VUTRA
ForumUzgajanjeOpremaPH Metri -Tehnicke karakteristike
LEGACY

PH Metri -Tehnicke karakteristike

430 odgovora58,090 pregleda
unknowerAMBASADOR

dec 2006.

PH MetarTehnicke karakteristike Ovo je aparat koji sluzi za merenje PH vrednosti odnosno kiselosti ili alkalnosti neke tecnosti.Nasao sam internetu i molekularnu vrednost ali mislim da nema razloga za tim. Dakle,pored analognih postoje digitalni i lakmus indikatori PH vredosti. Treba napomenuti da PH zemljista u mnogome zavisi od kolicine i odnosa soli kao i minerala u njemu. Analogne PH metre necu obradjivati u ovoj temi jer su skloni brzom propadanju eloktroda i nakon toga pokazuju netacno PH stanje. Digitalni PH metri PH metar (nisam mu nasao ime) Sl.#1 lcd : prikaz PH i temp opseg merenja : PH 0,0 – 14,0 / Temp 0 -50ْ C tacnost : PH +/- 0.02 / Temp +/- 0,5ْ ostale karakteristike : vodootporan,zadrzavanje prikaza na taster,samogasenje posle nekoliko minuta,automatski prikaz energije baterije kvalitet-cena : 6/10 cena : oko 70 € PH metar – Combo Sl.#2 lcd : PH ,Temp,EC,TDS opseg merenja : PH 0,0-14,0 / Temp 0,0-60,0ْ C / EC 0-3999μS/cm 0,0-20,0 mS/cm tacnost : PH +/- 0,05 / Temp +/- 0,5ْ C / EC-TDS +/- 2% ostale karakteristike : zadrzavanje prikaza na taster,samo gasenje posle nekoliko minuta,automatski prikaz energije baterije,zamenjiva PH elektroda,nastavak za merenje soli koji je otporan na uticaje soli kvalitet-cena : 7/10 cena : oko 150 € Sl.#1 Sl.#2 PPM-EC (prevod Gloss_Zelenky) Koja je razlika između ppm/promil (part per million/dio na milijun) i EC (Electrical Conductivity/Električna provodljivost)? Potpuno otopljene tvari (Total dissolved solids-TDS) jest najbolje mjerenje koncentracije hranjiva u higroponskim otopinama. Da bi procjenili TDS moramo upotrijebiti mjerač koji izarčunava Električnu provodljivost (EC) neke otopine i zatim taj broj pretvara u TDS kao ppm (promile). Mnogi mjerači će sami napraviti taj izračun. Potpuno otpoljene tvari su najčešće izražene u ppm-ima. To mjerenje težine utvrđene vaganjem naziva se gravimetrijska metoda. Otopina hranjiva razređena vodom u razmeri 700ppm znači da na svaku litru vode otpada 700mg otopljene tvari. Kako bi što tačnije izračunali potpuno otopljenu tvar (TDS), morali bismo uzeti odmjereni i filtrirani uzorak te ga otpariti do suhe tvari,a zatim taj ostatak odvagati. Za takav tip mjerenja potrebno je imati staklenu aparaturu poput biretta i pipeta, stakleno posuđe, parnu kupelj (pošto se radi o isparavanju, a ne zagrijavanju) i vagu sa opcijom mjerenja u miligrame. Primjer: 50mL otopine gustoće 700ppm nakon sušenja će ostaviti 35mL soli na dnu posude. Električna provodljivost (EC) je izražena u siemensu pa centimetru (s/cm) ili milisiemensu po centimetru (ms/cm). Sama provodljivost se može odrediti jeftinim ručnim meračem. Ioni djubriva imaju električni naboj koji iznosi neki celi broj (1,2,3..), a koji može biti pozitivan ili negativan. EC je mjerenje svih naboja u nekoj otopini koja provodi struju. Što je veća koncentracija iona to će neka otopina imati veću električnu provodljivost. Materijal ima provodljivost jednog siemensa ako kroz njega prođe 1 amper električne struje po jednom voltu električnog potencijala. To se još naziva i om, merna jedinica električnog otpora. Siemens se također naziva i mo (om naopačke). Neki merači su praktičniji pa sami pretvaraju EC mjerenja u PPM. Sam merač ne može tacno izmeriti TDS kao što je to prethodno opisano, već upotrebljava linearni konverzijski faktor kako bi ga izračunao. Kako je svaka mešavina djubriva različita nijedan factor neće biti točan. Mjerač upotrebljava približan konverzijski faktor pošto tačan sastav mešavine nije poznat. Približan konverzijski faktor koji se koristi u rasponu je od 0.50-.72, *u zavisnosti ko je proizvođač, i samim time daje dobre rezultate u izjednačavanju TDS i EC mjerenja. *Sve ppm “olovke” u stvarnosti mjere vrijednost temeljenu na EC i naknadno tu vrijednost prikazuju u ppm obliku, a budući da postoje različiti konverzijski faktori u različitih proizvođača dolazi do otežanog merenja različitih djubriva. EC se izražava u milisiemens po centimetru (ms/cm) ili microsiemens po centimetru (µs/cm). 1ms= 1000µs EC i CF (Faktor provodljivosti) se daju lako pretvrati 1ms= 10 CF “Komunikacijski problem…” Ponovo, problem je taj da merači različitih proizvođača koriste različite konverzijske faktore za izračun ppm-a koje prikazuju. Svi ppm (TDS) merači zapravo mere EC ili CF i zatim pokreću program kako bi rezultate prikazali u ppm-ima. Postoje 3 vrste konverzijskih faktora koje proizvođači koriste za prikaz ppm-a… USA 1 ms/cm (EC 1.0 or CF 10) = 500 ppm European 1 ms/cm (EC 1.0 or CF 10) = 640 ppm Australian 1 ms/cm (EC 1.0 or CF 10) = 700 ppm Na primjer, USA 1 ms/cm (EC 1.0 or CF 10) = 500 ppm European 1 ms/cm (EC 1.0 or CF 10) = 640 ppm Australian 1 ms/cm (EC 1.0 or CF 10) = 700 ppm Proracun konverzijskog faktora . Ako vaš merač ima funkciju biranja između EC i TDS , vaš konverzijski faktor se vrlo lako može odrediti na način da se jedan rezultat podeli sa drugim. Stavite sondu u otopinu i izmjerite TDS u ppm-ima. Prebacite u EC i očitajte rezultat u ms/cm. Konverzijski faktor= ppm/ec. Važno: ms se moraju pretvoriti u µs: 1ms= 1000µs ( 1.0ms/cm= 1000.0µs/cm) Prema donjoj tabeli: 1.0 ms/cm = 500 ppm (USA Hanna) 1000 µs/cm = 500 ppm Konverzijski faktor = ppm / (ms/cm * 1000) .50 = 500ppm / (1000µs/cm) ] Rezultat je konverzijski faktor vašeg mjerača i trebao bi biti broj između 0.50 i 0.72. Da bismo poboljšali točnost potrebno je uzimati EC i ppm očitanja kroz deset dana te napraviti prosjek konverzijskih faktora. Što više očitanja koristimo bliže smo otkrivanju našeg pravog konverzijskog faktora. Napomena za organske uzgajivače EC merač ima manje primena za uzgajivače koji koriste zemlju kao medij iz jednostavnog razloga što mnoga organska djubriva nemaju naboj ili su inertna. Preparati kao Superthrive ili riblje emulzije, praškasta krv, kameni fosfati ili zeleni pijesak nemogu se pouzdano izmjeriti kada se primjene. Merači mogu jedino mjeriti električno nabijene soli u otopini! NASTAVICU...
unknowerAMBASADOR

dec 2006.

Quote: Originally Posted by Eddie Quote: Originally Posted by neznalica Mislim da gresis u poredjenju lakmus papira sa digitalnim PH pokazivacima. Nisam siguran da ces tacno odrediti PH na osnovu boje.Dovoljno je da samo tu boju gledas pod neonskim svetlom ili cak da sam postupak ne odradis kako treba i eto greske od 0,5-1 PH sto je mnogo. Mislim da je kod vecine PH aparata opravdana cena/kvalitet. Ne gresim nego se nismo razumeli. Desavalo se u fabrickim uslovima da posle par meseci sonda pobrljavi, elektronika takodje, i jedino resenje i to uspesno bude lakumus. Dok je sve novo to radi lepo a kako se sve odvija u agresivnoj sredini tacnost polako sve vise odstupa. Tvrdim da se uz malo paznje sa ovim sredstvima mogu postici dobri rezultati sto ne znaci da ne vredi kupiti pristojan uredjaj. Ne razumem te kako u fabrickim uslovima. Ovo je PH metar za kucnu i licnu upotrebu.Digitalni PH metri za fabrike ili teze uslove rada gde se svakodnevno izvrsi po nekoliko ispitivanja ili mozda cak desetine, postoje profesionalni PH metri sa izmenjivim elektordama.Za svako merenje koje se vrsi koristi se druga elektroda a koja je namenjena samo za taj tip merenja. Znaci elektrode su izmenljive sa kablovskim produzetcima,sam aparat nije u dodiru sa kiselinama,solima... Jedna elekroda kosta od 10-60 eura u zavisnosti za sta je namenjena odnosno sta se sa njom meri. Sam PH aparat bez ijedne elektrode kosta oko 400 Eura. Znaci jedan profi komplet za takve uslove kosta oko 700 Eura. Kod ovih aparata gore (o kojima pricamo) dolazi do ostecenja ako se ne odrzavaju elektrode posle merenja. Onaj koga mrzi da odrzava elektrode imace netacno merenje. Elektrode se ne brisu krpom niti se ispitaju vodom sa cesme. Naravno u ovoj temi cu napomenuti i lakmus papire kao sredstvo koje koristimo zbog nasih finansijskih mogucnosti. Inace pristalica sam da kvalitet mora kostati u svakom smislu i za svaki proizvod. Ali lakmus papir se vise nigde ne koristi u laboratorijama i firmama kojima je PH vazan faktor ,sto mislim da dosta govori samo za sebe. Nisam nigde u textu pomenuo lakmus papir ali to ne znaci da on nije "dobar".Problem je sta covek zeli.Ako je zelja nekog priblisnog saznanja PH vrednosti onda je on sasvim zadovoljavajuc ali ako se zeli tacno saznanje onda je ovakav digitalni pokazivac daleko daleko ispred lakmus papira.
unknowerAMBASADOR

dec 2006.

Stize text o mernim jedinicama Ph aparata ,,sta koja znaci i kako se meri :wink:
EddieENTUZIJASTA

dec 2006.

Potpuno si u pravu i nemam mnogo sta da dodam. Slucaj o kom pricam je bio u fabrici sa fiksnom opremom od mozda 2k evra ali zbog neodrzavanja i loseg rukovanja lakumus se pokazao pouzdaniji. On gresi +/-0.5 a neispravan uredjaj mnogo vise.
unknowerAMBASADOR

dec 2006.

Stize text o mernim jedinicama Ph aparata ,,sta koja znaci i kako se meri :wink:
StonerLEGENDA

feb 2007.

Ja u dodati mali post o lakmus papiru s obzirom na financijske mogunosti mnogih growera barem onima koji su se odlu ili za lakmus papir kao prvobitno rjeaenje. O va~nosti odgovarajue pH vrijednosti vaae vode i zemlje u kojoj raste vaaa bilj ica.Trava ima specifiene zahtjeve po pitanju pH vrijednosti vode a to je idealno 6.2 do 7.0 a mo~e i od 5.8 do 8.0. Ne vodite li ra una o spomenutom parametru vode i zemlje, mogli bi imati niz problema(u vegetaciji ne toliko koliko u cvjetanju ). Medutim, testeri pH vrijednosti su prili no skupi i njihova cijena kree se uglavnom preko 60 eura. Jasno je da je daleko najbolja varijanta kupnja digitalnog ureaja koji vam mo~e slu~iti prakti ki do unedogled. Po etni ulog je velik, ali barem, ato se ti e pH vrijednosti, ste mirni. Vrlo jeftino a sad koliko i efikasno rjeaenje to je pitanje ?. U lancima trgovina "Hospitalija" i "Kemika" mo~ete vrlo povoljno kupiti listie za provjeru pH vrijednosti. Kupnjom tzv. lakmus papira za svega 64 ili neato viae kuna, moi ete izmjeriti pH vrijednost stotinu puta ili ukoliko kupite lakmus papir u roli, mnogo viae! pH vrijednost se odreduje vrlo jednostavno: umoite papir i/ili komadia trake u vodu i pri ekate nekoliko sekundi. Tada usporedite boju listia i/ili trake s bojom na kutiji i dobili ste tra~enu pH vrijednost!

feb 2007.

djeluje interesantno i lako ,e sada koliko je precizno ? nikada nisam koristio,ako neko ima iskustva sa mjerenjem na ovaj nacin bilo bi lijepo da ih podijeli sa nama :-)
BossGrowENTUZIJASTA

feb 2007.

ja koristim takav tester (za provjeravanje ph vode u akvarijima) 4 kapi na 5ml tekucine tastirao sam ga sa redestiliranom vodom i pokazuje koliko i pise na ambalazi te vode cijena- 5e
ljubisha_samardzicISTRAŽIVAČ

mar 2007.

Jel postoji mogucnost da se njime izmeri pH zemlje?
EddieENTUZIJASTA

mar 2007.

Da, samo moras da sacekas da se suspenzija zemlje u destilovanoj vodi slegne da ne utice na nijansu.
StonerLEGENDA

mar 2007.

djeluje interesantno gdje to ima za kupit u zg ?
StonerLEGENDA

jun 2007.

Evo moram pohvaliti hanna checker radi svoje jednostavnosti stvarno upalia i radi , jedina ajmo rei da mu je to mana je da ga morate kalibrirati svakih dva tjedna pa sa njim dobijete no preporu ljivo je i kupiti dvije otopine za kalibraciju donje i gornje to ke . Svoj primjerak Hanna checker-a nabavio sam kod Drage kao i otopine za kalibraciju. Odmah su se iale raditi provjere ZG vode i moram rei da je tu negdi oko 7.1 do 7.2 ato moram rei nije idealno no marihuana trpi do 7.5 , no to nije ni toliko bitno sad . E da joa jednu stvar koju nesmijete zaboraviti kod kupovanja Ph metra je da kupite otopine PH + i - , skoro bi rekao da vam ak ni netreba PH + jer je naaa voda samo za dodavat PH - no ja sam ga uzeo za svaki slu aj nek se nae :icon_lol: . Mislim da je ovo onak najprihvatljiviji cijenom digitalni Ph metar, makar izgleda kao neka igra ka sa placa radi i to jako dobro. Netko tko se igra sa du~om vegetacijom i ukoliko je neka vrsta koja dugo cvjeta postoje velike mogunosti da Ph reecimo tokom cjelog grow-a raste raste i naravno raste i onda onak pred kraj cvjetanja zajeb PH napravi Nutrient Lock i papa ... tako da neka vam ovo bude prva ozbiljnija investicija od 70 eur. Toliko od mene
SLO-EraLEGENDA

jun 2007.

cool je to da si uzeo -hanna je jedan boljih proizvodja a.Ina er svi oni moraju se kalibrirati. cena nije bas tako povoljna-70eura ali e ti smanjiti puno muka i sigurno e biti biljke zdravije,bogatije,ve i% ~enskih,... tako da je opet bolje dati i nekoliko viae ali biti siguran pravilan odabir
gensAMBASADOR

jun 2007.

Super stvar... planiram ga kupiti u Damu... ali ako cijena nee biti povoljna onda eBay, ima ih po stvarno ok cijenama i to od ok proizvoa a.
StonerLEGENDA

jun 2007.

ne cijena je 53 eur no ja sam ura unao najvee bo ice za kalibraciju u 70 eur
gensAMBASADOR

jun 2007.

ahaaa... ja sam upravo naru io preko eBaya, 36$ sa dostavom... jedino u se za kalibraciju pobrinuti u Damu... uz ovo u paketu dobijea samo malu koli inu tog uda za kalibriranje
SchlomoENTUZIJASTA

jul 2007.

Naaao sam ove informacije u jednom pdf dokumentu o ph-metru za tlo ( takvo neato bi trebalo pisat u naslovu, ali sam slu ajno opalio enter dok sam pisao i sad viae nemogu izmijeniti) Ove informacije vrijede za ureaje koji samo mjere ph zemlje, ne i vode ili bilo kakve otopine. PH-metar ( mjera kiselosti tla ) pH metar je koristan, precizan i lako upotrebljiv mjerni instrument koji je namijenjen profesionalnim proizvoa ima kao i samostalnim poljodjelcima. U poljoprivrednoj proizvodnji koristi se za odreivanje kiselosti tla, ato uvelike koristi pri odluci treba li tlo obraditi vapnom ili gnojivom sa sadr~ajem vapna da bi se isto neutraliziralo. Jedno potpuno neutralno tlo ima pH 7. Instrument u dodiru sa tlom sam proizvodi struju i nisu potrebne kemikalije, destilirana voda ni vanjski izvori struje. Mjerenje je vrlo jednostavno. Potrebno je staviti elektrodu u tlo i ve nakon nekoliko minuta (2-3) imamo izra~enu pH vrijednost. pH metar odreuje kiselost u nepoaumljenim krajevima, lijehama, kontejnerima, rahloj zemlji supstratu i kompostu. Aparat se ne smije stavljati u vodu ili bilo kakvu otopinu. KORI`TENJE Prije i poslije koriatenja bitno je dobro o istiti instrument mlazom vode i zatim obrisati suhom krpom, jer sonda mora biti potpuno suha. Zemlja sa sonde se ne smije skidati rukom jer e to imati negativan utjecaj kod slijedeeg mjerenja. Nakon ato o istimo instrument, on je spreman za slijedeu izmjeru za oko 1 minutu. Aparat se gura u tlo rotirajui sve dok metalni dio nije pod zemljom. Aparat se ne smije vaditi pa opet stavljati u istu rupu jer e mjerenje biti neto no. PH se mo~e o itati na aparatu za nekoliko sekundi na gornjoj skali. Pomou bijelog gumba na aparatu mjerimo vla~nost tla, da ustanovimo da li je zemlja propisno vla~na za mjerenje, a to se o itava na donjoj skali koja je podijeljena 1  8. Ako pri pritisku bijelog gumba pokaziva padne ispod 5, tlo je presuho te se mora navla~iti. Ponoviti mjerenje za oko 2-3 sata. PRAKTINI SAVJETI Kod svje~e gnojene zemlje i supstrata mjerenje treba ponoviti nakon odreenog vremena. Ako se kazaljka kod mjerenja ljulja uzroci mogu biti: - elektrode nisu potpuno prekrivene zemljom - u tlu je visoka koncentracija ~eljeza, magnezija isl. - Tlo je nedavno gnojeno Elektrode moraju uvijek biti iste i bez hre. Zahrala sonda o isti se pijeskom ili etkom i treba pri ekati oko 30 minuta do slijedee izmjere. Blizina dalekovoda ili visokonaponske mre~e rezultira pokazivanje visokih vrijednosti pH i vla~nosti. Kad je neizbje~no mjeriti u takvim uvjetima, mjerenje se ponavlja 5-6 puta i uzima se srednja vrijednost. Kod lakaeg tla treba se orijentirati ka ni~im pH vrijednostima, a kod te~ih ka gornjim vrijednostima.
4herbsPOZNAVALAC

jul 2008.

Ja sam sebi nabavio od sere isfet ph metar radi ko urica,upalia ga i umo ia u vodu i odma poka~e rezultat,mo~e i u zemlju i poslije ga samo obriaea i opet je na nuli!!!ako ~elite aaljem slike
zla zlaENTUZIJASTA

okt 2009.

zamolio bih nekog ko je koristio hormon pokoravljanaja prilikom kloniranja da mi kaze gde je nabavio, i da li se to moze naci u poljoprivrednim apotekama? , usput pogledajte moju prezentaciju na Vutra forumu GROWBOX home made
ZOKIAMBASADOR

okt 2009.

,ima ga u poljoprivrednoj apoteci... odes pitas pa ti oni ponude neznam ime . ovde gde sam ja imam ga cak i po radnjama ...
hall3ISTRAŽIVAČ

okt 2009.

gde kupiti i koji pH metar ? (.....cro i srb...........link...)
mjesecarLEGENDA

okt 2009.

imas u hidroponici ph metar to je u srbiji al ti mogu poslat gdje hoces
Che*LEGENDA

okt 2009.

ja kupio za 125kn sa dostavom iz hong konga ph metar + otopine. sljaka ok i nemam problema. http://cgi.ebay.ph/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=250485994647 na foru ovoga sa slike...
DinsENTUZIJASTA

mar 2010.

koliki je najidealniji ph za nase sretne curice?
peri.leeISTRAŽIVAČ

mar 2010.

kako kada
AndrijaJAMBASADOR

sep 2010.

Gdje se u hr moze kupiti set otopina za kalibraciju pH metra, (4 i 7) ?
SuperAngelPOZNAVALAC

sep 2010.

http://www.probus.hr/shop/product_info.php?cPath=22_975_993_1132&products_id=915 Ovisno o vrsti pH metra bilo bi ti dobro ubost i pufer za spremanje elektrode da joj produljia ~ivot i to nost. http://www.probus.hr/shop/product_info.php?cPath=22_975_993_1132&products_id=889 A mo~ea probati i direktno u Hanna instruments hrvatska, oni su ti u sesvetskom kraljevcu.
Che*LEGENDA

sep 2010.

a ima i u zoo viliju , novi zagreb :)
IamLegendENTUZIJASTA

feb 2011.

Ja sam kupio Ph metar, i narucio sam s njime otopinu za nekoliko umjeravanja. U trgovini kazu da ga prvih tjedan dana netreba umjeravati. A sto onda, kad ga umjerim s otopinom koliko ph metar vremena nakon toga netreba umjeravati.

feb 2011.

Ak su ti u trgovini rekli da prvi tjedan netreba.Onda je logi no valjda da ga treba svaki tjedan provjeravat.Ne?
IamLegendENTUZIJASTA

feb 2011.

Pa to sam i ja pomislio. Ali jedna tekucina za umijeravanje ph kosta 16 kn a za umijeriti ph metar su potrebne dvije. Znaci ja svaki tjedan dajem 32kn za umijeravanje ph metra. Za ukupan grow mi dreba barem deset tjedana, znaci deset puta 32 jednako 320kn samo za umijeriti ph metar.. Fak na ovu racunicu mi je lakmus papir sve lijepsi i lijepsi.. osim ako sam zabrijao, da barem jesam neka neko kaze..!
SekachAMBASADOR

feb 2011.

Ako se ne varam, te tekucine bi trebale biti u nekim malim bocicama...sto znaci da ih mozes koristiti nebrojeno puta... Iako je preporucljivo jednom godisnje ih zamijeniti jer je moguce da izgube malo svoja svojstva zbog klimatskih utjecaja... =)
IamLegendENTUZIJASTA

feb 2011.

Pomogla bi mi informacija gdje takve bocice sa tekucinama za kalibraciju kupiti, mislim na RH. Na e bay-u sam nasao boce od 500mL i 1L, dosta je skupo ali opet je jeftinije nego kod nas. kad bi to bilo tako kao ti kazes onda bi se isplatilo. Kod nas sam nasao samo vrecice od 20ml.. Mislim narucio bi s e baya ali grow je poceo a e bay zna zastekat pa da se ne odulji.
SekachAMBASADOR

feb 2011.

Pokusaj u pet shopovima ili poljo ljekarnama...ja ih kod nas nisam ni trazio...uvijek mi je lakse preko e-jeba...

feb 2011.

Evo da upotpunim Sekachev odgovor. Sad u HR neznam neku trgovinu ti to mo~ea kupit.Ali vjerujem da znaa neke ljude koji se bave tom opremom.Pa ea se sigurno sa njima dogovorit.Ph metar kalibriraa po potrebi,to jest svakih 7 do 10 dana.Ili kad imaa sumlju da nije to an.Teku inu sa kojom kalibriraa koristia viae puta.A preporu ljivo je da se hi zamjeni svake godine.Sve ovisi kako ea se odnosit sa njima.Sad treba vidjet kakav ph metar imaa.Ovi koji imaju samo jednu to ku kalibracije su jeftiniji i malo neprecizniji i njih je potrebno kalibrirat svakih 7 dana.Jer su osjetljivi i na nagle pokrete.Ako imaa ureaj sa 2 to ke kalibracije trebat e ti i 2 teku ine za kalibraciju.Al takvi ureaji su stabilniji i sigurniji.Dok oni koji te~e savraenstvu uzet e sa 3 to ke kalibracije,Zna i 3 ratli ite teku ine za kalibraciju. U prvom slu aju je to ph 7.01,u drugom ph 7.01 i ph 4.01,a u tre em slu aju je ph 7.01,ph 4.01 i ph 14.01. Ja mislim da sam dao neato oko 60,70 kn za bo icu od 250ml.
tinitusENTUZIJASTA

feb 2011.

a gdje u hr si je uzeo? jel ima neki shop? tnx
IamLegendENTUZIJASTA

feb 2011.

Hvala Sekach uf hvala ti na odgovoru, covjek kod kojega sam kupio ph metar vodi ozbiljnu trgovinu za akvarije i bavi se s time ali nema bocice od 250ml.. pitat cu ga sutra dali moze nabaviti. Totalno mi je sada lakse, na samu pomisao da cu morat svaki tjedan na ph metar trositi 30kn lagano sam sizio.. :) I da moj tip ph metra je ovaj srednji ali su mu tekucine za umijeravanj 4 i 10..
gargamelPOZNAVALAC

jun 2011.

pozdrav ljudovi.. evo meni malo dosadno u zivotu pa sam se mislio malo poigrat sa vodom.. da probam.. zasad jedino sto me sprijecava je mjerna oprema, za sve drugo tu je "A je to" produkcija.... treba mi ph metar, i ec metar. dva odvojena uredjaja, tako da ne krepaju zajedno. po mogucnosti vodootporna, jer postoje velike sanse da ce osoba koja ce rukovat sa time bit naduvana ko grom, i ne bas 100% skoncentrirana, pa eto.... ako sam dobro shvatio, zelim da se ph kalibrira na najmanje 2 tocke. pare nisu problem. da, bas. pa sta vi mislite, ko sam ja? pare su veliki problem.... dao bih do nekih 200$ za ta dva go*na, s tim da tu ne racunam postarinu, carinu, tekucine za kalibraciju (ako ih dobijem uz uredjaj, necu se ljutit) i sl.... ocito je valjda da bih uzeo sa e-baya ili nes slicno, ali paypal only... kod nas nebih, jer je sve bezobrazno skupo, il je kinesko iz kinder jajeta, i opet preskupo s obzirom na e-bay.... pa, evo, slusam prijedloge..
miss.mrkvicaAMBASADOR

jun 2011.

OVAKO STVARI STOJE,KUPILA JA PH METAR:) model adwa 100AD,imali ko kakva iskustva s njima ili mo~da neko ima takav, pa da me uputi kako da ga koristim,nikako da mi proradi,hvala:icon_lol:
TarkiPOZNAVALAC

jun 2011.

Zna i za po etak provjeria jesu li baterije unutra, i stisnea on/of gumb :D Onda kad zalijea biljku u tegli, ovaj viaak vode koji ti tegla propiaa skupia u neku aaicu i umo ia metar unutra.
zendramaxENTUZIJASTA

jul 2011.

1. Press CAL, and 7.0 flashes in the window 2. Put the meter in your 7.0 calibration fluid and wait a couple of minutes 3. Once settled press READ and then 4.0 flashes in the window 4. Rinse the meter, wipe off the water, then put it into your 4.0 calibration fluid and wait 5. Once settled press READ mo~da pomogne oko tog adwa 100 AD iako... proalo je dosta vremena od tvog pitanja

avg 2011.

Moras znati fiziku,medicinu,biologiju,i geografiju ako zelis kvalitetnu ganju :)))

avg 2011.

Odlican sajt!!!
El_VatoENTUZIJASTA

nov 2011.

Aj posto me je miss mrkvica uputila ovde da pitam, pa cu pitati po treci put Nameravam koristiti kalibracionu tecnost ph 0.7 za cuvanje elektrode ph meraca posto mora biti vlazna elektroda kad se ne koristi. Bocice koje se prodaju su od ~25ml. Interesuje me da li moram posle svakog merenja menjati tu tecnost za cuvanje elektrode tj kalibracionu tecnost ph o.7 ili moze stajati u "kapici" tokom celog growa tj 6o-tak dana posto mislim raditi autoflower grow!? Smaram toliko dugo jer moram dobro razmisliti pre kupovine ph metra. Mogu kupti taj ph metar al ovi propratni troskovi za kaibraciju mi nisu jasni. posto jedna bocica kosta otp 3 evra, a sam ph metar ima dve tacke umeravanja tj 4 i 7. to mi je znaci 6 evra svaki mesec + 3 evra za tecnost u kojoj cu cuvati elektrodu. Pa ako vec neko ima ph metar i koristi ga neka mi pojasni sta i kako, bicu veoma zahvalan, jer sam postao biti vec nestrpljiv da pocnem sa growom, a o ph sam citao i skontao sam koliko je vazan faktor, sve drugo je manje vise spremno samo jos ovaj ph da sredim pa moze i dnevnik neki da pocne :)
miss.mrkvicaAMBASADOR

nov 2011.

koliko sam razumijela ti ga joa nisi ni kupio,tamo di ga kupia e ti objasnit sve u vezi kalibracije,nemoraa ga kalibrirati nakon svake upotrebe neki se moraju jednom mjese no neki na tjednoj bazi,a nalijea tekuinu u kapicu da ti elektroda nije na suhom i to je to:) mada ti je ph metar potreban samo na po etku growa,kasnije ti nee ni trebat,ve ea znat napamet koliko da stavia kapi ph-ili+ na 1L vode i kasnije samo aibaa:icon_lol: ja sam ga kalibrirala samo jednom,sada ve znam napamet omijer ph- u odnosu na vodu,koristim uvijek vodu s jednog obli~njeg izvora:)))))))))))))))
El_VatoENTUZIJASTA

nov 2011.

Kazem mogao sam ja kupiti ph metar, ali necu da kupim nesto i da posle ispadne da sebi ne mogu priustiti za njegovo odrzavanje. Koliko otp sipas te tecnosti u kapicu ? Jel menjas tu tecnost svaki put ili celo vreme stoji u njoj ? Da to sam i sam skontao da cu vec posle nekog vremena shvatiti sablon podesavanja idealnog ph vode.
miss.mrkvicaAMBASADOR

nov 2011.

...sipnea tek toliko da prekrije elektrodu unutra,koliko bi trebalo mijenjat tekuinu zavisi koliko ga koristia...
El_VatoENTUZIJASTA

nov 2011.

Hvala znaci trajat ce mi ova 25ml tecnost koliko sam shvatio.

nov 2011.

Rado bih ti pomogao, ali neznam.... Prema logici ja bih potrazio na google-u neki manual za taj ph tester. da vidim kak se treba ponasati s istim. Probaj to, pa mozda nesto i nadjes. A ako se ne varam, mr.dr.Smok ima ph tester kojeg treba kalibrirati pa pricekaj da se on javi. Mislim da je on, nisam siguran!
El_VatoENTUZIJASTA

nov 2011.

da pa pitao sam ga i na pm al se ne javlja, verovatno je zauzet, uglavnom pomogla mi je mrkvica da razjasnim nekoliko stvari, a dok se gospodin smoke javi valjda ce mi i on nesto reci! :) born to be green kako ti resavas problem sa merenjem ph ??? lakmus ili ??

nov 2011.

Ja za sad nemam ph metar... Nabavljam ga kroz mjesec-dva. Za sad pretpostavljam da je voda oko 7-7,5, a nase biljke vole kiselkasto tlo pa prije zalijevanja kapnem par kapi limuna u vodu... Ne zale se.... Uglavnom sve je bilo lakse kad nisam imao te razno razne sprave za mjerenje, zivio sam u neznanju i bilo mi je super, a sad kad vidim vlagu ispod 40% ubijam se... A i prije su mi rasle normalno ko i sad...
El_VatoENTUZIJASTA

nov 2011.

Pa da kod mene je taj problem sto vec godinu dana citam dnevnike i teme na forumu, pa poceo da se tripujem unapred, a jos nisam ni poceo. Box je pri kraju sad ovi merni instrumenti su na redu a sve ostalo je obezbedjeno
Nixa86LEGENDA

dec 2011.

Pozdrav ljudi imam jedno kratko pitanjce ..Kupio sam hanna Ph metar prije 10 dana i imao sam problem sa njime nije se dao kalibrirati i jednostavno je dioda otisla ..Dobio sam zamjenski ph metar identican prijasnjem i sada me zanima svaki puta kada ga koristim voda slini iz njega doslovno i tamo gdje su baterije na vrhu pa me sada zanima da li je to normlano ? Mada po nekojoj mojoj logici nebi smjelo biti posto oxidira sav taj materijal :( ,prvi ph metar nije slinio ali je bio netocan,ovaj novi je tocan ali slini ?..moze neka sugestija ,moguce da sam zabrijo i da se paranoiram ali jbg 400 kn plus tekucina za kalibraciju ph 7.01 i 4.01 180 kn (580 kn) ili ce biti ona stara treca sreca :))) evo i slika ph metra Preusmjeri Obavijest

jan 2012.

zna li itko iata o ovim jeftinim stvarima sa e-baya kakvi su Green Handle Probe Soil pH Moisture Tester Meter New | eBay ?

apr 2012.

Evo prvi put se javljam na forumu :). Pozdrav svima malo mo~da kasnim sa odgovorom al eto, ja sam ga kupio lepo doneo kui i uzeo da ga testiram i razo arao se. Poptuno je neprecizan i nepouzdan, ba ene pare u vetar.
SmokeyThePotPOZNAVALAC

apr 2012.

pozdrav svima ..Evo kupio sam preko njuakala (oglasnik) ph metar za 130 kn ! .. Dosao je skupa sa 2 kesice za kalibriranje !.. Testirao sam ga bez kalibracije na vodi iz pipe 7.7 ph i 7.9 ph na kisnici ... Pretpostavljam da ga moram kalibrirat ali gledam da spremim tekucinu za kalibriranje u 2 male bo ice da ih mogu poslije koristit opet ? Na kesicama piae 250 ml a gledao sam you tube video gdje lik kalibrira isti ph metar kao moj samo on stavi 1/4 vode u malu plasticnu casu (200ml?) za kalibraciju !? Sad ko je tu lud PH Meter PH-009(I) - YouTube.. unaprijed hvala
milutinAMBASADOR

apr 2012.

Ako ces koristit cijelu kesicu, onda ide na 250 ml. Kad ih potrosis, jebiga, nema vise kalibriranja. Mozda je on koristio 1/4 kesice. Ako nije, onda radi pogresno. Sve mi se cini da su testeri puno bolje rjesenje. Ne moras grijat vodu na 25C, netreba kalibrirat. Jedino sto me jebe je metoda snizavanja pH. Kupio sam pH minus u zoo shopu, pise da ima sumpornu kiselinu 5.1%, pa sam odustao. Sad kupio KISKO ocat, idiot nisam procitao iza sastav, sad vidim i kod njega isto. I ima neki additiv E224 koji sluzi unistavanju mikroorganizama. Nesto mi se cini da nije pametno to stavljat u zemlju. Moze li itko sa sigurnoscu reci da ta jedna kapljica pH minusa na 2L vode ne znaci nista?

apr 2012.

Ne sekiraj se za sumpor u ph minusu, to i je ata sni~ava, par kapi na par litara, kao da je npr. hesi bolji. Stavi kap hesi-a na pod pa e ~derati beton, najobi nija kiselina, mislim da ne nagriza niata manje od solne:) Ja bi na 5 litara vode stavlja 8-10 kapi i sa 7 spuata na 6, zna i oko 1.0. Bez brige, to i je za to:) Uzmea apricu od 5 ml, i iz nje lagano doziraa kap po kap. EDIT-hebea kisko, to je za salatu:)
matiaAMBASADOR

apr 2012.

Ja sam sa octom kao ph- izgurao cijeli grow bez problema, 2 do 3 ml na litru i odli no radi
mar1oPOZNAVALAC

maj 2012.

Ovako voda mi je 8.0 is slavine.Mjereno sa onom teku inom iz pet shopa.Kupio sam limunsku kiselinu 20grama u vreici pa me zanima koliko moram stavit te kiseline na litar vode.hvala
mar1oPOZNAVALAC

maj 2012.

Probao sam na 6litara vode stavit tre inu male ~licice limunske kiseline i pokazuje 7.0,zalio pa u vidit kako e reagirat poz

maj 2012.

Mozda ti je ipak malo previse 7.0 (mada ne mora biti). Preporuca se imedju 6-6,5 da ude ph. Ako si uzeo onu tekucinu za mjerenje ph onda narihtaj na 6,5 i neces pogrijesiti. Sretno!
$DoLaR$POZNAVALAC

maj 2012.

pa dodaj joa malo....dok ti tekuina malo ne posvjetli...ali nemoj previae...prevari vjeruj mi :) ...meni bude 6.5, ja ou na 6.3 i onda mi pobjegne pa bude za as 4.6.....pa dizanje :)
zeleni91ENTUZIJASTA

jun 2012.

http://www.***********.com/srb/index.php?route=product/category&path=34_66 planiram da uzmem ovaj prvi ph-merac od 1380 dinara jer nemam para za skuplji jel neko koristio njega? kakvi su utisci.. bilje zalivam obicnom vodom i ne merim ph merac,ali jedno znam na sajtu je zemlja stara 75 godina provereno!!

jun 2012.

Ne mozes to linkat jer je zabranjeno na forumu linkanje firmi koje se bave prodajom opreme na exYu podrucju a nisu platili reklamu forumu. Linkaj samo sliku, skuzit cemo o cem se radi :)
zeleni91ENTUZIJASTA

jun 2012.

evo linka sa slikom probajte vidite dali sam lepo uplodovao.. http://ultraphoto.org/images/6ww4gviaal7xsj0ly7rx.jpeg

jun 2012.

Ne valja taj analogni niata. Ili digitalni ili niata radije.
zeleni91ENTUZIJASTA

jun 2012.

Znaci ovako nesto,moracu malo pristedeti za ovaj novac moze se uzeti seme. http://ultraphoto.org/images/8oxxkgzd30a8w2iyj1dt.jpeg http://ultraphoto.org/images/h30a9dsbh8f1slnye2kx.jpeg
sharpLEGENDA

jun 2012.

pitanje za nekog tko je strucan u vezi ph cesmovace(tutlek sam po tom pitanju). uzmem 2l. vode iz pipe i PH joj je ,recimo 7,3 npr. dok temp.=18C. kad bi ju isao hladiti na recimo 5c. dali njoj raste ph ili pada i obrnuto. kad bi ju isao zgrijat na +40, sta onda ispadne? unaprijed hvala.

jun 2012.

generalno, kako temperatura raste tako ph pada ali su promene toliko male da ih tesko mozes izmeriti klasicnim ph metrom (konkretnije, na 25C ph je 7, na 50C je ~6,6 a na 100C je ~6.1)
sharpLEGENDA

jun 2012.

pretpostavljam da je to za destiliranu vodu. jel to vrijedi i za vodu iz pipe ili recimo za kisnicu,izvorsku vodu,iz potoka ,bunara,rijeka, kanala za navodnjavanje polja? jel kod tih voda variranje temp. igra kavku ulogu u vezi ph?

jun 2012.

mehanizam je isti, samo su ti dati parametri za "cistu" vodu ;)
fat_trollAMBASADOR

jun 2013.

OK, zna i mogu ubost jednog s e-baya za 10$ ???
loopAMBASADOR

jun 2013.

trolle,citiraa post iz 2009. :) iako kontam da su cene iste manje-viae that said, ja koristim "Sera PH tester" kapi 5 eura - 100 merenja..... u svakoj radnji za akvaristiku (bolje opremljenoj),a ima i po grow shopovima
fat_trollAMBASADOR

jun 2013.

da, ali jeftini se kinez nae za 10$ pa pitam ako netko od je ekipe ve izeo jedan takav s e-baya...
loopAMBASADOR

jun 2013.

ma kakav Kinez,da li si lud......osim ako neea NETA NO merenje,onda OK... valjda je poenta ato ta nije da izmeria PH,ak ea odokativno-uzmi kapi-a i sigurno su ta nije od Kineza ;) kad sumnjaa,uvek pitaj google http://www.rollitup.org/grow-room-design-setup/461085-ph-tester-review.html http://www.plantedtank.net/forums/showthread.php?t=340850 po review-ovima,nisu loai,al' ja se svakako ne bi mnogo igrao,a ti kako 'oea :)
fat_trollAMBASADOR

jun 2013.

Onda mi je bolje uzeti rolu lakmus papira? Jer sad jednostavno nemam love za brand name mjera ...
psychozicISTRAŽIVAČ

sep 2013.

Imam jedno pitanje u vezi podesavanja ph meraca. Merac ima mogucnost da meri temperaturu vode, automatski prepoznaje tecnost za kalibraciju (Milwaukee pH Merac pH55 ) kada je temperatura tecnosti za kalibrisanje recimo 23 C onda pokaze 7.01 ili 4.01(verovatno je bila tad kad sam podesavao 23 C ) a kad je tecnost za kalibrisanje na temp. od oko 26 C onda pokazuje 7.3 ili 4.3 ph vrednost. Jel to znaci da bi voda sa kojom zalivam (ona je na oko 25 C ) trebala da bude na istoj temp. kao i tecnost za kalibrisanje kad podesavam merac?
CikariPOZNAVALAC

sep 2013.

Tako je , ta temperatura prija i dijeci kad ih poljevas pa kad kalibriras sa 25 C na 4.1 ph svako povecanje ili smanjenje temperature vode utjecat ce na ph, bar mislim da je tako ;)
fat_trollAMBASADOR

mar 2014.

Jel mi mo~e netko molim pomoi: kupio sam ovaj ~uti ph metar s ebaya, i napokon je stigao, no nisu mi poslali prah za kalibraciju ni upute. Sva srea, ja sam dodatno kupio 2 vreice kalibracijskog praha. Sad vas molim da mi, ako imate, poaaljete ili linkate upute za uporabu? Ili mio brem u kratko opiaite kako se koristi... Takoer, zanima me par sitnica u vezi kalibracijskog praha: KOliko dugo mo~e 'trajati' tekuina, jednom kad je napravim? KOliko esto je potrebno kalibrirati metar? hvala unaprijed
matiaAMBASADOR

mar 2014.

U 2 dcl vode istresea sadr~aj vre ice i promjeaaa, Narihtaa sa odvija em na koliko piae na vreici. Mislim da je ta teku ina za jednokratnu upotrebu
CreativeLEGENDA

mar 2014.

mislim da mora biti destilirana voda s kojom mjesas otopinu .... otopina moze stojati ,ako je dobro skladistena do max 90 dana da nevara puno ;) iako su te vrecice namjenjene za jednokratnu upotrebu.
matiaAMBASADOR

mar 2014.

Je, mora biti destilirana, zaboravio sam.
fat_trollAMBASADOR

mar 2014.

super, hvala ma naru it u joa par setova vreica, pa isprobati (slo~im jednu, pa za par tjedana slo~im novu, pa usporedim) javim rezultate Nego, sljedee pitanje: mjera je doaao sa nekom tekuinom u plasti noj ili staklenoj 'kuglici' na elektrodama... jel to neka tekuina za uvanje? To samo za transport? kaj da radim s tim? da skinem ne im oatrim i bacim? itao sam da bi se elektrode u biti trebale uvat u nekoj otopini ne ega... hvala!
mar1oPOZNAVALAC

mar 2014.

NE DIRAJ TO!!!Ta staklena kuglica je senzor.Mjera uvaj u aai s malo vode iz pipe.tj "staklena kugica" mora biti uronjena u nju.PS Nkad ne dr~ati( uvati) metar u DESTILIRANOJ vodi jer se uniati senzor Poz
fat_trollAMBASADOR

mar 2014.

oh what the fuck meni se u inilo da ta tekuina neato curka i slinavi po kuiatu...
mar1oPOZNAVALAC

mar 2014.

Vjerovatno ovako izgleda i mora biti stalno vla~na ako se esto koristi.
anunnaki_LEGENDA

mar 2014.

Ne razumem zasto bi destilovana voda unistavala senzor kada ona nema nicega u sebi a voda sa cesme ne... To me buni pa mi pojasni ako ti nije problem... :)

mar 2014.

ja svog Kineza drzim u destilovanoj . i radi kao sat ...
mar1oPOZNAVALAC

mar 2014.

Nisam stru njak ali proizvoai ka~u : "Many people think that pure water is good for pH electrodes. This is wrong. Pure water actually kills pH electrodes by sucking its electrolyte out of the reference chamber"
fat_trollAMBASADOR

mar 2014.

i koje je onda rjeaenje?
mar1oPOZNAVALAC

mar 2014.

E da sorry,postoji specijalna tekuina koju proizvoa nudi( neznam sastav iste) i besplatno rijeaenje je obi na voda iz pipe :D
Snjezana1971AMBASADOR

mar 2014.

http://www.ebay.com/itm/RAPITEST-DELUXE-DIGITAL-Ph-PLUS-SOIL-LAWN-FLOWER-GARDEN-PLANT-TEST-TESTER-METER-/281278158661?pt=US_Garden_Tools&hash=item417d7c1745 Ima li ko ovaki metar i ako mo~e mala pomo kako se isti koristi ako netko zna.Dobio sam pa me zanima mo~e li se to korisiti za ispitivanje ph vode, da nekupujem neato drugo ili je neupotrebljivo za potrebe growera. Hvala.

mar 2014.

koliko ja vidim pise soil ,znaci za merenje PH zemlje je a ne tecnosti ;)
anunnaki_LEGENDA

mar 2014.

Ajmo jedno pitanje da odvalim stigao mi je nov PH metar onaj zuti standard kinez e sada me zanima da li treba da se kalibrise pre prve upotrebe ili je on prvi put fabricki kalibrisan :D da znam da li da otvaram ove kesice ili da ih cuvam za kasnije?
Snjezana1971AMBASADOR

mar 2014.

Ok, tako sam si i mislio(da neemu slu~i nebi mene zapalo) onda ide na "njuaku" pa u potragu za nekim origigi ph metrom ili za prvu ruku zabavljati se trakicama(lakmus papir). Hvala.

mar 2014.

@brofessional treba obavezno
glupkoENTUZIJASTA

sep 2014.

imam neki mjerac koji stalno signalizira da je sonda prljava tako da ne moze mjeriti. stavljao sam u toplu vodu da odstoji da se ocisti ali bez rezultata. ima li netko kakav prijedlog, akko ga ocistiti?

sep 2014.

Probaj sa destilovanom da ocistis , obicna cesmusa je puna kamenca . A imas i posebnu tecnost za ciscenje meraca ...

feb 2015.

Imam ~utog kineza i tekuinu ph7Pro iz Hempatije i ne mogu kalibrirati metar.Odvrnuo sam ga koliko god ide u minus stranu i nejde dalje od 7,5 Ima tko kakvu ideju ato da radim?
BizzzoZMAJ

feb 2015.

Jesi probao upalit, ugasit? Ugasi, vrati nazad gdje je bio "saraf", isperi vodom. Upali, pa nanovo u tekucinu. Nemoj do daske nista odvrtati pa tako ni PH metar ;)

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se