VUTRA
ForumUzgajanjeOpremaTEMPERATURA i sve o idealnim uvjetima topline
LEGACY

TEMPERATURA i sve o idealnim uvjetima topline

29 odgovora17,717 pregleda
StonerLEGENDA

feb 2007.

Temperatura i sve o idealnim toplinskim uvjetima Da bi znali dali imate dobre termalne odnosno uvjet temperature za vaše biljke kroz ventilaciju, oscilirajuće ventilatore itd.Trebat će te razumjeti fizičku prirodu "topline" u prostorima za uzgoj,kako bi se trebala mjeriti, i pogreške koje se mogu lagano desiti. Zapravo ima dva aspekta toplinskog okruženja kojih morate biti svjesni : 1. Temperatura ZRAKA 2. Temperatura FOKUSNA ili žarišna Iako prilično povezani pojmovi, postoje 2 različite prirodne pojave i vaše biljke imaju različite tolerancije za svaki pojam. 1. Temperatura ZRAKA Vaš standardni mjerni pokazatelj ili čak digitalni termometar je dizajniran da pokazuje i mjeri temperaturu zraka(ali ne i temperaturu fokusa).Ovo je što se odnosi na podatak o temperaturi što možete naći u vodičima kroz unutrašnje uzgajanje Većina termometara su napravljeni tako da samo mjere temperaturu zraka - uzgajivači često naprave pogrešku pa stave termometar na direktno svjetlo;fokusirana toplina će zagrijati vaš termometar i davati vam viša mjerenja nego što to zapravo i je. Pretpostavljajući da je vaš zrak dobro promješan sa oscilirajucim ventilatorima, zapravo i nije bitno di točno stavite termometar. Najbolje mjesto vjerovatno bi bilo na pola puta izmedju reflektora i poda na zidu, i prekriti ga nekakvim kartončićem da ga zaštitimo od fokusirane temperature te izložen promješanom zraku u prostoru za uzgoj. 2. Temperatura FOKUSNA ili žarišna Fokusirana temperatura je rezultat prenašanja topline izmedju objekata koji su različitih temperatura bezobzira što je izmedju. Zrak je pod utjecajem temperature reflektora.U našem slučaju temperatura biljki je naravno puno manja nego temperatura samih reflektora i svjetla no toplina se prenosi na lišče biljke od refeltora/svjetlosti kroz fokus. To uzrokuje da se lišče zagrije. Biljke mogu podnjeti puno veće fokusne temperature(oko 40-50 C) nego što mogu podnesti temperature zraka ali ako je i ova temperatura previsoka biljke se mogu spržiti. Dnevni uvjeti(ili kad su reflektori upaljeni) bi trebali biti oko 21 do 26 stupnjeva.Noćne temperature bi trebale biti ne manje od 15-16 stupnjeva da bi izbjegli mogući stres.Poželjno je da temperatura za noći pada za nekih 6-7 stupnjeva kako bi se stimulirao hormon cvjetanja i kako bi se izbjeglo bezpotrebni rast u dužinu stabljiki. Evo kako izgleda toplinski udar na biljku koja je vjerovatno bila preblizu lampama : Savjet : Samo odmanite reflektor od samog vrha biljke i pustite ju da sama rješi problem, ukoliko vidite da od lista ništa uklonite ga da se biljka ne muči pokušavajući regenerirati isti. Temperatura je također i jako bitan faktor kada je u pitanju sami vegetativni rast a pogotovo što se tiče konačnog uroda. Ako je temperatura u vašem growprostoru ili box-u od recimo 28-32 pokušajte onda sa CO2 obogaćivanjem jer kad su temperature malo više onda obogaćivanje dolazi do izražaja. Pozdrav svima to je to za sad ! Pitajte i postajte i dopunjujte :wave:
InqAMBASADOR

feb 2007.

sorry sto postujem... ali moramo ovo razjasniti... Ovo prvi put cujem... Odakle ti? 'el pouzdano? Temperatura ne bi trebalo da pada za vise od 5 stepeni kada se ugai svetlo jer je kao stresno... moze da izazove cak poremecaje kod izgleda biljke.... i da uspori rast... uglavnom tropske sative imaju taj problem... Pro malim razlikama nije strasno... ali recimo da je u box-u 30-32 preko dana... a kada je svetlo off nekih 10-15... Neke vrste bi lose ovo podnosile i mozda bi umrle... uglavnom Tropske i ekvatorijalne sative... Ali ako bi se korenje dodatno grejalo prezivele bi i 10 stepeni...
StonerLEGENDA

feb 2007.

informacije su pouzdane jer sam ih uzimao sa stranih foruma iz sticky tema i raznih drugih pouzdanih izvora a što se tiče temperature najbolje ju je mjeriti negdje na pola izmedju reflektora i biljki s tim da se nemora postaviti baš direktno da ga tuče reflektor jer neće pokazivati temp box-a nego temp. koja je izmedju reflektora i samog termometra što nije realna temp. box-a zato ju pokušat izmjeriti na dva mjesta . pozdrav i slobodno pišite svi i pitajte mislim da je to to za sad no ako iskopam još nešto bit će napisano.
EXARPPOZNAVALAC

feb 2007.

A kako zadrzat temperaturu da ne varira puno nakon gasenja svitla? Ventilator sa automatskim klapnama? Inace, cool napis
RadeAMBASADOR

feb 2007.

Lepo odrdjeno Stoner-u vidi se da si se trudio. Ovo je falilo posto vecina pocetnika(ja medju njima) ima dosta problema sa temperaturom.
StonerLEGENDA

feb 2007.

pa u principu temperatura box-a ti dosta ovisi i o temperaturi sobe u kojoj se nalazi box, ovisi o tome od kud vučeš svježi zrak u box (dal je to iz vana ili iz sobe), ovisi i naravno o ventilaciji (koliko ventova, koje jačine odnosno protočnosti) i onda se poigraš malo sa svim faktorima i štimaš na optimalono ako ne onda što bliže.
EddieENTUZIJASTA

feb 2007.

Preporucio bih da vazduh ulazi iz stana jer ima vise CO2 i konstantnu temperaturu a ako box ima vise od jedne sijalice, na primer odvojeno vegetacija i cvetanje, da se pale naizmenicno.
StonerLEGENDA

apr 2007.

Da razjasnimo ključna riječ je NE BITI MANJE " Noćne temperature bi trebale biti ne manje od 15-16 stupnjeva" i ono što si ti rekao pad temperature za oko 5 stupnjeva, citiram ponovo : Poželjno je da temperatura za noći pada za nekih 6-7 stupnjeva kako bi se stimulirao hormon cvjetanja . Nije rečeno da temperatura mora past na 15 ili 16 stupnjeva nego da nebi smjele ići ispod. Pozz !

mar 2014.

Ovako, inprovizaovao sam box u spajzu i temperatura vazduha je 34 stepeni celzijusa, a kad spustim termometar ispod lampe, ode na 41... da li je to previse, moram li da nadjem nacina da spustim temp. ili ce moci da funkcionise i tako?

mar 2014.

puno je to a cim otopli bice jos veca, nadji nacin da ohladis il nemoj ni kretati

mar 2014.

hm, ok, hvala....

apr 2014.

A kada bi stavili termostat koji recimo ukljucuje grejanje kada temperatura padne isp. 15, i ukljucuje ventilator kada temperatura ode preko 27?
TropicoLEGENDA

apr 2014.

kako dani idu naprijed teško da će temperature pasati ispod 15 :) . Mozda bi i funkcioniralo kad bi ima neki "klima uređaj" , međutim ovako ispada isti tuki jer se miša vrući zrak

mar 2016.

Pozz, imam samo jedno pitanje a vidim da je tekuća tu, ako je temp.konstanta 21, moze li loše utjecati i u kojoj fazi. Hvala ekipa:watch:
sbcjeceoLEGENDA

mar 2016.

Kakvi lose, sto temperatura manje oscilira to je bolje jedino da je koji stepen visa mozda ne bi bilo lose 23-24-25 ali i ovako je dobro :)

mar 2016.

hvala frende, cujem ose

apr 2017.

pozz...ekipiii!novi sam ovdje (guster ;-) znaci u sobi sa nekim solidnom inverter klimom puhanje na swingu i uz to solidan ovlazivac prostora bi moglo funkcijonirati?!! kao sto rekoh novi sam...tnx i pozz
StipeZMAJ

apr 2017.

Funkcionira to sa klimom ;) ...i bez ovlazivaca

apr 2017.

pa da,solidnom klimom najlakse mozemo odrzavati idealnu konstantnu temperaturu..... pa rece tko zna ,moze klima i bit ce tako...hvala ti

jun 2017.

Kod mene u prostoriji di je box je sad ravno 25. Prostorija ima smao jedan vanjski zid koji je samo do nekih 14h na suncu. Nazalost nije izoliran. da je bilo bi hladnije. Sta mislite hocu moc ja bez klime kroz ljeto? box 1x1x2, spudnik air cooled hood, 345m3 turbina, izolirane cijevi i bit ce dva ona venta uska tower tipa..
CrazyNorthPOZNAVALAC

jun 2017.

pa ohladio bi ga sa tim i da je na 45

jun 2017.

E to mi se svida :) Nemam pojma koliko bi to sve trebalo grijat, ni hladit pa rekoh bolje da pitam.
hazeriZMAJ

jun 2017.

Ako nemas klimu ne vrijedi ti puno sto sa ventovima samo mjesas topal zrak.Ti trebas imati optimalne temperature,a to je preko ljeta dosta tesko.Proci ce..ali sa manjim prinosom.Recimo ja sam preko ljeta sa 1000wati napravio najbolji rezultat.Ali je klima derala mjesec i pol dana;)ventilatori su dobrodosli ali tebi je potreban svijezi,nov zrak sa protokom.
hazeriZMAJ

jun 2017.

Ako nemas klimu ne vrijedi ti puno sto sa ventovima samo mjesas topal zrak.Ti trebas imati optimalne temperature,a to je preko ljeta dosta tesko.Proci ce..ali sa manjim prinosom.Recimo ja sam preko ljeta sa 1000wati napravio najbolji rezultat.Ali je klima derala mjesec i pol dana;)ventilatori su dobrodosli ali tebi je potreban svijezi,nov zrak sa protokom.

jun 2017.

da, tog sam se brinuo. necu klimu ubacivat, ali imam klimu u prostoriji do te, gdje boravim pa ce se tu hladit kad bude bas gadno. Nadam se da ce bar malo pomoc. Inace ne mislim preko ljeta u buduce. ili prije ili poslije..
CrazyNorthPOZNAVALAC

jun 2017.

Moj box je u prostoriji koja ima iste uslove kao sto si naveo, i skoro je isti, 85x85x200, i trenutno je u samom boxu 26, ispod sijalice 31, doduse led, a koristim kuler za izduv, i kuler za hladjenje unutra jer su male, kad porastu jaci vent, ali on bi sa onakvim izduvom morao da ga rashladi. Ako namestis protok vazduha, dobar ulaz i izlaz, kod mene je pasivan ali velik. Da je velika temperatura, treba klima, ako je u prostoriji hladovina, dobar protok vazduha bi trebao biti dovoljan, ali racunam vent za mesanje uz taj za izbacivanje.

jun 2017.

Nadam se da si u pravu. vidjet cemo
CrazyNorthPOZNAVALAC

jun 2017.

Posmatraj, meri, pa javi.
hazeriZMAJ

jun 2017.

Zdrava logika ti nalaze.Ako je u prostoriji gdje je box 40 stupnjeva taj zrak ce ti uvlaciti upuh...mozes ti sto ventova staviti,ne vrijedi ako nema dotoka svijezeg zraka...
CrazyNorthPOZNAVALAC

jun 2017.

Slazem se, govorio sam o slucaju gde mu je box u prostoriji u kojoj je 25-26. U tim uslovima moze bez problema.

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se