još jedan cob panel.
ne mogu više izdržati a da ne pokažem prikupljene djelove, culeri su kod meštra bravara, rupe je form izbušio pedantno i točno ali su problemi nastali sa navojima pa radije nek to stručnjak odradi, arctic alpine 11 plus, cobovi su citizen 1206 3500K 90cri, drajver A typ, napajanje PC, tu če biti uglavnom venti, culeri sa PWM regulacijom a ostali klasičnim načinom ( napajanje če poslužiti i za projekt CT HPS grijanje sobe i mješanje zraka u boksu 12V i 24V ventima. a kad je več moguče, pripremit ču i dodatnog cob svijetla 10-12V u planu su 3000K 6kom sa 90stupnjeva lečama (ako ima 3500k onda idu te, 45mil) na panel idu i 4 far red cree sa svojim drajverom samo su još kod kojeg pozdravljam i zahvaljujem na trudu oko drajvera, meni je to i dalje prekomplicirano, mislim da je i način na kojeg spajam cobe prvi put prisutan tri paralele sa tri serijki povezana coba, uz dimanje doči če se na idealu 540mA i 35V što bi bilo nekih 18-21W sa 700mA po lanterni.
mentor projekta je adri, on mudruje ,ja šarafim, pilim bušim i ferzenkam rupe na alu profilima,nedam mu ništa raditi ovog puta, dobro taj PWM i tajmer i konverzija 12/24 V te sitnice to če guru nacrtati i kasnije provjeriti instrumentima. što če i kako če ispasti vidimo kroz mjesec dana, neke konektore za PWM moram još naručiti iz azije i prekidače na kojim nam tu po dučanima uzimaju 3-4 puta više.
za ideje oko prekidača, fakat ih svakakvih ima zahvaljujem senjoru stipi, zadnje s čim me iznenadio su dizajnerski radovi tu na forumu iz vica napravljeni a rezultat je i hazerov zmaj,čestitam obojci!
srce junačko, dišeš li sad lakše? ako štucaš to te mi spominjemo, one bio kapsule što si i mojoj starki preporučio a adriju se svidle, haha, travar.
peka je testirana,kod rođe u kleti, labaratorijski praščić cijeli je stao u nju, rođo ne vrača peku, haha!
-vladomar tenx, potruditču se fotkati razvod struje iz napajanja, mislim da če to biti najzanimljivije.
odlicno, hvala 1310 !! :) pratim, ja sam svog napravio od kartona i sve pospajao, a sljedeci level ce bit nesto poput ovoga! nema sanse da dajem pare za gotove panele, kad ih mogu sam napravit a uz pomoc ovog foruma nista ne fali :)
:rolleyes:
:respect::respect::respect:
na želatinu sam računao kod izbora cobova, 3500k če mi bolje odraditi prijelaz iz malog boksa i dva tjedna vege prije prebačaja dok se sve ne popuni, cvatnja pod 3500 je odlična a s filterima bi trebalo biti još bolja. razmišljam i o lečama, asimetričnim al prvo vidjet kako če ovih 9 cobiča pokrit površinu. leča je 5€ a tolko je i cob samo leča više ne troši a cob troši i treba i culer i holder i drajver, brijem da mi fali tri coba pa bi jedan pokrio 18x18cm , ovako je 25x18, asimetrične leče 160x120 isto bi trebale popuniti tu razliku, umjesto tri dodatna coba. vidjet čemo kroz grow dva. a varijanta sa 10-12V cobima mi je najpovoljnija 6 kom bi bio jedini trošak- 10€, napajanje ATX i jedan bourn je tu a adri ima volje i vremena to posložiti (struju iz napajanja, ostalo sam šarafim) ::kauboj:::whato::
Frend ja sam laik i tesko mi je pohvatat dosta ovih izraza,al ako mozes jedno mi reci..u teoriji ti s ovim panelom pokrivaš 1w=11cm li sam totalno krivo shvatio?
Svaka čast na volji i trudu:respect:
vidio sam kod growmausa filmič gdje cobove (cxb 3590, clu 048 1212 ili vero) drži na 30-35W po kvadratnoj stopi ( 1 stopa = 12 inča, 1 inč = 2,24cm)
boks je 76x56cm = 0,425m kvadratnih, 9 cobova clu038 1206 svaki če trošiti 18-21w, max bi bio 24,5W (700mAx35V=24,5W) znači 170- 190W če cobovi povuč struje + 6 malih ako če biti svijetlo slabo cca 50W. puno struje al je pokrivenost bolja od 5 coba 1212 a vidit čemo dal se isplati ta računica s HPS om 250W berem preko 200g
- treba naučiti pripremiti biljku u vegetaciji za mrežu, kao Barbarosa, mora biti velika kanta zemlje (hidro ne poznam) malo sreče i preči če 300g
Durban Poison je jako lijena trava:kafa:
srečom zadnja piksa je načeta :confused:
jako lijena zadnja piksa i dan je takav
tanke žice na cob zalemiti, tu treba izvježbana ruka, lemilica kuri izolaciju a na holderu je tanka rupica i svako zadebljanje smeta , to je barba adri zalemio, skinuti izolaciju a da ne prerežeš žičice, tu sam se izvježbao prije nego ču skidat sa več nalemljenog vodiča.
rupice za holder i žice meštar form, tenx , svi su cobovi na culerima, sve 5 ::listomahanje::
do tud sam došao, prvi modul ogledno sklopljen. hm, žičice su mi prekratke a lijepo mi je rečeno, mojne njajke, 5 cm minimum.
Dobre vjesti su da BluDrimerica sumnjivog fenotipa ide pod kosilicu za koji dan, a i SSH če s njome, prerano za nju ali smeta. Dobro veliš , Nefertite još tjedan dva držati u vegi pod HPSom- mrcinu uzgajam! 100 grana ima. i presadim ju u 15L jupol kantu i skidam 100kg :cool: ma Tonu ču skinut::ludak::
Ljepo si složio taj modul kolega, nego fora je, tj treba razgranati biljku, poslije je lahko za gram po watu sa tvojom opremom, nego koju površinu pokrivaš
prakse treba sa svim alatima, lemim ja al ovo je tako sitno, uskoče frendovi, tak je to na vutri org. Kome pričam?:thumb:
cvijetni boks mi je 76 x 56 x 240 , donjih 20 cm je dupli pod , zvučna izo za usis a gornjih 40cm ventilacija, izo kutije , filter, tako da za bilje i lustere ostane 180 cm visine.
- mali hvalospjev, sva tri modula sastavljena i ožičena, presadio dizelice , tri komada iz pvc pivske čaše u pvc cocacola bocun, nema mjesta u vega boksu a moram flušat još i SSH , nema mjesta, nefertiti divlja, pokazuje spolnu zrelost, topiram srednje grane. e,kad ovo procvijeta, jesam li več rekao, tonu ču skinut :D
fotke
žice
ožičani moduli
ožičani moduli, vent i produžni kablovi s konektorima za PWM regulaciju ( barba adri poklonio, hvala vutri org, toliko dragih ljudi sam upoznao ovdje, poklone izmjenjujemo, druženja planiranja, ja sam malo stariji, puno hvala mladosti što se družiš samnom, obogačen mi je život!
priroda SSH, plavuša , Nefertiti i tri Dizelice
naredni tjedan sam na gruntu, kosit treba, zapikiro sjemenja, opet cajtnot, ljube moja i sin če ovce pazit. razvodim struju nakon toga, iz pc napajanja, bit če malo zanimljivije, razvodna ploča je u planu i berba !
honda sve bu došlo i cobovi i novo mjesto za boks!
pozdrav istraživačima zbilje, fotona, tehnike i duhovnog putovanja:let:
Ne sumnjam u tebe kolega, vidi se da to stvarno iz ljubavi sve radiš, kapa dole.
A i cure su ti uhh :drull:
P.S
Ja ću za jedno za 2-3 mjeseca isto početi pravit si jedan panel, samo za svoju dušu, sa ovim osramovim led stripovima, pronašao sam i leće za njih, pa bom budemo vidjeli, samo mi alu profili najskuplje izađu, ali msm da će bit dosta 2 metra pa ću ih raspolati..
a flori nisam zadovoljan s growom. u naravi je blu manja,ssh je tu negdje al pufnasto, slaba vaga če to biti. Nef mi je bila dobro rodila prošli puta i jaka je i Lennona preporučam svuda, piramid seed.
o osramu slušam od adrija, druga je to tehnologija i mjerenja su realna a ne napuhana. leće gledam one asimetrične, 120x160 moglo bi to dobro raditi, tesu za cob a sigurno ima i za trakice, 120 na xhp ledicama odlično rade ( kod mene su na slaboj struji pa nema kurione, prošli tjedan je biljka narasla do 5cm ispod panela i ništa joj nije bilo)
Dobro, slika može govoriti 1000 riječi, dok se ne vidi uživo, ali po izgledu ovako, tj po slikama, meni su biljke super, a i ne mora značiti da je do tebe ili tvojih grešaka, imaš takve lude genetike, nekad jednostavno neće pa neće.. :popcorn::
panel u svom gabaritu 60 x 48 za boks 76 x 56 kresnut ču ga danas , samo za probu! mali cobovi, xhp 12V ili grow 10-12V če pričekati neko vrijeme a možda neče ni trebati, kabač se izgubio pa če i deep red pričekati razvoj događanja. kupio sam štrik za coblje i kuke , klipere. još neki kolotur i objesim ga::ludak:::whato::
biljke nema, pobrao sinoč SSH, prozirno i nešto mutnih trihoma, pufnasto i foxnato, količinski još je i dobro ispalo
Nef presađena po planu, 15L , sad je u cvatnom pod HPS om 250W još malo vege a tri Dizelice jačaju u vega boksu, drugi tjedan če pokraj plota, zelena ograda.
Kolega na prvoj slici si naopako okrenuo panel, to planiras osvjetliti vrhove od dolje a hps-om od gore:D super je i jedva ga cekam vidjeti u akciji a i zelena ograda bi mogla biti prakticna::listomahanje::
Ja da sam na tvom mjestu pomakao bi desni i ljevi modul za 5 cm prema sredini, ovako gubiš puno outputa na strane od boxa,
inače, jedva čekam da baciš kakav dnevnik ispod ove sprave! :)
haha ma divim se boksu i svim pizdarijama što nas čine sretnim, pofotkao sam bio i filter , termostat i kamin, sve igračke al odustao od objave, bit če u sljedečem dnevniku :D
ne gledaj fotku nego brojke, savršeno pozicionirano, od coba do bočne reflektirajuče stranice je 12,5 cm a od coba do coba 25cm u širinu, dubinski je taj razmak 18cm i 4 cm od stranica. brijem na one asimetrične leče 120x160 to bi poboljšalo pokrivenost i izjednačila svjetlo, doči če več! vidjet čemo ubrzo samo da adri dojde i složi PWM regulaciju ventiča i isto takvu za cobove, šljaka kompa, tražen tip.
sunce japana samo što nije zasjalo, prčkalo se nešto po boksu, priprema za nove uvjete. Fotke su jasne no trebaju objašnjenje
prikazane su zvučno izo kutije u jednoj je BB125 a druga je račva sa ulazima za CT ( ne vidi se ) i ulazom na vrhu boksa za filter (vidi se, stvar funkcionira sad vuče i kroz filter ( to je za panel priprema ) i kroz ct , vega je pa filter nije potreban. izlaz zraka je kroz zid ( bušio rupetinu fi160) fakat se nadam zatvorenim vratima boksa preko ljeta ( proširio sam i upuh sa 100 na 120 , zvučna izolacija radi savršeno)
ova bijela kocka to je utičnica za panel, od drajvera koji je s vanjske strane boksa ( plug & play)
osovina za rolete, masiva haha nosi 100kg, na njega kačim panel, brodsko uže s kliperima i kukama!
Nefertiti:D još ju vegam, tanke grane ima pa se nadam da če ojačati pod HPSom, još 5 dana max pa prebačaj na 12/12
temp je visoka al se kraljica dobro drži
Hardver gotov, još malo elektronike ( PWM regulacija cobova i ventiča) i ljetna rasvjeta se pali.
atx napajanje i razvod struje, 12V, kako napraviti 24 V uskoro. guru ima ludih ideja i projekata pa se malko treba strpiti, doči če i moje na red.
:popcorn:: Sjedim, čitam, gledam i divim se novom panelu koji će nadmašit "Katarinu" koja radi brutalan poso...
Jedva čekam kraj sezone da krenem sastavljat veliki panel koji spremno čeka, sigurno ću ti ukrast neke ideje, jer ovo je vrh brate, vidi se da je suradnja dva vrhunska majstora, čestitke tebi i Adriju i jedan veliki :respect: Živili :rasta:
::listomahanje:: , hvala , nema nam druge nego zajedničkim snagama, pa tko šta otkrije podjeli sa klubom. adrija poso opet povukao, tako da ta PWM regulacija se odgađa za neko vrijeme. Growati se mora, kupio danas 3 potenciometra za klasično dimanje, U=IxR ( postupak izračuna je u temi ventilatori i ostala trošila) jako važno. namjeravao sam jedan pot za 9 venta ali amperaža je onda 1,26A što je jaka struja ( venti su 12V, 0.24A ) kod 3 venta je to 0,42A to nam je I u formuli, R za 9 kom je 1,4 oma a za 3kom 16oma. U ispada 6,3V za 9kom i 2,1V za 3kom. potenciometar koji odgovara je u rasponu 0-250 oma i 5W, žićani, Konors tratinska 45kn, ima u čipoteci slabiji nešto 4W za 33kn no plastičan i momentalno rasprodano. striček u čipoteci veli da je ovaj metalni ipak pouzdaniji. Konors oznaka P6017, isti je dakle i za 24W Weleman i za ova 3 atrica.
kod napajanja za sad ništa zanimljivo, odvojio sam 4 žute (+12) i 4 crne (-) te ih klemom spojio na 2,5 kvadratna vodiča. mislim da je to dovoljno za panel ventiče ( 4 žice od napona)
Mali problem sa pamčenjem, kako je ono išlo spajanje potenciometra? virnem u vega boks a ako zapne, Ahoj .
metalni je spojio potove u vega boksu, rade savršeno!
Od danas je cvatni režim, brzo če ona procvasti, 7 dana maks:vutra:
:) :D::listomahanje::
Panel svijetli, venti vrte!
Fotke malo kasnije kad asistent fotografije dođe na ručak!
Idem na pauzu, veliku pauzu s Velikim Džoksom Blu Drim i Super Sillver Haze, cuzamen. :rasta:
Stigao asistent i prije ručka fotke opičio s fotiča na lap!
FOTKE
tren prije završnih radova bijelo u tacni je TNT, v u vegetaciji zaljevam odozdo, cvatnja odozgo :banana123:
pokrivenost odlična, nažalost jačina slabija, prave brojke za cvatnju ( na ovom vutrametru od 500 do 1000) tek na pedalj od coba, ima lijeka, asimetrične leče 160x120.
na 700mA što je fala bogu i max. troši 250W i grije culere na 36,6 C . Min mu je oko 500 mA - 525mA slabo skroz
Temperatura 33,5 kod panela, 34,5 na culeru, krošnju još ne znam, spava biljka u drugoj sobi.
sa smanjenim brojem okretaja temp je u boksu niža. potenciometri savršeno rade, bitno je izračunati koje vrijednosti trebamo.
Žice če ostati ovaj grov ovako, kasnije ču to posložiti kak spada i kutiju izraditi.
Nefertiti je lolipopana jer sumnjam da če više van iz boksa, konačni lol za dva tjedna, ljepljiva je i smrducka pomalo.
Hrvatska - Nigerija 2 : 0
to je raslo pod katarinom :D tek je 10 dana pod HPSom , dva zaljevanja!
pazi sad, situacija!!!
, pomoč kompa, nemrem najti te leče, nije to tak nova stvar, mislim da su oko 5$. 160x120 , ti si vičan tomu traženju, samo 44 mm 120 stupnja nalazim :confused:, pravokutne sa zaobljenim kutovima, jajaste, tako nešto izgledaju, ima i fotka negdje na forumu. kad srfaš pa ako naleti.
ne, to je broj crvenih fotona ( sa filterom magenta 1 to bi bilo oko 600 ( ovaj je 2 ili 3) a to je min za solidnu cvatnju. sa lečama bi se udaljio od krošnje i imao veči broj fotona ( leča ne stvara fotone ali ih usmjerava i ubrzava pa time veči broj.
Vutrametar - ima tema, malo zakomplicirano, crveni filter magenta 1 je dovoljno za kontrolu u ovakvim situacijama kad mjenjaš rasvjetu, kasnije naučiš koja udaljenost ti treba , kako izgleda biljka kad joj je dobro. Sunshinee
Kompa ta biljka kae sve prosla dobro je i ispala:D prvo pod katarinom pa hps-om pa sad pod cobovima mozd do kraja cvjetanja bude pod led zaruljama, zezam se prva liga :thumb:e da i jedva cekam vidjet cvjetanje kak ce izgledati pod cobovima , pici miskoooo::listomahanje::.
, noč još traje koji sat, prpošna i zadovoljna, Temp 28,8 C
zategnut grane, frizuru posložiti. od 1100 do 500 je par cm, vidjet čemo kako če to iči, treba se prilagoditi, tja kriva matematika , mogao bi to biti odličan vega panel, i ferari troši::listomahanje::
nije ni ovo ružno pače, žice kad se skrate i posloži do kraja ( pun Kufer žica i vago spojnica) bit če nešto i od ovog.
našao sam raznih leča, za cestu osvjetljavati i growerske 120 stupnjeva , 150 ima isto, asimetričnih 75x120 , sve veče od mog culera, cijene od 3-6$ set leča, silikon i željezni obruč. polažem nade u njih jer sa svijetlom nisam 100% zadovoljan, k vragu i matematika, da mi je još 10cm dobiti na razmaku zaboravio bih na 250W potrošnje
Growanje je vjecito kemijanje ako ne kemijas oko biljke onda oko svjetla, oko necega se mora nesto raditi inace nebi bilo zanimljivo:Dsamo tako dalje nastavi:thumb:
to , hoby time, male leče 20mm 90 stupnjeva imam od ranije, kasno sam se sjetio žicom ih pričvrstiti a sad se svijetlo upalilo, srednji modul je pod tim lećama a druga dva če pričekati dok se svijetlo ne ugasi. malo poboljšanje ispod coba, hehe bit če nešto
dalekozor je djelomično recikliran, s okularom pratim trihome. prednje leče su interesantne, hm nič od toga zaobljene su s obje strane.
uh, griju ove male plastične leče, navodno do +80 neke od plastika mogu podnjeti.
ubi me eby, pa jučer sam gledao cijele strane tih leča a danas samo 44mm izbacuje i 100mm 120 st. 10$kom. našao tvornicu na alibabi, po 1,26 komad staklene (66mm 120st) divota kad ono šiping 40$, kako si ono smanjio poštarinu, što treba pitati?
male leče rade poboljšanje ::listomahanje::bit če nešto i od ovog panela, dvojim oko dimenzija leča , alibaba ima veči izbor i skupu poštarinu, asimetrične street light gledam 120x90 tu negdje i 120 stupnjeva okrugle.
zlatna folija je opet na zidu, špaga je dobila rupicu, dva kolotura i kočnicu:D , panel od biljke udaljen 22 cm , mala papa ful doze Hesi meni.
Haz, vidi lepog, kakav ferari, Rimac kolega , frst klas! :thumb:
cvate cviječe, raste drveče
nije ovo dnevnik, pratimo projekt u stvaranju i rjesenja u hodu.
prvo rjesenje je naljepnica sa datumom početka cvatnje, nema fotke hm 22.06 počelo brojanje.
drugo su leče sad na svakom cobu, 20mm 90* te imam doma a prepiska sa alibabom traje li ga i traje, naručujem KL-HB66-120 Leče za grow 2,5$ kom. + poštarina, čekam cijenu šipinga pa amenovanje, uplata i opett čekanje. ( pod tom šifrom su dva proizvoda , nemam snage više se dopisivati s viky ,rut, anabel, zuzu vidjet čemo kad se instaliraju, uglavnom ova bi trebala napraviti odmak od coba za još 10cm ( sad je to 20cm) i popuniti rupe izmedju modula kako je 120 stupnjeva mogu ju fino štelati od 90* do 120*s malim odmakom od coba, može se i manju vrijednost postiči al bi to pržilo a može se i nagibom usmjeravati snop ( praktična strana žičanog ovjesa je da mi to dvoje zorno pokazuje. leče su PLL 80* C mogu podnjeti ove male a nove su staklene do 550C)
Biljku hranim u dva zaljevanja ful doze a treče voda i ok joj je, Hesi, Mješam TNT za vegu i Bloom za cvatnju u omjeru 1:1, gledam boju lista i mislim da joj godi. 5L popije za 4dana tegla 15L. cobovi su Citizen 3500K CRI veči od 90 streča baš i nema, tako sam i pročitao na roliju kod kob kita no tek je počelo, jednom sam podizao panel par cm. U zadnjih par zaljevanja dodajem root, radi ublažavanja stresa od lolija, djelomično odrađen a za koji dan ču još jednom počistiti sve do čeg sunce japana ne dopire i koju granu, tanku i kratku.
Više nisam nezadovoljan sa svijetlom mada više sam očekivao, cob na 18W a sad je na 25W potrošnje, brijem još 8kom 10-12V 3000K na ATX napajanje prikopčat sa PWM regulacijom i kabač se najavio sa deep red, cree 4kom i drajver, hehe i nešto 10000K za cimanje i bostanje, ventiča u boksu ne treba više, pihaju ovih 9 sasvim dovoljno, držim ih na trečini broja okrtaja, potovi rade svoje i preporuka za taj trošak ( kupujte metalne po mogučnosti, nešto su skuplji al konkretniji.)
toliko, kad bude nečeg novog evo mene opet. Dimno!
8 dana kasnije, brojimo 15 dan cvatnje, streča se lagano, 5 cm do sada. Odrađen loli, zadnji, ostavio sam pedalj cvijeta, skinuo dvije grane i to bi bilo to.
Stigle lece ::listomahanje::
66 mm , 120* x 9
44 mm , 90 * x 8
Optika je grana fizike za sebe, najme kaj, 66mm 120* (suplja s unutarnje strane) same na cobu daje malo poboljsanje u penetraciji i malo vise u pokrivanju povrsine. Ali u kombinaciji , male 20mm, 90* (unidzu u supljinu velike lece ) dobijam fenomenalni rezultat, dodatnih ledica nece trebati, super,super!!! :joint2:
Fotke stizu nakndno, upalio se mrak, ludilo, d biljka ti je super, cxb radi svoje, uvjeren sam da se i s ovim cobom uz optiku dade tako nesto uzgojiti. :D:vutra:
U ovom testnom growu zelatina se nece koristiti ali u sljedecem hoce. Za vegu i za cvatnju.
1310, moze kratko pojasnjenje leca jer ja to jos ne razumem. kako ih postavis, a da znas da nisu predaleko/preblizu zarulji.
jel to ide direkt na holder (umjesto trubica) pa tu nema problema?
zar te spomenute naslagane lece jedna u drugu ne guse svetlost koja polazi kroz njih?
, bas si me razveselio sa pitanjima, optika nam moze puno pomoci, smanjiti troskove i optimizirati svjetlosni tok, itd, ali koje i kako ih upotrebljavati stoji na nama da to otkrijemo.
1. Kako postaviti lecu?
Leca kad je naslonjena na holder daje najveci kut , 90* ce dati 90* a 120* ce dati 120*, kako se odmicemo od coba tako taj kut pada, znaci sa lecom 120* mozemo imati sirenje kuta od npr.60* pa ako malo priblizimo lecu cobu imamo 90* a skroz na holderu taj kut je 120*.
Sto smo time dobili?
Ovo bi dugo trajalo objasnjavati bez fotki i vutrametra, fotke sutra idu , molim malo strpljenja, uglavnom dobio sam veci razmak od biljke do coba , jaca penetracija a pono bolje ,ravnomjernija gustoca. Na fotkama sa vutrametrom sve ce se vidjeti u brojkama.
A pravi rezultat na biljci, cvate od 22.06, jucer pala defolijacija , izgleda ko ocerupana kokos , dobro je sve podnjela, hesi root i nema stresa. Pratimo kako ce ici.
Mala leca u velikoj leci
Leca pokupi svo svijetlo iz coba , poravna brzine crvenih i plavih fotona (plavi su poput cfla ,kod zarulje tisuce ,stotine tisuca a na daljinu nic) kod leca do 90* sabijanje je prejako ( osim ako nije slaba struja pa dobijamo optimalu) przi biljku na malom podrucju ispod nje. Leca 120* siri taj centralni snop , puno bolje nego kad je sama, velim sa instrumentom i brojkama sve je odmah jasno. Uglavnom reci da lece smanjuju,jedu ili kradu fotone nije istina, usmjeruju te fotone ovisno o stupnjevima i nacinu brusenja. Na nama je da se pozabavimo time i izvucemo naj iz cobova ili bordova, ledica bilo koje vrste.
Leca 44mm 90* komad stakla, masivnija od ove vece, to je fest prejako za cob, odnosno razmak bi morao biti metar valjda do biljke al na manjoj struju nisam probao tu bi rezultati sigurno bili bolji od ove najmanje 20mm 90*. I ta leca 44mm stane u rupu od velike lece, nisam jos isprobao kako bi ta kombinacija radila.
Nisu skupe lece na alibabi al postarina je cca 40$ DHL , lece sa prstenom silikonom i reflektorom kod 44mm su oko 2$, kaich leens i manje oko 1,7$ za 56mm 90* pa do 4$ za 100mm 120* te bi bile za vece cobove , clu48, cxb 50w i slicne. Ove male 20mm su 30kom. 8-10$ pll znaci nije staklo nego neka plastika nije tako cista i manju temp izdrzi 80*C dok staklo ide do 500*C
hvala frend, skicni i sutra da vidis sto sam joj uradio, hehe sve je to za biljke::listomahanje::::ludak::
Moje isprike truba i form, sina nema da okaci fotke a sa tableta sam zaboravio kako to ide.
Uz to sljaka se na novom svijetlu, stan je opet radiona, zadnje pare dao u zeljezari za wago spojnice, fali kabla, fali i koncentracije pa zapinje. Za sad smo dobili, 4 mala borda , 28 ledica na svakom, izvrsnu pokrivenost vega boksa i naznaku da sa temperaturom nece biti problema sto se tice borda ali su se pojavili neki drugi konstrkcijski zahtjevi. No dobro, rjesit ce se i to ( sjemenka je pikirana, automatic, veli adri, ko Lenon od piramid sedsa a Lenon od piramid seedsa je opaka travulja bas onakva kakvu volim, zbogom pameti! :D
Lece na cobovima nisam stigao promjeniti odnosno dodati velike preko malih, sad je dan u boksu al draga spava pa opet nic od montaze. Kokos se oporavila od cerupanja, zamirisala zanosno i sapuce 100 Tona, 100 Tona, dat cu ti sto tona sebe. Vjerujem joj, haha
Kad me nije slagiralo, jutros pogled u boks, temp 34C posvuda, vlaga 36% U stanu je 27C. Kanta teska,vode ima. Rjesio problem otvaranjem vrata i vent izvana, temp na 28C a vlaga poskocila na 50%. Komora za stisavanje zvuka uzima svoj danak, slabo to vuce kad je filter u upotrebi. Rekonstrukcija sljedi nakon berbe.
Cvate 33dana, mrsavo mi djeluje a klopu dobiva sa svakim zaljevanjem.
Ima cca 40 cvjetova pa mozda i zbog toga slabije napreduje, sjetlo je ok, drzi da je cak i prejako al opeklina nema i drzim ju na 700 (zovem to ppdf a zapravo je broj crvenih fotona , no to je tu negdje i nama jedino vazno)
Dosle far red ledice i drajver za njih! Svijetlo zvano mala nocna muzika, uspava ju nakon 15min a bez tih far red ledica proces traje 2h. Kako sam shvatio to daje mogucnost produzenja dana na 13h a time i brzu berbu. Vidjet cemo, malo sam u kreativnoj guzvi, novo svjetlo u vega boksu trazi ili intervenciju u atx napajanju ili novo napajanje. Odlucio se za novo napajanje, MW 24V 6,5A oznake LRS. ( amenovao) svijetli za popizdit, ima i PWM regulaciju koja radi na 12V, sve u svemu ocaran sam svim tim zicama, lecama, ledicama,elektronikom, hyper hoby!
Hehe temp u boksu pada, 27C, smanjim brzinu na ventu i opet smo u ideali!
, sve je pod kontrolom, defolijacija je pala u medjuvremenu. Cvijetovi su mrsavi ali tvrdi, malo sam doma (zaljevam kuruzu ,cicoke,bucu,travu) pa me ove temp vise brinu, nocu joj je 26C. Ma gladna je i zedna, ucinilo mi se pot teskim al sam ga dizao preko venta pa zato valjda, sve je pozderala. Hesi complet, 3L prije spavanja i jos tolko kad se zbudi. Slaba je izmjena zraka, a da bi skinuo filter sve mora van, njesra:poop::zvizd:
Ima zato i veselih vjesti! to ce pogoniti novo svjetlo vega boksa! 112W na max, 4 mala borda sa 28 ledica Osram na svakom! Lece nazalost nejdu jer pokrivenost je bolja bez njih u ovom slucaju, steta, dobro izgledaju.
Hehe i prisjetio se kako se fotke okace sa tableta :ajnstajn:
Sveta subota, plac ili posao koji nikako zapoceti,preinaka vega boksa?
Ostajem doma, danas fizikalija ,sarafi,pila,raspa !
Sunce Japana dobilo je velike lece preko malih, ljepse rasporedi svijetlo,
A ova kombinacija : reflektor i leca 90* 44mm u leci 120* 66mm za nju moram pticekati otkos trave i na miru montazu obaviti, ocekivanja su velika, sve ide k tome da ce opravdati trosak.
Temp je ispod 30C , vlaga 40% - 60%, klopa bezsramno i drzi linju, spora al ide, sumnjam da ce biti 100 Tona. Vidjet cemo, ima jos dosta do kraja!
Osaka 2018
Vrtno stanje
Otvorena vrata,vent izvana ,klima na 27C. Boks 28-30C, vlaga oko 50-60%, zaljevanje i prihrana svakih 4 dana 6L, 2 puta ful,jednom pola doze (Hesi)
Biljak je od 22.06 u cvatnji, slab na seceru i nogama. Testira se filter- zelatina, tjedan dana, smanjilo je kelvinazu, prasica mi lijepse djeluje.
Cobovi citizen 1206 daju premalo svijetla, lece , kombinacija leca 90 i 120 nadomjesta manjak, sa reflektorom od 44mm lece to ce biti jos bolje,puno bolje, za ovaj grow ostaje ovako.
Ako se netko odluci na testiranje 120* leca, uzmite sto veci opseg, ima u tom polju fizike dosta za testiranje, kao s naocalama, prava dioptrija i vidim citat mala slova.
Svijetlo je ipak jace no sto brojke pokazuju ( vutrametar s nesto tamnijim crvenim filterom), malo smo skureni.::ludak::
7 i po tjedana iliti 53 dana cvatnje, jos 20- 30 dana, zaliha nema,dimi se lisce:rasta:
Poskidao sam dosta krtog lisca, vrhove vjesam zicom, tvrdi su i nabiti:joint2:imam 4 grane, 4 vrha kapitalca a ostalih cca 36 solidno napunjenih!
700mA x 36V = 25,2 W x 9kom = 227W
Moglo bi i ispast g/w :idea:
Eto tolko za danas, poz indoru!
Ma vrtim si 10/12V ledice , pale cijene skroz ,900 lumena ,44mil to je bolja i jaca ledica, sad je cca 8 € sa postarinom, 30 komada! aliexspres! 3000-3200k i 5000-6500k mos kombinitati i monokromne i RGB..... Vega boks, treba to poboljsati, :whato::
Skurio posteno, za lece treba malo prakse i prisutnosti tokom growa. Ali sam ugodno iznenaden kako od malog coba slabog svijetla doci do prejakog osvjetljenja! Panel je sad na 45cm, temp ok, pognojim jos dva -tri puta i ispiranje do kraja. Masu ima, trihomi se ponovo vratise, bit ce to na kraju solidan grow, nesto slabiji od prizeljkivanog al sretan zbog optike, stvar radi!
Hej Flory! Cobovi su za sada jedino osvjetljenje, 220W bi bilo max . Optika cuda radi, cob bez lece dostize 600 ppfd na 10cm razmaka ( fakat slab cob) na toj visini nemre naravno pokriti krosnju. Mala leca 20mm 90* to poboljsa, razmak je onda 20cm ,dodatna 120* leca taj razmak poveca na 45-50cm. Al ima dodatni bonus, znas kako vrijednost opada kod leda, par cm gore-dolje i brojke se drasticno mjenjaju, u ovom slucaju intezitet se odrzava , kolko je na vrhu cvijeta toliko je i na dnu , cak i vise!!! Ima vise fokusa,najmanje dva! Napomena da postojje bolje lece, ove su jeftine 2,5$ komad. Sama leca 120* ne postize taj efekt, nego u kombinaciji.
Jedva cekam berbu pa u experimentiranjre, tu su jos i reflektori!! To je ludnica, dober ref za nase potrebe mora biti nizak a ne tuljac od 4 cm tako da pobere sve fotone oko coba, usmjeri ih i dopusti sirenje, tocno onako kako je to i Hans shvatio i primjenjuje.
Ejla Haz!
Prvenstveno mislim na njegove ploce 106* i 123* ako se ne varam, kao tvoji. To je dubina cca 1-2 cm, tolko su i ovi moji kupljeni zajedno sa lecom 44mm 90*
Mi otkrivamo toplu vodu, postoje majstori rasvjete, inzinjeri , lijepo kazu : reflektor leca pa difuzor.
Ima sad vec i cobova sa difuzorom, prije njega ide ref , put svjetla je sljedeci iz coba u ref piramidu iznutra pa u ref gornji i tek onda u tankom snopu po difuzoru, plahta svilena.