VUTRA
ForumUzgajanjeOpremapomoc
LEGACY

pomoc

28 odgovora1,288 pregleda
ManijakISTRAŽIVAČ

okt 2010.

Box 75cm x 75cm x 150cm(visina). koja sijalica je najbolja za ovaj box? koliko ventilatora i na kojim pozicijama?koji merac temperature i vlaznosti? Ja sam apsolutni pocetnik ali sa puno volje,uz prave informacije ovaj box je gotov za 7 dana.Hvala unapred na odgovoru.
xxrobixxAMBASADOR

okt 2010.

Evo ti par liknova sa foruma, nadam se da e pomoi. https://forums.vutra.org/threads/1154-BOKS-ZA-GAJENJE-Tehnicke-osobine-i-kako-ga-napraviti https://forums.vutra.org/threads/1251-Vodic-Kroz-Opremu
ManijakISTRAŽIVAČ

okt 2010.

pomoglo je,hvala puno.

okt 2010.

Prijatelju poatovanje! Ko prvo dobro nam doao.Moj savjet ti je da pro itaa par gotovih dnevnika.Ima tamo i par boxova sli nih dimenzija.A znamo da informacija iz prve ruke je najbolja.Na ea tamo sve ata ti treba i to na razne na ine,od ljudi koji su isprobali iz prve ruke.Budi nam dobar i pazi ata radia. pozdrav :spliff:
ManijakISTRAŽIVAČ

okt 2010.

Hvala na dobrodoslici. Video sam osnovna uputstva i krecem vec sutra sa izgradnjom.
Z&NZMAJ

okt 2010.

75x75 povraina=250W HPS (high pressure sodium) ilitiga visokotla na natrijeva ~arulja.:icon_lol: Ventilacija; WC vent promjera 100mm i protoka zraka od 90 kubnih metara na sat bi ti odradio posao bez greake Dva pc kulera od 80mm ili jedan od 120mm za ulaz zraka i ako nemaa neko bolje rjeaenje,par takvih pc ventova unutar boxa da ti mjeaaju zrak i rade umjetni vjetar u boxu. }arulja se grije,a naravno da je cilj postaviti ju ato bli~e biljkama,pa mo~ea pokuaati to rijeaiti na ovakav na in (slika govori viae od rije i) Dakle,poanta je da postavia cijev za ventilaciju iza ~arulje i na tu cijev priklju ia onaj wc vent tako da isisava topli zrak odmah sa ~arulje i izbacuje ga van boxa,a kao malu pomo mo~ea staviti i jedan pc kuler ispred ~arulje da dodatno "tjera" topli zrak oko ~arulje prema odsisnoj cijevi. Poato sam sad high i dobre sam volje,ovo je dovoljno jer neda mi se viae tipkat :icon_lol:
ManijakISTRAŽIVAČ

okt 2010.

i vise nego dovoljno. hvala

okt 2010.

Ina e onaj prvi link"box za gajenje" 2 post jednostavno je tako dobro napisan da je svakom po etniku dovoljno da to pogleda i prakti ki mo~e startati,a o nekim se stvarima joa malo pogleda u hodu i to je to.Spominje se koli ina zemlje "10-15" litara.Po~eljno i ako izaberea najmanju sortu(recimo do 50cm max) nemoj i i ispod 10l zemlje,ali ako uzmea neku ve u sortu,ili sativu nek ti minimum bude bar 13l.Ako si u mogu nosti kupi neko originalno sjeme da netra~ia sjemenke ovako pa da eliminiraa taj problem,ponekad loaeg naenog sjemena.Alien je sponzor pa mo~ea pogledati izbor,ali i google radi uda.
ManijakISTRAŽIVAČ

okt 2010.

Cim napravim box krenucu u istrazivanje vezano za to. Seme,zemlja,zalivanje... To jos nisam uzimao u obzir. za sada sam kupio napajanje, 4 ventilatora 140mm,2 ventilatora 80mm,6 potenciometara za brzinu rada ventilatora,3 tajmera (po jedan za svetlo,ventilatore i vodu),merac temperature i vlaznosti,foliju,nosace reflektora i naravno box. Jos mi ostaje svetlo(planirao sam HPS 400W sa reflektorom) i sistem za vodu,to jos ne znam.
Z&NZMAJ

okt 2010.

mislim da sa takvom ventilacijom 400W ne dolazi u obzir...previae e ti grijati...250W uzmi,bit e dosta (inae ide na 80x80).
ManijakISTRAŽIVAČ

okt 2010.

A za 400W sta bih jos trebao da dodam za hladjenje?

okt 2010.

Dimenzije su ti dovoljne za 250w,za 400w bi trebao cooltube,ima na forumu dosta o tome i ika google odma prezentira u slikama,i dobar vent,ali baa dobar.Samo duplo viae struje a mo~da bespotrebno,ali mo~e im samo prijati,s tim da temperatura ne luduje.
ManijakISTRAŽIVAČ

okt 2010.

Znaci 250w ce biti dovoljno ne bi mi bio potreban coolutbe? Pogledaj ovaj link,da li bi ovo bilo ok?http://www.hidroponika.com/?id=6fe86f10998b2460ab658416eff45939
Z&NZMAJ

okt 2010.

HPS 400W sa priguanicom i cool tube reflektorom ti doe oko 130e (naj jeftinije ato sam naaao je 99e set),a ventilator koji bi ti to hladio bi te koatao oko 100e (naj jeftiniji koji sam naaao je 78e). 250W istina nije puno jeftinija od 400W,ali ti ne treba CT,a i sa ovom ventilacijom koju imaa bi proalo...jedino ako planiraa kasnije mo~da vei box.Onda ti se isplati toliko potroaiti,ali ako ti je ovo dugoro niji box,bilo bi to bacanje para. Edit: Ovaj set ato si stavio bi ti bio prva liga :)
ManijakISTRAŽIVAČ

okt 2010.

to je to onda,uzecu ovaj pa kada bude trebalo zamenicu. hvala

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se