VUTRA
ForumUzgajanjeOpremanatrijumska sijalica
LEGACY

natrijumska sijalica

200 odgovora23,594 pregleda
dr_biberISTRAŽIVAČ

sep 2006.

Procitao sam na forumu da zivina sijalica nije idealna za cvetanje, a da natrijumska moze da posluzipa sam otisao da je kupim. Nije bas jeftina, a pritom u mom gradu nema trafoa za nju. Da li natrijumska sijalica od 110 vati moze da se prikaci na trafo za zivinu sijalicu od 125 vati?
BaphometENTUZIJASTA

sep 2006.

Ja sam imao hps-ku (100watt) prikljuèeno na trafo za 125watt-nu sijalicu i štarter koji je za lampe od 70-400w. Ali gledaj da je trafo za hid lampe,ako je može. lp
unknowerAMBASADOR

sep 2006.

kome je tesko evo ja cu da mu trazim gde treba da postavlja pitanja....mislim da je to fer,zar ne? http://www.vutra.org/forum/viewtopic.php?t=335 http://www.vutra.org/forum/viewtopic.php?t=1363&start=30 ba sme interesuje da li je tesko da se covek snadje na forumu ?
BaphometENTUZIJASTA

sep 2006.

:bravo: :respekt:
dr_biberISTRAŽIVAČ

sep 2006.

Natrijumska sijalica nije isto sto i HPS sijalica, isto kao sto i metal halogena nije isto sto i metal halidna.Natrijumska sijalica izgleda isto kao i zivina. Iznutra je obojena fluorescentnim belim prahom. Razlika u ceni je: Natrijumska=12e HPS=100e Procitao sam obe teme i one ne odgovaraju na moje pitanje.Moje pitanje je: Moze li natrijumska sijalica da se nakaci na transformator od zivine?
unknowerAMBASADOR

sep 2006.

sa linka http://www.vutra.org/forum/viewtopic.php?t=335 dobro ja priznajem da nisam nekakav expert za racunare...ali me bas zivo interesuje za sta je ovaj link :roll: http://www.vutra.org/forum/viewtopic.php?t=1363&start=30
TripcoPOZNAVALAC

okt 2006.

Dr.Biber, ti verovatno mislia na Low Pressure Sodium. Ako je tako, nemoj niata pokuaavati s njom - nema pravi spektar ni za jednu fazu rasta a mislim i da ima i slabiji svetlosni flux.
dr_biberISTRAŽIVAČ

okt 2006.

malo je falilo da je kupim. :lol:
dr_biberISTRAŽIVAČ

okt 2006.

da li bih mogao da pridruzim nekoliko obicnih zarulja zivinoj sijalici i dodam joj dovoljno crvenog osvetlenja za cvetanje :?:
SLO-EraLEGENDA

okt 2006.

kao prvo ne možeš je prikaèiti te što ti pominjes su takodje punjene natrijeve i kao što reèe Tripco-ništa od tog. Ima ih u rasveti ulica,kvartova...ne lomite ðabe nemoj te obiène se greju isto kao vrag uzmi onda štedne sijalice,neonke
dr_biberISTRAŽIVAČ

okt 2006.

Meni zivina sijalica u potpunosti odgovara za vegetativnu fazu.Raste kao luda. Treba mi neka za fazu cvetanja, i zato sam mislio da ubacim obicne zarulje. Procitao sam na netu da zivina sijalica ima crveni spektar, ali malo, te sam hteo da ubacim neku koja ce joj dodati crvenog spektra. Mislio sam da stedne i neonke imaju samo plavi spektar. Sto se tice rashlade napravio sam odlican sistem, temperatura u boxu mi je konstantno 27 C, a ako aktiviram rezervni ventilator temperatura mi je ista kao sobna. Trenutno je sobna 25 C.
TripcoPOZNAVALAC

okt 2006.

Živina sijalica ima najviše plavog i delimièno zelenog spektra (koji i nije bitan za fotosintezu). Po tome je dosta slièna Cool White fluo cevima (s tim da CW imaju vrh u zelenom delu spektra). Ako se radi u nekom Cabinet-grow-u gde nema ventilatora i ide se sa neonkama, za veg. fazu osim CW fluo (preporuèujem nove tipove T5 koji imaju mnogo veæi svetlosni fluks), sa još veæim uspehom se mogu koristiti i tzv. Actinic cevi koje se koriste u akvarijumima za postizanje plavkastog "pravog podmorske" ugoðaja. Meðutim, fluo cev sa najviše plave svetlosti je "Special Blue" od Philips-a (oznaka joj je BB) koja ima i do 60% više plave svetlosti od CW. A fluo cevi sa crvenim spektrom su White i donekle Warm White. To što se tièe jeftinijih, a od skupljih to ti je npr. Sylvania Gro-Lux i neke sliène Tri-Phosphor fluo cevi. No, ubacivanje fluo cevi sa crvenim spektrom ti neæe pomoæi pored živine sijalice za cvetanje. Zapravo, mnogo bi ti bolje bilo da staviš samo fluo jer tako neæeš imati plavi spektar od živine i neæe biti više razvoja lišæa pa æe sva energija iæi u cvetove. Koja ti površina baze boxa - prema tome možemo da sraèunamo koliko ti je lux-a potrebno i koliko fluo cevi.
Bezze_SaAMBASADOR

okt 2006.

HPS je takodje natrijeva sijalica.... xenon+arsen od gasova samo... tako da ~ivin starter, trafo i to ne mo~e upaliti HPS sijalicu... To mi je rekao onaj haver ato radi u jednoj veeelikoj elektro radnji... tu ima svega.... baa svega !!!!
dr_biberISTRAŽIVAČ

okt 2006.

Povrsina baze boxa je 1.5 x 0,5 m
dr_biberISTRAŽIVAČ

okt 2006.

visina=1m sirina=1m dubina=1m dva ventilatora alu folija jedna zivina sijalica = 125w Nikada ne pustam biljku da raste mnogo u visinu cak i kad je negujem napolju, jer sto je niza manje se vidi :lol:, a i mislim da manje bilcice bolje tripuju . U mom kraju u jesen lokalni momci obilaze sume u potrazi za necijom biljkom 8)
TripcoPOZNAVALAC

okt 2006.

A dobro, onda ti je baza 1 x 1m. Visinu neæemo raèunati, uzmimo da ti svo svetlo (zapravo, makar 90%) ide na cvetove (pretpostavljam da je rezana i oblikovana da svi cvetovi budu na vrhu, kao u Scrog-u) Za 1m kvadratni ti je za indike potrebno 25000 -30000 lux. Za veæinu hibrida i neke malo severnije sative 30000-40000 lux. Za tropske i ekvatorijalne sative 40000-50000 lux. Najisplatljivije fluo cevi od ovih koje se lako mogu naæi na tržistu su one od 1,2m (36W). Najisplatljivija od svih je T5 na 80W, ali se to teško nalazi. Pošto ti ne možeš u box takve cevi, od ovih što se lakše nalaze uzmi Osram lumilux White ili Warm White(za cvetanje, prva ima boju na 3500K, a druga na 3000K) od 18W koja je 59cm. Ona daje 1350 lumena (a lux ti je lumen po metru kvadratnom - u ovom sluèaju skini 10% od lumena jer raèunamo da toliko neæe doæi do biljke, znaèi 1350 lumena ispada 1215 lux-a). To mu ispada da ti je potrebno nekih 20-25 za indike, za sative ne smem ni da mislim. Fizièki je moguæe sve to ubaciti unutra (debljina tih fluo cevi je 26mm), ali ti se sve u svemu ne isplati da se bakæeš sa tolikim brojem cevi. Ali, ako bi ubacio ove nove, T5 (na prvi pogled se odmah razlikuju od T8 i T12 prema debljini - samo 16mm), onda je druga prièa. Tu možeš da ubaciš one sa dužinom od 84,9 cm od 39W koje daju 3100 lumena (u verziji HO - High Output, npr. Osram Lumilux T5 HO FQ 39W). Sa 10 komada si 'ladno završio pos'o za indike.
dr_biberISTRAŽIVAČ

okt 2006.

Mogu li da se nadju na trzistu bez zapitkivanja, i mogu li da potpomognu vegetativnu fazu :?:
Bezze_SaAMBASADOR

okt 2006.

Haveru, znaš šta je meni pomoglo za vegetaciju... to možeš kupiti u svakoj prodavnici (15€) dobiješ i žarulju od 500W... Biljke BUKVALNO bujaju od toga Kupi fino sebi reflektor (kod nas ovdje je 15€ plus 1m kabla za struju (to sam skopèaš).... Bila je slika na "Foto Galeriji" ali je izbrisana, a ove što imam ja su u drugom laptop-u kojem je pao XP, a ne radi DVD-CDRW i ne mogu ga postaviti nikako, a floppy nema :( ...tako da sad dok ne uzmem drugi mnogo toga i filmova mi ostalo na tom kompu.... Taj reflektor je meni "spasio" bukvalno sve biljke. Jeste da grije, ali pošto sad ide zima :) ko nema dobro grijanje (ugrijaæe sobu regulara :) LOL) Na njemu stoji da nište se ne stavlja 1m ispred, ali on je meni bio (bez vent.) na 50cm od biljaka (ne u box-u) tako da na otvorenom nema potrebe za vent. ukoliko mislis spustiti reflektor niže, ali nema potrebe za to, jer stvarno su meni biljke (preko noæi, bukvalno) rasle po 5cm i razvijale se nenormalno a nikakva gnojiva nisam koristio dok su vegetirale !!!, samo sad u cvjetanju sam par puta gnojio i to sa pola propisane doze (tj. pola èepa na 2l, a piše èitav)....
dr_biberISTRAŽIVAČ

okt 2006.

Citao sam tvoje postove o reflektoru. Sto se tice vegetativne faze biljka dobro raste i na zivinoj sijalici. Samo razmisljam kad vec kupujem lumilux neonke da li bi mi pomogle i u veg fazi. Bezze_Sa 1. koje si sijalice koristio za cvetanje :?: 2. Reci mi oznaku sa sijalice reflektora mozda ga i kupim. 3. Nailazio sam na neke reflektore MH 40 od 250w , zna li iko kakvi su oni?
Bezze_SaAMBASADOR

okt 2006.

Eh, sad pošto nemam tog reflektora ne mogu ti oznaku dati (ali kutiji je nacrtan crni reflektor i dobije se unutra 500W sijalica (kao spirala izgleda i ona je 1€ a sve skupa je 15€ plus na to dobiješ i kabal do struje (mislim 2m) na tebi je da spojis. Što se tièe slijalica i to, ako neko ima onu lampu (evo slike) iste su žarulje. Ima ih od 300W i 500W (ovaj reflektor podržava i 300 i 500W sijalice.... Evo neke slike, možda ko skonta... a pošto mi je radnja preko puta (trenutno pada kiša) pa æu otiæi i uslikati ga fino.... Et' možda neko ima ovakve lampe, takve iste žarulje idu i u ovaj reflektor. Na ovoj srednjoj se vidi (mada ima zaštita preko nje koja se skida sa ove lampe).... Da neko se ne zbuni ovo govorim samo za žarulju ne za ovu lampu.... :) Ove znaèi sijalice idu u taj reflektor.... - Ovi drugi reflektori (MH) što kažeš su isto super, vjerovatno bolji, ali cijena je katastrofa!!!! A isti uèinak imaš... Otiæi æu u radnju i uslikati ga komplet da vidiš, mislim da je to najbolja investicija.... ipak sve komplet (samo u struju) košta 15€ (sijalica, kabal za struju...) Takodje je halogeni, ovo nisam spomenuo Ako je taj reflektor BAS (MH - Metal Halid) mnooogo je skuplji nego ovaj, a oèinak isti !!!!
BloodspillerPOZNAVALAC

okt 2006.

Ajme pa ja imam tih lampi na bacanje. Frend mi donjeo s broda. `ta ih trebam stavit u reflektor? Te lampe u~asno griju...
dr_biberISTRAŽIVAČ

okt 2006.

mh reflektor sa sijalicom kosta 100e
Bezze_SaAMBASADOR

okt 2006.

Znao sam....zbunio sam raju.... Hoæu reæi da iste sijalice od ovakvih lampi idu u ovaj reflektor ima od 300W i 500W (ja sam koristio od 500W) sve ukupno košta 15€ komplet sa sijalicom, a sijalica je ista kao kod ovih lampi .... Uslikaæu kad izadjem sad još malo vani reflektor koji sam ja koristio..... on podrzava i od 300W i 500W halogeni....
BloodspillerPOZNAVALAC

okt 2006.

Sad sam gledao baš. Imam tih lampi od 500w i od 1000w. Reflektor nisam mogao naæi. Probat æu ga nabavit...
dr_biberISTRAŽIVAČ

okt 2006.

cek cek. Pomenute mh sijalice se dobro kotiraju na sajtu. Kapiram da nije skupo dati 100 jevreja za dobar uzgoj. Ako jos na trafo mh sijalice moze da se nakaci HPS natrijumska, kupujem obavezno. tako bi mogao da koristim MH za listanje i HPS za cvetanje. KOliko ja kapiram to je najbolje.
Bezze_SaAMBASADOR

okt 2006.

Upravo to... možeš uraditi... kupiti MH i HPS (ALI OBAVEZNO MORAJU BITI ISTA JAÈINA). Znaèi imaš prigušnicu i sve rega HPS sijalicu od recimo 400W, možeš komotno na tu istu prigušnicu staviti MH žarulju dok vegetiraju, kad hoæeš da cvjetaju, staviš HPS žarulju i naravno vrijeme skratiš na 12 svijetlo i 12 mrak (ali mrak bukvalno) P.S. Ja sam jedno vrijeme (10-tak dana) napravio tako kardinalnu grešku, naime, mrsko mi bilo stavljati tj. zamraèivati biljke. Tj. oko njih staviti crnu kesu (ja koristim za smeæe one) i konto sam da im neæe smetati ako ih ne prekrijem. I tako bilo neko vrijeme, kad poèela jedna da raste.... sjebo se pravo... i onda kad sam poèeo naravno stavljati ponovo kese tj. zamraèio ih skrooooz onda su brzo se vratile svom poslu :) Mislim bile su u sobi u kojoj je TV non-stop (dan-noæ upaljen) i ima naveèe neko vrijeme (kad im je vrijeme spavanja) dolazi svijetlo iz hodnika.... A palio sam je u 8:00 - 20:00 i konto haj naveèe svakako je mrak. U toj sobi sam izvrnuo sijalicu da ne bi neko upalio sluèajno navece...ali eto šta joj je smetalo znaèi TV preko noæi i normalno sviæe rano pravo, tako da su dobijale (koliko - toliko) svijetla s vana....i to im je pojebalo foto-period njihov. Sreæom na jednoj samo (jer ona je poèela rasti, izrasla 15-tak cm a planirao je skidati za koju nedjelju....aaa vrh ponovo poèeo (bijel narano i mali :)) smijeno bilo....et' opet se ja rasprièah hehehehheheheheh sretno haveru dobar uzgoj....
Bezze_SaAMBASADOR

okt 2006.

Uslikaæu ti ga sad, evo pa æu ti ga okaèiti ovdje... ima ih sigurno.... :) pošto svakako idem u tom pravcu :) LOL
BaphometENTUZIJASTA

okt 2006.

nabavi 400w hps lampo i to ti je to,biljke æe bit sretne vjeruj mi. a ti odluèi sam to je samo moje mišljenje. lp
dr_biberISTRAŽIVAČ

okt 2006.

Prodavci elektro opreme u gradu me vec mrze, jer trazim nesto sto niko nema. Sve radnje sam obisao, i naisao na par "pametnih" njuski, ali nigde nisam mogao da nadjem HPS sijalicu. Jedino sto sam uspeo da nadjem je MH 40 od 250 w koja kosta 20 jevreja sijalica i 80 jevreja reflektor sa transformatorom. Ipak prodavacica tvrdi da to nije metal halidna vec metal halogena. Meni to apsolutno nema logike. Jos nisam cuo za metal halogenu sijalicu koja kosta 100 jevreja, a da pritom nije projekciona vec kapsulasta i neverovatno lici na metal halidne sijalice koje sam nalazio na netu, pritom na njoj pise MH 40, i baca belo svetlo. Zar metal halogene ne bacaju zuto svetlo? Tako da cu da probam da uzmem tu MH 40, a preko neta cu da narucim samo hps sijalicu od 250 w, koju cu da probam da nabudzim na reflektor od MH 40. :idea: :roll: :idea:
TripcoPOZNAVALAC

okt 2006.

Rekao bih da je ova na slici kod Bezze metal halogena. Vidiš, èudno, ja sam pre nalazio HPS nego MH. Stvarno ljudima po tim prodavnicama svetla nije jasno kad tražiš "metal halidnu" lampu pa stalno nude "metal halogene". Samo èekam kad æe neko da me pita "Misliš metal-halidovu" pa da mu kažem "da, jednog metal-Halida Bešliæa molim" pa da svi zapevamo. Neverovatna neobaveštenost. Ali dobro, to su trgovci, prodaju (i znaju za) ono što imaju. Što se HPS tièe, pogledaj u radnjama koje su vezane za program prvenstveno neke od poznatijih firmi (Philips, Osram/Sylvania, Tungsram, GE...). Ako nemaju u radnji, verovatno se mogu naruèiti preko njih.
Bezze_SaAMBASADOR

okt 2006.

Tripco@ - Jeste upravo to je ta halogena koja ide u onaj reflektor što sam rekao. i sve zajedno košta 15€... Danas æu baš uslikati (sinoæ nije radnja radila....) Ovaj reflektor prima one sijalice od 300W i 500W dr_biber@ - MH sijalice imaju SAMO plavi spektar tj. ne baca ni sek. žuti. Ja sam imao isti problem dok sam tražio HPS sijalicu, nigdje je nije bilo. I ja fino isprint'o veeeliku sliku na A4 o njoj sve i od radnje do radnje.....i kad je lik pogledao, kaže imam naravno a prije par dana u istu tu prodavnicu pitam ima li HPS sijalica, on me gledao zbunjeno....tek kad je vidio onda mi kao poèeo pametovati da je to natrijeva sa gasovima unutra bla -bla pa rekoh....:" TOOOO ba haveru jebo ga ti, to ti tražim èitavo vrijeme (jebem te u glavu takvu) ovo sam u sebi rekao naravno :) LOL
GrowimirPOZNAVALAC

okt 2006.

Halogeni reflektor od 500 W trosi puno struje i puno grije a mala je korist od njega jer nema Spektrum koji odgovara biljkama slican efekt ces imati sa nekoliko stednih zarulja koje su puno isplativije ...ja sam nabavio metal halide zarulju od 400 w i samo je stavis na mjesto Hps-a dok su biljke u vegetaciji po mojoj procjeni raste 3 puta brze..
dr_biberISTRAŽIVAČ

okt 2006.

Ona sijalica za koju prodavac tvrdi da je metal halogena izgleda ovako: Na kraju cu da odem i da mu objasnim da ni nezna sta prodaje.
BloodspillerPOZNAVALAC

okt 2006.

A koja je to lampa? HPS?
dr_biberISTRAŽIVAČ

okt 2006.

lampa je metal halidna, ali i hpd isto izglrda. :lol:
Bezze_SaAMBASADOR

okt 2006.

Slièna je mojoj HPS, ali se razlikuje unutra.... ima anetnu neku (slièno ovoj) i ima veæi kao spremnik koji se na kraju sam i gasi....ono dugacak nekoliko cm, ovdje je manji pravo

okt 2006.

Ajde botaniccari i ostali profesionalisti??? Tungsram standard high pressure sodium??? JEl to isto HPS ili nije ? SSta je low P S. Mogu da je kupim i to je ullicna ali neznam jel to spektar crveni ili nije???
Bezze_SaAMBASADOR

okt 2006.

jeste to je ta.... :) sad samo još jaèinu izaberi i gotovo :) A to low P S. fakat ne znam

okt 2006.

nema druga osim 250 w i izlazi me 55 jevra i seeds stizu sledece sedmize tako da sam sperMan full :)
Bezze_SaAMBASADOR

okt 2006.

Komplet za 55€ (i prigušnica, kabl od struje do nje, i kabl od prigušnice do grla) i grlo E40 sa sijalicom naravno.... Pa i nije skupo kod vas... kod nas je skuplji komplet! Ali doduše 400W je ova što ja imam
BaphometENTUZIJASTA

okt 2006.

High Pressure Sodium H P S dakle znaèi da je to to,visokotlaèna natrijeva sijalica
TripcoPOZNAVALAC

okt 2006.

Šikimiki, Low Pressure Sodium je ona za koju je Dr.Biber prvobitno pitao. Koristi se za uliènu rasvetu.
dr_biberISTRAŽIVAČ

okt 2006.

Gge si je nasao za te pare :?:
Bezze_SaAMBASADOR

okt 2006.

Imam osjeæaj da prièa samo o žarulji...???? ako jeste onda je puno 55€ za lampu samo!

okt 2006.

sama sijalica je oko 7 e ali cela balast i valda trafo ili sta ima tamo je ostalo... sve zajedno je tolko ipak u sofiji u bugarskoj treba da je eftinije.... i to je tungsram madjarski a ustvari je GE usa standard hps bio san na www.lamptech.co.uk lik je objasnio i ima grafici za spektrove.. jebi ga kupicu to pa da vidim sta kako...
Bezze_SaAMBASADOR

okt 2006.

Ako je sve komplet, onda nije skupo (mislim iako je 250W, sasvim æe ti biti dovoljno za poèetak. Mene je izašlo oko 80€ komplet HPS grolux žarulja od 400W (samo bez reflektora, to sam napravio sam od lima :)
dr_biberISTRAŽIVAČ

okt 2006.

Pozdrav nasao sam jednu sijalicu za koju prodavac tvrdi da sluzi za gajenje biljaka a zove se Enrich Spot R80 100w. Prilicno je jaka (ne moze da se gleda u nju). Baca zutu svetlost i na kutiji pise da ima podjednako plav crveni i zeleni spektar. Zna li iko ista o ovoj sijalici?
Bezze_SaAMBASADOR

okt 2006.

Nisam èuo, niti vidio tu sijalicu. Mozda je potrazi na netu, ali ako je tako kao što kažeš, sigurno æe ti dobro poslužiti... pa i u vegetaciji i u cvjetanju.. ali 100W? da nije malo??? iii naravno ni u jednu natrijevsku sijalicu ne mozes gledati :) LOL Ako ima crvenog spektra ISTO, onda nju mozes koristiti za dvije biljke recimo... ne previse samo da znas, jer ipak 100W je maloo :(
GrowimirPOZNAVALAC

okt 2006.

ako pise da je za biljke uzmi je ..
SLO-EraLEGENDA

okt 2006.

prodavci dosta puta veze nemaju... jednom me isto molijo ako idem videt kakva je sijalica-piše za ruže-ali samop da se lepše listovi sjaje :( :( ne mrsite mnogo jer èete tako baciti puno para.Budite strpljivi odrecite se neèeg i skuplajte novac za komplete koji su valjani-isprobani... trenutno dobro isprobano: Phillips son-t plus(cvetanje) Phillips son-t agro (veg+cvet) Phillips hpi-t plus (veg) osram -sylvania sylvania grolux (veg+cvet) sylvania HPS obièna (cvet) osram nav-t cve osram ili sylvania metal halid (cvet) ako sam zaboravijo neku dodajte
BaphometENTUZIJASTA

okt 2006.

Ja imam HPS 400W znamke Philips SON-T ali na kutiji od žarulje mi piše samo Philips SON-T 400W i ništa drugo kao npr.plus ili agro. Sad sam zbog toga jako zbunjen jer imam 4 kompleta i mogu jih dobit još 12 skoro za ðabe (kompleti su rabljeni ali pored su nove žarulje). Ero ajde reci mi je li su ok ove lampe? Biljke rastejo ljepo. http://www3.shrani.si/o.php?philipss1019915.jpg http://www3.shrani.si/o.php?philips1019914.jpg http://www3.shrani.si/o.php?philipss1019916.jpg Ovi kompleti su jako težki i zbog toga sam ja uzeo van reflektor i njega zmontirao u box onaj plastièni dio u kojem je trafo i štarter sam ostavio vani. lp
SLO-EraLEGENDA

okt 2006.

pa ako su SON-T uredu se SON-t agro je posebna oznaka dobre su!!!!
GrowimirPOZNAVALAC

okt 2006.

Ja koristim Osram Plant Star i one su za vegetaciju i cvijetanje mada sam u vegetaciji dodavao plavog spektra sa tri stedne zarulje i bilo je puno bolje nego bez njih..
GrowimirPOZNAVALAC

okt 2006.

HPS I MH su najbolje ali moze se i sa enrviolite i slicnima ljepo uzgojiti ja nisam provao ali sam gledao sto su drugi uzgojili s tim i nije lose malo su manje od "Erinih" ali za osobne potrebe i to moze bit dovoljno (ako ne pusite trideset puta dnevno)
SLO-EraLEGENDA

okt 2006.

realna cena za kit komplet u Evropi,Balkan...USA je skuplja!! primer: grolux sylvania 400w(high pressure sodium)-dobra zarulja ili phillips son-t-pia 400w, ponuda za obièan hps mora biti jeftiniji balast starter limeni reflektor ........ sve to negde 70-80eura
Bezze_SaAMBASADOR

okt 2006.

Upravo tako, evo kod mene je Sylvania 400W SHP-T 400W to piše pri dnu sijalice, ispod manjim piše da je iz Belgije i malo vecim slovima neki broj 28. Kad sam je kupio, došsla je u zelenoj kutiji na kojoj je (dobro se sjeæam, pisalo Grolux)...tu sam kupio i GESTAS-ovu (kaže ovaj haver da je dobra marka, ja lièno neam pojma...) prigušnicu i kablove i sve me je to došlo oko 70€, tu je uraèunato i kabalovi od struje do prigušnice, i od prigušnice 3m do grla (ta neka žica, kojoj se izolacija skida pravo lako, a vatrootporna...reèe on kako se zove itd itd al' zaboravih..:() Znaèi u tih 70€ dobio: - Žarulja 400W HPS (gore navedena) - Prigušnica 400W - Grlo E40 - Kablovi - Spajavnje, i to lik mi sve spojio, a ja mu na kraju od sebe dao 5km (2,5€) na kafu (lafo :)) mislim, spojio sve i to baš extra (mislim saom na kablove, jer na ovoj mojoj prigušnici sve je došlo veæ pontirano (starter i to)... on je samo spojio kablove, ja došao kuæi i samo u struju i to je to... :)
StonerLEGENDA

dec 2006.

Kupio sam Son-t agro 430W sijalicu i kupio sam kompletan reflektor sa termalnim staklom (prigušnica propaljivaè....)koji me koštao oko 1500 kn a sijalica 220 kn pa ako bi netko bio dobar pa mi odgovorio u što kraèem roku dali sam kupio dobro ? PS : reflektor je ogroman Philips oko 40 cm x 40 cm
unknowerAMBASADOR

dec 2006.

ne znamo koliki ti je prostor na kome gajis ? ako si procitao HPS Sijalice videces da je to dovoljno za 1-1,5 m2

dec 2006.

ja sam uyeo natrijumovu osram vialux nav-t son-t sijlicu od 150w i sve sto je potrebno da je pokrenem,znaci upaljac i prigusivac, samo sto nemam semu kako da sve to spojim. da li neko mozda ima to. poz
StonerLEGENDA

dec 2006.

Ja se nadam da æe ti pomoæi na engleskom je doduše ali nadam se da to neæe biti problem. http://www.ee.bgu.ac.il/~pel/lamp_models/HPS.htm Uzivaj :wink:

dec 2006.

Ajde kad ste se rasprasili vec o zaruljama, da tu pitam, da ne otvaram novu temu, ako zna tko mozda koja je ovo kurceva zarulja, imam doma par takvih nasao... ide bez prigusnice (ima ugradjenu)... Na oko daje bijelo/lagano zuckasto svjetlo, nemos gledat u nju... ni blizu... Marka NO NAME... nema nikakvih oznaka, ni pod razno :lol:
EddieENTUZIJASTA

dec 2006.

Zivina ili mercury vapour. Ako pri vrhu ima i vlakno kao u obicne sijalice onda ide bez prigusnice. Ako je malo grlo verovatno je 160 w ekvivalent 125 w sa prigusnicom. Onaj otpornik sto se nazire sluzi da upali pomocnu elektrodu i startuje sijalicu. Nema dovolno crvenog spektra za cvetanje i nesto slabija svetlost i iskoriscenje od hps. Moze kao pomocna za vegetaciju.
InqAMBASADOR

dec 2006.

Narucio sam HPS od 250w. Stigao je. Sav je u delovima i bez ikakvih zica i kablova. Imam semu i sve mi je jasno kako da sastavim ali je problem sto ne znam koje kablove i zice da stavim i koje duzine. Znaci: Neko ko koristi HPS treba da mi kaze koliko metara kog kabla da kupim i zica i sta treba da bude otporno na toplotu? Da li sve treba da bude otporno na toplotu ili samo onaj deo posle balasta? Unapred hvala na odgovorima !

dec 2006.

inace se otporne na toplinu zice stavljaju samo one u blizini grla... znaci od grla pa do kuda ima topline... ostalo ti se nista ne grije pretjerano, i nema opasnosti... A za duzine kabela, nije vazno, glavno da ti je dovoljno da smjestis elektroniku van a zarulju u box...
InqAMBASADOR

dec 2006.

Spojio sam sve... I radi! I to iz prve... 8) Nego da li starter treba da bude u box-u ili van? Ja sam ga stavio na 15cm od grla tako da mora u box ali ako je to problem pomericu ga. ps: Negde sam video da je bolje za zivotni vek sijalice da starter bude sto blize sijalici. 'el to tacno?
EddieENTUZIJASTA

dec 2006.

Nece starter pokvariti sijalicu ali ce onu koja je vec pred kraj svog zivotnog veka lakse upaliti starter koji daje visi napon i koji je na kracim kablovima. Dok je lampa nova mozes ga staviti gde ti je zgodno.

dec 2006.

evo naso sam shemu za povezivanje svega, lako je ja sam uspeo, na ovom linku je http://www.sylvania-lamps.com/catalog/index.php?id=1778 a sto se zica koje treba da se koriste, treba da budo otprilike 2x150w ili 2x75w zavisi od sijalice koju imate. a ne bi bilo lose da od stekera po ballasta stavite silikonski kabl jer je sigurniji, a nije nesto puno skuplji. i u kombinaciji sa HPS mozete da koristite jednu do dve osram sijalice za biljke, imaji sve potrebne spektre koji su potrebni bilo kojoj biljci, a idu na obican grlic za sijalice. meni dobro sljakaju. i nema veze gde je starter, meni je u drugoj sobi cak. videcete na sajtu, ima dosta toga interesantnog. :twisted: stay hight and clean, SeeYa
unknowerAMBASADOR

dec 2006.

Pogresio si malo ako si mislio na zice pa si napisao 2x75w i 2x150w WATT je oznaka za nesto drugo i odnosi se na potrosaca a zicu kada trazis trazis je kao 2x0,75mm i 2x1,5mm preseka nevezano da li je pun presek ili licna :wink: Sa tim da je 2x0,75 dovoljno da bi radila nekakva decija igracka a sa 1,5mm vec moze da se pokrene 400W pre nego pocnete o zicama mozda ima malo bolje objasnjeno u Propratnoj opremi

dec 2006.

to jeste tako, mada i ja sam do ispravke dosao od prodavca tehnicke dobe tako da kada bi trazili on bi znao sta vam treba. meni su za dve sijalice od po 150w trebale zice od 2x0.75, i dovoljne su, ne greju se ni malo. jesi proverio semu, mislim da je ona odgovarajuca, zar ne. pozz :wink:
unknowerAMBASADOR

dec 2006.

ako mi verujes mrzi me da racunam ome na 0,75 ali ajde uradicu i to jednom u Propratnoj opremi... moze 0.75mm za 150 wati ,naravno da ce da radi ali za 2x150w ne znam koliko ti je pametno.... idem logikom da stavljate malo jace kablove da kuce ne bi zapalili ... Procitaj propratna oprema i videces da sam pisao 3x1,5mm a ima i razloga zasto ona treca... :wink:

dec 2006.

Video sam i shvatio o cemu se radi, ja imam 2x0,75 po sijalici, a od ballasta do stekera sam stavio silikonske tako da nema straha od pregrejavanja i paljenja. no kad me ne mrzi prebacicu da bude 3x1,50 i uzecu jacu sijalicu, ove sam uzo zato sto mi je prostor malo nezgodan. ipak ovo mi je prvi put a slab sam tehnicar veruj mi. Bambucha 8)
RadeAMBASADOR

jan 2007.

Ljudi danas odem u jednu radnju u mom komsiluku i pitam imaju li HPS sijalicu odavacvica me gleda kao da sam lud ja je onda pitam imaju li Natrijumsku sijalicu i ona kaze da ima. Sijalica od 150W je 1100dinara Sijalica od 250W je 1250dinara Proizvodjac je OSMAR ako sam ja dobro zapamti. Jel to HPS i da li ta sijalica odgovara za biljke? Ona mi je rekla da ce me sa kablovima i grlom izaci MAX 1500dinara ili 18Eura.

jan 2007.

a nece bit Osmar (lol zvu i ko neki tur in) nego Osram :)
RadeAMBASADOR

jan 2007.

To je to otprilike jedino sto je ovamo kutija bela. Sta si rekao jel to ono sto mi treba? Moze li se koristiti od pocetka do kraja?
InqAMBASADOR

jan 2007.

Da.. to ti treba... Ali uz sijalicu ide i grlo i starter i prigusnica i kablovi. Sve ukupno treba da ti izadje oko 50-60 evra. Mozes je koristiti od pocetka do kraja samo ako je namenjana biljkama odnosno ima dodatnog plavog spektra. To su gro-lux sijalice.

jan 2007.

samo ona tuka ne zna da ti treba i balast (prigusnica) i upaljac (starter)... tako da ocekuj malo veci trosak....
EXARPPOZNAVALAC

jan 2007.

Mali ispravak: 1. Da li je bitna du~ina ~ice kojom se povezuju propaljiva i ~arulja ovisi o vrsti propaljiva a. Kod koriatenja superimposed propaljiva a (to je onaj koji ima priklju no mjesto ozna eno sa "Lp") nije preporu ljivo koristiti viae od 1 metra kabla izmeu propaljiva a i ~arulje radi toga ata sam kabel ima svoj kapacitet koji onda predstavlja jalovi otpor. `ta je kabel dulji, kapacitet je vei, jalovi otpor je vei a s njime se smanjuje "snaga" propaljiva a. Ako se koristi impulsni propaljiva (rjetko, ali i to sam imao prilike vidjeti) dopuateno je koristiti i du~e kablove jer doti ni ne uti u puno na snagu propaljivanja. 2. Ovde nema "elektronike", osim ako se ne koristi elektronska priguanica.
InqAMBASADOR

jan 2007.

Ti se bas paspisao o elektronici... super... Takvi nam trebaju. Post ce ici u PROPRATNA OPREMA za neko vreme.
squkiISTRAŽIVAČ

apr 2007.

Za debljinu zice, kojom se povezuje ceo sistem svetla. Na prigusnici od 400w mi pise od 0.5 do 1.5mm. Tako da bi 1.5mm bilo ok. Bolje licnasta bakarna.
EXARPPOZNAVALAC

apr 2007.

Nek oni piau ata piau. I meni isto piae. Experimentalno sam primjetio da je 0,5 mm premalo, jer se ~ica grije, a ~elio sm izbje i bilo kakvo zagrijavanje (bar od protoka struje;). Ja sam kompetan sistem poveza sa ~icama od 2,5 mm i radi OK. Licnasti kabl je bolji i lakai za rad. Jasno mi je da e se kod postavljanja javne rasvjete koristit tanje ~ice jer se tako smanje troakovi postavljanja, ali za naar "unutraanje" i specifi ne uvjete, od malo viaka glava ne boli.

apr 2007.

DALI IKO MOZE DA MI DA OBJASNJENJ KOJA JE RAZLIKA IZMEDJU hps i hpi sijalica.posto imam philipsove 400wHPI pa me zanima jer ima razlike u kvalitetu.hvala ------------------------------------------------- NE POSTAJ ISTO PITANJE NA VI`E MJESTA -------------------------------------------------
bongashLEGENDA

apr 2007.

Ako mislia na Philips 400w HPI-T, onda je to Metal Halid lampa, nema neke razlike u kvaliteti, razlika je u boji svjetla, zna i sa ovom lampom mo~ea samo vegetaciju odraditi, za cvjetanje ti treba HPS.

apr 2007.

u pitanju je PHILIPS 400W HPI BUS-P
InqAMBASADOR

apr 2007.

Kao sto rece Spalato... Ta sijalica je za vegetaciju. Ti nemas Natrijumovu vec Metal Halidnu sijalicu. Za cvetanje ce ti trebati Natrijumova. ps: Ako te zanima nesto o Metal Halidnim sijalicama citaj po forumu, imaju temu posebnu i jos sticky pa ne mozes da je ne vidis ;)

jul 2007.

Evo sta sam nasao na ovom sajtu (radi se o nekvoj radnji sa akvarijumima i sl. a cene su u evrima :blink:) : Su ovo HPS sijalice? Tj. jesu li sve iz serije "Grolux" HPS (natrijumove) ?
InqAMBASADOR

jul 2007.

To su neonke. Nemoj kupovati to. Mozes bolje proci novcano ako kupujej obicne neonke.

jul 2007.

Nasao sam u jednoj radnji HPS za nekih 200 dinara (oko toliko se vrte cene). E sad sta mi tacno jos treba (starter i sta jos bese) i to valjda mogu da uzmem i sa neke neonke?
SLO-EraLEGENDA

jul 2007.

ne mo~ea skinuti sa obi ne neonke jer su balast i starter samo i isklju ivo za MH i HPS
InqAMBASADOR

jul 2007.

Nisi nasao HPS za 200 din sigurno. HPS je bar 10-20evra. CItaj... ima sve opisano i slike svega sto ti treba...

jul 2007.

Ima, ali ne postoji topik u kome pise gde mogu u Beogradu da nadjem gorepomenute sijalice (osima vizkomerca, ali oni opet daju samo sijalicu). Evo sad nadjoh ovo : Moze li ista od ovoga da se gurne u obican grlic ili da se iskoristi sa nekom opremom koja se moze lako nabaviti?
bongashLEGENDA

jul 2007.

U principu to izmialjanje tople vode ne zavraava sretno, kupia jednom kako valja i imaa da traje. :sun2: Kod mene su OSRAMove lampe, kod njihovog zastupnika imaa i balaste i propaljiva e (bar u Hrvatskoj). Evo naaao sam ovo, mo~da ti pomogne ... OSRAM GmbH Predstavniatvo Beograd ika Ljubina 15/V YU - 11000 Beograd Tel: + 381 11 30 30 860 Fax: + 381 11 30 30 853 E-mail: [email protected] Za sva Vaaa pitanja stojimo Vam na raspolaganju. Sretno.

jul 2007.

Care hvala za infose! Ali oni ne rade uopste maloprodaju i prodaju samo sijalicu :( Danas sam bio i kod one Elektrotehne na NBG-u, ali ni oni nemaju (pisao sam o tome ovde) Inace, nasao sam par radnji kod kojih se mogu kupiti HPS sijalice u Beogradu, ali samo sijalica, dakle nema ostale opreme koja mi je potrebna da bi sijalica radila (balast, starter) i ne znam gde to da nadjem, niti da li se moze iskoristiti od neke druge sijalice (e to bi bilo super).
bongashLEGENDA

jul 2007.

Damn, pa stvarno ne mogu vjerovati da u Beogradu nema ... Probaj se spojit sa nekim ko' radi u odr~avanju javne rasvjete, oni toga imaju na bacanje, ili ako imaa priliku i mooda, rastavi neku uli nu lampu ... nije da te poti em ... :costumed-smiley-027
BullAMBASADOR

avg 2007.

nabavio sam ove dvije zarulje ... de mi samo recite dali dali mogu posluziti za cvjetanje ... mozda je glupo pitanje ali ... pozz -
bozgaLEGENDA

avg 2007.

Plavi spektar slu~i za vegetaciju, a crveno-narna asti kakav je u HPS lampama poma~e u cvjetanju. Stoga, sa 110w HPS lampom mo~ea odraditi cvjetanje ako to jest HPS. Prinos i tvrdoa i gustoa vrhova e biti manji nego sa ja om lampom od recimo 400w ili 1000w, ali mogue je. Takoer mo~ea i dodati ovu lampu koja ima plavi spektar, dobiti ea viae watta i takoer vrhie sa viae liaa jer plavi spektar poma~e biljci da razvija listove i poma~e u fotosintezi. Stoga, samo naprijed! Upali te lampe i pazi da nisu preblizu biljkama! Piai kako napreduje... Pozz, Boz:sun2:
BullAMBASADOR

avg 2007.

aha ... hvala na savjetima .... sve sam namjestio i radi savrseno ... pozz :sun2:
dr_biberISTRAŽIVAČ

okt 2007.

Nisam znao da se ova tema vrti ovoliko dugo. Zapoceo sam je pre skoro godinu dana. nemam vise nista da kazem!
ja sam upravo nasao pet shop u zagrebu di su natrijeve žarulje jako jeftine..400 w / 53000 lumena / 200 kn(cca 27 €), 600w / 90 000 lumena / 330 kn (45 €)..to mi se cini jeftino http://www.akvarij.net/sponzori/cjenik.htm
CaNnDzaLEGENDA

jul 2009.

ma jeftina je sijalica :D a ostala oprema koja je potrebna za rad te sijalice.....
FlegyPOZNAVALAC

jul 2009.

ovo mi se bas i ne cini jefftinim,osim ako nije sijalica i cjeli komplet sta ti je potrebno za spojiti :bis:

sep 2009.

Nit je to jeftina arulja (sem ako nije neka spec.), nit je ostatak kompleta znatno skuplji od toga! Cijeli komplet s reflektorom je 90e, ali ako sam napravi reflektor, i kupi ostale dijelove, sve zajedno e zavriti na nekih 50e! Ako dodas jo toliko za dobre ventilatore, homemade CT i sve pratee sitnice (staklo, crijeva, spojnice, redukcije)- dobiti e jebaki komplet za vrijednost niti 10g uline vutre! A s takvim kompletom u svakoj rundi ubere bar 15x vie! Da ne spominjem kvalitetu vlastite vutre (jer samo takvu ima smisla puiti), i totalno odsustvo potrebe da se uplie u razne triper kombinacije po mranim uliicama, s raznim nadrealnim likovima!

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se