VUTRA
ForumUzgajanjeOpremaGeekWeed LED - Blanket i Filter dizajn
LEGACY

GeekWeed LED - Blanket i Filter dizajn

268 odgovora19,108 pregleda
adriAMBASADOR

mar 2018.

Dobar Vam dan, ina e ne bi startao novu temu na forumu da ista mo~e stati u "DIY propisno", al tamo se bavimo nekim drugim temama. Kako me prijatelj zavla i i ekam ga ve 9 mjeseci, odlu io sam ovo objaviti, mada bi rezultati sa Boaka dali jednu notu znanstvenijeg pristupa spektralnim analizama, vrijeme me jede. U razmialjanju kako da maksimalno iskoristimo "mane" LED tehnologije, nastala je ova jedinstvena metoda u konstrukciji (i samom koriatenju) LED rasvjete pri uzgoju. Ka~u; praksa je ipak praksa. Nadam se da e bar jedan lan ove zajednice imati volje i vremena ovo prou iti i postati svoje rezultate. Ako ne, a dobro... ostat e zapisano za nekog budueg "geek weed" LED hobistu. Ovo je nastalo u sklopu jednog veeg rada ato sam krenuo pisati na temu LED, al nikako ga objaviti. - mo~da se i to jednom desi. ### Definiranje CRI broja ### Kroz raznu dokumentaciju mo~ete naii na tehni ku i filmsku definiciju CRI vrijednosti, obje su to ne i obje govore isto, samo drugim rje nikom. - CRI (tehni ka definicija) = postotak to no reproduciranih vrijednosti na spektralnoj skali u nm. - CRI (filmska definicija) = postotak to nosti reproduciranih boja s obzirom na idealnu spektralnu sliku pri odreenoj kelvina~i. ** Tehni ka definicija je opisom bli~a rezultatima spektrometra, a filmska kolorimetru (profi verzija vutrametra). - CRI 70 - kada vidite u datasheet spektralnu sliku vaaeg izvora, e taj spektar je to an samo 70 posto. - CRI 85 - to an 85 posto i tako dalje. ** Odmah se postavlja pitanje; a kojih 30 ili 15% je loaije/neto no reproducirano? Rjeaenje gornje nedoumice nam je vidljivo kroz spektralne slike izvora, a i kroz "krutost" fosfora kao medija koji proizvodi fotone. Nama je bitno da sve firme proizvode raspon od 3000K do 4500K na isti na in (Osramovi patenti - poglavlje 1), ato zna i da imamo konstantu koja je bitna. Kako je Fosforni LED u svojoj jezgri plavi izvor, a sama krutost fosfora opada u kvaliteti ovisno o ni~im valnim duljinama spektralne skale, lako dolazimo do zaklju ka kojeg potvruje i praksa (spektrometri - fotometri - kolorimetri - filmski silver): Reprodukcija boja (kvaliteta) se gubi kod valnih duljina od 380 nm do 495 nm. Filmskim rje nikom: Dolazi do kurenja (loaije kvalitete reprodukcije) plavog dijela spektra, ka~e se "plav ko kinez"*. * Azijska ko~a je specifi na (jako malo crvenog pigmenta), te je jedan od razloga zaato je proizvoa ima fosfora bitnija kvaliteta koljena u crvenom dijelu spektra. ### 1. - Tehni ka osnova za predstavljenu metodu ### Moramo razjasniti tehni ku pozadinu ideje koja se dala nagovijestiti u prethodnom poglavlju, ako ~elimo shvatiti zaato je ovo sve mogue i zaato je tako dobro. ## 1.1. - Fosforni LED u rasponu od 3000K do 4500K proizvodi na grafikonu spektometra isto "koljeno" u crvenom spektru. Zbog toga ato dolazi do probijanja u valnim duljinama kod plavo / zelenog dijela spektra, te plavo-boostane 4500K LED-ice su u pravilu loaije spektralne slike **. ** mada nije pretjerano bitno koji je CRI samog izvora, bitno je da znamo gdje je anomalija. Ovo zna i da LED izvor iste serije i gore navedenih raspona kelvina ima istu koli inu "crvenog" i istu snagu u intenzitetu (jako bitno!) tog istog "crvenog" spektra. ## 1.2. - 4500K - CRI 80 ima toliko viska plave da bude u rangu 5500K filmske MH rasvjete - hahahahahah :) Ovo je jedan od razloga zaato biljka dobro vegetira pri 4K ili 4.5K, (pogotovo kod CRI 70) jer viaak plave(koji probija) naae oko ne vidi (reagira samo na zeleni dio). Al biljka itekako osjeti, LED od 6400K primjerice je u stvarnosti bli~i 7500K MH ~arulji(!). ## 1.3. - Uvijek ete u datasheet-u primijetiti kako ni~e kelvina~e imaju manje lumena u istoj seriji. Primjerice: Osram 3000K CRI 85 - 106 lum/w Osram 4500K CRI 80, 115 lum/w 4500K uvijek ima vei omjer lum/watt od 3000K, isklju ivo zbog promjene "koljena" na skali od 380 do 495 nm (jer malim dijelom zahvaa zeleni dio pa lumeni "rastu") - nije neobi no da automatski viae lumena ima loaiji CRI. ### 2. - Alternativa klasi nom pristupu konstrukcije kelvin izvora ### Znajui sve gore navedeno, te testirajui sve gore navedeno (da bi sebe uvjerio), doaao sam do tehni ki jako zanimljive i funkcionalne metode konstrukcije rasvjete, bez velikih (5%) gubitaka intenziteta(!) crvenog koljena, a u isto vrijeme podi~emo kvalitetu spektralne slike na max (za one koji "pate" da CRI bude 100, hihihi). Naime 4500K jednostavno prebacimo u sun evu spektralnu sliku preko filmske ~elatine, sli an efekt mo~emo postii s jeftinom emergenci blanket folijom iz planinarskog shopa. Svi znamo da omjer boja (kelvina~a) u vegetaciji i cvjetanju nije isti. `to ima i nekog smisla; ljudi vise rade (vegetiraju) pod plavim svijetlom, a volimo se (cvjetamo) pri crvenijoj rasvjeti. Zaklju ak: Ako ve radimo panel koji sadr~i LED Kelvin izvore, nema nam smisla kupovati iata drugo osim 4000K ili 4500K, jer se jednostavnim "trikom" izvori prebace u 3000K ( ak i 2200K) bez gubitaka intenziteta bitnog za biljku. Osim ato ovo pojednostavljuje konstrukciju samog panela, smanjuje i troakove izrade, doslovno za duplo. Nigdje na internetu i u meni poznatom svijetu uzgoja, nisam vidio ovaj metod i pristup u dizajnu, pa sam ih nazvao; "Blanket" i "Filter" metoda. ## 2.1 - "Blanket" metoda Kada odlu ite prebaciti biljku na cvjetanje, jednostavno oblo~ite stijenke boxa u ZLATNU stranu emergenci blanketa. Zlatna strana odbije sav crveni spektar i pojede 20-30% plavog, time spuatajui vaa 4500K panel na pribli~no 3200K. Ova metoda je jeftina, lako se mo~e odmah testirati i daje dobre rezultate, ali ipak ima odreenih nedostataka: - 1. - Sredina panela (sredina boxa ispod panela) mo~e ostati na veoj kelvina~i, transformacija nije 100%, premda radi super. - 2. - CRI nije 100, jednostavno zlatna strana nema tu mogunost, ona upija postojee fotone, ne oblikuje ih. **** Ovu metodu navodim neovisno o nedostacima, jer smatram da je svima dostupna za testiranje i da su rezultati itekako vidljivi. ## 2.2 - "Filter" metoda 100% "full proof" promjena Kelvina~e, CRI 100, sun ev oblik spektralne slike, gubici 5 do 10% ovisno o proizvoa u gela (i dal briaete ~elatinu ako vam je prljava). Ispred izvora stavimo CT filter. 1/2 CT Orange - pretvara u 2000K-2500K 1/4 CT Orange - pretvara u 3000K-3500K 1/8 CT Orange - pretvara u 3400K-3900K Full CT Orange - pretvara u 1800K al vam i pojede 15% intenziteta crvenog - tako da je ne preporu am kakti radi gubitaka. Osim ato vam filter promijeni Kelvine, usput vam i ispravi spektralnu sliku pa mo~ete ponosno rei kako vaa panel ima CRI 100. (kao i filmska rasvjeta) Filter metoda je kao skuplja, mada su ~elatine 6 dolara komad, osobno koristim samo profi marke Lee i Rosco, tako da ne mogu govoriti u ime jeftinijih varijanti. Napomena za filtere: Iako mi kolege govore da cijena i kvaliteta ~elatina ne ovise o kvaliteti CT pigmenta, ve izdr~ljivosti ~elatine na visoke temperature, savjetujem da ne kupujete jeftinije (plasti ne) verzije. Ovo zamjenjuje kompletno drugu postavu kelvin izvora i glupo je atediti kada filter dimenzija 50x60cm koata 6 dolara. ### 3. Zaklju ak ### Obe metode funkcioniraju na principu propuatanja 495 - 750 nm dijela spektra, al Blanket "ubija" dok Filter "pegla" donji dio, 380 - 495 nm. Jednostavnim trikom dobivamo svjetlo sli nog intenziteta kao da ste zamijenili izvor u 3000K ili 2200K (iste snage), ovaj metod iskoriatava poznatu anomaliju "viaka" fotona koji se proizvodi neovisno o kelvina~i, dajui nam mogunost da imamo jedan izvor za sve. Kako na ovo gledam kao na revolucionarnu metodu (sa tehni ke strane), smatram da je vrijedna diskusije sa kolegama na forumu. ### Metoda u praksi ### 1. 4000K / 4500K ve ato ste uspjeli napraviti; led ~arulje - neonke - pcb - cobovi 2. Uzgoj u vegetaciji pod tim svjetlom. 3. Kada odlu ite prebaciti na cvjetanje, ostavite joa dva tjedna za vrijeme stretcha 4500 ili koju 4K imate, i kada zavrai strech, oko aatora stavite zlatnu stranu emergenci blanketa, ili ako imate filmsku ~elatinu 1/2 ili 1/4 - 1/8 filtera Lee/Rosco itd. ## Napomena za Blanket metodu: Ja sam naisao na dvije vrste blanketa, bas zlatnu i nako njonjavo zlatnu. O razlici zlatne ovisi kelvina~a, sa zlatnijom je malo crvenije (vise ko HPS), a ova slabija ispada oko 3300K. Baa zlatnu sam naaao mislim u Iglu ili tako nekom shopu, a ovu loaiju u de-k-atlonu, al postoje dvije vrste pa pripazite. Vidna razlika kvalitete pigmenta: Gore lijevo: standardna alu strana, Dolje lijevo: Aptana Blanket - loa skroz, Desno: IgluSport Blanket zlatna ko duaa. E sad ima joa netko 4000K ili 4500K panel kojeg koristi i za cvjetanje pa da proba blanket metodu? ### Modeli kvalitetnih filtera ### Rosco Cinegel RoscoSun 1/2 CTO - 20x24" Rosco Cinegel RoscoSun 1/4 CTO - 20x24" Rosco Cinegel RoscoSun 1/8 CTO - 20x24" Lee gel 1/2 Orange (CTO), 20x24" Lee gel 1/4 Orange (CTO), 20x24" Lee gel 1/8 Orange (CTO), 20x24" Na panelu koji je mix 4500K i mono crvenih LEDica u koristiti ~elatine, te slike objaviti u nastavku ove teme. Primjetio sam da biljka jednostavno bolje i zdravije cvijeta pod spektrom sunca, makar i kelvini bili 3500K(1/8 CTO), mislim da ~elatina baa lijepo "ispravi" spektralnu sliku i namjesti CRI. Od svih karafeka i svih raznih oblika Kelvin i Mono/Kelvin panela, odvidavanja, zavidavanja, grow ledica i ega sve ne, paljenja, ovog anoga... Filter metoda je po meni superiorna u svakom pogledu. Filter mo~ete jako primitivno testirati: Uvjeren da je ovo budunost tehni kog dizajna, odjavljujem se uz pakistanca do nekog novog pisanja. }ivi bili pa vidjeli :)
Kakadu063LEGENDA

mar 2018.

Dobro sam ja predvideo pre jedno godinu dana da e o led rasveti sve biti dobro sa~vakano i provareno. Bravo @adri :clap::
waynejohnAMBASADOR

mar 2018.

Planiram uskoro u nabavku 4000k 80cri trakica pa sam voljan i bacit koji dolar na filter...sve za znanost hehe Imam 5000k 90cri na 'privremenom' koriatenju, problem je ato je cree pa nema spektralnu sliku...ima od bridgeluxa 5600k 90cri i citizen 5700k 90cri spektralna krivulja e sad pitanje je da li oni upadaju u standard ili je 4500k granica?I pod pretpostavkom da im je spektar sli an da li bi mogao izra unati kombinacije filtera za njega?
adriAMBASADOR

mar 2018.

Fosfor do 4500K, probija u plavom spektru. Fosfor od 5000K na viae, ubija crveni da bi imao plaviji spektar - gubici su nam u intenzitetu vei, jer u startu radimo sa ni~om koli inom crvene, nije da nee radit, samo nee optimalno :-) Nema LED izvora bez spektralne krivulje (pa tako ni cree), svaka je ima, one kelvina~e koje jeste takva joj je i krivulja, svaki spektar je u datasheetu isti (jer je otprilike, ni ne mo~e biti to an, jer CRI nije 100) 1/2 CT Orange - "skida" oko 2000K - 5500K > 3500K 1/4 CT Orange - "skida" oko 1000K - 5500K > 4500K 1/8 CT Orange - "skida" oko 600K - 5500K > 4900K Promjenit e ti, samo sam ja iaao na max crvene, a dovoljno plave za vegu, te doaao do rezultata sa 4 i 4.5K kao optimalnim fosforima.
waynejohnAMBASADOR

mar 2018.

Mislio sam nema za nai spektralne krivulje za 90cri osim za 3000k koji je 93cri, citizen i bridgelux imaju za otprilike sve modele Probat u na trakicama, jedan filter dosta za sve i kusur

mar 2018.

Citam vec 5 put za redom...glava ne zabolela...Svaka cast!!!

mar 2018.

Svaka ast na ulo~enom vremenu i postu . Prvi put cujem za neke stvari,konkretni savjeti kako max iskoristiti energiju:respect::respect:

mar 2018.

Hvala ti adri na ulozenom vremenu
1310ZMAJ

mar 2018.

hehe, opet emo troait pare:D super je adri ato nas educiraa, potaknea rasprave i eksperimentiranja :thumb: ::listomahanje:: sudjelujem odmah, HPS i zlatna folija, LED i rosco filteri, drajvera nema u pri i, nemere bolje:cool23: folija za ranjenike,20kn ova ato ide na zid,zlatna, danas montirana u boksu, 250 W HPS 3000K, ( lampa je prejaka za moj boks, joa sam i dajmond foliju prikeljio, 200kn potroaio na nju pa je ne skidam. ) lampu dr~im na 60 i viae cm, od polovice cvatnje esti su problemi sa viakom plavih fotona, kuri bilje pa se nadam ovom jednostavnom i jeftinom metodom ispraviti kolko se dade. stre je na jednoj zavraio, na drugoj ga nije ni bilo ( vega pod ledom miks K ledica 3, 4, 5, 6,5 i 10 000 K ), pravi tren za boost svijetla, barem ovog dijela ato reflektira od stranica boksa. ovaj tren fotka nemere al ide uskoro i jedna na kraju cvatnje tako emo popratiti u inak na HPS vutrometar na sredini boksa to no ispod lampe ne pokazuje promjene, logi no bo nom refleksijom neda se promjeniti spektar svijetla iz izvora na ovoj to ci. ----------------------------------------------------------------- 3500K cri 90 izabran kako bi odradio zavranu fazu vege na prijelazu iz malog boksa u ve i cvijetni pa sa rosco filterom i folijom smanjiti kelvina~u na 2700, to je projekt u pripremi, cobove i foliju imam. I pikse,haha , trebat e, ve vidim berbu, 2g./W i preko::ludak:: ---------------------------------------------------------------- a mogla bi i Nefretite pridonjeti znanosti , komad filtera u vega boks, ONA gel dok rekonstrukciju ispuha ne napravim....

mar 2018.

Mogao si ti adri isto kakav panel napravit, pa to na prodaju, pa da i mi na balkanu imamo jednog hansa haha :D
adriAMBASADOR

mar 2018.

Pa sad. . . hajde da objasnim zaato to dobro radi kroz ~elatine. (mo~da e nekog zanimati) Filmska rasvjeta je jako brzo nakon HPS-a preala na MH ~arulje, ato je dovelo do problema s tungsten (3200K) rasvjetom, jer MH lampe su po izumu plavo svjetlo (6400K - zbog vrste plina u ~arulji). E da bi se to ispravilo, nastali su OCT filteri, a kasnije dolaskom neonki koje su isto plavi plin, ~elatine su imale svrhu korekcije. Al MH ~arulja i Neonka su analogni plavi izvori svjetla, drugim rije ima, oni nikada nemaju mogunost imati viae crvene od plave, kao ato to mo~e LED ip ovisno o fosforu ispred ipa. Jer oni proizvode fotone analogno. Zbog ove mane MH ~arulja i Neonki, proizvoa i ~elatina su se uvijek trudili maksimalno iskoristiti crveni dio, jer u startu rade s najmanjim moguim intenzitetom tog dijela spektra. Evo spektralna slika filtera koja odli no rade posao za gore navedenu metodu: 1/4 i 1/8 OCT Transmission koji vam piae na svakom filteru, vezan je za zeleni spektar - lumene. Manje viae Rosco i Lee Vam imaju istu spektralnu sliku i transmisiju, jer su u standardu spektra sunca. *** da filteri nisu takvi, onda se rasvjeta ne bi mogla koristiti pri eksterijernim snimanjima, jer se na kameri vidi razlika izmeu umjetnog i sun evog svjetla zbog loaeg CRI MH lampe i krive spektralne slike lampe. E folija to ispravlja, da MH lampa radi uz sunce. Taj efekt (ne koriatenja ~elatina) vam je najvidljiviji na sapunicama, jer vam tamo nemaju vremena ni volje u eksterijeru stavljati folije, pa se to no vidi ocrtana bo na strana tijela u kontralihtu od sunca, ato nema nikakve logike :). Jao sad bi me kolega ubio da ovo pro ita :) I evo sada ispod dva navedena filtera preklopljeno: Ono ato mo~ete primijetit da 1/4 koja je crvenija zbog viae ubijenog plavog spektra (ni~e kelvina~e) i na naae oko tamnija***, u stvarnosti propuata viae crvene od 1/8 koja je "svjetlija" u lumenima. ***a sve zato ato joj zeleni dio naglo opada. Na naau sreu, proizvoa i ~elatina (Lee i Rosco) trude se max iskoristiti ono ato im plavi izvori daju u crvenom dijelu spektra. I kada te ~elatine stavia pred digitalno svjetlo kao ato je LED (i kada mu znaa anomaliju), imaa mogunost manipulacije s Kelvinima bez gubitaka u crvenom, ato je jedino mogue s fizi kom promjenom fosfora ispred ipa, al sam skontao da se mo~e i s filmskim ~elatinama, al u naravno datim kelvina~ama od 4K i 4.5K, nije neki veliki raspon, al mislim da je dovoljan za naae potrebe uzgoja. I jedna od velikih stavki (po meni) je ato ~elatina ravnomjerno promjeni spektar, nemamo problema kao kod mixanja razli itih kelvin izvora. EDIT; par greaaka u pisanju
1310ZMAJ

mar 2018.

zlatna boja, boja duae
adriAMBASADOR

mar 2018.

Japanac... nemas ti mira :) Nego, trebala ti je pasti temperatura ispod lampe, jel se promijenilo sad nakon zlatne folije? EDIT: Mislim na pravu temperaturu u Celzijusima.
adriAMBASADOR

mar 2018.

I kad me vec cimaa, a imam vremena za forum ;-) Ja mislim da bez monokromatskih nema uatede struje, bar ne sad i ne sljedecih 5 godina dok Osram ne usavrai flipchip LED, a svi ovise o njima. Jer nee baa brzo narast lum/wat kod LED-a ostat e na nekih 120 - 140 l/w na duge staze, jednostavno nema razloga da se ide na viae. Trenutno je tr~iate zasieno ovim od 100 do 120 l/w i tu stoji, kad pogledaa malo bolje. I molim vas nemojte spominjati male samsung ili bilo koje male ledice koje pisu 200lum/w "at binning" to nije lumen. Ovo je jedan mix panel, trenutno trosi 64W preko 4 komada PT4115: Sastoji od 4500K Osram LED i Osram Hyper Red, Ideja mi je bila da sa 4500K napunim dovoljnu koli inu svitla za vegetaciju i onda samo sa crvenim monokromatskim poja am koljeno u crvenom spektru. Koristim Oramovu crvenu jer se koristi kod filmske rasvjete jer ima airoko koljeno u crvenom za razliku od ostalih firmi na tr~iatu, Osram je to napravio za ARRI zbog potreba crvenog pigmenta u ljudskoj ko~i. Jako jednostavan i primitivan panel u osnovi i svatko to mo~e napraviti. Sastoji se od dvi PCB 50W plo e na koje sam zalemio 4500 + crvene. A fotke su kroz poluprozirna vrata, to sam napravio od loaeg Aptana blanketa , sad mogu gledati billjku bez da me zasljepi na prvu, nekad ak ni ne otvorim skroz, samo je ekiram kroz blanket i zatvorim vrata. EDIT: Mislim imam panel, al ih ne pravim za druge, to nikad, jer onda nije vise hobi :) Meni je to najprakti nije; taj mix 4500 + Crvena, pa sad koje god ti LED chipove izberea i konstrukciju, jer svak napravi kako najbolje zna. Imam i isti 4500K panel za vegu na kojem sam preko ~elatina testirao cvjetanje i realno jedino ako mislia na uatetu struje onda stavia crvene, ovako samo nadoatukaa koliko ti treba ina e kelvin izvora i minjaa sam kasnije kelvine kako ti odgovara. ### Ne ~elim ovaj topic zaguaiti strujom :), ve amo popratit dal i ostali lanovi imaju dobre rezultate sa ovom metodom.
waynejohnAMBASADOR

mar 2018.

Ne znam šta imaš protiv samsunga, F i H serije sa lm561c s6 A1 su super efikasne pogonjene ispod 50% nominalne snage, evo da bacim sliku 4000k 80cri, 144 diode, 16s 9p, cca 600x50mm, znači nije at binning iz datasheeta nego na realnoj Tc od 35°C i efikasnosti drivera od 94% da bude što realnija brojka koliko može biti Opet ide preko 170 lm/w na 1A I kakav je osram u usporedbi sa cree xp-e 660?Nisam nigdje našao neki osram kalkulator ili datasheet, zanima me efikasnost na nižim strujama recimo 300-450mA
1310ZMAJ

mar 2018.

Dr~ati emo se teme, naravno, samo dok se rezultati poka~u. Malo pro akulamo:) Teako te ulovit pa nam ne zamjeri na pitanjima mimo teme. Temp sam sad pogledao, tu je negdje, pol stupnja manje na termometru koji je izlo~en direktnom svijetlu i stupanj i po u kroanji al se luftala soba pa mo~da je i to uticalo, pratim dalje. Al je zamirisalo, pomalo, sad jel to odmah od zlata ne znam ali veseli i manje blijeati kad se vrata otvore:joint2: . pitao bih viae za diskusiju, dal nam crvena hyper red koja sadr~i sve vidljive frekvencije crvene viae odgovara u vrtlarstvu od 630nm za koju se ka~e da je to taj pik,naj za fotosintezu? . kako u nekim slu ajevima crvena nejde zajedno sa plavim i bijelim ledicama. razli ite su struje i naponi, vidim 4 pt a vidim i da ledice nisu svaka boja u svojoj koloni pa da je to rgb pcb?:( znam da mogu i i u paraleli i tad rade na istoj struji a napon se.... prosvijetli guru:) kako k vragu pol reda u bijeloj a pol u crvenoj boji:confused:

mar 2018.

Ja sam ve pisao sa waynejohnom na privatu o far red ledicima za "uspavljivanje" biljaka jel, ata ti mislia o tome adri, jer sam si ovo naru io ili da ti nemaa kakvu ideju kako imitirati zalazak sunca.. jel ima kakav dimer za takvo neato..
adriAMBASADOR

mar 2018.

Nemam ti ja nista protiv ijedne LED firme, totalno mi svejedno sto ljudi koriste. Imam problem sa raznim ne standardnim lum/w omjerima. Primjerice, pojedina no svaki odvojeni mali led chip na velikom COB-u, daje od "250 - do 300 lumena na izlazu (at binning) po wattu struje", da nije tako COB ne bi davao u zbroju 130lum/w u normalnoj specifikaciji. - pola tih izlaznih lumena nema snagu (intenzitet) da postanu pravi Lumen (da dodje do 1 metar udaljenosti od chipa). O tome pri am, a ne o firmama, ka~em ti nema smisla o struji pri ati - kaoti na je :) svi imamo svoju vizuru. Jedni govore o izlaznim lumenima - a drugi o lumenima po metru kvadratnom ato i jeste pravi Lumen Ja se koristim normalnim (ljudskim, filmskim) lumenima, na jedan metar od izvora povraine 1m kvadratni, te to dr~im kao osnovu specifikacije kad sebi radim. A svak nek radi kako hoce svoju struju. Nije japanac to RGB, to je obi na plo a. Samo sam skontao kako je napravljena i po tome slo~io ledice. Uzeo sam ove crvene zbog te masnoe pigmenta, testiram ih zadnjih 7/8 miseci, za sad su mi dobre. Ne znam koliko su dobre (i crvene i panel) i zato o tome i ne pri am. :)

mar 2018.

cree cxb 3590 3500k cd bin plus 4 Cree Far Red XPEFAR Zahvaljujem svima na forumu,s vaaim znanjem uspio sam za sebe uzgojiti biljku.Hvala.Biljka je od RQS Royal dwarf auto bez far red.
adriAMBASADOR

mar 2018.

Sta ja kazem, ode sve u pm cim struju spomenes... hihihihih @shaolin monk , drugi put ako imaa mogunost stavi 1/4 CTO i vidi jel bolje cvjeta, pa prijavi tu.

mar 2018.

https://www.ebay.com/itm/Rosco-Cinegel-Roscosun-CTO-20-x-24-inches-Color-Correction-Lighting-Filter/312089556947?hash=item48a9fcb7d3:g:aG8AAOSwMEBarUPU Odgovara li ovakav filter.Post iznad poaaljite u graveyard jer nema veze s temom a neznam kako se to radi.
waynejohnAMBASADOR

mar 2018.

Ako emo gledat proizvod ko proizvod, cob vs traka, pod pretpostavkom da su svi podaci iz datasheeta i iz kalkulatora standardizirani ato se ti e toga bar kod ovih ozbiljnijih proizvoa a, cree osram citizen samsung...trakice su jako efikasne, u rangu sa 3500k DB, citi1825, cmx22...jedino ako emo pretpostaviti da su podaci za trakice at binning a za cobove nisu onda se pri a mijenja Da se vratimo na temu...4000k 80cri pretvorim u cca 3000k 100cri sa filterom...crvenog ne gubim niata, plavog cca 5% ako sam dobro shvatio?jel ima mo~da kakav omanji program i u kojem bi mogao ukucati valne du~ine pa dobit spekralnu krivulju?

mar 2018.

waynejohn vidi ovo https://rechneronline.de/spektrum/
1310ZMAJ

mar 2018.

struja ostaje misterij, glavno da radi, 64W dvije biljke pristojne veli ine, cvijet 3x ve i od normalnog, prozra niji doduae al masu ima to je prvi rezultat ovog atednog panela a djelomi no i odgovor oko crvenog spektra. udna je priroda, plavi fotoni imaju ve u energiju od crvenih, biljka pak lakae pretvara crvene fotone u koristan rad, plave mora najprije prilagoditi a kod toga gubi na efikasnosti. kod koralja odreeni pik kod nekih vrsta izaziva preporod ,cvatnju i rast a druge vrste ni ne reagiraju na njega, za naae bilje vele nije toliko bitna boja nego intezitet a onda imamo Hansa, pik taj i taj, malo bijele i vidimo rezultate. Ve je spomenuto da hyper red sadr~i sve crvenilo sa spektra i ono nevidljivo pa samo razmialjam o joa u inkovitijem crvenilu sa dodanim 630 nm. U nadi da e ovaj full u inkoviti panel zainteresirati samograditelje, ponovno predla~em skupnu kupovinu osram far red ledica, koje su u velikim pakiranjima stvarno povoljne, 200 kom je mali - veliki paket, 65$+ poatar = cca 80$ a 1000 kom je cca 100$ sa poatarinom. za primjer sa wejnom sam uaao u kupovinu far red ledica, cree 1,3$ kom na zvijezdici, kupio wejn 12kom a poatarina 20$!!! Kupio bih 200kom i tra~im kompu, adri ti nemerea tu uletiti jer je 100 tebi namjenjeno, nemo~ea me odbiti jer mi je to idealna prilika za revana. Ledice su bez pcb, kupi se ovakva plahta kakvu adri ima ili rgb joa bolje i pi i miako.::ludak::
waynejohnAMBASADOR

mar 2018.

Srea tvoja da nemaa para dobro si rekao, ata e ti 200 komada far red-a?Mislia vitke manekenke uzgajat ili seoske junice?:D
1310ZMAJ

mar 2018.

da ne ispadne trkeljanje a bez pokri a, radi se o klonu (cvijet 1.) i mami (cvijet 2. , 3,4,5 ) DP / DP ovo je 1/3 cvijeta, prvi s ljeva uzgojen pod 64W panel sa slike 1 na prvoj strani a ostali su pod HPS 250W 3000K folija dajmond,srebrna. bez fleaa: s fleaom: @shaolin monk , Rosco filter-~elatinu naziv i broj nam je napisan , orange, joa samo na i trgovca sa cijenom od 6$ za takav isti komad po dimenzijama.
adriAMBASADOR

mar 2018.

I LED neonke puno viae od LED ~arulja, ja imam klon box od LED neonki, em nema grla, em sa stopicama napravia kontakte, trepere isto kao i ~arulje, a nije mi se dalo lemit. :-) Nego: S obzirom da se ovo ve~e na filter dizajn, evo da ti ka~em neato na temu lum/wat, jer si ti skoro sve u pravu, samo da ka~em zaato. Apsolutno svaki "LED izvor" se sastoji od viae malih led chipova spojenih u paralelu/seriju. Kada sam spominjao LED od 200lum/watt mislio sam na led chipove (smd ili koja ve mini verzija jeste.) LED izvori su: Trakica, COB, PCB plo a, Neonka(dizajnom sli no trakici), LED ~arulja (dizajnom sli na pcb-u). Aspolutno svaki taj izvor ima svoju lumen vrijednost, al zbog raznih oblika dizajna (neato ato analogni izvori nemaju) , stvarni odnos lum/wat ne ovisi o led chipu, ve dizajnu. A to je zato ato je mjerna jedinica "lumen" ovisna o fotonima koji udaraju o povrainu metar puta metar, na metar udaljenosti od izvora . E a sad ti meni ovalo laicki reci, tko ima veu povrainu od svih navedenih izvora? COB ili trakica, PCB, Neonka ili }arulja? E zbog toga ato lumen ovisi o metru kao mjernoj jedinici, uvijek e izvori koji imaju veu povrainu biti iskoristiviji, pa e i zbog toga lum/wat bit vei. Trakice su efikasne zbog dizajna. Negdje sam neonke spomenuo prije, one su efikasnije od ~arulja, al ne zato ato su bolji chipovi, ve zato ato u startu neonka od 60cm pokriva 60cm svojim dizajnom, a kako led svitli vodoravno, za odnos lum/wat to je super. A ata je neonka nego trakica :-)
adriAMBASADOR

mar 2018.

Crvenog intenziteta gubia oko 5% fotona, ne snage svitla, jako mali gubici u stvarnosti, al su tu. Plavog gubia ovisno o kelvina~i, svaki filter skida sve viae i viae plavog i zelenog da bi imao potrebnu temperaturu u kelvinima, imaa brate 3 posta prije sve slike i grafikone, pogledaj kako idu crte po spektralnoj skali. I da 4000K mo~ea pretvorit (otprilike "iz glave") u 3400K sa 1/8, 3000 1/4 i 2200K 1/2 filtera, a da ne gubia crveni dio koji je bitan za cvjetanje, a plavi dio smanjujea ovisno o kelvinima, ponavljam pogledaj slike, sve e ti biti jasno, sigurno 4000K koju imaa je bli~a u stvarnosti ko 5000K zbog viaka plave i to je tako dizajnom samog chipa. EDIT: Nemamo za 4000K i 4500K spektralne calculatore ili ato bi to bilo, jer nisu standard, zato sam ekao prijatelja sa boska da mi napravi spektralne slike, da mi tema bude profesionalnija, al sam ga cekao 9 mjeseci i odustao. Slike cu na kraju za potrebe raditi sam sa svojim spektrometrom, nije profesionalni, al je to an. Mo~ea nai spektralne slike al sa filmskom rasvjetom 5500K ili 6400K. Kada sam napisao da nisam nigdje na netu pronaaao neato vezano za ovu temu, to sam uistinu i mislio, prva spektralna slika 4500K i CTO ce bit na ovom forumu :)
waynejohnAMBASADOR

mar 2018.

Mislim da ku~im, ali kako onda protuma iti da kad taj smd chip stavim u kalkulator pod istim uvjetima kao i traku dobijem iste rezultate?Da li je tih 176 lm/w u mom slu aju zbog efikasnosti samog chipa ili efikasnosti dizajna trakice?
adriAMBASADOR

mar 2018.

Nije to an kalkulator, trebaa gledati filmske kalkulatore da bi shvatio lumen i povrainu izvora. EDIT: ili ja ne znam kako to radi. al moraa imati povrainu izvora da bi imao to ne lumene, ako to kalkulator nema, onda ne valja.
waynejohnAMBASADOR

mar 2018.

Samsung engine calculator i Samsung led component calculator...ako ti ne mo~ea sku~iti u emu je caka s tim kalkulatorima ja neu ni pokuaavat onda
adriAMBASADOR

mar 2018.

Iskreno nemam vremena sada to proucavati, al ako nema povrainu izvora i onda snagu tog izvora, ne znam kako racuna lumene. Luxe hajd i nekako, oni su u jednoj tocki, al za dobiti lumene bez povraine, to ne znam kako radi. EDIT: Jedino da ne mjeri na osnovu komponenti kao zadana neonka, trakica ili neato. ista ti je stvar i sa ~aruljama / cobovima, im ih sla~ea u panel oblik pokrivaa veu povrainu ravnomjerno, "gradia lumene" Hocu re, sve je na kraju u obliku panela.
adriAMBASADOR

mar 2018.

Ma neka slika biljki to je zdravo. Evo, ve kad se bojia googla :) -* https://www.bhphotovideo.com/c/product/44204-REG/Rosco_RS340911_3409_Filter_RoscoSun.html -* https://www.amazon.com/Rosco-CTO-20X24-Amber-RS340911/dp/B000B7A3C2/ref=sr_1_fkmr0_1?s=electronics&ie=UTF8&qid=1521661606&sr=1-1-fkmr0&keywords=Rosco+Cinegel+RoscoSun+1/4+CTO -* https://www.performanceaudio.com/item/rosco-3409-filter-roscosun-1-4-cto-20-x-24-sheet/43906/ -* https://www.adorama.com/ro3409.html -* http://setshop.com/light-control/gelsdiffusion/rosco-gels/roscolux-gels/3409-rosco-cinegel-roscosun-14-cto-20x-24.html Ovi sa amazona ti viae imitira HPS u spektru, zato je amber, Primjerice mo~emo se i poigrati, kad bi imali vremena... pa naprimjer stavit magenta filter od rosca i vidit ko je bolji, grow ledica ili 4500K sa ~elatinom :) Evo rosco Magenta ~elatine: https://www.pnta.com/lighting/dichroics/rosco-permacolor-dichroic-filter-4640-vivid-magenta/ Vidi kako lijep spektar skida.

mar 2018.

Zahvaljujem na linkovima.Do po etka cvjetanja u nabaviti filter pa se javim s utiscima.Mislim da e ovo biti odli no za cvjetanje.
waynejohnAMBASADOR

mar 2018.

Mislim da mjeri na osnovu komponenti jer se lako mo~e sku~iti koji chip je u kojoj seriji trakica gledajui lm/w na engine calculatoru i lm/w na component calculatoru, lm561c s6 A1 na f i h seriji E sad ako je chip na 175+lm/w a traka je kako si rekao efikasno dizajnirana da li mo~emo traku smatrat jako efikasnim izvorom svjetla?U usporedbi naravno sa trenuta no dostupnim izvorima bijelog svijetla za ovaj hobi.Joa dodat par redova photo ili hyper ili filter za budget prilagodbu spektra ovisi o financijama naravno ali mislim da bi trake zbog svega bile jako dobra opcija za nakalemit filter na njih.A i dimenzije mi odgovaraju.Ja u svakako probat im se odlu im koji filter ~elim, pa testirat, sve za znanost, bar dok se ne skupi za pokoji crveni, nerado se odri em tih 5%, za moju lampu ne bi imalo smisla kao trajno rjeaenje jer ganjam efikasnost ali za neki bugdet led i vege-prijelaz na cvat e dobro doi
adriAMBASADOR

mar 2018.

"Plo a od metar puta metar" je idealan LED izvor za tu povrainu u lumenima, banaliziram al kontaa poantu. Ako je trakica (mo~e bit i kvadrat, vidio sam negdje) raena istom kvalitetom i s istim komponentama kao i COB, tada e trakica biti bolji i efikasniji izvor od COB-a, zbog povraine. Po meni kada 1 LED COB bude u stanju zamijeniti cijelu HPS lampu, tada mo~emo pri ati o efikasnosti LED-a naspram HPS, do tad realno... HPS je i dalje bolji po pitanju jednog svjetlosnog izvora . Jer da imaa 100 malih HPS ~arulja od 3W, one bi bolje pokrile aator, nego 100 komada LED-a od 3W. Samo bi panel bio od HPS ~aruljica. :) Nisam mialjenja da LED nije efikasan, dapace. Ovo je samo zanimljiva injenica po pitanju LED rasvjete i analogne rasvjete, jedini razlog zaato ne idu zajedno, je dizajn.
waynejohnAMBASADOR

mar 2018.

Ma kontam ja tu poantu, ja cijelo vrijeme ponavljam u vezi cobova da je jako bitno kako su rasporeeni ako se hoe iskoristit pravilno.Visina panela i kutevi isto igraju veliku ulogu, gdje e to no taj foton zavraiti i koliko mantinela e imati.`to viae izvora svijetla dobro rasporeenih to bolji rezultati. Mo~e se preko alibabe naru iti pcb sa tim chipovima u bilo kojem obliku i dimenzijama po~elia samo su malo nepouzdani u vezi toga koji chip ea dobiti pa nisam se pretjerano zanimao oko toga, a i gerber file ne znam ni kako bih po eo. Joa u te nagovorit na trakice, crvene ve imaa, dalo bi se svaata iskombinirat :D
adriAMBASADOR

mar 2018.

Nema struje ovdje :) svakom svoje brate :) Al na temu: Meni su gubici u crvenom zanemarivi s obzirom na sve ostalo (elektroniku, uvjeti, dizajn i kolicina led izvora). Dok je jedan kelvin izvor za sve, puno veci plus :).
adriAMBASADOR

mar 2018.

Evo ga: Biljka prije 6 dana stavljena na 12/12, panel je 4500K + HyperRed (iz teme), situacija u boxu: Kada zavrsi strech ide ovo na panel: 1/2 Orange Rosco E tada ja na vutra metru i spektrometru imam iste vrijednosti kao da je panel napravljen od iste serije ledica, al 3000K + HyperRed. Gubici su toliko zanemarivi s obzirom sto bi sve drugo zahtjevalo panel prebaciti u te vrijednosti. Ne znam, al meni je ovo veliko otkrice :) Edit: evo jos i fotka grana: I evo gdje mi je uslo tih mojih 5% kojih sam dobio: Zato sto su mi filteri prljavi, jer sam zelio najgore uvjete, zato branim Rosco i Lee :) E ako ih imas cisce od ovih onda je i manje od 5%. A zaato nema gubitaka na filteru u stvarnosti ako je cist? Zato ato je ~elatina jako blizu led izvora i onda gubitak ako i postoji otpada na fotone koji i tako ne bi daleko otiali. To je prvi skontao Osram i onda to napravio za Arri i tako je nastao prvi SkyPanel sa svojim promjenjivim fosforima. jer nije bilo gubitaka u kvaliteti ako je filter (fosfor ili ~elatina) jako blizu LED chipa. Gubici su u koriatenju, a to moraa ura unat, bar ja moram kada necem prilazim u poslu. EDIT; Arri ima promjenjive fosfore, ne ~elatine krivo sam napisao. Oni doslovno mijenjaju cijeli fosfor ispred panela za svaku kelvina~u. show :) EDIT2: I od ideje promjenjivih fosfora na Arri SkyPanel, je meni sinula ideja za promjenjivim ~elatinama na nekoj univerzalnoj ledici. EDIT3: I kako nigdje/nitko nije tome pristupio na ovaj na in - ka~em sebi: ne istra~eno je podru je, al daje rezultate, promislim: pa bi bilo super da se testira aire od moja 2 kvadrata :) Eto ne znam koji viae input da dam na temu gubitaka i jednostavnosti same ideje. EDIT4: I to je zato ato se ~elatina po sastavu ponaaa sli no kao fosfor, ona "radi" myrad shift, doslovno kao i fosfor mijenja frekvenciju po spektru kako je na grafikonu, al 100% zbog svije CRI vrijednosti, zato se folije stavljaju na reflektore makar iste kelvina~e, da ispravi krivulju. A na sapunu im se to ne da raditi :-) . E zato je to, sve tako dobro aljakalo i u praksi kod mene zadnjih 9 mjeseci, pa sam odlu io pitati zajednicu ato misli.
adriAMBASADOR

mar 2018.

. spojeno u oni prije .
1310ZMAJ

mar 2018.

@waynejohn , dobro si greaku uo io, hyper red se kupuje a ne far red, tnx. i ti si pozvan u aoping, 100 kom nek je limit , kupi se paket od 500 npr i 100 kom je onda 20$ s poatarom
waynejohnAMBASADOR

mar 2018.

A jel stvarno nema nigdje za nai na 20mm?Mislim ne treba mi ih ni pribli~no 100 al bi uzeo nek se nae za 20$ ali lemit svaki chip 3 puta a 100 chipova, neki pcb bi mi odgovarao samo ako bi bio u obliku trake za moju lampu, onda opet moram gledat i da mi odgovara na driver po volta~i i ampera~i, to ne mijenjam, komplikacije mi samo rade te same diode...dao bih 50$ za 100 komada samo da su na zvjezdici
1310ZMAJ

mar 2018.

znam da ti ne treba 100kom, al 100kom za 20$! za budu e projekte, pcb-a vjerujem ima i u trakicama, atangicama, ima okruglih raznih joa je @mtran s njima radio, kupi se kasnije po potrebi. RGB PCB za ovako neato kakav je adrijev panel. bit e para , kog ea vraga raditi za godinu dana? novi panel, haha a crvene ve imaa... meni bi se uklopilo jedno 40 kom za ovaj panel ato je u nastajanju a ostalo u kuplerajeyessss: za drajvere, ne brzaj, za sad probaj sa filterom i onim citizen za vegu a ovaj dio strpi se malo, uleti u aoping listu i prije e novi projekt, hehe nema drajvera, nema CC CC CV WC CWC ni eg nema ni gubitaka.
waynejohnAMBASADOR

mar 2018.

Stvarno ne ~elim naganjat tolike chipove po tavi ili igrat se sa pekom...a i za onoliko photo crvenih koliko bi meni odgovaralo na taj panel jeftinije mi ispadne uzeti to no odreen broj chipova na 20mm nego pcb,pastu,zvjezdice i chipove...i lemim ko normalan ovjek :D 40 kom 660 i 3000k 90cri uz to?Sve ovisi naravno o struji na kojoj ea pogoniti ali to mi izgleda malo previae crvene za tvoj prostor...a i vrijedi imat na umu da biljka lakae podnosi vei ppfd u cvijetanju ako je udio plave u spektru vei naravno do odreene granice...nekako mi "precrveno" zvu i samo 3000k 90cri i deep red, joa sa filterom i dekicom...ja ne bih
1310ZMAJ

mar 2018.

3500 K 9oCri su cobi, 1206, to su mali kao na onom avabi, 9 kom na 20W + filter i dekica+far red pa onda 6kom + 30-40 hyper red + far red+ filter i dekica , pa 150wHPS +4 coba + aaka hyper red + far red.... a ato da ti ka~em, sam znaa ato ti treba i koliko ea to platiti, dr~im fige da si nabavia trakicu kakvu pri~eljkujea pa da degustiramo uradke, meni se i vertikalni grow dopada, bar svijetla,atangice, ventilator eki zuje ko p elice, emu se ograni avati. nema tavice kod lemljenja i ja sam to pro itao, prvo se lem na PCB otopi , osram ledica ima nogice pa to ide a i kupim viae pa imam za uhodavanje
waynejohnAMBASADOR

mar 2018.

Trakice dolaze, pitanje je vremena samo...tempiram da mo~da neki popust ubodem vidit u joa bli~i se blagdan...a mo~da i otkupim dio tvojih hypera ako se uaemia sa lemljenjem, naravno gledat e se kvaliteta zavrane obrade s posebnom pozornoau, pdv cvijetnog tipa :D @adri Na koliko od izvora stavit filter?Cenat dva?
adriAMBASADOR

mar 2018.

Pojeli vi temu sa narudjbama chipova, Japanac japanac... pustite struju. Filter se drzi do 2cm bez gubitaka, ja ga nabijem do kraja. Na cobove i zarulje mozes samo male komade stavit ispred izvora, prsten - folija i cobu prominis kelvine.
waynejohnAMBASADOR

mar 2018.

Ne ide niata ispred 3000k 93cri, oni su taman takvi kakvi jesu :D Ii e ispred 560x48mm trakica, mislio sam narezat 600x50 i napravit okvir koji po potrebi mogu umetnut i maknut, ne baa kao click-in lee ali sli no bi neato iskombinirao...ostavio bi cenat razmaka za nesmetan protok zraka da mi ne zagrijava chipove ako ve nije bitno
adriAMBASADOR

mar 2018.

Pa gdje sam spomenuo 3000K u uvodu? Kada budes testirao na kojem god izvoru, napisi nam kelvine i koju si foliju stavio, te naravno dojmove!

mar 2018.

Ja sam ovako zamislio.Ovo mi je najednostavniji na in.
adriAMBASADOR

mar 2018.

Dobro si to zamislio :) Sto prije foton udre u zelatinu to bolje

mar 2018.

Pozdav svima. Naru io sam od Lee-a orange za cvjetanje i half CT blue ( Converts tungsten 3200K to daylight 4300K ) za vegetaciju. Koristim 3500 K Cree pa da dodam plave.Kad sve dojde i slo~im javim se.Jedino ako nisam krivu plavu uzeo.
adriAMBASADOR

mar 2018.

Imat ces sa plavom zelatinom 10 posto manje plave nego sa 4500K led iste snage. Znaci vegetiras pod 5-10% manje plavih fotona, nego da growas pod 4500K ledicama iste snage. Edit: pardon imat ces do 5% manje plave ovisno koliko ti je cista zelatina. (ovisno o cistoci zelatine, ovisi intenzitet.) Pogledaj moje iz 2 posta prije, koliko su ciste... Biljka ce imat bolje internode sa zelatinom. kao dq uzgajas pod 5500 MH(otprilike, nemoj me ubit ako falijem koji kelvin)

mar 2018.

I sa gubitkom meni je ovo revolucionarna ideja.Jedan izvor svjetla a sa gelom mijenjaa kelvina~u.
adriAMBASADOR

mar 2018.

Bar netko razumije velicinu metode :) Edit: mislim na geekove.
1310ZMAJ

mar 2018.

ideja ti je fakat odli na, brijem mo~e se imitirati cijela jesen sa par filtera i njihovom kombinacijom. jedino start, 4500K imaju kolege sa ~aruljama, sa cobom 3500K uglavnom su zadovoljni a vega panel je rijedak, tako da je to super kad idea izp etka graditi. @honda evo mogu eg rjeaenja za ubrzanje i bildanje vrta

apr 2018.

Pozdrav.Gelovi su stigli ali imam problem sa temperaturom COB-a ( topi ih) .Morati u napraviti kockasti okvir za gel i odmaknuti ih od reflektora. Biljka je Buble kush auto od RQS-a.Supertopirana by Cill-i.
adriAMBASADOR

apr 2018.

Ala brate, kolike su to temperature onda? Zelatine su bas radi temp i napravljene. To se koristi kod MH rasvjete od 2kW. :) Nego, lako za tehniku. Kakav ti je dojam svjetla? Imas kakvu fotoaplikaciju na mobu da izmjeris kelvine? EDIT: CD ludilo ideja :-)

apr 2018.

Nemam aplikaciju ali vidi se o ita promjena boje.Biti e ovo odli no samo da napravim okvir za gelove.Na slici 2 za par minuta je progorio gel.
adriAMBASADOR

apr 2018.

Evo kod mene situacija. Ovaj tjedan trebao bi ga dignuti na 100W, za sada i dalje 65W preko PT. Vidit cu i ja kako se ponasa kada budem pustio 100W kroz panel, moguce da su puno veca zagrijavanja, pa ovaj sistem stipalica mozda i nece raditi najbolje. Stavio sam 1/2 orange u pola strecha da mi se izduzi, to se i dogodilo :), ne znam hoce je te promjene nesto puno zbunit, al bas podivlja pod zelatinom. EDIT: dimenzija povrsine boxa: 55x80 (Breim IKEA sator)
1310ZMAJ

apr 2018.

@shaolin monk kolika je temperatura coba, hladnjak pasiva? ( na kojoj ampera~i ti je cob i koji) @adri, podsje a me na prvu biljku, dr~im fige da se sva ta stabljika napuni cvijetom.

apr 2018.

Ne znam kolika je temperatura, pasivni hladnjak, 1400mA, 50 W (mo~e se dimmati od 1000-1700mA).Cree cbx 3590 3500K CD bin. CRI 80. Mislim da mi je zbog reflektora koji sabira svu svjetlost u snop progorio gel jer hladnjak s gornje strane nije vru. Cree bi trebao davati 13,237 lumena pri 25 stupnjeva.Morat u prou it kako se ato mjeri i s ime pa da mogu dati konkretan odgovor.
1310ZMAJ

apr 2018.

@shaolin monk , tnx na brzom odgovoru, sve si mi rekao.

apr 2018.

`tipalice su super ideja.
adriAMBASADOR

apr 2018.

Vrhunski! :-) EDIT: sto vise gledam to mi ideja bolja! Sad lagano minjas filtere, to je ludilo. :-)
adriAMBASADOR

apr 2018.

Napokon, imalo se vremena, od danas idemo do 100 na sat :-) Panel trenutno negdje na 75W potroanje Ove dvi prednje "plave", makar u stvarnosti bijele 3mm signal ledice, su oznake za poziciju pota na 50% i 100% snage panela :-) sve izmeu se dimma PWM signalom. - to sam stavio da mogu lakae vidjeti gdje mi je crtica na kolu od to kice(a sada 3mm ledice) Kako se i o ekivalo, monokromatske i dalje probijaju kroz ~elatinu, baa se vidi i na slici. Stavljen 1/4 OCT - mislim s njim do polovine i onda do kraja mo~da 1/2. Dr~im se atipalica jer se panel ne grije baa neato. Iako sam stavio 1/2 OCT u pola strecha (kako bi je joa rasirio), mislim da sam pretjerao i da sam trebao do kraja ostati na isto 4500K, jer druge biljke pod istim 4500K su imale dobar razmak internoda i nisu bile onako LEDasto nabijene. Al hajd, zanimalo me i da nisam probao, pitao bi se. A sad i sama promjena panela sa 65W na 100W: PT4115 su zamjenjeni sa MOSFET regulatorima: Ugradio sam PWM da mogu linearno dimmat intenzitet svitla i bolje iskoristit same LEDice kojima PWM paae ko budali aamar. Panel radi na jednu uti nicu na koju treba pustit 32V, neovisno o amperima, mo~e se spojit na apsolutno sve ato mo~e dati taj napon. PWM i Ventilator na panelu su pogonjeni preko klasi nog 317T (spusti 32V na 12V), tako da 555 IC i Vent mogu normalno raditi. 317T se manje grije od 7812, makar se mogao staviti i on. Ventilator je 14cm i jedan je dovoljan za cijelih 100W I par slika od veceras, prilikom ugradnje 100W. Ovo stavljam da se zna sa im od rasvjete radim test, a ne da bi pokrenuo pri u o ~icama. Makar smatram, kako se sve vidi na slikama. Za 7 dana emo vidjeti promjenu sa ~elatinom, a vjerujem da e i joa koja slika od drugih pasti u topicu, ne treba puno, 4 atipaljke i malo ~elatine :-) Zdravi i veseli bili.

apr 2018.

Ekipa naletio sam na neke led dekor e27, 2200k, 6w-450l, pa ako moze netko reci isplati li se uzimat to za cvjet ,26kn kom i bi li mi donilo ikakve koristi biljci u 5tjednu cvjetanja ako bi zamjenio obicne e27 2*12w 4000k s 2*6w 2200k ili da uzmem 10*4 od 3000k za istu lovu (12kn kom)

apr 2018.

Jesi mjerio ppfd/par pod tim kalupom adri, kakvi su rezultati na 100w?
adriAMBASADOR

apr 2018.

Naravno Flora; Trenutno su vrhovi biljke (nekih 80W mi je dimmer namjesten), na 450 PPFD u vegetacijskom spektru, a u cvjetnom na 620 PPFD Proali grow sam dr~ao vrhove DP-a na 800~1000 PPFD-a u cvjetnom spektru i zagorio sam ih. EDIT: Mislim ak da je kalup previae "uzak", nekako mi se ini da sam mogao joa bolje te dvije 50W plo e rasporedit - udaljit jednu od druge radi bolje pokrivenosti povraine.

apr 2018.

Uz takav setup, mislim na toliko malo wati bi pala jedna folija od orce za citav sator, ko budali pleska.. Inace adri genije si, svaka cast na trudu a i hvala ti mnogo na silnim informacijama..
adriAMBASADOR

apr 2018.

Jao, u pravu si, to je bijelo :-) Nikako ne mogu ovu srebrenu podnit na oci, moram proguglat gdje kupit orcu:-) EDIT: Ala brate sta je skupa :-)

apr 2018.

Jeste skupa, ali barem uzet malo, pa nalipit plocu oko ledica (inace je folija dosta otporna), da bar koliko toliko odbija spektrum dole dodatno.. z3k-KowCR7Y
1310ZMAJ

apr 2018.

:cool::popcorn:::whato::::listomahanje:::sun2: tja, ne e o ~icama :whato:: , 3D elektrokunst :clap:: koji je benefit onda sa PWM regulacijom svijetla, kada i zaato nam je to bolja varijanta od klasi ne regulacije vatima i miliamperima? orca - pa jeli to mogu e? vamo o itava 250 a orca 6oo i kusur! stvoreno za HPS
adriAMBASADOR

apr 2018.

Japanac... previae ima za pisati o samoj logaritamskoj karakteristici struje kod LED-a u CC/CV izvedbi i PWM-u koji to ispravlja. Kasnije nekad, kada budem imao vremena sve poslikat i objasnit.

apr 2018.

Pozdrav svima. 15-esti dan ispod Lee blue 202 half ctb gela.
1310ZMAJ

apr 2018.

i koliki je sad K? ini mi se malko izdu~enom, i lia e pokazuje nelagodu, neato krivo radia.

apr 2018.

Pozdrav.Za K trebao bi pronai aplikaciju za mob. ako tako neato postoji zamolio bi da napiaete gdje ima za skinuti.Htio sam da se malo izdu~i tako da nakon 20-tak dana skinem gel i ostavim je na 3500K neko vrijeme i nakon toga stavim eight cto 223 gel.Prvi put supertopiram (ovo mi je peti uzgoj tako da nemam znanja) ili sam je pregnojio ili je svjetlo bilo pre blizu. Uslikat u je za 15-tak dana ako sve bude u redu.
hazeriZMAJ

apr 2018.

Flushaj je i moli Boga da potraje vegetacija:thumb:

apr 2018.

Hvala na savjetu.Nebi se ni sjetio da je mogu isprati.
waynejohnAMBASADOR

apr 2018.

Light meter...ako imaa samsung *#0*# i odea na sensor
1310ZMAJ

apr 2018.

@shaolin monk 5 growova nije malo, iskustva imaa. 3500k 80cri + blu filter zna i k se pove ava, za o ekivati bi bilo kra e node, mo~da si sa svjetlom predaleko , kako bilo pratim s velikim zanimanjem kako e to pro i. i sam kanim ~elatinu koristiti. -treba promatrati biljku, u vegi ona se adaptira na postoja e uvjete, kod cvatnje reagira. promjenu e pokazati vrlo brzo,par dana i razvoj se mjenja, mo~e biti i do vrste ( dva hazera pod istim svjetlom cca 5400k, jedan divlja drugi kaska) ho u re i ako ima promjena fotke ea e objavi.

apr 2018.

Zaboravio sam napisati da far red upalim 10-tak min.prije gaaenja svjetla i ostavim joa 10-tak min.nakon gaaenja.
h0ndaZMAJ

apr 2018.

Steta sto nemas otvoren dnevnik u kojem bi se to sve ljepo zabiljezilo pa bi dobro doslo novim ledasima a i nama koji pratimo takve stvari!

apr 2018.

Za idui grow imam Kritic od kannabia seeds pa u vidjeti za dnevnik ako ovaj dobro zavrai. 420Florist ima istu opremu iz njema ke trgovine samo ato sam ja uzimao pojedine komponente.

maj 2018.

Pozdrav. 20-ti dan pod gelom. Gel blue half ctb u skinuti kad krene cvjetanje.

maj 2018.

Pozdrav. 3500 K. Joa nije po ela cvjetati pa u sa ekati sa orange gelom.Moj dojam je da se bolje razvija pod gelom.

maj 2018.

Pozdrav. Danas stavljen orange 223 eight cto. Postaviu joa jednu sliku prije kraja ( ako sve odradim ok) da ne pretvorim ovu temu u osobni dnevnik.

maj 2018.

Pozdrav. Uslikano nakon paljenja svjetla.60 W, 1.7A. Plantela cvjet plus BB top max.Gel istim skoro svaki dan zbog praaine.Ako ovako nastavi za mene e biti odli no. Hvala adri na odli noj ideji.

jun 2018.

Pozdrav. 31 dan pod gelom. 80 cm je narasla, plantela cvet i top max koristim za gnojenje.Oprostite na slaboj kvaliteti slika al nemam bolju kameru na mob.Nadam se da u za 30-tak dana staviti zadnje slike iako sam napisao da ih viae neu stavljati. Ugodan dan ~elim.::lulamira::
adriAMBASADOR

jun 2018.

Daj @shaolin monk napisi molim te, svoje iskustvo od prije i sada. Kako ti cvjetovi izgledaju? Biljka? malo du~a nego prije? manje nabijena (nabildana)? Hvala :-)

jun 2018.

Pozdrav. Prvi grow s cree 3500 k mi je bio s royal dwarfom auto kojega sam uspio spaliti u boxu 40*50*138 visina.Sa gelom sam primjetio da manje pali listove, gel mi slu~i kao zaatita.Zdravija boja listova,kompaktniji rast vrhova,Bubble kush je 60% indika i rast joj je do 80cm u indooru.Potpuna suprotnost naspram dwarfa, ali s obzirom da koristim 60w i ako se udeblja poateno imau vrhove od 20-25 cm.Sadim po jednu biljku pa je to problem za usporedbu ali meni do sada super izgleda.Ovih par grana je naknadno procvjetalo pa je razmak vei al ostatak biljke izgleda nabijeno.Nadam se da e se joa netko uklju iti pa e biti viae podataka.Idui grow je isto sa indica dominant samo to treba do ekati za usporedbu.Osobni utisak je da izgleda puno bolje sa gelom.

jun 2018.

Pa da, 4000-5400k i ~eletina, ako nemaa, bacia jednu deep red led trakicu od osrama za hortikulturu.. Datasheet https://files.fm/f/7apmzz53

jun 2018.

Postoji razlika u listovima, pod gelom liae strai prema gore,tvori v formaciju, nije objeaeno a isto gnojivo i koli inu gnojiva (ml/1L) koristim pri zalijevanju i veli ina pota je ista.

jun 2018.

aaoline malo rarzijedi to, baci kakav lolipop, i ako imaa prostora malo ih raairi (ne lst, ve samo raairia grane da liae ne pokriva ostale grane i tkd..) jer po tvojim slikama, samo prvih 25% biljke ima svijetla, ili se varam? U ostalom biljke ti izgledaju dobro :thumb: Ka~ea da koristia far red prije gaaenja? Ostavi na 30 minuta prije gaaenja, i 25 minuta poslije gaaenja, ja ganjam dimmer kakav za to da postepeno poja ava, no moram vidjet po onim forumima za aquaristiku oni su tu ina e bogovi, a i ovo sam iskopao da malo prou im, ali previae je ovo inputa za mene, moram sve izguglati i informisati se prvo kako i ata https://www.digikey.com/en/articles/techzone/2016/oct/how-to-dim-an-led-without-compromising-light-quality
1310ZMAJ

jun 2018.

@420Florist , haha izgleda da e vega boks opet dobiti nove ledice, Osram ovog puta. A i panel 3500K s PWM regulacijom ima velike aanse zasjat ovaj tjedan, stigao je paket s dalekog istoka i adri s bliskog zapada. sve je spremno i Nefertiti joa koji dan u vegi pod HPSom , dualka ju obasjava, mrcina raste, malo joa da zadeblja grane. :) Hyper red, Osram, te pogledaj.

jun 2018.

@420Florist ,mali je prostor pokuaau je airiti koliko budem mogao,automatic je sjeme pa je nebi htio stresirati lolipopom,loaa je kamera pa se nevidi cijela biljka ali ima svjetlosti, imam alu okvir na kojemu su far red (4 kom) pa bi na isti okvir mogao zalijepiti hyper red.Driver za far red je LPC 35-700, dali bi mogao spojiti hyper red (8 kom) na isti driver pa samo spojiti drugi prekida za paljenje.

jun 2018.

Te sam vec porucio drug, i paar deep blue (one ce ici u vegi box sa 6500k) uh uh al se kuha kod vas nesh dobro :D By the way, jutros sam narucio isto 1/2 CT Orange ~elatinu pa bom vidjet u kako u to postavit na ove q boardse.. To bi onda bilo 12 komada jel, a drajver je na 33w, zavisi kako ih poslazes, samo na koliko wati ce radit pojedinacno svaka traka to ti ne znam reci, pricekaj waynejohna, adrija ili 1310
trubabubaLEGENDA

jun 2018.

@1310, problemi sa carinom/uvozom sa delekog istoka? cob-ovi? @420Florist, otkud ~ele narucujete?

jun 2018.

trubabuba ja sam ove gore q boardse nove od samsunga narucio sa alibabe, platio ih "zvanicno" 150 eura, podijelili su mi racun na pola, a ukupna cijena je 1300 dollara bila, pa sam poslije privatno poslao putem paypala ostatak para zbog carine, tako sam se dogovorio sa prodavacem, moze se sve kad se hoce, komunikacija je bitna, i izaci ce ti u susret.. Na amazonu nasao jarane te ~ele, a ima ih i na ebayu ja mislim, bagatela cijena..
trubabubaLEGENDA

jun 2018.

poceo sam proucavat i stripse pa sam a cudu kojim putem krenut. putem COB-a ili putem strip-a. ili kombinovanje :fuck:. sto vise citam to mi veca guzva u tikvi :makaze:. q boards sa alibabe su original? to si naso nekog provjerenog? ili pricamo o kingbrite-u? i nije mi jasno u vezi ~ele-a, da nigdje nisam to jos naso osim u nas na vutrici. sta je moguce da se niko toga nije sjetio ili jeste,ali su nasli nesto negativno sto mi jos neznamo :confused:

jun 2018.

Nasao provijereno, originale, ja ti li no preporu ujem stripove da uzmea (osram), da sam znao tada ato danas znam, nikad ne bi tolike pare dao na cree cobove.. Check privat, poslat cu ti link jedan da pogledaa neato..

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se