VUTRA
ForumUzgajanjeOpremaNeonske i Fluoroscentne [CFL] Sijalice - Tehnicke karakteristike
LEGACY

Neonske i Fluoroscentne [CFL] Sijalice - Tehnicke karakteristike

1686 odgovora211,547 pregleda
unknowerAMBASADOR

dec 2006.

Tema je otvorena kako bi se doslo do sto boljih i raznovrsnijih informacija o fluoroscentnim sijalicama koje se koriste u fazi vegetacije a mogu se koristiti i u fazi cvetanja. Svaki off topic ce biti brisan !! Nepristojni i nekulturni clanovi koje mrzi da citaju bice ...... ukoliko se ne pridrzavaju TEME . Da bi izbegli neprijatnosti OBAVEZNO procitajte : http://www.vutra.org/pravilnik
unknowerAMBASADOR

dec 2006.

Envirolite sijalice Ove sijalice pocinju da budu adekvatna i konkurentna zamena MH sijalicama u fazi vegetaacije, kako zbog svoje potrosnje elektricne energije tako i zbog svoje jacine oslobadjajuceg svetla (lumena). Kod nas se vecinom nazivaju "stedne sijalice" upravo iz razloga male potrosnje el. energije.Proizvode se u skoro svim spektrima i za naj razlicitije namene.Nije im potrebna prigusnica (balast) jer je vec imaju u sebi, sto opet smanjuje tezinu koriscenja,montiranja,zauzeti prostor i ne oslobadjaju veliku temperaturu kao MH i HPS sijalice. #1 #2 #3 Envirolite 125W #1 marka : temperatura : veoma mala lumen : oko 11.000 vek trajanja : dimenzije : duzina 37cm / precnik 8cm cena : oko 50 € Envirolite 200W #2 marka : lumen : oko 20.000 temperatura : veoma mala vek trajanja : dimenzije : duzina 40cm / precnik 12cm cena : oko 70 € Komplet Envirolite 200W sa reflektorom iznosi oko 90 € Velika je razlika kod Envirolite u lumenima izmedju sijalica sa plavim i crvenim spektrom. Envirolite je veoma učinkovita florescentna lampa visoke snage i dolaze sa ugrađenom prigušnicom u 90W ili 125W izvedbi. Crveni spektar svijetla emitira toplinu od 2700Kelvina, otprilike jednaka količina kao i kod žarulja sa žarnom niti, no s manjom količinom infracrvenog svijetla kod istih. Puni spektar svijetla iznosi 6700Kelvina i daje plavo svijetlo bojom slično popodnevnom suncu u rano ljeto. Glavna razlika između envirolite-a i većine florescentnih je u količini svijetla koje envirolite emitiraju, kako većina florescentnih žarulja ne prelazi snagu od 20W. 1000W HPS žarulja emitira oko 140,000 lumena u početku, dok 1000W Metal Halide žarulja emitira oko 110,000 lumena. Time dolazimo do brojke od 140 lumena/Watt odnosno 110 lumen/Watt. Zbog usporedbe, Envirolite od 125W daje oko 12,000 lumena, odnosno 100 lumen/Watt. Potrebno nam je dakle 8x 125W Evnirolite lampi da dobijemo snagu od 1000W, sa emisijom od 96,000 lumena. To nam daje grubih 75% količine svjetla po wattu, kakvu emitira HPS sistem. Kako god, priča ne završava ovdje... Glavno pitanje jest, koliko korisnog svijetla dospijeva do biljki? Većina HPS i MH proizvede dostatnu količinu koja svojim spektrom ne odgovara biljkama, ili je koriste relativno nedovoljno. S druge strane, lampe koje su tehnološki poboljšane za uporabu u agrikulturi samo su marginalno iskorisnije, ali i to predstavlja značajan napredak u postotku iskoristivog svijetla. Crveni Envirolite s druge pak strane proizvodi mnogo veći postotak svijetla u crvenom spektru, koji biljke (uz plavi) najefikasnije koriste za fotosintezu. Žarulje sa žarnom niti također daju visok postotak crvenog spektra ali nažalost još i više infracrvenog spektra koji u ovom odnosu nad crvenim spektrom (veći postotak) uzrokuje izduživanje biljaka. Biljke najviše koriste plavi i crveni spektar za pogon fotosinteze, dok narančasti, žuti i zeleni spektar koriste mnogo manje efektivno.Jedna od prednosti Envirolite-a jest da 8x 125W takvih lampi ravnomjernije baca i kvalitetnije raspoređuje svijetlo po okolini od ekvivalentnog 1000W HPS sistema. Što se temperature tiče, isti primjer, 8x 125W Enviro. vs. 1000W HPS, gdje oba sistema proizvode gotovo podjednako topline koja se u Envirolite slučaju nešto brže prenosi na okolni prostor.Watt po watt gledano, Envirolite lampe su skuplje (hps 400w = 60 evra a Env. 125w = 50evra ) od visokotlačnih žarulja (HPS). Special Thanks za prevodjenje to |{ 1 T @

jan 2007.

CFL - `TEDNE }ARULJE Kompaktna fluorescentna lampa (CFL), poznatija kao atedna ~arulja, vrsta je fluorescentne lampe koja ide u standardno grlo za obicne ~arulje. U usporedbi sa obicnim ~aruljama sa ~arnim nitima, CFL ima du~i radni vijek i koristi manje struje. Zapravo, CFL nadoknadi svoju cijenu tako da poroai manje struje za 500 sati njenoga koriatenja. CFL se najceace garantira za 8,000 sati. (500 do 2000 sati kod obicne ~arulje, ovisno o izgladenosti napona i mehanickim udarima) CFL koriste cetvrtinu energije od obicnih ~arulja sa ~arnom niti. Na primjer, 15-watt CFL daje jednako svjetla kao i 60-watt ~arulja sa ~arnom niti (pribli~no 900 lumena ili 60 lumena po wattu). CFL se proizvode u razlicitih temperatura boje: "Warm white" ili "Soft white" (2700 K - 3000 K) daje svijetlo slicne boje kao i obicne ~arulje, na oko ~uckaste boje "White", "Bright White", ili "Medium White" (3500 K) daje svijetlo sa malo manje ~ute boje ali i dalje toplo na oko "Cool white" (4100 K) emitira bijeli ton... na oko bijela boja "Daylight" (5000 K - 6500 K) lagano daje na plavo Evo neke oznake za neonke i atedne od OSRAM-a i njihove temperature boja 2700K - 827 Warm White 3000K - 830 Warm White 3500K - 835 White 4000K - 840 Cool White 6000K - 860 Daylight 6500K - 865 Cool Daylight Glavni element folurescentne lampe je hermeticki zatvorena staklena cijev. Cijev sadrzi malo zive i inertni plin, tipicni argon, pod jako slabim pritiskom. Cijev sadrzi i fosforov prah, nanesen na unutrasnju stranu staklene cijevi. Cijev ima dvije elektrode, po jednu na svakom kraju, koje su spojene u elektricni strujni krug. Elektricni krug, koji cemo pregledati kasnije, spojen je na izvor izmjenicne struje. Kada ukljucimo lampu, struja potece kroz strujni krug do elektroda. Izmedju elektroda nastane razlika potencijala, napon, pa se elektroni krecu kroz cijev, od jedne elektrode do druge. Ova energija pretvara nesto zive iz tekucine u plin. Kako se elektroni i nabijeni atomi krecu kroz cijev, neki od njih se sudaraju sa atomima zive u plinovitom stanju. Ovi sudari uzbudjuju atome, izbacuju elektrone u vece energetske levele. Kada se elektroni vracaju na svoju prijasnju energetsku razinu, oslobadjaju se fotoni. Valna duljina fotona odredjena je sa konfiguracijom elektrona u odredjenom atomu. Elektroni u zivinim atomima su uredjeni tako da oslobadjaju vecinu svijetla u ultravioletnom spektru. Nase oci ne vide ultravioletne fotone, zato ovo svijetlo treba biti pretvoreno u vidljivo kako bi lampa svjetlila. Tu fosfor koji se nalazi na unutrasnjoj strani cijevi stupa na snagu. Fosfor je tvar koja svijetli kada je izlozena svjetlu. Kada foton udari fosforov atom, jedan fosforom elektron skoci u vecu energetsku razinu i atom se ugrije. Kada se elektron vrati na normalnu razinu, osobadja energiju u obliku drugog fotona. Ovaj foton ima manju energiju nego originalni, jer ne jedan dio energije potrosen na toplinu. U flourescentnoj lampi emitirana svjetlost je vidljiva -- fosfor nam daje svijetlo koje mi vidimo. Proizvodjaci mogu varirati boju spektra kombinacijama fosfornog sloja. Konvencionalne zarulje sa zarnom niti emitiraju i dobar dio ultravioletnog svjetla, ali ga ne konvertiraju u vidljivo svjetlo. Posljedicno, dobar dio energije za napajanje obicne zarulje sa zarnom niti je bacen. Fluorescentna lampa to nevidljivo svjetlo iskoristava, tako da je znatno efikasnija. Obicne zarulje gube mogo energije na emitiranje topline, dok je to kod flourescentnih znatno manje. Obicna flourescentna zarulja je 4 do 6 puta efikasnija od zarulje sa zarnom niti. Ljudi najcesce u kucama koriste obicne zarulje jer one emitiraju spektar sa vise crvenog a manje plavog svjetla i stvaraju topliju atmosferu.
InqAMBASADOR

jan 2007.

Kao sto vidis pomerio sam... samo ti nastavi sa postovanjem...

jan 2007.

jao pa upucam se u jaja.. jesam corav danas... a ono je od neznalice otvorena.. da preselim ja tamo... ili cemo sve vamo.. ti oluci... (pa kasnije makni ove dogovor postove)
bongashLEGENDA

jan 2007.

Sta mislite o ovoj zarulji za vegetaciju? --- Naziv }arulja atedna atapiasta 2G11 80W/840 570mm (hladno svjetlo) OSRAM VPC 39.98 kn (Veleprodajna cijena bez PDV-a) MPC 48.78 kn (Nalog za uplatu, gotovina sa PDVom) Jamstvo Proizvoa Skupina }arulje atedne Mjera Detaljno : }arulja DULUX L, atedna atapiasta, grlo 2G11, 80W, napon 220V, boja 840 LUMILUX Cool white - hladno bijela, 6000 lumena, dimenzija grla 43,9X23,6mm, duljina 570mm --- Mislio sam stavit 3 komada, to bi bilo 240W, 18000 lumena. Za nekih 150kn (oko 20 euro) i nije lose ... U svakom slucaju, MH mi je puno veci trosak. Necu josh nista kupovat, zanimaju me vasa misljenja.
bongashLEGENDA

jan 2007.

to brainchip: Nasao sam oznaku: 950 LUMILUX DE LUXE Daylight Imas li ideju koliko bi K to bilo ?
InqAMBASADOR

jan 2007.

Moze za vegetaciju ona prva. Nije to lose. A 950 bi trebalo biti 5000K.
bongashLEGENDA

jan 2007.

Ako je 865 6500K, po nekoj logici 950 bi trebalo biti vise od 5000K ... ili ? Ima ko precizne podatke ?

jan 2007.

ova prva djeluje super za vegetaciju... a za tu oznaku 950 ne znam, koja je to marka...? ali ako je daylight oznaka onda je valjda oko 6000K
InqAMBASADOR

jan 2007.

865 je 6500K, 760 je 6000K, 942 je 4200K... Ponekad sam nalazio i naoznake tipa 560 ili 430 i uvek su zadnja dva broja bila pocetna od temperature. Sve zavisi od proizvodjaca ili od kvaliteta sijalice. Npr. neonka od 18w tipa 765 daje 940lm a neonka tipa 865 daje 1390lm ili vise. Ali ponekada i to nema veze. A Daylight znaci da je izmedju 5000K-6000K u tvom slucaju 5000K.
bongashLEGENDA

jan 2007.

Uzimam 4 komada ovih pa sta bude ... --- Naziv }arulja atedna atapiasta 2G11 55W/860 533mm (dnevno svjetlo) OSRAM VPC 33.32 kn (Veleprodajna cijena bez PDV-a) MPC 40.65 kn (Nalog za uplatu, gotovina sa PDVom) Jamstvo Proizvoa Skupina }arulje atedne Mjera Detaljno : }arulja DULUX L, atedna atapiasta, grlo 2G11, 55W, napon 220V, boja 860 LUMILUX Daylight, 4550 lumena, dimenzija grla 43,9X23,6mm, duljina 533mm --- Znaci za 164 kn (oko 22 euro) ide 220W, 18200 lumena, 6000 K, ovaj model je nesto skuplji ali nema predspoja, znaci sve je u zarulji, samo se stekne u struju ... Eto, zivi bili pa vidili, kad klonovi budu u malome boxu, saljem fotke. P.S. Za ove ekshibicije sa stednim zaruljama kriv je Vanzemaljac i njegov Low wattage mini grow.
VanzemaljacAMBASADOR

jan 2007.

uzmi i ja bi
StonerLEGENDA

jan 2007.

Za ata bi mi ova atedna 23 W 1500 lumena oznake 827 zna i wharm white dobro doala ? mislio sam mo~da kao pomo u vegetaciji ?
InqAMBASADOR

jan 2007.

827 znaci 2700K. Znaci da je za cvetanje! Ali ako imas gomilu plavo spektra moze da posluzi kao dodatak...
bongashLEGENDA

jan 2007.

Frend je nasao OSRAM 880, Skywhite, 8000K Zna li ko koja je max. temperatura u K za vegetaciju ? 8000 mi se cini idealno, taman bijelo ... Strucna misljenja ?
TripcoPOZNAVALAC

jan 2007.

Ne, 8000K je otprilike temperatura polarnog neba. Najbolje za vegetaciju je oko 5800K, ali takve svetiljke je teako nai. Alternative su 5500K ili 6500K, eventualno 5000K. Osim toga, ovaj grafik gore ti je malo neta an i to u delu krivulje na kojoj se nalaze temperature, ili je oblast boja malo pomerena. Konkretno, 6000K nikako ne mo~e biti na crvenom delu spektra. 5000K bi trebalo biti na tom mestu, ta nije, joa malo ka onom prelazu u ljubi asto-plavo. Joa jedna stvar u vezi fluo svetiljki (bez obzira da li su linearne ili compact fluo): proizvoa i stavljaju na njih oznake (npr. kao ove Osram/Sylvania a delom i Philips, 827, 830, 835...) koje govore neato o proseku ukupne temperature boje koju isporu uje odreena svetiljka, ali ne daju informacije o tome gde se nalazi vrh, tj. najintenzivnija boja spektra. Poneki prouzvoa i na svojim sajtovima imaju neato od toga, ali se teako nalazi. Pre se mo~e nai na sajtovima nekih indoor hobby uzgajatelja biljaka (uopate) koji su za svoje potrebe radili ta istra~ivanja. Ja sam npr, imao lineranu fluo od Osram-a koja jeste Cool White po oznaci (840 - 4000K), ali ima vrlo vrh u plavom delu spektra, a zatim u crvenom i po tome je neki prosek i za veg. i za cvetanje. To je O.K. za neke biljke koje se prodaju u cvearama pa mo~e poslu~iti i za Cannabis, ali nije specijalizovana svetiljka za odreenu fazu i samim time razvoj je usporen. P.S. potanje za Genja ili GreenMana: seate li se one teme o Compact Fluo u "Unutraanjem uzgajanju"? Tu smo mnogo viae raa lanili spektre. Da li ta tema uopate postoji ili je nestala u onom padu servera od proalog prolea? Ja nikako ne mogu da je naem.
hsrtISTRAŽIVAČ

jan 2007.

bilo je dobrih stvari na 4-umu tada
bongashLEGENDA

jan 2007.

Sta da ti kazem ... hvala ... sad mi je mnogo stvari jasnije.
TripcoPOZNAVALAC

jan 2007.

Ne da je bilo dobrih, nego smo tada pogubili dobar deo stvari koje se danas ili ponovo piau, ili viae nema ovde ljudi koji su to pisali, ili nas ostale mrzi da to ponovno piaemo. Ali, doi e sve na svoje, polako.
InqAMBASADOR

jan 2007.

Extra info Tripco ! Nisam znao za to... A bas se provaljuje ponekad... Neonka od 6500K koju imam na sredini je bas belo plava a prema krajevima intenzitet svetlosti slabi ali i boja je malo drugacija.
TripcoPOZNAVALAC

jan 2007.

A ne Inq, kod tebe je u pitanju neato drugo, fosfor je oslabio u tim delovima svetiljke i zato ona ima druga iju boju na krajevima. Te "vrhove" u spektru je nemogue primetiti golim okom, to se vidi na spektarlnoj analizi. Pokuaau da oka im neki grafikon ovde, samo ne znam da li mora da se radi kao i ranije link sa nekog image host-a ili mo~e ovde direktno da se zalepi attachment?
TripcoPOZNAVALAC

jan 2007.

E, ovde su prikazani ti vrhovi ali prema talasnoj du~ini. Da bi se lakae shavatilo koja je to boja u pitanju, tu je u solarni spektar.
TripcoPOZNAVALAC

jan 2007.

Ej, Torcida, malo sam prekopao po net-u da naem spektralni raspored za Osram Skywhite i mogu ti rei da svetiljka ipak nije neupotrebljiva, ali ne kao samostalna. Mislim da je najbolje upotrebiti je kao dodatak uz Cool White. Raspored vrhova joj je vrlo sli an sa CW, ali ipak ima znatno izra~eniji vrh u plavo/ljubi astom delu spektra. Ono ato ne valja i kod jedne i kod druge je da im je najviai vrh u zelenom delu spektra, ato biljkama niata ne koristi.
bongashLEGENDA

feb 2007.

Koje neonke bi mi preporucio za mali veg box 50x50x80 ?
InqAMBASADOR

feb 2007.

Malo je to. ako nisi napravio napravi ga bar 65x50x80. Da bi mogao neonke od 60 cm da stavis. Uatvari ima i manje neonke ali 60cm je kao standard... A ako vec imas taj boks onda uzmi glomilu CFL.(stednih 6500K)
bongashLEGENDA

feb 2007.

Kontaj da bi to bio box za klonove i germinirane sjeme, do 10 dana bi stale unutra, nisam mislio cjelu vegetaciju radit u njemu. Ostalo mi je neiskoristenog prostora, pa da ne stoji prazno ... steta je. :watchplant:
InqAMBASADOR

feb 2007.

Ma razumeo sam... Ako je to taj prostor onda stavi nekoliko stednih i to je to...
TripcoPOZNAVALAC

feb 2007.

Srvarno mali box po svim dimenzijama. `to ka~e Inq, ne mo~ea da ubacia linerane fluo od 60cm (ta nije, 59cm). Postoje krae, koje su od 47cm - 10W i 43,8cm -15W, s tim da su ove prve mnogo slabe, a od Osram-a (ne znam za druge firme) se mogu nai samo u varijanti Interna sa temp. boje od 2700K na 650 lumena (a to je malo, kao ato ea videti), ato bi eventualno moglo da poslu~i za cvetanje. Dakle, njih odbacujemo. Ove od 43,8cm imaa, kao obi ne (Osram Basic) Daylight (6500K) na 740 lumena, ali mislim da je bolja varijanta za veg. Osram Lumilux Cool White (4000K) na 950 lm. Obe imaju isti vrh u plavom delu spektra na oko 435nm ato je dobro za veg., s tim da Daylight ipak ima malo viae plave svetlosti a manje ~ute u odnosu na CW. Onda, poato ti box ima osnovu 50 x 50, povraina je 0,25m. Za indike ti je potrebno 25000-30000 lux, za suptropske sative i veinu hibrida 35000-40000 lux, a za tropske i ekvatorijalne sative 45000-50000 lux. U tvom slu aju, redom, 6250-7500, 8750-10000, 11250-12500. Pod uslovom da radia neki indika/sativa hibrid i da ra unamo da je u ovom slu aju lux=lumen (jer prakti no nema rasipanja svetlosti), trebalo bi ti 10 takvih svetiljki + 10 za cvetanje, a te za cvetanje bi najbolje bile White na 3500K, ali njih nema kod Osrama u ovoj du~ini, pa su sledee koje mogu Warm White (opet u Lumilux varijanti) sa 3000K na 950 lm ili Interna sa 2700K na 950 lm. Zapravo bi ti za cvetanje po boji najbolje bile Osram Fluora (mnogo crvene svetlosti), ali one imaju mnogo slabiji intenzitet svetlosti, ne znam sad ta no, ali mislim da imaju upola manje lumena od ovih. Na kraju, krajeva, mo~ea i cvetanje da isteraa sa Cool White, imaju i one neku manje-viae dovoljnu koli inu crvene. To ti je ato se ti e klasi nih, lineranih fluo cevi. Sve bi to mogao da reaia, kao ato ti je Inq rekao i sa Compact Fluo i to otprilike sli nom koli inom (oko 10 kom.) iste ja ine kao linerane. Tu sad ne znam kako kod tebe stoji situacija na tr~iatu sa CFL svetiljkama. Iako prepostavljam da su cene tu negde kao i kod nas (Osram 15-20W su oko 6-8 EUR), proveri temperature boja i lumena~u (malo ih je te~e nai u svim varijantama), pa prema ovom gore izra unaj koliko bi ti ta no trebalo takvih. Ako uzimaa 10 komada CFL od 15W, to je (prema ovdaanjim cenama) 60 EUR + 5 EUR za 10 grla. Za linerane je 10 x 2 EUR (Lumiluxi su otprilike toliko), 20 EUR i 2 nosa a sa po 5 mesta i sa priguanicama i starterima 30-40 EUR, mo~da i neato malo viae (svakako znatno viae ako se uzima originalna Osram oprema), ato mu na kraju doe otprilike isto po ceni za po etak, ali kasnije, ako menjaa sijalice za cvetanje, onda se troakovi poveavaju kod CFL. P.S. joa neato vrlo va~no, ako se odlu ia za linearne: deo s priguanicama mora obavezno da ti bude van box-a ako nemaa ventilaciju, jer ti je tu gotovo sva toplota.
TripcoPOZNAVALAC

feb 2007.

Ups, dok sam ja pisao, doalo do obrta situacije. O.K. za klonove i rasad, mo~e i upola manje svetiljki od ovog, dakle zavraavaa sa 5 Cool White.
bongashLEGENDA

feb 2007.

Neka, neka ... volim ja tvoje informativne postove. :thumb:

feb 2007.

I tako naisao na ove miniaturne fluorescentne tube... sitne su i imaju pravi spektar /840-cool white ako se ne varam. Mislim ih svih spojiti na elektronicki ballast 2x50w. te u hodu nabavit malo vee wata~e slicnih cijevi (oblik u zbog manjka prostora) Ako itko zna di nabavit ovakve cijevi u st. oblika U po mogu nosti watta~om od cirka 20-25w a da su duljine do 50cm (ove moje su nekih15-20 cm) Hvala na pomoi
hsrtISTRAŽIVAČ

feb 2007.

koliko lumensa nosi jedna?

feb 2007.

Oko 600 lumena ove od 7w a iman i jednu od 5w koja ima nekih 450lumena ali ima temperaturu boje 860 najplavija mogua
Splitsko diteENTUZIJASTA

feb 2007.

Jeste razmialjali poslat CV osramu za posao...dobili bi ga garant:icon_lol: :icon_lol:
InqAMBASADOR

feb 2007.

I sta da navedes? :) Koliko dugo gajis... koje vrste... koje sijalice si koristio... :) Prosledili bi CV policiji... :) Ovo je OFFTOPIC... moracu da brisem i moj i tvoj post...
preglednikISTRAŽIVAČ

feb 2007.

Gdje si to naaao ?

feb 2007.

Ove moje od masssiva sam kupio u brodomerkura za 12 kn 13w 740lumena cool white i taman mi stane u box zna i da su krae od 45cm. ina e su to neke G5 koje su 4 puta u~e od obi nih florescentnih tuba za usporedbu tu je atedna ~arulja.
InqAMBASADOR

feb 2007.

Color temperature Source in kelvin 50000 Fucking sky blue 12,000 - 20,000 Skylight (blue sky) 8000 Average summer shade 7100 Light summer shade 6500 Typical summer light (sun + sky) 6300 Daylight fluorescent (caution!) 6400 Xenon short-arc 6000 Overcast sky 5900 Clear mercury lamp 5400 Sunlight (noon, summer, mid-latitudes) 5200 Design white fluorescent 5000 Special fluorescents used for color evaluation 4800 - 5000 Daylight photoflood 4300 Sunlight (early morning and late afternoon) 4000 Brite White Deluxe Mercury lamp 3500 Sunlight (1 hour after dawn) 3400 Cool white fluorescent (caution!) 3400 Photoflood 3200 Professional tungsten photographic lights 3000 100-watt tungsten halogen 2950 Deluxe Warm White fluorescent 2870 100-watt incandescent 2500 40-watt incandescent 2100 High-pressure sodium light 2000 Sunlight (sunrise or sunset) 1850 - 1900 Candle flame 1700 Match flame Nadjoh ovo negde i nije mi jasno ovo: 3400 Cool white fluorescent (caution!) da li je greska... pise caution...
BloodspillerPOZNAVALAC

feb 2007.

Zna i ako natrpam box sa atednima otipa 827 biljka nee dobro rast jer joj je za vegetaciju potreban ovaj 865? Zna i nebih mogao koristiti samo jednu vrstu?
InqAMBASADOR

feb 2007.

Za vegetaciju kupi samo 865. i sve ce biti ok...
BloodspillerPOZNAVALAC

feb 2007.

Da a za cvjetanje? Onda u morati kupiti 827?
InqAMBASADOR

feb 2007.

Ako radis cvetanje sa fluo.lampama potrosices pare kao da si kupio 2 HPS-a. A lmaces losije rezultate. DA... Moraces da kupis 827 odnosno fluo. lampe od 2700 ili 3000K.
BloodspillerPOZNAVALAC

feb 2007.

Ma izgleda da mi je to jedina opcija poato nemogu nabavit priguanicu i propaljiva nigdje.. A i box mi je premalen za hps...
StonerLEGENDA

feb 2007.

kupi envirolite set onda one su ti puno ja e i negriju se toliko . ako radia neki mini box to bi ti bilo idealno rjeaenje radi temperature
BloodspillerPOZNAVALAC

feb 2007.

A gdje mogu njih u rijeci na.. Koj problem je ta rijeka.. Nema nni ega za kupit!
NarquilaENTUZIJASTA

mar 2007.

Evo nasao sam stedne zarulje jako su jeftine 2,5 Eura i evo opste karakteristike: Vito 30W(150W) 6400K 1550 Lumen 5000 h Ja sam mislio da ih stavim za vegetaciju, Da li su dobre?
InqAMBASADOR

mar 2007.

Da dobre su.
zleeqovskiISTRAŽIVAČ

mar 2007.

Ovo je prava stvar ako su vam potrosnja struje i toplina problem: http://www.greenshorticulture.co.uk/details.asp?productid=559&subcat=122&cat=95 Jedna je za vegetiranje, druga je za cvjetanje. U zadnjem ICMag-u je bio test i rezultati su bili vise nego zadovoljavajuci. I jos hydro uz tu kombinaciju ;)
Rasta_ManISTRAŽIVAČ

apr 2007.

Dajte ljudi za 1000 vrsta sijalica ste rekli da je ok a isto tako i da nisu ok. Ja bih vas lijepo molio da mi date savjet za sta da se oprijedjelim dali za neonke ili za stedne zarulje gledo sam neke philips 20w neznam koliko lumena ima jer nije pisalo pa ako ima neko da mi to napise fino i objasni kako se lumeni racunaju. Naravno rijec je o stednoj zarulji. P.S. Imo sam tu formulu na ispitu davno al sam je zaboravio jebi ga a literaturu prodo prosloj generaciji :( Stvarno mi se zuri sa ovim pa eto ako vam nije problem da mi to fino pojasnite i date savjet.
InqAMBASADOR

apr 2007.

Mogao bih sada da odgovorim... i sledecem koji pita... i sledecem... ali zasto smo ispisali one tekstove na prvoj strani? imas objasnjeno...
squkiISTRAŽIVAČ

apr 2007.

Skoro sam u nekom stranom katalogu nasao cijalicu od 50 000k. U cemu je fora ljudi. Cemu to sluzi.
cannebosanacPOZNAVALAC

apr 2007.

50000 k si siguran ?Da li je to mo~da 50000 l (lumena) ,to bi bilo otprilke kao HID (HPS) od 400 W . Ako je stvarno k u pitanju onda ne znam , mo~da je neki novi Ameri ki-iluminatski izum za zasljepljivanje neprijatelja , stave :icon_idea: od 50000 k joa s reflektorom i onda iluminiau po neprijatelju sve dok ne osljepi onda mu priu na pola metra pucaju aamare do smrti . Brate s tako bjelim svjetlom morao bi nositi masku za varenje da gledaa u to .Ne znam ,hvala bogu niko nije svu pamet svjeta popio niti e , samo to mi zvu i baa nemogue , najviae u k ato sam uo je ini mi se 9000 k koliko se sjeam a da neko proizvodi 50000 k ne sjeam se da sam ikad vidio . edit: evo pogledah sad cjeli topic mislio sam da je ovo onaj jedan stari isto je bilo neato o fluorkama pa ima tablica stavio Inq imaju i od 20000 sky blue . Mo~da su ove od 50000 Fucking sky blue.
InqAMBASADOR

apr 2007.

xaxa Evo editovao sam tablicu i dodao "50000 Fucking sky blue" xaxaxaxa
cannebosanacPOZNAVALAC

apr 2007.

Ako si ovo naaao na http://www.sizes.com/units/color_temperature.htm ini mi se da su ovo neki savjeti za fotografe,pa je ovo caution sigurno neko upozorenje za fotografe ata i zaato nisam skonto samo sam onako letimice pro itao tekst , tablica je sigurno dobra ,mjerenja su mjerenja , jedino mi se ne svia nisu stavili Fucking Sky blue .
dehhiherENTUZIJASTA

maj 2007.

Pa chini mi se da efikasnost integrisanih e27 ne moze biti kao ovih sa balastima i sl. evo linka ka philipCompact Fluo Lamps non integrated i Fluo Lamps
DoktorPOZNAVALAC

maj 2007.

Moze li se kombinovati Philips 865 i Flora osram na jednom nosacu neonki pa tako 3 puta na povrsini za manje od 1m2? to bi koristio za vegetacijsku fazu! imale bi ukupmo oko 15000 lumena!
dehhiherENTUZIJASTA

jul 2007.

evo sa osamovog sitea skidam upravo te vrhove i recimo fluora od 36w T8 fluo ima bednih 1300lm ali extra pik u plavoj na oko 480nm. A ove delux znaci ne basic daju oko od 2900 za SkyWhite 880 do 3350lm za ostale...36w t8. I shta se sad vise isplati po jedinici prostora? A kolor index je kod fluore A tj preko 90, a ove su B tj 80-89. WTF. Shta je pametnije. :bis:
dehhiherENTUZIJASTA

jul 2007.

uh evo svih grafika na jednom mestu u pdf i isgled da je dobar i 765 iako je kolor index 70-79.. BTW sve o OSRAMu
SLO-EraLEGENDA

jul 2007.

ma sve je to ok ali fluore nisu opate jeftine dok jih ti naredjaa nekoliko-bit e dobra svota najjeftinije a dosta dobro odgovara je coolwhite -to je najjeftinija neonka ako imate nekog druga ko je imao akvarij...onda to iskoristite ina er su se meni pokazale fluore najbolje za clone-rasad
dehhiherENTUZIJASTA

jul 2007.

FLUO CEV T8 FLUORA L36W/77 4050300003184 KOM 277,20din +PDV tj manje od 5e u VP. dok je MH od 250w oko 40 - 50e a koliko traje fluo a koliko traje MH. inace cevka je duzine 1200mm, pa mi recite koliko treba da ih naredjam fluo cevi za recimo dva reda klonova duzine 1,2 a komada za povrsinu 1kvm tj 400w HPS
SLO-EraLEGENDA

jul 2007.

za dobre klonove ti treba 3-4 neonke po 36w- a sto ne uzmes manje cevi? pa pod povrsinu 400w sve zavisi od tehnike uzgoja i sorte biljke-ali realno do 8 komada da valjaju-ina er trpaju i po 15 komada na slab1,5m2 Kad si pomenuo cenu za fluo cevi+stateri+priguanice+okov.....
dehhiherENTUZIJASTA

jul 2007.

Pa ove od 36w su naj ekonomicnije, a cak mi se chini da ce mi se i svideti kako ce da izgleda ta cela "polica", a biljke u 2reda po recimo 7-8 do 10-12 ma stavio bih ja i ovo od 1500 mm tj 50 i neki watt da imam mesta u shirinu, pa nek bude i jedan red, usko a dugacko. tehnika bi trebala da bude sog tj. shto vishe i brzhe, ali videcemo. a za saksije planiram plasticne cevke za kanalizaciju ili slicno fi250 visine 30cm, video sam da ima dole na jednoj strani da se kao zasrafi i rupice koliko treba, oko 10 litara zapremina saks. cena je i dalje niza :P tj. elektronski balast-prigusnica shta li je vec (sa chime se testiraju za bolje rezultate) za 2*36w je oko 15e, a okov 0,5e senilo ok 3e i samo mi ostaje neki prut da to sve nasrafim, recimo jedna tabla laminata oko 2e 130*20cm
ja0ENTUZIJASTA

avg 2007.

nov sam u ovom svijetu pa me zanima: trebaj li biljci UV neonke ili se mogu upotrijebiti obicne neonke?
EddieENTUZIJASTA

avg 2007.

Pa UV zar nisi procitao.
ja0ENTUZIJASTA

avg 2007.

ne znam di mi je glava od miljun lampi
InqAMBASADOR

avg 2007.

xaxa poz eddie :D nije te bilo neko vreme Nemoj siriti dezinformacije :) Ne treba ti UV vec najobicnije moguce neonke... citaj i videces i koji tip i sta sve.
ja0ENTUZIJASTA

avg 2007.

hvala na odgovoru
ja0ENTUZIJASTA

avg 2007.

na stranici http://www.zaruljoteka.com/index.php?gg=9&g=136 sto kazete na ovu neonku. Gro-Lux T8 14W Fi=26mm L=361mm

avg 2007.

kontam da je dobra neonka...ali za rani stadij razvoja biljke mozes i sasvim obicnu koristit jel biljka tako mala ne treba vise svijetlosti...a za kasnije ce ti trebati nesta jace tako da je neke skuplje neonke malo bezveze kupovati.
InqAMBASADOR

avg 2007.

Za cvetanje bi ti trebalo 10ak takvih minimum. DObre su za klonove i ranu vegetaciju.
ja0ENTUZIJASTA

avg 2007.

imam problem. prije sam mislio da se stedne zarulje ne griju. sada u svom box-u taknem zarulju(usput opsujem sve zivo i mrtvo) i osjetim da se grije? jel to normalno? zar ona ne bi trebala biti hladna?
StonerLEGENDA

avg 2007.

ne stari i one se griju samo puno manje nego ~arulje na izboj (HPS, MH). Tako da nia udno , no to rjeaia sa obi nim pc ventilatorom.
ja0ENTUZIJASTA

avg 2007.

jel to radi ovako. biljkama treba uv svjetlost za fotonsintezu stakla sprijecava veliki postotak uv zracenja zato treba neonka napravljena od posebnog stakla koje propusta uv zracenje ako uzmes obicnu neonke ona pusta malo uv zracenja? jesam li i ako jesam gdje fulo?
bongashLEGENDA

avg 2007.

Ja nemam srca ... aj neko drugi. :costumed-smiley-027
ja0ENTUZIJASTA

avg 2007.

ma sam ti lupi po tastaturi
InqAMBASADOR

avg 2007.

E biologijo moja iz 5-og osnovne... :D Zaboravi na UV lampe... to ti ne treba. Ovo sto si napisao nema veze s vezom. Biljke koriste plavi spektar sunceve svetlosti za razvoj lisne mase a crveni spektar za razvoj budova. Tebi trebaju ako ces sa CFL da gajis za pocetak CFL tip 860 ili 865 a za cvetanje tip 827. Mozes i odmah da ih stavis u odmosu 3:1... na primer: 6 neonke tip 827 i 2 neonke 860. da ponovim... ultra violet (UV) ili infrared svetiljke ti nisu potrebne. Kupi najobicnije CFL tip 865... od 20 i nesto wati.
ja0ENTUZIJASTA

avg 2007.

evo slika za usporedbu velicine stedne zarulje. cini mi se da je ovo od 200w?
bongashLEGENDA

avg 2007.

To je komad ~aruljetine. :sun2: Nego, pogledaj samo koliko koata ... mislim da ea brzo odustati od te opcije. :mrtva_banana:
ja0ENTUZIJASTA

avg 2007.

evo nabavio u NEC-u 2 neonke za probat od 8W. ako budu dobre planiram uzet jos 5-8kom evo slike Shot with PSP-300 at 2007-08-20 sada sto trebam i kako spojit?
ja0ENTUZIJASTA

avg 2007.

negdje sam procito da ih mozes paralelno spojit na 12V adapter sa starterom? ima li tko shemu? ili da se moze skinut od stedne zarulje elektronika i spoji na neonku? moze malo pomoci?
bongashLEGENDA

avg 2007.

Dobre su i te od 4000K ali kad si se ve odlu io za neonke zaato ne 6000 ili 6500 ? Ma da ne duljim, vidim da bi kupovao i LEDove, da se joa tra~ia ... :icon_wink: Moja preporuka, dok joa nisi potroaio gomilu novaca, kupi HPS od 75W ili 150W. Proi ea jeftinije, kako god okrenea imaa viae lumena, mo~ea odradit grow do kraja i najbitnije, sa uvaea ~ivce.
ja0ENTUZIJASTA

avg 2007.

znam da je hps bolji ali on se puno grije. a meni je toplina problem

avg 2007.

lijepo ti kaze torca... a i ja ti rekoh da 4 stedne griju kao mala hps molim te samo da se ne zapalia pa da nas forum optuze za piromaniju

sep 2007.

Ok drustvo,ja sam potpuno nov u ovome,pa ako bi ste mi malo pomogli?Razmisljao sam za vegetaciju da upotrbim CFL(naj povoljnije),pa me zanima za box 1,0x1,0m koliko mi kom. treba i od koliko W?Za cvetanje sam vecj dobavio HPS philips SON-T Pia plus od 250W,nadam se da cje mi biti dovoljno...
DoktorPOZNAVALAC

sep 2007.

Ja na povrsini od 120*90 imam 3 armature po 2 neonke! Imam 3 philips 865 cool white i 3 flora cevi od 40 tj 36w Mada ti sevetujem cto cu i ja uraditi umesto FLORE stavi 3 deylight! Ima svaka za 1000 lumena vise od FLORE pa ces imati nekih 18000 lumena sa kombinacijom coolWhite i deyLight! Mada je i to sve dosta slabo ali ako nemas kes za nesto skuplje tipa MH lampa mislim da je ovo dosta za neke visine biljke do 50 CM plafon! Samo ih drzi sto blize biljkama!!!
JoseENTUZIJASTA

sep 2007.

e kako si rijesio spajanje neonki? tracna svjetiljka 2x36 ili sto? razmisljao sam o neonkama za vegetaciju, ali nisam siguran kako da ih najjeftinije spojim i ubacim u boks... kako to ostali rjesavaju?

sep 2007.

pozdrav drugari,nov sam member a i breeder, inache inhaler vec 11 godina. krecem u manufakturu, stoga sam nabavio 3x32w fluo okrugle DAYLIGHT za povrainu od 850x450(visina 900).interesuje me da li ta fluo ima dobar spektar za ceo period uzgoja ili moram da ih poja am ili zamenim za neke druge
DoktorPOZNAVALAC

sep 2007.

Kupis gotov nosac neonki! kosta oko 10 evra bez onog sto baca svetlost ka dole to sam napravi od lima i ofarbaj u belo a ako je od pocinkovanig lima onda nemoras farbati! Tvoje je samo da prikopcas kabel na onu luster klemu i da ustekas u struju ili tajmer!
DoktorPOZNAVALAC

sep 2007.

Au brate!!! Citaj forum mesec dva! Te neonke mozes samo za klonove da koristis tj za ranu fazu vegetacije do nekih 10-15 cm rasta a onda bi valjao pod meki HPS ili ako mozes vegetaciju pod MH a cvetanje pod HPS! Citaj Citaj i Cita forum ima svega!
JoseENTUZIJASTA

sep 2007.

da to sam i mislio, ali najjeftinije sto sam uspio naci je nekih 20eura za 2x36w nosa . mozda moze i nize, jos cu pogledat... 20eura mi se cini previse i mislio sam da bi mogao sklepat nesto hoummejd.

sep 2007.

Au brate!!! Citaj forum mesec dva! Te neonke mozes samo za klonove da koristis tj za ranu fazu vegetacije do nekih 10-15 cm rasta a onda bi valjao pod meki HPS ili ako mozes vegetaciju pod MH a cvetanje pod HPS! Citaj Citaj i Cita forum ima svega![/quote brate to su idealni uslovi koje ja nemam . u pitanju je grow-box od 0.4m2 i visine 0.9m. gde nameravam da odradim vezivanje i stavljane nivoa ~ice za neki home primitive made SOG. planirao sam da dodam joa 2 fluo od 18w. svestan sam da je ovo mikro varijanta, ali od ne ega mora da se po ne :spcartmanmad:
DoktorPOZNAVALAC

sep 2007.

Pa ok druze moze i tako samo sto je slabija svetlost i biljka je slabija da vrsi svoje zivotne funkcije, skabo trosi prehrahu slabo vrsi fotosintezu a samim tim manje zdrava i otporna! Nabudzi sto vise tih neonki i od gore i sa strane a u cvetnij fazi ako nemas HPS probaj da stavis koju FLORA neonku mislim da one imaju crvenog spektra ali proveri! Sta da ti kazem drugo nego Sretno pa pisi ako uspes nesto!
TripcoPOZNAVALAC

okt 2007.

Au, ljudi, pa ja tek sad provalih (gledao sam ovu temu od prve strane) da nikad nisam ubacio link za neke zanimljive spravice, a stoji mi to na hard discu ve ravno godinu dana. Kriv sam, priznajem. Mislim, ovo ato ete videti je malo (poviae) skupo, a joa skuplje bi bilo dobaviti ih ovamo iz Amerike, ali nije loae kao ideja za entuzijaste. Listu njihovih proizvoda imate na levoj strani pod "Phototrons". http://www.phototron.com/
hashberryboyENTUZIJASTA

jan 2008.

eh...nisam nigdje naso odgovor pa cu pitat tu.... dobio sam neke neonke na kojima samo pise coolwhite/33 e sad me znima kakve su to????
TripcoPOZNAVALAC

jan 2008.

Cool White 33 mo~e da zna i 2 stvari. Prva je da su u piutanju Cool White sa odreenom temperaturom boje (oko 4000K) i du~inom od 33 in a. U Evropi je to nestandardna du~ina i jako je teako (ako ne i nemogue) nai nosa e za njih. One su naj eae 30W. Druga stvar je da je u pitanju oznaka boje kod nekih proizvoa a, a to je 4200K. `ta sad tebi u konkretnom slu aju mo~e to da zna i? Pa, ako imaa gomilu njih, du~ine 1200mm sa karakteristikama Osramovih Lumilux (a joa neki proizvoa i osim Osrama su po eli da rade te unapreene fluo) to bi zna ilo da imaa cevi koje daju oko 3300lm i da imaa neki spektar koji ti omoguuje neki te~ak kompromis za izvoenje growa od po etka do kraja (mu no, ali mogue). Ukoliko su to standardne fluo, onda se mani toga, to ti je jedino dobro za po etak veg-a (uslovno) i za izvoenje klonova.
hashberryboyENTUZIJASTA

jan 2008.

da bas sam ih i za ranu vegu i klonove i stavio.... sto se tice ovog 33 neznam sta u mom slucaju znaci...moje su duge 50 cm,ne 120cm... naso sam da na jednoj(a vjerojatno je i bilo na drugima) izbljedilo pise mastec...to je valjda proizvodjac.... evo ovak pise punog naziva.. mastec 18W coolwhite/33 tako da je to valjda neka standardna... dobio sam jucer jos jednu i za tu isto nemrem nac karakteristike.... zove se tungsram 18W f74-765 (neka madjarska) e i ta me zanima kakva je,ako neko zna..... btw tripco thx :carrot:
InqAMBASADOR

jan 2008.

to je Daylight 6500k ... dobra je za klonove i vegetaciju.
DoktorPOZNAVALAC

jan 2008.

Malo Lumena imaju! Mozda zajedno 2000-2500! Tu bas nemogu dugo!
M_wEeDmAn_88POZNAVALAC

jan 2008.

u pravu si doktor . tocnije ...svaka ima po 1050 lm !
DoktorPOZNAVALAC

jan 2008.

Sam pocetak rasta nedelju dve posle klijanja i to na 3-4 cm od vrha inace odose u vis! Za klonove neznam! Njima je svetlo i vlaga sva snaga koja im treba! A ako jedno nesljaka dobro znaci upola sansi da uspe! Ja imam 120cm 2kom. od 3600Lm pa jos po jedan par sa obe strane isto tako! Znaci nepada svetlo direkt na njih ali sve ukupno oko 21600 lumena za klonove i majku!

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se