VUTRA
ForumUzgajanjeOprema[Tutorial] DIY e27 led panel 250W
LEGACY

[Tutorial] DIY e27 led panel 250W

172 odgovora16,672 pregleda
FatOneZMAJ

avg 2019.

Za pocetak zasto se odluciti na e27 panel? U mom slucaju razlog je bio manjak gotovine, ali kad sam malo bolje sagledao situaciju zakljucio sam sljedece. e27 panel je vrlo praktican i jednostavan za izradu. Ali najveca prednost od svega je da necete ostat bez svijetla koje je prekopotrebno za uzgoj ukoliko dode do kvara. Drugim rijecima uzmimo u obzir imate gotov led panel npr. Zeus 308xt i pokvari vam se, ostajete bez svijetla morate panel slat u njemacku na popravak (ukoliko imate garanciju). ali vi nemate svijetlo i biljka vam pati/propada. A kod e27 led panela se to ne moze desit nikako jer najgore sto moze bit je da vam izgori žarulja koju mozete danas kupit u svim trgovinama i rijesili ste problem. Sama izrada je vrlo jednostavna, a panel je vise nego dovoljan za box 60x100x190 (ormar kucne izrade.) Prvo cu navest potreban materijal (konkretno za moj projekt. Vase potrebe su mozda drugacije od mojih.) Krenimo. [*]Letvice 2x3cm 2m duljine - 3 Kom [*]Iver vijci 4*40 - cca 10 Kom [*]Kukice na iver vijku - 4 Kom [*]Grla e27 porculanska sa nosacem - 28 Kom [*]Iver vijci 3*25 - 28 Kom (ja sam koristio samo jedan a mozete stavit i 2 onda bi bilo 56 kom) [*]Žarulje LED e27 mjesano 6500K za vege fazu, te 3000K za vazu cvijetanja. (kod mene je 10 kom 2700K + 10 kom 3000K + 8 Kom 6500K za fazu cvijetanja, Te za vege fazu 8 kom 6500k + 8 kom 4000K + 12 3000K). Uglavnom uzimate 28 9w-9,5w žarulja mjesate ih (mozete po mojem ili mozete nesto slicno, zavisno sto vam je dostupno i prihvatljivije cjene.) Kod zarulja gledajte da vam daju sto vise lumena (u mom slucaju su od 806-840lm, što je danas vise manje neki standard. ali kako vrijeme ide ice ce i to navise.) [*]Žica - Ako zelite bit sigurni uzmite 10m licnacnaste 2x1,5 (moze i instalacijska, ja sam s njom radio ali bit ce vam teze.) [*]Shuko muški utikac. Materijal mene je kostao cca 100-150€, ali sigurno mozete proc jeftinije, ja nisam bas gledao cjene previse, vise sam se bazirao na dostupnost. Krenimo sa izradom: Panel je velicine 84x50cm Prvo radite kostrukciju kao ovu na slici dolje. Dascice rezete na 80cm 4 kom i 50cm 2kom. (ostalo vam viska dascica 2kom od 40cm te 1 kom od 1m, koje cete sigurno iskoristit za nesto u boxu.) Prvo napravite okvir, a zatim nutarnje dascice postavite na razmak od 14,5 cm od nutarnje bocne strane. te tako dobijete 4 reda sa razmakom od 14,5cm. Kukice pricvrstite sa gornje strane panela u svaki kut po jednu, ja koristim najtanji lanac koji sam nasao za vjesanje panela, ali mozete koristit sto vama odgovara. Sljedece je postaviti grla sa razmakom od 9,5 cm. Na nacin koji vama najvise odgovara mozete sa strane dascice ili kako sam ja, odozdo. Ovako bi trebalo to izgledat. Spajanje grla. Sve sto trebate paziti je da su vam zice iste boje na istim polovima grla. (nije potrebno znanje elektro tehnike, samo budite oprezni da vam djelovi zice nebudu bez svoje izolacije, da ne dode do kratkog spoja.) Također ako se bas nesigurni ili zelite dodatno osiguranje (kratki spoj moze dovesti do pozara.) Mozete uzet automatsku sklopku od 16A i staviti je na fazu, tako da ona izbaci ukoliko dode do kratkog spoja. Na kraju uzmete kabel koji vam je preostao spojite ga na zadnju ili prvu zarulju u nizu te na njega stavite shuko utikac (ovdje nije bitno kako stavite zice, jer sigurno necete uvjek isto okrenut utikac ustekat na napajanje (strujna uticnica, timer.).). Sljedece vam je "obradit" žarulje. tj skinut plastiku sa njih. Zavisno o modelu mozete sa skalpelom, odvijacem, nozem ili kako vama to odgovara. Samo budite oprezni da vam se ne osklizne pa da se nebi proboli ili porezali. Evo slika da vidite sto tocno treba uradit. I zadnje vam je preostalo sve te zarulje izmjesati po panelu i spremni ste za pustanje u pogon vaseg DIY e27 LED panela. (u ovom slucaju 250w.) Prilikom paljena ja bih vam preporucio da koristite neku zastitu za oci (mozete suncane naocale.) Jer ako niste do sada to radili zacuditi cete se kao i ja, koliko je to zapravo jako svijetlo. Meni je djevojka rekla da svijetli kao da sam sunce unio u sobu :D Evo za kraj silka panela u pogonu. (Zarulje nisu izmjesane i nije na njima svima skinuta plastika jer je ovo slika testa.) I to bi bilo to, Imate panel od 250± W ako radite tocno po ovom tutorijalu. Sve sto vas zanima mozete pitati ovdje ili poslati privatnu poruku (volio bih da pitate ovdje, tako da pomognemo i ostalima ukoliko ima nejasnoca.) PS. Moderatori odlucite dali cete staviti sticky (piknuti) ovaj tutorijali ili ne. Meni je svejedno, ali da je bio ovakav tutorijal meni bi se skratile muke za tjedan dana :D Uzivajte & stay high :vutra:
likfrikLEGENDA

avg 2019.

svia mi se, ato manje pri e to bolje.
rKj420ZMAJ

avg 2019.

Fino :thumb: mada ima na forumu gotovih e27 panela razlicitih snaga...sve je u principu isto materijal i sklapanje nema mudrovanja :cool23: edit: ne treba da citiras kad odgovaras na post iznad...a mislis kad smo mi zapocinjali sa growanjem da je sve bilo u jednoj temi, ne brate citao se forum po par meseci...sad sve hocete sazvakano i teme i mentore :D gubi se car growanja kad sve ide copy/paste....
FatOneZMAJ

avg 2019.

Ima ali je sve razbacano nije u jednoj temi kao ovo i meni je doslovno trebalo tjedan dana da skupim sve podatke koji su mi trebali.

avg 2019.

Ljepo si ga slo~io! Ne vire ~ice, avli itd. Sve u svemu, uvijek je bolje, neato ata si sam napravio! Pogledaj si ~arulje full spectar, ali na stranici, koja prodaje Zeusa! Led-tech Napravili su COB cxb sa hladnjakom, ali na e-27. Naaao sam neke:ovo su malo skuplji COBovi, ali s vremenom, jedan na sredini i da vidia vrhova:) Ja sam uzeo od 80w full spectar i osim za vege, nije za niata drugo. Ali ove s COBovima, pa da su i 2 na panelu, nebi trebao toliko ~arulja. Manja potroanja i temperatura.
jopezgZMAJ

avg 2019.

Ok si to slozio ,ono sto kaze kolega nema tu puno mudrovanja. Kak kome pase , drveni okvir, alu okvir,grlo sa ili bez kutnika,meni je grlo sarafljeno izravno na alu profil sa maticom. Iskreno ne znam sta si trazio tjedan dana . Trazilica ,led sijalice, E 27 led sijalice,tako nekako i sve nadjes prilicno brzo. https://www.vutra.org/threads/led-sijalice-%C5%BEarulje-e27.17178/post-526161 Zasto treba pazit da su zice iste boje? Koja je razlika ak spojim smedju ,pa sljedece grlo smedju....,pa onda nastavim sa npr zelenom, na isti pol? Jel nemam dovoljno smedje zice.
FatOneZMAJ

avg 2019.

Malo razmisli da si novi a forumu i da se ne snalaze svi. Njih dosta odustane od svega jer ima toga masu ali razbacano. Upravo ta tema cjelu sam procitao kao i jos dosta ostalih. Da bi sve polovio. Koja razlika kad dode novi clan na forum pa moze procitat sce sto treba znat u jednom postu ili citat 100 stranica postova? Lako tebi, i meni sada dok se snalazim po forumu i napamet znam di mogu sto nac. Ali novim clanovima nije i to ih odbije od svega. Ni tebi ni meni ovo netreba sta gore pise, i nije bitno nama. Ja sam samo zelio nekom olaksat proces. Ako je to nekom tesko shvatit ja mu nemogu pomoc. Zasto jednostavno ako moze komplicirano. A drugi dio tvojeg posta je cisto nepostivanje tueg truda. Kako najjednostavnije objasnit nekom ko nema pojma o struji? Da to nisam naglasio neko bi mozda napravio sve u kratki spoj.. Sa bojom lako docarat iako nije bitna boja neko pol. Ali ti si ocito zaboravio kako je to dok se ne razumijes i bune te sve te stvari.
jopezgZMAJ

avg 2019.

Ja nemam pojma o struji i mozda sam tako napravio panel,zelena ,smedja , jel nisam imao zice,pa sam se zabrinuo. Na normalno pitanje si mogao dat i normalan odgovor ( bitno je da se prati pol ) kratko i jasno.Ljudi ce i dalje morat citat i istrazivat ,tak se i nauci nesto,jel taj tvoj panel ne pase na sve sirine, visine i duzine.Po tom bi trebali napravit seriju tutorijala od 40 x40 do 1,60x1,60 dimenzija od 6w do 17w da ljudi nebi odustali. Sta god mi napisali novi ce bit novi i trebat ce malo truda i vremena da se snadju,trud je ono sto je prilicno bitno za sve ovo,ak odustanu tak brzo onda ni nisu za to... Ja dan danas se moram potrudit da bi nasao ponesto sto mi treba. Kuzim da si se potrudio i napisao citabu i da ti je to uzelo vremena,ne moras zato bit osjetljiv...,ostali clanovi bi se trebali onda sa zgrade bacat od muke koliko su toga napisali i objasnili po ne znam koliko puta. Nisam zaboravio i da ne postujem npr tebe nebi ti sigurno uskocio u pomoc i povecao ti budjet za cca 30 % u onim tvojim prvim izracunima. Peace :thumb:
FatOneZMAJ

avg 2019.

Ispricavam se na burnioj reakciji, ali taj drugi dio posta mi je djelovao kao da pravis budalu od mene, nije mi djelovalo ko pitanje.
rKj420ZMAJ

avg 2019.

@FatOne da ne bude zabune nisam imo losu nameru, vec samo podsetio kako je to nekad bilo. Aposlutno sve mozete naci na forumu ali bukvalno od A do S...ako ocete neke finese tu si i strani groweri itd...eto toliko od mene i samo cepaj ;)

avg 2019.

Ajd jednu sad lulu mira ::lulamira::
likfrikLEGENDA

avg 2019.

uzmite sobu :)

avg 2019.

Pratio dam tvoje postove u temi od Kakadua e27 led, do prije par dana si trazio savjete a sad radis tutritorial o tome kako bi led E27 diy led panel trebao izgledati, s tim da raspored tvojih zarulja (mislim na kelvina~u) uope nije najsretnije rjesenje. Npr 4000k ima istu koli inu crvenog spektra kao i 3000k,za cvjet ces ostavit 6500k?..nije da ti prodikujem nesto ali ovaj moj komentar se najvise odnosi na to kako tvrdis oar puta da je sve razbacano na forumu, LA} kad je ova tema u pitanju. Dovoljno je bilo kome da pro ita ve spomenutu temu, ne mora cjelu, i znati ce sastavit panel isto kao i ti, bez puno mudrovanja ili pametovanja. Nek ti je s sreom e pa ata? Ja sam pro itao teme koje me zanimaju i po 7,8 puta, a 90% novih lanova e radije otvorit temu i trazit da im se sve servira u par postova, itajui i ponavljajui ce najprije nau it jer nema nekorisnih postova, i oni za koje se ispostavi da nisu ispravni, ako si ga pro itao pa poslje ispravak istog, nau it ces nesto... Ili ce mo otvarat temu za svaki problem koji se pojavi i re "postoji tema o ovom ali je sve razbacano pa cu ja to sad sa~eti u jedan post?"
FatOneZMAJ

avg 2019.

Tolika strka oko neceg sto je namjenjo da pomogne nekom?
ledeni6AMBASADOR

avg 2019.

Kaze wiki Forum is a meeting or medium where ideas and views on a particular issue can be exchanged Ne znam zasto napadate decka, vrlo je jednostavno ak admini odluce d je tema za graveyard tamo ce i zavrsiti, Zbog tog admini i jesu tu, ak ti se ne svida sto citas kliknes strelicu za nzad ili odes na drugu temu. Bas zbog dezurnih napadaca sve manje i manje se ljudi usude pitati, evo bas mi nedavno frend se pridruzio i sam komentira da ga strah ista pitati jerce ga odmah netko napasti, sa citaj forum ili tako nesto. Ali onda koji jesmisao foruma ak se nista ne pita? Zasto se jednostavno sve teme osim mentorstva i brtal off topic ne zakljucaju inapise se post, sve vec pise samo trazite. Sad bi napisao stay high ali te ovak nesto samo te put down :(

avg 2019.

Nitko ne kaze da je tema za groblje, samo par njegovih izraza je ono ato izaziva reakcije, da je samo jedan lan onda bi se mogli zapitat ali i sam kazes "napadate",, stvar je u autorovom na inu izra~avanja i donekle omalova~avanju foruma i lanova koji su pisali te postove iz kojih je u io.. A ist primjer da je trebao dobro pro itat cjelu temu je temperatura boja za vege i cvjet, jer da je, znao bi malo vise o kolicini crvenog i plavog spektra u e27 ~aruljama pa bi isto tako shvatio da mu neke stvari nemaju orevise logike, odnosno sam sebi radi veci troaak.. Ovo je njegov diy projekt i to poativam, ali nikako nije turitorijal za izradu e27 led panela kako se to pokusava predstavit.. Turitojal o tome je u temi led27 od Kakadua, tamo su svi mogui podatci kome trebaju da si sastavi panel i sve ato treba je pro itat tu temu. Kolegi iznad se obraam, ato se ti e "straha" u vezi upita novih lanova... Ja ti kazem kao stariji lan da sam 6 puta morao razmislit tocno sta da napisem u pitanju ako me nesto zanima i par puta dobbro prou it da to ato me zanima mozda nije negdje napisano ina e bi dobio slican odgovor kao sta ga ja sad dajem. @FatOne oprosti na spamu, htio sam samo skrenut pozornost na neke stvari

avg 2019.

ajmo sad svi skupa jedan ::roor::
YaichiiAMBASADOR

nov 2019.

neznam dali je glupo pitanje al svejedno bum pital. sad sve ovo kuzim ali nikada nisam growao niata pa me zanima tih 28 komada normalnih ( standard ) led zaruljica u boxu ili u sobi skroz nebitno, koliko to grije i dali je potrebno kemijati neke hladnjake/ ventilatore itd ? uskoro radim svoj diy stealth box pa kalkuliram cifre ( mislim ko doma ima 20+ grla za zarulje ffs ) a cjena samo za grla je 220 kn ako je jedno 8 kn ..... kad se sve zbroji oko 400-500 kn je moguce napraviti mini box za osobne potrebe .....
h0ndaZMAJ

dec 2019.

@Yaichii Pa normalno da se grije, ne ko hid rasvjeta ali griju i led zarulje! Nije na odmet imati nekakav vent da puse po grlima ili prema gore (nemoj bas da puse prema dolje pa baca topli zrak na bilje). Ali zato imas jednu prednost dok je biljka mala zasarafis i malo zarulja el netrebaju ti stalno recimo tih 250w nego krenes sa recimo 30-50w pa samim time mozda i nece odmah trebati hladiti! Imas keramicka grla koja kostaju po 3,5kn malo proguglaj preskupo je dati 8 kn za komad. I jos jedna stvar za pripaziti kod leda a posto radis stealth box pazi koliko budes imao visine el ledicama ipak treba razuman razmak da ne dode odmah do ledburna!
gmedAMBASADOR

dec 2019.

Ve er @FatOne, mo~e malo viae detalja kako si spojio grla na letvice? Hvala!
superoperaterAMBASADOR

dec 2019.

Dok ne dodje kolega @FatOne pogledaj na netu 'luster kleme'.. obicno dolaze uz keramicka grla.. Sretno
Zelja SaleAMBASADOR

dec 2019.

Pozdrav,zelim da odradim grow sa led-om,planiram 10 grla e27(10x 20w) ,box 80x80x160 samo mi nije jasno koliko ide lampa u vege a koliko u cvetanje ,da li treba kao i sa hps-om odpocetka da se krene sa recimo 3 plavih i 7 crvenih ili recimo za vege samo plavi spektar pa u cvetanju mix vise crvenih manje plavih ?
PalacZMAJ

dec 2019.

Bolje je ii sa vise grla manje snage, recimo 20x10w , mislim da su te od 20w prejake pa bi morao panel drzati na velikoj udaljenisti. U vegetaciji bi trebao ii sa plavim spektrom, prvih nekoliko dana ti je dovoljno I 20-30 w pa kako biljke napreduju povecavas snagu panele. U cvetanju biljkama je potrebno vise crvenog spektra pa tako I ti skidas plavi I menjas ga crvenim. A mozes I ceo grow odraditi sa 3500-4000k. Pogledaj malo po dnevnicima radila je eikipa svasta.

dec 2019.

Kod mene je slian box, i imam 4x20w, pored ostalih po 9 i 6 w, mogu ti rei da mi prave probleme s visinom, sve ispod 60cm razmaka je rizino dr~at. Bolje viae sijalica s manje wati
Zelja SaleAMBASADOR

dec 2019.

Ma citao sam brojne dnevnike ali nigde konkretno nije objasnjeno i jos uglavnom dodaju hps A kakva je situacija sa full spectrum, posto imaju vise crvenog svetla, recimo kada bi osvetljenje bilo 10x20w fullspectrum da li bi imalo dovoljno plavog spektra za vege, i kako utice viseg crvenog spektra u vege fazi?
PalacZMAJ

dec 2019.

Sa fullspektrom mozes od pocetka do kraja, mada su ti bolje klasicne e27. Zameaaa 3500 I 4000k I rokaj.
Zelja SaleAMBASADOR

dec 2019.

Jel mogu krenuti sa jedno 50w plavog (6500,4000k) pa onda povecavati plave i po koju crvenu,zatim i cvetanju samo rotiram umesto recimo 6 plave stavim 6 crvene i ostale recimo 2x 4000k i 2x 6500k Jel narucivao neko sa AliExpressa, neka preporuka?
PalacZMAJ

dec 2019.

Moze tako samo nemoj uzimati te od 20w vec od 9ili 10 w. Nemas potrebe porucivati sa alija ,a I ne zna se kakav je kvalitet. Imas kod nas po radnjama v-tach, osram ili philips sijalice koje ti daju oko 100lm po watu.
dzidzoLEGENDA

feb 2020.

Iz kojeg razloga keramicka grla, zbog grijanja ili necega drugog? Ima li kakav omjer w i kvadrature boxa? Nasao sam box 35x40x90 pa me zanima koliko je neophodno snage za takav

feb 2020.

100-110w ce biti pun potencijal za taj prostor. Ali ides sa vise sijalica manje w, npr 9w x 12 sijalica jer nemas neku visinu.
FatOneZMAJ

feb 2020.

Lagano je radit sa njoma laske ih je pricvrstiti, nije bitno mozes i plasticna koristiti ako ti pase, ili jos bolje ako nemas problema sa DIY napraviti bez grla, to ti je idealno za takve niske boxewe. Kao sto ti je kolega iznad rekao ide sa vise zarulja ali manje W, ja bi ti cak rekao da ides sa 6w zaruljama jer one mogu fakat blizu bez da opeku biozu. Primjer panela za box 50x50 x 100. e27 bez grla 90w.
Rolling StonedENTUZIJASTA

apr 2020.

Pozdrav, jel ovo sklopka koju spominjes za preventivu pozara?

apr 2020.

Koliko ja vidim to je osigurac a ne sklopka, on ti sluzi da u slucaju prejake struje(npr struja kratkog spoja) prekine strujno kolo tako da moze se reci i zastita od prenapona tj pozara. Isto tako moze i bez njega i u slucaju da dodje do sranja iskocice ti osigurac u stanu na koji je ta faza povezana i eventualno jedan od 3 glavna osiguraca.

apr 2020.

Mozda su mi glupa pitanja no jebiga, struju znam spojit/prespojit i to je to, nikakve dodatke ne poznajem. Spajam e27 led rasvjetu bez faze, imam samo dvije zice. Posto box necu imati stalno na vidiku htio bih staviti neku zastitu tipa osigurac. Pronasao sam ovo gore na slikama. E sad, vidim spominjes fazu, kako ovaj osigurac staviti na rasvjetu ako nemam tu fazu? Mislis li da uopce treba stavljati ovaj osigurac ako ce box bit spojen na uticnicu koja ima veze s kucom pa kako si rekao ce izbiti osigurac u kuci. Hvala puno!
kekAMBASADOR

apr 2020.

Ako je sve spojeno kako treba na glavnoj plo i, i ako ona ima ( a mora imati) fidovu sklopku onda bi ona trebala isko iti prilikom bilo kakvog kratkog spoja.

apr 2020.

Sistem je malo stariji, onaj sa usarafljenim osiguracima i znao je ponekad izbit osigurac tako da to radi kako treba :D

apr 2020.

Ne mo~ea bez faze niata spojit, faza ti daje napon, ti ea spojit bez uzemljenja, fazu i nulu ea koristit. Sve faze u istu ta ku spajaa, i sve nule u istu ta ku. Na te spojeve po jednu ~icu spojia, malo du~e i na kraj tih ~ica spojia utika . Svaka uti nica ima osigura koji e odradit na kratkom spoju

apr 2020.

Okej sad mi je jasnije, hvala puno
ZvoniiiAMBASADOR

maj 2020.

zdravo drugari ovdje sam nov kao lan,nemojte mi zamjeriti ako sam u pogreanoj temi napisao post ali da ne otvaram novu temu molio bih sve Vas dobre volje da mi odgovorite konstruktivnim savjetom ako mo~e. Dakle imam iskustva sa outom donekle a sada ~elim da se oprobam u indor uzgoju. Planirao sam uraditi boks za 4 biljke koje bi bile u kantama od po 18-20l. Planirao sam boks dimenzija 100x100x140,(boks mi je lako napraviti veli inu bih prilagodio potrebnu za 4 biljke i rasvjetu koju sam naveo)ato se ti e rasvjete odlu io sam se za led sijalice poato su najekonomi nije jednostavnei ne griju puno Panel sam planirao drveni sa 13 E27 grla za sijalice se joa nisam odlu io da li da uzmem sve istog spektra ili razli itog,a to se ti e ventilacije planirao sam samo pasivno da bude jer nemam iskustva sa ventovima a i soba je prozra na.A i mislio sam da radim kombinovani uzgoj jer mi je balkon osun an 10 sati dnevno pa bih biljke iznosio preko dana a nave er u box,i bile bi u re~imu 20/4 jer su autosi(original orange bud).Zna i da li bi taj panel mogao da izgura 4 biljke i koliki bi boks bio dovoljan za ovo osvjetljenje?Ina e ovo planiram da uzgajam radi izrade ulja,pa bih sve vas dobre volje zamolio da mi odgovorite jer je sezona odavno po ela. Ostajte mi dobro!

maj 2020.

Kod mene je e27 panel, 13 grla, oko 120w, box 60x60. Sijalice su po 9 i 10 wati, visina panela ne mo~e ispod 35cm, bar sa mojom ventilacijom. Tebi za 4 biljke treba oko 400w, bez ventilacije nema smisla, visina boxa ti treba biti blizu 2 metra, veliki su potovi, velike biljke e da budu.
ZvoniiiAMBASADOR

maj 2020.

Hvala na odgovoru,ali vodio sam se razmialjanjem da biljke mnogo treniram i da idu dosta u airinu stoga bi samo ova grla rasporedio joa viae u airinu i recimo poja ao bih samo broj wati tj uzeo ja e sijalice,a ra unam i da bi biljke iznosio vani na balkon gdje bi imale jaku svijetlost sunca(8-10h) tako da bi taj panel bio samo ispomo u odnosu na sun evu svjetlost,jedino me brine da li e to biti stres za biljku ako joj se izmjenjuju svaki dan prirodno i vjeata ko osvjetljenje,ps ato se ti e venta da li bi odgovarao recimo jedan da izvla i vazduh a drugi da puae prema grlima.Veliki pozdrav.
BadiZMAJ

maj 2020.

Kad radia indoor, ne preporu a se iznositi biljke na balkon jer tako lako unesea nametnike u box. Ako baa hoea riskirat mo~ea, joa e nekako bit izvedivo u po etku, ali poslije e ti to biti dosta zeznuto da ne ka~em neizvedivo, jer biljka se prilagoava prostoru u kojem se nalazi. Npr; treniraa ju, airia, ve~ea, ata ve, biljka ve formira oblik, "preuzme box", ti ju iznesea van i neea ju tek tako moi vratiti u box, ako me razumijea.:) `to se ti e ventilacije, mo~e.:thumb:

maj 2020.

`to je ja a sijalica treba ti vei razmak od biljki. Ja sam probo sa 20w i morao sam dii panel na 60cm. Imo sam jednu biljku u potu od 18l, autos, ogromna je postala u cvjetanju, nema aanse da je iznosia, mislim mo~e, al nije razumno. Moj je box 170cm visok, najviae ato sam mogo panel digo, al sam opet imo problema sa pr~enjem listova
ZvoniiiAMBASADOR

maj 2020.

Vjerovatno je tako kao sto ti ka~ea ali evo podjeliu iskustvo sa vama ato se ti e mojeg slu aja dakle kao posve ne iskusan,i sa povranim znanjem o indoru i LED-u jednu biljku sam stavio u "box" pod jednu sijalicu od 100w koja je bila udaljenja svega nekih10-15cm od biljke, i tako je bilo prvih 25 dana vegetacije, kasni je je preko dana bila vani a dio noi pod ledom sad je na 12/12,hou rei da je biljka baa bujna nije imala nikakvih nedostataka spr~enih listova i sli no,mislim i sam sam svjestan da to nije ispravan na in ali je suatina eto da je ta biljka bila na baa maloj udaljenosti i da nije imala baa nikakve negativne posljedice,nego je rasla,e sad mo~da kod autosa i fotoperiodnih koje su brendirane je druga pri a jer su nje~niji mo~da,ne znam ne bih da se pravim pametan svjestan sam i poatujem vaae znanje ali isto sam ~elio podjeliti ovo nesvakidaanje iskustvo sa vama i izvinjavam se na ovom oftopiku.Srda an pozdrav.ina e box je bio podignut iznad pota 15 cm i biljka je bila manja.

maj 2020.

Ta sijalica je 14 wati, samo ti probaj, experimentiai, vidjet ea dokle e te dovest, a svaki novi grow ea imat viae znanja:) A narasla je od toga ato je bila vani:D
ZvoniiiAMBASADOR

maj 2020.

U potpunosti si upravu i hvala tiato imaa strpljenja da mi odgovoria ina e sam mislio da e mi lanovi pisati da idem da itam ali ve sam pro itao 80% onoga ato e mi trebati za vrstu uzgoja koju u raditi,sada kada pokreem taj projekat ipak mi je poteban savjet iz prve ruke od Vas koji ste savladali materiju:vutra:
KARTMENAMBASADOR

maj 2020.

FatOne Kako si ovo napravio moze tutorijal?

jul 2020.

Jel mo~e tutorial? I to pita u tutorialu:lol: Ko tu koga:)
KARTMENAMBASADOR

jul 2020.

zanima me kako da napravim ovo bez sijalicnih grla

jul 2020.

Nije baa jednostavno, barem ne meni, https://www.vutra.org/threads/izrada-diy-panela-od-led-reflektora-i-led-e-27-led-moduli-bez-grla-v-tac.18738/ Sorry, nisam itao cijeli post:)
Big LLEGENDA

jul 2020.

OK, zanima me koje od ovih 3 su najbolje za boks visine 120cm, 40x40 airina du~ina? https://www.chipoteka.hr/artikl/138196/zarulja-led-e27-9w-neutralno-svjetlo-samsung-chipv-tac-210-8020907201 https://www.chipoteka.hr/artikl/138199/zarulja-led-e27-11w-neutralno-svjetlo-samsung-chipv-tac-212-8020907204 https://www.chipoteka.hr/artikl/138202/zarulja-led-e27-15w-neutralno-svjetlo-samsung-chipv-tac-160-8020907207 Hoce li ove od 15w biti prejake za tako nizak box?
FatOneZMAJ

jul 2020.

Ove prve, sto slabija zarulja, to moze blize biljci. S tim od 9w ja sam imao panel na 35cm bez posljedica.

jul 2020.

Ja imam panel od tih sijalica jacine 15w sa istim tim chipom i przi vec na 35cm tako da za tako nizak box nikako, u vege sam ga drzao na 50 a u cvetanju na 40 ali imaju jako dobru probojnost bocne grane izlaze i bez LSTa, uglavnom kolega FatOne ti je sve rekao, 12-15 sijalica od 9w bi trebale da odrade sjajan posao.
FatOneZMAJ

jul 2020.

Ja bih cak isao na one od 6W, ali 20kom i mozes komodnto i na 30cm u cvat drzat mozda i blize ;) Evo gledam po toj tvojoj stranici i evo ja bi isao na 20 ovih. https://www.chipoteka.hr/artikl/141521/zarulja-led-e14-55w-neutralno-svjetlo-3-komada-v-tac-7264-8020906833 e14 grlo je manje pa ih stane vise u isti prostor. Mozda i vise od 20 nebi bilo lose.
Big LLEGENDA

jul 2020.

Sad sam bas pravio ra unicu i zanimljiva injenica se otkriva. Napravio sam prora un za panel od 100W sa ovim gore ~aruljama iz linka i ispada da se 15W najmanje isplate ato se ti e omjera ulo~eno/dobiveno. Joa ako se tome dodaju problemi vruine sigurno 15W ~arulje ispadaju iz ra unice. Panel sa 9W ~aruljama Potrebno je 11 ~arulja da bude 99W snaga panela. 11 ~arulja daje 7975 lumena. 11 ~arulja koata 148,50kn. Panel sa 11W ~aruljama Potrebno je 9 ~arulja da bude 99W snaga panela. 9 ~arulja daje 8775 lumena. 9 ~arulja koata 153,90kn. Panel sa 15W ~aruljama Potrebno je 7 ~arulja da snaga bude 105W (sa 6 je 90, vea razlika od ~eljenog nego sa 7) 7 ~arulja daje 8750 lumena. 7 ~arulja koata 176,40kn. Zna i po ovome gore best buy bi bio panel sa 11W ~aruljama koji je po cijeni vei za samo 5,40kn od onoga sa 9W, a daje VI`E lumena za MANJE snage od panela sa 15W ~aruljama, i joa dodatno na to, panel sa 15W ~aruljama je skuplji za 23,20kn ato nije malo u odnosu na onih 5,40kn. Krajnje pitanje: Hoe li 11W panel grijati toliko viae od 9W da ga se ne isplati uzeti?
mesterZMAJ

jul 2020.

Stavi 9x11w i bok. Na tu kolicinu mohes trazir 20% rabat. Ako si zg javi u pp pa ti kazem gdje mozes dobiti jeftinije
FatOneZMAJ

jul 2020.

Grijanje je zanemarivo, mozes bez grla na alumij lepit sa termo silikonom i iznad toga samo pc vent koji cak ni netreba, Danas su zarulje jako zahvalno rađene, barem sve sto sam kupio ove godine nemaju vise onu gromadu od pretvaraca na sebi nego je sve to minijaturno nagurano na samu sreduni plocice i samo dvije zive vire sa plocice. odlicno za diy panele bez grla, odmah dobijes na visini. a trebas samo ulozit u aluminijsku plocu i silikon. temp panela nece prelazit 50°c. a prostor ne grije nista mozda 1-2°c poraste temp. EDIT: U bauhaus mozes uzet alu plocu nisu skupe, pogledaj sto ti pase od dimenzija za box, ili jos bolje uzet aluminijske trake one neznam mislim da su im od 2m komad 5mm debljine za neke smjesne novce i od toga napravis panelcic.
Big LLEGENDA

jul 2020.

Ok onda cu sa 11W ici kad budem radio. Po koliko se mo~e komad 11W nabaviti? Mislim nije mi sad neka razlika poato samo 9 ~arulja kupujem, neu se obogatiti na toj uatedi hehe. Gledao sam prvo Bauhaus i skoro otiaao kupiti a tamo su 11W malo bolje preko 22kn, a u Chipoteci su Samsungove 17kn. Bauhaus nije normalan.
mesterZMAJ

jul 2020.

To su sve iste zarulje. Zadnje sam uzeo 12w za 10 kn. Ovo kaj tebi treba moze max 100kh ispasti. Al mozes ocekivat da ti digne temp ipak malo vise od 1-2c, tipa 3 do 5,ovisno o extraktoru. Al kako god, po ljetu growas

jul 2020.

Na mom panelu 25x11W najjeftinije vitoone sijalice od 1.5 evra. Riknula jedna, evo drugi grow guraju.

jul 2020.

Jel naiaao neko na UV/IR e27 ~arulje, dakle ne puni spektar nego samo UV/IR bez plavih i crvenih ledica?

jul 2020.

Nisam ih vidjao SAMO sa UV i IR, mozda u nekom grow shopu ima da se poruci inace u supermarketima i to tesko ne vidim svakodnevnu primenu za to, to je vise neka specijalna oprema znaci treba ti specijalizovana radnja. :)

jul 2020.

Pokuaavam skontati na in da ubacim UV i IR svjetlo u e27 panel bez da koristim full spectrum. Kolika bi zajebancija bila uzeti ful spec sijalicu, izvaditi plo icu i pobiti sve diode osim UV i IR? Mo~e li to tako osakaeno raditi?
mesterZMAJ

jul 2020.

Sto ce ti to?

jul 2020.

Pa eto, znam da mo~e i bez toga, ali nije zgoreg valjda.
Zelja SaleAMBASADOR

jul 2020.

jel moze neko objasnjenje kako da se povezu grla ,neka slika ...

jul 2020.

https://www.vutra.org/threads/prvi-box-i-jos-diy.19733/#lg=attachment313081&slide=0
Zelja SaleAMBASADOR

jul 2020.

cek jel se sece kabl dva puta za jedno grlo,mislim jel se spajaju dve plave i dve braon u jednu rupicu ? i jel bitno u koju ce rupicu da ide plava a u koju braon jer nema oznake na grlu ?

jul 2020.

Nema veze koja ide gdje, samo budi konzistentan. Da tako je, sve nule zajedno i sve faze zajedno, bas kao na slici.
StipeZMAJ

jul 2020.

ne. odn. vrlo vjerojatno ne. ak su u nekom serijskom ili serijsko paralelnom spoju sa svim ostalima, nece radit. ne kuzim zasto ne bi jednostavno ostavio sve u komadu, nije da ce ti smetat visak svjetla i spektra

jul 2020.

Ma jake su mi te ~arulje ato imam, 30 ili 45 w. Najmanja koju sam vidio na Ebayu je 18w, a i to mi je previae.

jul 2020.

Ti verujea kinezima kad napiau snagu???
Zelja SaleAMBASADOR

jul 2020.

Druze uzeo sam tanju zicu od 2x0.75 jer sa 1.5 tesko da prolaze obe zice kroz rupicu, sada posto su zice bele boje kako da znam koja je nula a koja faza, jel recimo da secem jednu belu i povezujem pa kad zavrsim sa njom predjem na drugu rupicu sa drugom belom Tako ispada da sam jednom zicom povezivao jednu rupicu a drugom drugu rupicu.. Ps moram da prestanem naduvan da izlazim

jul 2020.

Najbolje je tako! Evo ti joa jedna tema o spajanju. https://www.vutra.org/threads/spajanje-6-%C5%A1tednih-%C5%BEarulja-na-jedan-utika%C4%8D.6773/
Zelja SaleAMBASADOR

jul 2020.

Kazu da ne treba skopka na panel, jer ima kuca osigurace pa ako bude nesto izbacice. Sve sam spojio, jos samo ove zice sa utikacem i to je to? Redno je da proverim jednom udara struja Na utikacu pise 10/16A,250V, jel dovoljno jer cu u cvetanju da imam oko 550w i 48 grla. Samo da povezem fazu i nulu uzemljenje ne diram i pravo u struju?

jul 2020.

10Ax250V=2500W Ako si siguran da si dobro povezao nee biti problema. Ako si neato pogreano vezao isko ie osigura . Pali svetla i po inji grow!

avg 2020.

Nemojte uzimat ove e27 uv i ir, jer bacate novce! Imam od 9w do 80w i jedino ova od 80w(36)120 dioda, kao Samsungove, iako nigdje ne piae :) Dobra je za klonove ili klijanje, s time da mora biti na 10cm od vrhova! Male mi je neugodno slikat, jer neke su ak i plasti ne, a skuplje, tako da nije ni lutrija, jer na lutriji postoji aansa za dobitak:) Na ovoj velikoj su diode kvalitetne, isto kao i heatsinc, ali driver je za drek! Jedino da ju rastavim i spojim na bolji driver, ali kako kada nemam valjane specifikacije
Zelja SaleAMBASADOR

avg 2020.

Hvala momci na zivcima
gogs666AMBASADOR

avg 2020.

Konacno Neko s sugavim lampama ko ja! Imam 3 takve od "100w" I odraduju posao vec 2 godine . Moze I cvjetanje Al mrsavo usporedujuci s najslabijim viparspectra na istom prostoru...

avg 2020.

Za te tri dobiješ skoro Zeusa! Sad do 5.8.je crni petak. Novi ONE bordovi sa lm 301h ledicama. 4 ploče od po 140w su 350€,s time da traju. Nisam siguran koliko spuste za jedan board. Gledaju i prijašnje kupovine... Jbga, mene narajcaju s sniženjem, a ove su po 40ak €, ako ne i više! Sada ne znam, ali 2018.su bile skupe i stavljali su specifikacije, koje nemaju veze s tim lampama! Meni, osim za klijanje, nisu za ništa drugo! Tada sam imao panel, pa sam mislio dodat svjetlo, ali mora biti jako blizu biljaka! One i struje dosta, troše, a nisu nešto...

avg 2020.

Mislim da smo dosta zaspamovali oveku temu. Postoje teme o sijalicama gde bi najpre bilo mesto naaim postovima.

sep 2020.

Poz,da li je to malo lumena za biljku? Ili to ide lumen po wattu? To sam gledao i nikako skuziti da vise to odradim,hvala unapriked
Big LLEGENDA

sep 2020.

Hmm, e to ti nisam ja siguran, ja sam lumene naveo samo da okvirno vidimo koliko koja ~arulja daje, no ja mislim da tu ima vise faktora koje moras uzeti u obzir kao sto su velicina boxa, broj biljki, itd... Jer tih 7000 lumena (nebitno koliko) gube svoju vrijednost ato je zarulja vise udaljena od biljke. Sad svi trube i oko tih PAR i umol i te pizdarije koje ja jos nisam shvatio, najednom lumeni vise nisu toliko bitni.... Najbolje ti je da se vodia po svom osjecaju i po onome ato ti biljka govori. Ako bude pre malo svijetla ili previae vjeruj mi ona ce ti dati do znanja. Znam da ima negdje kao neko pravilo koliko lumena na koliko m2 no ja sam ti to zaboravio jer me nije nikad ni puno zanimalo :D

sep 2020.

Je je sve znam,tako sam i ja nekako razmisljao ali led se u najgoru ruku moze za vegu jebeno mapraviti,4 sijalice plave su meni bile dovoljne kad sam tek pocinjao nesto,pa slucajno sve ugl vega na 4 prosla top a kad pogledas 4 sijalice su nista
COM5LEGENDA

okt 2020.

Evo da se ukljucim u temu :) zbog vas samo napravio svoj led panel od 18 zarulja i onda sam primjetio da imam rupu u sredini pa sam kupio jos 2 grla (nisam jos stavio). Uglavnom vegetaciju radi super na 6400k za sada. Isto tako budem radio i mikrokontroler za upravljanje i monitoring ali cu za to otvorit temu.

okt 2020.

Ovako bi bilo bolje ja mislim

okt 2020.

Odli na izrada, slu~ie te to super, ekamo da vidimo joa i te kontrolere :D

okt 2020.

Nekako ti je ovo neravnomjerno, ali skroz, ili me oko vara. :zvezda::Kako god, pali to sto prije.:thumb:
COM5LEGENDA

okt 2020.

@svejedno je najbolje nacrtao layout i budem ga promjenio kroz 2-3 tjedna kad budem radio izmjene u grow boxu. Ali za sada panel radi kao blesav, s obzirom na cijenu. Svako grlo me je kostalo 1,80 kn i 3 metra kabela 18 kn (1.5mm profil kabela) tako da sam prezadovoljan omjerom ulozeno dobiveno. Imao sam problema sa temperaturom jer nisam imao aktivan usis zraka ali kad sam stavio ventilator za usis (jucer) sve radi perfektno. Evo slika biljke ispod
GronaZMAJ

apr 2021.

Evo ga, gotov sino :)) 13x13+w i 2x6.8w 5 su od 6500k a ostalih 10 su 2700k, no ubrzo e sve bit od 13+ w i 2700k Blitz ~arulje sa udaljenosti od 13.5-14cm izmeu svake. Rupu za grlo sam buaio svakih 20cm Trenutno ga dr~im na 32cm u boxu 50x100 Eto...volio bih cut ako netko ima sta za nadodat ili prokomentirat. Znam da je bolje ici sa manje watta, ali hebiga..Ova jacina mi odgovara, nadam se samo da ce odgovarat i biljkama :) :respect:

sep 2023.

Pozz , kolko bi trebal W za dvije biljke u boksu 80x80x100???? i koja W po led zarulji???

sep 2023.

cca. otprilike po biljci min.100w i od 5-6w do 9-11w po ~arulji zavisi kak grije i kako po svemu odgovara, netko stavi i 15w, razmak svaata ovisi
sone1ZMAJ

sep 2023.

Bar 20 sijalica po 9w, moze i 25. Da je bar 120 visina pa da ides na 11-12W, ali to zavisi i od iskustva, tu caskom nestane mesta u visinu i biljke lako pridju na 10cm od sijalica, a za to treba i dobra ventilacija, pa sad pazi kako ces sta

sep 2023.

Stavil sam 3 clf 15 w, 6 led po 9 w i 4 led po 8.5 w valja bude okej?

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se