LEGACY
CO2-kvasac+secer
14 odgovora6,330 pregleda
KICHBA
ISTRAŽIVAČ54 REP3%
→ Entuzijasta
KICHBAISTRAŽIVAČ
jun 2009.
jun 2009.#1
pronasao sam na sajtu da ima govora o ovome ali mi vase resenje deluje malo komplikovano,ako neko od moderatora misli da temu treba obrisati ili da je nepotrebna neka cine sta im volja,ovo sam ja odradio doduse za akvarijum ali sigurno se moze primeniti i za maricu.pa ko nema puno vremena i novca moze da pristupi izradi ovoga
Ovde imate uputstvo kako da napravite jeftini sistem za ubacivanje ugljen-dioksida metodom kvasca.
Probuaite rupu u sredini
epa plasti
ne flaae od soka ili kisele vode (1,5-2 litra). Rupa treba da je malo manja od pre
nika creva koje koristite za vazduh. Provucite crevo tako da oko 2cm ue u bocu kada zavrnemo
ep. Crevo ocecite pod uglom od 45 stepeni (vidi sliku) tako da voda koja eventualno ue u crevo mo~e da lakae izae.
Zalepite mesto gde crevo prolazi kroz
ep sa obe strane
epa (unutraanja strana
epa je va~nija, jer zbog pritiska ugljen-dioksida koji biti stvoren u boci, mo~e doi do curenja na ovom mestu.
ep sa crevom
Crevo sa ugljen-dioksidom (3) ide od boce sa smesom (1) na
ijem vrhu se akumulira ugljendioksid (2), koji preko ventila propusnog u jednom smeru (4) do akvarijuma i zavraava se rasprskiva
em za vazduh (5) koji se nalazi u reaktoru (6). Ventil je potreban da ne bi doalo do prelivanja vode kroz crevo i do poplave. Veina ventila koje mo~emo nai kod nas na tr~iau ili iz drugih izvora (sistemi za transfuziju krvi) nee dugo trajati kada kroz njih proti
e ugljen-dioksid. Ugljena kiselina koja se stvara u interakciji ugljendioksida i vode vremenom rastvara gumenu membranu i ventil uskoro gubi funkciju. Zato pokuaajte da pronaete ventile koji su pravljeni za ugljen-dioksid.
Upozorenje: Nikad nemojte koristiti nikakve ventile za regulisanja protka ili da
ak prekinete izlaz ugljen-dioksida iz boce. U tom slu
aju pritisak u boci e rasti do neke granice kada e boca pui a vi e te imati PUNO muke da oribate sav taj nered.
Za reaktor (6) koristimo bocu velikog pre
nika (2-2,5 litre). Isecite 1/3 doljnjeg dela boce. Provucite crevo sa ugljen-dioksidom kroz rupu koju probuaite usijanim ekserom pri dnu reaktora i zatvorite crevo rasprskiva
em za vazduh (5). Koristei kamen pri
vrstite reaktor za dno akvarijuma i pozicionirajte ga u zadnjem delu vaaeg akvarijuma. Postavite povratno crevo iz filtera (8) vertikalno pored reaktora (pri
vrstimo ga za zid akvarijuma pomou prilepaka za greja
e). Ideja je da se mehurii ugljen-dioksida koji izlaze iz rasprskiva
a sakupljaju na vrhu boce reaktora. Voda koja dolazi iz filtera konstantno talasa povrainu vode i ugljen-dioksida i poma~e da se ugljen-dioksid rastvori u vodi. ep na boci slu~i da se povremeno iz boce ispuste akumulirani, nerastvrljivi gasovi.SVE TO MOZE I BEZ REAKTORA-SAMO CREVO SA RASPRSIVACEM IZ BOCE SE SMESOM SECERA I KVASCA.
Sada joa treba da napravimo rastvor kvasca, aeera i vode prema uputstvu.
Stavite 1/4 do 1/2 kafene kaaikice kvasca u bocu sa
aaom tople vode. Bilo koji kvasac e odgovarati, mada postoji mialjenje da vinski ili pivski kvasac mo~e da du~e pre~ivi u alkoholu koji se stvara. Medjutim koli
ina akohola koja se stvori je minimalna i bilo koji kvasac e jednako dobro delovati. Zatvorite bocu i protresite da se kvasac dobro rastvori.
Dodajte vode da bi ste dobili oko 3/4 boce rastvora. Voda treba da bude sobne temperature. Ako je topla prilikom hlaenja u boci se stvara vakum koji mo~e da povu
e vodu iz akvarijuma i napravi nered.
Dodajte 1 do 2
aae seera i dobro promukajte. Bilo kakav aeer e odgovarti. Koli
ina kvasca i aeera e odreivati koli
inu i du~inu proizvodnje ugljen-dioksida. Viae kvasca e rezultirati ja
om produkcijom CO2, ali e se pre potroaiti aeer. Koristei 1/4 kafene kaaikice kvasca i 2
aae aeera dobiete proizvodnju ugljendioksida 4 do 5 nedelja.
U oblasima sa mekom vodom, neki ljudi preporu
uju dodavanje kaaikice sode bikarbone da bi neutralisali kiselinu i produ~ili ~ivotni vek rastvoru.
The DIY-Jello (or gelatine) recipe is something like this:
Add 2 packs of regular jello, not the light stuff, to an empty and clean 2l pop bottle. Add boiling water to dissolve the jello, add your 1-2 cups of sugar, and add enough water to fill the bottle to about 1.5l. Store in the fridge overnight to let the jello set. On the following day, add 1 cup of water and the yeast (1/8 teaspoon) on top of the jello. Attach your bottle as normal.
The jello will do two things: 1. it will prevent the yeast from having
access to all the sugar at once , and therefore prevent the exponential growth stage, thereby cutting the peak bubble rate.
2. As the yeast consumes the sugar, it will use the gelatine (protein) as a source of nutrients, and slowly eat away at it from the top. The number of active yeast organisms will be held in a near steady state, allowing for a longer, more even CO2 production.
The jello is sort of a regulator - the more you use, the less sugar will be available at a time, and the CO2 production would be slower but longer. So you could adjust the recipe to fit your needs.
U reaktoru se aeer dejstvom aeera pretvara u alkohol i ugljen dioksid: C6H12O6 -> 2C2H5OH + 2CO2 (180g -> 92g + 88g)
Generator bi trebao da proizvodi oko 1 mehuri u sekundi (iz creva bez rasprskiva
a vazduha), posle jednog dana od postavljanja aparature. Na po
etku proizvodnja CO2 je u porastu da bi se stabilizovala i pri kraju polako smanjivala i sasvim prestala. Da bi proizvodnja bila ujedna
ena, mo~ete koristiti dve boce od 1 litra umesto jedne od 2 litra, i sa drugom krenuti posle nedelju-dve dana posle postavljanja prvog generatora (doduae ovo zahteva dupli posao).
Povremeno treba da uklonite i o
istite rasprskiva
e jer se na njima kreira sluzava naslaga koja zapuaava rasprskiva
posle izvesnog vremena.
nikako ne mogu da okacim slike,ili sam pavglu ili nesto zeza...
Che*
LEGENDA5.871 REP9%
→ Zmaj
KICHBA
ISTRAŽIVAČ54 REP3%
→ Entuzijasta
Avantura
ZMAJ15.881 REP
AvanturaZMAJ
jun 2009.
jun 2009.#4
A di uploudaa sliku?objasni kako radia.
Baa danas mislija na co2,stavljam co2 tablete ali nemam baa vjere u to.
Daj molim te slike jer me zanima...
Kushonja O.G
AMBASADOR1.967 REP13%
→ Legenda
balcan_smoke
LEGENDA5.303 REP3%
→ Zmaj
balcan_smokeLEGENDA
jun 2009.
jun 2009.#6
iskreno nisam pro
itao post
kanister bidon ili ve kanta za recimo benzin
kvasac aeer voda
rupa na
epu
iznutra slavina za akvarijuska crijeva koja prolazi kroz
ep
naateluje se slavina da puata tek kada se postigne pritisak
crijevo nabodeno u
ep/slavinu i do biljki tamo rupice napravite
gasite ventilaciju dok cr
u vazduh
i upamtite jedno
koristite search samo ako je supa vrua
:sun2:
KICHBA
ISTRAŽIVAČ54 REP3%
→ Entuzijasta
KICHBAISTRAŽIVAČ
jun 2009.
jun 2009.#7
Balcan radi se bez ikakvih slavina i stelujucih ventila jedini ventil koji se pominje je nepovratni ventil zbog pojave podpritiska u flasi da nebi doslo do poplave-kad je rec o akvarijumu,sve ostalo si dobro napisao sa tim sto ti govoris o vecim zapreminama kanistera-sto je isto ok,onda treba preracunati kolicinu vode secera i kvasca,to treba svako da odradi u zavisnosti kolika mu je posuda sa smesom zbog kolicine co2 koji naravno treba da stvori odredjeni pritisak-logicno Viae kvasca e rezultirati ja
om produkcijom CO2, ali e se pre potroaiti aeer.
U oblasima sa mekom vodom, neki ljudi preporu
uju dodavanje kaaikice sode bikarbone da bi neutralisali kiselinu i produ~ili ~ivotni vek rastvoru,sad ne znam sta bi se desilo kada bi stavili ventil,nisam probao,mozda i prodje sve ok...
balcan_smoke
LEGENDA5.303 REP3%
→ Zmaj
balcan_smokeLEGENDA
jun 2009.
jun 2009.#8
ma bidon od 10 L i to sam probao i radi
mo~ea da dodajea aeer
jun 2009.
1 / 8
jun 2009.
jun 2009.