VUTRA
ForumUzgajanjeOpremaProblem s ventilatorima 12V
LEGACY

Problem s ventilatorima 12V

54 odgovora4,886 pregleda
sonjaenglesbergerISTRAŽIVAČ

jan 2014.

Pozdrav ekipa :) Ovako, kupila sam ova dva ventilatora: http://www.links.hr/?naziv=ventilator-arctic-cooling-f9-92mm-1800-okr-min&option=artikl&id_artikl=050.908.176 http://www.links.hr/?naziv=ventilator-arctic-cooling-f8-80mm-2000-okr-min&option=artikl&id_artikl=050.908.325 i imam problem sa spajanjem na adapter, tj. kad ih spojim na adapter malo se pomaknu i gotovo (spojim crvenu i crnu zicu sa adapterom, neznan jel treba i ~utu ?) Adapter je promjenjive volta~e, od 3 do 12V i jos na njemu pise 300mA i 3.6VA(max.) Do sad je sve bilo u redu sa boxom, jedino ventilatori stvaraju problem, jel mi mo~e netko pomoi...

jan 2014.

na fotkama se ne vidi amperaza tih ventova, nadam se da ti je adapter namesten na 12V i da si pogledala gde je + a gde -, i ne kontam koja zuta zica, iz adaptera ili venta, trebala si staviti fotku konkretnih ventova sa tim adapterom da bude jasnije, al javice se vec neko ko prepozna problem ;)

jan 2014.

Oba su 0.16, a zuta zica je iz ventilatora. Ventilator ima tri zice, crnu, crvenu i zutu, spojila sam crvenu od venta na crvenu od adaptera i isto tako crnu na crnu. Bas ne kuzim u cemu je problem...

jan 2014.

isprobaj sve kombinacije zica dok se vent ne zavrti ;) https://vutra.org/topic/8288-ukratko-o-spajanju-ventilatora-i-ostalih-tro%C5%A1ila/
olidoboliLEGENDA

jan 2014.

Probaj zamjeniti...takve sam i ja ventilatore koristio 4 komada. Super ventovi iako mi je jedan riknio za par dana. Sonja nadam se da ti ovo drugo nije prezime. Edit: provjerio sam sad kod sebe i ide ovako. Crvena od venta ide na crnu od adaptera, a crna od venta ide na onu drugu crnu sa bijelom crtom kod adaptera. Edit edita: a jesam usro sa objaanjavanjem...najbolje posluaaj powera imaa 2 mogue kombinacije...

jan 2014.

@power isprobala sam, ali najvise se pomakne par mm i stane @olidoboli nije prezime, sve je umjetnicko :) Edit: evo slika http://tinypic.com/r/357huyq/5
GagibaAMBASADOR

jan 2014.

Jesi sigurna da ti je adapter za jednosmernu struju??

jan 2014.

probaj spojiti crnu i zutu zicu na adapter a crvenu ostavi vani meni je tako na jednom pc ventu..a na drugima imam po 2zice ili nisi dobro spojila zice-mozda ti kontakt negdje steka...
weedoyeLEGENDA

jan 2014.

spoji crnu i crvenu, zuta se uglavnom ne spaja posto adapter ima 2 zice. i pogledaj mozda je taj adpter slab pa ne moze da pokrene vent. ako si spajala 2 vent, oni imaju po jedna otprilike 0.2 A, a ovaj adapter 0.3 A, onda on nema dovoljno snage da pokrene iste.

jan 2014.

Crna zica je GND i njien potencijal je 0. Zuta ima potencijal od 12V dok crvena ima potencijal od 5V. znaci, trebalo bi crna i zuta ;)

jan 2014.

Joa niata :( Dakle, pokuaala sam ve sve mogue kombinacije ~ica... U kombinaciji sa ~utom ~icom vent se niti ne trzne kao ato to u ini ako spojim crvenu i crnu, pa pretpostavljam da ~utu ipak ne treba. Pro itala sam negdje na netu da je ta ~uta samo kao feedback kompu o broju okretaja i sl... E, da... i sku~ila sam da je premala ampera~a na adapteru za oba venta, tako da sam spajala samo jednog po jednog (za probu), al bez uspjeha :/ A ato se adaptera ti e... Isproban je na drugim ureajima (konkretno na lampi s koje sam ga skinula) i radi sve normalno. No kad ga spojim na vent, kur*c... Jedva da se makne, a ako dugo dr~im po me smrduckat po spaljenoj plastici. Takoer, pokuaala sam ga spojiti na punja za mob od 5V, da vidim hoe li se barem malo zavrtiti da zaklju im da mi adapter nekako ne odgovara, al time nisam dobila niata osim ato se ventilator joa nje~nije trznuo i stao :/ Niata mi viae nije jasno... Dakle, vent je na 12V-adapter je na 12V; vent je neato manje od 0.2A, adapter je neato viae od 0.3A. Nebi li sve trebalo bit ok u teoriji? Jer o ito neato nevalja :( :( :(

jan 2014.

pa ako ne radi u kombinaciji crna-crvena ili crna-zuta, a adapter je sigurno ok, onda je do venta, ne vidim trecu opciju

jan 2014.

Da... to izgleda najlogi nije. Al opet, koja je aansa da su baa oba ventilatora koje sam ju er kupila pokvareni? :/

jan 2014.

jbg. a da probas naci drugi adapter, moze se polovnih kupiti za malo para, najbolje ako nadjes adapter za laptop vece amperaze, on moze da potera oba venta, jer meni se ovo ne svidja i moguce da je tu negde problem
Z&NZMAJ

jan 2014.

...~uta je za kontrolu brzine, i direkt se ne spaja na adapter. Dakle, nju makni u stranu, odre~i, kako god... pc ventovi idu na istosmjerni elektri ni izvor kao ato su baterije ili AC/DC adapteri. Pogledaj na adapteru dal je output DC. Ako je AC, vjerojatno su ti ventovi izgorili. AC= alternating current (izmjeni na struja) DC= direct current (istosmjerna struja)
GagibaAMBASADOR

jan 2014.

Tako je z&n! }uta je za potenciometar. A meni najviae miriae da je AC izlaz. Ja sam tako spalio jedan vent pa mi batica ugradio kondenzator i sad fercera kao besan.

jan 2014.

je, pobrkao sam zutu sa zicama iz napajanja gagi je jos juce pitao da li je adapter za jednosmernu struju, ako nije onda kupuj nove ventove a i drugi adapter ;) jer to sto smrducka ne obecava bas
rKj420ZMAJ

jan 2014.

dobijes ti uz ventove prikljucke,ove sto je power dao i dobijes one male bele,iz samog venta idu tri zice(crvena,crna i zuta).Znaci iz venta,malo pre prikljucka secnes,zutu maknes u stranu i ostanu ti crvena i crna spojis ih sa adapterom,probaj boju na boju ili obrnuto dok ne zavrti i to je to,mozes izolir trakom ili klemicama malim da uradis spoj,svejedeno :D
GagibaAMBASADOR

jan 2014.

Ako je naizmeni an adapter, spaljeni su ventovi pod garancijom i oni se oseaju. E ako nije, onda je zaista zanimljiva situacija. Jedino logi no objaanjenje je da je adapter neispravan pa da je nekako uspeo da pripali ventove (jer ni na drugom adapteru ne rade) a reaenje je vrlo jednostavno i popularno. Kupovina komplet nove opreme. :) I ako uzimaa novi adapter obavezno, ato Power naglasi, od lap-topa ili od rutera za ADSL, jer im ampera~a dozvoljava da naka ia viae ventova bez ikakvih problema. Na moj (300 mA) mo~e do desetak 120mm da se montira i da se pravi vazduana banja!! ;)
weedoyeLEGENDA

jan 2014.

ja mislim da je ovde problem u adapteru. kupi ti kod kineza adapter za 3 evra, ima reg od 3 do 12 v, taj je dobar, podrzava snagu od 0.5 A. 2 zice se spajaju, poslusaj zlo-naopako, bar je tako u vecini slucaja, ova treca zica ocitava kad je prikopcana na komp brzinu okretaja a ima i druge funkcije... edit. ako su ti ventovi izgoreli pokusaj sa reklamacijom al ne govori na sta si spajala pa mozda i zamene, pokusaj ne gubis nista sem malo vremena :)

jan 2014.

http://www.bolha.com/avdio-in-video/dodatki/ostali-dodatki/univerzalni-polnilec-vivanco-od-3-12v-1289259902.html Evo, vidim da se na onoj gore slici ne vidi... Ovaj je adapter markom, specifikacijama, i izgledom identican mome. Tj. to je taj :) Ako su ovo "Prim" i "Sec" isto sto i input i output, onda ako sam dobro razumila, ovo i je DC? Tj. nebi trebalo bit problema?
Z&NZMAJ

jan 2014.

Da, dobar je adapter prema specifikacijama. Meutim, pitanje je dali je ispravan? Jesi probala zamjeniti ~ice? Ku~ia ato hou rei? Crnu i crvenu s venta spojiti sa crvenom i crnom na adapteru (ili koje god bile boje). Zna i, ne boju na boju, kako je logi no... mo~da je druga iji polaritet...
GagibaAMBASADOR

jan 2014.

Ne radi ti Mico adapter onda, nema drugog objaanjenja. Obzirom da si pismena, verujem da ti nije naro ito te~ak intelektualni napor da dve ~ice pove~ea sa dve ~icu u dve mogue kombinacije!! :D Neispravan adapter ti je pogoreo ventove tako da ni oni sad ne rade. Ili to ili su neke sile ne astive zauzele tvoje ureaje a sve u potrebi da te obuzdaju u uzgajanju. I u prvom i u drugom slu aju...Ne daj se!!! Mi smo na tvojoj strani!! ;)

jan 2014.

da.nekada znaju pobrkati zice..ali.sonja kaze da je pokusala sve kombinacije fakat vise ne znam sto moze biti problem.. dodje mi da ju pitam najbanalnije-jesi li dobro ogulila zice tj.spojila ih kako treba? iako..meni ti pc ventovi bas i nisu najsretnije rjesenje..ja ih koristim samo kod susenja biljaka tj. cisto da maalo mjesaju zrak.. a umjesto tih klasicnih pc ventova (DC)..ja u boxu koristim takodjer pc vent ali one koji su na AC-imaju dosta vise okretaja-veci m3/h - metalni okvir.i sve u svemu su puno pouzdaniji od tih malih slabasnih plasticnjaka..dodju nekih 80-150kn ( kako koji i kako gdje )...ali se svakako isplati u startu dati malo vise novaca..
mičurinLEGENDA

jan 2014.

http://www.links.hr/?naziv=ventilator-scythe-ultra-kaze-120mm-3000-okr-min&option=artikl&id_artikl=050.908.258 probao sam svaata,ali ovo je odli no!!! malo para a radi ko singerica,tu i tamo mu malo masti staviti na osovinu i to je to :)

jan 2014.

Evo uspila sam sve srediti :) Joa uvjek nemam ideje ato se dogodilo, no u svakom slu aju problem je bio u ventilatorima. Vjerojatno jer sam ih ja nekako spr~ila :) Svakako, bila sam na Hreliu (buvljaku) proale nedjelje i kupila 4 venta za 20 kn i adapter (1.5A 12V DC) za jos 10 :D... Jbg, malo sam premaaila zamialjeni buet pa sam na ovaj na in nadoknadila. U svakom slu aju, sve je spojeno i radi ko sat. Dva venta (0.26 i 0.56 A) sam spojila na ispuh, a jedan (0.5A) za upuh. Bilj ice ovako rastu ve 7 dana, i po eli su se stvarati prvi internodeovi, ato uzimam kao dobar znak :) U svakom slu aju, hvala vam svima na pomoi i savjetima, i javim vam se s novostima :)

jan 2014.

jbg, delovalo ti nemoguce kad ono... ;) sretno dalje

sep 2015.

problem je ato ventovi ne stvaraju dovoljno optereenje za adapter pa se ni ne pokee.. moraa spojiti joa neato na adapter da proradi. koliki je output struje na adapteru?

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se