LEGACY
Moze li moja struja u kuci podnijeti HPS400 i vise?
17 odgovora2,399 pregleda
Napušena Vjeverica
AMBASADOR2.763 REP36%
→ Legenda
Napušena VjevericaAMBASADOR
jun 2012.
jun 2012.#1
E sad cu vam malo glupo objasniti posto vrlo malo znam o elektronici.
Uglavnom, stvar je ovakva.
Strujne instalacije su nanovo postavljene u mojoj kuci prije jedno 8 godina. Ako imam u kuci upaljenu ves masinu i susilicu za ves, zna mi sklopka iskociti.
Neki dan mi je krepala uticnica u kojoj sam imao 2 stekera (jedan 125W CFL i jedan 25W CFL).
Posto uskoro stize HPS400, sada me brine hoce li to moci podnijeti moja "struja" u kuci. Kako da to provjerim prije nego iskesiram za HPS?
Na drugoj uticnici imam ustekano sada 4 stekera (125W, 25W, 25W, 125W) i skuzio sam da vise ne ide na produzni (koji ima 6 uticnica, znaci jos 2 teoretksi mogu ici ali u praksi ne). Ako spojim peti utikac, ne radi pet i sesti, samo od 1-4.
not smoke
LEGENDA8.836 REP38%
→ Zmaj
not smokeLEGENDA
jun 2012.
jun 2012.#3
na jedan steker tj.uticnicu mozes staviti hladno 3 lampe po 1kw kvarcna pec je 3kw tako da je steker i predviden za vise od 3kw
a 400w je kao da ti nosis mobilni u ruci i jel ti je tesko.
posto je sveza instalacije moze da trpi u svaki steker po 1kw jer taj glavni kabal sto iz njega ide u stekere treba da trpi minimum 10kw odjednom
u prevodu 400w je kur.. za za steker!
pozz
Napušena Vjeverica
AMBASADOR2.763 REP36%
→ Legenda
Napušena Vjeverica
AMBASADOR2.763 REP36%
→ Legenda
jun 2012.
jun 2012.#6
Jest, to je ta vrsta sklopke.
Nemam mikrovalnu, ma spojit cu 10 uredaja na nju, ak izdrzi onda ce i HPS.
Ma nisam lud ljudi, sebana mi ta struja u kuci skroz iako je "nova".
Quix
ISTRAŽIVAČ193 REP95%
→ Entuzijasta
QuixISTRAŽIVAČ
jun 2012.
jun 2012.#7
uzmi peglu, fen bilo šta što troši preko 1kw jer ako ti u fazi cvjetanja iskoči limitator par puta moguče da dobiješ hermiće.
evo moje koja je van funkcije jer su mi se dešavale iste stvari kao tebi, a ugasio sam je pomocu ovog zutog gumba
View image: IMG20120608 001
mali_1.3
AMBASADOR4.547 REP87%
→ Legenda
mali_1.3AMBASADOR
jun 2012.
jun 2012.#8
isprobaj to sto su ti oni rekli neko trosilo ili otvori kutiju sa osiguracima i stavi neko trosilo bilo koje na taj steker i onda na sklopci gasi ejdnu po jednu i onda ces vidjet kako ce se ugasiti tvoje trosilo kad pogodis pravu sklopku, zatim procitaj na sklopci koliko A (amper iliti jedinica za jakost struje) ima i nađi neki koji ima vise ampera i na isti princip nađi koja je to uticnica u kuci i spoji se na to, mada mi je to precudno da pada osigurav na 250W sto je ravno nista
ako ne mozes staviti u drugu uticnicu onda zovi elektricara da ti na to mjesto stavi osigurac od vise A npr 24 sto bi ti bilo i vise nego dosta
Pappi
ISTRAŽIVAČ80 REP20%
→ Entuzijasta
PappiISTRAŽIVAČ
jun 2012.
jun 2012.#9
ne bi ti mogao dati neki savet,sem da nabavis neki kvalitetni produzni kabl/kabel :)
neki sa osiguracem npr.
znam da osigurac sluzi od visokog napona,ako izadje veci napon iz utikaca/stekera,da iskoci osigurac,a ne da pocrkavaju elektronski uredjaji koji su na njega prikaceni..ali ti produzni koji imaju osigurac u vecem broju slucajeva su kvalitetniji dosta..i bolje provode struju..
a bas bedak za slab napon/instalaciju sta vec.. :(
meni su npr napon i instalacije ok,mogao bi da napravim brutalan stealth u indoor-u,al nemam finansijskih sredstava.. xD bedak..
Napušena Vjeverica
AMBASADOR2.763 REP36%
→ Legenda
jun 2012.
jun 2012.#13
Krivo smo se razumjeli, ne izbacuje mi sklopku nego uticnicu. Krepala mi uticnica nesto prije nego sam otvorio temu a jucer je proradila. :/
Napušena Vjeverica
AMBASADOR2.763 REP36%
→ Legenda
jun 2012.
jun 2012.#15
To sam napisao za kupatilo, no nema veze, ja sam kriv.
Uglavnom, radi se o uticnici no dobro je znati i za sklopku. Znaci, mislis da trebam izvaditi uticnicu, kupiti novu i stavit je?
not smoke
LEGENDA8.836 REP38%
→ Zmaj
not smokeLEGENDA
jun 2012.
jun 2012.#16
to je druga prica izbacuje samo kad je kratak spoj kad se spoje faza,o
menjaj uticnicu i cao
ko god stavlja instalaciju, a imalo ima mozga i znanj je svestan da ce se u steker ustekati da ili ne pegla,kvarcna pec i koji viku vise od 2kw
i da mora da izdrzi inace "STA CE BITI S KUCOM,ZAPALICU JE"
pozz
Creative
LEGENDA14.039 REP90%
→ Zmaj
CreativeLEGENDA
jun 2012.
jun 2012.#17
QUIX-fidl sklopka i limitator nisu isto ...fidl ti sluzi za zastitu protiv proboja a limitator limitira visinu snage koju mozes trositi od jednom ...vjerovatno ima limitator na 4 ili 5 kW pa mu zato iskace limitator kad rade perilica i susilica jel su oba dvoje veliki potrosaci, a sigurno radi i jos toga u kuci (box da i nespominjemo ) a uticnica te zeza jel imas negdje los spoj u uticnici ili poroduzonom(mozda su ti se vec i otopili kontakti u njemu) ili imas slabi osigurac na toj uticnici recimo 10A a trebao bi za uticnicu imati 16A i svakako nemoj stekati vise od 1kW do 1.5kw na tu uticnicu..uzmi u obzir da ce ti box raditi 12 ili 16 sat dnevno a ostali kucanski aparati u prosjeku nerade toliko u komadu...i kupi kvalitetan produzni...djabe ti dobra instalacija i osiguraci ako kupis porduzni koji ima zice od 0.75 kvadrata...postoji velika sansa da ti izgori sve ...gledaj da produzni ima zice od 2.5 kvadrata ili makar 1.5 i da bude gumiran(PGP)...imas po vecim shoping centirma produzne sa prednaponskom zastitm i svojim osiguracem dodu do 100 do 300 kn ovisno o velicini, duzini kabla i kvaliteti no mislim da vrijede svoje novce.A cak ako zbrojis sve ove male lampice ,ventove i ostale gluposti mozda vec i sad vuces skoro 400w a da ni neznas....u svakom slucaju ako nisi siguran bolje zamoli neka ti neko napravi ko se kuzi u to...:)
Vutra Samotnjak
ZMAJ17.570 REP
jun 2012.
1 / 18
jun 2012.
jun 2012.