VUTRA
ForumUzgajanjeOpremaMože li ovo umjesto HPS lampe ?
LEGACY

Može li ovo umjesto HPS lampe ?

42 odgovora6,960 pregleda

nov 2007.

Imam atedne 2x65w i 4x24w ~arulje. Koliko sam shvatio to bi trebalo biti dovoljno za vegetaciju moje bilj ice. Zanima me dali je ova ~arulja dobra alternativa za HPS lampu, tj za biljku u fazi cvjetanja. http://ultravitalux.golamps.com/ Poato imam samo jednu biljku, a i nakon ove (moje prve) biljke ne mislim imati vise od dvije odjednom, ~elio bih izbjei HPS lampu sa ventilacijama, cool tubama, balastima itd itd. hvala :)
mr.skunkAMBASADOR

nov 2007.

Nazalost ne!

nov 2007.

hvala na brzom odgovoru.

nov 2007.

:thankyou: Mislim da baa i nije ! To ti je ~arulja za ko~u ne za biljke, ali niata te ne koata da je probaa. Valjda ima neki spektar crvenog...samo je malo skupa ?? Nemislia je valjda kupovat? Ima neato sline namjene dosta jeftinije, a moglo bi funkcionirati! Pogledaj i ovo: http://www.akvarij.net/sponzori/sylvania.htm usput 300w ti je pun k..... to se isto jako grije! Pozdrav svima na VUTRI , odli ni ste i sve pohvale!!!!!!! :maryjane:

nov 2007.

a šta je s ovim natrijevim žaruljama koje idu u E27 grlo (obično). Dali je i njima potreban balast i ostalo? naprimjer ova: natrijeva VIALOX NAV-T SUPER 4Y, snaga 70W, grlo E27, promjer Ø 37mm, duljina 156mm, 6500 lumena još jednom hvala na odgovorima.

nov 2007.

Sve natrijeve (hps,VTNa...), ~ivine (hpl, VTF...), metal halogene(metal-halid), fluo(neonke, atedne) trebaju priguanicu(balast), a propaljiva hps i mh, dok neonke trebaju starter!

nov 2007.

Da, i te sa e27 navojem trebaju prigusnicu i upaljac.
TripcoPOZNAVALAC

nov 2007.

Poato ve imaa atedne (CFL), mogao bi nastaviti sa njima, ali ti je potrebna prava boja svetlosti. Nadam se da za sada imaa one koje imaju boju od 6500K (to je standard, ali ima ih kod nekih manje poznatih proizvoa a i od 5000K,5800K i 6000K) jer ti je to za veg. fazu. One koje ti trebaju za cvetanje su od 2700K (opet standard, mada ih ima i na 3500K). Sad, sve zavisi koliko biljaka imaa, tj. koju povrainu ~elia da pokrijea. U zavisnosti od toga ti je potrebna odreena ja ina, tj. lumena~a. Npr. ove od 65W koje imaa bi trebale biti oko 4000 lm, a ove od 24W bi trebale biti 1300-1500 lm. Za iste indike po metru kvadrarnom treba 30000-35000 lm, za veinu hibrida 40000-45000 lm, a na gornjoj granici tog raspona su i suptropske sative, dok tropske i ekvatorijalne sative tra~e 50000 lm pa i viae (ove druge naro ito). Imaj na umu da CFL, kao i sve fluo svetiljke imaju slabu sposobnost probojnosti svetla, ali to mo~ea da kompenzujea pribli~avanjem svetiljki do biljaka do bukvalno 1cm (mogu i da dodiruju biljke, ali to nije baa dobro, ako niata drugo i zbog zaklanjanja svetla). Poato imaa viae grla, samim tim i mogunost viae svetiljki, mo~ea da ih rasporedia i sa strane da bi osvetlio dobro i donje delove. Ukoliko imaa box, ra unaj i s tim da ove svetljke greju, ta nije njihova baza pa ne bi bilo zgoreg da imaa dobru ventilaciju ili da baza svetiljke bude van boxa (ili grow dela boxa).

nov 2007.

fala ljudi :) reci mi molim te, dali mo~da znaa to an naziv neke od 2700K ? pomoglo bi jako u potrazi.
mr.skunkAMBASADOR

dec 2007.

warm white

dec 2007.

puno hvala mr.skunk :D potraga je zavraena jer imam 4kom. upravo tih osram 24w/827 lumilux warm white
mr.skunkAMBASADOR

dec 2007.

onda rokaj i javi nam kako ide , iako mislim da ces uskoro preci na Hps jer razlika je nemjerljiva.
ja0ENTUZIJASTA

dec 2007.

evo ja vegetaciju odraujem sa 3*gro lux 18w(ili 15w nisam siguran) i ide sasvim dobro.... ali cvjetanje sa halogenkom uz pomoc ove tri neonke gro lux http://www.zaruljoteka.com/index.php?gg=9&g=136 neonka

dec 2007.

Ide mu sasvim dobro, nakon mjesec dana vec ima dva lista na biljci! Evo ga baci oko: ja0 grow Samo da usput istaknem jednu zanimljivu stavku pravilnika ovog foruma, za svaki slucaj: 8. Pazite kome verujete Ne verujte prvom odgovoru koji dobijete. Sa ekajte nekoliko dana dok se viae upuenih osoba ne uklju i u diskusiju i da svoje mialjenje o problemu. Vrlo je mogue da ete sami morati da izaberete pravu opciju iz spektra ponuenih odgovora, nakon ato razmotrite sve iznete argumente. Potrebno je da nekoliko dana pratite poruke osoba koje nude odgovore na Vaa problem, i tako ete stei pravi uvid u to koga treba posluaati, a ko pri a bez veze.
gargamelPOZNAVALAC

dec 2007.

@djobee: jel moze ta priguanica od neonki za hps? od frenda rista radi neke svjetlece reklame sa neonkama, pa bi mi on isfuro ak moze...
elephant0rAMBASADOR

dec 2007.

nemozes prigusnicu od neonki za hps.. nemozes cak ni prigusnicu od 400w hpsa za 600w zarulju..

dec 2007.

Ja0 imam jedno pitanje. Dali koristia Gro-lux za cvjetanje ili mo~da neato kombiniraa sa hps-om? Uostalom ato mislia o cvjetanju na Gro luxu? One se ne griju kao hps, a navodno proizvode i plavi i crveni spektar!:sun2: onda? :smoke18:

dec 2007.

jao e te uputiti kako da imaa grow ko njegov a on ima dva lista poslije mjesec dana ~elite li da uzgajate viaegodianje biljke ? mora to bolje da ide,nee grdno grijeaite napravite mali spisak optimalnih uvjeta i ispoatujte jedan po jedan i bie bolje nemojte da srljate,polako i bie br~e ako me kapirate
ja0ENTUZIJASTA

dec 2007.

biljku sam stavio u zemlju i za 13 dana sam dobio sto ces vidjet na slici.. a to sto neki imaju xxxxx W snage hps lampe pa 2m ormare vasa stvar.. vecini treba grow da se zgaze a ne treba im ono 1000kn troskova za biljku.. ako oces sutra slikam grow pa ces vidjet da moze rasti i pod slabim svjetlom(3*18W) i ne treba ti 10* neonke od 18W itd... naravno rast ce brze.. ali puuuuno skuplje evo ti slika... biljka posaena 16. 11. 2007 http://img218.imageshack.us/my.php?image=p1010019mc3.jpg http://img218.imageshack.us/my.php?image=p1010017ic7.jpg bas i nisu dva lista KORISTI EDIT NE POSTAJ JEDAN POST ZA DRUGIM
bongashLEGENDA

dec 2007.

O emu ti pri aa? Pa HPS ima predobar omjer ulo~eno/dobiveno, u svakom slu aju viae od neonki. To ata ti radia na kraju izae skuplje nego da si kupio 75 ili 150 W HPS, da ne govorimo o izgubljenom vremenu zaniata. Ne znam di si iskopao te tisue kuna, solidan HPS sistem mo~ea slo~it ve za 50ak eura. Sve je na tebi, mo~ea se igrat ili mo~ea ozbiljno growat i u~ivat u plodovima svoga rada.
gloss_zelenkyAMBASADOR

dec 2007.

Kada je nikla ako si je posadio 16.11.? Nije da te sada svi napadamo, ali pogledaj tu biljku. Ok, nisu 2 ve 6 pravih listova... A sada pogledaj kako si ti to slikao, zna i morao si izrezati posudu da je mo~ea poslikati jer je razmak izmeu internoda jedva 0,5cm! :icon_biggrin: majstore... Da imaa 150W komplet ,koji doe 250kn maksimalno, ve bi imao jaku stabljiku i barem 5-6 katova listova. Izabrao si drugu opciju i to je u redu, ali to je puno premalo lumena. Mo~da si lupio bezveze ovo 1000kn za opremu bla bla... koliko sam upoznat kvazi skunk na ulici je 100kn/g. Ti bi iz ovoga trebao dobiti 10g da opravdaa svoj uzgoj, ali i ta grama~a ti na kraju ne zna i ama baa niata naspram izgubljenog vremena. Ina e, marihuana brzo raste, i za nekih mjesec dana naraste 20-30cm. Samo ti radi vegetaciju jer da je sada bacia na 12/12 dobio bi varak od biljke. Ma i da je 100% sativa bila bi na kraju 10cm :D Novi Lowryder :-))) :maryjane:
InqAMBASADOR

dec 2007.

Pa rast ce biljke pod 3x18w :) ali do visine od 15cm ... i onda staje rast tj. usporava. Ja koristim 3x18w prvih 7 dana. Ali posle mora ozbiljnije neshto ... do kraja vegetacije. a tek o cvetanju da ne govorim ... treba bar 150w hps da dobijesh neshto . i ne treba mnogo para ... ja imam 250w hps + mh 250w +armatura univerzalna ... sve to koshta 70evra.

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se