeš sve po 4000K uzet, mislim na spektar svjetla sijalice.
Novi 4444ISTRAŽIVAČ

maj 2022.

Uzeo sam led sijalice...sa grlom...moram li skidat,rezat onaj balon ili jednostavno zasarafit sijalicu...mislim da to sa rezanjem necu napraviti bas dobro...moglo bi zavrsit sve u smecu...a nemam bas love za bacanje trenutno...a nemam iskustva sa lemljenjem bas tako da nisam uzimao one bez grla...

maj 2022.

@Novi 4444 trebalo bi da skines plastiku-balon jer puno umanjuje jacinu svetla....i ne moras da skidas deo gde je grlo pa da spajas-lemis zice,nego samo skines balon... ako pogledas gornje slike videces kako kolega @sone1 skida plastiku... evo ovako...
Novi 4444ISTRAŽIVAČ

maj 2022.

Sarafciger?super...nadamnse da necu sjebat nesto
sone1ZMAJ

maj 2022.

Krenes na par strana malo po malo kao konzervu, kada skontas gde je lepak najslabiji tu pocnes gurati plastiku pod uglom kao da pravis polugu, bas kao na slici :)
Novi 4444ISTRAŽIVAČ

maj 2022.

Odlicno,hvala na savjetima...jbg kad tek kreces u sve to...svaki info je dragocjen

maj 2022.

Pozdrav na ita e teme. Svaka ast autoru. Napravio sam i ja panel, ali nije ovako uljudan ve od daa ica. E sad, imam nesigurnost. Panel mi je 60x50, a box 66x60. Sijalice ak prelaze preko okvira panela i dolaze na cm od zida boxa. Vidim da su kod tebe sijalice ak u iveru, ato me tjeai. Ovo moje joa nije u pogonu pa ne znam, ali me interesuje da li toplota od sijalica oateuje iver? Da ne izbije po~ar
theGanjaManAMBASADOR

maj 2022.

od led sijalica ne. imaju nisku radnu temperaturu.
dubi1312LEGENDA

jun 2022.

Pozdrav,@sone1 jesu ti ovi pc ventovi za biljoze ili za puhanje po zaruljama?
sone1ZMAJ

jun 2022.

Ventovi su tu da "kao" ohlade panel. Tj ideja je da ne ostaje ispod topao vazduh, nego da vuku i salju gore, kolko tolko. U sustini nisu potrebni, ja sam ih imao pod ruku pa sam iskoristio ;)

jun 2022.

Odli no odraeno,nemam re i. Jedino je vent ovde nepotreban,da je od gore pa da hladi panel, O.K. ovako nema neku veliku svrhu. Ali ako to zanemarimo,sve desetke,alal vera care. Mo~ea na mesto ventova joa sijalica ,a ventove izmesti. Napravi joa jedan i poka~i kako se to radi :respect: ::listomahanje::
ZlatnikLEGENDA

jul 2022.

@sone1 planiram da kopiram :) mozda jjedino promenim plocu i stavim na letvice ali jos razmisljam o tome zbog toplote jer su dani pakleni, gledam prvu sliku kako si postavljao jacinu sijalica jesi li menjao nesto u rasporedu? Po tvom dnevniku sto sam gledao super se pokazao led :)
sone1ZMAJ

jul 2022.

Nisu ni letvice lose, odlazice lakse toplota, mada sada je pretoplo, a zimi sam dogrevao cak Nisam, ali bi promenio odnos boja u korist 3k, a mislim da stavim na coskove malo jace, 14-15w, u sredini ove 4 od 6k bi promenio u 4k ili 3k i to 9 ili 10W
ZlatnikLEGENDA

jul 2022.

Sad me stavljas na razmisljanje, mada imam nekih 20 dana dok stigne pismo od some :) da sve to spremim. Ako smislis nesto novo obavesti da kopiram a posle dok steknem malo iskustva pocecu i ja da isprobavam
sone1ZMAJ

sep 2022.

V2 + booster switch :D Izbacene 6.4k, a 4k sa coskova premestene na njihovo mesto. Na coskove ubacio 3k 15W 1300lm na jos jedan prekidac (ukupno 4 sada) Ostavio sam minijature jer se bolje vidi.
ĆyroZMAJ

sep 2022.

Izrada svog panela mi je znanstvena fantastika, ali ovo je gust vidit. Stvarno preljepo. :respect:
sone1ZMAJ

sep 2022.

Trenutno kada bi mi neko poklonio ne znam kakav panel, bukvalno bi plakao za ovim :D ulozio u njega malo znanja, malo novca i malo vremena, a on meni vratio mnogo :) neprocenjivo :)

sep 2022.

Cim kupim sutra ono svrdlo u bauhaausu idem tako napraviti od iverice. Zanima me, koliko se jako griju same ~arulje u kontaktu sa drvom ili ivericom? Pretpostavljam da nebi trebalo jako kurit, max 70-80C , a to mislim da nemoze nista spalit. Ja cak mogu koristiti jedan specijalni selotejp sa posla za shirnk foliju, dr~i brener, a toplina ja e aktivira ljepilo. Znaci, sto toplije, bolje grije. Doduse ja cu na grla, jer mi je prevelika jebada rezat ~arulje, a sve vec imam Sad mi je od one poleine ormara panel :D
sone1ZMAJ

sep 2022.

Vidi mozda grlo jos prenese temperaturu, a ovako sada mogu reci da su ko solja vruce kafe, taman da srknes i vratis na sto, tipa 40-50C :) ove od 12 i 9w su manje vise slicne, 9ke mozda tek tek koji stepen nize. Sada bas cekam da se ugreju 15ke :)

sep 2022.

moje su od 9, 9,5 i 10w, kako koja. Ma glavno da je fire proof, mozda ga upalim i ovakvog, ali imam ivericu i ateta ne iskoristiti stari namjestaj :D Moram to svrdlo kupiti za buailicu, nikako da se natjeram u bauhaus. Djeluje vrsto i kompaktno tako, to mi je bitno, da mogu sigurno ostavit danima da ne brinem o :whato::

okt 2022.

Hvatam se posla,ovo je neato prekrasno :D .Prije nego sto odem kod starog po lemilicu i borer za drvo imam pitanje.Radit u panel u boxu 90x90 pa onako onda da ja radim 74x74 tako da i ja dobijem razliku izmeu panela i boxa 16cm ili da koristim iste gabarite kao ti:rasta:

okt 2022.

Mislim da ti po 8 cm sa svake strane lufta super, probaj poceti stavljati ~arulje od rubova prema sredini. Ja cu uz svoj napraviti joa 2 modularna sa po 4 ~arulje , pa da mogu fino atelati intezitet
sone1ZMAJ

okt 2022.

Iskopiraj iste dimenzije, bice lakse da manevrises :) Da je box 100x100 onda bi dodao jos jedan red, tj 6x6 ;)

okt 2022.

Vidi sone1 jasno mi je za redove,nisam ni mislio dodavat red sijalica,ostavit u isto 25 komada samo sto u ih rasporedit po panelu 74x74 a ne 64x64 kao sto si ti ,posto e se Grow odvijat u veem prostoru od tvog pa sam samo dodao tu razliku a ovo e sve biti Copy/paste ::listomahanje::
sone1ZMAJ

okt 2022.

Napravi razmak onda od 15cm ili cak 16cm izmedju sijalica, umesto 12cm, da iskoristis povrsinu boxa od ivice do ivice. Ovde imas viska drveta okolo koji ce bespotrebno blejati, a tu je najslabiji intezitet, jer nema sledeceg reda da preklopi i pojaca ;) Nije, nit izgleda, al bude to glomazno kada krenes da montiras, pogotovo ako nemas trecu ruku, pa gledaj da nemas taj visak bzvz

okt 2022.

Ok,palo je i to meni na pamet zato ne srljam i savjetujem se sa vama.Budem prepravio,tipa da mi ostane centimetar viaka sa strane i to je to :D

okt 2022.

Danas nabavio plo u za abe 73x73,obilje~io ju i izbuaio tako da me taj dio izaaao 0,00kn.Ovih dana moram kupiti ~icu,prekida e i led ~arulje 25komada :whato:: .Sone brate vidim da si mijenjao kelvine vamo tamo sad sam zbunjen pa ne znam gdje si koju ~arulju stavio i koje sad da kupim?ovako moj panel izgleda 73x73,rupe su 38fi a ove 4 su 60fi za nedaj boze,kao sto si rekao udaljene su 16cm jedna od druge tako da sam kvalitetno iskoristio veli inu panela:rasta:
sone1ZMAJ

okt 2022.

Od 15w su iste diode, samo ih ima vise, pa ispada extra kombo :)

okt 2022.

Aaaaha,ovaj rad znaci

okt 2022.

Ti si cijeli u nacrtima :D Sam izbuai i rokaj, nemora bit na pi 10 desetinki
BizzzoZMAJ

okt 2022.

Nemora, ali ato bi bio aljkav, povrsan i prosjecan ako ne mora? Svasta i ti.

okt 2022.

E ovako moj led 250w,73x73 za box 90x90x180,skucan za par dana :) Radi na jedan prekida jer tako sam odlu io,~ice nisam lemio i vrlo jednostavno se odspoji i prilagodi na odreeni tip svjetla :whato::sto mi je i u planu tokom rasta biljke pa e mi to biti izazov tokom growa a i uvijek se sve mo~e narihtati u hodu.~arulje su 10w 1050l 25komada.16 od 3000k i 9 od 4000k.rupe su fi 38mm za ~arulje a za ventove ili protok zraka fi 60.koristio sam plavu i crnu ~ica cca 4mx0.75 za spajanje ~arulja.ja sam zadovoljan iako sam u po etku spajanja zakomplicirao si ~ivot sa shemama ata i kako odlu io sam ovako,na ovom u u iti i onda kad dodje vrijeme lako se po astim sa nekom pilom od rasvjete,eto to je to sto se ti e mog panela.~ivi i zdravi bili ::listomahanje:::vutra:
BizzzoZMAJ

okt 2022.

Svaka ast. :)
sone1ZMAJ

okt 2022.

Super je :) nemam pojma kako ces pomerati panel gore dole, ali pazi se tih spojeva sto nisi izolirao... da ne bude :whato::

okt 2022.

Sa lancima u ga dizat gore dolje,idu 4 kukice i lanci :rasta: E sone ovako u pomjerati visinu panela kao sto sam iskoristio policu koja je bila oateena pa sam ju sredio i stoji ve dugo vremena :rasta:

okt 2022.

Pozdrav svima.... Imam pitanje vezano za DIY. Dali bi 20xV-Tec Samsung ip od 3000K 11W 1055lum. Bilo dovoljno za ormar nutarnjih dimenzija 75cmx45cmx200cm. I dali u nutra stanu 1,2 ili 3 biljoze. Zdravi i veseli bili. Hvala
sone1ZMAJ

okt 2022.

I vise nego dovoljno, to je duplo manja povrsina, a samo 100w manje. Samo ne znam gde ces da ih uglavis, ovako na pamet tu ti stane od 15 do max 18 sijalica. Ako imas tolko visine mozes i jace od 11W Ne bi bilo lose da uslikas sijalicu bez poklopca. Vidjao sam neke sijalice kao da imaju COB na sebi i spominje se Samsung, meni se to bas i ne svidja

okt 2022.

Pod time mislim da se čipovi ne mijenjaju. Nego da 3000K odrađuje sve. Riječ je o auto curama. Živjeli... Mislio sam odraditi s 10 i dodati još 2-4 kom od 4000k. Na poseban šalter i poslije ih isključiti. A s druge strane sam višak mislio pobacati po dužini stijenke (pod cca 45°) koja je 75 cm.
sone1ZMAJ

okt 2022.

Ok su ove sa slike. Mozes 3000k od pocetka do kraja. Ali onda kazes da bi dodao i 4000k, ok, samo zasto bi ih posle gasio ? A ovo pod 45, ako bas zelis mozes probati, cuo sam da kazu da ne valja zbog preklapanja itd itd

okt 2022.

Ma ostajem na 3000k. Joa pitanje. Koliko bi trebalo takvih komada na tu dimenziju boxa? TNX

okt 2022.

Sa tom airinom (45cm), jedna biljka (max dve) u 25L+ pot, Scrog (mre~a), i ato ono ka~e Bizzzo - prst u uvo do kraja :) Uobi ajena formula je 30W - 50W po kvadratnoj stopi (cca 30cm), viae je uvek bolje pod uslovom da turia i dimer, ili eventualno da dodajea sijalice kako raste njihova potreba za svetlom Sretno!
sone1ZMAJ

nov 2022.

Ne znam da li sam spominjao, ali nemojte se drzati striktno mog panela i jacine sijalica, jer sam iz bojaznosti od visine, koja je 120cm birao 12w. Sad bi napravio jos jedan zimski sa 15w, a da mi je 180-200cm visine bez razmisljanja i do 18W bi koristio ;) Stvar je u losoj efikasnosti sijalica, u smislu da dosta ode na toplotu, koju emituju u pravcu svetlosti ;) zato je gw kod istih manji ;) Sad kolka je ova formula koja se vodi kao standard? Ja trenutno peglam 310W na 80x80, a osecam da bi mogo glat 350+ :)

nov 2022.

Na kojoj visini od najveeg vrha budu? Kako ih dr~ia u stvari...
MravakLEGENDA

nov 2022.

Dakle po toj racunici, sad smo na nekih 550W/m² sa e27... Meni se isto cini da moze jace od 300W/m², sve ovisi o diodama mi se cini. Ja drzim trenutno 15W zarulje na udaljenosti od 35-40cm i nema nikakvih problema. Edit: tu mi izadje ako je vjerovat mobitelu i app oko 15000LUX 400-450PPFD tj oko 30DLI Edit 2: razlika u temp bude 2-3°C na visini krosnje i dnu boxa s tim da mjesa stupni ventilator (na prvoj brzini) mozda ga malo pojacam sad su biljke vece
sone1ZMAJ

nov 2022.

Oko 27-28cm, ako nisu otisle jos gore ovih dana, tu je oko 30-31C, dok za 20-30cm nize u boxu bude 26-27C. Razmisljam o ventilaciji. . .

nov 2022.

@ mravak Kak se zove to no app s kojim mjeria LUX

nov 2022.

@vladek1980 za android "PPFD meter"
MravakLEGENDA

nov 2022.

Imam dvije i obje mjere jednako, iako bilo bi ih dobro prvo bazdarit... Po poznatom izvoru svjetla nastimas... Ili najbolje sa nekim lux metrom provjerit mjerenje Kad odgovaras samo pocni pisat dole ispod u kucicu... nemoj stisnuti "reply" jer se nepotrebno citira :D
sone1ZMAJ

nov 2022.

Bome, osle one gore, sada proverio, na 23-24cm su najblizi. @mravak ove od 15w cak stoje blize za 1cm zbog malo drugacijeg oblika ;) Hmm... nista, moram senzor, bocu, ventil i regulator jos da resim pa peglamo na 15cm :D
h0ndaZMAJ

nov 2022.

Vladek rade onda kreni sa 4soma k i do kraja, ipak nesto vise plavog bi moglo pomoc u vegi nego da odmah ides sa 3soma,al izgurat ce svakak. Ove pod kutom nemoj stavljat moglo bi doc do hotspotova ako ce se preklapat s ovima sto svjetle od gore.

nov 2022.

Naru ene su... h0nda. Drugi puta, vrlo brzo izgleda radim joa jedan ok 4K... Ali joa stignem u ovu turu ubaciti koju ledicu (3-4kom) od 4K. Skoro sam zavraio Al Led letvice. Kad budu gotove bacim sliku. Ipak treba se prirediti ako `vabo sad 1.1.2023 legalizira... Trenutno prireuje ostalo (Sjeme, Zemlje, Zrak, Navodnjavanje). Spreman se napraviti joa jedan isti takav ormar, po etkom slijedee godine. Onda e biti cca 75x80x200. A ako `vabo ne legalizira, jebiga eto me opet u prekraaju. I samo s jednim ormarom.

nov 2022.

U kona nici malo skuplje izae, ali ove panele se po meni isplati raditi sa grlima baa iz tog razloga ato uvijek i jeftino mo~ea regulirati snagu i kelvina~u sa dodavanjem , odvrtanjem ili mijenjanjem ~arulja. Npr 3000, 4000, 6500K mix ili 7w pa poja avati rendom 11w,12w,15w itd.. ta uateda od 10e za grla i mrvu estetike, po meni se ne isplati pogotovo na vece panele, pa rezanje ~arulja.. ovako npr mo~e se u startu ostaviti sa difuzorom da priguai i bolje rasprai svjetlost

jan 2023.

I za koliki box (velicina) bi koristio taj panel? Mislim koja je max velicina koju moze da pokriva toliki panel i koliko biljka bi u box stavio?

jan 2023.

80 x 80 cm cca
sone1ZMAJ

jan 2023.

lol smak mislio je na 12 sijalica. . . @Praviamater ja u boxu za start 60x50 imam 8kom od 8-9w, mozda sam i mogao jace, tj jos jedan red, al nisam planirao za cvet svakako
sone1ZMAJ

maj 2023.

Odavno promenih neke sijalice, a vidim da ovde nisam spomenuo. Izbacio sam i 4.2k kasnije, jer su stari tip i pocrkale. Ove nove su za nijansu hladnije i emituju mnogo "belju" boju, kao da su 3.5K, a stare mi sad sijaju kao 2.7k pored ovih. 15w su malo vece i duze od 11 i 12w, te stoje koji cm nize. panel sada izgleda ovako Nove sijalice 15w izbacuju na aplikaciji 30000 luxa, stare 26000, ove od 12w oko 23000. Na ivici panela tako bude oko 30000, dok u srednjem delu oko 40000 na 15tak cm, stim da mi je rastojanje bilo i do 10-12cm i nisam imao problem, u idealnim uslovima (temp i rh) :)
ZlatnikLEGENDA

jun 2023.

@sone1 danas sam menjao jednu sijalicu i dok sam skidao kapu otkaci se ceo donji deo pa evo nesto mi palo na pamet da probam. Sta mislis da se sve skine komplet a bas se lako skida :) i da na panelu bude samo ova plocica bila bi velika usteda na prostori a verovatno i manja toplota...
sone1ZMAJ

jun 2023.

Takav panel je vec neko pravio ovde :) A grla isto imaju svrhu, jer su od aluminijuma ;)
Bvc240ENTUZIJASTA

jun 2023.

Odlican tutorial @sone1 , lepo i detaljno prikazano! Koliko li je samo primeraka DIY panela napravljeno kao posljedica ove tvoje teme... Ne mogu ni zamisliti, hahah :D

sep 2023.

Pozdrav,imam jedno pitanje.. Da li bih na ovakav panel od 250-300w mogao staviti prekidac na kojem mogu smanjivati I pojacavati svjetlost, pa ga pojacavati od npr 100-150w do na kraju 250 ili 300w? Ili je pametnije neke sijalice da budu iskljucene pa ih postepeno sve paliti?

okt 2023.

Ja upravo pravim panel 45x70 sa 16 x10w sijalica bez grla..uzeo sam 10 sijalica 10w 4000k , trebam uzeti jos 6 sijalica da dobijem 160w panel , da li mozda da uzmem ovih 6 sijalica od 3000k I da ih malo rasporedim,(sve ce na jedan prekidac ici), ili da I njih uzmem 4k pa da sve budu 4k...Hvalaa Mozete obrisati post prije ovoga,od 14.09(edukovao sam se u medjuvremenu )

okt 2023.

Mo~ea a i nemoraa :thumb:svaka ast na trudu :respect:mogao si ga dii na 200W, udo su te biljke ako imaa dobru ventilaciju :thumb:

okt 2023.

Planiram staviti onaj prekidac s regulatorom,pa krenuti od 50% od nicanja pa pojacavati,pravicu I veci panel cim budem imao mogucnost za 1x1 box..e sad posto su automati a I zima ide,planirao sam rezim 20/4 zbog temperature ili mozda 22/2 (nisam citao iskustva jel neko radio 22/2,)najvise bi mi odg 24/0 al ipak msm da I automatima treba bar malo odmora..ispravite me ako grijesim
sone1ZMAJ

okt 2023.

Za dimer ti trebaju i dimabilne sijalice

okt 2023.

@hibridnihed123 zašto 4×4 raspored sijalica, kontam da bi na te dimenzije boxa bolje bilo 5×3. A mogu autosi i 24/0 ako će za tih 4 sata mraka padati temperatura ispod 20°C.

okt 2023.

Eee da, jedino ako nisi kupio dim sijalice.ako jesi top :thumb:

okt 2023.

Eee da, jedino ako nisi kupio dim sijalice.ako jesi top :thumb:

okt 2023.

okt 2023.

Zbog nepredvidjenih situacija morao sam se prilagoditi na prostor 50x50, tako da ide panel 38x38 9 X 10w 4000K bez grla..e sad da li je 90w bez dimera prejako za 50x50 ili je to to?

okt 2023.

Ako je za m2 300W dosta ,onda si mogao nabit na 150W al joa ekaj da ti iskusniji od mene odgovore :respect:

okt 2023.

Ali 50*50 je 0,25m2 tako da racunam 300:4 =75..ajd vidjecemo hoce neko iskusniji racunicu baciti
BizzzoZMAJ

okt 2023.

Znaci koliko je onda 100x100? 0.5m2?
BizzzoZMAJ

okt 2023.

Kada osoba napiše 1m² šta misli? Možete reći da misli isto kao kada kaže X² - što je X * X. U ovom slučaju ovaj izraz bih rekao kao 1 metar na kvadrat - to je površina površine dimenzija = 1m dužine i 1m širine. Ali 1m² takođe može opisati ono što bi se reklo kao 1 kvadratni metar - što je svaka površina sa dimenzijama koje daju površinu od 1 kvadratnog metra - tj. 2 m * 0,5 m ili 10 m * 0,1 m i još hiljade Sada kada pitalac pita oko 0,5m² Ako kaže 0,5 metara na kvadrat - onda je površina sa stranicama 0,5 m X 0,5 M = 0,25 m² površine Ali ako ovo izgovori kao 0,5 kvadratnih metara - površina bi mogla imati dimenzije 1 m * 0,5 m ili 2 m * 0,25 m i još hiljade.

okt 2023.

meni se svia tako, po potrebi ako budea poja avao stavia joa 4 u sredine meu ove, da izgledaju kao broj 5 na kocki :D
sone1ZMAJ

okt 2023.

Niko ne spominje visinu :D Bice to slabo, tako da ne brini :) Moz ovo sto smak rece ;)

okt 2023.

Gotov,radi, bez grla,90w...prostor je tacno 46*53*160..ja msm da bi za jednog automata trebalo biti dosta..pa cemo da vidimo..
: /ISTRAŽIVAČ

apr 2024.

Ja u 48x48x150 imam preko 130w:zvizd: Doduae prvi panel mi je bio isto 90w i bio sam zadovoljan.
LozaaaAMBASADOR

apr 2024.

Box dimenzija 90x50 panel iverica dimenzija 72x39, mislio sam na duzinu ici 12cm razmak, a u sirini 13cm razmak 15/17w sijalice, da li ce bit hotspot ? X3 reda po x6 komada

apr 2024.

meni nije, ali ja imam od 11 i 13w sijal ice u sredini a 16w i 17w okolo na rubovima .. Kod mene je 60x60 al dr~im na 50cm visine
sone1ZMAJ

jun 2024.

Izgleda da se panel lakse sastavi, nego sto se koristi, tj vecno pitanje se postavlja koji je neki optimalan razmak :) Ovo je licni i kolektivni zakljucak, te mozemo reci da su odstojanja idealna/optimalna, naravno da moze i blize od ovoga, al tu vec idemo malo u ekstreme, pa cemo se drzati laganini sistema i ako ovde nesto ne valja, tj imate problem, odma da se razumemo - nije do svetla ;) :) [*]9-11W ---- 20-30cm [*]12-14W --- 30-40cm [*]15-17W --- 40-50cm Ako je vecina osnovnih stvari ispunjena, biljke moraju biti zdrave i vesele, nije potrebno da budu idealni uslovi, ali kada to kazem ne mislim da je biljka zatvorena u ormaru sa 2 pc venta i prepustena sama sebi :)

jun 2024.

Za ovu jacinu i razdaljinu garantujem i ja. Godima nisam imao problem sa biljkama na ovoj udaljenosti 9 i 11 w posle sam presao samo na 9 vise im pase.

jun 2024.

[bez sadržaja]

jun 2024.

@Hummy jel tebe zanima isto pitanje ili sta ? Ako te zanima isto pitanje,onda moras da citas,jer grov nije instant. Poz

jul 2024.

Ubudue preporu a prekida em prekidati fazu a ne nulu radi sigurnosti. Sve u svemu jako domialjato i svia mi se :)

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se