VUTRA
ForumUzgajanjeOpremaMetal Halide [MH] Sijalice -Tehnicke karakteristike
LEGACY

Metal Halide [MH] Sijalice -Tehnicke karakteristike

496 odgovora74,259 pregleda
unknowerAMBASADOR

dec 2006.

Tema je otvorena kako bi se doslo do sto boljih i raznovrsnijih informacija o MH Sijalicama koje su potrebne u vegetacije i donekle u fazi cvetanja. Svaki off topic ce biti brisan !! Nepristojni i nekulturni clanovi koje mrzi da citaju bice ...... ukoliko se ne pridrzavaju TEME . Da bi izbegli neprijatnosti OBAVEZNO procitajte : http://www.vutra.org/pravilnik
unknowerAMBASADOR

dec 2006.

MH-Metal halide MH Sijalice pored svoje siroke upotrebe se koriste i za uzgajanje biljaka. Metal Halidne sijalice sadrze pvali spektar,koji je veoma bitan na pocetku rasta biljke.Ove sijalice sluze prvenstveno za vegetaciju ali u kombinaciji sa HPS sijalicama mogu posluziti i u fazi cvetanja,stvaranja ploda.U svakom slucaju MH sijalica je losijeg “kvaliteta” od HPS sijalice. Ovakve sijalice se mogu naci u rasponu od 50-1000W,razlicite jacine u watima nose sa sobom i razlicito oslobadjanje temperature,jacinu svetlosti,velicinu sijalice . . . Sledeci podatci zavise od proizvodjaca do proizvodjaca ali razlike u kvalitetu i karakteristikama nisu velike. MH 175W marka : Philips ili Venture temperatura : oko 175w lumen : 10,000 vek trajanja : 10,000 sati cena : oko 25 € MH 250W marka : Philips ili Venture temperatura : 250w lumen : 17,000 vek trajanja : 10,000 sati cena : 25 € MH 400W marka : Philips ili Venture temperature : 400w lumen : 28,800 vek trajanja : 12,000 sati cena : 35 € MH 1000W marka : Philips ili Sylvania temperatura : 1000w lumen : 110,000 vek trajanja : 10,000 sati cena : 55 € MH sijalice imaju dosta kraci vek trajanja od HPS sijalica a mogu sluziti samo polovicno u gajenju biljki,s’toga nisu isplatljive i kvalitetne kao HPS.Metal Halidna sijalica oslobadja veliku temperaturu a ne moze se staviti u “cool tube” sto dodatno otezava uzgajanje ako se nema dovoljno prostora.Treba napomenuti da MH kao i HPS sijalice trebaju prigusnicu i jos po koju dodatnu opremu da bi mogle raditi(Tema : Propratna Oprema) *Propratna oprema *boks za gajenje
botanicarISTRAŽIVAČ

dec 2006.

nasao sam za 5 eura mh 400 w marka vito, da li neko ima iskustva sa ovom markom i koliko za te pare moze da valja .
EddieENTUZIJASTA

dec 2006.

Mislim da sam par puta cuo ali nista odredjeno. Rizikuj, neces propasti za toliko. Ako ne smes reci nama gde ima pa da probamo.
bongashLEGENDA

jan 2007.

Koje MH lampe odabrati za vegetaciju, po mogucnosti 150W i da idu na E40 grlo?
InqAMBASADOR

jan 2007.

Koje MH ? Pa imas ih u rasponu od oko 3000K - 6000K. Kada kupujes gledaj da je taj broj sto veci! Najbolje bi bilo da uzmes sto jacu jer ne daju bas previse lumena. Ta od 150w daje oko 8000-10000 lumena zavisno od proizvodjaca. Mozes da uzmes HPI-t od philipsa ili SYLVANIA BRILUX... ma ima ih mnogo da bih ja sve napisao... Idi u radnju gde ih ima pa vidi koji je tip pa izguglaj karakteristike ako ih nema na pakovanju lampe. Ti cini mi se imas 2x150w HPS. Trazi MH koje mogu da se stave na HPS armaturu koju imas i sve ce biti ok.
bongashLEGENDA

jan 2007.

Bash to, googlao sam, ima od 150W ali mi ne pase na E40 grlo. Nista, cini mi se da cu do zastupnika Osrama pa cu pitat ...
Bezze_SaAMBASADOR

jan 2007.

Imaa Silvanya MH 250W i viae, E40grlo, mo~ea koristiti i HPS i MH na istoj priguanici (ako su sijalice iste ja ine naravno :) ) edit: clan 5.
BossGrowENTUZIJASTA

feb 2007.

zania me ima li i koja je razlika izmedu ove dvije MH obje su 400W
InqAMBASADOR

feb 2007.

Mogu ti reci da drugacije izgledaju na oko... Koji je tip? Proizvodjac?
Splitsko diteENTUZIJASTA

feb 2007.

Ovako... Nabavio sam ovo pa jel mi mo~e neko re atagod o tome,jesu dobre i to...ve ih imam tako da pitanje isplativosti nije problem... Osram Powerstar HQI-TS 70W/D+ku iate+balast+starter imamo tri kompleta...i dvije ~arulje u funkciji...onda? Inq..?
InqAMBASADOR

feb 2007.

Dobro je to za vegetaciju... cini mi se da su te HQI dosta dobre. Trebalo bi da imaju izmedju 4200-5200K.
BossGrowENTUZIJASTA

feb 2007.

svrsena prica kupio sam 2 komplet reflektora za MH 400W sa one 2 sijalice i jednu hps son-t 400W po prici ovdje zakljucio sam da hps iste voltaze ide na MH prigusnicu...? btw koji ce mi qrac ona stakla na refrlektorima? mogu ja to bacit? poz inq
InqAMBASADOR

feb 2007.

Pa ne bas... Kod nekih proizvodjaca je tako ali ne kod svih... Trebalo bi da proveris da li to moze tako bas za tvoj tip MH.
Bezze_SaAMBASADOR

feb 2007.

Bolji proizvodja i (avabe npr: "GESTAS" marka) na nju mozes i jednu i drugu (iste jacine naravno...) i ostale novije prigusnice (posebno od 400W pa gore...mislim to je ono ato sam vidio) mogu da rade isto kao i sa HPS i MH. Jedan elektri ar (ima radnju i prodaje sve i svasta, ako nema nabavi za 7 dana...) i baa pri ali i on mi govori da neka prigusnica (identicna) daje se i za MH i HPS i to ka~e nije neka marka... on je imao od 400W i 600W i te prodaje. Cak (poato radi taj posao, a voli ga pravo...) cak svakome ce za 2 min. sastaviti sve komplet. Ne bitno ko je... bilo koja musterija da ga pita samo nesto, on onda pocne od kulina bana :)... takodje imaju i neke "no name" ustvari ne piae niata na priguanici od koga je, samo shema (na vrhu onog kao "hladnjaka") gdje stoji (jedva se vidi" shema za prikljuciti to sve. Neke dolaze sa "montiranim" starterom (pripaljivac)...

feb 2007.

staklo ti je zastita, da se kukci ne zabijaju u zarulju i prljaju je, da ne dodje vlaga na nju... i ako slucajno pukle da ne odleti nekome u facu...
BossGrowENTUZIJASTA

feb 2007.

stavim hps na onaj MH reflektor i ne radi doslo mi je da polomim sve, ovaj drugi reflektor malo drugaciji izgledom i noviji i stavim je na njega kad ono radi malo sam pogledao specifikacije na poledini i stvarno kaze da je kompatibilan za obje btw jesu inace MH sijalice sa magnezijom i od kojih metala ih ima?
EddieENTUZIJASTA

feb 2007.

Sta ima da ne radi 400W je 400W i ako postoje razlike one su do 10% sto je zanemarljivo. Problem moze da nastane sa upaljacima jer su neki namenjeni sijalicama koje se pale sa impulsom 0.7- 1 KV a neke za standardnih 4 KV. Za zivine ne treba nikakav. A balast pogotovo ako je pasivni moze bilo koji ako je priblizne snage i istog napona. Vidim neko gore kuka sto sijalica ne ide na e40. Pa e27 grlo je 0,5 evra.
BossGrowENTUZIJASTA

feb 2007.

ne znam eddie ali meni hps 400w nece na reflektor na kojem svijetli MH 400w
dehhiherENTUZIJASTA

jun 2007.

MH sijalice imaju jako lep i ravnomeran spektar i nesto su bolje od fluo, ali su i malo skuplje traju do 6000 sati, fluo od 10000-18000.
richsmokeAMBASADOR

sep 2007.

Sylvania HSI-T 400W - 32.000 lumena, navodno ide na istu arhitekturu kao i HPS - 250 kuna. Jel ova zarulja OK? Mislim, nema kod MH specijaliziranih agro zarulja kao kod HPSa?
dehhiherENTUZIJASTA

nov 2007.

ja trazio hps i posto nisam nasao uzeo sam bas tu za 8e inace vito je turska firma i proizvodi se PRC. e sad da radi radi, i greje se i biljke rastu ali mi je cudno posto je daylight tj malo vise plavicasto bela, da su klonovi koje sam kao izvadio sa neonke odmah poceli da cvetaju :bis:, pa sam se i ja upitao zasto?
Bezze_SaAMBASADOR

nov 2007.

Zato i jeste 5-8€ i kineske il' turske (svejedno....) HPS-ka 400W (lampa samo) je oko 25€ (Sylvania naravno), nemojte se zalijetati i uzimati koje-kakve lampe samo zato sto su jeftinije... Radije se strpi, pa skupi (kao i ja istooo...) monete i kupi jedno po jedno.... Na kraju krajeva nije bas toliko skupa osnovna oprema (što se kaže), ako skontate koliko mjesecno potrosite na gluposti... (tako sam i ja isto.... prvo skupio za lampu, pa za prigusnicu itd itd...) @richsmoke - mislim da nema "agro-varijanti" MH lampe....
elephant0rAMBASADOR

nov 2007.

Mene zanima gdje se moze ta jeftina MH kupit u zg?
dehhiherENTUZIJASTA

nov 2007.

Mene zanima POTVRDA nekog teksta koji sam skinuo prosle ili pretprosle godine, a video sam i ovde prevode nekih delova, A gde se kaze da se sa MH sijalicom u fazi cvetanja dobija urod nedelju dana ranije ali se ipak vise vredi strpeti nedelju dana sa HPSom. tj da li cu dobiti nedelju dana ranije a imam domaju tj jako puno je sativa sa elementima LSTa. ili da prelazim na hps inace nema ni 1m2 a oprema je od 400w:bis:
Bezze_SaAMBASADOR

nov 2007.

Ja koliko sam skonto, ti namjeravaa da sa MH lampom izguraa sve do kraja???? Mislim da ti to nee uspjeti :), tj. ne mislim nego sam siguran, mada u jednom filmu sam vidio da je lik izgurao komplet grow sa mh (doduae vise njih (od koliko W, neam pojma, i one su "zdepastog" oblika, ne kao HPS) i viae ih je imao, ali i dosta biljaka..., ne znam koji je trenutno taj film.
dehhiherENTUZIJASTA

nov 2007.

Ne da cu uspeti da izguram do kraja vec bi trbalo da bude i nedelju dana ranije!!!, sa manjim urodom nazalost. Da te zdepaste su MH i ima ih dosta kod General Electrica ( www.ge.com ) i chini mi se uglavnom za americko trziste tj. nije im grlo E40 ali je dosta slicno i teraju i po 1 i 2 kW. kao sto rekoh iz prethodnog mog texta doticni text je stariji i tada su HPS bile i duplo skuplje danas je situacija obrnuta.  
Bezze_SaAMBASADOR

nov 2007.

Aaaa hehehhe, tek sad vidjeh datum.... :)

jul 2008.

Nasao sam komplet ( sijalica SON-T AGRO 400W , prigusnica BSN 400w , upaljac) cena je : 6957din .... sad mene zanima dali sa tim kompletom mogu da odradim i vegetativnu fazu i cvetanje ?
TarkiPOZNAVALAC

jul 2008.

Ja sam s tim setupom podigao djecu od pelena do smrtne postelje.. dakle mozes sam si obavezno reflektor slozi

jul 2008.

Neko neku ideju za homemade reflektor?

nov 2008.

ovako.... imam 16 god, imao sam pokusaj sadjenja koji se nazalost zavrsio neuspesno, mislim islo je sve ok, al mi doso cale(iznenada iz inostranstva) a ja u zivotu gajo bilje nisam, normalno bacim biljku, sve fore pokupio odavde i sad sam odlucio da napravim grow sa 6 komada. ali neznam sta bi bilo najbolje da zasadim, imam neko seme naso u batu (kupljenom) ali mi se trava nije svidela. predlozite mi nesto? jos nesto... da li mogu da koristim stedljive sijalice za veg. i fazu cvetanja? sada imam jednu koja mi koristi za sobu od 15w (2700k), ja planiram da uzmem 2 od 85 ili 125w ili nesto priblizno... inace na sajtu sam prisutan nesto manje od godinu dana ovo mi je prvi post :)
ja si napravio reflektor za pol sata i komada lima... nemos pogrijesiti.. samo lim je bitan kaki je(reljefni neki).. to je ovo moje.. os ga kupit?(ak os na pm.) al neisplati se kupovat kad ga mozes za smjesno $ napravit

nov 2008.

Nedavno mi je stigla lampa koju sam narucio preko www.kanabis.org sylvania grolux hps 400w, 58000 lumena za box 1*1.2*0.6m. Na stranici pise da je pogodna za rast i cvjetanje, sto bi trebalo znaciti da sadrzi i malo plavog spektra, zar ne? Ili cu morat dodat jos koju MH za fazu vegetacije. Molim za vase misljenje...

nov 2008.

da si samo jednom pro itao vodi za po etnike znao bi i ne samo to...
StonerLEGENDA

nov 2008.

prav ti ka~e kolega itaj malo itaj i koristi pretragu foruma ali najbolje ti je prelistati dve rubrike komplet a to su unutraanje uzgajanje i oprema za unutraanji uzgoj i onda si ve negdje :hehe:
Bezze_SaAMBASADOR

nov 2008.

Mo~ea naravno koristiti, ali 10x bolje rezultate bi imao kad bi koristio MH u fazi vegetacije, bolje bi se razvile, a i mnooogo br~e, malte ne preko noi bi vidio razliku :) Ali posluaaj ato ti Balcan i Stoner rekoae, pro itaj radi sebe, nai ea odgovore na pitanja koja nisi ni mislio da ea ih pitati......

feb 2009.

samo malo da vidimo jesam li ja to dobro shvatio. Kod MH ~arulja se ne treba tra~iti strogo ~arulja u spektru izmeu 5 800 i 6 500K jer su sve MH ~arulje bijelog ili plavog spektra, a koji se kree od 3 000 do 6 000K ,te su oba dobra za uzgoj bilja, ato bi zna ilo da je kod njih potrebno samo obratiti pozornost na koli inu lumena koju produciraju .....Jesam li u pravu?

feb 2009.

Radije zaobii mh,tra~i hps jer e ti ionako ona biti od ve e va~nosti,a neophodna je...

feb 2009.

ma u dilemi sam joa oko lampi jer u imat problema sa temperaturom......nikako mi ne odgovara hps, a zbog te~ine montiranja hlaenja joa manje mi odgovara mh.....koliko se meni ini biti u prisiljen na 2x125 W enviro. Najvjerovatnije u njih i uzet....trnutno joa istra~ujem....pa ak mo~e odgovor na predhodni post.

feb 2009.

Pa ata viae lumena to bolje(pogledaj koliko hps ima),i ata viae crvenog spektra to bolje(opet hps).Ima hps koji ima i plavog spektra sebi(u mojoj kolekciji),tako da je dovoljan samo hps.Uatedi malo pa kupi cooltube i pi i,temperaturu tim rjeaavaa.Ili idi na "enviro",ima ih u plavomu i srvenomu spektru(tako ka~u)ali hps je majka! Ima dosta na forumu,zapravo sve:sun2:,uostalom ovo je lakae u iti nego ata je bilo u akoli,bar meni.:watchplant:

feb 2009.

Ili idi na "enviro",ima ih u plavomu i srvenomu spektru(tako ka~u)ali hps je majka! Nije da tako kazu nego tako i je....

feb 2009.

slažem se da je lakše učiti neg u školi....al ovo mi je prvi put i prostor mi je malo zahtjevan (nije podložan velikim promjenama), a već bez ikakvih lampi temp. mi je savršena, pa se bojim i pomislit što će biti prek ljeta. Sad imam neonke koje negriju tako reć ništ pa mi je temp. ispod njih 30° C. Hlađenje ću trebat tak i tak, a mislim da ću sa hps icom teško ohladit taj prostor, a bile bi mi dovoljne dvije enviro od 125 ili jedna od 200 uz nekakvu malu klimicu prek ljeta na usis zraka (mislim da bi mi to riješilo sve probleme), a koliko sam vidio nebi izgubio gotovo ništa s njima u odnosu na hps.....ili? razuvjerite me ak sam krivo zabrijo
MarijuanISTRAŽIVAČ

mar 2009.

Pozdrav ljudi, da vas pitam za savjet naaao sam u zg-u neke TE} ~arulje pa me zanima koju mh da kupim, obje imaju 250 w, prva ima 21000 lumena i 4000k a druga 18500 lumena i 5500k.`ta zna i ova oznaka k?
badger badgerENTUZIJASTA

mar 2009.

e doktore moj to ti je oznaka boje.... nacitat ces se tu ti jos dosta vidim :) mz rulllz.
MarijuanISTRAŽIVAČ

mar 2009.

e da skotno sam ve na google-u, pa kontam onda uzet ovu s 5500 k jer mi je dost 18500 lumena a ovo ima viae plavog spektra.
badger badgerENTUZIJASTA

mar 2009.

pa da ono... a to je isto 25ow jel? ma bude to dost za vegetaciju... a ond roknes hps i par stednih kontra bolje (plave ove imas tornado philips 1330lm za 30tak kuna) i rokas... za prvi put ko doktor :)
MarijuanISTRAŽIVAČ

mar 2009.

kupio, haha sveukupno mh ~arulja 250 w propaljiva priguanica i grlo e40 400 kn.sutra u da montiram, da da da :)
CaNnDzaLEGENDA

jul 2009.

p0z zami ma me necije mialjenje kako bi sluzila ova MH... Pise sve na njoj koja je sijalica i da je MH ali ne pise koliko ima lumena i K... Lumena ima 12100 i 4200K nsao sam prospekt.
zla zlaENTUZIJASTA

okt 2009.

pogledajte prvi GROW BOX napravi sam
zla zlaENTUZIJASTA

okt 2009.

GROW BOX napravi sam

okt 2009.

aj stavi zla zla napravi sam :icon_lol:
joza beracISTRAŽIVAČ

maj 2010.

pozz Dali netko zna kolika moze biti max. udaljenost MH lampe od prigusnice ?
Z&NZMAJ

jun 2010.

Priguanicu nemoj dalje od 1,5m,ne zato ato je to max,nego zato ato ti ~arulja prije krepa ako je prig. pre daleko.Propaljiva ,ako nije zajedno s priguanicom,stavi ato bli~e ~arulji,jer on i tako niata ne grije.
joza beracISTRAŽIVAČ

jun 2010.

Steta , a bas sam si postavio prigusnicu zbog grijanja 5metara udaljeno od sobe , mislio sam vegetaciju sa MH pa cvijetanje sa HPS lampom, a kad ono bananaanana :bananabang: Onda ce vegetacija i cvijetanje samo sa HPS ici. :b_lame::b_lame:
Z&NZMAJ

jun 2010.

...pa isto vrijedi i za Hps... Jbga,ako radi,aibaj tako.
Midnight_TokerISTRAŽIVAČ

jul 2010.

Pro itao sam dosta teksta oko MH (metal-halogenim) ~aruljama, ali me zanima joa neato. da budem konkretan: imam jednu metal-halogenu ~arulju, 150 W/830, daje bijeli/plavi spektar, 2950 K i 14000 Lm evo link sa svim informacijama oko te ~arulje http://www.ecat.lighting.philips.com/l/catalog/catalog.jsp?ctn=928083705125_EU&productid=928083705125_EU_GB&categoryid=LP_CF_DCDMT_EU_FA_GB_LP_PROF_ATG&title=MASTERColour+CDM-T+150W%2F830+G12+1CT&catalogType=LP_PROF_ATG&userLanguage=en&userCountry=gb&_requestid=73918 naime, zanima me ako netko zna, koliko bi me mogla izai oprema za start ~arulje, zna i propaljiva i priguanica? (ako je mogue u Osijeku, neka jeftinija solucija, ve znam za trgovinu sa rasvjetnom opremom u gundulievoj ulici, Fetura ako se ne varam, ali nisam joa iaao provjeriti cijene) i ono najva~nije, mislite li da e za neki manji box za recimo jednu, maksimalno dvije biljke, ova lampa biti dovoljno dobra za vegetaciju i cvjetanje? (za cvjetanje znam da mi treba crveni spektar) pa jel mo~da mogue da ovo gore osvjetljenje poja am sa CFL atednim ~aruljama tako da ipak dobijem malo crvenog spektra? (iaao bi na philips 23 W dva komada sa crvenim spektrom) pa mi recite svoje mialjenje oko ovoga, hvala unaprijed :)
Z&NZMAJ

jul 2010.

Evo,malo kasnim,ali nadam se da ne previae. Ako ve imaa tu ~arulju,svakako ju mo~ea koristiti.Temperatura boje nije baa najbolja za vegetaciju,ali nije za baciti.Ja koristim hps 150W u kombinaciji sa 4 fluo cijevi u boxu 65x65 i zadovoljan sam.Sada imam jednu biljku,ali bile su i 3 bez problema unutra.Sve ovisi o na inu uzgoja. Da se vratimo na tehnikalije.Priguanica i propaljiva te nebi trebali izai skuplje od 200 kn.Ta ~arulja mo~e dosta dobro vege period odradit,a za cvjetanje bi bila ok u po etku.Kada biljke dou u 3.-4. tjedan,bilo bi bolje staviti hps.150W hps koata oko 130 kn. Cfl bi mogao stavit kao pomonu rasvjetu.Moje fluo cijevi su 18W 840 (4000K) i daju 1350 lm.Ti bi mogao dakle staviti philipsove ili osram atedne temp. boje od 4000K do 6700K (recimo,kod philipsa 865 oznaka) za veg.,a za cvjetanje je sve preko 4000K u kombinaciji sa hps-om loae dok sa tom tvojom MH nebi bilo loae stavit 2500-3000K za cvjetanje,ali ponavljam,bolje da skupia pare,pa kupia i hps.
Midnight_TokerISTRAŽIVAČ

jul 2010.

hvala, nije problem sa kaanjenjem ve sam dobio neke savjete, i mislim da e ipak ubudue biti hps jer mi doe na isto, sva ta zaje sa atednima ovo ono mislim ak da e biti i kombinacija te dvje ~arulje ali sumnjam. hvala :)
joza beracISTRAŽIVAČ

sep 2010.

Kupio sam si 250w MH zarulju, spojena je dobro,udaljenost od prigusnice je cca,70cm. Problem je da ne svjetli konstantno nego svjetlost titra. Inace imam HPS zarulju i ona svjetli bez tog "titranja" , dali MH inace tako svijetli ili ?

okt 2010.

Pozdrav ljudi tek sam se reg. ali ve nekoliko tjedana itam forum. Zapo eo sam grow,ve su provirile pod neonkama 4cm Prostor je 4 m2 (visina 2.5m)za nekih 5-6 stablji ica,koliko mi treba MH ~arulja od 400w za taj prostor da bude odli no za vegetaciju i kasnije natrijeve za cvjetanje?

okt 2010.

A ata e ti 4m2?Realno,nestignea ni poduvati 400w ako radia grow za growom.Kako li stoje te neonke u 4m2,mo~e neki foto?Zaato MH,ata kasnije?
slobodanAMBASADOR

okt 2010.

pozdrav doki88 4,5 biljki stane ispor jedne mh 400w. ali je problem sto ti je prostor prevelik i rasipace ti se lumeni.. 400w je idealna za prostor 1m x 1m, 600w na prostor 1,5m x 1,5m... najbolje bi ti bilo da pregradis taj prostor,ustedeces na stuji a i biljke ce ti biti vise zahvalne...

okt 2010.

Hvala na brzom odg. :) Samo taj prostor imam,box mi se neda radit.Posluaat u slobodana pa u pregradit prostor. Nakon MH ~arulja,malo prije neg preem na period cvjetanja stavit u natrijeve ~arulje,jel to ok?
slobodanAMBASADOR

okt 2010.

pozdrav doky88 uzmes letve sto se koriste na krovu da drze crep pa od njih napravis ramu... a za zid mozes kodistiti tanki lesonit,samo ga ofarbaj u belu boju,a najbolje bi ti bilo da box oblozis mylar folijom posto reflektuje 95% svetlosti... mh koristis u vegetaciji 18/6,a kada prebacujes na cvetanje koristis hps sa rezimom rada svetlosti 12/12.

okt 2010.

Joa Jedno pitanje. Kad prebacujem iz vegetacije u cvjetanje jel to treba obavit postupno ili mogu odma da pebacim na 12/12
slobodanAMBASADOR

okt 2010.

ajoj... na tu temu je bilo dosta diskusija! u principu nema pravila i svako radi kako mu odgovara. ja sam sa rezima 24/0, postepeno prebacivao na 18/6. ali definitivno cu ga odma staviti na 12/12.

nov 2010.

Ovako zanima me ova lampa molim vas pomozite je sam na velikoj udaljenosti od neta a neznam dali da je kupim ili ne. Ovako mislim na kolorlux(tm) high pressure mercury lamp 44180 125 w. E27 H125/27/START. Samo to pise na njoj plz pomoc ko moze pomoci pogledati na netu
mkashISTRAŽIVAČ

nov 2010.

To je ~ivina ~arulja, mislim da ti za grow ta nije dobra, ali sad e ekipa bolje odgovoriti...
Z&NZMAJ

nov 2010.

Ne valja ~ivina,treba ti natrijeva. Ako ve idea na malu snagu,uzmi 150W natrijevu,ali ja ti svakako preporu am 250W,jer imam 150W i dobra je to ~arulja,ali mali prostor osvjetljava,a cannabis baa i nije mala biljka,mada ima ih svakakvih,ali opet...
SvojeJaISTRAŽIVAČ

nov 2010.

danas sam slu ajno rukom razbio atednu ~arulju i nekakav plin il neato mi je smo ilo ruku al odma druge sekunde je bila suha, sad me zanima jel one obi ne atedne ~arulje imaju kakve otrovne plinove ili ~ivu?
pc.growerENTUZIJASTA

nov 2010.

da, imaju otrovne plinove , al brate ovo je tema o MH ~aruljama a ne o atednim...
joza beracISTRAŽIVAČ

nov 2010.

http://www.galaksija.info/forum/viewtopic.php?f=5&t=3162 pogledaj prvi odgovor tj. skini si PDF pa procitaj. I da u stednim zaruljama ima zive koja bas nije "zdrava"
SvojeJaISTRAŽIVAČ

nov 2010.

pc grower a jbg :D vjerojatno sam upiso u tra~ilicu i klikno na krivu temu :D
-hate camel-ISTRAŽIVAČ

feb 2011.

Bas citam Closet Cultivator od Ed Rosenthala i evo sto on kaze o MH zaruljama : Sta vi mislite? Ovi koji ih koriste jel zamjete kakvu razliku?
SimasZgAMBASADOR

apr 2011.

Da li je itko koristio ovu ~arulju i kakva su iskustva sa njom?

maj 2011.

jedno pitanjce.. dali mh 400w mo~e ii u CT za 400W HPS. promjer CT je fi 125? jer hps-ca stoji malo na koso u CT pa mislim da bi ova mh mo~da ak i bila lagano naslonjena na staklo, a promjerom na uaicu igle stane u CT.
GreenRyderLEGENDA

maj 2011.

.....ako jedva stane u CT racunaj da protoka zraka kroz taj CT skoro pa i nece bit pa kak onda ohladit tu lampu a zna se da MH grije vise od HPS-a.... ....zakljucak-moze ic al ju neces moc ohladit i imat ces problema sa temperaturom..... ....to je moje misljenje al sacekaj nekog iskusnijeg da se javi....

maj 2011.

Hvala Ivach, vrijedi razmislit o protoku koristim cijevni ventilator 125 od spiela, sa protokom od 185 m2/h koji je spojen direktno na CT a vue zrak iz boxa i poslije CT baca zrak van boxa. Viaak informacija iskusnima nikad ne mo~e odmoi :)
GreenRyderLEGENDA

maj 2011.

.....isto tako nesto imam i ja, CT fi 125, cijevni vent iz bau..... fi 125 protok zraka 110 m2/h, zrak vuce iz boxa i izbacuje ga van boxa, sve je to ok al mislim da ce ti MH tolko zatvorit CT ako kazes da ide na usicu igle unutra da taj vent nece protjerat kroz to ni 70 m2/h a od tog onda nikakve koristi....zato ljudi bas ne prakticiraju Mh zarulje u CT..... ....pa ako neide tak mozes i sa HPS-om odradit vegu, ne sad tak dobro ko sa MH al opet mozes....ipak je HPS all around zarulja.....=)
FalconENTUZIJASTA

maj 2011.

bok...samo taj jedan vent ti je na hladenju lampe-ct-a?...kolka ti je visina boxa?...ako imas kolko tolko manevara u visinu...nece biti problema sa fi-125 ct-om....ali ak je sve na knap...nema sanse da samo s tim jednim ventom hladis ct i imas recimo boxic..od nekih 130cm....tad ces u svakom slucaju trebat i jedan cijevni vent koji ce biti na pocetku ct-a i puhat u lampu,a taj sta si naveo...na kraju na izbacivanju

maj 2011.

Da samo taj jedan, i spojen je na CT tik ispred lampe, a sa kontra strane je cijev koja vodi zrak van iz boxa. To e biti u boxu 120x120x200 cm . Ak ka~ete da tak nejde, niata, home made reflektor, vodoravno MH ~arulja i jedan 120mm vent od kompa da puae sam u nju, a ovaj od fi 125 za ispuh van iz boxa? evo link na box http://www.secretjardin.eu/index/catalogue/objet-30/lang-en
GreenRyderLEGENDA

maj 2011.

.....400w ti je idealno za 1x1 ja bi u taj tvoj box probao strpat 600w.....al to je samo moje misljenje.....ili bi za 400W uzeo 1x1...

maj 2011.

ma znam, ali sam dobio ovaj za cijenu 1x1 (koji je trebal o ekat par tjedana) i onda nisam ima ata razmialjat, a lampe sam ve bio nabavio. tako da u sad morat kombinirat sa 4 fluocijevi po kutevima okomito postavljene 2700K i eventualno sa joa 2 vodoravno postavljene ispred i iza CT ali 6500K da imaju i plavog spektra dok e bit HPS-ica nutra, a obrnuto sa fluo cijevima dok e biti MH. Hoe li to biti to ili?
tomasAMBASADOR

maj 2011.

U boksu imam CT f 125 u koji sam stavljao MH za vegetaciju. Sijalica na jednoj ta ki dodiruje staklo ali nije bilo problema u radu. Mo~da joj to skrauje radni vijek ali nije crkla za 5 nedelja rada. Hlaena je Dospel turbinom od 210m3/h koja je ujedno slu~ila za ispuh vazduha iz boksa. Zbog problema sa vla~noau i nekih specifi nosti mog uzgoja( esto odsustvo) sve je to kasnije preraeno i dodat posebni ventilator za ispuh.

jun 2011.

sta mislite ovoj sijalici Brilum mh40 Colour temperature:: 4000K Power of the lamp: 400W - 3,4A Acceptable work position deviation: +45° horizontally Luminous flux: 400W - 34000lm Product weight: 400W - 0,18kg PKWiU: 31.50.15-59-49 i da li je moguce da ova mh daje zuti spektar i ako jeste moze li se ona koristiti za vegetaciju!
SekachAMBASADOR

jun 2011.

Nigdje ne pise koja je temp boje...provjeri pa ces vidjeti da li je moguce... Najmanji koji sam ja vidio kod MH je 4000K, ali isto tako postoje obojane MH zarulje koje svijetle u raznim bojama...

jun 2011.

pise Color temperature:: 4000K ovo sam nasao na netu toplo belo < 3300 K; neutralno belo 3300 K  5000 K i dnevna svetlost > 5000 K. sto predpostavljam da su najbolje za vegetaciju one koje su vece od 5000! a ako ne mogu da nadjem takvu moze li 4000 da zadovolji rast biljke?
SekachAMBASADOR

jun 2011.

4k k ti je taman na granici spektra koji pogoduje cvjetanju/vege...znaci iznad toga je preferirano za vege, a ispod za cvjetanje... U svakom slucaju ce biljke rasti pod tom lampom, ali ne ucinkovito kao ispod one od 6,5k...
grassISTRAŽIVAČ

jun 2011.

ljudi koje ~arulje mi preporu ate za box 60x70 Naaa san Osram HPS NAV-T 250W ima oko 28000 lm i ini mi se da ima 2000 k ili da uzmen stedne ~arulje. 4 ili 5 komada, svaka ima 85w 5000 lm i 6400 k. Za hps moran kupiti ~arulju, priguanicu i propaljiva . cijena 360kn ili 50 eura. a ove atedne bi me doale neato viae 15 do 20 eura po komadu, ali nije mi do cijene.
grassISTRAŽIVAČ

jun 2011.

i stedne sa 2700 k sa zaboravia napisati. da izmiaan npr 2 sa 6400 k i 3 sa 2700 k

jul 2011.

Pozdrav svima na forumu, Potrebna mi je mala pomoc. Imam ovu MH sijalicu, i Power Ignitor snge 35-400w nemacke kompanije VOSSLOH SCHWABE. Da li mi treba jos nesto od opreme da ovo cudo pocne da sija? Pitam, jer po forumu ovde citam da je potrebna i prigusnica i kondezator. A u radnji u kojoj sam kupio delove, i to prvo sijalicu za koju su rekli da mi treba samo ono vece grlo i da ide direktno na ~220V, pa cudom nije htela da radi. Pa onda i upaljac, kako ga oni zovu, opet me ubedjujuci da je to dovoljno, veruju da ce sada sve da proradi. Pa rekoh pre nego pocnem da spajam, da cujem vasa misljenja. Hvala unapred :)
Bezze_SaAMBASADOR

jul 2011.

Taj koji ti je to rekao nema pojma o ovim lampama!!!! Ovaj link - ovo je 100% MH (Metal Halid).... za nju MORA` imati priguanicu (ballast) sa upalje em (ato obi no doe zajedno na priguanici) kerami ko grlo, kablove i to je to... evo redom, poato ne znam o kojoj se ja ini radi, po ovoj slici, mislim da je 400W, jer identi na je ovoj koju ja imam: 1. Priguanica (ballast) za MH sijalice (pazi - mora biti identi ne snage kao i sijalica, ni ja e ni slabije - TA NO!) npr: ako ti je slijalica 250W onda priguanicu od 250W, ako je 400W onda priguanicu od 400W. Jedino ako se odlu ia na digitalne, onda mo~ea komotno uzeti ja u (samim tim i skuplju priguanicu) od 600W i prika iti na nju 250W) dok elektromagnetne (koje su kod nas obi no) nemaju ovaj "switch"... ali dolazi sa upalja em. Ipak pitaj, prilikom kupovine... 2. Grlo E40 (kerami ko) 3. kabl od priguanice do struje (deblji sa utika em - ako ea sve pojedinosti :)) 4. kabl od priguanice do grla (2m od prilike, ali zavisi koliko mislia da di~ea lampu) za 1m treba ti 2m kabla... ina e ea morati priguanicu (koja nije nimalo lagana) dizati gore. Mislim da ti je 2m kabla dovoljno ( ak i onaj deblji za struju)... ipak one se ka e na produ~ni kabl. koji je na tajmeru (na produ~nom ostalo, vent.... itd itd) 5. reflektor - to mo~ea uraditi i sam, ... odea kod limara, savije ti malo lim, napravi dr~a za grlo i to je to... Sve ovo (osim reflektora) ti je NEOPHODNO da ti ta sijalica zasvijetli, bez ovog nema teorije.... MH je skuplja od HPS i viae se grije. Sad skoro sve priguanice (bar sa kojima sam ja radio od 400W, podr~avaju i MH i HPS, mada imaa i onih starijih koje podr~avaju samo natrijeve sijalice tj. samo za HPS!.... Poato ti je to sijalica za vegetaciju, moraea kupiti i HPS (ona je jeftinija skoro duplo...) koja ima ~uti spektar da bi ikako biljka ti procvjetala... (o cvjetanju to je ve druga tema ...) et' nadam se da sam ti pomogao.... pozz & sretno P.S. Da, sad kad sam ponovo pro itao, vidim da je 400W... zna i u pravu sam ato se ti e slike... identi nu imam philipsovu! :), ina e skoro sve sad novije priguanice podr~avaju i MH i HPS, ali zapamti tra~ia priguanicu (ballast) od 400W ...

jul 2011.

Bezze_Sa, hvala na brzom odgovoru! 2. Grlo keramicko imam :) 3. kabli takodje(sa sve utikacem :) ) 5. recimo da imam i nesto sto moze da se nazove reflektor. ali.. sijalica mi je 250W, chack again tako da ako sam te razumeo moram da jurim i prigusnicu od 250W. Jel si upoznat mozda sa cenom iste, i jel je moguce naci jeftiniju bez upaljaca posto njega vec imam..vljda..jel to ovo ?
Bezze_SaAMBASADOR

jul 2011.

Jeste u pravu si, sorry do mene.....nisam na linku pogledao watažu... znači tražiš prigušnicu od 250W (pitaj može li bez upaljača, skoro svi prodaju sa ili bez upaljača) jer njega vidim imaš, iii znaš li ti sve to sastaviti, spojiti sve? jer ako nešto za*ebeš, puknuće ko manja bomba. Inače shema spajanja (šta ide na struju, a šta na grlo) nalazi se na prigušnici (na vrhu), tako da nije problem, .... Uglavnom tebi SAMO treba prigušnica, i ona je oko 15€ - 20€ max. nije više sigurno... bar ovdje u Sarajevu i to je sve što ti treba... naravno za početak, za nekih 20-tak dana, moraš uzeti i HPS za cvjetanje... (u prodavnicama, traži natrijevu od 250W, jer dosta prodavača ne zna šta je HPS ili MH!!!!, dok kad spomeneš natrijevu, onda skontaju o čemu pričaš ;) )

jul 2011.

Hvala druze, jos samo jedno pitanje...Jel nije problem sto je upaljac vece vataze od sijalice?
Bezze_SaAMBASADOR

jul 2011.

Eee to ne valja.... kresno bi on priguanicu to je sigurno, mislim upalio, a ona onda sijalicu, ali hoe li je sjebati???? Mislim da se ne isplati, jer upalja u je cijena mizerna... i najbolje kupiti uz priguanicu, jer e ti doi na njoj (u veini slu ajeva).... bilo je rasprave neke na tu temu.... ja ne bih, ti kako hoea.... znam samo da e upaliti sigurno priguanicu, ali hoe li je sjebati - to je druga pri a, - iskreno nikad nisam imao potrebu postavljati "Ignitior" tj. upalja , jer uvijek je dolazio uz priguanicu... mislim uz cijenu.... ak ovdje ima par radnji, koje ti odmah sve spoje ti samo kui smjestia to sve, zavrnea sijalicu i u struju .... i prst u uho...

jul 2011.

Uh covece koje cimanje....ionako cekam na ovaj glupi upaljac vec par dana, totalno lose osoblje u radnji. Poludecu, ne, idem sutra kod vlasnika radnje pa nek oni polude od mene :D Aj javim se kada, i ako uspem sve da privedem kraju! Pozdrav!
SekachAMBASADOR

jul 2011.

Propaljivac ti radi za sve izmedu 35 i 400w...tako da ce raditi bez problema na tvojoj od 250... =)

jul 2011.

imam komplet hps od 400w pa me interesuje da li neko zna da li moze raditi sijalica MH 400w na njenu prigusnicu?
SekachAMBASADOR

jul 2011.

Moze ukoliko na prigusnici pise da moze...nisu sve jednake... Pogledaj malo sto pise na njoj, ukoliko ne razumijes, zalijepi sliku ovdje... ;)

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se