VUTRA
ForumUzgajanjeOpremaMale kucne carolije - modifikacija grow opreme, ideje i "izumi"
LEGACY

Male kucne carolije - modifikacija grow opreme, ideje i "izumi"

922 odgovora105,080 pregleda
VanzemaljacAMBASADOR

jan 2011.

Dosta svari je moguce lako i efikasno improvizirati.Tj.vasa ili kopirana korisna,instant ili trajna rjesenja(stap-kanap verzija:kackepieksen:).Mislim da je tema korisna a nisam primjetio da ima slicna(ako ima uputite me,a ovu brisite). Za pocetak velike cfl lampe Ponekad(npr.PC grow)njihova duzina,a ponekad masa predstavlja problem(ili nam zafali grlo:icon_lol:)U tom slucaju moze se i bez (a inace sa grlom uvjek malo vise zbog svoje tezine):ohno: nebi bilo lose zice zalemiti i malo sigurnije to sve izolirati(inace crvenu ne koristim ,sluzi samo kad cistim CT,objesim ju unutra pa :snupi:)

jan 2011.

Odli no ...baa imam jednu cfl-ku od 125w kojoj je napuklo grlo i pitao sam se jako dugo kako da to sredim da funkcionira .... Daj to malo detaljnije ...ipak ja nisam elektri ar! rep+
Z&NZMAJ

jan 2011.

A kad sam ti htio objasniti,reko si da te ne zanima :nana:

jan 2011.

Pa ja tra~im objaanjenje zbog tebe .... Meni netreba :)))
VanzemaljacAMBASADOR

jan 2011.

Hvala Haze :bis: Ako nije:bananabang:onda vjerojatno spoj zica sa lampom nije jasan.Napokon (nakon 1000000pokusaja:ohno::icon_lol:)evo jasne slike.Jedna zica se provuc kroz 2 rupice na guzi lampe a druga omota oko metalnog navoja,zavrnu se kombinirkama i zaleme po potrebi(nije obavezno). Radi sigurnosti preporucljivo je prekriti Nekom vrstom kape od tvrde plastike tj.komadic plasticne cjevi(vodovodne,poklopac dezodoransa i sl.)A pomocu dugackog sarafa i tanke metalne zice(ili samo zice bez sarava)se montira na reflektor ili objesi.Saraf ili zica se provuce kroz otvore hladjena na tjelu lampe i ucvrsti maticama a zica zaveze. Samo zica je dovoljna(a kad se malo uplete (sajla) nosi tonu Jasnije :ohno:moze :icon_lol: Bice jos tih fora a sad zasluzeni:spliff::joint2:
Z&NZMAJ

jan 2011.

Evo,da ne baljezgamo viae,pokupio ja od kolege Haze-a doti nu lampu pa ju osposobio :icon_lol: Pa da krenemo! Ovdje se vidi da je grlo koje sam skinuo puklo (vjerojatno preforsirano kod zavrtanja). A ovo je gumena uvodnica sa razvodne kutije (nad~bukna 150x100 kutija-nebitna info,ali ajde :icon_lol: ) koja je savraeno upala u nastalu rupu uslijed skidanja grla :lock: Spojeno uz pomo luster kleme (naj sigurnije) Vezica(ona bijela plastika na kabelu) slu~i da se kabel nebi izvukao van iz rupe na uvodnici. Drugi kraj kabela-utika ... Gotov proizvod :thankyou::bis: Napomena: }uto/zelena ~ica se ne spaja nigdje na ~arulji jer je ku iate plasti no-dakle izolator,ali ako ve radite neato sli no i koristite tro~ilni kabel,na utika u spojite i zaatitni vodi (~/z) na srednji kontakt (ona kao opruga gore i dole). A sad da se malo pravim pametan :icon_lol: (kao nisam joa) Ako uve ate sliku (klik na thumbnail i zatim joa jednom na sliku kad otvori za maximalno uve anje),vidjeti ete 4 rupe iz kojih izlaze 4 ~ice.Pored su oznake J1,J2,J3 i J4. Ako biste ~eljeli maknuti predspojnu napravu,nje~no raspetljajte ~ice i OBAVEZNO si zabilje~ite koja ide gdje.Zatim uzmite 4 ~ice (naj bolji bi bio onaj crveno/crni kabel za zvu nike.Ima dvije ~ice,ato zna i da vam treba 2 komada,ne treba bit debel-znai neki tanki je dovoljan,ne znam sad presjeke napamet...cca 0.6 mm2) i spojite "kako je i bilo".Po~eljno bi bilo zalemit te spojeve te dobro izolirati. To bi bio moj doprinos ovoj vrlo korisnoj temi :icon_mrgreen: Svaka ast Vanzemaljac :respect:
VanzemaljacAMBASADOR

jan 2011.

Odlicno evo ti rep.+:bis: Ne pravis se pametan vec si elektricar:icon_lol: A pametan si jer si rastavio lampu,pa me zanima kako?(4 rupe beksajd ?)taj dio detaljnije?:costumed-smiley-027 Konacni proizvod je super,bolji nego original:clap: U mojoj verziji se lampe mogu prebaciti ponovo na grlo,a nema ptrebe,puno su zgodnije za reflektor(raspored tezine,duljina) bez grla.:sun2:
Z&NZMAJ

jan 2011.

Jesi na to mislio? Ova lampa ima aarafe,pa ju je lako rastavit,ali mo~e se i ove bez aarafa rastavit,samo onda ne mo~ea viae bez moment ljepila ponovno sastavit:icon_lol: Ima tema o rastavljanju https://forums.vutra.org/threads/6407-Rastavljanje-CFL-a-DIY?highlight=rastavljanje+cfl
VanzemaljacAMBASADOR

jan 2011.

ne nije mi bilo jasno kako otvoriti lampu,a mislio sam na rupe za sarafe.Ustvari nisam bio siguran dali su to stvarno rupe za sarafe si ih ti busio,pa pomocu njih na neku foru otvorio lampu:Nism ni znao da ih ima sa sarafima:ohno:(ja imam starije modele:icon_lol:) Kad je vec u defektu a rastavljena zasto joj ne odvojiti i prigusnicu kao na sto je decko uradio sa malim cfl.Puno manje bi grijala a mislim da se ni Haze nebi bunio:icon_lol:odrezacu ja svoju da probam:facesjump:
Z&NZMAJ

jan 2011.

Ma nema beda za Hazea,napravim ja to lako ako mu ovako ne paae :) A za tvoje bih rekao da su drugog proizvoa a,ali eto,mo~ea odrezat,samo onda nema viae sastavljanja bez moment ljepila :) E da,hvala za rep :)
VanzemaljacAMBASADOR

jan 2011.

vidicu za rezanje,sad znam kako a ta mi lampa ionako netreba mislim da sve one poticu(vjerojatno ne od istog proizvodjaca) iz iste zemlje,Kine.Na "alibabi" trazio 125cfl i nadje se svakojakih,rekao bi svi modeli:icon_lol:Ako imas firmu izaberes si model,uzmes 1000 ili vise jako povoljno,das im ime,npr."zlo-grow",sredis malo neku reklamu i eto ti nove napredne tehnologije:sun2: Uglavnom sva elektronika u nasem okruzenju je kinaska(skinite poklopac sa vaseg PC-a ili TV-a,pa pogledajte:icon_lol:)

feb 2011.

Moj doprinos za ovu temu. Svi koji koriste neonsku rasvjetu znaju da postoje elektronske priguanice, a kad njih koristits ne treba vam starter, lampe pale trenutno (nema blinkanja), produ~uje se vijek lampi i vrlo va~no jako su skupe (2x18W oko 130,00 Kn). A kako je nama vrlo va~no smanjiti troakove ,uglavnom svi imamo ograni en buet, mo~e se napraviti vrlo jednostavno i jeftino. Elektronska priguanica `to nam je potrebno: 1) atedna ~arulja 2) ~ica 3) kabel sa sklopkom 4) izolacijska kutija 5) termo bu~ir 6) dva grla za neon lampu 7) lampa 8) lemilica 9) odvija 10) malo vjeatine Prvo uzmemo atednu ~arulju - ja ina atedne lampe ovisi o ja ini neonske lampe koju ete paliti s ovom priguanicom ... i otvorimo ju. http://img838.imageshack.us/i/snap1e.png/ ... sada su nam potrebna kosa klijeata kako bismo mogli izvaditi tu plo icu. Da bismo plo icu oslobodili, trebali bismo presjei aest ~ica. http://img151.imageshack.us/img151/1904/snap2s.png Lemilicom pa~ljivo odstranimo tih aest ostataka ~ica. Kad smo ~ice odstranili, tada uzimamo izolacijsku kutiju i na njoj probuaimo jednu rupu za ~ice koje idu s plo ice na grla lampe i drugu rupu za kabel koji se uklju uje u struju. Kad smo probuaili rupe, kroz njih provu emo ~ice i kabel. Sad na red dolazi lemljenje. Uzimamo ~ice koje se spajaju na grla lampe.i spajamo ih na plo icu. }ice se spajaju na onu stranu plo ice gdje su nam etiri rupe. Dvije i dvije rupe malo su razmaknute, taj razmak nam pokazuje lijevu i desnu stranu lampe. Nije bitno ako se strane zamijene, ali je bitno da se ne pomijeaaju ~ice od grla 1 i grla dva. http://img27.imageshack.us/img27/2371/snap3va.png Ako smo ~ice za grla dobro spojili, to bi trebalo izgledati ovako http://img13.imageshack.us/i/snap4r.png/ Sad nam preostaje na plo icu spojiti kabel za struju. Kad smo to napravili, plo ica bi trebala izgledati ovako nekako. Ja sam tu koristio termo bu~ir kao dodatnu izolaciju, a drugi razlog je bio da mi se ~ice ne razdvajaju. http://img834.imageshack.us/i/snap5y.png/ Sada kada je sve spojeno na plo icu, mo~emo lijepo staviti plo icu u kutijicu koju smo prije lemljenja navukli na kabel i ~ice. Kada je plo ica unutra, kutijicu zatvorimo. Napomena: ta prozirna kutijica iz primjera nije prava izolacijska kutija! Ta kutijica je samo poslu~ila da se bolje vidi kako ispravno postaviti plo icu u pravu izolacijsku kutiju. http://img717.imageshack.us/i/snap6c.png/ Najte~e je odraeno. Sad nam joa preostaje spojiti ~ice na grla. Kada smo spojili ~ice na grla, http://img190.imageshack.us/i/snap7l.png/ gore postavimo lampu, kabel uklju imo u strujnu uti nicu i sklopkom na strujnom kabelu upalimo lampu. Ukoliko je sve ispravno napravljeno kako je gore u tekstu objaanjeno, tada bi to trebalo raditi i izgledati ovako ili pribli~no sli no tomu http://img203.imageshack.us/i/snap8t.png/ Ja upravo slo~io svoj prvi grow box po uputama sa VUTRE 50x60x120 sa 250 W HPS, 4 PC vent 90 + 1 120 joa imam namjeru CT ali napredujem usporeno jer mi je lijeva ruka u gipsu pa e kasnije i slike toga.
Z&NZMAJ

feb 2011.

Odli an prvi post na forumu :respect: :signs046:
BeyondLEGENDA

feb 2011.

da, vrlo korisno znanje

maj 2011.

http://imageshack.us/photo/my-images/218/photo1347.jpg/ neznam jel je ve vieno il nije, al nemam vremena trenutno gledat xD...dakle...ako vidite ovaj dio izmeu ~arulje i ovih elektricnih sranja, taj dio spaja nekoliko bijelih ~ica pa moja ideja ide ovak...precvikat te bijele ~ice i produ~it ih, a ovaj elektroni ki dio staviti izvan boxa i tim rijeaiti dodatni problem grijanja...ak neko proba nek javi xD
gargamelPOZNAVALAC

maj 2011.

cvrsto sam uvjeren da je netko pokusao tu na forumu al se ne sjecam di i sta...
dupla-stotkaENTUZIJASTA

jul 2011.

jeli , jel to ustvari ona shtedna sijalica ? xD
SekachAMBASADOR

jul 2011.

Je... I usput...temp se ne bi smanjila uopce jer 95% topline generira sama zarulja...taj sklop jako malo...provjereno i testirano... =)
BladeZMAJ

jul 2011.

Pozdravljam ovo
šizoENTUZIJASTA

avg 2011.

evo jedan mali sistem za co2 obogacivanje boxa.prvo u bocu od 2l sam montirao mali pc.vent.bocu dobro zatvorio na cepu sam probio rupu u koju sam stavio gumeni cep kroz njega provukao crijevo koje je dalje spojeno na sistem ventilator je stavljen na tajmer i pali po mpotrebi u boci je mjesavina secera,kvasca i tople vode .evo kako to izgledapozdrav
SenzaPietaPOZNAVALAC

avg 2011.

Mnogo dobra fora Sizo Fino si to napravio svaka cast :)
derataurPOZNAVALAC

sep 2011.

jel netko razmisljao da uzme ogledalo i da mu korisiti kao zamjena za reflektor?trenutno imam male muke oko reflektora pa me zanima dal je to pretjerano(ogledalo mi zvuce bolje a i ujedno imam ga viska pa da nemoram kupovat novi materijal za radit reflektor)?
HeekamiISTRAŽIVAČ

sep 2011.

+1 za prethodno pitanje :)
wannabe_grower2POZNAVALAC

sep 2011.

ja sam negdje procitao da su ogledala zapravo jako losa za refleksiju (ovisno o kvaliteti imaju od 40-60% reflektivnost) - sto se tice materijala, ako postoji neki zeljezni otpad u tvojoj blizini tamo ces za jako sitne pare nabaviti komad inox lima ili visokopoliranog aluminija......
derataurPOZNAVALAC

sep 2011.

nemam nazalost nista u blizini di bi mogao jeftino proc sto se toga tice pa sam nekako za to ogledao zapeo:spcartman:
TropicoLEGENDA

sep 2011.

ogledalo se prije koristilo za fokusiranje svijetla pogotovo na lampandinama starim...ode ti triba nesto da rasprauje svijetlo nikako da ga fokusira a i jako je mala refleksija tako da odustani od toga!
derataurPOZNAVALAC

sep 2011.

e pa to sa fokusiranjem i rasprsivanjem sam htio cut...sad definitivno odustajem od ogledala,hvala na odgovoru
Pocetnik_croENTUZIJASTA

okt 2011.

Nebi ja samo tako odustao od toga, evo napravio sam skicu po nekim mojim shvacanjima refleksije svjetlosti koja moze i nemora biti tocna ... haha uglavnom evo skice : http://img804.imageshack.us/img804/1925/refleksija.png e sada kao vidite sve je u skici opisano ovo lijevo su ogledala, crvena linija je pomicanje svjetlosti nakon odaailjanja iz izvora u ovom slucaju lampe takoder oznaceno desno na slici. Dakle linija svjetlosti se odaailje i odbija po mjestima navedenim ali opet dio se rasprauje u box a dio ide u ogledalo opet (to ka2) i onda se opet ponavlja dio u box dio u ogledalo i tako ovisno o broju ogledala ... i tako se po meni sigurno dobiva vee osvjetljenje.
derataurPOZNAVALAC

okt 2011.

mozda si upravu al nakraju te to sa ogledalima puno vise ispadne nego kupovni reflektor...meni palo na pamet ogledalo jel ga imam doma a kratak sam s lovom da kupujem reflektor ili materijal.ne zvuci ovo lose sa vise ogledala,samo bi te skupo ispalo(vise komada stakla jednakih dimenzija) i onda se postavlja pitanje dali je stvarno znatno bolje to sa ogledalima od provjerene,jeftinije opcije ploce inoxa,aluminija il nekog treceg materijala?!netko iskusniji?mozda netko da potvrdi tvoju sliku?iako sam ju je ja popusio:joint2:al cu ipak bit za rasprsivanje svjetla
GreenRyderLEGENDA

okt 2011.

.....sa ogledalima bi samo stvorili hot spotove i spalili biljku........:ohno: EDIT-evo Sekach se potrudio i sve detaljno objasnio Seky-rep+
SekachAMBASADOR

okt 2011.

Kao prvo, ne mozes dobiti vise svjetlosti nego sto lampa daje...mozes samo dostici to da se sto vise te svjetlosti iskoristi... A sada neki tehnicki podaci...ogledalo u vecini slucajeva reflektira izmedu 90 i 95% svjetlosti...posebnim tehnikama izrade, to moze biti i 99,99%, ali to je vec preskupo i tesko nabavljivo... Mozda zvuci lijepo ovako na papiru, ali tajna se krije u tome da ogledalo reflektira svjetlost pod istim kutom pod kojim je svjetlost i dosla(u drugom smjeru naravno)...a to nama ne odgovara, vec trebamo disperzivnu refleksiju, odnosno materijal koji ce zrake svjetlosti koje dolaze reflektirati u svim mogucim smjerovima neovisno o kutu upada... Znaci, desno ono sto trebamo...lijevo ono sto ne trebamo...

nov 2011.

blade super fora samo me zanima ako mi mozes objasniti u kojoj razmeri sipas secer i kvasac?unapred hvala

dec 2011.

mo~e li se onda uzeti bilo kakav toplinski otporan amterijal , oblikovati kao reflektor i zaljepi se folija na njega... bili to bio dobar reflektor ??
cooinaISTRAŽIVAČ

dec 2011.

Evo jedne ideje za filter sa aktivnim ugljem ako nije vec nekom pala napamet Uploaded with ImageShack.us Filter za vazduh sa automobila(ovaj sa slike je za peglicu) izvadi se papirni filter izmedju ovih metalnih rupicastih valjaka,isti obmotaju zenskom carapom medjuprostor napuni aktivnim ugljem i to je to...filter kosta oko 3-5 eura...planiram da ovo probam u toku ove ili sledece nedelje ako imam vremena....pa javljam
Big LLEGENDA

dec 2011.

ajde molim te probaj zvuci kao super ideja! samo kolki mu je fi, oce to pasat na vent?
cooinaISTRAŽIVAČ

dec 2011.

E to neznam, nisam jos dosao do tog dela (: evo nasao neku sliku kako taj filter izgleda naspram ljudske ruke verovatno se moze nekim reducirom namontirati,neznam kakvi su ti filteri za kamione,verovatno su veci....
GreenRyderLEGENDA

dec 2011.

....ma da se to pripasat, ako ne direktno na vent onda od venta povuces komad fleksi crijeva i spojis na filter a ni redukcija nije problem kad filter ima gumeni prihvat.....dobra ideja, sretno u izradi.....
cooinaISTRAŽIVAČ

dec 2011.

Precnik je 100 spoljasnji, 60 unutrasnji,barem kod filtera sto sam ja uzeo(nisam od peglice,nisu imali) ima i vecih koliko sam video ima i manjih kakve vam dusa pozeli, a i onih kojih nema nabavice ((: tako mi rekao prodavac,samo je smor sto ovi poklopci su od gume i cvrsto su zalepljeni sa papirom za one sa vise strpljenja nece biti problem ja sam ih pochupao (:,ali dobije se taj spoljasnji i unutrasnji rupicasti profil inace ceo postupak pravljenja trajao je oko 10minuta i dobije se kao ona fora sa casama...sa obzirom da su cvrsto slepljeni,to se menja tako sto se baci i uzme nov,tako nema potrebe da kao sto sam ja uradio otisao i kupio(inace 5evra su) ode se do neke automehanicarske radnje i 100posto ima da poklone,kao sto rekoh jer se to baca...
cooinaISTRAŽIVAČ

dec 2011.

Evo jos jedne ideje, za povecavanje bezbednosti,posto su prigusnice sa tiristorima dosta skuplje,zastita od pregrevanja i izazivanja pozara moze da se resi tako sto se uzme sigurnosni termo prekidac za termoakumulacione peci(ono malo crno u sta idu sve zice i izlaze iz istog a obicno kod njega pise 115 ili 130c,trofazni su ali mi je prodavac rekao da moze slobodno da se iskoristi i samo jedna faza),faza koja ulazi na prigusnicu ne ide direktno vec preko sigurnosnog koji je npr. pricvrscenj na gornjoj povrsini prigusnice,ako dodje do pregrevanja on prekida fazu i sve je ok (: bio do elektro radnje i kostaju 4evra, samo me interesuje ako neko zna koja je odprilike maksimalna bezbedna temperatura prigusnica jer ovi prekidaci prekidaju na 150c,ako je 100-120c onda je ovo to to (:
SekachAMBASADOR

dec 2011.

Treba napomenuti da trebas momacki vent koji ce tjerati zrak kroz taj papirni filter i jos ugljen koji ce biti oko toga...a ispod 100eur nece kostati za taj posao...
cooinaISTRAŽIVAČ

dec 2011.

Taj papirni filter se isto skine ,ideja se rodila posto sam se ubio trazeci jednu vecu i jednu manju resetkastu casu,bezuspesno,hteo kupiti rupicaste profile na metar pa sam praviti,sto se takodje ne isplati ako nemas alat,tako da mi je ovo ispalo kao najjeftinije resenje(plus sto samo rupicaste case kostoju oko 1,5 evra za manje), nikoga nista ne kosta da pita u auto servisu za neki stari filter,i ako imaju dobije isti za flashu,dve piva (: ,ja sam pocupao tu gumu koja je gore i dole ali mislim da se zagrevanjm npr. fenom za kosu moze nenasilno skinuti...
BladeZMAJ

dec 2011.

CO2 plin mo~ea dobiti i mijeaanjem praaka za pecivo i octa,reakcija tije onako pijenasta a plin koji se oslaobaa je isti co2-ko da u coca colu stavia aeer-omijer nije bitan

dec 2011.

Sto se tice filtera, evo sta sam ja nasao na drugom sajtu a ovde nisam, mozda nekom pomogne The Best Diy Ez Walmart Carbon Filter for Micro Grows Zen Style

apr 2012.

jel mo~e netko postaviti sliku ili opisati kako naju inkovitije napraviti filter za pc box? ja sam probao neato sli no ovome iz posta iznad ali nije baa funkcioniralo,previae se temp.dizala.pa ako netko ima volje objasniti,unaprijed hvala! :)
matiaAMBASADOR

apr 2012.

Jedino ti je rijeaenje ja i vent, jer da bio filter naju inkovitije radio kako ka~ea, sloj aktivnog ugljena mora biti odreene debljine a stime se smanjuje protok zraka i automatski se poveava temperatura. Taj filter ato si napravio vjerovatno je dobar ako si radio po linku iz posta prije tebe, samo ponavljam trebaa ja i vent.

apr 2012.

nije baa strogo kao ovaj,ali jako sli an.bojim se da neu moi ubaciti ja i vent jer mi je stanje u boxu takvo da je sve to povezano jedno s drugim sa pun k***c vezica i kad bi iaao neato mjenjati trebao bih komplet box rastavljati. mislio sam napraviti neki jednostavniji filter da napravim okvir od plastike,oblo~im ga sitnom mre~icom (onom ato je imam u boxu kao zaatitu za ventove),unutra stavim ugljen i oblo~im da se ne rasipa,pa da ga pri vrstim s vanjske strane.ako ne bude aljakalo,onda e biti red rastaviti box i puknut unutra ja i vent,ata je tu je. hvala na objaanjenju! :)
dinosaurAMBASADOR

apr 2012.

Probaj sve sto si napisao, ali ne verujem da ces uspjeti, bez jaceg venta. Daj boze da uspjes. Ja kada sam pokusavao na PC-u, odustao sam bas zbog venta.
BladeZMAJ

apr 2012.

Izrada sijenila za rasvijetu iz kune radinosti+HPS spoj sa osiguraem. `to se sijenila tie ja sam upotrijebio zaatitnu reaetku od ventilatora koju sam oblo~io alu folijom. `to se HPS-a tie sve se vidi na fotkama :-)

apr 2012.

definitivno moram kupiti ja e ventove i zamijeniti ih,sad sam napravio filter po svome navoenju i temperatura u praznom boxu mi je 34 stupnja,nema mi druge nego ja e ventove uzeti.
BladeZMAJ

apr 2012.

Yeap 34 ipak malo previae mo~e biti

apr 2012.

da,joa kad biljke stavim unutra,bit e im prevrue.jbt ga,joa e mi dva dana mirisati stan po gand~i dok ne rijeaim to. :)
$DoLaR$POZNAVALAC

apr 2012.

blade nea vjerovat ali isti takav ref sam i ja imao :D prvi :D :D.....prejak je bio...nakon toga mi slu~io na suaenju za male vrhie :)

maj 2012.

danas kupio vent 120x120 mm koji planiram ubaciti u box,ova 2 ato imam su mi preslaba za filter,nadam se da e ovaj uspjeti izvla iti zrak,bez podizanja temperature. 667.IPB cijena 29 kn (~3,5 eura)
BladeZMAJ

maj 2012.

Ako si u vege fazi mo~ea maknuti filter zasada nema smrada,tek kad ponea cvijetanje dolazi potreba za filterom

maj 2012.

bas tako, a kasnije mozes kombinovati taj sa ona 2 ako zatreba
PromatračAMBASADOR

maj 2012.

Mene zanima jel valja mjesto alu ili auto folija ugradit ogledalo? Da li odbija dobro svijetlo?

maj 2012.

Ne valja ogledalo (tako su i meni rekli tu neko). Valjda pojede lumene, ko e ga znati. Znam kad sam gledao neke stare filmove pa je nekog trebalo operirati stavili bi par petrolejki i ogledala da reflektira svjetlo pa sad...
Z&NZMAJ

maj 2012.

Pazi ovo! U istoj temi! Hm... `ta sad da ti radim, molim te lijepo? Daj barem pro itaj temu u kojoj postaa, ako si ve tolika lijen ina da cijeli forum pregledaa.
PromatračAMBASADOR

maj 2012.

Nece se ponovit Vise nista necu pitat,zeznuo sam...oprostite

maj 2012.

samo sto je desno ono sto ne trebamo a levo ono sto trebamo ;)
Z&NZMAJ

maj 2012.

I ja se ispri avam radi grubog nastupa, ali definitivno e se ponoviti :icon_lol:

maj 2012.

[*]@Blade: to nije smrad,to je miris. :vb_wave: iako sam u vege fazi,ova jedna biljka se baa osjeti,a u zadnje vrijeme mi punica esto dolazi uvati dijete,pa u morati prikrivati miris. @Power: ini mi se da u morati jedan od ova dva venta izbaciti van kad budem ovaj ubacivao jer mi se ini da neu imati dovoljno mjesta za sva tri,ali to e pri ekati do kraja tjedna. u svakom slu aju,neato u iskemijati. ;)

maj 2012.

Ostaviti punicu samu u kui sa skrivenim growom? ...ovo NIKAKO ne miriai na dobro, pritom ne mislim na miris vutre :icon_lol:

maj 2012.

bila je ve par puta dok je box bio u pogonu, ak je i spavala u istoj prostoriji gdje i box i nije sku~ila.pc box je u pitanju,pa lako smuljam da sam povezao dva kompa radi skidanja filmova,sva srea da se ne ku~i u kompjutere pa povjeruje.al ato se ti e mirisa,tu bi moglo bit frke kad po ne mirisati,al to rijeaim filterom.dobar je stealth pa nitko ni ne sumnja u moje aktivnosti. :)

maj 2012.

Lijepo je uti da si siguran, but never underestimate the power of punica :ludak edit: modovi sorry na chatu, neu viae :love001:

maj 2012.

ma punica je zakon,uvjeren sam da bi i zapalila sa mnom da je ponudim,ali neu ipak,bolje ovako,ona svoje,ja svoje. modovi,i ja se ispri avam na chatu,ni ja neu viae,i ja vas sve volim. :)
DJFlyHighLEGENDA

maj 2012.

imam jedno pitanje o mirisu, biljka mi se priblizava fazi cvjetanja i imam samo 2 venta za ispuh (ne dovoljno jaka za filter) i zanima me je ima mozda koja prirodna biljka (nesto tipa lavanda, menta, kadulja itd) da je ubacim u box da suzbi barem malo ili (nadam se) u potpunosti miris :) primam svakakve ideje :) peace out !
mar1oPOZNAVALAC

maj 2012.

Mene isto zanima poato nemam mogunosti za karbon filter niti za ja i vent ljudi pomagajte :icon_cry:
PappiISTRAŽIVAČ

maj 2012.

pa stavite sto vise cveca u sobu (ako ste botanicari,budite do kraja! xD ) :D ima da se mesaju mirisi i verovatno se nece primecivati..sem ako neko ne bude njuskao i trazio izvor mirisa nama drage biljke.. :) e sad,ako se neko opredeli za ovu metodu xD koje cvece ima najjaci miris? :)
mar1oPOZNAVALAC

maj 2012.

Izgleda da je lavanda naju inkovitija za neutraliziranje "neugodnih" mirisa.E sad,jel treba bit ~iva ili se mo~e koristiti suaena?
PappiISTRAŽIVAČ

maj 2012.

sigurno je bolje da je ziva..konstantno proizvodi miris..koji verovatno neutralizuje miris vutre..a mozete probati i sa suvom..ne znam sta se desava sa ruzmarinom? 723.IPB

maj 2012.

Sto se tice mirisa mogu reci da vec 4. grow radim bez filtera, a ukucani neznaju za moj hobi... Box je u sobi i da iz njega se sire mirisi, ali... Jednom u 3 dana stavim mirisno ulje ili stapic i na taj nacin dobivam neutralizaciju... Istina da se osjeti malo, ali jbg nemozes bas sve prikriti... Nakon nekog vremena sam cak i prestao s uljima i stapicima jer su se ukucani naviknuli na "posebne" mirise, a jos k tome ne znaju kak vutra mirisi (i sumnjam da ostali vasi znaju) tako da je to moje rjesenje.
DJFlyHighLEGENDA

maj 2012.

jeb*ga tebi pase tako ali ja cu morati nesto smislit jer imam stan od 30kvadrata i strah me da se ne osjeti u hodnik (sto sigurno oce) a ostali koji zive u zgradi mogli bi prepoznat miris i moglo bi doc do problema (sto se nadam toplo da se nece dogodit :) , gledao sam malo one ionizatore i mislio sam uzet neki za 300-350kn, i to mi nije skupo ako kombiniram ta ulja i stapice u sobi di je box i ionizator u drugoj sobi blize hodniku da procisti sav zrak i da minimalno smrada se siri dalje jer to mi je od velike vaznosti da bude sto vise stealth . pa eto ako mogu cut necije misljenje je to dobra kombinacija s obzirom na velicinu prostora itd :) evo sad sam vidio prethodne postove pa da dodam jos da cu sigurno staviti lavandu u box da dodatno pomogne smradu/mirisu... peace out !

maj 2012.

ako mislis na hodnik od zgrade, ne verujem da ce bas toliko da dobaci da se u hodniku oseca, al metar~dva oko boksa sigurno... indijski stapici su sasvim ok
DJFlyHighLEGENDA

maj 2012.

onda se necu vise zabrinjavati s time i pustiti da ide svojim tokom :) ako bude problema sa smradom, iskombinirat cu tih gore par stvar i voila, problem rjesen :D hvala jos jednom svima na pomoci. peace out !
dinosaurAMBASADOR

maj 2012.

Nadam se da nije kasno ali, Recimo, ako udjem u stan od 30 m2, poslije 1 dana, na ulasku me preplavi lijep miris, pa pozurim uci unutra. Ako me nema 2 dana, onda me cerka pita, tata sta to smrdi, ja ma ne znam, kanalizacija. Odmah otvaram prozor i reseno je. U boxu imam susenu lavandu, koju prilikom svakog otvaranja boxa malo prdrmam, ali ne verujem da ima efekta. No primetio sam da najvise ima mirisa, kada se upali svijetlo i kada nastane mrak. Sve zavisi od konfiguacije stana, te kako promaja ide kroz isti. Najgore i ja imam kineska 1 klasa vrata, pa ne dihtuju, jer na svaki mjesec dana mogu brisati prasinu, i to se tacno vidi gde. Imam filter, ali nisam zadovoljan njime, te ga moram modoficirati. Cak su me pitali ukucani : Sta ce ti ovaj miris za auto u stanu !?!?! Ja rekao, dobio sam, a jesam. No verujem da bi se sve moglo resiti sa nekim abmi purom automatskim na 30 min da pusta neki miris :) Svojevremeno sam koristio mirise , tj etericna ulja, cerka kaze da to smrdi, a ja nista nisam osecao. Kanda je moj nos navikao na smrad :)
DeckoISTRAŽIVAČ

maj 2012.

Ja nisam jos do tog problema doso...zasad. Posto zivim sa starcima jos uvijek i spominje se miris kanalizacije u gore navedenom postu od dinosaura, sad ne kuzim sta fakat to smrdi ko kanalizacija ? jednom sam negdje procitao da cak ima i miris paljenih guma ? nije mi onda jasno jel stvarno taj miris biljke toliko jak ? isto mi je pala ideja sa mirisnim stapicima, al opet mislim da to nece rijesit moj problem kad odem na posel. Sta mislite o onim air wick osvjezivacima ? glupa ideja, skupa, neefikasna ili ?
BladeZMAJ

maj 2012.

A filter najbolja opcija kad doe do toga da treba prekrivat miris,air weckovi i to je trenutano prekrivanje mirisa koje kratko traje
MiovutraISTRAŽIVAČ

maj 2012.

Niata nije UGLAVNOM toliko skupo ako ti pomogne da problem sre~ea u korjenu ;) Neke sorte Vice smrde na benzin recimo tako da ni kanalizacija nije daleko od toga ;) Air Wick il Ambi Pur il pak Glade sasvim ok nije skupo i dobro radi posao (imaju opciju poja avanja intenziteta ako se ne varam nekih 3stupnja). @Blade : sla~em se s njegovim postom generalno po pitanju kvalitetnog filter posla ipak je to best solution Link primjera radi nadam se da si iz hr-a. (my guessing). Elektri
dinosaurAMBASADOR

maj 2012.

Sve su ti odgovorili djecki, a kod mene kanalizacija smrdi kada pada kisa, pa eto to povezujem sa ovim +++

jun 2012.

ovdje mi se ini najprikladnije naime,radi se o hlaenju pc boxa.poato su po ele vruine,samim time mi i temperatura u boxu ide po defaultu gore,sad mi je prosjek nekih 27 stupnjeva jer dr~im u dnevnom boravku bez klime,i zna biti jako vrue.sad si razmialjam kad procvjeta trebat e mi filter,a temperatura e onda ii joa gore,sigurno e prelaziti 30 stupnjeva.tko e to ohladit?pala mi je na pamet jedna ideja,pa vas molim za mialjenje.naime,mislio sam uzeti one medicinske hladne obloge koji zadr~avaju hladnou dosta dugo i staviti gore na vrh boxa izvana,a po potrebi i sa strane nekako namjestiti da hladi.to su one vreice sa granulama i kapsulom vode unutra,pa kad se stisne kapsula stvori se gel koji hladi.zanima me bi li to moglo biti u inkovito,tj. ima li kakve koristi ako stavim recimo dvije do tri vreice na box,mo~e li to uope spustiti temperaturu? sorry ako je glupo pitanje,al eto u inilo mi se da bi moglo biti korisno,al recite ako nee da ne kupujem bzvz.
Petar PanPOZNAVALAC

jun 2012.

te ato se stisnu su za jednokratnu upotrebu koliko je meni poznato.? imaju i one sa nekakvim gelom ato se prije upotrebe moraju ohladit, ali ne dr~e dugo i ne vjerujem da bi imao nekakve koristi od njih. a da pokuaaa sa onim klasi nim uloacima ato se koriste za prijenosne fri~idere? nisu skupi, kupia ih nekoliko i samo mijenjaa svako par sati dok si u kui. vjerojatno imaa i kojeg doma pa provaj

jun 2012.

na te sam mislio,iz granula nastane gel i kasnije hladia nanovo,ali ovo je joa bolja ideja s uloacima,puno du~e e dr~ati hladno. :thumb:
Z&NZMAJ

jun 2012.

Pazi na kondenzaciju vlage da ne bi bilo u boxu

jun 2012.

budem ;)

okt 2012.

Ako neko zna link,da ne trazim dalje(mislio sam da je ovde),kad gari od vaze napravi kultjube,mozda je neki stari dnevnik,nosi kod staklara da sece dno,pa se posle povela rasprava koliko staklo utice na svetlo.......ako se neko seca bas mi treba,a i ne bi bilo lose za ovu temu bar link(verovatno bi neko od moderatora to laganica odradio).A ako se dobro secam ima i super izradjen filter za pc box lovrajder2 isto dnevnik kupio ili ce kupiti semenke u Sloveniji9to sam zapamtio hahaha) super mu je radio i dnevnik isto vrh,al me to trnutno ne interresuje samo sam se setio i tog. Probao bih da sklepam kultjub za 400w hps......a to sa vazom ne secam se kako je proslo...zvucalo je ok tada....pozzz...... ps. Znam da se ne pise kultjub i lovrajder 2......morao sam da kazem...lol
nenashPOZNAVALAC

okt 2012.

Kolega GanjaPower je upravo uradio neato sli no.Nai njegovu temu u "Projektiranje prostora za uzgoj". Tu takoe mo~ea nai neke tutoriale s jutjuba i sl.
Z&NZMAJ

okt 2012.

https://forums.vutra.org/oprema-za-unutrasnji-uzgoj/4304-diy-vutra-org-kolekcija.html Tu su linkovi na "uradi sam" teme. Ovo bi trebalo biti viae kao tema za pokazati neke modifikacije na opremi koje smo napravili i ~elimo ih pokazati bez otvaranja novih tema. Recimo, onaj moj post sa prve stranice gdje sam opisao modifikaciju cfl-ke po meni definitivno nije za kompletno novu temu, jer ato se tu ima previae raspravljati.

okt 2012.

Hvala zlo Vec sam rekao negde da je forum super i clanovi i moderatori.....nemam nikakvih zamerki,da ne smaram: Konkretno za ovu temu ne bi bilo lose ubaciti link nekog zavrsenog dnevnika(ima mnogo vise nego jedan),kde je bilo primenjeno u praksi i doveden grov do kraja uz "modifikacija grow opreme, ideje i "izumi"" Isto tako i u ostalim tipa organsko uzgajanje tema pa nekoliko linkova dnevnika tog tipa .......da ne nabrajam dalje,po meni bi se moglo tako nesto napraviti za vecinu tema vezanih za uzgoj,pretrazivac ne radi bas savrseno,opet kazem meni je forum savrsen pozzzz
dinosaurAMBASADOR

okt 2012.

Zli, ja ve 3-u godinu uzgajam za svoje potrebe i joa uvjek nisam doveo moj box do savraenstva. Svaki je projekat za sebe sam !!! Probaa pa ea znati. Recimo ja sada imam problem, ventilacija na 12v mi ne radi 8 sati, a preaaltao sam na cvijetanje. Kako se uklju i ova vent na 18h, i sama ventilacija, meni povu e iz box-a prijatan meni miris, ali ne i ukuanima, dok se uklju i vent sa filterom nema mirisa ???? Kako reaiti ?? Neato u smisliti :)

okt 2012.

Prijatelju Dinosauru,meni prvo padne na pamet ona reklama kad klinac kenja i kuka kako smrdi,onda mama nabavi osvezivac i mali nece iz wca posto jako lepo mirisi...hahaha bolesna reklama Kontas sta hocu da kazem,danas imas ogroman izbor tih spravica sto se ukljuce u struju,koliko sam shvatio tvoj je problem dok se ne uljuci vent sa filterom,ako kazu ukucani sta ce nam to,ti onda lepo modifukuj svoje carape i patike u smrdljive i malo slucajnog izuvanja po celoj kuci.....starke na bosu nogu ti je provereno....
macedoniaENTUZIJASTA

okt 2012.

napravis filter sa aktivni ugalj i sve to ljepo resis na taj nacin ima na forumu kako se to napravi a usput mozes i elektro osvezivac sa jaki miris neki ......................
dinosaurAMBASADOR

okt 2012.

Zli, delimi no si me razumeo. Ako ubacim u box neki miris, kako e to da reaguje na biljke ? Radije ne bih testirao. Filter imam i to extra dobar, home made, na vrhu boxa rupa, u rupi plasti no sito ( cedka ) unutra ugalj 4 aake odokativno, a nad tim vent sa sajlencerom ( home made ). Cooltube ima svoj ulaz zraka i svoj izlaz zraka. Moja pretpostavka je da dok ne radi ventilacija na 12v, sav zrak se negde akumulira i kada se pokrene ventilacija onda povu e miris od negde i oseti se nekih par minuta. Ili mi box nije skroz zadihtovan ili mi negde ulazi zrak iz box-a kroz cooltube.... No, mislim da sam otiaao mnogo off topic, ali je poenta da i posle silnih modifikacija nisam dobio ata sam ~eleo !!! p.s. svakako neki miris moram nabaviti, lavanda ili kamilica :)
BizzzoZMAJ

dec 2012.

Smatram da bi trebao podjeliti sa Vama moje nedavno saznanje. Naime dolazili su mi punac i punica u stan gdje se nalazi i moja mashinerija. Miris je intezivan konstantno i razbijao sam glavu kako da ga rijesim bez filtera. Vjerovali ili ne rijesio sam to sa obi nim alkoholnim octom! Bitno je da povraina octa bude sto veca, znaci naspite ga u tanjuri od saksije ili nesto tog tipa. Stavite u blizini ispuha i boksa i mozete zaboraviti na miris biljki. Cak se ne osjeti ni ocat nego nesto izmedju. Neka luda kombinacija mirisa koja mi se cak i svidja :D Uglavnom ALKOHOLNI OCAT na airokoj povrsini i to je to provjereno!

jan 2013.

evo mozda bude nekome korisno,napravio sam si filter za pc vent 120mm (ventilator mora biti malo jaci bar da ima 100 m3/h) prvo sam napravio kutijicu 12x12 cm i 5cm visoku,nakon toga sam odmjerio 1cm sa svake strane i izrezao gornju plohu. nakon toga sam uzeo mrezicu i izrezao je takoder na 12x12cm i oblozio je u najlonsku carapu. kada sam to napravio zalijepio sa je na stranu koju sam prethodno izrezao i napravio stranice visoke 1,5cm i njh ucvrstio,poslije toga sam nasuo aktivnog ugljena do vrha stranica i razrezao najlonku i zalijepio na gornju stranu da ne ispada van. kada napravite ovo savjetujem da uzmete iglu i konac i zasijete svugdje okolo unutarnjeg ruba da vam ne propada uljen izmedu

jan 2013.

Bravo majstore ovo sam tra~io, imao sam sli nu ideju i sad mi je puno lakae
imenjakENTUZIJASTA

jan 2013.

poato neznam gdje kod nas kupit aktivnog ugljena, dal je ko probo recimo koristiti filtere za gas maske? njih imam na bacanje, one jna... ili recimo obi ne maske ato se koriste po lakirnicama, ili filter za napu? dal to ata djeluje?
BoRaiChoAMBASADOR

jan 2013.

Akavarijum-Pet shopovi bi trebali da imaju....A za te filtere, ne znam stvarno
petarpan135ENTUZIJASTA

jan 2013.

izmrvi cumur i eto ti aktivni ugalj:)
imenjakENTUZIJASTA

jan 2013.

to je ugljen a ne aktivni ugljen, ata ne al mo~da i tako djeluje.-.. kolko doe medicinski ugljen u ljekarnama, jel to skupo, itam na wikipediji da je to ustvari jedna te ista stvar eo slik aktivnog ugljena, baa mi ne djeluje ko obi ni ugljen, ima veu povrainu izgleda sa tim rupicama, nea ko katalizator na autu http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/2d/Activated_Carbon.jpg

feb 2013.

Mo~ete koristiti ugljeni filtar iz kuhinjske nape. :-P ... Reflektora za lampe ESL: mo~ete koristiti pivske konzerve, to rezanje po du~ini.: Sun2:

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se