VUTRA
ForumUzgajanjeOpremaLED Light Emitiong Diode / COB, E27, Zeus, Hans, Osram, Quantum, Samsung...
LEGACY

LED Light Emitiong Diode / COB, E27, Zeus, Hans, Osram, Quantum, Samsung...

9210 odgovora509,303 pregleda

jan 2007.

LED (light emiting diodes) Dok ne stigne nova generacija LED dioda (otprilike za dvije godine), prosjeèan uzgoj sa LED lampama nije ekonomski isplativ, osim naravno za uzgajanje u malom prostoru, kad je temperatura glavni problem. Postoje mnoge neistinite tvrdnje u vezi uzgoja sa LED lampama, a najvise ih stvaraju prodavaèi koji pokusavaju opravdati svoje visoke cene. KOLIÈINA FOTONA Biljka za fotosintezu koristi fotone. Lumen po metru kvadratnom, ili watt po metru kvadratnom se koriste za mjerenje osvetljenosti, uzimajuæi u obzir da sve lampe sa kojima uzgajivaèi rade imaju vise manje jednak broj fotona po lumenu (nije vise od 15% razlike izmeðu pojedinih), ali to ne važi kada govorimo o LED tehnici, pošto emituju uzak spektar svetlosti, jedan lumen po metru dobiven od vale daljine 660nm, LED dioda ima šest puta više fortona nego HPS žarulja sa istim promerom lumena po metru. Zato moramo koristiti broj fotona kako bi uporedili. Minimalno po standardu, 400w HPS po kvadratno metru, jednako je 650 mikro mola fotona (uE) (po metru kvadratnom, ili 1000 uE (600w HPS)=1 mili mol fotona. ISKORISTIVOST Uobièajeno je da se koriste HID lampe u vodoravnom položaju uz pomoæ reflektora, koji gubi 20-25% svjetla žarulje (zbog ovoga, vertikano postavljene “cooltube” bez reflektora daju više grama po wattu). LED su èesto postavljene da emitiraju u jednom smijeru, pa je iskoristeno 75-80% fotona. 660nm LED imaju otprilike 25% vise koristi u fotosintezi nego proseèan HPS spektar, i 15 do 25% bolje “upijanje” svjetla na listovima biljke. Znaèi, koristeæi ovu valjnu daljinu, može se oèekivati isti urod koristeci upola fotona manje nego sto HPS emitira a minimalno 325 uE. Ljudi se cesto zavaravaju misleæi da LED ima najbolju iskoristljivost kod pretvaranja elektriène energije u svjetlo, zapravo ima manje nego jaka HPS žarulja. Uraèunavajuæu gubitke na prgušnici, 600w HPS pretvara 35-38% energije u PAR (400-700nm) svjetlost. Trenutno, najbolje LED na tržištu su ispod 35%, i vrlo èesto ispod 20%. Naèin da im se pojaèa efikasnost, je underdrive* ali to znatno povecava poèetni trošak. underdrive* – metoda koja se koristi u tehnici radi poveæanja iskoristivosti trošila i produljenja radnog vijeka, smanjuje se napon operacije ali dodaje se vise trošila da se postigne jednaka proizvodnja Recimo da imamo 660nm LED sa iskoristljivosti od 30% (što bi bilo vrlo dobro), i 5,35 uE emitirano po jednom wattu, da bi dobili 325uE (slicno kao sto ima 400w HPS sa reflektorom), trebamo emitirati 60,74 watta, znaci trošimo 202 watta. To je dobro, trošimo upola manje watta, ali jeli isplativo platiti toliko za opremu :?: CIJENE I EKONOMSKA ISPLATIVOST Na sreæu, cijene LED dioda na tržištu padaju i poveæavaju im se preformanse, znaèi u bliskoj buduænosti, to æe biti itekako isplatljiv naèin uzgajanja biljaka. Ali za sada, prodavaèi LED lampi moraju dosta podataka prelagati, da bi uverili kupce kako je to isplatljivo.Ova tehnika se treba jos mnogo prouèiti i prièekati pad cena prije nego se poène masovno upotrebljavati. LED KAO POMOC UZ HID Za sada LED lampe su dobra opcija ako zelimo malo redizajnirati naš vrt. Dobre su kao pomoæ HID lampama za niže vrhove i mjesta koja one ne pokrivaju dovoljno. LED lampe rade tako "hladno" da da se slobodno mogu približiti biljkama. Mogu se obesiti izmeðu grana i na mjesta nezamisliva za HID lampe zbog njihove emisije topline. Ovo nam omoguæava uzgoj u mnogo manjim prostorima eliminirajuæi problem topline koji smo itekako imali kod HID lampi. Uzgajivaèi obièno koriste centralno postavljen izvor svijetla (žarulja sa reflektorom iznad biljke). Da bi omoguæili svetlu da dosegne donje djelove biljke, koriste se vrlo jaki intenziteti svetla, što rezultira manjoj stopi fotosinteze (manje grama po wattu), jer je intezitet svetla prejak i prelazi taèku maksimuma koje bilje iskoristava za fotosintezu. Mnogi uzgajivaci koriste svetlost blizu taèke zasiæenja. Postoji naèin da se ovo izbjegne, korištenjem boènog svjetla. Vertikalni sistemi tu imaju prednost i nemaju reflektore. Za poveæanje fotosinteze kod ravnih sistema; smanjenje inteziteta (korištenje manjih žarulja ili jos bolje, korištenje parabolièkog reflektora za veæe površine po žarulji) Dodavanje boènog/vertikalnog osvjetljenja zbog niskih djelova biljke. Problem kod toga je što žarulje koje se koriste u ove svrhe, moraju biti niske temperature da se dovoljno priblize biljci bez da je izgore, i do nedavno, su to jedino mogle neonke koje su zbog svojih mana rijetko korištene; Krhke su i nije ih jednostavno smjestiti meðu biljke. Tu LED lampe mogu pomoæi. LED diode su vrlo su male, i lampe je moguæe izvesti u bilo kojem obliku, nisu krhke, dovoljno su hladne i nema problema kod korištenja za niže delove biljke.. BOJE I VALNE DULJINE LEDdiode su ivori svjetla blizu monokromatske (bijele nisu dobre za uzgoj). Znaèi možemo izabrati dio spektra koji odgovara našim biljkama. Problemi kod gajenja samo sa LED lampama su povezani sa èinjenicom da im hvale neke valne daljine bitne za biljku. Ali ovo nije problem ako se koriste kao pomoæno svjetlo, jer HID lampe daju sve valne daljine koje su potrebne. U buduænosti bice idealno koristiti kombinaciju plavih i crvenih LEDdioda ali, za sada, plave LED diode su preskupe i imaju malu iskoristivost prema crvenima, Zato bi bilo dobro koristiti crvene kao dodatno svjetlo uz HID lampu. Za razlicite prostore u kojima uzgajamo, koristimo razlicize sulucije postavljanja lampi. Predlaže se ugraðivanje LED-a u “lance”, na primjer 2,50 sa 30 centimetara i vješanje izmeðu biljki. Kako bilja raste više lampi se dodava. TOPLINA LED diode su daleko od 100% iskoristivosti energije. Zapravo jake LEDdiode imaju ispod 30%. Ostalih 70% energije se pretvara u toplinu. Zbog toga LED lampe moraju biti izvedene na velikim površinama sa hladnjacima. Kompaktne izvedbe nisu bas dobre. LED diodama se pojaèano smanjuje rok trajanja i efikasnost ako su izvedene gusto i griju se preko [40ºC. Gajenje sa LED lampama stvara manje topline jer je manje watta potrebno za isti efekt, i svo odvoðenje topline ide preko materijala na koji su diode ugraðene, one ne zraèe toplinu (biljke trebaju manje vode). Da bi se dostiglo to korištenje manje watta nego sa HID žaruljom, LED-ice moraju biti dovoljno efikasne i dobro rasporeðene. Kljuè uspjeha je dobro rasporediti LED lampe po prostoru, razmišljajuæi trodimenzionalno, sa dobrom distribucijom svijetla i dobrim odvoðenjem topline. Generalno govoreæi svaki watt LED dioda treba najmanje 2,5 centimetra kvadratna disipacijske površine za odvoðenje topline (bakar, aluminij). Obratite paznju na to da je odvoðenje topline u vertikalnom sistemu dva puta efikasnije nego u horizontalnom. Ako zelimo uzgajati svakojake biljke, potrebno nam je UV, Plavo, Crveno, Infracrveno. Znaèi trebali bi 85% Crveno, 12% Plavo, 3% UV/Infracrveno. To jest 400-420nm, 450-470nm, 620-660nm, and 700-730nm. Samo crvena, ili kombinacija crvena/plava ce uzgojiti samo NEKE biljke. Isto tako, obratite pozornost na specifikacije: voltažu, ukupnu wattažu i lumene lxi/candele na specifiènim duljinama. Trebati ce vam (4) 5mm LED-ice po inèu za dobar uzgoj. PRODAVAÈI LAŽU Na web stranicama prodavaèa LED dioda možete pronaæi mnoge nažne informacije i prenapuhane podathe o LED diodama. Pazite kome vjerujete. LED lampe su buduænost ali ne vjerujte slijepo proizvoðaèima. Pokušati æe vas uvjeriti da su njihovi prozvodi ekonomski isplativi, ali kad ih pogledamo kroz matematiku, nisu.
InqAMBASADOR

jan 2007.

Bravo za prevodjenje !!! I najzad dodjosmo do istine... I meni su na jednom stranom forumu rekli da ce tek za par godina mozda biti ok njihova kupovina.
dehhiherENTUZIJASTA

maj 2007.

evo nesto od lighting.philips

avg 2007.

E a kako to nije ekonomski isplatljivo :) ? Evo sta sam ja juce video a dosta je jeftinije od hps sijalica i nije potreban upaljac a verovatno ni prigusnica (neupucen sam tako da ispravite me ako gresim): [*]Colours: colour-changing, white, red, green, blue [*]With 18 LED, for decorative accent [*]For standard sockets: GU10, E14 [*]Efficient generation of coloured light [*]Low energy consumption, long life [*]Enhanced safety thanks to double insulationmoze li ovo zameniti hps neki ? :D ja sam video ovakve od 230V..

avg 2007.

Kako nije isplativo, jednostavno stavi sve na papir, koliko ti ih treba tih gluparija da bi osigurao recimo 30k lumena koliko daje jedan dobar HPS od 250w I da, jos jedna 'sitnica' V (Volt) i W (Watt) nisu isto :icon_lol:
InqAMBASADOR

avg 2007.

+ to su dekorativne Za grow ti trebaju dosta bolje (skuplje) koje daju vise svetla.
ja0ENTUZIJASTA

avg 2007.

vidjeh u NEC-u reflektore sa led diodama. cijena 80kn ako uzimam koju boju uzeti? ima crvena, plava zelene, bijela.. NECU VISE PITATI GLUPA PITANJA PRIJE NEGO PROCITAM PRVI POST U TOPICU NA KOJI ODGOVARAM
ja0ENTUZIJASTA

avg 2007.

pa tko se to zajeba..
ja0ENTUZIJASTA

avg 2007.

evo usporedbe: http://www.icmag.com/ic/showthread.php?t=65690&page=1&pp=15

avg 2007.

Njegov set ledica vu e 82w, to je vec komad lampe... To nikako ne mozes usporedjivati sa onim pizdarijama iz tvog posta gore...
ja0ENTUZIJASTA

avg 2007.

a sto kazete na samogradnju led lampi? evo tip koji prodaje ledice: Prodajem LED pozicije, bijele i plave, 15kn komad-U ponudi i 3, 5 i 10mm te flux ledice (plave, bijele, crvene, naran aste, amber, zelene, IR i UV) po povoljnim cijenama (5 do 9 kn).-u ponudi i ostali modeli, uklju ujui luxeon(prolight) 1w, 3w i 5w ledice velike snage.Za narud~bu se eka par dana.Na koli inu ide popust. `aljem poatom izvan ZG.Kontakt [email protected] evo trgovina u kojoj ima led reflektora u zagrebu. http://www.ms-zagreb.hr/hr/proizvodi/1/210/led-i-halogen--rasvjeta-i-pribor.htm e ovo treba napravit.

avg 2007.

Samogradnja je ok, ako si dovoljno tehnicki spreman, ako nisi, moj savjet ti je ne pokusavaj... Ledice jesu male sitne stvarcice, ali kad ih imas u panelima od stotinjak komada griju se nemilo, i obavezno moraju biti montirane na neki metal radi odvoda topline... Pazi, neces ti raditi sa onim ledicama velicine onih u mobitelu ili onih indikatora CAPS-LOCKA na tipkovnici.. evo ti samo usporedba velicine, pa ti si predoci temperature Oni 'reflektori' nebi uzgojili list djeteline... najjaci ima 13 lumena... HELLO!!!!!!!!!
ja0ENTUZIJASTA

sep 2007.

evo u chipoteci sam nasao neke ledice pa ako budem isao u samogradnju(mozda). najvjerojatnije uzmem ovo: 20*crvene led red 10mm=40kn 3*plava led blue 5mm =20kn 1*uv led 5mm =12kn ------------------------------------- ukupno =72kn ovo planiram napravit samo za pokus pa da vidimo kako to ide. jos samo ne znam na sto cu to spojit? da uzmem neki debeli karton pa da kroz njega probodem anodu i katodu i bacim se na lemljenje? samo na glas razmisljam ,imate li vi kakve prijedloge u metrou za 40kn 21w led reflektori raznih boja. ako koga zanima.
preglednikISTRAŽIVAČ

feb 2008.

ProLight 1 Watt Red LED with Star PCB Case: Star-PCB With Aluminum Cooler DC Forward Voltage (VF): Min 1.90V, Typ 2.20V, Max 3.10V DC Forward Current (IF): Typ 350mA Wavelength: Min 620.50nm, Typ 625nm, Max 645nm Spectral Half-Width: 35nm Viewing Angle: 140 Degree Intensity Luminous (Iv): Q ~ 39.8 LM Kaj mislite o ovom ? Mogu ih nabavit po 40kn pa sam mislio stavit par komada za probu, jel dobra valjna duljina ?
NoTrippinAMBASADOR

feb 2008.

Ako je ovo 40 lumena po wattu,to ti je za qrac.Joa 40 kn komad,ma nemoj se zamarat glupostima,topla preporuka.Rae stavi par atednih za te pare.
preglednikISTRAŽIVAČ

feb 2008.

Mah mislil sam par komada uzet pa stavit skroz do vrhova, pa da vidim efekt. A ovi lumeni LED-a neznam kak se to rachuna u odnosu na HID, mislim da ima neka caka :)

feb 2008.

Moja HPS od 250W (VtNaP/C) daje 33200 lumena, podjeli lumene sa wattima i dobijea 132,8 lumena po wattu. U usporedbi sa tim ledicama koje daju 39,8, HPS je daleko nadmoan.
BloodspillerPOZNAVALAC

feb 2008.

ekaj ~elia mi prodati da je ovo dosta za uzgoj jedne biljke?
preglednikISTRAŽIVAČ

feb 2008.

Ma te iz Chipoteke su goli q nemaju ni 10k mcd-a. Za te pare kupish puuuno jache LED vani.

maj 2009.

kako vezes ledice, povezes izmedju, paralelno sa jedne na drugu, ili sa svake vodis na zajednicku spojku. 24v led, mislim da su po 13w, i ima ih puno

jul 2009.

koliko bi mi trebalo tih LED lampi za box dimenzija 80cm visok,40cm sirok i 40cm dubok...i koja bi bila cena da kupim tu kolicinu LED sijalica koja mi treba za taj box?

sep 2009.

nitko ovjeku ne odgovara... a i ja se pitam jel proalo dovoljno tih godina pa da se po ne ra unati i s ovom opcijom rasvjete?? ...... veliki pozdrav, dosta vas itam ali evo po prvi puta piaem... imam i neke bilj ice, ali ima vremena... :P

sep 2009.

Par korisnih linkova: http://www.danyk.wz.cz/ledzar.html http://www.kpsec.freeuk.com/components/led.htm
mali.medoPOZNAVALAC

dec 2009.

http://www.ledgrowlight.com/ ..pa ti kupi skupo sme e a lumena za qurac..

mar 2010.

http://www.youtube.com/watch?v=_CtROw3uiVg Da malo osvje~imo ovu temu . Aktualne su rasprave o LEDicama ...pa eto .... http://www.youtube.com/watch?v=0H9__FADGdw&feature=related
MaxMaricaAMBASADOR

mar 2010.

bok, evo ja radim box sa led rasvjetom.... jos par dana pa cu i slike staviti u dnevnik ..... mislim da je led dosegao vec tu jacinu i kvalitetu s obzirom da se prodaju ovakve stvarcice: http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=200447708038&ssPageName=STRK:MEWAX:IT#ht_13992wt_941 Kazu po raznim forumima da je ekvivalent 400w hps-u ... baca samo potreban spektar plave i crvene i neusporedivo se manje grije i isusuje bilje i zrak... mislim da buducnost vec tu , kao sto se opet vidi :))) http://www.youtube.com/watch?v=zNfm7XSxVPs pratit cu voaj post da vidim kako napredujes, ti cekiraj moj tu i tamo ljep pozdrav :))) mm
MaxMaricaAMBASADOR

mar 2010.

http://www.youtube.com/watch?v=zNfm7XSxVPs

mar 2010.

sve je to super , ali takve ledice koataju ....puuuno $:D
upitnik???LEGENDA

mar 2010.

Ajde da vidimo i taj LED koji si slo~io .... Ja cjelo vrjeme pokuaavam da doem do neke razine recimo HPS-a 100w ili MH 100w ali teako jer izbor opreme je mal i skup kad gledam na HPS itd.... Meni je zanimjliv ato smatram da je mobilan po Box-u i imam nekih 6 LED lampa da sad neopisivam kakvih... Aj uslikaj da vidmo....

mar 2010.

Zavisi koji tip ledica se koristi .Sada se mogu naci i sa visokim intenzitetom svetlostino i cena im je solidna. Zbog toga mi se viae svia koriaenje tuba koje su u FAR-u.Ceo posao je krai i izvedba je jeftinija.
BoRaiChoAMBASADOR

apr 2010.

I mene to zanima....otprilike sam kontao slozit mozda na ljeto neki grow u boxu (ormaru) slicnih dimenzija koje LP navede,pa sam bas nesto kontao oko tih LED dioda....da li bi to bilo isplativo,sta vi iskusniji mislite ??
PuricaPOZNAVALAC

jul 2010.

Malo sam gleda po netu i cijene ovih ledica su strasno pale , evo konkretno moze se nabavit 600 5mm ledica za 200kn , i to sve potrebnog spectra , manje vise su sve 15000+ mcd , zanima me koliku bi temperaturu proizvodilo recimo 500-600ledica na povrsini od 55cmX55cm , recimo ledice su 5mm i razmak izmedju ledica 1.5cm , i koliko bi recimo 600ledica ovih specifkiacija bilo realno ekvivalentno nekom HPSu?
TripENTUZIJASTA

jul 2010.

LED je josh uvek daleko od isplativog.
PuricaPOZNAVALAC

jul 2010.

U kojem je smislu to za tebe neisplativo cijenovno ili ?? Ako je cijenovno onda neznam 0.29 lipa po jednoj ledici je sica , druga je stvar sta gotovi paneli kostaju po 2500+ kn , ato je naravno onda neisplativo...A odi se za 200kn i malo dobre volje nakrca 600ledica sta mislin da za te pare nemoze nikako bit neisplativo , viae me izadje HPS250 i vrime dok slo~in nekakav cool tube nego u par sati izlemin ledice.
SuperAngelPOZNAVALAC

jul 2010.

Stari moj takve ledice su za okitit bor eventualno. Jedna ti je snage oko 0.08W zna i tih 600 je 48W, poato su tako slabe na daljinu gube intenzitet prjako. Nemoj zaboraviti da e ti i PS trebati za ledice kao i aluminijska plo a za odvodnju topline i eto cijene a snaga nikakva. Iaao sam se raspitat u duan u kojem dr~e samo LED rasvjetu i one prave ledice High power od 1W naviae kakve se koriste u pravim grow svjeltima uope nemaju. Jedino dobro ato imaju je traka sa 0.5W ledicama za koju odma mo~ea i alu profil kupiti na~alost zaboravio sam cijenu :) EDIT: LED e ostati skup joa dosta vremena jer je vrhunska tehnologija ato zna i da nema jeftinih kineskih High Power ledica jer neznaju, a i potra~nja je viaestruko nadmaaila ponudu zbog koriatenja u auto svjetlima i svim moguim Eco-friendly stvar icama. Dobra ledica je 3-4 evra pa naviae po wattu pa ti sad vidi :) uda mi je ispri ao ia u duanu on naprimjer uope nemo~e dobiti dobre LEDice iako radi po mjeri module za izloge i kuhinje...
PuricaPOZNAVALAC

jul 2010.

Da , nisan zna da su toliko slabe , ali i 50W leda kakve god bile je garant jako jako puno , jer imam podvodnu svjetiljku 3W led , ovik nemoze vjerovat kako tih 3W svijetli , svijetli sigurno dobro kao moja stara 15W halogena , sa time da mi se ta halogena potrosi u 2 ronjenja ,a ova led pici i pici. Sad san bas trazia te high power 1W led diode , i 1 komad kosta 5kn , to bi vec bia posal onda , ma imam ja vec 250W HPS , nego volin kemijat malo i zezat se , pa sam mislia slozit nesto vako u stari PC BOX za test.
TripENTUZIJASTA

jul 2010.

Shto volim kad neko objasni umesto mene :) A ti se ne zamlatjuj, HPS je josh uvek nezamenljiv i broj lumene gledaj, a ne shta tvoje oko vidi.
SuperAngelPOZNAVALAC

jul 2010.

:thumb: I ja volim kemijat i igrat se s glupostima, ali sam od LED odustao ;) A svakako prou i sheme spajanja i ata ti sve treba npr trebaju ti LEDice RED i ROYAL BLUE spektra, viae crvenih nego plavih i takve cake, nakraju joa kineski UFO s 0.5W ledicama s ebaya izgleda ko najjeftinije rijeaenje.

okt 2010.

imam problem i nisam uspio naci odgovor citajuci po forumu iskreno .... imam box sirine 20, visine oko 50 te duljine oko 45 ... mini box :S ... i sad me zanimalo sobzirom da je mali box kad bi stavio hps ili mh lampe one imaju preveliku temperaturu sto bi mi stvaralo probleme jer znaci da bi trebalo ici previse vantilacije ... pa sam razmisljao i jedino sta mi pada napamet je led diode u jako velikim kolicinama (bijele) ... njih barem 100-150 komada pola sa jedne i pola sa druge strane jer nemaju zagrijavanja a mislim da za ovaj moj box bi bilo dovoljno svjetla. Moram napomenut da idem na autoflowering biljke bas radi velicine boxa. Ima tko kakav savjet ???? Sve ideje su stvarno dobrodosle.
Z&NZMAJ

okt 2010.

Evo jedan copy paste sa jedne stranice koju sam izgooglao u roku 5 min. (napuaen-da se razumijemo :P ): Iz ovog teksta dakle mo~emo zaklju iti da LED nije pogodan za uzgoj bilja jer emitira samo jednu boju svijetla,pa bismo morali kombinirati jako puno razli itih LED-ica,odnosno sa razli itim bojama svijetla,da bi dobili puni spektar boja koje su potrebne za rast odnosno cvjetanje bilja. Ako uzmem u obzir cijenu i kompliciranu monta~u,dolazim do zaklju ka da to nije dobro rjeaenje.Ali to je samo moje mialjenje :icon_lol:

okt 2010.

Ti ka~ea ovo: a u 10-om postu u ovoj temi piae:
slap-jackAMBASADOR

okt 2010.

kaj mislite o ovome? http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.46670

okt 2010.

Mislim da je jedna štedna učinkovitija od te LED,a za cijenu te LED-ice kupiš par štednih.Nemoj me krivo shvatiti ali gubiš vrime na pogrešne žarulje. 1. Hps/mh je broj 1 za grow,posli sunca naravno,onog ljetnog. 2.Štedne,ukoliko su manji boxevi ili šta več mogu dobro poslužiti. 3.Trečeg mislim da nema,možda bi se dalo nekim LED kompletom od 500-1000€ odraditi nešto,ali to je brdo para za slabe rezultate. to je samo moje mišljenje.
slap-jackAMBASADOR

okt 2010.

ma sve 5, nisam mislio to kupovat, isto me zanima mialjenje drugih

nov 2010.

Pozdrav,Molim strucno misljenje o sljedecoj LED Grow Light rasvjeti, vrijedi li je kupiti i koju preporu ate?1. http://www.chinavasion.com/product_info.php/pName/led-grow-light-with-super-harvest-colors-nasa-red-and-blue/2. http://www.chinavasion.com/product_info.php/pName/led-grow-light-bumper-harvest-edition-nasa-red-and-blue/3. http://www.bsled.com/lasted-product/led-grow-lights`ta preporu ate za box od 6kvadrata (3m x 2m)?po vaaem mialjenju koliko biljki moze ici na tu kvadraturu?

nov 2010.

Ne vrijedi kupiti pogotovo ne te jeftine igra ke.Mo~da za tulipane ili bilje koje ne zahtjeva uop e svijetlo pa se stavi viae radi estetike u domu i da ima par lumena da ih odr~aje na ~ivotu.Nema hedova bez lumena. 6m2?`alia se valjda,pogotovo s led rasvjetom.Nemoj se ni truditi informirati o opremi za velike kvadrature jer to tuma i kao komercijala i ne spada u osobnu upotrebu.Pro itaj pravilnik da ne bude iznenaena. Kreni s 1m2 recimo i informiraj se za to.Tema i objaanjena ima dovoljno za unutarnji i vanjski uzgoj.Kasnije je sve isto kad shvatia koliko rasvjete treba za odreenu veli inu boxa.Ako tek po injea i neznaa joa kako se gaji malo na itanje i maatu o velikim stvarima na stranu.Ve inom nema leba od toga nego samo problema,zapostavi se osobno zadovoljstvo u svemu tom a to baa i nije to,za onog ko pozna dragu nam biljku i cijeni njezine ljekovite mogu nosti:) Nadam se da san pomogao kako god da shvatia.Peace:)

nov 2010.

Hvala za info. Peace:)

feb 2011.

Originalni opis: "Ideal for all phases of plant growth, the 90W LED UFO Grow Light works well with any indoor growing environment, either hydroponic or soil-based. Replaces standard 400-600W HPS/HID lights for maximum efficiencylow-cost, low-heatgrowing." I slika: E, sad mi vi recite svoja misljenja. Dosta sam citao po ostalim forumima da je ova LED-ica idealna za male prostore gdje se ne moze postaviti dobra ventilacija. Za razliku od HPS s ovom lampom se iskoristava maksimalno svjetla za rast biljaka. I ne grije i moze se staviti odmah do vrha biljke. Ima sav spektar koji je potreban za vegetaciju i cvatnju!
Z&NZMAJ

feb 2011.

...jbga,treba probati...ali ja mislim da ih hps i dalje bije :)

feb 2011.

valja samo za aminkeraj, ko alufelga na autu iskrivljena na prvom rizolu...

feb 2011.

E moram re da sam na Youtubu gledo lika koji gaji godinama istu sortu.Zna i zna je u milimetar kako bi se reklo! Klonira,sve redi bez greake.Da ne du~im previae.Lik ima box sa 2 400W HPS.U tom boxu dr~i 2 bilke gajene hidroponski sa aquafarm sistemom.I na biljkama radi scrog sa mre~om.To mu je ustaljeni sistem i zna ga u milimetar. Napravijo je jedan groow sa tom opremom i dokumentirao.Sljede i groow zamjenio je svoje 400W HPS sa dva ovakva LED sistema od 400W.Isto tako dokumentirao.Zna i klonovi od iste majke,isto tretirane i pod istim uvjetima samo je zamjenjena rasvjeta. Zaklju ak na kraju je da LED nemo~e zamjenit HPS. Biljke su rasle i cvjetale al su na kraju hedovi bili prazni,tanki i jadni.Dok svi znamo kakvi su hedovi pod HPSom ako su ostali uvjeti dobri. A o razliki u koli ini na kraju ne u ni da komentiram. Zato ljudi nevjerujte svemu ata se pri a.Dr~tese provjerenih fazona,uatedjet e te i vrjeme i novac!
SiDAMBASADOR

feb 2011.

hps ili mh ~arulje su isklju ivo za gajenje biljaka, ja se nebih pokuaavao zamarati sa nekim neprovjerenim stvarima.. svi znamo koja rasvjeta se koristi i to tako radi ve jako dugo godina! tako da HPS, MH, CFL... ostalo nemojte pokuaavati, osim ako u pitanju nije neki eksperiment! sretno u daljnjem growanju!

feb 2011.

Tako nekako sam i mislio. Bolje da pitam nego da kupim nesto takvo za 200$. :-)
SiDAMBASADOR

feb 2011.

samo opuateno, bolje pitat nego skitat :thumb:
dinosaurAMBASADOR

feb 2011.

Bolje da pitam, ali koliko sam skontao iz ovog treada je bolje HPS nego neki led kao na slici, e sada to je pretposlednja generacija leda, SMD-25, Evropski je, i trebalo bi da radi na 5000 Lumena ili Kelvina, nisam siguran, nemojte se ljutiti ;(, grubo, sam izra unao da je 3 kruga dovoljno da zameni sijalicu od 100W, e sada ostaje spektar boje za rast, koji je u domenu bele. Pa je pitanje, da li probati sa ovakim LED-ovima ? p.s. nisam znao smanjiti slike
Z&NZMAJ

feb 2011.

Pa ako ih imaa,niata te ne koata probati :) Ovdje vrlo malo ljudi ima iskustva s LED-icama,jbga...skupe su.

feb 2011.

Mo~ea za vege bes problema ako ih imaa.Al ako ih kupujea bolje kupi najobi niji neon.Bit e ti zahvalniji.
dinosaurAMBASADOR

feb 2011.

Pa i nisu skupe, jedan strip ili krug je cca 2,5 eura, ako se gleda struja na 12v, onda je isplativo mnogo, a i ne greju se. Dostupne su i ima ih. Jedino je pitanje spaktar boje, ato sam kasnije skontao da bi mi bilo potrebno joa koja boja radi spektra, tj cvetanja. A da ato se vrste ti e nemam pojma kakvo semenje imam, jer sam ih vadio iz onoga dobroga ato se motalo ;)

feb 2011.

Bob_sale nisi shvatio!NIKAKO CVJETANJE!Mo~ea odradit vege al cvjetanje nikako.Al samo za vege ti je bolje onda obi an neon.Mego da kupujea te ledice.Kako mo~e biti neato dobro za naae bilje ata radi na 12V?
Z&NZMAJ

feb 2011.

Ma ne,nije poanta na koliko to V radi,nego je poanta da se treba joa malo informirati kakve su te LED-ice (kvaliteta i lumen/wat omjer),te u kojim ih "bojama" mo~ea nabaviti.Ne zaboravi da LED emitira monokromatsko svijetlo,te da bi pokrio potreban dio spektra,trebaa ih nekoliko vrsta,odnosno "boja". Za volta~u lako.Ili paralelno spojiti,pa jak trafo uzet,ili u seriju,ato ne preporu am nikako. Di su sad masni i stardust!? LED-ice su njihovo podru je...

feb 2011.

zar nisi skontao da je to samo opti ka varka,pripomo,to nije re eno "aminkeraj":icon_mrgreen: Nema konkretnog dok se ~aruljetina upali,naravno,ukoliko mogu nosti dopuataju:)
Z&NZMAJ

feb 2011.

To mene pitaa? :) Meni taj aminkeraj ne treba :) Imam ja svoje 400W :sun2: to mi dost :icon_mrgreen:
dinosaurAMBASADOR

feb 2011.

Drugari, mislim da sam razumeo, niata bez grla i ako se ne varam HLC-a jer on mo~e da napravi HTC ;) Mislio sam da e ceo projekat biti jednostavniji, ali nije. Hvala, na odgovorima, moram dalje ealjati forum i samo slediti vaaa uputsva, iskustva ;)
dehhiherENTUZIJASTA

maj 2011.

Ja sam neki dan surfovao i video zapazene rezultate, tj sa 60w 95mgra. tip je sam napravio sve, znaci komercijala 0. e sad koliko sam skontao sa ovim namenskim ledicama, odnos snage je za zamenu 400w hps bar oko 250w led i to 80% crvene 10% plave i 10 bele, doduse ima raznih varijanti. led je dosta pojeftinio! (kupujem da zamenim gu10 na lusteri) prosle godine sam kupio za 400din kinesku mozda 1w i srnje je neki dan sam kupio za oko 600 din 3w obicna bela i svetli slicno 50w halogena. Iako je kina radni vek im je od minimum 20k sati pa do 82k sati i ne menjaju se performanse. ali generalno duze traju od hps bar 5-6x znaci cena je oko 2 evra po watu i ima tendencija pada aha i ledice No infrared ray and ultraviolet radiation vidim na pocetku da treba ic i uv, vidjao sam i komplete sa time ali nisam znao da treba. ali u svakom slucaju je pozeljno kombinovati ili sa fluo ili sa hps kao sto rekoh kinezi su uznapredovali, pa bih samo zamolio da se neko raspita za cenu ovog proizvoda na engleskom (ucio sam ruski pa ne znam da pisem engleski:D) http://hkhaomai.en.made-in-china.com/product/nMUJgIlrVyha/China-300W-LED-Grow-Light-With-Luminous-Flux-of-11-500lm-Available-in-Red-and-Blue-Color.html
dinosaurAMBASADOR

maj 2011.

Druze, postavio sam pitanje oko cene i isporuke, ali mislim da je mrka kapa za Srbiju, zbog carine, dostave, pa ce biti preskupo. Ima neka druga opcija, ali cisto bela, i cena je 4 eura, 6kom/12V, cisto belo, made in Europe :) Po mom proracunu, 6 ovakvih panela (kruznih ili strip) zamenjuje sijalicu od 100W u lumenima i jacini svetlosti ODGOVOR : 300w grow light(144*2w), unit price is USD265 Power:300W Led qty: 144 pcs 2W high power led Input voltage:AC85-265V Red&blue: 8:1 Irradiation area: 120M²( 5m high ) Luminous flux:10080lm Size:482x315x70 mm Net Weight: 7.6kgs Carton size:540×370×140mm And the freight charge from Shenzhen to Serbia is about USD 104 by DHL, 3-5 days can arrive.

maj 2011.

Luminous flux: 11, 500lm to je nesto malo za 300w
dinosaurAMBASADOR

maj 2011.

Power: 48 W * LED Qty: 672 PCS SMD 3528 LEDs * Working Voltage: DC 24V * Color Temperature: 2800-6500 K * Base Type: 600*600 mm * Luminous Flux: 3000-3500 Lm * Working Temperature: -30 C ~+ 55 C * Viewing Angle: 180 deg. * Lifespan: e 50, 000 hrs * Color Rendering Index: Ra>75% * Power Factor: e 0.85 * Product Dimension: 600 *600*13.5 mm * Material: Aluminum shell + Acrylic
dehhiherENTUZIJASTA

jun 2011.

realno gledano to je dzabe :D ovo sa nekoliko neonki bilo cfl ili na strelu :) recimo oko 70-100w treba bolje da radi neko philips agro 600w. gledao sam cene lampa je 55-65 evra prigusnica i upaljac oko 60-70e, elektronska je 140e. lampu menjas 2x godisnje. znaci 120 evra i za 2 god se isplati. mada ne znam za carinu. a za luxeve isto ima neka prica, tj gledaju se mikromolovi :D mada i pored svega kazem da sam kupio obicnu belu gu10 od 3w ona meni svetli kao 50 halo, e sad koliko ima luxa... ima i ovde lepih komada http://speedledlighting.en.made-in-china.com/product-group/CqemkOzvMfcy/Led-par-light-catalog-1.html iskljucivo crvenih pa u kombinaciji sa fluo, eventualno mh. takodje sto se tice talasne duzine ona je mislim uvek odgovarajuca, ako se kaze red onda je to oko 420-430 (ovo pisem napamet bez provere:) )
10\DE\89ISTRAŽIVAČ

avg 2011.

Nabasao sam na ovo dok sam trazio informacije o cijenama i efikasnosti LED growa The Cannabis Grower’s Guide To LED Grow Lights Te sam na ebayu vec prije naisao na ove LEDice Pack of 1000, 5mm Clear White LEDs, Ultra Bright LED | eBay 1000pcs 5mm Clear Red LEDs Super Bright LED | eBay Pack of 1000, 5mm Clear Blue LEDs, Super Bright LED | eBay 1000 komada bijelih, 5 mm, svaka 12 000 mcd 1000 komada crvenih, 5 mm, svaka 9 000 mcd 1000 komada plavih, 5 mm, svaka 7 000 mcd Po ovom kalkulatoru 12 000 mcd pod kutem od 25° == 1.79 lm po ledici. Nije mi jasno zasto 25° ako cu ih ja stavit pod kutem od 90° sto bi onda bilo 22.09 lm po ledicu... LedRise - Candela / Lumen Calculator Po tome ako uzmem 1000 komada crvenih i 1000 plavih sa postarinom me kosta nekih $60. Nisam jos detaljno izracuna, jos uvik proucavam sto kako i gdje, iako mi se cini da cu ja kupi stedne ovog puta a dogodine tek LEDice... Ima li tko na forumu da je radio LED grow? Vaša mišljenja? Ja iskreno mislim da je LED grow budučnost ali trebalo bi proučit dobro što biljci doista treba a ne samo gledat po našem oku šta bolje sija. To što bolje sija ne znači da biljci i treba... 10\DE\89
dinosaurAMBASADOR

sep 2011.

Ranije dok sam istrazivao, primetio sam da mnogi rade sa LED icama RGB, ali mislim da je tu greska. Meni je stiglo iz Kine SMDB 3535 i zadovoljan zam sa njima, uzeo sam WW i W, stim da sam spreman experimentirati sa W ( white ) za fazu vege, dok za fazu cvijetanja i ne bih bas WW jer mi ne deluje da ima taj potreban intezitet.
DEDEPOZNAVALAC

okt 2011.

Pozz Naisao na jedan interesantan klip. Vredi pogledati i pronaci na netu rasprave. Izgleda da nova generacija sve vise uspeha ima. Marijuana Grow Lights - 1.95lbs DRY Medical Marijuana from 4x126 (504) Watt LED Grow Lights!!! .mpg - YouTube A evo i link od jedne resprave engleski. Ne reklamiram samo mi se cinilo interesantnim ako smeta molim moderatore da izbrisu drugi link. Marijuana Grow Lights – 1.95lbs DRY Marijuana from 4×126 (504) Watt LED Grow Lights!!! .mpg | Marijauna Growing Resources @ Growsystems.Com Mnogo im je zanimljiva ova nova serija iako je dosta skupa, svidja mi se 126x Penetrator Pro X- lens od tri w. Sta misle mislioci?
SekachAMBASADOR

okt 2011.

1100€ za rasvjetu...previse cak i za preseravanje na nasim prostorima... Mislim da ledice jesu buducnost, ali tek za nekih 10-ak godina kada postanu pristupacnije i cijenom i mogucnosti nabave...
SiDAMBASADOR

okt 2011.

daj daj... kakve ledice.. :ohno: radije daj pare za ovo... http://www.youtube.com/watch?v=N_VeiZnNgKc&feature=player_embedded
DEDEPOZNAVALAC

okt 2011.

Pozz Znam da je uzasno skupo ali plazma je probala u 90 ( mozes u kometarima procitati ) i nije uspela zbog velike temperature. Treba ti hladjenje jece nego kod HPS ili isto. Meni je samo zbog jedne stvari interesantan led ( ne da bi se kurcio da izvinete ) a to je toplota. Hteo sam da smanjim buku ali neide ( trenutno 400w CT ), i da ostanem otprilike na istoj w-tazi. Koliko sam trazio jedina stvar u ovome momentu koja se negreje je LED ( koliko ja znam ). A dali je vec neko vido grow sa tom plazmom sta ona moze ustvari? Koliko greje tih 1300 w. Zivim u svom stanu sa familiom ne sa tatom i mamom ( zbog dece bi da smanjim buku ). Koliko bih dobio sa 1300w, mogao bih citav komsiluk da snabdevam a posle toga lepo otvoriti vrata i pustit plavce da udju i odnesu me ;))). Sve preko 400 w moze da se smatra za komercijalu il 600w. Takav sistem bi trosio brat bratu 1700w sa svim dodacima. A to je malo puno ( iako imas vec danas napajanja za kom preko 1000w ). Neznam ni sam ali kao sto rekoh meni je zbog smanjenja buke interesantno
SekachAMBASADOR

okt 2011.

Nije da se ne griju uopce ledice...nikada nisam vidio setup sa toliko ukupne wattaze, ni ove novije ledice od 3w, ali siguran sam da i one razvijaju pristojnu temp i da bi se trebalo nekako hladiti...jer ipak je to pola kW... Iz osobnog iskustva gdje sam radio panele sa malim ledicama mogu reci da njih 200 komada jedne pokraj druge se griju dovoljno da grijes ruke na njima po zimi... :P Zato se stavljaju metalni hladnjaci na izvode ledica kako bi se odvodila temp...jer to njima moze naskoditi...
SiDAMBASADOR

okt 2011.

1300w je karikirano.. imaa i po 400w plazma lampe.. ovo je test samo!
DEDEPOZNAVALAC

okt 2011.

Da znam da se greju ( negde procitao nemora bit istina) izlazna temperatura oko 80° LED a HPS 200-300. Nisam siguran nemogu naci sad odakle mi to. I da moraju imati hladjenje jer im je temperatura smrt. Kazu da greju kao neki tv ekran a i imao sam prilike da stavim ruku na jedan od njih i nepeku ti ruku ( UFO 90w, dok na HPS 400w nesmem staviti ruku ;))). A ti kao sto kazes da si radio sa njima sigurno bolje znas. Nemerem bit pametan ali toliko love sigurno necu izbaciti. Sacekacu jeno pola godine dok izadju dnevnici sa uzgojem da vidim kakav su napredak napravili. Puno se prica po netu al kome verovati. 1 w, 3 w 3cipa, 3 w jedan cip, 60°, 90°, 120°, toliko razlicitih informacija a ni oni sami jos neznaju kako i sta a sto je najvaznije ljudi nece da bacaju pare pa ima jako malo dnevnika a i oni koji su napravili dnevnik koliko je njima verovati ( da je samo LED koristio a ne jos neko dodatno svetlo). Da izbacis tolike pare a dobijes klikere??? Kada budem nasao dovoljno dokaza da jedna 126w moze da mi da slicnu kolicinu kao sto mi sad daje 400w i mogu smanjiti buku onda mi nece biti skupa, al sad da ja finasiram njihova istrazivanja nepada mi napamet ( prvo da se dokazu ). ;)))) Pogledacu po netu ali koliko se secam po growshopovima nisam video neku reklamu nit mi je iko nudio. Mozda i nadjem nesto neki dnevni ili tak nesto.
SiDAMBASADOR

okt 2011.

sori kaj ti odgovaram nevezano za tvoje pitanje.. ti se raspitujea za led a ja ti tutam plazmu :)).. nemoj zamjeriti.. a ato se ti e kupnje plazme kod nas, ne vjerujem da ea to nai.. pretpostavljam daea to morat naru ivati iz vana... ako uope budea. joa jednom sorry za pljazmu :)) HPS je ipak HPS.. u kombinaciji sa MH,, ubita no... ali ne ~elim crniti LED.. mogue da e u budu nosti biti efikasnije..
DEDEPOZNAVALAC

okt 2011.

;)) pa nesto mi se neda da mi neko tuta ( predpostavljam tura ). Ja samo trazim neku alternativu koja ce se manje grejati od HPS tako da je sve dobrodoslo u raspravu. Nema nepotrebnih stvari samo vise ili manje potrebnih. Stvarno nisam puno citao o plazmi ali ako je vec bolja od HPS zasto nije zazivela? Cim na netu nema uvezi necega puno ( u nasem slucaju dnevnika ) onda nes nije kako treba ( moje misljenje ). Nisam poverovao koliko njih proizvodi LED ali koliko zavrsenih dnevnika ima sa istim. Mnogi se zale na kinesku robu, a naisao na jedan post da kinezi samo smece izvoze i da kao ta osoba ima super ( kineski ufo je bio u pitanju ) i pokazao slike. Koliko mu verovati? Svakakvih ljudi po netu i ja mogu da okacim slike napravim pricu ali dali je istina. Video na youtube svetla u jednoj sobi LED koji kostaju 10000 €, pa za te pare napravi sobu 10 x 10 klima, Co2, da mozes mesecno 5 kila skinuti, a on ni nije zavrsio grow jer kada je trebalo pokazati konacno koju vrednost je dobio nije smeo da okaci. Pa ni komercijalni groweri nece dati 10000 za nesto sto radja klikere kad za iste pare tri puta vecu kolicinu. Nazalost ili ne ko bi ga znao promenio BALKAN za drugu drzavu pa mi nepredstavlja problem toliki oko narudzbe necega.
dinosaurAMBASADOR

okt 2011.

Dosao je i 9 mjesec ove godine i meni su najzad stigle ledice iz Kine. Dobio sam smd 3528 WW i W. U pocetku su bile namenjene za box, medjutim u 11 mjesecu necu biti kod kuce na 3 nedjelje, pa nisam ni pocinjao growati, na zalost. U medjuvremenu sam skoro polovinu kolicine rasprodao i planiram kako naruciti novu kolicinu. Dok sam trecinu razvezao po stanu na napajenje na 12V sa prekidacima, extra je :) Po mom misljenju je da bi se White mogao iskoristiti za fazu vege, dok za WW ne verujem ( barem na oko ) da je to taj spektar. Ostaje da se proba, sto je mislim sasvim i odlicno za slijedece toplo ljeto. Inace, kinezi proizvode raznorazne panele za growanje, sa raznim jacinama u watima, voltima. Cene su im extra jeftine. Ostaje cena prevoza i carine, sto im umnogome uvecuje cenu.

okt 2011.

Ove LED s kojima ja radim se griju do 50 stupnjeva.Ali to je u neposrednoj blizini.Ali to su bijele, za RGB neznam, moram provjerit.
VanzemaljacAMBASADOR

nov 2011.

Sad kad je vec definitivno jasno da su led lampice igracke bez perspektive za napredak (cak i da ih i nabudze da svjetle ljudski(nemoguca misija) grijale bi a i trosile nenormalno). Mozda je i ovo(ne lose na prvi pogled) induction lamp cannabis grow 8weeks.wmv - YouTube samo jos jedan u nizu "mudo pod bubreg" pokusaja kineskih jebivjetara,ili nam je stigla buducnost na krilima proslosti??
derataurPOZNAVALAC

nov 2011.

kolko sam shvatio LED lampe su buducnost,a i djelovanje im je upitno?!(u usporedbi sa HPS),ugl.jos uvijek je jedna vrsta misterija...posto vidim da tu ima stvarno starih postova trebalo bi s vremena na vrijeme unositi malo svjezine novostima sto se tice LED lampi Dnevnik.hr - Panasonic LED svjetlosna ?arulja
Rijamu DuvaAMBASADOR

jan 2012.

Jako bi volio da ova LED tehnologija dostigne granice HID lampi...ali po svemu sudei zasad nista od toga. Zasada najjaca izreka u ovoj temi je "Nema hedova bez lumena." i to treba da bude kristalno cisto svima iako bi ja rekao "Nema DOBRIH hedova bez lumena" u svakom slucaju pratim ovu LED tehnologiju, ali slabo je to sve izgleda :)
He-ManLEGENDA

jan 2012.

Slabo pratia ako tebi ovo ne izgledaju kao DOBRI vrhovi. :costumed-smiley-027 Irish Boys GLH 600w led grow - Page 21 - Grasscity.com Forums
naturaPOZNAVALAC

jan 2012.

e videcemo, kao i sve moram prvo sama da probam izgleda uskoro!

jan 2012.

ajd sretno, pa javi obavezno
naturaPOZNAVALAC

jan 2012.

dobila povoljno 90w ufo sa sopstvenim hladjenjem, probacemo jednu turu, inace sjaji ko ludo na prvi pogled
CRORazorISTRAŽIVAČ

feb 2012.

Ovako ja imam manji prostor pa bi mi se to sve grijalo sa HID , a i neda mi se trazit HID po gradu... odlucio sam isprobat LED diode.. nego koji raspored tih dioda treba biti tojest uv i ostale koliko %? evo nasao sam da neki lik prodaje diode a sad nez jesu li te preslabe i koliko bi mi ih trebalo Imam bijele LED diode, zaobljenog vrha, prozirne, promjera 5mm. Ove LED su idealne kao ukrasna svijetla za kuću, oko kuće, na automobilu... Osim kao ukrasna rasvjeta odlične su za izradu rasvjete kuhinjske radne ploče, radnog stola... ili za izvedbu diskretne rasvjete. U većem broju mogu poslužiti i kao kvalitetna i zanimljiva štedna rasvjeta većih prostorija. Radi se o vrlo kvalitetnim diodama jakosti svijetla 20,000mCd i radnog vijeka od preko 100,000 radnih sati! Osim bijelih LED dioda imam i diode drugih boja (plava, UV, crvena...). Ostale karakteristike bijelih LED dioda: -jakost svijetla: 20000 mCD -"temperatura" svijetla: (cool white) 6000K -radni vijek: preko 100000 sati -kut osvjetljenja: 25° -radna struja/napon: 20mA / 3.2V-3.6V -promjer LED: 5mm
naturaPOZNAVALAC

feb 2012.

mislim da je smisao led dioda upravljanje raznim spektrima koji biljkama trebaju i da se ne baca energija za svetlost koja im nije potrebna. znaci plava za vegetaciju i crvena za cvetanje otprilike. ova gore pomenuta ima 10 plavih dioda duzine 430nm i 80 crvenih 660nm, trenutno mi je jedna biljka "paradajza" na vegetaciji 30 i kusur dana i raste lepo, osim sto se ne izduzuje, nego izgleda opasna sabivena grdosija zdrave zelene boje. dal ce biti dovoljno za fazu cvetanja, ne znam. pored imam i dve neonke, cisto ako zafali nesto spektra.
Z&NZMAJ

feb 2012.

Upravo to ato si napisala fali u gornjem postu-valne duljine! Ove bijele nee radit posao, a uostalom, piae lijepo u prvom postu ove teme koje su potrebne. Bilo bi lijepo da okaia kakvu fotku u galeriju, ako ve nemaa namjeru dnevnik otvarat ;)
naturaPOZNAVALAC

feb 2012.

rado bih pokazala celom svetu veruj mi, ali imam zabranu od jace polovine da pominjem igde ista, javicu rezultat koji je najbitniji na kraju.
Z&NZMAJ

feb 2012.

...ateta...:sad2:
dinosaurAMBASADOR

feb 2012.

Ja sam napravio ovo od LED smdb 3528 mm Ugao 120 12 V Za sada su sve W No nije problem ubaciti i RGB Odokativni rezultat = isto kao 4 CFL-ke, W, 6000 LUM Nisam ispratio temu, ali pro itau temu. Pa i nisam nesto propustio, sem da neko jos proba LED rasvetu, samo napred. Ja na zalost tek juce sastavio ovo i od danas je na probi, pa videcemo kako se ponasa sa temperaturom i svim ostalima.
ZOKIAMBASADOR

feb 2012.

i koja ti je ovo boja? ja sam gledao nekad davno na nekom stranom forumu lik je imao bas crvenu boju koju su proizvodile lempice i biljka je normalno izgledala cak je bila bas dobro popunjena kao sa hps mozda je imao duplo veise sijalica nego na slici al nije imao ventilator tj. drzao je u sobi samo pod led diodama/... da on je likao biljku u mraku a te crvene lampice uopste nisu bile tako jake da u sobi bude dan , ne mogu to ni da objasnim mogao bi sliku da pronadjem ako postoji jos to negde pa da vam pokazem,, hocu reci da je biljku obasjalo crveno svetlo a u sboi je bijo mrak :) tako nekako
dinosaurAMBASADOR

feb 2012.

Ovo je najobicnije WHITE spektar, na 6000 K, posto je jako tesko doci do nekih tehnickih specifikacija, pogotovo od kineza, mogu samo reci da je golim okom vidljiv efekat ovoga isto kao CFL-ke. Greju se u ovoj kolicini i temp je oko 35, kada sam poslednji put gledao. Moracu staviti neki vent da siba po njima, a i po biljkama. Nisam mnogo istrazivao na ovu temu, no, ako ovo bude radilo OK i svoj posao, ja sam zadovoljan, jer meni ovo treba samo u ovom spektru i ovako, za sada. I da najbitnije, sto sam primetio iz nekih prethodnih testova, mnogo bolji efekat i iskoriscenost LED dioda moze da se dobije ako se malo razrede, recimo, da sam pravio razmak na svakih 1 cm i imao duplo vecu povrsinu, imao bih sigurno bolji efekat i duzi. Naime, sada kada ukljucim reflektor, on sija do nekih 2-3 metra, a da su razredjene i veca povrsina, sigurno bi bilo i do 4 metra
ZOKIAMBASADOR

feb 2012.

kod led ti je najbitnije efekat ogledala bez toga gube na jacini odraza.. ne znam gde si nabavljao led al kako sam skontao kod kineza to nevredi nista, vidim da si se trudio al sa ovim diodama ako vredi sta mogao bi komptno da odradis vegetaciju do 3 nedelje ako choces probaj, ja sam bijo u prilici da vidim ludilo grov sa led diodama bijo je oblozen sa svih strana boxa jedino odole nije bolo sijalica , sijalice su bacale crvenu boju al bukvalnjo crvenu , lik je o odradio sve sam cak i za svaku sijalicu je stavijo posebno ogledalo (nje bas pravo ogledalo) isto ko kad kupujes beterisku lampu sa led pogledaj kako je odradjena dioda stoji u nekom krugu a oko nj je reflektor za svau sijalucu posebno. , tom liku je to sluzilo kao box za cvetanje imao je jos jedan gde je radio vege.. sa duplo manje . al on sa bavi prodajom rasvete za diskoteke i pricao mi je da je ta dva boxa preplatio tj. da je mogao da napravi mozda 10*hps diode su jako skupe a cim su jeftinije tim im kvalitet opada... kod dioda koliko sam ja skontao nije vazna jacina tj. na znam ni da objasnim kako ja to kontam al pokusacu mislim da je bitna kolicina spektra koju baca posto biljka koja je pod dijodama je obasjana crvenom bojom a skoro da je mrak tako nekako al ako gresim ispavite ja se bas ne razumem u fiziku :)
Z&NZMAJ

feb 2012.

@bob_sale Kolega, mislim da si maaio poantu, ali nadam se da sam u krivu. Kod LED ti temperatura boje ne zna i apsolutno niata. To ti piae i u prvom postu ove teme. Bitne su valne duljine koje dioda emitira, tako da u kombinaciji crvenih i plavih gaaa "idealni" spektar koji biljka koristi + tek nekoliko UV i IC da upotpunia pri u, poato biljke, pogotovo naae, koriste i taj dio spektra. Upravo zato LED rasvjeta za grow i izgleda totalno neprirodno, jer fale valne duljine koje daju efekt bijelog svjetla. Nije bitno ato je oku ugodno, nego ato biljci treba.
dinosaurAMBASADOR

feb 2012.

Jesam pogresio sto se nisam najbolje informisao i sto se mozda nisam tehnicki najbolje izrazio. Moja ideja je bila i postala je da imam mali vege boxic, na 12v koji sluzio kao "pokrice" kao neka trafo stanica za manje vise ceo stan u ledicama :) Naravno, ako pije vodu sa biljkama, a ako ne ode tri noci sklapanja "uradi sam" boxa od skice u glavi do realizacije. Tako da za sada i ubuduce pratim ipak neka pravila gajenja :) Uzivajte :)
matiaAMBASADOR

feb 2012.

Bobe jesu sav rast odradile pod led-om? Ako jesu nije loae uop e, koliko su te stare?
dinosaurAMBASADOR

feb 2012.

Matia, nisu, tu su od juce :) To nije tema ovog posta :)

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se