VUTRA
ForumUzgajanjeOpremaSoil mix Beštija
LEGACY

Soil mix Beštija

42 odgovora2,585 pregleda

mar 2024.

Dobio sam dosta pitanja oko soila u kojem uzgajam pa sam odlucio da napravim jedan vodic sta koristim i kako koristim. Naglasak je na jednostavnosti uzgoja i koristenje resursa. Komponente Za soil ce vam biti potrebne sljedece komponente: Guanokalong vege perle Guanokalong lava worm Gunaokalong palm tree ash TNC mikoriza (slobodan izbor) TNC bakterije (slobodan izbor) Vermikulit Opcionalno mozete dodati jos Guanokalong high phos (fosfor) Zemlja/kokos Preporucujem da kupite nekakav light mix, sa ili bez perlita vas izbor. Ja ga osobno ne volim u zemlji pa biram zemlje u kojima ga nema uopce a to su redom: Canna terra professional plus Gold label custom mix no perlite Plagron promix Vi mozete odabrati koju god zelite, pot h, plagron light mix, biobizz light mix itd. Kod kokosa nemam previse isprobanih ali od onoga sto sam imao preporucujem od gold labela i od canne. Mjesanje komponenti U posudu vece zapremine zamjesajte vasu izabranu zemlju i kokos u omjeru 50-50. Nakon toga dodajete komponente gore vec napisane. Vege perle 1kg na 100L zamjesane smjese. Dodajte 5kg lava worma i 350gr palm tree ash. Nakon toga dodajete mikorizu i bakterije po uputama sa pakiranja. Zu sve ovo navedeno mozete dodati high phos (fosfor) Ja ga nisam koristio ali budem probao. Kada ste dodali sve komponente uzmite 2L obicne vode i zalijte i promjesate mix. Tako zamjesan mix poklopite i ostavite dva tjedna da se aktivira. Odrzavajte vas mix vlaznim ako necete odmah saditi, tipa jednom mjesecno dodati 2-3L vode i premjesati. Mlade biljke Prilikom sadnje sjemenki ili reznica uzmete pot i dodate mix pola pola ciste zemlje (light mix) i zamjesanog soila. Ne preporucujem sadnju direkt u zamjesani mix jer ce stagnirati zbog prejakog soila. Ja koristim od canne seedmix substrat pomjesan sa gotovim mixom. Presadivanje Presadivanje u finalne posude cete napraviti na sljedeci nacin. Uzmete zeljenu posudu i na njezin volumen dodate 75% zamjesanog mixa i 25% vemikulita. Tako dobiven mix u pocetku necete trebati precesto zalijevati ali kako raste biljka tako ce se proporcionalno povecavat potreba za vodom. Za ovaj mix ne preporucujem airpot nego zatvorenu posudu inace cete morat kasnije svakodnevno zalijevat. Zalijevanje i gnojenje Kao sto sam gore spomenuo zalijevanje u kasnijoj vege fazi i cvjetanje ce ici frekventnije i to svaka 2 do 3 dana. Kod zalijevanja korisitim tekucinu koja neutralizira klor da mi ne pobije bakterije i svijet u soilu. U vege fazi dodajem biocanna vege gnojivo od nekih 20 dana starosti. U cvjetanju dajem biocanna flores i guanokalong seaweed liquid i kao top dresing palm tree ash preporucenu dozu na kraju 2, 4 i 6 tjedna cvjetanja za 8/9 week biljke. Vi sebi mozete prilagoditi ako imate duze cvjetajuce biljke za jos jednu dozu ili cak dvije ako ima potrebe. Kod meine je zalijevanje svaka dva dana pa jednom ide biocanna flores a drugi puta tekuce alge i tako se stalno izmjenjuje do kraja. Omjere necu pisat da ne bi neko upao u probleme jer svaka biljka ima drugacije potrebe. Najbolje je da krenete sa propisanim dozama i pratite biljke sto vam govore. Sto se tice calmag nije vam potreban jer ga ima vise nego dovoljno u vermikulitu koji sadrzi jos puno korisnih stvari od silikona do raznih minerala. Ph mjerenje nije potrebno, samo da se odstrani klor i to je to. Dodajte jednom tjedno bakterije i na taj nacin odrzavajte koloniju u vasem soilu. Ako netko ne zeli korisiti boce moze kupiti cijelu liniju guanokalong prskastih gnojiva i zamjesati sve u soil i samo vodu dodavat. Recikliranje Kada ste zavrsili sa uzgojem vasu zemlju ne morate bacati u smece ili prosuti u vrt. Mozete je jednostavno reciklirati tako da uklonite stabljiku a korijenje mozete usitniti i ostaviti unutra. Nakon toga dodajete ponovono sve iz pocetka od komponenti i imate ponovno spreman soil za sadnju. Na taj nacin cete ustedjeti a nista nece odraziti na kvaliteti. Zavrsni komentar Nadam se da vam je sad odprilike jasno kako funkcionira sve ovo. Na ovaj nacin ste dobili sve najbolje od oba svijeta, uzgajate kao u kokosu a nemate potrebe da se zezate sa nekim mjerenjem i namjestanjem. Zemlja u mixu vam sluzi kao buffer i necete imati nikakvih problema. Easy i friendly, doslovno zalij i gledaj kako raste. Koga zanima kako izgleda grow u mixu slobodno neka pogleda moje dnevnike https://www.vutra.org/threads/killer-a5-haze-ace-seeds-lumatek-300-pro.21725/ https://www.vutra.org/threads/amnesia-haze-soma-seeds-ac-iongrid-s22-lumatek-300pro.21755/ https://www.vutra.org/threads/lavender-og-soma-seeds-lumatek-300-pro.21841/ https://www.vutra.org/threads/big-bud-sensi-seeds-ac-infinity-iongrid-s22.21902/

mar 2024.

Ja sam ve po eo naru ivat,a sljedei grow,jedna biljka,dulja vega,2 presaivanja i dr~ ga e ::ludak:: Hvala kolega :respect: Da ne piaem novi post,meni je voda tvrda i sigurno prepuna klorina. Koji to preparat stavia,da ne pobije bakterije?

mar 2024.

Nema na cemu, ispratit cemo je zajedno :)
ĆyroZMAJ

mar 2024.

Odlicna tema, hvala Bestija! Samo jedno pitanje u vezi PH, na sve ovo dodat morske krede? Moj ph vode po izlasku iz cesme je 8.5 a nakon 24 sata ide i preko 9.5. Ili bio canna i morske alge od GK to reguliraju? Velika zelja mi je naucit GK liniju, ali ovaj tvoj miks cu definitivno isprobat u jednom od iducih uzgoja. Puno ti hvala na znanju koje tako nesebicno djelis! :respect:

mar 2024.

U canni terra professional plus i u gold labelu imas u zemlji kredu od morskih algi. Ja ne stavljam nista ekstra a ima i za kupiti. Moja voda je 7,5-7,7ph i tako direkt zalijevam. Kada nisam kuci voda stoji u tanku po nekoliko dana i daljinski zalijevam, nije bilo problema. U zemlji imas bakterije i mikroorganizme i oni odrade posao.

mar 2024.

Po večinu sam išao osobno,a Palm tree ash nema nigdje... od kad je tema objavljena,nestašica Guanocalong proizvoda. Vermikulit moram rezervirat:D @beštija , dobio sam savjet,da palm tree ash može zamjenit sugar cane,tako nešto i da Guanocalong nisam 100% siguran da ga više neče biti ili je ovo zamjena.... Samo sugar cane ima npk 0-0-10 i to sam jedva našao. I uzeo sam high fosforus,bolje da ime nego obrnuto... Za kokos i zemlju još imam vremena,jer ču radit mix,kad biljka izađe iz zemlje,taman bu 2 tjedna u malom potu,onda ide u 50L,možda i malo više. Tako ču dozirat,biti če to par exelance:) I Biocanna stiže,4× paket po 250ml vege+flores iz Hempatije na akciji 9€

mar 2024.

Mozes probati, svakako zamjesaj u soil jedan dio a drugi za top feed. Gledam cijene na pakovanju identicne cak i povoljnije nego u DE.

mar 2024.

Nisam uzeo sugar cane,ako mislia da mo~e zamjeniti palm tree ash,onda u to joa uzet,htio sam te prvo pitat,a Canna sti~e u malim paketi ima:) Uzeo sam hihg fosforus I Canna is in the hause Navodnjavanje

mar 2024.

Uzmi radije palmin pepeo, nasao sam ti link i poslao na poruku posto nije sponzor. U susjedau ti je :) Za one koji ne zele mjesati ovo sve gore mogu kupiti vrecu canna terra professional i zamjesati sa kokosom i vermikulitom u gore napisanim omjerima. Canna terra pro je krcata sa dusikom. Takoder mozete sa tim miksom korisiti flasirana gnojiva koja god zelite. Ima opcija za sve.

mar 2024.

Daj mi reci,kako bi ti uveo High fosforus? Dali da ga umjeaam u zemlju,pola od Palm tree ash ili istu koli inu? Sve sam nabavio,joa vermikulit ekam(ovaj tjedan bi trebao stii),palm tree ash me eka(kao da je kod mene),a zemlju i kokos u najvjerojatnije ono ato bude na stanju. Neka nestaaica zemlje u Zagrebu. Ima od Canne koko bricks Igrow bi trebao dobiti ovaj ili po etkom sljedeeg tjedna i oni imaju Gold label,koji bi volio probat,pa u i zemlju i kokos od njih,ako stignu.... Kod mene je Biocanna vege 1L Biocanna flores 1L Vege pearls 1kg High fosforus 1 kg Palm tree ash 1kg Seaweed ext. Teku ina 1L Mykos(mykoriza)200g Azos(bakterije) 100g Lava worm 5kg ekam zemlju,kokos i vermikulit I joa jedno pitanje,vezano za kuhanje zemlje ili ti otapanje gnojiva...jel mogu to sve pomijeaati i stavit u veliki pot(65litara),pa pokrijem da se tako razgradi ili bi bilo bolje izmixat,pa vratit u vre u ili stavit u neku veliku posudu i od kolike je va~nosti poklopac? I jel ovo sredstvo za akvarij,mo~e poslu~it za zaljevanje. Mi e klor i kloramin itd. https://www.pet-centar.hr/products/prodac-aquasana-sredstvo-za-kondicioniranje-akvarijske-vode Kupio i ovo za klor.... Jbga,ja vidio 5ml za 25L vode,pa sam uzeo 500ml,a piae 5ml za 250L vode:) probao sam ne dira ph,niti EC ato sam se nadao.

mar 2024.

Taj fosfor mozes dodat dio u zemlju isto kao i palmin pepeo a drugim dijelom sto ostane top feedas ako se pokaze potreba ili zelis da to malo jace ide. Pogledaj koje je doziranje pa dodas na mjeru. Prvi preprarat je dovoljan sto uklanja klor. Zemlju mozes smiksat i ostavit u posudi samo je prekrij sa necim da se ne susi zemlja. Kod mene stoji u zidarskom koritu za zbuku i poklopac preko.
BizzzoZMAJ

dec 2024.

Da se upisem i ja ovdje. Od kad jos je ideja bila napraviti svoj mix kao. Uglavnom, evo i moje kombinacije. Malo da izbjegnem boce + dodatnog Magnezija u vidu Algen Calc-a. Da ne duljim evo liste: - 35 l BioBizz Light Mix - 35 l Gold Lagel Coco - 35 l Vermikulit - 4 kg Diatomske zemlje - 2 kg Algen calc - Mykos - GuanoKalong dry linija [*]Guanokalong Powder - 800 grama [*]Guanokalong Lawa Worm Powder - 6 000 grama [*]GK-Organics Veg Perls - 400 grama [*]GK-Organics Palm Tree Ash - 150 grama [*]GK-Organics Seeweed Powder - 500 grama [*]Guanokalong Black Pellets - 800 grama To sve skupa dobro izmjesati, zaliti sa 3-4 litre deklorirane vode (ja sam koristio Soma caj koji se grgljao usput) i ostaviti da odstoji barem 2 tjedna. Kod mene ce stajati cirka 4 tjedna i sadimo u njega prvo automata jednog pa onda 2 fem. Tako da se javim jos ovdje u temu.
shnPOZNAVALAC

feb 2025.

Probao bih i ja ovo, imam pitanje, pise na guanokalong stranici da ovaj palm tre ash ide tek u cvjetanju kao top feed a vidim vi ga odmah stavljate u zemlju?
BizzzoZMAJ

feb 2025.

Evo vidi i reci jesmo pogrijeaili? Bitno je da ga nema previae da opr~i biljku. Evo ti dvije u ovom mixu sto sam gore napisao detalje. Ovdje su tamno crne mat boje. Top ako mene pitaa. :rasta: Jedna automat jedna fem.
shnPOZNAVALAC

feb 2025.

Nisam rekao da je krivo samo me zanimalo odakle kako zasto :D A kasnije top feed cvjetanju ides po rasporedu ili isto imas vec neki korigirani plan?
BizzzoZMAJ

feb 2025.

Pogledaj sastav palm ash. Biljke ne troae samo N kroz vege nego sve elemente, medjutim s naglaskom na N. :rasta:
shnPOZNAVALAC

feb 2025.

Citao sam tako sam i dosao do pitanja, jer ovi ga spominju samo kod cvjetanja. Znam da biljke trebaju sve elemente tokom citavog ciklusa i to jasno u razlicitim omjerima, ali sam prema njihovoj tablici mislio da je valjda dovoljo K za vegetaciju u vege perlama (jer ga realno u ostalom iz palete ima jako malo npk x-y-1 ). Hvala ti.
BizzzoZMAJ

feb 2025.

Dovoljno je za neki period. O igledno je da ne smeta, pogledaj koliko sam stavio samo guana uz ash i sve ostalo. O igledno max ec ide i vialje kod ovakvog uzgoja gdje se napuca hrpa hrane od starta. Za sada kod mene 3/3 biljke rastu kako treba. Tamno zelena boja. Doala je u 55 l mixa kao i ove gore dvije.
Saint GLEGENDA

feb 2025.

@shn Palm ash je pun fosfora a fosfor je (osim ato je glavna zvijezda u periodu cvjetanja) veoma bitan i kod razvoja korjena i zato ga je dobro imati u zemlji odmah na po etku u normalnim koli injama. :thumb: Zato ga majstori odmah mijeaaju u zemlju.

feb 2025.

Palm tree ash je 0-1-30 ,to je isti kalij,mo~da si mislio na high fos,njega se stavlja manje,a i ne mora.... Potassium je kalij(dogaa se da ih zamjenimo) i odr~ava ph neutralnim,a biljka od svih elemenata treba Kalija i kalcija najviae. Naravno ovisi koja biljka,ali kalij gradi biljku,grow i bloom ga imaju skoro isto na drugim linijama. Vege parls 11-0-5 ,to je duplo manje kalija ,ali ga ima. High fos je isti fosfor 0-20-0 i 25 kalcija,a Palm tree ash ima magnezija uz microelemente . " High Phos prah osigurava zadivljujui rast ja ajui zonu korijena esencijalnim mikroelementima i visokim sadr~ajem kalcija. Biljka takoer dobiva potrebne makroelemente kao ato je fosfor za poticanje zdravog rasta biljaka. Poboljaava okus, kvalitetu i prinos, poti e rast korijena i obilno cvjetanje. Pru~a dodatnu zaatitu od bakterijskih infekcija" Kad bi koristio Guanocalong kako treba,davat sve komponente,onda je Palm tree ash booster cvatnje. Oni i spominju kako ti proizvodi nisu cijeli NPK i treba dodat druge komponente, ovisi o baznom gnojivu. Jer complete organic je sve 3 komponente u jednom i to se umixa u zemlju ,pa dodaje grow i bloom od Guanocalonga. Ovaj soil mix od Beatije je malo doraen,ali najzdravije biljke sam dobio 2 growa za redom bez nekih problema. S time,da sam dodavao Biocanna veg i flores,a koli ina hrane u zemlji mora biti i tako pi e ko lude. Kod ovog na ina uzgoja,biljka uzima hrane koliko joj treba,na nama je da im damo ato bolje uvjete,jer ato bilji uvjeti,ja e vu e hranjiva,a ato viae hrane absoriba,to e biljka biti kvalitetnija. A dodavanjem biocanne ju se forsira ,da uvijek ima dostupne hrane. Drugi put sam ubacio i Bibloombastic,dao sam ga u 3 zaljevanja, doslovno ih ne mo~ea pregnojit! Prvi organski grow je tu na forumu"organic one plant show" ,a drugi nisam vodio dnevnik,iaao sam sa dvije biljka, svaka u 60L soila i bile su metalik tamno zelene do samog kraja. Prvi grow nisam mogao zaljevanje uskladit,pa sam malo previae zaljevao. Na 50-60L zemlje,svaki 3,4.dan ,a ha sam svaki drugi. Odli an dim,bez grebanja po grlu i terpenski puno izra~enije,high kao kod mineralnog. Vratio sam se na Advanced nutriense,ali samo jer mi je ovako dosadno. Ja volim ko kuhar,malo ovog,pa onog,pa joa ovog i ~li ica bakterija,a kod soil mixa, doslovno mo~ea vodu davat,sve ostalo preko zemlje. Kad u imat manje vremena,opet se vra am na soil mix,s time da odradim vegetaciju sa 50% soil mixa u zemlji. Da ne drobim dalje,ima dnevnik,pogodile me sativuae:fuck:
Saint GLEGENDA

feb 2025.

Da na njega sam mislio...ne znam kako ga zamijenih sa Palm tree :zvezda:: Ina e drago mi je da si i ti zavolio ovaj soil mix by bestija jer zaista zvu i mono sa kokosom tako da ja definitivno idui put idem sa njim. :thumb: A topfeed i aj prskalicom preko feeda je ljepota da nema ljepae :banana123::D ..ali razumijem te i za flaaice..ima to svoju ar..ka u kuhinji si :D;)
ĆyroZMAJ

feb 2025.

&ja sam krenuo s uzgojem taman kad se polako kuhala ta organik renesansa, kako je netko nazvao, tu na forumu. I bas mi je drago da nisam odustao. Bas je jednostavno i daje malo mjesta pogreskama. Bestija ima svoj miks, Bizo eno kemija svoj, od nas nekoliko sto gajimo u Sominom soilu svak ima neke drukcije a slicne ideje i kombinacije i dodatke i neznas kome su hedovi ljepsi i masniji. Sto i marac kaze i potvrdjuje sto sam i sam vidio i usporedio, terpeni izrazeniji, high na maks, svaki strejn svoj specifican okus i miris.. otvorim kutijicu s 20g heda i niz ulicu 30 metara mirise sve..nevjerovatno& fenomenalno.. ja sad pusim 4 iste biljke a sve 4 stoje u istoj kanti od 30litara i mogu svaku pojedinacno izdvojit. Tri zapravo jer su dvije identicne. Ali generalno kako vec imam i organik i mineralnih uzgoja, dolazim do zakljucka ds mi ovdje lagano i cjepidlacimo. Jer svaka vutra uzgojena ovako lipo doma il na sajtu 1/1 kako treba je milina i puno puno bolja od bilo koje ulicarke.

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se