VUTRA
ForumUzgajanjeOpremaPH metar "bez" PH metra ** testirano
LEGACY

PH metar "bez" PH metra ** testirano

264 odgovora41,761 pregleda
BizzzoZMAJ

mar 2015.

Eto tako. Napisao sam u par navrata tri cetiri retka pa obrisao. Vjerovatno bi trebao osjeći nokte na rukama i oprati ruke međutim tako ti je to kad imaš nešto u mašini. Vječito crno ispod noktiju :) Uglavnom, prije 24 sata sam nasuo 1 litru vode iz pipe koja je imala PH 7.3. Nakon 12 sati je imala PH 7.8. Nakon 24 sata je imala PH 8.0. Tu uzimam kao referencu za mjerenja. Da biste izradili vlastiti PH metar potrebno Vam je tocno 0.67 € odnosno 0.2 € za 20 g limunsku kiselinu te bočicu sa slike od 2 deci koju možete nabaviti u svakoj ljekarni! Prednost bočice je što dobivate cep s kojim mozete dozirati u kapima. Pomještajte sadržaj vrećice limunske kiseline s 2 deci vode koju ste nasuli u bočicu. Ovako pripremljena i "skladištena" otopina je 3 mjeseca uporabna. Ako ju ne potrošite napravite novu i ne zaboravite začepiti Vašu bocicu! Za one strpljivije odnosno koji ostave vodu da odstoji 24 ili 12 sati prije zaljevanja Rezultat Za one koji su uletili u kuću sjetili se da moraju zaliti biljke a imaju samo 20 minute za istu radnju. Ista otopina koju ste pripremili iznad. 30 kapi na kapaljku s ovom bocicom rezultira. ~ Keep Growing and Smile ~
t@maraZMAJ

mar 2015.

Pohvale za temu,stvarno mo~e biti korisno onima koji joa nemaju ph metar,ili nekim slu ajem nemogu izmjeriti isti. Mislim da bi tema mogla biti joa korisnija kada bi u nju ubacili i kombinacije sa razli itim vrstama gnojiva,ili bar naj eae koriatenim na forumu :)
BizzzoZMAJ

mar 2015.

Verzija 2.0. Napravim isto za HESI meutim ako ga se daje u dozi s deklaracije u kombinaciji Bloom i P+ PH je uvijek 6.5. Imam info da je i s Advanced Hidroponics jednako. Sumnjam da drugi proizvodjaci nemaju istu shemu. Najveci problem se desava kod zaljevanja istom vodom i to tokom vegetacije same biljke. Ukoliko je PH iskontroliran prvih 30 dana growa vjerovatnost za probleme u cvjetanju je manja.

mar 2015.

treba li se takva otopina posebno skladistiti(frizider,mrak..)ili moze sobna temperatura,pod svetlom...
BizzzoZMAJ

mar 2015.

Ja ju drzim u kutiji. Na sobnoj temperaturi. Postojanost PH joj se ne mjenja ukoliko se zatvori odmah nakon koriatenja. Ono sto sam ja primjetio na otopini koja stoji duze od godinu dana je da se napravi talog unutar iste. Medjutim, spusta PH i dalje. Preporuka je 3 mjeseca da bi mjerenje bez metra bilo ato preciznije. 6.5 ka~emo za idealan PH medjutim raspon je malo veci, tako da ako kapne koja kap vise ne bi trebalo smetati.
trubabubaLEGENDA

mar 2015.

ovo je vjerovanto ista stvar ko i onaj buckuris od plagrona koji sam kupio, a kosta ko svetog petra ha ha.

mar 2015.

Cek cek. `ta ja mogu kalibrirat metar s ovim?

mar 2015.

Ako mislis na lemon kick onda je isto. SASTAV Voda i limunska kiselina post iza posta. edit ljubazno molim :) zzz

mar 2015.

Dobar tut Bizzzo. Jutros sam te malo provjerio i sve stoji kako si napiso.Imamo indenticne vrijednosti,bar sto se tice vode. Molim moda da obrise ovaj post
BizzzoZMAJ

mar 2015.

Što se tice ovog proizvoda od Plagorna razlikuje se jedino koncetracija limunske kiseline. Ja sam dao omjer 20 g jer je pakiranje 20 a nakon njega 200. Međutim 200 g je manje od 1 € @ZdravaTrava Ne bi rekao da mozes kalibrirati metar. Za kalibraciju trebas 2 tekucine za koje si siguran kojeg su PH u nekom razmaku jedna od druge na skali. @Himalayan Gold Sumnjao si u integritet? :D 2 puta u 4 navrata sam sam sebe kontrolirao. Steta pobiti ljudima biljke. Spavati ne bi mogao :)

mar 2015.

Da btw hvala na tutorialu di su mi maniri c c Oke al bi mogo provjeriti ispravnost metra? `to ako je ph vode ua po etak druga iji od ovog tvog, nee li krajnja vrijednost bit druga ija?
BizzzoZMAJ

mar 2015.

Ako ostavis 12 sati biti ce + - 0.1. 24 sata +- 0.1. Ako sipas iz pipe takodjer, gdje god da se nalazis osim ako nisi ekstrem. Kako god, ovo nije tutorial koji kaze biti ce Vam PH toliki. Nego biti ce PH priblizno tu gdje sam ja mjerio. Ostavi vodu kako gore piae, smiksaj si tekucinu, daj kolicinu kako pise i mozes umociti PH metar pa provjeriti koju ti vrijednost daje.

mar 2015.

Ma ne :D,taman jutros zalijevo biljke pa reko da vidim usput
Profi KemičarISTRAŽIVAČ

mar 2015.

Ne bas, ali mogu pomoci. Ph je negativni logaritam koncentracije H3O+ iona (po litri). Kupi demineraliziranu ili destiliranu vodu ciji bi Ph u teoriji trebao biti 7. Uzmi 7 kao prvu referentnu tocku. Zatim nabavi nekakvu kiselinu poznate koncentracije, najbolje trazi neku profi kiselinu, a ne ovo iz ducana jer njima koncentracija varira i po 2-3%. Znaci ovako. Koncentracija se u kalkulator upisuje u mol-ovima. Da bi izracunao koliko pojedine kiseline moras koristiti moras znati jeli monoprotonska, diprotonska, triprotonska itd, monoprotonska je npr HCl jer ima samo jedan vodikov atom u molekuli, dok je diprotonska H2SO4 jer ima 2 vodikova iona u molekuli. Napisem primjer za HCl 36% jer je tako najjednostavnije, to je koncentrirana solna kiselina. 1l takve HCl ima 11.64 mola cistog HCl-a i prema tome 11.64 mol-a vodikovih iona (koji daju u vodi H3O+ koji zelimo) kada bi kiselina bila diprotonska, 11.64mol kiseline bi davalo 23.28mol H+ iona. Znaci da ce 1ml te kiseline sadr~ati 0.01164 mol-a HCl. Ako to ubacimo u 99ml deionizirane vode dobivamo 1.164*10-4mol/l i -log(1.164*10-4) daje Ph 3.934 pod uvjetom da je kiselina u potpunosti disocirala (HCl dobro disocira) i da je voda bila Ph 7. Eto, tako si mozes pomoci, pitaj ako jos sto treba. Nadam se da sam pomogao, nov sam na forumu. Inace, neki Ph metri se mogu bazdariti i sa samo jednom referentnom tockom tako da moze biti dovoljno jedno umakanje u destiliranu vodu, ali to nije precizno. Takoer izmeu umakanja obavezno isperi dobro destiliranom vodom.
jesamZMAJ

mar 2015.

uuuuuhhhhhhhhhhhh mi smo groweri, a ne kemi ari :)
jesamZMAJ

mar 2015.

uuuuuhhhhhhhhhhhh mi smo groweri, a ne kemi ari :) btw, welcome
sexynoleAMBASADOR

mar 2015.

svaka cast ovo je ozbiljno istrazivanje zbog tavih postova nisam ni morao kupiti ph metear namestits ph opusteno samo sledi inatrukcije :respect:
JovankaISTRAŽIVAČ

mar 2015.

jel to znaci da ako doziram biljku onako kako pise u uputama da ce mi ph smjese biti 6.5? nov sam, imam dilemu oko gnojiva, mislim da cu se odlucit za hesi bloom i fosfor al nemam ph metar

mar 2015.

Kupi ph metar, to je bezna ajni troaak u odnosu na ono ato donosi. Poato si novi, onda svakako nemoj experimentirati, dr~i se provjerenog, tj. ph metra.:djede: Imaa ih na ebay-u vrlo jeftinih, a ima i ovih kvalitetnijih koje mo~ea naru iti preko naaih sponzora.:vutra:
BizzzoZMAJ

mar 2015.

Hesi Bloom u dozi s boce spusta ph na 6.5. Recept PH gore je za cistu odstajalu vodu ili vodu direkt iz pipe. Medjutim radi se o prosjecima.
JovankaISTRAŽIVAČ

mar 2015.

ma to me samo zanimalo za hesi, nisam ga nikad koristio. jel spusti ph na 6.5 bez obzira koliko voda stajala ili? strava ti je ovaj tutorial, hvala puno na pomoci
BizzzoZMAJ

mar 2015.

To neznam. Medjutim provjerim ti slijedee zaljevanje kod mene. Na odstajalu vodu cu dodati bloom pa cemo vidjeti. Iako sam planirao pola doze ali nema veze, mogu riskirati dozu za ovu svrhu ;)
doomerLEGENDA

mar 2015.

Ali kolicina ph minusa i ph plusa koju treba dodat ovisi o elektricnoj vodljivosti vode (EC). Sto je EC veci trebat ce vise ph plus/minus da se koregira. nemamo svi istu vodu, kod mene je ravno iz pipe PH 7,2 EC 0,7 Moj drug isto tako radi od oka, ja sam mu izmjerio prvi put pa on sada po tome na kapi ali nikad nisi 100%, ali opet bolje nego nikako
sexynoleAMBASADOR

mar 2015.

Ja sam neki dan zalivao sa bloom-om i merio ph veoma malo i beznacajno je spustio ph vode morao sam dodati punu dozu ph minusa kao i bez djubriva :)
JovankaISTRAŽIVAČ

mar 2015.

aj bas ti hvala:D
ganj@ISTRAŽIVAČ

mar 2015.

jel ima kakve razlike ako odva~em 20g limunske iz vre ke od 100...poato kod mene samo ovako pakiraju hh....i jel voda koju si ulio u bo icu odstojala ili direktno pipova a? :)
trubabubaLEGENDA

mar 2015.

zasto bi imalo veze koliko stavis? samo nadam se da imas ph meter za provjerit. sto se tice vode, svakako bi je pustio da odstoji bar koji sat i provrtio zrak kroz nju. a i temp. vode nebi da mi je ispod 20C kad zaljevam, daklem nemoj sa spine direkt ledenu vodu po bilju. lp
StipeZMAJ

mar 2015.

Reference su 12 i 24h+ ako ces radit ovaj sistem.
ganj@ISTRAŽIVAČ

mar 2015.

Hvala Stipe sad sam baa malo provrtio film opet i skontao da da je voda 24h :) sad emo napravit mix pa poslje doziranje hh ...jedino me kida ovaj Ph metar...nisam pri parama pa u probat na nekog da mi to odmjeri da vidim ata sam napravio EDIT: i da zaboravio...ato voda viae stoji dali se Ph pove ava ili ostaje koliko i nakon 24h, isto ovako informativno? :)

mar 2015.

poveava se, normalno.
ganj@ISTRAŽIVAČ

mar 2015.

ty man.
BizzzoZMAJ

mar 2015.

Kako sam i obeao, kod prvog gnojenja odnosno dodavanja HESI Blooma sam izmjerio vrijednost. Voda je stajala viae od 72 sata u kanti. PH nakon dodavanja preporucene doze ravno 6.5!! Nole, obrisao sam ti post gore jer airia dezinformaciju ili ti PH metar ne valja, ato nije baa dobro...
sexynoleAMBASADOR

mar 2015.

Bice da mi je dzubrivo onda neki fals teski meni se ne promeni jednu decimalu kad stavim punu dozu blooma ph metar mi je uredu :( ja se izvinjavam zbog dezinformacija al kod mene je tako ispalo
RolipopLEGENDA

apr 2015.

Svaka ast majstore na ovome, bo ica je napravljena, radi to no kako si opisao. Mislim da e ovu metodu regulacije ph vode za zaljevanje pomou tvog tutorijala mnogi koristiti. Sretno u natje aju!
RolipopLEGENDA

apr 2015.

Svaka ast majstore na ovome, bo ica je napravljena, radi to no kako si opisao. Mislim da e ovu metodu regulacije ph vode za zaljevanje pomou tvog tutorijala mnogi koristiti. Sretno u natje aju!

apr 2015.

Bizzo, 20g limontusa, na 2dcl vode? A kod nas su pakovanja 10g limontusa... Ph vode, kako mi rekli u zavodu 7.5 - 7.6 sto znaci da trebam oko 65-70 kapljica na litru vode da bi napravio ph oko 6.5(10g limontusa na 2dcl vode)?!
BizzzoZMAJ

apr 2015.

Stavi 2 pakovanja u 2 deci. Ista kolicina kapi ide. Mala je razlika izmedju 7.3 i 7.6
GreenHouseENTUZIJASTA

apr 2015.

Ovdje spominjea za vodu iz pipe,zanima me da li isto vrijedi i za vodu iz kianice poato samo tu vodu koristim???
BizzzoZMAJ

apr 2015.

Kianica je obi no vialjeg PH. Moje iskustvo govori oko 8. Meutim imaa primjera tu na forumu gdje je kianica na 7.3 - 7.5. Ako nemas PH metar, primjeni ovo gore na tu vodu i biti ce sigurno bolje nego da nisi ;) Odnosno neces sigurno spustiti PH viae nego ato je dovoljno / potrebno.
FroggyLEGENDA

apr 2015.

30 kapi.. koliko je to ml u aprici?

apr 2015.

to zavisi od vise faktora, od specificne tezine tecnosti, promera rupice... kupi si spric u apoteci, uspi vode pa kapaj jedan mililitar i broj, tad ces znati tacno, moze biti 20 kapi, moze 40... kad kapa sa slavine 3 kapi mogu biti mililitar ;)
FroggyLEGENDA

apr 2015.

ok.. Ali bezveze mi je ato je na prvom primjeru napravio fino 2x2 ml na litru vode a za ovaj drugi primjer je uzeo kapljice.. mislim bolje je sa spricom jer je preciznije.. :)

maj 2015.

mene zanima dali takva voda s dodacima limunske kiseline i samog limuna ili octa itd.itd mo~e biti atetna za biljke?! nije li to prekisela voda za njih!? npr.zalijem ih kad im svane i ako mi slucajno kapne po listovima dali im to mo~e nanjet atetu,spalit listove ili tako neato?! ps mo~da su ovo nekom glupa pitanja, ali meni su od velike pomoi. Tnx

maj 2015.

urednik na forumu napravi tutorijal za upotrebu liminske kiseline kod regulisanja ph vrednosti i ti pitas da li moze biti stetno za biljke. moze drug, ako stavis kilo limunske na litru vode. a za kapljice vode na listovima i efekat istih se dosta pisalo i upozoravalo na forumu, ovo nije tema za takva pitanja
420_DUDEENTUZIJASTA

maj 2015.

evo ja bi samo potvrdio da ova stvar funkcionira bas onako kako je opisano... jucer kupio PH metar,napravio sve kako je napisano i bilo je kako je naspisano.. hvala @Bizzzo ! :clap::
QuickBenENTUZIJASTA

maj 2015.

Ovaj post je tacno ono sto mi je trebalo, ali imam jedno pitanje. Ima li neko iskustva sa cesmovacom preciscenom Nobel filterima za vodu i da li bi ovo funkcionisalo sa tom vodom. Na njihovom sajtu pise da je voda preciscena Nobel filterima u proseku 7.7 ph, ali sta je sa EC vrednosti, da li voda ima istu provodljivost kada filteri ociste sva sra*a i metale iz vode, jer je voda dosta laksa i neutralnijeg ukusa u ustima, niti ostaje bilo kakav talog prilikom kuvanja u dzezvi ili serpi na primer. Koliko je uopste preporucljivo zalivati ovom vodom.
420_DUDEENTUZIJASTA

maj 2015.

Ja sam odradio flush prije 2 dana na 8biljaka s ovim mjerilima i curke su super reagirale..ne znam kolki je EC al o ito dobar

maj 2015.

Evo samo da kratko podijelim svoj pokuaaj izrade otopine za sni~enje pH. Pratila sam recept iz prvog posta (na 2 deci vode 20g limunske kiseline) Dodala sam 2,5 ml te otopine u litru vode. Voda je kianica, a po etni pH joj je bio 7,5. Nakon dodavanja 2,5 ml otopine ispalo je daleko prekiselo. Nakon 15-ak mjerenja kapima za akvarij i mnogo eksperimentiranja (dodavanje sode bikarbone, pa opet otopine lim. kiseline i tako u nedogled) uspjela sam stabilizirat pH na 6,5. Imam 4 litre takve vode pa e biti za joa mo~da dva oskudnija zalijevanja. Zbog tolikih mjerenja i dodavanja sode i kiseline, na kraju opet nemam dobar recept za dobit pH 6,5 :D .. uskoro mi sti~e pH mjera pa u idui put to valjda odraditi lakae ;)
BizzzoZMAJ

maj 2015.

Nemoj s tim zalijevati biljku. Napravi normalnih 4 litre vode. Pusti da odstoji u otvorenoj posudi ( kanti ) 5-6 sati. Nakon toga dodaj 16 ml te kiseline. I PH ce ti biti kako treba ;)

maj 2015.

Zaato ne? Mislia da e im atetit soda, ili ato, ne kontam...? Ve su zalijane svaka sa deci i pol....idue zalijevanje planiram "do kraja", ali tek kad se posuae skroz. Napravit u svakako friaku vodu ako padne kiaa ovih dana (planiram koristiti samo kianicu u ovom growu), a stii e i pH metar pa e mi ii lakae.
BizzzoZMAJ

maj 2015.

Sto ici riskirati ako ne moras? Sto si na tu kisnicu toliko zabrijala?

maj 2015.

Planiram odradit ovaj grow na ato je prirodniji na in mogue - ukratko zato ;)
BizzzoZMAJ

maj 2015.

:) Pa onda trpas sodu i limunsku kiselinu u tu istu vodu. Onda nema limunske kiseline. Limun, friski iz doline Neretve. Iako, ako ea joa prirodnije onda nema gnojenja. Pa nema ni korigiranja PH ;)

maj 2015.

Soda i limunska kiselina su prirodne. Gnojenje mo~e i bez kemije. Itd, itd, da ne za etavamo temu, ima par tema o organskom uzgoju, tamo sam ve planirala povesti neku raspravu dok mi sazrije domai gnoj od koprive :vozdra:

maj 2015.

Boki ljudeki,nova sam, itam,u im a bilj ice mi vape za svim. Naletjela na ovo i sad ne zanima dal se ta otopina koristi kod svakog zaljevanja? Mislim stavit u zemlju koru od banane i stiropol pa da zalijevam s tim? Presaujem ih u nedjelju pa da ih onda stavim u box,sad su mi na prozoru a kad nema sunca( ko sad ) u kupaoni pored ~arulje. Zna i svaki put se zalijeva il kak?

maj 2015.

kako to mislis staviti u zemlju pa da zalivas sa time. ne treba ti stiropor, kupi kvalitetnu zemlju. a ne znam ni kog ce ti kora banane u zemlji. do presadjivanja imas jos par dana kako kazes, koristi pretragu foruma i citaj teme u podforumu Uzgajanje, sve se tamo moze naci, cak i ono sto trenutno ni ne znas da ce ti trebati ;)
BizzzoZMAJ

maj 2015.

Ph je potrebno nastimati za svako zalijevanje. Koru od banane eliminiraj iz pri e. Stiropor takoer. Nabavi perlit.
VorkyISTRAŽIVAČ

jun 2015.

uuuuf.... znam da sam novi ali moram... Nekoliko stvari koje bez obzira koliko iskusni ljudi bili tu netko ne razumije pa da pokuaam objasniti: 1. pH vode apsolutno iste bi trebao biti 7,0, tu pri amo najbli~e o tipa REdestiliranoj vodi, ergo dva puta destiliranoj ( kuha se voda i kondenzira). Ono ato se prodaje po benzinkim pumpama i sl. NIJE destiilirana voda kao ato piae nego je RO voda ili ti ga voda filtrirana reverznom osmozom, i ta voda je zbog sustava filtracije uglavnom malo ni~eg pH od 7 i istoe je negdje kao RE voda... nikako ali nikako ne preporu am zalijevanje sa destiliranim vodama i sl. jer je ato je voda iaa to e viae na sebe vezati kalcij magnezij i sl. i ispirati e zemlju... 2. mjera i pH rade na principu vodljivosti, ergo u jako istim vodama koje imaju jako malu vodljivost ( ato manja vodljivost to je voda iaa) nee raditi kako spada i nee pokazivati ispravne vrijednosti, tako da ako mjerite pH u tipa destiliranopj vodi i pogotovo ako je loaiji pH metar nee pokazivati ispravne rezultate, naravno ako mjerite u vodovodnoj vodi koja u sebi ima klora kamenca i sl. onda nema problema 3. pH metar koji se kalibrira na 1 to ku mo~ete odmah zaboraviti i trebao bi se kalibrirati sa bar dva pufera, ukoliko se mjere vrijednosti iznad 7 sa puferima 7 i 10, a ukoliko ispod 7 sa puferima 4 i 7... kalibracija se treba obavljati redovito i elektroda ne bi smjela ostati na suhome i uvati se u tekuini za uvanje elektroda..naravno sve ovisi od pHmetra do pHmetra... itati upute istih 4. ato se ti e namjeatanja pH vode ovaj princip sa limunskom kiselinom je u na elu vrlo vrlo okvirna stvar i ako ~elite to an pH ovo e funkcionirati vjerojatno samo sa vodom iz geografske okolice osobe koja je pisala post.. usudio bi se i rei istog vodocrpiliata... i to bez dodatka gnojiva.... Ja sam definitivno za stajanje vode jer tako izlazi klor iz vodovodne vode. Nije istina da e se pH vode stalno poveavati stajanjem, neko vrijeme e fluktuirati ali ovisi i o vremenskim uvjetima, i o duljini stajanja, da li bocu dr~ite otvorenom ili zatvorenom... ...vremenom e se po eti otapati viae CO2 u vodi pa e po eti biti viae kiselija, ovisi i o vodi kakva je lokalno ..ako u sebi sadr~i viae magnezija i kalcija trebati e viae kiseline da se spusti pH vode ... takoer manje tvrde vode e trebati manje kiseline i poato nema kalcija i magnezija u vodi toliko e trebati npr. puno manje kiseline da se spusti pH Druga stvar svako gnojivo ima svoj pH i ovisi i o koli ini gnojiva koje stavljate, neka gnojiva, npr ja koristim jedno za grow fazu organsko sa viae duaika na bazi guana i meni digne pH na 8,5 ...15 ml na 7 litara vodovodne neodstajane vode tako da npr. ukoliko kasnije poveavam razinu gnojiva e mi dignut i pH ergo moram staviti viae kiseline da ga spustim nazad... 5. ja osobno namjeatam pH na 6,25, za zemlju poato veina sajtova preporu a za uzgoj u zemlji pH izmeu 6-6,5.... sa fosfatnom kiselinom poato NPK gnojiva sadr~e u sebi fosfate ( mo~e i sa nitratnom kiselinom). Naravno te kiseline nisu samo tako lako dostupne pa je limunska ili octena kiselina ok zamjena... Moj savjet je da bar jednom izmjerite pH i namjestite a ne se dr~ati slijepo preporuka, svako vodocrpiliate je druga ije. Ukoliko ste izmjerili pH jednom i znate koliko treba dodavati kiseline da definitivno se probate dr~ati da voda stoji onoliko dugo koliko je stajala prvi put i sl. i da se ato viae dr~ite istog. Vodovodna voda e uglavnom biti jedne te iste konzistencije i tu nebi trebalo biti velikih fluktuacija iz istog vodocrpiliata. `to se ti e bunara kianica i sl. to se stvarno mo~e mijenjati ovisno o zagaenju u zraku, pa mo~ete imati kiselu kianicu ... pa do zbog velikih kiaa se mijenjaju i di~u razine voda pa topi neke slojeve zemlje viae pa se mijenja pH u bunarima. Takoer pripaziti i ne zaboraviti korigirati pH kada se po inje sa veim koli inama gnojiva ili se prelazi na druga gnojiva... grow i cvat npr... Za picajzle poput mene pH metar sa puferima, kalibrirati ga eae, pustiti vodu da odstoji 24 sata, uliti gnojiva izmjeriti pH i po malo dodavati kiseline dok se ne spusti na ~eljenu razinu, naravno poslije svakog dodatka kiseline izmijeaati vodu i onda opet mjeriti...isto vrijedi i za dizanje pH. Eto toliko od picajzle...
bebulijumENTUZIJASTA

jun 2015.

Svaka cast na ovom tutorijalu,meni je samo ostala jedna nedoumica,mozda i nije bitna,ali bolje da pitam....Znaci u rastvor si odmah usuo iz pipe ili si ovu odstajalu koristio za pripremu rastvora?
BizzzoZMAJ

jul 2015.

Obe. Procitaj detaljnije opet prvi post. 1 primjer je s odstojalom vodom za one koji se pripremaju za zaljevanje. Za oni koji nemaju vremena pa samo ulete je drugi primjer. :)
bebulijumENTUZIJASTA

jul 2015.

Razumio sam taj dio kada sipas rastvor na 1 litar vode,ali ova voda koju si nasuo u ovu bocicu od 2 deci i pomijesao s limunskom kiselinom,da li je ta voda direkt iz pipe?
BizzzoZMAJ

jul 2015.

Direkt iz pipe.
montenegrinoENTUZIJASTA

jul 2015.

Odlican tutorijal hvala Bizzzo :) . A sad jedno glupo pitanje ali ne mogu da odolim ;) na 5 litara vode ide 150 kapi ? Ocu da ispiram jer sam ih prejeo :) pa da samo potvrdim da li sam dobro shvatio....
BizzzoZMAJ

jul 2015.

Koliko kapi ide na litru?
montenegrinoENTUZIJASTA

jul 2015.

Pise 30 pa samo da provjerim jel to to ? Nekako mi se cini previse 150 kapi...? A ne mogu provjerit
BizzzoZMAJ

jul 2015.

Nije previse. :) Samo nemoj se izgubiti na 72. Pa ispocetka :)
montenegrinoENTUZIJASTA

jul 2015.

Imas pravo hahahaha a ocu kad se napusim ko curka sigurno :) alternativa mi je 20 ml na 5l vode jel tako ?
BizzzoZMAJ

jul 2015.

To prepustam tebi na racunicu jer sam ja zapalio upravo bambalu :D
baobabLEGENDA

jul 2015.

Ovo ce mi od sad jako dobro doci jer mi je upravo danas upao u kanister vode ph metar (isti zuti kakav ti imas) i od kad sam ga izvadio cijelo vrijeme na displeju pokazuje 166. :( Stavio sam ga u casu rize, mozda povuce vlagu pa dodje k sebi.
BizzzoZMAJ

jul 2015.

Moguce. Medjutim sonda ce ti stradati. Ako neces investirati u novi mozes i na ovu shemu s kiselinom. Ja sam PH metar poklonio. Nemam potrebu koristiti ga vise. Odokativno stavim i fercera, nemam problema s biljkama :)

avg 2015.

Hm. Jedna interesantna informacija je ta da,ja eto kada nemam solucija kalibriram ne vodom,niti destiliram vodom ve COCA COLOM ? haha Ph branda Cole je 2,5 -2.7 generalno je uvijek oko 2,5 pa se prema tome ravnam...e sad ako nekome nije dosta neka proba izmj. ph krvi koji bi trebao biti od 7.35 -7.45 ( ne preporu am raditi doma niti bez nadzora ) ili generalno postanea majsotr ko Bizzzo i netrebaa niata :)
Ukleti HolandezPOZNAVALAC

sep 2015.

Evo informacije (ili istina) o Limunskoj kiselini: Limunska kiselina se proizvodi iz mutiranih plijesni http://matrixworldhr.com/2015/09/22/limunska-kiselina-se-proizvodi-iz-mutiranih-plijesni/ Pa Vi odlu ite da li limunsku kiselinu koristiti za svoje biljke. Ne ~elim ovom informacijom diskreditirati @Bizzzo -in tutorial nego da ljudi ato viae saznaju o ne emu ato koriste na biljkama pa naravno na osnovi danih informacija odlu e ato je najbolje za svoje bebe. ;)

sep 2015.

Koje su selja ine neobrazovane ti novinari. Oni spominju mutirane plijesni i onda poka~u slike sive plijesni. A jedno sa drugim nema veze, kao da usporeujea motiku i sisu. Idiotarija polupismenog novinara, al ajde nek debil piae kad ima publiku koja mu vjeruje.

sep 2015.

Ja u ipak rae limun koristiti, davno sam rekao da u izbjegavati sve ato ovjek napravi. Tako da u prirodi ipak viae vjerovati, mada i limuni su i apricani i ato ve. Najbolje je kod kue sve uzgojiti ako se mo~e. Problem je da ne mo~ea niata znati i vjerovati ako nisi na svoje o i isprobao i vidio. Ja ne znam kako izgleda mutirana plijesan. Mogu pogledati na netu ali opet ta slika mo~e biti la~na kao ato si napisao. A opet i ti si mo~da la~nu sliku vidio ili ak mutirana plijesan izgleda isto kao i obi na. :)

sep 2015.

Neea nai niti jedan podatak o mutiranoj plijesni nigdje na netu iz razloga ato ne postoji. Mora se neat i pisati da bi ljudi imali ata itati, u protivnom moraa izmislit neku pri u. Kad korigiram PH uvjek to limunom radim jer mi je jednostavnije.

sep 2015.

hahahahah, sla~em se za pisanje novinara da piau sve ~ivo da privuku itatelje. Ja viae ne znam u ato da vjerujem. :) Limun je zakon.
zendramaxENTUZIJASTA

sep 2015.

Zadnjih 100 godina limunska kiselina nastaje kao industrijski proizvod koji se dobiva uz pomo jedne od naj eaih plijesni, a zadnje dvije decenije proizvodnja nastaje uz pomo ozra enih mutiranih varijacija iste. viae na http://matrixworldhr.com/2015/09/22/limunska-kiselina-se-proizvodi-iz-mutiranih-plijesni/
Skill3rPOZNAVALAC

nov 2015.

Ovako ph vode mi je 7.9 i sad trebo bi spustit na 7.5 kupio sam limunsku kiselinu ali je 100g i 1 l desitilirane vode sad trazim vec 1h po forumu i nemrem nac temu koji omjer ide a znam da ima na forumu ako moze neko napisat ili dat link brisem post kasnije hvala!
StipeZMAJ

nov 2015.

Bez ph metra to neces moc izvest. Zasto 7.5?
Skill3rPOZNAVALAC

nov 2015.

Ph. 6.5 ispricavam se imam ph metar samo omjer koji ide kiseline limunske i destilirane vode
StipeZMAJ

nov 2015.

Zasto pitas u ovoj temi onda ? :) Pa izmeris ph vode pa stavis malo limunske i promuckas da se otopi pa opet zabijes ph metar u vodi pogledas kolko je...i tako dok ne dodje na 6.5. I zasto destilirana voda? Nije ona nuzna za nista.
BizzzoZMAJ

nov 2015.

Kontam da je tip nesto gadno zapalio :D plug&play
Skill3rPOZNAVALAC

nov 2015.

Dobro si skonto hhahah sorry evo brisem post i hvala rjeseno otiso u pet shop i kupio ph down i gotovo :D
pipac1986LEGENDA

dec 2015.

@Bizzzo svaka ast spasio si me ovom svojom metodom. Kodomene je uspjeano. Samo ato sam ja spremio si malo puno manje od 2dcl jer imam samo od malih kapi od 10ml flasicu. Jbg isplati mi se i bacit malo limunske kiseline nego biljciu!:) Sve u svemu Skidam kapu za izum i hvala!:thumb::clap::
BizzzoZMAJ

dec 2015.

Nema na emu. Jednostavno je jako. Nisam vjerovao da e ovu temu uope netko ozbiljno shvatiti :P :)
pipac1986LEGENDA

dec 2015.

E pa naceo si sveti gral zaljevanja. Ako je nesta problem,onda je to zaljevanje bez ph metra. Svaki drugi problem je ja mislim u zaljevanju. Pa kad gori recimo ko meni jer mi je zuco riknio. Boga molis da naletis na ovakav recept. I jos da funkcionira. Prekrasno.;):thumb:
grokiISTRAŽIVAČ

dec 2015.

@Bizzzo Covek hvala ti na ovome , spasio si mi biljcice , situacija je takva da trenutno nemam pH metar i kao sto pipac1986 rece , boga sam molio da nadjem recept :) a za dalje valjda ce se popraviti situacija da sto pre u skorije vreme nabavim jedan
munjastENTUZIJASTA

jan 2016.

Na koliko L vode ide 30 kapi? da bud takav ph
pipac1986LEGENDA

jan 2016.

Na 1L vode
impallaENTUZIJASTA

jan 2016.

@Bizzzo Svaka cast.. :thumb: Bog ti dao Srece - Zdravlja. :djede: Haha :respect: man :rasta:
DegustatorLEGENDA

feb 2016.

ima li nekog uticaja ako je limun razlicite zrelosti?
dragan1985POZNAVALAC

feb 2016.

Dal stoji to sa colom jel joa ko probao naime mogao bi kalibrirat ph metar i nemam tekucine za kalibrisat!! Dali ima joa koja teku ina da se zna ph? Malo istra~io po netu i naaao da soda bikarbona ima ph oko 8 isprobao i stvarno pokazuje ph 8 bilo koliko stavio sode u vodu! Dal mo~e joa ko da provjeri?
StipeZMAJ

feb 2016.

Tesko ces to tako kalibrirat. 1mol zasicene otopina natrijevog bikarbonata ima oko ph 8.3. E sad ti pogodi ph zasicene otopinu vode kojoj ne znas ph :D Al ako ces u grubo trebala bi bit nesto iznad 8. Naruci buffere za 1€ i kalibriraj ga.
dragan1985POZNAVALAC

feb 2016.

Dobro pustio sam sve skupa u šalici da vidim kako če kazat ujutro. Zanima me dal če biti viši ph! Ma nije tako skupo al poštarina košta 5€ pa ti računaj. A gdje to ima za 1€! Možda kakav pet shoop?
StipeZMAJ

feb 2016.

Ne trebas citirati moj post i nemoj pisat post za postom. Editiraj ;) Evo tu. jos jeftinije od eura. i free shipping. http://www.ebay.com/itm/3-7-00-9-18-10-01-pH-Calibration-Powder-Buffer-Solution-SWTG-/231167276226?hash=item35d2a4b4c2:g:SesAAOSwpzdWqHoB
dragan1985POZNAVALAC

feb 2016.

Rezultati su takvi da voda sa sodom koja je odstajala cjelu no pokazuje isti ph znaci nije se digao nego je stabiliziran na ph8!
berenISTRAŽIVAČ

mar 2016.

Molio bi nekoga da mi ka~e kako se ph metarAdwa isti tekuinom za iaenje, koliko dugo se elektrode dr~e u tekuini i sl. takoer me interesira kako se uva kad se ne koristi? Je, mo~e neko rei, sve ti to piae i jesam, sve sam to pro itao ali bi mi dobro doalo pojaanjenje od znalca
mozak na pasuENTUZIJASTA

mar 2016.

zanima me da li su sve te limunske kiseline iste, her nisam nasao ovu iz tutoriala, nego neka Nadalina limunska kiselina pakovanje 10g.
L0oDZMAJ

mar 2016.

a mos i limunom obicnimm spustat... opusteno,bez komplikacija ;)
Prešani cvijetISTRAŽIVAČ

mar 2016.

sve je to isto, bitno da ljimun :)
SoulAMBASADOR

apr 2016.

Meni ph metar dosao sad nov al bez vrecica za kalibraciju. Gurnuo u casu vode iz cesme 16.8ph pokazuje wtf? Sta da radim? Pomoc

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se