LEGACY
Adapter za ventilatore-cudan miris!
36 odgovora3,497 pregleda
0 REP0%
→ Istraživač
feb 2009.
feb 2009.#1
Dakle sklepa sma neki boxich od kartonske kutije oblozija folijom postavija sve sta je tribalo i radi mi nekih dva sata....e sad....kupio sam adapter od 1000mA, 12 V, i voltaza mu se moze minjati...imam 2 ventilatora jedan 92 i jedan 80 mm... i trenutno mi radi na 7.5 V jer mi je biljka bila na prozoru izduzila se dosta je krhka....ali evo pitanje koje me zanima! Osjecam neki cudni miris, miris plastike, mozda cak malo i zagorene kod adaptera jeli to normalno pri pocetku? dal mu treba da se malo razradi?:sick:....
deda
ZMAJ26.868 REP
dedaZMAJ
feb 2009.
feb 2009.#2
kartonska kutija?
miris zagorene plastike?
prva asocijacija: veliki crveni kamion, a nije od coca cole
Beyond
LEGENDA5.330 REP3%
→ Zmaj
BeyondLEGENDA
feb 2009.
feb 2009.#3
Ovisi koliko ti je adapter sna~an, mo~da si ga preopteretio, oni su samo za male wata~e. Pogledaj ata piae koliko max. wati mo~e izdr~ati, tj. ampera na nekoj volta~i. Jedan 12mm vent za kompove troai oko 3,6W na 12V, a to je obi
no max. koliko mogu izdr~ati ovi standardni univerzalni adapteri sa modifikacijom volta~e. Zato se i koriste atx napajanja za to. Ako smrdi zna
i da se pregrijava i uskoro bi mogao izgoriti.
0 REP0%
→ Istraživač
feb 2009.
feb 2009.#4
ma deda nece nista izgoriti ilo je i grih boxeva...adapter mi moze izdrzati 2 venta jer svaki od njih ima po oko 150 mA a adapter 1000 mA....jos mi se zna desiti da uopce ne reagira kad mu prominim voltazu, ustvari kad ga stavim na recimo 7.5 mA moran ono malo dugme pritisniti da bi ventovi poceli vrtiti a kad ga otpustim onda prestanu raditi....sve mi se cini da mi se dugme za regulaciju malo poremetilo....
Beyond
LEGENDA5.330 REP3%
→ Zmaj
BeyondLEGENDA
feb 2009.
feb 2009.#5
pazi, motas mjerne jedinice... ovo za namjeatanje - to su volti ne amperi, ampere nemo~ea namjeaati, amperi ozna
avaju koliko guta struje na nekoj volta~i, amperi su ovisni o volta~i, nemo~ea se izra~avati samo u amperima, a wati su umno~ak volti i ampera. Daj mi slikaj taj svoj adapter da vidim, jer mislim da ti se pregrijava i da ti je ve neato i pregorelo unutra.
EXARP
POZNAVALAC1.275 REP75%
→ Ambasador
EXARPPOZNAVALAC
feb 2009.
feb 2009.#6
Jesu ta dva venta spojena serijski ili paralelno?
Ako su serijski, nee bit dobro...krivi "raspored" napona, vea struja...moraa poja
at adapter...
A to ata smrdi (onaj kiselo-plasti
an miris, pretpostavljam), znai da neato gori unutra.
Ve nije dobro:sick:
0 REP0%
→ Istraživač
feb 2009.
feb 2009.#7
evo ga prijatelju
http://www.chipoteka.hr/www_new/uploads/proizvodi/pics/8071400131.jpg
isti taj adapter samo j kupljen u drugom ducanu...
Danas sam ga prvi puta upalija i mislim da nebi smija vako brzo rikniti a reklamirat vise ne mogu jer sam odriza zicu.....:(
Recimo da adapetr i nije ispravan....nemoze doci do takvog kratkog spoja da se pocne frckati i da se nesto zaali???:icon_lol::crash:
Spojen je serijski...:ohno:
Beyond
LEGENDA5.330 REP3%
→ Zmaj
BeyondLEGENDA
feb 2009.
feb 2009.#8
Hm, da, trebao bi izdr~ati dva venta, ali ako smrdi, hmmm, mo~da je bio neispravan. I da, mo~e ti se zapaliti zato ga dr~i na oku i izoliraj od zapaljivih materijala. Ako crkne kupi novi :)
Taj tvoj adapter je sposoban dati max. 1 amper, i sveukupna realna snaga mu je 12VA tj. wati (zanemari ono ata mu piae power 25W (VA i W ozna
avaju isto, samo postoje neke cake kad se koristi jedno a kad drugo, to nije bitno sad). Troailo nesmije gutati viae od 1A makar guta manje od 12VA, i nesmije gutati viae od 12VA makar troai manje od 1A. u suprotnom e ti adapter pregoreti. Uglavnom na svakom ventu ti obi
no piae koliko ampera troai na nekoj volta~i pa si onda ra
unaj. Taj tvoj adapter bi trebao izdr~ati tri 12mm venta za kompove na 12v. I nikad ne spajaj ventove serijski.
0 REP0%
→ Istraživač
feb 2009.
feb 2009.#9
Evo Adpter mi danas radi bez problema, nema vise onog "cudnog" mirisa, ali izgleda da mu je otislo dugme za regulaciju voltaze pa ga sad moram pritisnuti i zalijepiti izolir ttrakom da bi drzao....:sick:
Petar Pan
POZNAVALAC677 REP9%
→ Ambasador
0 REP0%
→ Istraživač
feb 2009.
feb 2009.#11
nije mi u paralelnom spoju....zaboravija na to...pa zar ima razlike izmedu paralelnog i serijskog???? Serijski sam poveza rasvjetu i nema problema!?
EXARP
POZNAVALAC1.275 REP75%
→ Ambasador
EXARPPOZNAVALAC
feb 2009.
feb 2009.#12
Serijski pravia preoptere
enje, iliti, riskiraa da prigori.
Jesi siguran da znaa razliku izmeu serijski i paralelno? Sorry na pitanju, al malo je
udno to serijsko spajanje, osobito za rasvjetu, jer ako su 2 u seriji, onda svaka ima 110 V na sebi, alo su 4 onda svaka ima 55 V na sebi. U 1. verziji ve nebi mogle svitlit, tj svitlile bi slabije.
Just don't get it...:sick:
Petar Pan
POZNAVALAC677 REP9%
→ Ambasador
Petar PanPOZNAVALAC
feb 2009.
feb 2009.#13
pa naravno da ima razlike. tako ti se napon dijeli na jedan i drugi ventilator. kad stavia 7.5 V, na svakom od njih imaa oko 3.75V. dobro da ti ikako rade, nije ni
udo ato si ih mora pogurat da bi vrtili. a mo~da ti je i dugme za regulaciju ispravno, nego u serijskom spoju zapravo na svakom ventilatoru prominia za upola od nazna
ene volta~e. ako me kontaa...
koliko imaa sijalica?
0 REP0%
→ Istraživač
feb 2009.
feb 2009.#14
imam 3 sijalice od 25w i jednu od 24 w
http://www.lookpic.com/files/qqq3.JPG
e tako sam ja spoija, a sad....znaci po toj logici ako bih spoija odrdeni broj zarulja one nebi vise radile jer ih je previse u serijskom spoju???
Petar Pan
POZNAVALAC677 REP9%
→ Ambasador
0 REP0%
→ Istraživač
Petar Pan
POZNAVALAC677 REP9%
→ Ambasador
Petar PanPOZNAVALAC
feb 2009.
feb 2009.#17
ostavi ti to onda u "serijskom" spoju. mo~e i tako pro :icon_lol:
i preporuan ti da ubudue kad budea neato spaja unaprijed pitaa kako, da ne bi bilo viju viju viju.
jesu li ti tako i ventilatori spojeni? ako jesu ne diraj ni njih.
0 REP0%
→ Istraživač
feb 2009.
feb 2009.#18
Ok ok valjda znas vise i bolje od mene, a ja sam osta zbunjen....valjda sam takav od rodenja....onda bi ovo treba biti serijski spoj???-----
http://www.lookpic.com/files/wqwrwerw.JPG
Beyond
LEGENDA5.330 REP3%
→ Zmaj
BeyondLEGENDA
feb 2009.
feb 2009.#19
Oboje je paralelni spoj to na tvojim slikama, sluaaj pana, dobro ti ka~e
ovjek.
Uvijek spajaj sve u paralelne spojeve. Kod serijskih spojeva - jednog troaila se spaja na + drug, u paralelnim spojevima svi plusevi imaju zajedni
ku ~icu, isto i minusi svoju.
U serijskim spojevima ti se otpori zbrajaju, a u paralelnim ne... ti moraa izbje
i zbrajanje otpora. Mislim da ti imaa dobro spojeno u paralelan spoj samo brkaa pojmove paralelnog i serijskog, rijetko tko zapravo i ide spajati stvari serijski makar bili noobovi u elektronici.
http://en.wikipedia.org/wiki/Series_and_parallel_circuits
feb 2009.
1 / 19
feb 2009.
feb 2009.