LEGACY
Josh neshto o svjetlu
26 odgovora1,669 pregleda
21 REP42%
→ Istraživač
nov 2009.
nov 2009.#1
vejrovatno je vec negdje napisano to..al mislim da je za mnoge to jako ne razumljiva tema pa evo nekoliko opcenitih informacija koje sam iskopao
Krenimo od po
etka
U prirodi biljke zavise od energije koju dobijaju od sunca. Kroz proces foto sinteze, sun
eva energija se pretvara u aeere koje biljka koristi kao hranu za rast. Za proces fotosinteze je neophodan hlorofil koji se nalazi u elijama listova biljaka. Od njega poti
e zelena oja listova. Unutar samog hlorofila svetlosna energija se kombinuje sa ugljen dioksidom i vodom, a kao krajnji proizvod se dobijaju aeeri i kiseonik. Zato je rast biljaka direktno zavisan od bojom, intenzitetom i trajanjem svetla koje biljka dobija.
HID Lampe
Niata se ne poredi sa suncem i prirodnim svetlom ali novi tipovi HID lampi omoguavaju uzgajanje biljaka u potpunosti bez prirodnog svetla, a joa bolji rezultati se dobijaju njihovom kombinacijom. Ovaj na
in osvetljenja se koristi airom sveta, pa i kod nas poslednjih godina. HID lampe omoguavaju poveanje prinosa, njihovo ranije iznoaenje u prodaju ali i gajenje kultura van sezone.
Intenzitet svetla
Intenzitet se naj
eae meri u vatima po kvadratnom metru. Za optimalnu fotosintezu opate prihvaeno pravilo podrazumeva 80-100 W/m2. Iz ovoga lako dolazimo do ra
unice da je jedan reflektor sa lampom snage 400W dovoljan za maksimalno 5m2 povraine.
Vremesko trajanje osvetljenja (fotoperiod)
Veina biljaka najbolje raste ako je svetlosti izlo~eno 16-18 sati dnevno. Poveanje fotoperioda preko ovih granica nije dalo zna
ajna poveanja u proizvodnji da bi se ekonomski isplatilo. Biljke koje na trajanje fotoperioda reaguju npr. cvetanjem, trebaju biti izlo~ene svetlosti u trajanju od 12-14 sati dnevno onda kada ~elimo da procvetaju. Naravno u ovom ciklusu treba ispuniti i period mraka npr. od 12 sati bez prekida. Neke od cvetnica koje veoma dobro reaguju na fotoperiod od 12 sati svetla i 12 sati mraka su hrizanteme, poinsetije, bromelije, gipsofila, fuksije, petunije, gladiole i ru~e. Koriaenjem tajmera i dodatnog osvetljenja relativno lako mo~ete tempirati cvetanje ovih ali i drugih biljaka za ~eljeni period.
Boja svetla (fotosintetski spektar)
Fotosinteza najbolje reaguje na talasne du~ine koje odgovaraju zoni crvenog spektra (600-680nm) i plavog spektra (380-480nm). Lampe namenjene poljoprivrednoj proizvodnji su upravo konstruisane da pokriju ova dva spektra.
Postoje dva tipa sijalica koje se na
eae koriste. MH (metal halid) sijalice koje emituju plavo/beli spektar, koje treba koristiti kao primarni izvor svetla (ukoliko imate malo prirodnog svetla). Ove lampe omoguavaju kompaktan vegetativni rast. Druge su sijalice sa natrijumom pod pritiskom (HPS). One emituju svetlo iz crvenog spektra i pogodne su za provociranje cvetanja ili zanoaenja plodova. Zato ove sijalice nije preporu
ljivo koristiti kao primarno osvetljenje.
Belo svetlo je u stvari kombinacija celog spektra boja (crvena+zelena+plava i svih boja izmeu).
Plavo svetlo stimuliae hormone koji su okida
rasta i inhibitori dormantnosti. Plavo svetlo poja
ava fotosintezu izazivajui rast biljke prema izvoru svetlosti (fototropizam). MH sijalice emituju jako svetlo iz plavog spektra pa su zato dobre u po
etnim fazama razvoja ili kod lisnatih biljaka. Plavo svetlo omoguava kompaktan rast i minimizuje rastojanje izmeu internodija (grana).
Crveno svetlo takoe poja
ava fotosintezu, poma~e u germinaciji semena, poja
ava pigmentaciju i provocira i podr~ava cvetanje. Ovo svetlo je takoe odgovorno za dorminaciju kod nekih biljaka. HPS sijalice emituju svetlo iz ovog spektra pa su zato bolje za upotrebu kod cvea i voa.
Ukoliko planirate gajenje salate, lisnatog povra i za
inskog bilja najbolji izbor su MH sijalice. Ukoliko ~elite da gajite cvee onda su HPS sijalice bolji izbor.
:sun2:sunce naae svagdaanje:sun2:
Bjelac
AMBASADOR2.430 REP27%
→ Legenda
BjelacAMBASADOR
nov 2009.
nov 2009.#2
nebi se slozio as svime sta si ti naveo.
ak ces imat 80W/ m kvadratnom onda ces imat kitu a ne vutru.
i gotovo sam siguran da je ovo kopirano od nekud...jer ja se ne sjecam da je neko pricao o sadnji salata ili lisnato povrce...
i nije mi jasno kak moze MH lampa pogodovat korijenju??
korijenje nesmije biti osvijetljeno.
Biljka upija bolje MH svjelo u fazi vegetacije jer tada biljka uzima spektar koji joj je potreban za proizvodnju odreenih sastava koji biljki pogoduju za rast...zbog toga je u fazi veg. najbolji MH
sa HPSom biljka radi nes drugo u zavrsnoj fazi iliti cvjetanje pa s stavlja kako bi ugodio biljci i uzvuko max od nje...
Avantura
ZMAJ15.881 REP
AvanturaZMAJ
nov 2009.
nov 2009.#3
Ako je ovaj podatak to
an a ovo je prvo ata
ujem,pitam se zaato uop
e neki koriste MH sijalice a tu joa nisan
uja da se preporu
uju?
Skra
ivanje grana zvu
i korisno za neku malu cijenu :)
Igrow-Soil Cannativa
ENTUZIJASTA380 REP45%
→ Poznavalac
Igrow-Soil CannativaENTUZIJASTA
nov 2009.
nov 2009.#4
istina je,mislim,internode su blize jedna drugoj i samim time,kad pocne cvjetat,vrhovi budu kompaktniji....
neznam,ja kad bih mogao bih napravio jedan box 250 w MH i 4 CFL 865,i onda u cvjetanju jos dodatno stavit 400w HPS...nazalost,nemam prilike za to :sick:
Sunflower
ISTRAŽIVAČ136 REP57%
→ Entuzijasta
SunflowerISTRAŽIVAČ
nov 2009.
nov 2009.#5
Hou li ja pogrijeait jako ako stavim HPS 250W od po
etka do kraja!?
Avantura
ZMAJ15.881 REP
Bjelac
AMBASADOR2.430 REP27%
→ Legenda
Sunflower
ISTRAŽIVAČ136 REP57%
→ Entuzijasta
15 REP30%
→ Istraživač
mjesecar
LEGENDA5.752 REP8%
→ Zmaj
mjesecarLEGENDA
nov 2009.
nov 2009.#10
za cvjetanje je neophodan crveni spektar pa ako mozes pruzi im to zadovoljstvo sve ce ti one to vratiti vjeruj mi...samo nastavi i ako mozes postaj slike
15 REP30%
→ Istraživač
SuperAngel
POZNAVALAC1.434 REP93%
→ Ambasador
SuperAngelPOZNAVALAC
nov 2009.
nov 2009.#12
To je mo~da za salatu ili tak neke male bilj
ice, vutra je zvijer od biljke i treba joj puno viae svjetlosti. A mo~da su i krivo preveli 50-100W po kvadratnoj stopi (1m2=10ft2). A sunce je sunce 1350W po m2 :sun2: lol
🔒 Ova tema je zaključana
nov 2009.
1 / 14
nov 2009.
nov 2009.