LEGACY
Radna temperatura ballasta?
36 odgovora1,723 pregleda
savagestrain
AMBASADOR1.537 REP1%
→ Legenda
savagestrainAMBASADOR
jan 2015.
jan 2015.#1
Pozdrav ekipa! :)
Pred nekih mjesec dana sam od kolege vutraaa kupio hps 150W, znaci sve u paketu, ballast, prigusnica i ostatak..
Sve radi savrseno, biljcica raste ko luda, ali ballast je vruc ko vrag, stavim ruku gore, ne mogu ju drzati...
Jos kada sam vidio post di se jednom forumasu zapalio (a moj je u ormaru) mozete misliti kakav sok sam dozivio. :D Pogotovo zbog ovog u zagradi...
Uglavnom, htio sam pitati jel to normalno, dali bi trebao biti zabrinut? Inace radi se o sljedecem balastu: http://changmingelectrical.en.alibaba.com/product/568796331-219334793/Philips_Electromagnetic_ballasts_BSN_150L_300ITS.html
Ja nemam s cim izmjeriti njegovu temperaturu, imam jedan termometar sa sondom za box, ali ne vjerujem da s tom plasticnom sondom mogu izmjeriti njegovu temperaturu, tu u specifikacijama pise da je maksimalna radna temperatura 130C, pa stvarno nisam siguran...(iskreno se nadam da je ispod :p)
E sta se tice hladjenja, dobio sam ideju pa me zanima sta vi mislite o tome, znaci samo staviti balast na keramicki tanjuric malo deblji i na balast staviti jedan, cisto preventivno ako dodje do ikakvog incidenta da keramika zastiti od daljnjeg zahvacanja, jer jebes balast, ako se ormar ulovi ode sve u pm... I da odvode malo topline, skoro zaboavih..
Moje pitanje je u stvari..: ako se desi da se zapali/grune, mogu li ta dva tanjurica kako zastititi okolinu jer ne znam sta bi na trafu ostalo goriti nakon sta se desi sta se desi
Uglavnom, nadam se da ste shvatili, veselim se vasim odgovorima, pozurite jer sjedim i grizem nokte od jutra, necu moci ni spavati pored boxa dok ovo ne rijesim xD (da, ako se ormar ulovi, vjerojatno cu i ja posluziti kao drvo za potpalu)
M a n d o r
AMBASADOR3.869 REP68%
→ Legenda
M a n d o rAMBASADOR
jan 2015.
jan 2015.#2
za sad je,
ini mi se ThcBoss sorry ak nije taj
lan,jedini kome je to uspjelo :D,130c maksimalna temp.,pa jel ti se
ini da je toliko vru...ako joa uvjek ga mo~ea pipnut a da se ne ope
ea bi trebalo bit ok....a i da radi na 100 stupnjeva ve bi ti spalio drvo ili gdje ve je,za novije ka~u montirat okomito,a svi bi trebali bit van box-a po mogunosti....stavi cooler od pc-a nije puno al ide dole temp za pokoji stupanj....sretno
savagestrain
AMBASADOR1.537 REP1%
→ Legenda
savagestrainAMBASADOR
jan 2015.
jan 2015.#3
Ma mislim da nije 130, kada stavis dlan, odmah moras maknuti jer pece, nije me sprzilo ili nesto :)
Ja iskreno ne mogu ni priblizno odrediti, otkad sam poceo aktivno pusiti smisao za odredjivanje temperature/daljine me zeza hehe :D
Mada sam spreman to zrtvovati ako na ovaj smrdljivi okrutni svijet mogu gledati sa crvenim ocima :P
Nema smrada, cudnih zvukova, jbg, ne mogu ga nigdje drugdje staviti nego na vrh boxa u ormaru, ali je na prednjoj strani i vrata su ili pritvorena ili otvorena, osim po noci kada ne radi. :)
Hvala puno :)
metalmaniac
ZMAJ28.110 REP
metalmaniacZMAJ
jan 2015.
jan 2015.#4
ne znam točnu temperaturu, ali dosta je da podgrijavaš čaj gore. :)
moj od 250W je bio vruć ali ga se moglo držati sekundu-dvije, znači vjerojatno manje od 100°C.
inače, temperatura paljenja drva je 270°C, tako da se drvo sigurno neće zapaliti, osim ako dođe do nekog defekta pa balast počne gorjeti otvorenim plamenom (a tu će tanjurići sigurno pomoći)
savagestrain
AMBASADOR1.537 REP1%
→ Legenda
Stipe
ZMAJ157.066 REP
StipeZMAJ
jan 2015.
jan 2015.#6
Ili uzmes tepsiju/protvajn za pecnicu. ja sam svoj ballast stavio na tepsiju, a ispod sam stavio termo paste (za pc cpu). Izmedju ballasta i tepsije da bolje prenosi temp. I sad mi jedan 120mm vent hladi ballast i tepsiju i skoro pa je hladan. I ako se sto zapali, nece dalje od tepsije :)
opa cupa
ZMAJ140.425 REP
opa cupaZMAJ
jan 2015.
jan 2015.#7
ja svoj od 400w uhvatim rukom i podignem ...vruce je ali nista strasno.
Cigla ispod i neberi brigu :)
savagestrain
AMBASADOR1.537 REP1%
→ Legenda
savagestrainAMBASADOR
jan 2015.
jan 2015.#8
Ma ja to ovako tuljav nisam ni primjetio, inace drzim spricu na boxu u blizini balasta s kojom zaljevam klinke da ne napravim glupost ako previse vode odjednom izlijem, idem si uzeti spricu i sokiralo me :D
A ne znam sta sam ni mislio lol, uopce nisam razmisljao da bi trafo grijao xD
markokurizarko
AMBASADOR3.787 REP65%
→ Legenda
markokurizarkoAMBASADOR
jan 2015.
jan 2015.#9
sve sam ti napisal u PM-u! i sve stoji kaj ti ekipa kaze.cigla i tanjuric su dosta jer nema tu sad nesto specijalno za zapalit se.
samo ako ti je u boxu bilo bi ti bolje da ga izvadis van jer ti grije box bzvz
huana.meri
ZMAJ24.920 REP
huana.meriZMAJ
jan 2015.
jan 2015.#10
Polo~aj ormara takoer poma~e, npr. ako je balast pozadi uz zid koji je vanjski ili krajnji u stanu, odnosno da se prostor s druge strane zida NE grije, nego hladi zid/balast. Postoji plo
evina koja je slitina i sluzi za odvajanje ovakvih uredjaja(balast) od materijala koji su zapaljivi(ormar), nesjeam kako se zove, meni ju stari pokazo, dao da iskoristim.Ve
a wata~a je opasnija, opreza nikad dosta.
Stipe
ZMAJ157.066 REP
StipeZMAJ
jan 2015.
jan 2015.#11
Vjerovatno bakelit ploca ;)
ne nuzno. imam 600w ballast a imo sam i 250w ballast. 250watni je grijao barem duplo ako ne i 3x vise od ove 600w. doduse ta od 250w je bilo puno starija.
Bitno je samo staviti nesto na pod i da je dovoljno siroko da vatra ne predje dalje. temperatura ce rijetko napraviti stetu(tipa pozar), plamen(iz ballasta) je taj koji radi probleme.
PowerSeed
ZMAJ189.950 REP
PowerSeedZMAJ
jan 2015.
jan 2015.#12
normalno je da se balast greje, temperatura zavisi od vise faktora, broja namotaja, debljine zice, kvaliteta kucista... jednostavno ne dirati rukama dok radi i drzati ga na nekom termickom "izolatoru" pa ne bi smelo biti problema
M a n d o r
AMBASADOR3.869 REP68%
→ Legenda
M a n d o rAMBASADOR
jan 2015.
jan 2015.#13
Baa to Opa...i ja svoj dignem i dr~im u ruci...isto 400w...mo~da ima kakvih 50-70 stupnjeva...GIB je GIB :D
PowerSeed
ZMAJ189.950 REP
PowerSeedZMAJ
jan 2015.
jan 2015.#14
ja moj od 250w ne diram, al nije gib. i drzim ga na keramickoj plocici
savagestrain
AMBASADOR1.537 REP1%
→ Legenda
savagestrainAMBASADOR
jan 2015.
jan 2015.#15
Balast je na boxu, ne u boxu, tako da ne uzrokuje neku tesku promjenu temperature unutar boxa, evo cekam ponoc da se lampa ugasi pa cu staviti jedan tanjuric i ispod balasta. :)
Hvala vam puno svima, olaksanje i pol. :)
Ne brini Marko, lampa radi perfektno vec tjedan dana, bilo me strah da nije pri kraju balast, ali ako je ovako kako je, brige nemam. ;)
t@mara
ZMAJ28.214 REP
t@maraZMAJ
jan 2015.
jan 2015.#16
Ispod mog je obi
ni tanjuri i nema problema nikakvih a isto grije ko lud :)
Nego zaato iskop
avaa u pono ata ti nije bolje po jeftinoj struji da radi?
savagestrain
AMBASADOR1.537 REP1%
→ Legenda
trubabuba
LEGENDA7.982 REP30%
→ Zmaj
trubabubaLEGENDA
jan 2015.
jan 2015.#18
imas po ebay-u za kupit one jeftilen mjerace temp sa sondom pa si stime mozes prilicno dobro izmjerit temp.
poz
Bizzzo
ZMAJ166.557 REP
BizzzoZMAJ
jan 2015.
jan 2015.#19
Nemaa ata brinuti niti kupovati iata s e-baya. Od 70 W kod mene je isto vrel. Plus moja tolerancija je jako mala :D Ja sam zaaarafio metalnu plo
icu ispod njega na drveni zvucnik. Nikad problema. Imam 2 identicna s 70 W u oba i jos uvijek nisam zavraio u potpali :D
jan 2015.
1 / 19
jan 2015.
jan 2015.