VUTRA
ForumUzgajanjeOpremaDIY: Vutra Metar - Grande Belleza
LEGACY

DIY: Vutra Metar - Grande Belleza

160 odgovora12,722 pregleda
adriAMBASADOR

maj 2016.

TEORIJA VUTRA METRA Zadnjih par miseci san testira razne LEDice. Stvar koja mi se motala po glavi je kako pravilno analizirat konvencionalnu rasvjetu i to iskoristit za izgradnju LED panela. Zakljucak utrosenih subota i popijenih makedonaca: Jedina prava korelacija izmedju LEDa i konvencionalnih nacina rasvjete, koja nam moze pomoc u pravilnom odabiru LEDica je propisno izmjereni intenzitet svitla koji biljka koristi. UVOD Zasto PAR po mom nije toliko bitan? Problem je sto ga tocno mozemo mirit jedino spektrometrom, di moremo u postocima oznacit kliko kojeg PAR spektra LEDica odasilje. Ili ako usmjerimo spektometar prema listu na koji naslonimo alu foliju, ocitavamo koji PAR fotoni i na kojoj udaljenosti od LEDice dolaze do lista(alu folije) i u kojoj kolicini(PAR vridnosti), pa ipak imamo nekakvo ocitanje al opet putem spektrometra. Standardni PAR metri mire cili spektar i time nisu dobri za nase potribe, vec eventualnu analizu RGB LEDica ako smo sigurni da ni jedan drugi izvor nece ometat ocitavanje. Biljku cini sitom intenzitet(kolicina) fotona u 400nm-500nm i 600nm-700nm (mozda i malo zelenog?) koji "udaraju" o samu biljku. ovu gore tvrdnju; "i malo zelenog" me uvjerila prijateljica koja je po struci botanicar, Njen komentar na moja pitanja je bio: Istina; biljkama je dovoljan samo plavi i crveni spektar, al to ti je jednako vojnicima koji iskljucivo zive na proteinskim plocicama, oni mogu zivit i prezivit, al nece zivit zdravo, vec optimalno. Znaci, moguce je, al za pravilan i zdrav(a ne optimalan) rast i razvoj njima je potrebno 10% zelenog spektra. Njena je tvrdnja cak i potvrena kad se samo zagledate u spektar potrebnog biljkama, vidite da ipak postoji mali ali bitan dio zelenog u svakoj spektralnoj analizi klorofila I/II Sa ovim nekim znanjem dosa san na ideju kako propisno mozemo doc do nama toliko bitnih brojki. Kako vecina zna, LUX METRI sluze za mirenje intenziteta vidnog spektra covika, takozvani srednji dio spektra. Spektralna krivulja onog sta vidi LUX metar (zeleni dio): Ono sto nama triba, da bi mogli mirit intenzitet spektra kojeg nasa biljka trazi bi triba izgledat ovako: Ova krivulja nema veze sa PAR krivuljom i nemojte to dvoje brkat. Potreban alat prilikom pocetnog testiranja ideje: - spektometar radi pronalaska pravilne propusnosti spektralnih dijelova prema photodiodi - filmski ili kamera filteri za blokiranje spektralnih dijelova IDEJA: Ako filmski filter koji stoji na ulazu spektometra moze propisno blokirati srednji dio spektra, a propustit gornji i donji, tada ce taj filter istu stvar radit phototiodi. Razni filmski i photo filteri se mogu koristit da photodioda cita samo odredjene komade spektra. - Ovo gore je rezultiralo idejom u glavi kako mirit luxe, ali za spektar nase biljke!! El chepo model: GoPro Magenta (zeleni ubojica) ~2$ - Mirimo ukupan zbroj donjeg i gornjeg dijela spektra, mana sta postoji puno modela, omjeri i itenziteti rgb spektra ovise o proizvodjacu. Optimalni model: CITIWIDE Full Blue 52mm ~6$ CITIWIDE Full Red 52mm ~6$ CITIWIDE Full Purple 52mm ~6$ - (kinezi to zovu Purple struka Magenta) + 52mm UV filter za BAZU 1$ - naime ovi kineski filteri su ocajni za fotografiju jer naglo kidaju krivulju spektra, al je baza u tome sta je to nama ludilo stvar! Ovo je kineskom greskom ispala kvalitetnija opcija od skupljih Tiffena i Hoye filtera jer su sva tri filtera dostupna sirokoj masi za pristupacnu cijenu. Sa kombinacijom ova dva/tri filtera i golom photodiodom u mogucnosti smo napokon testirat koliko koji izvor daje nasim biljkama u takozvanim "Vutra Lumenima", to jest propisno mirit jacinu intenziteta u naaim spektrima koji prodiru do biljke. Clean RGB CITIWIDE Full Purple 52mm ~6$ omjer: R G B = 1.5 : 0.75 : 1 = 3,25 intenzitet: R G B = 90% : 70% : 100% CITIWIDE Full Blue 52mm omjer: R G B = 1 : 1 : 2,75 = 4,75 intenzitet: R G B = 24% : 48% : 100% CITIWIDE Full Red 52mm ~6$ omjeri R G B = 1 : 0 : 0 = 1 intenzitet R G B = 100% : 0 : 0 Omjeri su vridnosti krivulja spektra, intenziteti su jacina svitla koja se gubi na filteru na spram gole photodiode. Zahvaljujuci tome sto se na Purple i Blue ne gubi intenzitet plave, mozemo doc do tocnog podatka za taj spektar! Radio sam te imam testove i sa cfl i sa neonkama i sa halogenim, al bi nepotrebno nakrca prvi post, a ono sta je bitno tek dolazi: IZRADA - VUTRA METRA Koristio sam LUX metar koji ima odvojenu glavu od baze, HS1010A jeftin i pohvaljen od strane ekipe sa akvaristike. Razlika izmeu nas i njih je u tome ato je njima potreban cili spektar (cak i UV dio), te oni muku muce sa pronalaskom kombinacije filtera za dobijanje pune krivulje kao ato je PAR krivulja iako su PAR diode postale dostupne. Photodioda u 1010A modelima miri od 380nm do 720nm, drugin ricima nista od UV i nista od IR. Mi smo sricon u puno boljoj poziciji, jer ne ovisimo o UV, a IR ce mo rjesavat nekom drugom pricom ili grijalicom... Rastavljanje "GLAVE" Lux Metra Cupanje zlocestog zelenog filtera Nakon sta sa photodiode maknemo filter za zeleni spektar ona progleda od 380nm - 720nm hihihihih posto je dioda izlivena u plastiku nije sposobna mirit UV dio spektra, al nas boli briga za to... Sa 52mm UV filtera dignemo staklo jer nam smeta, koristimo ga samo kao bazu za navidavanje ostalih filtera. Koristio san LOCKTITE gel lipilo, al virujen da more i obicno instant. Zahvaljujuci spektralnoj analizi CITIWIDE FILTERA lako izracunamo matematicka odstupanja i imamo tocne rezultate! te svak lako kupi CITIWIDE Filtere na ebay, samin time svak ima dobar vutra metar! GRANDE BELLEZA je u tome sto sa ovin VutraMetrom mozemo dobit tocne vridnosti koje HID/MH/CFL zarulja daje biljci i onda to replicirat sa LED rasvjetom. Isto tako mozemo saznat koliko koja zarulja trosi lumena na srednji spektar, pa samim tim dolazimo do realne iskoristivosti zarulje u omjeru WATT/VUTRIN LUMEN. Mozemo znat i kolika je iskoristivost KELVIN LEDica... MANA: Ako neka jeftina GROW LEDica koju mirimo NE SADRZI ljubicasti dio spektra(380nm - 420nm),to nismo u mogucnosti otkrit sa ovin VutraMetrom, jer cisti ljubicasti filter nisan nasa, a PLAVI FILTER ima krivulju od 380nm - 520nm ZAKLJUCAK: Najveca PREDNOST ovog naspram svega ostalog je sto mozemo znat kliko nan je opadanje u VutraLumenima kada konstruiramo LED GROW panel, mo~emo sigurno znat kliko fotona probija do same biljke. Neke od stvari: 1. Napokon mozemo mirenjima doc do rezultata koliko je CREE bolji u intenzitetu od noName LED. 2. Mozete doci do tocnog podatka kliko dobijate sabijanjem fotona kroz optiku pojacavajuci masnocu svitla na vee udaljenosti. 3. Lako mozete razumit zasto skupi komad LED rasvjete za GROW umisto standardne filmske difuze koristi hologramsku difuzu 4. Ovo doslovno mozete koristit da vidite dal vam biljka u ladovini na balkonu ili di god, prima dovoljno Vutra Lumena prilikom eksperimentiranja, igranja sa eko svitlima i ostalin bazama. 5. napokon se imamo za sta uvatit, a da to ima neku realnu brojku zakacenu na sebe... 6. itd... itd... Radio san naravno i testove u zivo, al to ide u daljnji dio topica. - vec sad je preeeeeedugo. Mislin da nakon ovoga mora ic neki dnevnik, struje nece falit, a za sve ostalo ste tu! Sritno van DIYanje!
sbcjeceoLEGENDA

maj 2016.

Svaka cast i za ideju i za sprovodjenje iste u delo! Doduse meni se ne da zezati se sa ovim kad znam sta valja a sta ne valja i sta se koristi za gajenje a sta ne, osim sto me loze one boje LED rasvete ne dajem joj neku prednost nad HPS/MH lampama za sad, mozda kad cene malo padnu i mozda kvalitet jos malo poraste :)
adriAMBASADOR

maj 2016.

Druze, razumin ja tebe, neko vozi bmw i liva, drugi se pita, a sta bmw pije... Cila stvar ovoga je... da napokon mozes realno znat kliko biljka trazi svojih a ne ljudskih lumena. Po meni, bar sta san uspio procitat po stranim forumima, nikad nitko nije sagleda stvari iz ove perspektive. Ovo ne sluzi za LED, vec za apsolutno svaki izvor svitla.
adriAMBASADOR

maj 2016.

CFL 18W zarulja Vidimo da odasiljani ukupni lumeni ove CFL zarulje su: Plavi oko 18% Zeleni oko 36% Crveni oko 46% Crvena "probija" u intenzitetu vise od ijedne druge boje(odasilje vise fotona) Kada ovu zarulju analiziramo sa standardnim LuxMetrom ocitat ce mo samo vrijednost u zelenom spektru: ZELENA: 920 LUX-a Kada ovu zarulju idemo analizirat sa VutraMetrom: CRVENI FILTER: R: 1100 Lux (ocitava samo crveni spektar) CRVENA = 1100 LUX-a KOMBINACIJA ZA IZRACUN PLAVE: mozete koristit ili cisti plavi ili ovaj purple filter, ja sam samo koristio oba da bi smanjio stupanj pogreske, al sad sam uvjeren u mjerenja, prema tome mozete koristit koji hocete. PURPLE FILTER je ocitao 1500 LUX-a 1500/3,25 (ukupan omjer boja koje filter pusta prema photodiodi iz prvog posta) Ispada za svaku boju da je photodioda vidila PLAVA = 460 LUX-a CRVENA = 700 LUX-a ZELENA= 346 LUX-a BLUE FILTER je ocitao 800 LUX-a 800/4,75 (ukupan omjer boja koje filter pusta prema photodiodi) PLAVA = 462 LUX-a CRVENA = 168 LUX-a ZELENA = 168 LUX-a Ispada ukupno CFL zarulja odasilje: CRVENE 1100 LUX-a ZELENE 920 LUX-a PLAVE 460/462 LUX-a Kada ove brojke vratimo u postotke koristeci RED FULL FILTER kao osnovu, jer jedini propisno pusta samo crveni spektar: dobijemo: 1100/46% = 23,91 (lumena vrijednosti po postotku) pa onda zeleni spektar = 920/23,91 = 38,47% plavi spektar = 462/23,91 = 19,32% Sto je tocno sta nama treba, drugim rijecima VutraMetar radi. A logika ocitavanja nemoze bit jednostavnija :-) Odstupanja od 1% do 5% su zbog uzimanja samo 2 decimale i zokruzivanja vridnosti sa spektralne analize zarulje, al sam toliko ovih testova napravio sa raznim izvorima svitla, da mogu sa 100% sigurnosti rec da radi kom zmaj! Cijena samog uredjaja nije ni skupa dodje neki 30$, a radi po meni ogroman posao. Eto toliko od mene.
mtranAMBASADOR

maj 2016.

nestrpljivo cekamo nastavak sage:) u isto vreme smo kucali,ovo je brutale po naski.
adriAMBASADOR

maj 2016.

Gle... ja san sritan, a sad kako ce kolektiv to primit, vidit ce mo... Mislin da smo napokon zabili zadnju brokvu u teoriju, pribacili sve u praksu i sad ide zabavni dio...
mtranAMBASADOR

maj 2016.

znaci inst meri i uLux i u nm? Kad gledam onu cfl 18w,na oko kao da je plava u zbiru JACA od crvene?
adriAMBASADOR

maj 2016.

instrument miri intenzitet u LUXima za nm ovisno o filteru. Tako da, da. Miri Lux-e u nm koji nama pasu. kod CFL obrati pa~nju na skok u crvenom(doslovno kuri) - intenzitet je jak, samim time crveni dio spektra daje puno lumena. EDIT: ja sam se jos nadao da ce photodioda lovit i IR, al nazalost nista od toga, za to iman neke druge ideje u glavi.
mtranAMBASADOR

maj 2016.

U svom neznanju pokusavam da skontam kako si dobijo brojke,da ako jednom skupim hrabrosti za ovako nesto i napravim,ali mi je nejasno: CITIWIDE Full Purple 52mm ~6$ omjer: R G B = 1 : 0.75 : 1.5 = 3,25 intenzitet: R G B = 100% : 70% : 90% gledajuci tu sliku kao i ovo: Vidimo da odasiljani ukupni lumeni ove CFL zarulje su: Plavi oko 18% Zeleni oko 36% Crveni oko 46% Koliko sam shvatio tebi je to lako,al meni i mozda i jos nekom koji bi hteli ovo da pokusaju bi znacilo ako na jednoj sijalici i jednom filteru,lako cemo preneti na ostale,pokazes kako dobijas ove brojke od pocetka do kraja?
adriAMBASADOR

maj 2016.

Naravno, samo pitaj :) R G B omjer je kolicina svake boje(u povrsini spektra) koja udara o gradacijsko staklo Za referencu crni kvadrat ako ima vrijednost 1 onda ostale tri boje imaju vrijednost u onim proporcijama. INTENZITET Fiksiras spektometar na 0.5m od zarulje radis ocitanje bez filtera i dobijes vridnost intenzita (nulta/pocetna tocka). Tada ispred spektometra postavis filter bez da pomices ili diras kako zarulju tako i spektometar te napravis ocitanje, razlika izmedju intenziteta na cistoj analizi i analizi sa filterom, daje vrijednost opadanja intenziteta(drugin ricima dobijas vridnost gubitaka iskljucivo za taj filter) Nama je razlika INTENZITETA izmedju CRVENE boje CLEAN spektra ili PURPLE spektra bila u "dozvoljenih" 5% odstupanja koje sam uzeo kao prihvatljivo . Na CLEAN je nekih 90%, a na PURPLE je 84% znaci gubitak intenziteta crvene je ispalo nekih 6% Al sad uzimas da je tih 90% = 100% jer ti je po etna vrijednost 90. 100/90*90(pocetni)=100% 100/90*86(nakon filtera)=95% Primjerice, moga san udaljit spektometar na 3 metra, dobit intenzitet CRVENE nekih 30%, nakon sta izmedju postavim filter ako vridnost crvene opadne na 28% 100/30*30(pocetni)=100% 100/30*28(nakon filtera)=94% Ovo nista nema veze sa zaruljom. Ovo sluzi da bi ocitali kako se ponasaju filteri, kako miksaju RGB kolor i koliko ubijaju intenzitet ako ga i ubijaju. LUMENI ZARULJE: Lumene koje odasilje zarulja su u pravilu isto povrsina na spektru, jako slicno kao i kod omjera, samo mi zarulju nemozemo analizirat u omjeru boja, nju analiziramo kroz proizvedeno svjetlo. Sve ovo u biti ti sami IC Chip Lux Metra radi u sebi - tako je programiran, ja sam samo radio ono sto on radi, ali analizirao filtere koji nisu zeleni.
adriAMBASADOR

maj 2016.

Pokusavan svatit sta te jos buni. Doduse slazen se, mozda nisan dovoljno detaljno opisa cilu analizu, al me bilo stra da ne zavrsi ko prvi topic DIY LED-a. Moja ideja i zelja: "brandiranim" filterima napravit analizu, kako sutra bez puno razmisljanja samo kupis dva citiwide filtera i luxmetar i budes siguran u brojke koje dobijas. I samin time, onda svi koji su voljni postat brojke dobijene na svojim svitlima, pomazu zajednici da dodje do dobrih rezultata. Kako san procita i tu pa i na stranim sajtovima; oko uzgoja se najmanje paznje daje svitlu (u smislu tehnicki korisnih informacija), koristi se u vecini slucajeva provjereno ili shema "ovo je sigurno bolje" al realno sad tek mozemo znat kliko je sta bolje. Kliko CFL u biti nevalja iz pogleda LED-a (cak obi na kuna LED zarulja je bolja od CFL) Nazalost neman hps da bi moga napravit dobru analizu i nadan se da ce netko napravit ovaj VutraMetar i udrit mirenja na njemu. EDIT: I sad vidin da san obrnio RGB (prilikom pisanja) na Purple, jer su postoci pisani u plavo:zeleno:crveno a ja san stavlja RGB kao oznaku za boje R:G:B = 90: 70:100 Iden vidit oce mi dat editirat post
mtranAMBASADOR

maj 2016.

Hvala,ti izgleda se druzis sa lux svakodnevno na poslu pa je to voda za tebe,al za nas - treba da povatamo ovu matematiku. Jos najgore treba bistra glava za ceo postupak,ali totalno izvodljivo i dobro za kontrolu,naravno kad naucimo da citamo podatke;)
adriAMBASADOR

maj 2016.

Ma to je macji kasalj. Sa vise nista nije komplicirano, al sutra onda nabacimo matematiku da bude jednostavnije nego sad.
adriAMBASADOR

maj 2016.

Ako jos nekoga buni cemu mirimo intenzitet iako nam u konacnici nicemu ne sluzi? Naime Intenzitet nam je bitan kako bi bili sigurni da nam odredjeni filter propusta sve fotone za odredjeni dio spektra. Zahvaljujuci tome sta na citiwide full blue i purple neopada intenzitet plave, mozemo biti sigurni da ce izracun plave bit tocan. I to je sve zasto nam je intenzitet u startu i sluzio. samo da bi pronasli dobar filter. Da je primjerice blue filter propusta 80% a ne 100% tada bi matematika za izracun bila kompliciranija i doslo bi do trenutka kada onih 20% nedostaje na odredjenoj udaljenosti od zarulje, da bi uopce imali ocitanja. Bavili bi se mambo jambo teorijom, a to zelimo izbjec. Ako koristimo Purple Filter R G B = 1.5 : 0.75 : 1 = 3,25 B = Plavi Luxi L = ocitana vridnost 3,25 zbroj omjera za boje koje prolaze kroz filter :formula: B = L / 3,25 * 1 => B = L / 3,25 Full Red Filter (on je najlaksi) R = Crveni Luxi L = ocitana vridnost R = L Full Blue Filter: R G B = 1 : 1 : 2,75 = 4,75 4,75 zbroj omjera za boje koje prolaze kroz filter B = L / 4,75 * 2,75 => B = 2,75 / 4,75 * L => B = 0.578 * L Vidimo da nam je onda prakticnije koristit Purple Filter nego Full Blue Filter za dobijanje vridnosti plavog spektra, cisto zbog jednostavnije brojke :-)
mtranAMBASADOR

maj 2016.

e bas je to bilo jedno od pitanja,tj 50% inteziteta i 100 nm daju 1 ako shvatam??? imas neki program za aut izracunavanje? Dok jos POKUSAVAM da svarim matem,jer tvoj instrument daje i one fine slike u boji R-G-B,diajagram je rucni rad?:thumb:
adriAMBASADOR

maj 2016.

Ako si obratio paznju na slike, moga si procita spectralworkbench, to je alat koji ce ti analizirat podatke sa bilo koje vrste spektometra, dok god je spektometar izbazdaren, rucno sam jedino (seljacki) naglasio one boje kad sam ti objasnjavao princip rada
adriAMBASADOR

maj 2016.

Edit: greska
lukasAMBASADOR

maj 2016.

ovo mi lici na diplomski iz elektronike,svaka cast za trud,samo me zanima kako mislis sve zajedno uporedjivati i primjenjivati,msm ako sam dobro shvatio,isti strain,isti uslovi,doziranje,zaljevanje,temperatura,zemlja itd pod razlicitim spektrom,hmm,zanimljivo je ali malo komplikovano,sretno
adriAMBASADOR

maj 2016.

hahaha, ih kad se sjetim diplomskog... Dodouse ne razumin bas pitanje, ovo nema veze bas sa testiranjem vrsta zarulja, vec kako pravilno izmirit LUX-e kod raznih izvora svitla. ovo je samo jedan od alata koje mozes koristit prilikom dizajniranja svitla, to jest meni je ovo osnovni alat. Dalje od ovog mi ni ne treba.
adriAMBASADOR

maj 2016.

@mtran Omjer gledaj kao omjer povrsina boje na grafikonu, novisno o intenzitetu, intenzitet smo mirili samo da bi bili sigurni u propusnost filtera.
1310ZMAJ

okt 2017.

tema je malo zamrla, imamo i mogu nost mjerenja crveni na plavi ili purple filter,:cool: hehe i tad dobijamo u mol vrijednosti PPFD spektra a to je ono ato nam treba!!!:banana_rasta: ako smo u vegetacij imamo led panel, pogledamo majstora Hansa i njegove panele: Hans 90w = 305 uMol na 30 cm 100w= 429 uMol na 30 cm 180w= 634 uMol na 30cm kod 180w panela vega je na 85w, zna i kao i vegan pa jel mo~e jednostavnije, gdje god da postavimo senzor pokazuje nam to nu ppfd na tom mjestu u tom trenutku, ne prosje nu kako nam to piae na uputstvima panela prosje nu dobijamo kad uzmemo plo u za mlin ili dame i mjerimo na kutovima , na to kama presjecanja i sredinu pa izra unamo prosjek. ovo gore kod hansa. a mi vidimo za svaki vrh koliko dobija. imamo genijalce na forumu:ajnstajn: radimo li diy panel adri nam je pokazao da umjesto drajvera postoji puno bolja stvar, bournov regulator kojim mo~emo regulirati V i mA ato u praksi zna i da mo~emo i u niskom boksu pi it led a da ne kurimo bilje, da idealnih 300 uMola mo~emo poriktati na 20 cm ili na 30cm razmmaka u vegi a u cvatu 600 do 900 uMola isto tako na 20 ili 30 cm. joa i atedimo struju, ledice ostaju hladne pa traju ne deformira se fosfor.
waynejohnAMBASADOR

okt 2017.

Detalje i uputstva za izradu molim :D Preciznost?
1310ZMAJ

okt 2017.

@waynejohn uputstva su na prvoj strani;) ti imaa onih grafova o PPFD spektru koji bi tu pomogli i tvoja procjena min i max uMola kod cvatnje je to na, i ovih 900 uMola je previae. ponovi pri u o kaliforniji, hvala:thumb: preciznost? malo se ohaa kad vidia kolika su opadanja im pomaknea senzor, koliko pridonosi reflektor, bilo kakav je puno bolji nego nikakav, le e , sada ima novih asimetri nih le a, le a koje u potpunosti rasprae svijetlost. npr cree xhp ima 120 stupnjeva le u na sebi, nema oscilacija kad mi em senzor ljevo desno, zna i ravnomjerno rasprauje svijetlost. ali ona je klasi na , danas za veliki coob postoje bolje. Tema je Vutrometar da ne remetimo red
waynejohnAMBASADOR

okt 2017.

Optika kod tih manjih chipova igra veliku ulogu u stvaranju intenziteta, kod cobova je pri a malo druga ija, u nekim slu ajevima je po~eljna al u nekima samo smeta...to je sad preopairna tema za nakucavanje mo~da jednom uz pljugu, broj cobova, na koliko se gone, veli ina prostora(nakon odreene granice reflektori su skoro pa nu~ni za izjedna it pokrivenost), otvoren prostor ili aator/ormar s refleksijom(neke manje prostore treba gledat kao jedan veliki reflektor npr 50x50, samo pravilan raspored i iskoristia prostor kao optiku)...ma ima tu dosta faktora pogotovo ako ~elia imat 2 spektra npr. 3000 i 5000k pa njih mijeaat kako ve ide ~ivotni ciklus biljke DLI, PPFD i re~im svjetla si mislio na to?
1310ZMAJ

okt 2017.

mislim na svaata samo mi dugo treba dok shvatim,pove~em:p koraljoljupci su u velikoj tehnoloakoj prednosti (stara japanska, kopiraj) kupe ledaru (cca 500 e) spojeni su sa centralom koja im onda vodi brigu o dinamici svijetla, oponaaa mjese inu, prolaz oblaka, sezonske oluje ,sve vremenske prilike:whato:: (ona Cill firma ato maus s njima radi, jutub) vegam sa 13h (momentalno razvlaim vegu na 4 mjeseca u boksu 60x45x60 a to mogu jer imam bournove regulatore:D) mozgamo o ja ini svijetla kroz cvatnju, 5-6h max a ostalo vrijeme optimalno, mo~da neki drugi omjer,treba isprobavati. ali ako koraljima paae raznolikost i dinamika svijetla, mo~da odgovara i naaoj vrsti. optika se razvija, uo eni su problemi kurenja pa se rade druga ije le e, ili nekako do i do holografskog difuzora:cool23:Ili vodu koristiti kao difuzor i le u istovremeno (jel potaplja onaj i panel i drajver u bazen, udno da nije primjetio kako se svijetlo ponaaa dok prolazi kroz vodu) na stolnom experimentu dupliraju se lumeni. vidim dobre rezultate sa coobovima bez le a ali sam uvjeren da sa kompletom coob,ref,lea.difuzor i mogu nost regulacije dobijamo malog potroaa a,optimalnu rasvijetu.
waynejohnAMBASADOR

okt 2017.

Jel to zvu i kao modernizacija u vidu nekog arduina :D ili imaa neku drugu ideju kako automatski naatelavat ja inu?Ne izgleda mi komplicirano a znam da sam vidio dosta kodova ve napisanih za razne primjene u ovom naaem hobiju Vitaly iz Chilleda, vidio sam par videa s njim zna ata radi...jesi vidio spektar?PERFEKCIJA!!! ak je i dodao uv to no tamo di treba za finalno posipanje aeerom...pa kontrola istog, mislim da je na prvoj lampi imao u 2 kanala, 3000 i 5000...ne da mo~ea glumit proljee bilo gdje na kugli zemaljskoj nego je tako precizno da mo~ea birat i dan hehe :D ... suviano komentirat za vodeno hlaenje To je problem i sa leama i sa difuzorima, neato sam itao o materijalima za to i nekakvom premazu koji i nije baa jeftin a koji bi u kombinaciji rijeaio problem gubitka svijetla pa bi to bilo to al nisam iaao dublje u to...zasad ih nema, naaao sam ja bio i reflektor i difuzor za zavrnut u reflektor za naru it al ispada da gubim oko 6-10% svjetla samo na difuzor i reflektor, a di je joa ostatak ato bi izgubio odbijanjem od stranica...zasada nema proizvoda koji bi nama trebao, goli chip je i dalje najbolja opcija u prostorima s reflektivnim stranicama
1310ZMAJ

okt 2017.

automatsko stelanje ne, modularno paljenje, mo~e i mehani kim tajmerima. jer idealu si ve poriktao s obzirom na razmak biljka-panel pa onda upalimo na par sati jos jedan modul. Chilled, da taj, ludnica ata ljudi rade. 3000K, 4000K, 6500K to porazmjestiti na 3mm debelu alu plo u,modularno paljenje, dodati modul crvenih osram , tako bi danas dizajnirao panel. le a sabija fotone,nema gubitaka, poja ava svijetlost, difuzori oni rade velike gubitke, 6-10 % je sasvim prihvatljivo a dobio si puno bolje rasprostrto svijetlo. u kona nici vidjet emo s vremenom,sve se razvija, pogledaj industrijske a naro ito le e za uli nu rasvjetu, pa ne stavljaju lece da im svijetlo bude slabije i fokusirano ravno dolje;) ne znam odkud ta ideja o gubicima kako kod CT a (maknuo si temperaturu i spuataa se blize biljci,koja tako dobija viae fotona, koji ina e nestaju zbog svog kratkog postojanja, na ve oj udaljenosti. plavih je na stotine tisuca na 1cm a 5-6000 tisu a na 10 cm kod cfl a isto je i sa led izvorom. jedini problem kod le a 60 ili 90 je da najja e poja aju svijetlo u to ci ispod nje pa kuri, mada i to se da zacrniti:D da ne zavrai prepucavanjem, testiramo i tragamo,na op u korist jer odbacit emo nepotrebno s vremenom. cijene rapidno padaju, filteri za vutrometar danas su po 3,65 e, trebamo crvenog i purple (lakae se ra una) i jednog uv 1 e, zbog baze.
waynejohnAMBASADOR

okt 2017.

Hmmm ovako je to meni lik objasnio zaato trenuta ne lee ne valjaju...svaka lea gubi oko 4% na skidanju svjetla sa strane, 2% gubi dok je svjetlo unutra(to je neki standard oko 2,3% , kad na lei piae 97 ili 98% to je zapravo taj broj) i gubi joa 4% prilikom izlaska...zaklju ak je bio da kad bi radili te lee od borosilikata sa ni~im udjelom ~eljeza i dodali vanjski i unutarnji antireflektivni premaz to bi onda bilo to, 99% lea Problem sa dodatnim gubitkom svjetla je joa visina...evo recimo sa 4 gola chipa u 90x90 na 30cm ti ode 5 mo~da 10% svjetla u stranice...s bilo kojom leom bi morao dii za minimalno 15cm i onda se tu puno viae svjetla gubi jer puno viae bude direktno usmjereno na stanice boxa...sad da je nai difuzor koji bi mogao ravnomjerno to rasporediti na 30cm to bi bila prava stvar Imaa par metar i volju za tra~it opti ke kineze, ja imam jedan chip i hladnjak koji skupljaju praainu...voljan sam ga pustit na praksu ako je za znanost :D Edit:Ovu kombinaciju sam ja sebi gledao ali su me odgovorili na kraju, reflektor 90% i difuzor za njega...ovo zadnje je adapter za ideal nebitno
1310ZMAJ

okt 2017.

@waynejohn ha nia, moraa do na mjerenje, ovako mo~emo lupat do prekosutra:) javi se na pp, (vutrometar je joa koji dan kod mene, kelvin aplikaciju imaa na mobu jel, multimetar imam :D)
waynejohnAMBASADOR

okt 2017.

Ledil Stella serija silikonskih lea...pogledaj gubitke po chipu koriatenom Svaka je od 15-25$!!! citizen oko 12-13$, cree oko 30$ Sad recimo imaa 185h-1400, 4 citia u seriji sa leama pogonjeni na 1400mA = cca 50+100 = 150$ 12 citia, 3 u paraleli pa u seriju gonjeni na ~466mA = 150$ Zna i za iste pare vea efikasnost(12 chipova na 466mA umjesto 4 na 1400) i bolja pokrivenost(3 puta viae rasvjetnih tijela) A i na 466mA mo~ea i d~ezvu iskoristit ko hladnjak pa joa jedan troaak manje :D Hou samsung, napajanje iz tvog boxa, 24v, bourne...kako reguliraa V i A koji trebaa na izlazu?
1310ZMAJ

nov 2017.

sory @waynejohn tek sad vidim poruku:) haha Samsung plo u kukim ve neko vrijeme, ludilo kam to ide, imaa moj broj,stisni sms pa dogovorimo radni sastanak. graditi u cvijetni panel, napajanje i sva struja kako je adri poslo~io i na ovom a imam neke ideje i sa vega boksom:) pa u otvarati lea boksa (tamo je pola struje ) pa si pogledaa,fotkaa. bornovi regulatori su na vidljivom i dostupnom mjestu, za manevriranje trebamo multimetar, graf sa data cree xhp50 str.14 i aarafenciger. adrijev vutrametar je joa kod mene a stigli su mi i filteri za moj metar ( druga firma i druga o itanja, nemrem vjerovati, neupotrebljivo. ma kaj nemrem, akrtac pla a dva puta, u pola su bili jeftinij i :confused: the pas maters.) nego pazi ovo- Luxeon M 12W - rasprodaja sa 18.99 $ na 5 (pet) $
1310ZMAJ

nov 2017.

zaboravio ono najva~nije, steves LEDs, http://www.stevesleds.com.
waynejohnAMBASADOR

nov 2017.

Mo~e ujemo se ovaj tjedan pa naletim...ostavi mjesta za par chipova ako radia za cvat, imam nekih novih saznanja, da se svaata kombinirat sa par pravih crvenih chipova u pravo vrijeme...o tom emo na radnom viae Jel znaa u kojem su rangu po efikasnosti ti 12v cobovi otprilike?Jer Luxeonov cob je trenutno efikasniji od creea iznad 50w, treba vidit kako stoje u 12v kategoriji

nov 2017.

Frend mi je isto bio preporucio luxeonove chipove, btw imam u planu si praviti uskoro diy panel, sve imam pripremljeno osim led chipova, no prije nego sto se zaletim na ali babu kupovati, @waynejohn sta kazes na ove? https://www.lumileds.com/horticulture/products/
1310ZMAJ

nov 2017.

Haha evo joa jednog diymana,bok Flori! U jednom postu adri govori o kvaliteti fosfora, Osram ima najviae patenata na tom polju i njihove ledice traju duplo du~e od ostalih brendova. Philips ide za tim da upotpunjuje sektar sa pikovima koje drugi nemaju, kako izgleda to je va~no za koralje a za kristale se navodi intezitet kao bitnija stavka ( za sada) ali se tvrdi da upotrebom far red periodi no kroz dan i ako sam dobro shvatio 15 min nakon gaaenja svijetla, doprinosi i kvant i kval. tako da ta raznolikost u pikovima ako bi kombinirali brendove na panelu (modularno) i imali "eqvilajzer" ( koraljisti naravno to ve imaju), ajoj, pri am to naglas da :love2:ue u potsvijest:D,pere sue i ne trza. Nego imao bi jedan prjedlog, grupna kupovina, (ako gazda i pravilnik to dopuataju) cjene su smjeane kad se kupuje na stotine ( 3w osram oslon 80) mo~da ima i od 120 ili 150 le a, pa radili panel od 3w ili coobove sa poja anjem u plavoj i crvenoj ili pustimo maati na volju... pogledajte malo LOT prodaju na ebaj:D

nov 2017.

Nije ti loaa ideja, eh bok pa esi ti buraz, ata ima :D samo kako to organizirati, kome vjerovati pa da dati kunu adresu ;D pare nisu problem, njih nema :D aalu na stranu, dobra ideja.. By the way, kolike su cijene i koliko je potrebno ih kupiti ? ja sam do sad bio uspio napraviti sebi jedan panel sa 4x CXB3590 50w, no ciljam na neku mogucnost do 30w chipova, citao sam da njih ne treba hladiti (iako bi ih na hladnjak spojio i bacio gore 4x120mm ventilatore): po mogunosti bez drivera :vozdra: Fullspectrum :D
waynejohnAMBASADOR

nov 2017.

@1310 Tu smo negdje na istom tragu, 3000k +royal, far i deep(ovisi koji cri), sa arduinom se da napravit taj equilizer i joa puno viae za male pare al treba znat s tim radit a ja nikad vidio...izu it emo i to dogodine Grupna kupovina na veliko :thumb: ...da je nai oriii kineza sa samsungom prepolovili bi cijenu panela al mema svi neki muljatori a jerry se dr~i cobova...gle digikey za F i H trakice kako cijena pada s koli inom a shipping d~abe @420Florist Cree se ne mijenja...uzmi joa 4 komada i stavi u paralelu s ta 4...umjesto 4 od 50w dobijea 8 od 25w
hazeriZMAJ

nov 2017.

Meni je vas gust citati..divim se vasem unaprijedivanju ledica,panela...Svaka cast momci:respect::thumb: To su pravi radovi...drame,raspleti,razocaranja,veselja...svaka vam bila:thumb:
1310ZMAJ

nov 2017.

hehe Haz pa ideja vodilja je i bila doma a pamet bolja od hansa, mislim da ga sti~emo, adri ga sti~e, idejama i presti~e. @420Florist , ja sam ti poluidiot, nemogu na i ni stranicu s koje sam kupio ledice xhp50 a danas stigle tri 4000K na 20mm pcb (dvije sam oatetio pri lemljenju, dobro da radi a jedna za rezervu) elem vidio jesam, e sad jel ebaj,el alibaba, inf. mi nije dostupna, 200 kom osram oslon blu bez pcb , gle dal 80 e ili joa manje ali prodaju po 200,500, 50 i po 30 kom. tragam za stranicom, mandarinski ne razumiju:fuck: i sa pcb-om ima. Nai u. za cree cob nisam siguran da je bilo, ali napravimo si panel po uzoru na 3590 sa svim monokromnim i full spektar 3000 - 4000 k i 5000 -6500K kao na coobu i + crvene i plave (omjer 3:1 tako ka~u oni ato znaju) sve u osram diodama:D cca malo:D za puno. @waynejohn samsung plo e pograbili, ima kit 130w taman za moj boks, ako fali wata moglo bi se kombinirati s osramom:), ali abe pri am kad se pravi mutava:fuck: bornov regulator umjesto drajvera cca 8 e kom za max 6x12v, ima i druga ijih,napajanje manje od 20e 500w a mo~e i aba se nabaviti, osram 3w ili samsung trake ili oboje.... nemrem viae, pao mi ae er, idem dimit :wave:
waynejohnAMBASADOR

nov 2017.

Ma emu kupovat plo u kad mo~emo sami napravit kako nas volja a za manje pare ak ako uzmemo na veliko Samsung F i H series...ima od 30, 60, 120 cm, jedan red ili dupli, 24v ili 48v nazivne snage, chipovi su isti lm561c, s6 kao i na quantum plo ama...za "hladnjake" ako ih uope tako zvati C profili idealno a jeftino rjeaenje ak mislim da bi se dalo i izbjei koriatenje bournea i smanjit joa troaak...npr. uzmea 24v 5A napajanje kao tvoje nekih cca 20$ i redaa trakice, samo izra unat prije koju efikasnost hoea i onda iskombinirat koliko trakica treba A izmeu rasporedia mono po ~elji ovisi koju boju trakica uzmea...pustit u te da si vizualiziraa sad tu mahnitu pokrivenost i ata se sve da iskombinirat za male pare jer atedia na hladnjacima koji ti ne trebaju i driverima he he :D

nov 2017.

Ja moram priznati da kupujem panele, jer ih testiram.. + dr~im ovamo neki grow shop pa mi cijene nisu baa velike.. kako god, neemo sad o tome.. by the way ja sam kao ato sam gore napisao pripremio sve, zna i sve u fullu.. ak sam iaao ovamo do jedne VELIKE fabrike di prave stalke/kuiata od aluminiuma.. Ovako to izgleda onda kod njih.. u end produktu mo~da u to si ugradim sebi.. vidjet u kako me volja vodi.. uglavnom uzeo sam kod njih isto i viae hladnjaka.. `to je najbolje, mogu im poslati dizajn kuiata, i oni mi to laser0m sve izkru~e u mm, zalemaju.. zna i sve na point.. No treba prvo prototipa napraviti jel.. a neam vremena skroz pa nikako.. 1310 imaa li kakav info/wiki link, ata god o tom bornovom regulatoru.. p.s srry starteru threda jer mu zaspamaamo temu.. :D
1310ZMAJ

nov 2017.

zahuktavamo se, mo~da nam se joa netko pridru~i, netko vi an srfanju po aopovima dalekog istoka,ebaj ,elektronika, seler (ime po inje sa Al...electronic) zaboravim a ne zapiaem, moram korespodenciju pregledati, kinez borna nekako druga ije naziva, regulator ..., namjenjen atelanju lasera, luda stvar. nemrea skurit ledice ,npr. atelam V za xhp 12V, na 11.44 stane multi, mo~ea okretati dalje ali ne reagira, ima 3 diode na sebi, kad smanjujea V na minimum ili po grafu ciljaa krivulju 10,8 V za 350mA (data xhp50 str 14) (adrijev ubenik, vratar,prag, elem dok si u odgovaraju em gori plava dioda, kad si na grani noj vrijednosti zelena treperi, . mo~da ne mogu tvrditi jer nisam probao ali ispada da mo~e i viae od 6 xhp 12V po modulu. ledice 45mil pak kod podeaavanja stanu u mA, mo~ea okretat dalje ali vrijednost ne pada ispod 200mA, apsolutno nadmaauje drajver, a napajanje od kompa osigurava mu konstantnu stabilnu struju. @adri zna sve, nemam ni rezervni bourn niti znam gdje ga je kupio, na ebaju cca 8 e kom. po brojkama ovakvi kao kod mene su za 6 x 12 V, ali ako ne reagira kad preea max struje ili napona mo~da mo~e i viae ledica, novo je, vidite da ni hans ni maus ne znaju o tom ni . zna adri. @Zlochika pronalazi sve na ebaj-u, ajde kolega, pomozi, ja imam samo veliku ~elju za igrom elektrona ali znanja nemam a neke stvari su mi nedoku ive (disleksija pa nejde strani jezik,nejdu brojke,ni note nejdu ali neke druge stvari idu) Flori, poslovni ovje e, par entuzijasta okrene svijet, hans,maus,onaj sa samsung kvantnim plo ama, igraju se a i mi se igramo, oni znaju i u e i mi u imo i znamo (poneato barem). Manufaktura, regionalno povezana, financirana od EU fondovi, evo u Hrvatskoj lovu za poduzetnike guraju, bit e para za one koji uhvate vlak, kao poslje rata,dvije lopate i mjeaalica, drugo nisu imali i za godinu dana, firma,zgrade se grade...danas su to bogati ljudi. druga opcija je ekaj da ti dr~ava neato dade, posao, otkup proizvoda po zagarantiranoj cijeni, socijalu,ratnu penziju jer je kvaku uvao kao rezervista u miliciji u centru zg, svega ima.
1310ZMAJ

nov 2017.

ostajemo u temi vutrometar, filteri. gornji su adrijevi, citivide ti valjaju jer izmjereno odgovara posljedicama, i pod hps i led, donji su moji,kod naru ivanja nije bilo nikakve rije i o gradaciji crvene i ljubi aste, kao takve prodaju a vidi se razlika u boji i o itano je puno manje od citivide filtera. @420Florist bournov regulator LED propisno u opremi str 1. i str 3. bourn kod mene, vega projekt 2017, projektiranje kod bourna prvo se atela V , prvi sarafi odozdo a onda mA aarafi iznad, preko puta zavojnice. Jako va~no. i novi cree xhp50 4000K :D nadam se da je d:Dvoljno za po etak potrage za bournom, za samsung plo u bi trebao do 50V ako gradimo kao maus sa posebnim drajverima za plavu crvenu i ful spektar,zavisi koju plo u bi nabavili, za trake sam naiaao na razna rijeaenja,serijski,serijski i paralelno, paralelno, i izra une za drajvere za svaku varijantu(bourn) pa bude li se atogod desilo od ovog imamo rjesenja.
waynejohnAMBASADOR

nov 2017.

https://rover.ebay.com/rover/0/0/0?mpre=https://www.ebay.com/ulk/itm/322602307913 Evo i fensi sa ekran iem...mada na 24v napajanju bi se dalo viae toga kombinirat samo uz bournsov pot od 2$ na svakom kanalu poato ti volta~a na samom napajanju odgovara za: samsung H 30cm, H 60cm, 2 xhp50 u seriji, 4 royal deep ili far u seriji pa ak i za sunona i mist maker i dva pc venta za kroanju u seriji he he...samo dobar razvod iz napajanja, raspodijelit svakome struje po ~elji i smislit kako automatizirat paljenje gaaenje po naredbi Cca 15-20$ 5A napajanje a ima dovoljno za komplet prispojit 60x60 za nekih 150w sveukupne potroanje a ato se svjetlosnih komponenti ti e imaa samsungove chipove iz quantum boardsa, creeove chipove iz hansa i tvoje chipove iz Katarine :D Edit: Recept za DIY 288 quantum board - 12 x 275mm samsung H282D 12 x 30cm aluminijski C profil 25mm Profile staviti u kocku 30x30 i zaaarafiti, nalijepiti trake i pri vrstiti, spojit paralelno na gorenavedeno napajanje
1310ZMAJ

nov 2017.

Ma bravo @waynejohn, tebi je to jasnije nego meni. ( vidim jednog s tri bournova linearna otpornika, emu li slu~i taj tre i?) pusti to kaj napon odgovara s bournom ga atelaa u idealno (vratar lagano pridr~ava vrata i ne stia e kvaku):) postoji data s grafom pa po grafu koliko mA i koliko V (malo vrtim te aarafi e koriste i multimetar naravno) u svakom slu aju prvo pogledati adrijev ubenik, str. 1) , otpornici na PT4115 i kako to kinez shva a-pogreano. Ho u re i upoznati se s proizvodom kojeg trebamo, ovaj za 8 e, ini uda, nemo~ea skurit led ni naponski ni strujno, ne dozvoljava a kad ga bolje upoznamo ( emu sve slu~e te tri signalne ledice, plava na minimumu potrebnog napona blesi e zeleno a na samoj granici treperi.) :p displej:D i ja bi displej, trbao je i i i na vega boks i gumbi s kojem mjenjaa kanale pritiskom a vrtnjom atelaa, bit e u cvijetnom:thumb: (Flea LED za foto aparat ima tako neato, mjenja kelvina~u) ledice - da joa malo zakompliciram ali vrijedi razmisliti, diy meatar koraljko, koristi 6w ledice, iz nekog razloga te su povoljnije od 3w, i ganja vrijednosti na pola, dobije vise lumena ,ve u efikasnost,po svemu optimalnije za manje novaca i troai manje struje. mene brojke ubijaju, ni kompom se ne znam slu~iti pa nisam to provjeravao ali mi je buba u uhu a svojevremeno je @D&M a taj ku~i elektroniku, planirao panel sa 6w ledom. bit e predugi post ako sve komentiram o samsungu, samo ne ku~im sljede e, imaju proizvod te plo e koje se ne zagrijavaju, na nama potrebnim svijetlom,razgrabljene su i sad kenjaju kao i oni briti s difuzoromo_O @420Florist kutije su lijepe i savraene obrade,na izvoru si inf. a s tim stojevima mogu sve napraviti. Ako ne forsiramo led, kupimo najkvalitetnije na svijetu po smjeanim cijenama i napravimo panel s puno ledica na malim strujama ga ganjamo, nema zagrijavanja, a dobijemo totalnu rasprostranost svijetla po svakom mm boksa, malo W puno PPFD, malo C, ( temp doma 22, temp boksa za 2 C viaa, temp panela odozgo 2 C viaa u odnosu na boks, ljeti isti omjeri. alu pleh 3mm, dobra ventilacija s dimanim ventovima, ne ujno dB 0, velika ploha 60x45 ) slo~it emo panele ispod kojih biljke pjevaju :)
1310ZMAJ

nov 2017.

krivo sam napisao a u zagradi je pa se neda naknadno ispraviti, treba pisati plava ispod minimuma blesi e zeleno a ne na minimumu potrebnog. tnx
waynejohnAMBASADOR

nov 2017.

Te ploče se lako daju naručiti i napraviti ako znaš napravit gerber file, puno veći je problem naći pouzdanog kineza koji će ti stavit prave samsungove chipove na tu ploču Gle sad računicu ako uzimaš na veliko i to F traku od 275mm i 72 chipa... quantum board(288 chipova) -75$ 4x F284B(288 chipova)-37$ Ista lampa isti chipovi isti broj chipova isto sve jedina razlika je što je board na 48v a ti imaš sve na 24v a duplo jeftinije Ma izučio sam ja sve što je adri rekao, ili bar uglavnom he he jbga čovjeku je to ipak struka meni samo hobi pa treba vidit šta meštar kaže ali ovako kako s ja to zamislio nema potrebe za štelanjem voltaže više je nekako kao švedski stol pa si svaki potrošač uzima onoliko koliko koristi taj trenutak Ti samo štelaš mA a sukladno tome i temperaturi spojišta se mijenja i voltaža, na cobovima npr razlika u voltaži na istoj struji je skoro 1v na 25°c i 100°c pa pogledaj u data sheetu od ovih tvojih koliko se njima mijenja
1310ZMAJ

nov 2017.

11,44 V im je max, nejdu dalje, ili im bourn to ne dopuata, vrtit otpornik mogu i dalje ali ne reagira. po grafu to je za 700 mA , a toliko nisam ni probao, max 500 mA , u boksu je Vutrometar i prilagodimo po potrebi. Pi im im 10,8 V i 250 mA , biljak 17 cm od panela, 550 umol, :banana_rasta: Ra unica za chip je ono emu te~imo, 3-4 kelvinski razli ite trake, crvenih i plavih u omjeru 1:1 ili kako si tko zamisli pa ih atelamo i tzv egzoti ne redak jedan, nek se najde, i UV koju i far red, dip blu:eek: sve ledice ispod 100 jureka po panelu a vrhunsko, puno ledica! Javit e se adri, do i emo do tih stranica sa osram oslon LOT :D a mo~da i netko prije nabasa na njih! na neke sam naiaao ali do 30 kom pa i nisu tako povoljni. Oko V i mA pred boksom, utorak ujutro, mjerni instrumenti spremni, ponesi svakako coob, mo~da e ga poterat, mislim da je ovaj bourn do 36 ali nebih ruku u vatru za to. :wave:
waynejohnAMBASADOR

nov 2017.

Driver u ja sredit, ti alate i aparaturu pripremi :D To je to, on uzme koliko mo~e ili koliko mu strujom ograni ia preko bourna Poguglaj malo cutter sol-skin, on koristi samo 5000 i 3000 samsungove sa redom osrama...ako bi naali royal blue jeftino na lot mogli bi ak cijeli panel izvest samo sa 3000k a da opet imaa idealan spektar za vegu i za cvat i predkraj cvata ih se da natjerat da glume UV pa nam ni to ne treba a taman ppfda kolko treba pa ispadne joa jeftinije jer bi i njih uzeo na lot, stavit sve na papir pa vidit poato foton u kojoj kombinaciji...dodat naravno pokoji crveni osram ili cree za posebne namjene 660 i 730
1310ZMAJ

jan 2018.

@420Florist , kutije iz susjedstva + rebrasti hladnjaci , evo ih na skupom led panelu greenception led wifi i ostali modeli prvoklasno, avaba. jako sam zainteresiran, imaa grow shop sa nevelikim cijenama :) baa prikladno, mogli bi zapo eti suradnju! Postoji pravilnik, nemoj reklamu raditi da ne izvisimo obojca, pa te molim, poaalji mi na PP svoj kontakt.

jun 2018.

Oh oh Vutra Metar :mario:: Samo jos da iscitam koje vrijednosti su optimalne, pa da igre pocnu:banana_rasta: p.s. na ebayu nisam uspio naci CITIWIDE filtere, nemam pojma koje su ovi marke, niti jel magenta 1. bio sam prinudjen da biram po nijansama crvene, uporedjujuci slike iz teme.. valjda sam ubo ebem li ga, crvena me boja zbunjuje..:smoke:
1310ZMAJ

jun 2018.

@Herb Gardener ovako na prvu cini mi se da je crvena prava, magenta 1. Postavka na lux x 100, dolje pise 200000. 300 - 600 vega , 600 - 800 ok cvatnja, 1000 przi - crveni filter

jun 2018.

Hvala drug:thumb: Evo prva ocitavanja, na nekih 20ak cm od panela ( na postavci x100) : Red filter Purple filter A ocitavanje 600 sa red filterom je na par cm od sijalice:((btw 9x5,5w v-tac 2700k) Uglavnom moracu odokativno vidjet kako se ponasa biljka:watch:pa uporediti sa ocitavanjima. Zanimljiva je stvarcica :D
1310ZMAJ

jun 2018.

Hehe, cohanje po pameti brojke ne lazu , vega ide i sa manje od 100 crvenih a 600 dohvatiti kod mene je na 12cm pod xhp50 (6 komada u modulu povuce cca 20w)a toliko je i pod citizen 1206 (25w) bez leca s lecama 20mm 90* poguram do 20cm, vazno radi pokrivenosti. Da bi bolje uvidio razliku u jacini svijetla testiraj dnevno svijetlo,jutarnje sunce na kratko ( kad se stroj zblesira, pokazuje 0 ili divljaju brojke prekini mjerenje, prejako svijetlo steti senzoru)

jul 2018.

Dakle, 30x30x60cm diy e27 panel sa 9 grla Prvih par sedmica v-tac 5,5w led bulb- 7x2700k + 2x6400k Kad je nikla bila na 34cm od sijalica, izduzila se manekenka 5-6cm. Ocitavanja sledeca : Polegnuo je po zemlji i zatrpao do listica, i primaknuo na 27-28cm od sijalica. To je rezultiralo na nacin da se izduzivanje maksimalno smanjilo, odnosno biljoza krenula da raste zdepasto/sabijeno. Ocitavanja bi bila sledeca: Nakon cca 3 nedelje.. v-tac 5,5w led bulb 9x2700k Kad vidjeh sabijenu biljku, brze bolje promjenih plave sijalice. Biljka na 27-28cm, malo se izvukla uvis, sve je bilo ok. U 30. danu pocela da cvijeta. Ocitavanja sledeca: Par dana nakon pocetka cvijetanja, stigla je iz bratske nam Kine 18w full spectrum uv/ir e27, i stavio je u sredinu panela. 8x v-tac 5,5w led bulb 2700k + 18w full spectrum uv/ir Biljoza se sad nalazi na 14cm od panela, i ocitavanja su sledeca: Sudeci po brojkama, a uzevsi u obzir vas proracun 600-800 luxa crvenih za cvijetanje, reklo bi se da nemam dovoljno svijetla za kvalitetan plod. Ipak, biljka izgleda sasvim ok za 15. dan cvijeta. Sta ce bit do kraja vidjecemo, vrlo vrlo je moguce da sam fulao nijansu crvenog filtera.. ne znam.. Htjedoh sto krace, kad ono uf koliki post jbt, al eto sam si to trazio :D
1310ZMAJ

jul 2018.

To je to, puno hvala kolega, stvarno si se potrudio. Sve informacije su tu. Analizira se hps, led zarulje, cfl ponovno ( uoceno prisustvo ljubicastog spektra) cob 3500k i hans, ( haz kad stignes , moze i mimo boksa, na udaljenosti na kojoj uzgajas). Hvala herb:thumb:
adriAMBASADOR

jul 2018.

Svaka cast, detaljan si to je odlicno :-) hihihihihihihihi Show brate u finalu smo
Kanabis_kidAMBASADOR

jul 2018.

ljudi magistrirali elektrotehniku na vutra.org..ludilo brale, svaka ast
McNestoAMBASADOR

jul 2018.

Postoji li provjerena zamjena za citiwide fitere jer ovih nema ni za lijek. Koliko vidim kupuju se lux metri i ovog preporu enog ima na e bayu ali filtera ne pa ako ima neko znanja i volje da baci preporuku. Joa me zanima dali se ti filteri daju stavit na lux metar direktno ili ako sam dobro shvatio treba onaj uv filter pa se skine taj filter i onda se aarafe ti crveni ili magenta na njega. Hebiga vidla ~aba da s konji potkivaju pa i ona digla nogu :)

jul 2018.

Vidi, mislim da je bitna oznaka 'magenta 1' , ako uspijes u opisu artikla da nadjes tu oznaku, onda marka mislim nije ni bitna. Koliko sam shvatio adri je radio mjerenja sa citiwide magenta 1, i dobio odredjene brojke. Sa mojim filterima brojke su drugacije, i ako na kraju uspije grow, ubuduce cu se ravnati po njima. Uredjaj je super, ali ne bih se ja opustio da slijepo vjerujem uredjaju, posmatranje biljke je neophodno sa ili bez njega..:)
adriAMBASADOR

jul 2018.

Potpuno se slazem; zato sam sada upravo shvatio da ako hocemo identicne rezultate; moramo koristiti rosco ili lee zelatine u istom spektru boja. Postoje navedene magente i crveno/plavi u rosco ili lee izvedbi, te da bi ovaj uredjaj bio tocniji trebam napraviti mjerenja sa rosco i lee zelatinama. I to je sljedece sto je mi mora biti na popisu za update ideje A to je komponenta koja nedostaje u identicnim mjerenjima. Super :-) Jeste mi dali ideju :-) :-)

jul 2018.

Samo mi reci, jesam li dobro shvatio, mislis zelatinu nekako na lux metar stavit? To bi bilo dobro ako moze, i ako bi bila tacnija mjerenja.. Ili samo ono sto radite u drugoj temi?
adriAMBASADOR

jul 2018.

Ma da, kruta je ona, ne puno al dovoljno da je izrezes i stavis na uv filter i dobijes istu stvar kao fotofilter, a zelatine imaju serijsku oznaku i model. A nisu skupe. Samo ih moram izmjerit, super skoz

jul 2018.

adri jel mogue prebaciti rezultate na kompjuter digitalno sa tog vutrometra, tak da si npr statisiku mogu napravit, ili mi je drugi metar onda potreban?
adriAMBASADOR

jul 2018.

Tesko, to jest ne kontam sto bi htio? Ono sto pise na ekranu da bude u kompu? Ili vrijednost fotodiode... To je puno prakticnije rijesit sa fotodiodom i nekim raspy uredjajem.

jul 2018.

Kupio sam 4x (12 x OSRAM SSL 120 Hyperred i 3 x OSRAM SSL 120 Royalblue LEDs) kits, ovak izgledaju: njih kontam postaviti desno i ljevo a izmeu 2x boarda od samsunga 3500k LM301B, kako to u konfiguratoru "izgleda", tj spektrum: (dodane samo komponente, postavke sam ostavio po defaultu, tipa 0.7a za q boarse, cri.. i tkd.. slu~i samo kao primjer): no, poato to ne mogu lajv izracunati, osim u tom konfiguratoru koji to racuna po datasheetu, sada koliko je to to no, ne znam, pa sam mislio da tako par, ppf rezultate dobijem pomou nekog softvera i metra, tako da isto mogu iz samog po etka podesiti snagu na kojim u runati to.. Zna i ova tvoja sprava ne bi baa bila idealna za ovakvo neato osim da se komplikuje sa raspy ureajem, tak da bi pametnije mi bilo kupiti ovakvo neato? 7T2O0nXXHNw
adriAMBASADOR

jul 2018.

Ja bi radije trosio pare na spektometar. to ti je tocno ko i mobitel sa fotodiodom ili onim dodatkom za mobitel, zaboravio sam ime firme koja to pravi Edit: meni je osram zakon

jul 2018.

Aye, sutra cu na poslu razgledat malo po amazonu kako i sta, i da osram je stvarno :thumb: Imam u planu pravit jedan "mini" panel za mlade biljke u prvim danima, jer neda mi se stalno tegljiti sa cfl 6500k lampom i reflektorom, sa ovim osramovim platinama, msm mogu se i osram stripovi uzeti, ali sada da ja alu profile joa riktam, i aerafim i tkd, a i nemam mjesta.. a ovako od ovih platina mogu 4 min stavit na 200x250mm hladnjak, i u~ivancija.. A ovakvo neato sli no sam gledao kod lika jednog, isto osramove ove platine, jedu malu djecu :D kako god, hvala ti adri na prijedlozima
1310ZMAJ

jul 2018.

Super, diy nam je malko posustao a evo nove snage dolaze! @McNesto , uv filter ( 1$) moras kupit , da moze bez ne bi ga se spominjalo. Sluzi nam kako je na fotkama prikazano kao navoj za filtere, staklo maknes( ja sam razbio) prsten zaljepis superglu ( 5kn tubica, ofertisima ducani sa plastikom) i gotovo. Filter sto jeftiniji to bolji za nase potrebe, znaci ne fensi firme nego jeftilen, razlog je adri strucno objasnio, da sad ne palamudim. Razlika citivide, magenta 1 i ove sto sam ja kupio, magenta nepoznata ali vidljivo tamnija je ovakva. Na citi pise 600 a na mom 500, na citiju je 36 ana ovom 28 ocitava. Al morali bi imati iste filtere, citi su oko 5$ ako se dobro sjecam. Zelatinu, fosforne folije , sigurno cemo ubrzo svi koristiti, to je veliki komad folije, mozes panel omotat i jos ti ostane. Mjenja kelvinazu bilo kojeg izvora svjetlosti , Led zarulja, cobova , borda, cfl, hps. Ma ludilo, a tocno koje pa to cemo sami otkriti, kroz par growowa. @Herb Gardener sve stima s tvojim filterom i brojkama. Onih 300 za vegu i 600-1200 za cvat, to smo tako procitali pokazalo se da se moze vegati ispod 100 al je sporije, 600-700 pod hps-om stvarno idealno ( lampa mi je 60-70cm udaljena od krosnje, hps 250w, berbam preko 200g, sa pametnijim pristupom i preko 300g, ima dnevnik) 1000- 1200 led kuri, to bi kao sativama trebalo pasati, mazara je skurilo a da se boja nije promjenila al je postao krt, isusilo ga, kasnije sam reagirao al je bilo kasno,prinos ok al slabasno, daleko od moguceg.
adriAMBASADOR

jul 2018.

@420Florist ja sam to no takve osram plo e zlemio sa dodatnom optikom :) al umjesto par tih 4000K ili 5000K (koju izaberea) su odmah na plo i hyper red. tako sam vidio da najbolje mixa. EDIT: Ma brate Flora ti si car, ta stranica je ludilo, svega imaju :-)
likfrikLEGENDA

jan 2019.

Pozdrav! Od prije koji sat postao sam ponosni vlasnik HS 1010A light metra :thumb: No naravno imam problem, neznam koje filtere da naru im. Citiwide, kako i drugi rekoae u temi ne nalazim. (naaao sam uv filter od kojeg nam treba samo okvir: https://www.ebay.com/itm/Citiwide-49-52-55-58-62-67-72-77-82mm-MRC-UV-Slim-MC-UV-Filter-for-Canon-Nikon/253714290167?hash=item3b128cd5f7:m:mWYkhFN2LE7XR36NWp6obUg:rk:5:pf:0) Na itao sam se opisa drugih filtera i ne nalazim da u istom imaju "magneta 1" Kako vidim im drugi filteri se stave odmah i druga o itovanja. Mo~e li neki link? Dok to ekam, nisam rastavljao light metar. Zanima me mo~e li se ata vidjeti i 'vako Pa nalazim da ureaj ne mjeri ljubi asti spektar koji ine kombinacija plavog i crvenog spektra. Koristim led sijalice pa me zanima mogu li o itavati samo jedan spektar plavi ili crveni? Tako da stavim samo sijalice jednog spektra pa mjerim?
dedskinAMBASADOR

jun 2019.

Evo ga pravi DIY Vu Metar koji svako moze napraviti i verovatno ima kuci sve sto treba , ako i nema , jeftino je za nabaviti . uzmemo voltmetar i na njega prikacimo LED diodu , moze i pfoto dioda ,moze i foto tranzistor , sta vam je pri ruci Te pristupimo merenjima .Ova merenja ovde treba pomnoziti sa 2x minimum jer je bitno gde je dioda okrenuta , a ja sam morao slikati pa nisam mogao da je drzim okrenutu gde treba . Ali se vidi, prva slika kraj malog prozora tamna soba Druga slika u sobi sa 100WCFL na daljini od nekih 1m+ Treca u sobi sa velikom terasom 4. pored vrata od terase ISto meso samo dioda je napolju I onda merenje napolju na prozoru Vidi se da radi , Ravnate se po svetlu napolju , toliko treba i biljci verovatno . Kad mi stignu svetla izmericu sta kaze indoor pod LEDom

jun 2019.

To nije Vutra Metar. Mozda moze biti lux metar, ne znam. Ali to nije Vutra Metar.
dedskinAMBASADOR

jun 2019.

Pa zeza je valjda taj vutra metar , ako nije onda nema veze nek je lux metar Napravio sam merenje LED panela ViparSpectra 450W , na pola snage tj samo Veg , i uradio spektroskopiju , zaista ima ceo spektar A merenje je OL , to jest Overload , dok napolju u senci bude 250 , ovde je 500+ , dakle jace je svetlo od spolasnjeg u senci .

jun 2019.

Ajd mi molim te objasni kako si napravio spetroligiju???

jun 2019.

Nemoj molim te..:D

jun 2019.

Zasto ne herb? Mozda pomogne zajednici al ne samo na balkanu.Vec zajednici cijelog svijeta ak se moze jeftino uradit spektrometrija. :D
dedskinAMBASADOR

jun 2019.

@mr.dr.Smok Imam DSLR , jako dobar senszor , mnogo puta bolji od bilo cega u Lux metrima , tako da moze i sa tim da se mere lumeni , a udjes u photoshop i imas na Histogramu sve boje , naravno nije to naucno merenje nego odokativno , ne moze biti da kamera snimi zutu a da nje nema , ili plavu ili zelenu , jel tako Samo ne moze da meri IR jer ima IR filter, telefon moze ,tj kamera od telefona malo losija

jun 2019.

U pravu si Smoki, sad sam i ja nestrpljiv da procitam:popcorn:::))

jun 2019.

:confused: citanje,citanje i opet citanje :confused:

jun 2019.

I manje avetanja po forumu, a vise citanja..:djede:

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se