VUTRA
ForumUzgajanjeOpremaBiljno gnojivo
LEGACY

Biljno gnojivo

38 odgovora3,649 pregleda
HercegovinaAMBASADOR

apr 2018.

Pozdrav svima iz ve vrue Hercegovine i molba za pomo lanova koji se razumiju u bio uzgoj i bio gnojiva Moje znanje o ovome je veinom teoretsko ali nadam se da e uz vaau pomo biti neato od ovoga ato planiram :) Planiram napraviti i isprobati na balkon biljno gnojivo od biljaka koje mogu lako nai a planiram i posebno gnojivo za vegetaciju i cvjetanje pa je svaka pomo dobrodoala Za vegetaciju je ve potopljeno 2-3 kila koprive a za par dana dolazi joa koje kilo i to e biti osnova Na ~alost nisam naaao Gavez ali imam neka obeanja Ka~u da je joa rano i da bi ga mogao dobiti u 5 ili 6 mjesecu pa u planove praviti bez njega pa ako ga nabavim lako ga je izfermentirati i dodati Uz koprivu planiram dodati malo masla ka , vrbe i kupusa ili zelene salate a kad doe vrijeme branja onda i pomalo aljeza , kopra i valerijane Za cvjetanje ide `ljez i Valerijana za P i Kopar za K sa manjom koli inom masla ka i malo veom kupusa i salate i vjerujem da bi uz par dodataka moglo biti neato od ove kombinacije :) Plan je krenuti sa koprivinim ubrivom a onda kad doe ( ako doe :D ) cvjetanje polako dodavati cvjetajue a smanjivati koprivino Poato imam prostora ne namjeravam bacati biljne ostatke ve ih pomjeaati sa perlitom i pokuaati razviti mikro ~ivot Na ~alost u tome nemam nikakvog iskustva pa je svaka korisna informacija dobrodoala :) Moja ideja je da pokuaam iskoristiti ono ato vi radite sa zemljom da razvijete mikro ~ivot sam to malo prilagoditi ovoj mojoj kombinaciji :D Sve ato treba ve imam ili u brzo ubrati a dodatke mogu kupiti u poljo apotekama u blizini pa mislim da vrijedi pokuaati :) Poato u mixu nema zemlje sa mikroorganizmima i korisnim bakterijama a nema ni puno mikroelemenata u mix u dodati te nu humusnu kiselinu i te ne morske alge i sve dobro zaliti melasom POato e napravljeni mix morati stajati bar mjesec dana prije razvoja ~ivota zanima me ata dalje ? Sve presuti u veliku posudu i dr~ati cjelo vrijeme potopljeno ? Presuti u posudu sa rupom da oti e viaak vode ? Staviti odmah u saksije i tako odr~avati ? Mjeaati mix svakih par dana ili ne dirati da ne pobijem ili poremetim bakterije ? Ima tu joa pitanja pa ako je neko raspolo~en da pomogne bilo bi mi drago :)

apr 2018.

sva gnoiva kad radim stavljam 1:5 bilje:voda ako se radi o svjezem bilju , ako se radi sa suhim biljem stavljam 1:10 tako napravljen brew mora stajati bar 5-10 dana na temp 18+(pozeljno) te pocet smrdit i fermentirat potom se procjedi i razrijeuje se s vodom u omjeri 1-1,5l na 10l vode, moze se stavljati kopriva za N i Fe ,zatim gavez npr koji je N i K i onda crni i bjeli sljez, i oka npr za P mozes se raditi pojedinacna gnojiva ili mjesavina sve tri u jednakim djelovima ili odredenim omjerim po potrebi pa bude kompletno gnojivo npr mozete radit gnojivo i za fazu vege sa bogatim N npr i od Cannabis od muskih bioljki ,ostaci topiranja i lolipopanja npr .... Evo jos malo o bio gnojivima Gavez sadr~i: 18 aminokiselina (od moguih 20)od minerala: kalcij, kalij, fosfor, ~eljezo, magnezij, sumpor, bakar, cink, selen i germanij (organski oblik) od vitamina: vitamin A, C i kompleks vitamina B gdje treba istai vitamin kolin i B-12. Kolin je rijedak lan kompleksa B vitamina. U cijelom biljnom svijetu postoje samo dvije biljke koje sadr~e B-12 a gavez je jedna od njih. Sljezivi sadr~e: slijez sadr~i ugljikohidrate 75 posto, masno ulje 1,5 posto, aeer 10 posto, saharozu, sluz 35 posto (glukozan), akrob 35 posto, pektin 11 posto, od minerala fosfor, cink, ~eljezo itd , asparagin, altain, fosfate, lecitin, jabu nu kiselinu, polifenole, sterole, flavonide (kvercetin, kamfor), vitamine B kompleksa, karotin i bjelanceesvine i amino kiseline. Kopriva sadr~i; Kopriva sadr~i izrazito puno minerala, }eljezo i obilje kalija (zajedno sa masla kom je najvei izvor tog minerala) Kopriva sadr~i i vrlo velike koli ine kalcija, magnezija, natrija, fosfora, magnana, bora, provitamina A , vitamin B2, C i K. i da gavez mozes vec sad brat i bit ce bolji jer za mjesec dva kad procvijeta oslabit ce mu korjen sa nutrijentima crni sljez takoder u svako doba godine i pod snjegom ak treba to su korjeni cicoku mozes i na placu kupit najvjerovatnije od smokve mozes radit brew za kalci i magnezij
HercegovinaAMBASADOR

apr 2018.

Hvala dru~e :) Dosta ovoga ve znam ali ima tu i par korisnih informacija :) Da ne zaboravim krenuu od Gaveza Znam da se ve mo~e brati ali stvar je u tome ato nikada nisam vidio Gavez u prirodi Pogledao sam stotine slika i videa o njemu , zadnjih dana po Neretvi , ko budala gledam oko sebe :D ne bih li ga vidio ili prepoznao ali niata :( Sad ekam ljeto da procvjeta u nadi da u ga prepoznati po cvjetovima ali mislim da ga nema u dolini Neretve jer mu je vrue ili mu smeta neato drugo Otkinuo sam desetine sli nih listova tra~ei onu sluzavost , gledao dla ice , upao korjene ali ... :( `to se ti e ostalo ve sam ranije pravio biljno gnojivo pa mi je drago da mo~emo razmjeniti iskustva :) Prvi put sam se dr~ao preporu ene mjere od kilo bilja na 10 l vode i nisam bio nimalo zadovoljan pa sada dodajem vode samo da pokrije biljnu masu Prije 2 dana sam 3-4 kila koprive potopio u manje od 10 l vode a planiram joa poja avati Kada sam radio kilo koprive na 10 l dobio sam ec 1,4 Da sam to razrjedio 1 prema 10 kako preporu uju dobio bi skoro istu vodu Kopar , valerijana i aljez su mi davali ec od 4 do 5 Gnojivo pravljeno ljeti na preko 30 C tako da nije falilo toplote a nakon prestanka vrenja ostavljeno joa 10-ak dana tako da je sve odraeno kako treba ali je ispalo slabo Sada idem na ato ja e gnojivo da mi zauzme ato manje ambala~e pa ga je lako razrjediti :) Nisam znao za smokvu i hvala na informaciji ali imam drugu ideju :) Poato se ve odavno zna da je lisnato povre ( kupus , kelj , zelena salata ... ) odli an izvor Fe,Mg i Ca za ljude misli da bi se mjeaanjem sa ostalim biljkama moglo dobiti neato dodatnih elemenata Znajui da se skoro svaka vrba primi kad je zabodea u zemlju primi jer sadr~i auxsin dodau i nju u vegetacijsko u nadi da e pomoi razvoju korjena Maslaak je za Cu + ostalo Samo treba pogoditi mjere :) Sve je ovo samo eksperiment ali nadam se da e uz vaau pomo biti neato od ovoga Prvenstveno mi trebaju informacije kako iskoristiti preostalu biljnu masu jer za gnojivo mislim da znam kako treba , mada je i tu svaki savjet dobrodoaao :)

apr 2018.

sad trazis da iz zemlje viti jedan do tri ovakva debela lista ovog djela sa stabljikom i malim listicima jos nema ili je jako mali trazis te dugacke dlakave listove ispod mora biti korjen koji je boje pjeska a kad prelo,is iznutra bijeli i poprilicno mastan :D
HercegovinaAMBASADOR

apr 2018.

Dru~e nagledao sam se slika a prije nekoliko dana mi je prijataljica poslala slike iz svoje eko farme da vidim kako izgleda u ovo godianje doba ali ne poma~e Previae je kod nas sli nih biljaka da bi bio siguran dok mi ga neko ne poka~e u~ivo u prirodi Imaa li neku ideju za ovo ostalo kad procjedim biljnu masu ? Gdje da je stavim i kako da je tretiram da razvijem ~ivot u njoj Moje mialjenje je da treba ostaviti viaak vode da iste e i redovno zaljevati istom vodom ili melasom ali treba mi i vaae mialjenje Imam joa cjeli mjesec dok sazriju aljez , kopar i Valerijana pa mi se ne ~uri ali kopriva ve vrije tako da za 10-15 dana moram imati neki plan `ta i kako dalje ? Edit Naaao sam neato sli no ali sa ~utim cvjetom i guglajui sam zaklju io da je to ~uti ili gomoljasti gavez Pro itao sam da se ne koristi u ljekovite svrhe ali ne znam mo~e li se koristiti za gnojivo

apr 2018.

ima slicnih listova na livadi ali korjen je jedinstven nemres gulat mora bit debeli smee zut izvana bjel kad se prelomi lako lomljiv i kazem ti mastan je iznutra odi proseci ako nades nesto slicno odkopaj kad vidis taj korijen znat ces :D nema ti druge nego da trazis :D
HercegovinaAMBASADOR

apr 2018.

A tra~im ve danima ali ne poma~e haha Kidao sam listove pri dnu i tra~io onaj klizavi osjeaj, kao sapun ili ulje ali ga nisam naaao Po onome ato sam ja itao korjen bi izvana trebao biti crn a ne ~ut a unutra mastan i lomljiv Imam u gepeku malu lopaticu za luk i bez nje i moje kujice i ne idem u prirodu :)

apr 2018.

je crn je ako je jako gusta zemlja i onda izvana izgleda crno ali to kad ga se ispere bude zuckasto smee znam jer godisnje obradim barem 200-300 kg gaveza a duplo toliko potrosim u proizvodnji prirodne kozmetike i tinktura a taj slinavi dio koji ti trazis je na spoju korijena i lista jedno 2.3 cm ispod povrsine zemlje trati tamne zeljaste zaailjene listove koji imaju nepravilne zilice i sitne dlacice po listu ako ih iscupas skroz pri zemlji trebo bi ostat na spoju i vidjet se bijeli masno ljepljivi korjen :D
HercegovinaAMBASADOR

apr 2018.

Dru~e naaao sam neato malo ~utog gaveza pa bih te zamolio da pogledaa jeli to on ili sam se zajebao Listovi su malo krai nego na slikama koje sam gledao ali oblik biljke i cvjetovi straano li e Ovo sam naaao prije 20-ak dana i dr~im ih na oku dok joa ne porastu Kopriva me malo iznenadila jer je nakon 3 dana intenzivnog vrenja sa puno pjene danas vrenje prestalo Boja i miris su u redu a i listovi su se veinom raspali ali o ekivao sam bar 7 dana fermentacije Ne znam bi li novu koprivu i ostalo dodao u ovu posudu ili da napravim novi mix sa svje~om vodom ?

apr 2018.

je to je zuti gavez mozes brat odma i sve koristit za gnojivo cijelu biljku skupa sa korjenom ono sto je tebi bitno je u korjenu sto duze bude rastao korjen ce biti slabiji ja bi to na tvome mjestu pobraoi radio gnojivo nek od stoji dobro se usmrdi ta voda u kojoj ce stajat mora sto vise odstajat i pocrnit procijedi i koristi ko koncentrat ako budes dodavo jos svijeze koprive u vec postojeci ferment dobices jaci koncentrat kopriva je brzo gotova pogotovo kad je toplo ona se za pesticid drzi 12 sati u vodi nakon 24 vec fermentira a nakon 48 je skoro pa gotova fermentacija njezanj list slabe stjenke brzo puknu i bakterije ih obrade gavezu ce trebat duze osim ako sve sitno ne sameljes tako ces ubzat proces
HercegovinaAMBASADOR

apr 2018.

Hvala dru~e :) Pesticide neu praviti jer ne mogu stajati dugo pa u se orjentisati samo na gubrivo :) Za nevolju tu je bo ica od 100 ml Neem ulja Mo~da ostavim neato koprive da se suai u slu aju potrebe ali nislim da e Neem biti dovoljan Za sada sam ato se ti e nametnika imao problema samo sa crvenim paukom i neem se pokazao kao efikasan Koprivu sam pravo usitnio pa se vjerovatno zato brzo raspala a isto u uraditi i sa svim ostalim Imaa li neku ideju ata dalje kad sva biljna masa isfermentira i pomjeaam je sa perlitom i eventualno malo zeolita Dodati odmah melasu , alge i humusnu kiselinu zajedno ili ovo 2 zajedno a melasu posebno nakon toga Staviti u zatvorenu ili otvorenu posudu ? Mjeaati ili ne mjeaati masu ? Nikada ovo nisam pokuaavao ali sam poneato itao pa imam neke svoje zaklju ke ali volio bih uti i druga mialjenja pa bih zamolio i druge lanove da mi pomognu sa savjetima :)

apr 2018.

neznam zasto perlit u to mozes sve mjesat mozes dodat melasu uvjek otvoreno bakterije trebaju kisik za fermentaciju i oksidacuju kad je ferment gotov procijedis kroz gazu sve u boce i trosis ko koncentrat tipa minimum 10-20 ml na 1 l vode a max probas ali tipa 30-40 ml toga na litru je vec dosta hrane makar sa time i jos ako je outdoore tesko ces pregnojit :D
HercegovinaAMBASADOR

apr 2018.

Dru~e ini mi se da se nismo razumjeli :) Perlit nee ii u ubrivo ve e se nakon fermentacije tekuina procjediti a perlit pomjeaati sa preostalom biljnom masom da ne bude samo bilje a i da dobijem na koli ini i kompaktnosti mase Ve sam nekoliko puta sadio u coco/perlit kombinaciji i pokazalo mi se puno bolje nego u zemlji pa sam od zemlje definitivno odustao Perlit zbog toga ato ga imam oko 40-50 litara a imam i zeolita ba da se ne baci Perlit i vermikulit imam kupiti blizu mjesta gdje ~ivim a nije skup tako da mi je to najjeftinije Vrea perlita od 120 ili 150 litara koata oko 20-25 eura a isto toliko i vrea Vermikulita od 100 l Coco nema kupiti u BiH pa ga moram naru ivati od naaeg sponzora iz Splita , davati pare voza u voza u , ekati i nervirati se :D Sa zemljom , malo glistenjaka i melasom bi to lako odradio ali zemlju befinitivno ne ~elim Zbog toga i idem probati sa humusnom kiselinom koja bi trebala biti koncetrat od glistanjaka Postupak je stanardan Pomjeaati vodu , melasu i humusnu kiselinu , 1 dan dobro ozra iti akvarijumskom pumpom i odmah zaliti i tako mjesec dana :) pa tek onda posaditi Nee biti out jer e biti na balkonu ali u saksijama od 12 l pa to ne ra unam kao out :) Saksija je saksija :) Za praenje situacije imam Ph i EC metar pa u se pomalo zabavljati Danaanje mjerenje ka~e da je EC 2.7 ato nije loae a Ph je 5.7 Obi na voda kod mene je od 7.3 do 7.5 ato zna i da kopriva dobro sni~ava Ph Za sada je polu indor ali ako uspije mo~da se na zimu potrudim pa probam odraditi isti indor na ovaj na in Imam joa 2 mjeseca priprema do saenja a za to vrijeme u skupljati ingormacije Prvenstveno me zanima sadr~aj NPK i ostalih mikro i makro elemenata biljaka koje u koristiti
HercegovinaAMBASADOR

apr 2018.

Biljke koje planiram koristiti su kopriva , kopar , valerijana i aljez kojih imam koliko god mi treba i gaveza koliko naem Poljsku preslicu i stolisnik ne mogu na i ili ih ne znam prepoznati sa slika Masla ak , vrba i ostalo e biti u malim koli inama pa nije puno ni bitno Plan je napraviti 2 vrste gnojiva posebno za vegetaciju a posebno za cvjetanje Mislio sam da e mi biti lakae napraviti vegetacijsko ali izgleda da nee biti tako lako :) Na stranici naaeg sponzora naaao sam sastav koprive , gaveza i preslice i ako su podatci ta ni ispada da svi imaju 2 do 3 puta piae K nego N a gavez i kopriva imaju manju koli inu P ato u rjeaiti aljezom i valerijanom ali me malo brine ovaj manjak azota jer kopriva je na glasu kao jako azotno gnojivo/ubrivo :) Ne znam jeli ovo ta no ali ovako piae : https://www.igrow.com.hr/shop/gnojiva-supstrati/kopriva/ https://www.igrow.com.hr/shop/gnojiva-supstrati/gavez/ https://www.igrow.com.hr/shop/gnojiva-supstrati/poljska-preslica/

apr 2018.

11bsDL7acBaiKk
HercegovinaAMBASADOR

apr 2018.

Nadam se da sam napokon naaao gavez :)

maj 2018.

Imam jedno laicko pitanje: ako se od biljaka pravi bio gnojivo sa odredjenim postotkom NPK, zasto, recimo Plantellino tecno gnojivo nije zdravo? Je li u pitanju proces proizvodnje ili samo ir u dusi da je ovo sve prirodno? P.S. Dugo nisam sudjelovao na forumu, ali mislim da je pravi lik za sva pitanja oko BIO gnojiva gospodin PowerSeed
changadmtLEGENDA

jun 2020.

Pozdrav svima! imam nekoliko automatika, nalaze se u 3. nedelji cvetanja, a dva puta su zalivani sa djubrivom od gaveza...ternutno nisam u mogucnosti da ih fotkam, ali napreduju nikad bolje, cini mi se da im bas prija... posto se zavrsava 3 nedelja cvetanja, zanima me cime da nastavim da djubrim? koliko sam shvatio, gavez nema bas puno fosfora... ono sto imam kod sebe jeste kesa glistanjaka ( kog je vec bilo na dnu rupe), ovcijeg stajnjaka i gaveza...sa druge strane imam plantelu i hesijev p+ , ali zeleo bih da nastavm organic...

jun 2020.

Za fosfor (P) mozes sljez da fermentiras ako oces tako da nastavis.

sep 2020.

Evo itam malo o biljnim gnojivima pa naioh na ovu sliku. Koje biljke iskoristiti za koje nutrijente.

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se