VUTRA
ForumUzgajanjeOpremaDIY Growbox - molim mišljenja!
LEGACY

DIY Growbox - molim mišljenja!

32 odgovora1,385 pregleda
mystclENTUZIJASTA

okt 2024.

Pozdrav svima! Nov sam lan pa vas ovim putem sve pozdravljam! nedavno sam se odlu io krenuti u vode samostalnog uzgoja. Razlozi su ti ato troaim preko 50gr mjese no a i volio bi znati ato to no puaim. Prvo sam htio kupiti gotov komplet ali sam naletio na ovaj forum i nakon 10 dana prou avanja i itanja svih ~ivih tema, odlu io sam se ipak slo~iti neato svoje. Volio bi s vama provjeriti da li sam ja to sve dobro pohvatao pa u napisati ~eljeni setup. Box radim od kartonske kutije XXL fri~idera Dimenzije su 80x80x200. Plan mi je svaka 3 mjeseca imati 3-4 biljke za branje. Growbox e se nalaziti u dnevnoj sobi na katu kue kojeg ne koristimo. Temperatura i vla~nost su gore ok, eventualno u trebati grija za par mjeseci zime. RASVJETA - Bloom Plus LED Grow Lights, BP 2500W VENTILACIJA - AC Infinity cloudline T-Serie GRIJANJE - Amazon Basics 1500W Ceramic Heater (nisam siguran da li mi treba ali neka se nae) + -Inkbird ITC-308 (automatska kontrola grijanja/hlaenja) ULAZ ZRAKA - passive Molim da me ispravite ako sam neato krivo slo~io. Isto tako, ako postoje jeftinije varijante za gore navedene proizvode, super! "smart" zna ajke su mi bitne, volim automatizirati sve ato mogu, kao i kontrolirati preko mobitela, pa slobodno napiaite ako ovaj setup mo~e biti joa "pametniji" ili jednostavniji! Hvala puno i joa jednom pozdravljam! :)
BizzzoZMAJ

okt 2024.

Pazi se po~ara. Takodjer, uslijed promjena vlage na visoko pa na nisko, taj karton nee na niata li iti kroz manje od mjesec dana. 1500W kerami ki grija ? Svaata. Treba ti 100W max grija za gmazove ako ea uope trebati. Jesi mjerio sta znaci temp i vlaga kad ka~ea da su ok?
mystclENTUZIJASTA

okt 2024.

Mo~ea preporu iti nekakav grija ? Temperatura je oko 20 stupnjeva, vlaga 50-tak %. Niata ato se ne da popraviti grija em/ventilacijom.

okt 2024.

Idi na prvo stovarište, resto što imaju onu belu ivericu/medijapan za kuhinjske elemente, to je uvek na nekim akcijama, pogotovu ti komadi ostali od sečenja - jedno 20€, 30€ ti treba za box, ako i toliko :) batali karton Grejač - možeš onu foliju za podno grejanje, ili nešto iz asortimana za grejanje terarijuma sa gmazovima (to već vidi online ili u pet šopu nekom) Možeš i mali kalorifer da dogreva prostor, pa ga turiš na termostat - ali tu je znatna potrošnja, da znaš. Oni su po 2KW uglavnom, ali radi posao super i ako ti je dobra izolacija prostora, brzo i zagreje Sretno u avanturi!

okt 2024.

ja sam isto nov ovde i istrazujem za svoj box , pa da pitam zar nije previse 2500w za taj grow box , to je kolko sam ja video za 400w hps sijalicu taman od 2 do 6 biljke

okt 2024.

Naravno da je previše, ali isto tako - nema taj panel toliko :) to podeliš odmah sa 10, minimum. To je ver neko smeće sa Amazona koje košta 100€, ne znam zapravo, to ver Marac zna bolje, on prati šta se zbiva u toj grani industrije, ali to čim vidiš hiljade vati....to je patka što bi rekao naš narod :) @furryfox EDIT: a dobro, nisam mnogo omašio :D 110 dolara na Amazonu, 250W i naravno - obećanja poput 2.5 gr/W su u principu dovoljni da se skonta šta je u pitanju Kakvih crnih 2.500 W... to bi koštalo pa isto toliko u evrima, realno :D

okt 2024.

hahaha ja vido ime i reko ovo neka dobra lampa nisam ni proveravao, znam da kvalitetne led lampe od 1000w kostaju 1000e, da pitam uz put jel bolje da se koriste hps 400w nego da napravim 400w panel od led stedljivih sijalica

okt 2024.

A hebiga, ata je bolje Nike ili Adidas :) @furryfox i jedno i drugo imaju prednost i mane. HPS viae greje, odli no je za zimski grow npr, sijalica manje koata u zameni (trebalo bi svake dve godine ako radi stalno), ali viae struje troai i ima manju efikasnost. O ekivani prinos je manji od LED panela Sa druge strane DYI panel je relativno jeftin, ali opet moraa menjati sijalice na svake dve godine, isto gube na efikasnosti Profi LED panel te slu~i u proseku 5 godina (viae ako uzmea ja i, pa ne idea na 100%), inicijalna ulaganja su vea mo~da, ali dugoro no gledano zapravo uatedia, i kroz manju potroanju struje, i kroz vei yield na kraju I tako. To je sve na tebi :) nee niko umesto tebe odlu iti Ako gledamo watt na watt - 400W LED e ti sigurno dati vei prinos u odnosu na 400W HPS

okt 2024.

@Wendigo okej hvala na odgovoru , pa ja cu da uzmem hps da probam pa ako mi ne valja onda cu da uzmem dobar led , jer iskreno mislim da 400w led e27 iz prodavnice mi nije neka opcija , a video sam kako rade hps tako da hps ja biram , imam vreme mogu da experimentisem kolko ocu , a hps nije skup tolko za probu

okt 2024.

Ja bih ti preporu io i MH da uzmea, za vege. Mo~e u principu i sa HPS od po etka do kraja, ali fali plavog spektra (koji je potreban u vege) i onda hoe mnogo da stre aju uvis @furryfox To je zapravo standard: MH u vege, i im prebacia na cvetanje ide HPS Trebaju ti samo sijalice, poato svi moderni balasti podr~avaju i MH i HPS, ali svakako proveri na njemu kad budea uzimao komplet Ajd sretno! :)

okt 2024.

@Wendigo , ja sam i uzo mh , bas sam to vece cito malo ovi stranci pa vidim da sa mh bolje ponasa , e sad pazi ja sam cito da je njima mh bolja i u cvetanju e sad ja cu prvu turu probam da izguram na mh , ali cu da uzmem i jednu hps sijalicu trebo sam odma al nije zurba. Hvala treba tek da uzmem semenje hahah i zemlju u preparate pa boze zdravlje cu da napravim ja dnevnik odjena.

okt 2024.

To je spekulacija samo :) I to se najpre odnosi na (navodno) poveanu proizvodnju trihoma zato ato teoretski MH ima malo ja i UV output , narodski re eno viae zra i :D I to je isto tako vezano za legendarnu CMH 315W (ceramic metal halide), nisam siguran da je i kod obi ne MH to slu aj, no nije ni bitno - isti ti ljudi prijavljuju i slabiji prinos u odnosu na HPS A imaj u vidu da je jesenje Sunce 'crvenije' u odnosu na proleno kad je vege :) biljke i na spektar reaguju Ti svakako probaj, ali imaj i HPS spreman isto tako, za svaki slu aj :)

okt 2024.

pa cmh i imam od 315 w al nemogu da nadjem dal moze hps na taj blaster jebiga , ma nema veze videcu kako ide pa ako bas mora onda cu da uzmem hps sa blasterom

okt 2024.

a isto mogu bez problema da sastavim jedan/dva panela od ledova od nekih 300 do 500 w za cvetanje tako da lagano

okt 2024.

Mislim da ne podr~ava, nemaa HPS 315W sijalice, idu 75, 150, 250, 400, 600, 1000 No nema veze, super je to lampa :) Obavezno otvori dnevnik! Bie to lepo za ispratiti :)

okt 2024.

otvaram uskoro , samo da porucim semenje i da stigne

okt 2024.

Bloomplus Bp2500 ti je više za 100×60 box,ali pošto je 80ka u pitanju(box) taman če biti. Uglavnom,mogu se kvalitetne biljke uzgojit s njime i trebao bi trajat,samo kad ga gariš preko 150w,bilo bi dobro da imaš neki ventilator da puše po njemu. Jer nema heatsinc,samo quantum bord,ali do cca 60% može bez...ja stavim pc ventilator,spojim na isti utilkač ili produžni kabel,da se pale kad i panel. Tako če ti trajat dosta duže. Sretno do vrhova :thumb:

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se