VUTRA
ForumUzgajanjeOpremaIzrada jednostavnog ugljenog filtera (u slikama)
LEGACY

Izrada jednostavnog ugljenog filtera (u slikama)

100 odgovora19,805 pregleda
bongashLEGENDA

apr 2007.

Naletio sam na ovo simpati no/jednostavno rjeaenje za problem mirisa. Slike su copy/paste, da li i kako radi ne znam, ako neko proba nek' javi. :icon_wink:
InqAMBASADOR

apr 2007.

Ja sam hteo da postujem nesto slicno. Ali sam hteo da uradim sam slike ali posto cu gajiti na jesen onda jos nisam.... Nije lose to... jednostavno a korisno. Kada budem pravio to (a hocu 99%) stavicu moje slike :)
EXARPPOZNAVALAC

apr 2007.

A jel treba medicinski ugljen ili se mo~e i obi ni uglen smrvit pa iskoristit ka filter?
bongashLEGENDA

apr 2007.

Koliko vidim sa slike, ovo su neke granule. Nisam siguran za mrvljenje, ini mi se da bi ona sitna praaina za epila filter.
ljubisha_samardzicISTRAŽIVAČ

apr 2007.

Aktivni ugalj je potreban, zbog svoje poroznosti koju poseduje. Nabavlja se najcesce u Aqua shopovima
gensAMBASADOR

apr 2007.

Evo tu joa jednog linka sa odli nim objaanjenjem ato i kako... (bio je ve pod temom za izradu boxa) Ja ga planiram napraviti, najviae me mu i ato ne mogu nabaviti baa sve dijelove pa u improvizirati... kad ga budem po eo sastavljati staviti u slike. Jedino nisam siguran da li taj ugljen treba usitniti ili da ga ostavim u izvornom obliku (kao mali atapii)?
SLO-EraLEGENDA

maj 2007.

ma ostavi ga tako poato sam vidijo na nekoj fotki da imas cevasti ventilator kupi obi nu pocinkanu mre~u iz koje es napraviti valj,aelne ve imaa,u trgovinama kupia filter za skupljanje masno e-to se prodaje na metar-1-max 2euro je 1m2 to e ti poslu~iti za obavijanje mre~e da propuata vazduh a zadr~i ugalj.Kad priklapaa na ventilator gledaj da je prvo carbon filter pa onda ventilator( da vu e kroz filter) i iz ventilatora izlazi ist vazduh..
gensAMBASADOR

maj 2007.

U planu i je cjevasti filter, ve imam sve dijelove osim mre~e... ko bi rekao da e na kraju to biti najvei problem. Ovja tjedan u joa potra~iti na par mjesta da to napokon zavraim. Ventilator je ve smjeaten unutar boxa, vu e zrak iz boxa i tjera ga kroz cooltube van. Filter sam planirao staviti van boxa na "krov" jer mi tamo najmanje smeta, ne znam koja je i dali uope postoji razlika ako smjestim i ventilator van boxa. Najviae me brine buka.
SLO-EraLEGENDA

maj 2007.

ona limena razegljiva cev mnogo vibrira ako stavljas onaj cevasti ventilator -svi su prili no glasni-moras ga opet u kutiju ako zelia nesto tiae.
gensAMBASADOR

maj 2007.

Glasnoa ventilatora na sreu nije problem u mom sluaju, tako da o tome ne moram brinuti. Nabavio sam mre~u... sutra u najvjerojatnije sklopiti filter.
gensAMBASADOR

jun 2007.

Eto, kopirao sam izradu filtera kao ato je prikazano na linku koji sam gore postao... obzirom da je tamo ve sve opisano neu dodatno objaanjavati... moj nije identi an tj. malo sam improvizirao, jer nisam bio u mogunosti nabaviti baa identi ne dijelove... ipak, krajnji proizvod je isti :) Na prvoj slici su svi dijelovi osim vate i ~enskih najlonki... to sam zaboravio uslikati...
SLO-EraLEGENDA

jun 2007.

to majstore :))) jeli mnogo te~ak?
VanzemaljacAMBASADOR

jun 2007.

Svaka ast,izgleda bolje od onog sa linka i jednostavnije za napraviti :clap::clap::clap: koliko ti je trebalo karbona i gdje ga nabaviti? Ovi plasti ni djelovi,jeli to vodovodna oprema?
gensAMBASADOR

jun 2007.

:thankyou: Ako imate imalo smisla za samogradnju ovo je stvarno jednostavno za napraviti... Plasti ni dijelovi su vodovodna oprema i oprema za ventilaciju (Pevec, bauhaus, baumax...), karbona sam trebao to no kilu, u Pet centru koata 55kn. Te~ak je oko dvije kile.
bozgaLEGENDA

jul 2007.

Bravo! Definitivno si idem napraviti jedan takav umjesto da dam 400 kn za neke sli ne koji mo~da nisu ni bolji! Thnx :spliff:
bushmasterISTRAŽIVAČ

sep 2007.

Interesuje me da li je neko probao praviti filter na ventilatoru precnika 8 ili 12 cm? Ima li neko ideje kako to otprilike treba da izgleda? Posedujem Sunon dp200A:
cannebosanacPOZNAVALAC

sep 2007.

Imaš li ti Gens možda doma gomilu onih knjiga s nazivom uradi sam. Ovo je dobro nisam ni pročitao i taman kontam ono crno su mora bit najlonke crne za žene .Vidiš samo ko zna posao za 5 € materijala ovo može sastavit smo još da pokupuješ stvari i nakupiš gomilu najlonki ,neku žensku opljačkaš :icon_lol: ili joj skineš pa ne vratiš kažeš da bi ih nosio i da šuti inače :"Ne volim te,i nisam te nikad volio...":icon_lol:,šta ćeš drugo mamu ne možeš pitat ,ko zna šte će mislit jadna mater ono "eee crni sinko u šta si se to dao !?",a da ideš pitat neku prodavačicu da kupiš onda će cjelo selo kad te ožuga pričat da kupuješ ženske najlonke i da ga primaš u anus :rofl:,nema veze što si joj rekao da ti je to za ženu,ne vjeruje ona i pričate će da si homosapiens:icon_lol:. Zato nategni ženu i ukradi njene dok je još sjebana :2flip: . I eto filtera za 5€nije puno više .Ove plastike i cjevi neke sve ima polovno nabavit ili od nekih kanturina i cjevi napravit. Ima li negdje post da pišu neke dimenzije cjevi promjeri dužine površina ove mreže,...,pa koliko si puta nategnuo ženu :) a ako ima već pisano bilo bi dobro radi usporedbe da i ti napišeš cjene neke orijentacione kad eto već pričaš i o mjestu gdje ima uzeti . Inq i ti isto sve koliko ženskih najlonki sve nam reci.
cannebosanacPOZNAVALAC

sep 2007.

edit :bris bris :icon_lol:
cannebosanacPOZNAVALAC

sep 2007.

[bez sadržaja]

sep 2007.

Ja se izvinjavam ako je neko vec postavio ovo pitanje i dobio odgovor, ali skoro sam se registrovao, pregledao dosta komentara i nisam pronasao ono sto me interesuje. A to je sledece: Da li mozda neko ima resenje za odstranjivanje mirisa koji biljka proizvodi tokom razvoja? I da li je neko pokusao da stavi ugljeni filter koji koriste kuhinjski aspiratori na kraju cevi za odvod vazduha na GROW BOXu, da bi postigao efekat "cistijeg vazduha", da se ne bih komsiluk previse "uzbudio"? Zato sto planiram da gajim nasu "travcicu" u dvorisnoj kuci... Zna li neko nesto o tome, i da li bi centifugalni ventilator bio dovoljan da "progura" taj vazduh kroz ugljeni filter koji planiram da stavim na kraju aluflex creva za odvod vazduha?
gensAMBASADOR

okt 2007.

@ cannebosanac... LOL... imaa na onom linku opis kako izra unati dimenzije filtera koje ovise o ja ini ventilatora... no ne piae niata o tome koliko sam puta nategnuo ~enu i kako sam stvarno doaao do najlonki... a bome nee pisati ni ovdje :icon_lol: @ TICA... Mi odje upravo i pri amo o uklanjanju mirisa tokom razvoja... Kuhinjski ventilatori imaju u prosjeku protok od 100-180m3/h, ako te taj protok zadovoljava takav filter e mo~da biti dovoljan. Ako na to stavia ja i ventilator zaguaiti ea ga, a filter nee biti dovoljan da zadr~i smrad. Centrifugalni ventilatori sa 100mm izlazom prete~no imaju protok oko 250m3/h, ato zna i da ti takav filter nee biti dovoljan, a da ne pri amo o tome da ako planiraa staviti ~arulju od 400W trebaa bar 350m3/h... Najpametnije je nabaviti pravi filter tj. napraviti svoj.
bushmasterISTRAŽIVAČ

okt 2007.

Ima li neko ideju ili konkretan predlog kako resiti sistem filtera i ovog ventiltora koji sam kacio u gore 2-3 postu. Sve bi bilo u boxu. Ono sto me buni je da li uopste praviti ovakav"veliki" filter kao sto je gens-ov, jer imam ventilator koji je 12cm i protoka 100 CFM. Nemam uopste ideju kako spojiti ventilator sa ugljenim filterom, a pri tome ventilator je pricvrscen u gornji ugao zadnje strane box-a. Svaki predlog mi je dobrodoshao jer se blizi faza cvetanja :) Castim pivo :)
DoktorPOZNAVALAC

okt 2007.

Vidi ovako GENC je kralj HomMade produkcije! Nista on nepravi bezveze i ne promisljeno! Ugljeni filter se pravi naravno u zavisnosti od ventilatora, Tvoj vent. izbacuje 170m3 na sat, znaci treba ti filter koji moze da neometano isporuci 170 ili malo vise m3! E tu je problem! Moras tacno da izracunas kolika ti povrsina ugljenog filtera treba! Ako pravis kao GENC onda ti je povrsina unutrasnjeg valjka povrsina ciju vrednost treba da izracunas! Nadji onaj strani link ima ga na forumu ,po njemu je i GENC pravio jer tamo ima kako se racuna! Ja mislim da tebi treba unutrasnji valjak da bude precnika 15cm a dugacak oko 15-20cm, oko svega toga ide 2.5cm aktivnog uglja tj taj spoljasnji valjak treba da je u precniku veci od unutrasnjeg za 2 inca ili ti 5cm! Kada to napravis na kraj stavi neki reduktor za cev i smanji na precnik tvog ventilatora (tj alu. cevi koju kupis)i posto ti je u cosku spoji ga sa alu. rebrastim crevom od 120mm a mozes i vece pa onda pokrijes ceo vent. U sustini mozes i mnogo jednostavnije napraviti ali samo ispostuj tu povrsinu koju izracunas i ispostuj 2.5cm debeo sloj aktivnog uglja!
DoktorPOZNAVALAC

okt 2007.

Vidi ovako GENC je kralj HomMade produkcije! Nista on nepravi bezveze i ne promisljeno! Ugljeni filter se pravi naravno u zavisnosti od ventilatora, Tvoj vent. izbacuje 170m3 na sat, znaci treba ti filter koji moze da neometano isporuci 170 ili malo vise m3! E tu je problem! Moras tacno da izracunas kolika ti povrsina ugljenog filtera treba! Ako pravis kao GENC onda ti je povrsina unutrasnjeg valjka povrsina ciju vrednost treba da izracunas! Nadji onaj strani link ima ga na forumu ,po njemu je i GENC pravio jer tamo ima kako se racuna! Ja mislim da tebi treba unutrasnji valjak da bude precnika 15cm a dugacak oko 15-20cm, oko svega toga ide 2.5cm aktivnog uglja tj taj spoljasnji valjak treba da je u precniku veci od unutrasnjeg za 2 inca ili ti 5cm! Kada to napravis na kraj stavi neki reduktor za cev i smanji na precnik tvog ventilatora (tj alu. cevi koju kupis)i posto ti je u cosku spoji ga sa alu. rebrastim crevom od 120mm a mozes i vece pa onda pokrijes ceo vent. U sustini mozes i mnogo jednostavnije napraviti ali samo ispostuj tu povrsinu koju izracunas i ispostuj 2.5cm debeo sloj aktivnog uglja! Nadam se da sam ti pomogao! Pozz.
bushmasterISTRAŽIVAČ

okt 2007.

Hvala Doco! Najveci problem je naci ovakve poklopce i reduktore, zato je komplikovan, inace sama funkcija i izrada mu je prosta. U obzir dolaze i ta prostija resenja ako ih predlozis :) Hvala
DoktorPOZNAVALAC

okt 2007.

Pa naprevis recimo jedan ram a*b oko ventilatora sirine 10 cm i kao njegov poklipac nekako napravi od slicne mreze kao kod tog filtera taj aktivni ugalj! Napravi od mreze koju ces isto takvom carapom obloziti kao neku pljosnatu kutiju cije ce dimenzije biti a*b*c a i b neka ti daju onu povrsinu koja je potrabna za tvoj vent. a c ti je 2.5cm kako sam ti rekao! I to pricvrsti za onaj ram oko ventilatora i vazduh koji ventijator uvlaci mora proci kroz taj filter! Nisam ja to pravio ali kada budem u sobi pravio box tako cu raditi! To ti je dobro staviti na svaki vent. i na one sto izbaruju i na one sto ubacuju vazduh da se miris ne siri kroz njih kada nerade (konkretno kada pustas tj ako pustas CO2) I ne zaboravi da ako neces miris da ti se oseca moraju ti vrata gotovo hermeticki biti zatvorena! Zato silikon i razne gume koje dihtuju u sake i na posao! Poz.
DoktorPOZNAVALAC

okt 2007.

Najveci problem je naci ovakve poklopce i reduktore, Ako znas nekog limara a nije ti problem malo kesa da potrosis nije nikakav problem! Nacrtaj mu sta oces i neka pravi!
gensAMBASADOR

okt 2007.

Sla~em se da nije lako nai sve dijelove... to je i mene mu ilo. Najbolje bi bilo otii do limara, onih koji rade okapnice, ~ljebove i sli ne pizdarije... ako ve nemaju neato ato bi odgovaralo lako to mogu napraviti.
bushmasterISTRAŽIVAČ

okt 2007.

Pozdrav drustvo! Upravo sam od limara narucio ve potrebne delove sa mojim dimenzijama za samo 5E :) Naleteo sam na jedan jako jako dobar pdf sa detaljnim uputstvima kako napraviti vise od 10 vrsta raznih DIY carbon filtera. Ovaj link treba ici u top definitivno. Pogledajte http://www.bcbudonline.com/forums/index.php?act=Attach&type=post&id=4914
TripticoISTRAŽIVAČ

nov 2009.

Jednostavnije je napraviti jeftini filter i na jedan kraj stavit ventilator a drugi ostavit otvoren samo sa malo manjom rupom (neato kao auspuh, zrak se malo zadr~ava u filteru gdje aktivni ugljen zadr~ava neugodan miris). Evo link za youtube http://www.youtube.com/watch?v=ow7Ac3EAguw
walter23ISTRAŽIVAČ

apr 2011.

Mo~e mi neko reo koje veli ine m treba filter ako imam boxs od 50x50x200 cm ?
SekachAMBASADOR

apr 2011.

1kg ce ti tu biti dosta...dimenzije neka budu jednake sirini cijevi ventilatora, a duzina koliko treba da sve stane...znaci kao neki valjak... I ne zaboravi da ce vent trebati biti jaci da bi provukao sve to kroz filter... =)
walter23ISTRAŽIVAČ

apr 2011.

Hvala, mislio sam staviti standardni 80 mm kompjutroski to u napraviti samo za ispuh da se ne osijeti van, ili je potrebno 120 mm?
SekachAMBASADOR

apr 2011.

Slabi su pc ventovi za takav filter...a ja osobno ne bi stavljao manje na te dimenzije boxa... Razmisli o investiciji u jedan kupaonski vent ili neki slicne snage... =)
walter23ISTRAŽIVAČ

apr 2011.

Neznam budem vidio razlike u cijenama zato jer sam ve dosta para iskrco pa nisam baa u pari, ako kupaonski nije neato previae skuplji od kompjutorskog uzet u kupaonski!
dinosaurAMBASADOR

apr 2011.

Meni su rekli da kupaonski ventovi ne mogu dulje raditi od 20 minuta, pa mi je to bio problem, uzeo sam neke extra za 5 eura, protok kao oko 170 m3, ali vrag ce ga znati, u testu mi je radio posao, videcemo dalje

apr 2011.

Zvu i kao neki max tajming za iskrcati se:)) Mo~e to raditi 24 sata pa dok...ne pregori, a to nije tako brzo ili ata se ka~e nikad.
walter23ISTRAŽIVAČ

apr 2011.

Ja sam uzeo neki od 16 W ide u noramlanu struju 220 V, 120 mm, 110 kn ist ok, a za filter sam smislio jednu drugu aemu, mislim da bi mogla biti ok, uzo sam vodovodnu cijev na jednu stranu ide ventilator a na po etak cijevi sam stavio aktivni ugljen ali nije u granulama nego u plo ama, mislim da e imat isti ili ak bolji efekt, vrlo jednostavno za slo~iti!
dinosaurAMBASADOR

apr 2011.

Kod mene su 2 venta od 120 mm na cooltube ( jedan 5e) 220v 0,12A, guraju zrak preko sijalica kroz plasticno belo crevo od aspiratora do sita. Tu sam stavio ugljen koji je bio u granulama ( valjkastog oblika), ali su prethodni testovi potvrdili da mora biti sto sitniji. Pa sam ga drobio ( bio sam kao rudar :)) 300 gr I sve sam preko obicne krpe stavio na sito. Dok sam radio test pokazalo se kao odlicno, ali sada kako citam da mora debljina da bude 2,5 cm cini mi se da cu ga mozda morati modifikovati, ali bum videli. Jer je kod mene u sredini debljina cc 5 cm, dok na krajevima zbog sita tanja. Od nedelje napravim novi test, pa cu videti. Zbog prostora je po meni ovo bilo jedino najbolje resenje, jer ako treba da pravim valjak onda ili ce unutra da ide ili napolje, a to iziskuje dodatni prostor
matiaAMBASADOR

dec 2011.

Pozdrav dobri ljudi Malo sam se bacio u DIY izradu mini karbonskog filtra, pa me zanima dali je 2,5 cm minimalna debljina ili mo~e i 1 cm? Filter sam ve napravio, ali nebi bio problem ga modificirati (baa ako moram jer sam malo sku en sa prostorom).
dinosaurAMBASADOR

dec 2011.

To ti je isto kao i kod mene. Odlicna ideja Napravi test sa mirisljavim stapicem da vidis kako radi. Ja sam morao sitniti ugalj. I sada je OK
Skill3rPOZNAVALAC

jan 2015.

Sad me zanima posto znaci zatvorim dno stavis mrezicu di ide ugljen oko mrezice i preko toga carapa ili 1 mrezica valjak pa druga veca i unutra ugljen i preko toga carapa :)

jan 2015.

covek, javljas se na post s kraja 2011, gledaj malo datume kao i profil: dinosaur je poslednji put vien(a): 10.02.2014 sumnjam da ce ti uskoro odgovoriti, nema ga na forumu skoro godinu dana
Skill3rPOZNAVALAC

jan 2015.

A nemoj nista zamjerit Powe nado sam se da ce neko od vas mozda znat odgovor :) http://postimg.org/image/pbnsml8c1/ Evo baci Power oko samo da vidis jel sam dobro skonto.Glupo mi davat masu para za filter ako se moze sam napravit a nije ni komplicirano samo me to s ugljenom malo mucilo :)

jan 2015.

ok, al nek ti odgovori neko ko se sa tim zanimao, ja to nisam nikad pravio, ne koristim jer mi ne treba
BizzzoZMAJ

jan 2015.

TO je koncept. Dobro nacrtano. Centimetri? Kakav ventilator planiraa staviti ili imaP? Izvedba ?
Lendormind13ENTUZIJASTA

sep 2015.

Znaci evo najjednostavniji filter koji je moguce napraviti po meni, nije potrebno nista posebno napravite dva ovala od ovakve zice koju mozete naci bilo gde uzmete jedan zenski unihop i prevucete preko , manji oval ubacite u veci i prazninu izmedju njih napunite aktivnim uglejm , stavite DVA pc venta cela politika , upalim cigaru pustim je da izgori cela i nista se ne oseti kao da nije ni zapaljena , nadam se da ce pomoci nekom :cool23:
cikinodetenceISTRAŽIVAČ

jan 2016.

Imam 3 biljke u sobi od 10kvadrata pocele su jako da se osecaju sto i nije prioblem ali tu spavam i boli me glava zadnjih par dana pa se tripujem da je zbog toga.Da li je dovoljan neki osvezivac od lavande ili je karbon filter obavezan u jednom vecem boxu imam hidroponikin cevni ventilator mali 100m3h a u drugom dva pc venta. Neznam da pravim te stvari pa me zanima da kupim gotov projzvod,da li mozed da se uzme neki filter od auta ili tako nesto. Secna nova godina svima:gled:

jan 2016.

pa sta ces onda u temi Izrada... ukucaj u google: carbon filter srbija
cikinodetenceISTRAŽIVAČ

jan 2016.

Da guglao sam ima kuhinjskih za aspiratore isto ugljeni oni bi mi odgovarali zato sto su okrugli a vent mi je cevni a i jeftini su ali neznam da li valjaju za ovu nasu stvar da li vrse posao? Nisam nasao drugu temu o ovome na forumu. Pozz

jan 2016.

Ove filtere trebaa http://www.headshop-hr.com/product-category/grow-proizvodi/filteri-za-ventilaciju/

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se