VUTRA
ForumUzgajanjeOpremaIncident- pomoc pri spajanju
LEGACY

Incident- pomoc pri spajanju

34 odgovora7,710 pregleda
Mr. FrajerENTUZIJASTA

mar 2013.

Pozdrav svima, da odma preem na problem i pitanje..Pre neki dan sam pokuaao spojiti grla sa ~icama, i od tri pokuaaja jedan je zavraio time da je pregorio glavni osigura na vanjskoj sklopci ( emu samo elektri ar moze pristupiti) .. Prvi pokuaaj spajanja-prva sijalica- uspeano -- dakle spojio sam dve zice preko "kleme" , stavio sijalicu i sve je ok, radi.. Drugi pokuaaj spajanja-druga sijalica-uspeano isti na in ,spojio , sve ispravno.. No , doaao sam do treeg kabla, pokuaao spojiti i odjednom iskre iz uti nice, itava kuca ostade bez struje no nije mi jasno zaato Naime, ovaj put sam spajao preko prekida a, i kad sam spojio zicu sa prekida em , spojio sam je sa grlom, stavio sijalicu i u trenu kad sam stavio u uti nicu iskre, malo je izgorilo, i nastade problem.. bio sam onako 2 sata bez struje (iako su svetla u kuci radila sve uti nice NISU!! ) stoga dolazim do pitanja, gde sam pogreaio??? Prvo sam pomislio da je razlika u tome ato na dva utika a piae 2.5 A /250 a na treem 10-15 A / 250 v .. na ovoj zadnjoj slici ato vidite , utika JE 2.5A /250 v ALI ova druga ~ica ato sam spojio na nastavak prekida a JE }ICA od 10-15 A /250 v uti nice (presekao sam je na pola jer je preduga ka bila) .. `to mi je initi sad a da opet ne napravim neko sranje jer ovo nije baa jeftino proalo, hvala
gremoAMBASADOR

mar 2013.

Kratak spoj. Vjerovatno si negdje prije potroaa a spojio nulu i fazu i zbog toga ti izbacio osigura . Izbacile su ti samo uti nice a ne i rasvjeta jer su odvojeni linije (drugi osigura ). Razvodna kutija ti je u tvom slu aju uti nica. edit. plava ~ica ti nema ata tra~itikod prekida a,kao na slici. ona ide direktno iz ui nice na troailo.
Mr. FrajerENTUZIJASTA

mar 2013.

Ali ato sad da u inim?? Mslm sa treim svetlom, bojim se opet spojit da ne isko i jer ovaj osigura je skupo doaao.. Hvala na objasnjenju.. Moje pitanje je, ako spajam grla za sijalice direkt na struju preko kabla dali se moze ato dogoditi kao u ovom slu aju Dali je vazno ata na utika u piae koliko je ampera i gde ide plava a gde crna ili smea ~ica u grlo (rupu) da se ne ponovi incident
gremoAMBASADOR

mar 2013.

ma nemaa problema ata se prekida a ti e samo nulu (plava ~ica) iz uti nice spoji direktno na grlo. Crnu dovedi na dovod prekida a i opet sa crnom sa odvoda prekida a na grlo. Pazi samo da li ti je grlo ispravno (da se unutra ne diraju faza i nula). koliko vidim grlo je e27 tako da ampera~a bi trebala biti viae nego dovoljna
Mr. FrajerENTUZIJASTA

mar 2013.

Ovaj put radim bez prekida a, zna i direkt kabl u grlo pa u struju, dakle nije vazno koja boja u koju rupu?? ovo spojim i sve e biti u redu? :) I da, ini mi se kao da je ova ~ica koju spajam tanja nego ova ato izlazi iz grla a i u obliku je mnogo ~i ica, , to nije problem?
gremoAMBASADOR

mar 2013.

nije va~no u ovom slu aju. samo to spoji. vel ina ~ice (debljina) takoer ne bi trebala biti problem u ovom slu aju. spoji i .... sretno :) edit. opet te nema 2h. f..k. :popcorn:

mar 2013.

jel ovo kratki kurs kako sebe sprziti :signs040:
Mr. FrajerENTUZIJASTA

mar 2013.

Hahaha, ne brinite, ostao sam ziv al sam skupljao hrabrosti da sve to prikop am na struju i evo ga, uspeh :D ..hvala na odgovorima a sad dolazi rezultat :)
BladeZMAJ

mar 2013.

Onaj osigurac koji si spalio a samo ekipa iz elektre mu mo~e pristupiti....zove se VUP osigurac i obicno su 25 ampera......nisu ti smijeli niata naplatiti na njima je da to rijeae besplatno...ako si ga platio prevaren si i tra~i povrat novca
Mr. FrajerENTUZIJASTA

mar 2013.

E upravo to, pozvali smo elektru, doaao elektri ar ,izvadio osigura i stavio drugi u minutu i kaze da se to ranije nije naplacivalo al kao po eli su i to 80 kn .. jel bila neka promena u zakonu pa su uveli ili ata??? Jer onako razo arao sam se al sam se nau io pameti ata spajati a ata ne
BladeZMAJ

mar 2013.

Ak ti je napisao uplatnicu onda su valjda promjenili zakon ako nije dali ste mu za kavu...
Mr. FrajerENTUZIJASTA

mar 2013.

Nije nam dao uplatnicu al je rekao da e doi poatom zajedno sa ra unom za struju (+80 kn) :S
vinerPOZNAVALAC

mar 2013.

BURAZ DAO SI IM ZA KAFICU. :kenny_revenge:

mar 2013.

Biljkice se izdu~uju... manjak svjetla
Mr. FrajerENTUZIJASTA

mar 2013.

Da da, manjak svetla im je billo ovih dana sve do ju er, sad imaju 3 x 33 w CFL 6500 lumena :)
Mr. FrajerENTUZIJASTA

apr 2013.

Poato je ovaj deo foruma i namenjen za to evo i ovde da stavim.. Prije nego priklju im na struju pitanje je dali je ovo dobro napravljeno , skica i slika :) http://s16.postimg.org/f0qctoqwl/php8_ZVrly.jpg I na skcii sam slu ajno obrnuo vrednosti, vrednosti gornjeg venta su zapravo vrednosti veeg venta a ove donje vrednosti manjeg .. http://s9.postimg.org/ldx0knt5a/phpwvgblo.jpg Dali je ovo ispravno i ato mislite?
MarkoMilENTUZIJASTA

feb 2014.

Trebam pomoc kako spojiti 3 grla na jednu zicu paralelno jer to ide ovako? https://imageshack.com/i/f3y6dap
stara babaPOZNAVALAC

feb 2014.

yes!

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se