VUTRA
ForumUzgajanjeOpremaPokvareni timeri, releji i "contactor" - pomoć
LEGACY

Pokvareni timeri, releji i "contactor" - pomoć

110 odgovora4,912 pregleda
TarkiPOZNAVALAC

apr 2012.

Evo ve neko vrijeme se borim sa timerima, naime umiru mi masivno :( (mehani ki, vjerojatno bi bilo isto s digitalnima, ne znam) Timeri koji se daju nabaviti (ovi od kao 3,6 -3,8kw) zapravo mogu podnjeti 400-460 w indukcijskog napona, ato mi je nedovoljno. I tako sam surfajui netom doaao na jedan thread di tip ima sli an problem i drugi mu odgovara (valjda to no hehe): Hi mate what you need is a contactor/relay the thing is if u only use a timer in the end it will stick on (ur lights wont go off) I doem ja tako do tih releja i contactora, i obzirom da baa i ne znam neato mnogo o tome pitao bih par pitanja pa nek netko tko zna ka~e. 1. Koje su tehni ke specifikacije tog releja koji bi meni vjerojatno trebao (za 600tku). 2. Je li ga jako komplicirano instalirati? 3. Kako to to no funkcionira ako tko zna i ~eli napisati, da bude jasnije malo, meni baa i nije jasno ata to radi to no. 4. Ovo ak sam dobro shvatio - timer se dalje spaja na relej, ili je taj relej kao timer? Jer vidio sam da se i oni podeaavaju on/of, ali na neku magnetsku spiku? Ne znam. I ako tko joa ima koju pametnu da pomogne, nek baci. Thx, pis
milutinAMBASADOR

apr 2012.

Ja se mogu samo pridru~it. 2 mehanicka su mi riknula prvi dan koristenja.
američki staffordISTRAŽIVAČ

apr 2012.

koliko para toliko muzike... prije 5 godina kupio digitalni za 140kn, i joa uvijek radi ko urica...
Z&NZMAJ

apr 2012.

Dobro bi doale slike neke i sheme. U praksi se nisam pretjerano esto susretao sa relejima. Pomou releja ti zapravo izbjegavaa direktno optere enje timera. Timer bi ti trebao upravljati relejom, koji upravo tako kako si rekao, elektro magnetski odrauje uklju enje/isklju enje troaila=lampe. Dakle, kada timer pusti napon na relej, on uklju uje elektro magnet i zatvara strujni krug, te se lampa pali. Valjda nisam neato pobrko, jbga...davaj slike i sheme, ata ekaa :)
TarkiPOZNAVALAC

apr 2012.

Haha pa nemam, kad ne znam ata je :P U biti pomogao si mi, timer pali relej, pa relej lampu, da ima smisla, ja sam mislio da je obratno pa mi nije imalo logike majmun. Sad sam surfajui ak i mo~da doaao do rijeaenja - timer sa built in relejem, ak ih ima digitalnih po 10ak $, to u si naru iti pa e valjda biti dobro :) Ak bude upola ko u stafforda ja sretan :)
milutinAMBASADOR

apr 2012.

Moze slika/marka i mjesto kupnje? :)
TarkiPOZNAVALAC

apr 2012.

Imaa po ebayu, ja sam zapeo za ovaj LCD Digital Programmable Timer AC 220V 16A Time Relay Switch | eBay

apr 2012.

Prvi pu čujem da rikavaju samo tako. Ja sam 4 growa odradio s najjeftinijim mehaničkim cca 5€ s 600w. Da nije problem drugdje, možda nestabilna struja šta ti ja znam.

apr 2012.

Isto tako, imam najjeftiniji mogui mehani ki tajmer (cijena 2 EUR na sni~enju, ina e koata oko 4-5 EUR), za sada radi bez problema oko 2 tjedna, gore je spojen HPS 150W i 2 PC venta na adapteru 600 mA.
orbitLEGENDA

apr 2012.

Vec preko 5 god imam mehanicki i radi oke... Sto se tice releja... Pravac chipoteka, i trazi relej koji pokrece 220V a kroz njega moze poteci struja do npr 30 A, miran si ;) Relej radi na principu elektromagneta, kroz njega pustis struju koja oslobodi jednu "polugu" koja dotakne drugu i spoji strujnu krug, laicki bi rekli da je to elektricna sklopka... sluzi za paljenje velikih potrosaca koji se pale putem neke male sklopke, tastera ili elektonicke pobude.. Nadam se da sam poblize objasnio... Dalje... mehanicki timer nije toliko los, on u sebi ima mali "sat" koji umjesto kazaljke okrece ono okruglo na cemu je napisano vrijeme, to okruglo na sebi ima one male crne "nozice" koje spustis ili dignes za paljenje ili gasenje... te nozice kako se rotiraju "pomaknu" malu polugicu koja na kraju spoji strujni krug, ta polugica kroz koju tece struja od Vaseg potrosaca, u ovom slucaju lampe i ventova, je dovoljno jaka da izdrzi taj napon, ista polugica nema veze sa onim ranije spominjanim "satom", a kada timer krepa, krepa "sat" a ne polugica, tako da "krepavane" timera nema veze sa Vasim potrosacem nego s losom proizvodnjom ili losom strujom koju imate u kuci... Pisao sam ovo sto jednostavnije kako bi me mogli skuziti, nadam se da sam objasnio barem malo... hvala
rasmcAMBASADOR

apr 2012.

Evo ovo ti treba! http://hr.traconelectric.com/files/ckfinder/images/_ok2.gif/TR1K_ok2.gif Ovaj ti je do 1500 W I joa trebaa shemu spoja i to je to Tracon Webshop ON-LINE Kupovina - Kartica proizvoda - TR1K0601 Pomo?ni sklopnik, 6A, 2,2kW, 230V AC, 3UK glav+1ISK pom.kont 552.IPB
TarkiPOZNAVALAC

apr 2012.

Da, struja u kui je katastrofa, u growroomu pogotovo, stvar je da sva struja ide iz jednog osigura a u growroom i to radi probleme jer ima tu troaila, a ~ice su isto u~as napravljene davnoo. To u morati rijeaiti naknadno, treba dosta $ za to sve. Malo sam se informirao kod strujia i to, i veli da mi je najbolje uzeti sklopnik (to je ovo kaj je na eng. contactor), to je ovo ata si rasmc stavio, samo naravno od viae ampera trebam, 6,2 je 1 lampa, a ja imam 2, mislim da watti nisu tolko bitni ko amperi? Jel bi ovaj od 12A, dr~ao dvije (12,4A)? Glupo je pitanje, al mo~da, ili da bolje tra~im dalje, neki od 20A? Tracon Webshop ON-LINE Kupovina - Kartica proizvoda - TR1K1201 Pomo?ni sklopnik, 12A, 5,5kW, 230V AC, 3UKglav+1ISK pom.kont Pa kad to budem imao u rukama budem tu kukao da mi se crta :P

apr 2012.

555.IPB evo,ovakav identi ni timer sam kupio za 17 kn (2,5 eura otprilike) u baumaxu i radi kao zmaj,iako sam mislio da e odmah riknuti.ne primjeujem ni nekakva odstupanja u paljenju i gaaenju.mo~da je s vaaima bila neka greaka u serijskoj proizvodnji,ne znam.
TarkiPOZNAVALAC

apr 2012.

Takvih sam ja skurio jedno 7... I ne samo takvih :P

apr 2012.

onda stvarno nemaa sree s timerima,al bolje i s timerima ne imat sree nego kao ja s biljkama. :icon_lol:
GreenRyderLEGENDA

apr 2012.

.......ja promijenio vec 2 takva tajmera po 17 kn, sad imam treci i kad on rikne opet cu kupit takav.....:-)

apr 2012.

Ako si ih uniatio 7 nije do njih. Vjerovatno nestabilan napon. Pokuaaj nabaviti stabilizator napona tkz. UPS. Baterijski ti ne treba jer je on da sa uva ureaje kad nestane struje da ih imaa vremena ugasiti normalno jer s baterijom radi 10-30min ata ti ja znam a HPS bi to ionako pojeo za tren:)
rasmcAMBASADOR

apr 2012.

kako lampa moze vui 6,2A? to bi onda ispalo da je lampa preko 1000W ,a nije ako sam dobro skontao. a ti joa mo~ea koristiti i sva tri kontakta tog sklopnika paralelno. tako poja aa snagu... uglavnom ja mislim da ti je ovaj dovoljan, ali ako baa ~elia biti siguran uzmea 20A pa aiaaj

apr 2012.

Traki, nije problem ni u tajmer, ni u relejima. Problem je u osiguracima. Tebi u ormaricu treba osigurac za velike potrosace. Trenutno radim stan pa imam neki popis materijala, a "strujacu" sam tocno trebao reci dic e biti vesmasina, prerilica sudja ili neki drugi veliki potrosac jer za njih ide poseban osigurac i ne smije se dijeliti s nikakvim drugim uticnicama i prekidacima. Za obicni prekidac ide 10A osigurac (vise prekidaca na isti moze - za zarulje), za uticnicu ide 16A osigurac (isto vise njih na isti moze), a za velike potrosace ide 16A osigurac ali je fora u tome da je to samo za jednu uticnicu.
TarkiPOZNAVALAC

apr 2012.

600tka je u pitanju, na priguanici piae 6,2A. Btw priguanica ima kondenzator - koji je stabilizator napona zapravo ako se ne varam... Nije sad ni bitno, i naravno nije do timera, to mi je postalo jasno nakon ato sam kupio jedno deseti... Ali bio sam uporan i dalje heheeh. S tim da s 400tkom i timerom nisam imao problema. Na kraju sam si naaao stvar, na onom sajtu koji si preporu io (dobar skroz :thumb: ), sklopnik od 18A i 7,5kW. Naru io, pa kad stigne slikam crtam da ga upogonimo :) EDIT Da, Kali. Znam, samo ata si moram mijenjati cijelu onu plo u, s novim osigura ima, i joa k tome vui nove ~ice. Za to nemam novaca trenutno, ali naravno da u napraviti kad budem mogao, zna i bit e 2x32A i to e ii u growroom i to mora biti i viae no dovoljno. Ali, sad je stanje jbg takvo da moram nai neku bar privremenu alternativu, a za 120 kuna kupim taj sklopnik, pa proalo ne proalo neu morat spizdit 1000 kuna ili sli no, a po svemu sudei mora aljakati.
rasmcAMBASADOR

apr 2012.

600tka ti vu e oko 2,7A tako da bi i onaj manji bio dovoljan (ako je kvaliteta samog sklopnika dobra) al nema veze, ako je ja i nema problema. Kondenzator ti slu~i za kompenzaciju reaktivne(jalove) snage, a to je smo kod induktivnih troaila kao ato su fluo rasvjeta vanjska ras. el. motori itd. ma nebitno sad to je duga pria netreba ti 2X32A stavi manje osigura e ali tra~i c karakteristiku to znai tromi osigura npr. C20 i tako je sklopnik od 18A kali nema to veze sa osigura ima

apr 2012.

Kako nema!? Pa covjek ti gore potvrdio! Naravno da ima... Sad ce se krpat jer mu je to jeftinija solucija, ali stari moj, trenutno sam u tome svemu (nisam strucnjak za elektriku iako sam elektrotehnicar po struci), a nestabilna struja u kucanstvu je samo odraz lose rasporedjenih osiguraca u odnosu na trosila.
TarkiPOZNAVALAC

maj 2012.

Evo mene opet, kupio sam si stvar :) Pomoni sklopnik, 20A. Slike: Zna i s "gornje" strane ima 4 aarafa na kojima piae 13NO, 23NO, 33NO, 43 NO. S te iste strane, tamo ni~e ima 2 aarafa, A1 i A2 (slika 2). S donje strane ima 4 14NO, 24NO, 34NO i 44NO, i ispod A2. E sad... Kontam da mi trebaju 2 razli ite uti nice (?), jedna na kojoj radi timer, a onda timer pali sklopnik i preko te druge uti nice te e struja, dakle niata kroz timer? I naravno treba to znati pospajati sve hehe. Stavit u paint obrazac pa ako netko ima volje i znanja da pomogne. Zna i plave boje su nule, smee faza.
rasmcAMBASADOR

maj 2012.

769.IPB evo ovako mo~ea spojiti a ovo hps se podrazumjeva hps komplet(starter i priguanica)
TarkiPOZNAVALAC

maj 2012.

E hvala ti na odgovoru, bio sam kod strujia i tako mi je nekako i on napisao, samo razlika je ova 0 koja ide direkt u drugu uti nicu, ja sam i nju mislio stavit na sklopnik. No spojit u to tak kak si ti napisao, izgleda jednostavnije. Hps naravno, priguanica i to sve :) Thx
milutinAMBASADOR

jul 2012.

1032.IPB 1033.IPB Kupio sam ova 2 mehani ka i 1 digitalni u ipoteci ZG. Svi su otiali u ***** ve prvi dan. 3/3, po meni je to za zatvor. U Kauflandu za 25 kn mehani ki kupljen prije par dana i radi dobro. Preporuka.
TarkiPOZNAVALAC

jul 2012.

Vjerojatno e ti i taj otii ako su ve svi drugi... Mo~da i nee. Al eto, ja otkako imam sklopnik, s jednim timerom (naravno najjeftinijim za 17 kn :D ) palim sve i radi ki urica. Nije problem u timeru, stvar je u struji i induciranom naponu.
milutinAMBASADOR

jul 2012.

Problem je u timeru ... Ocigledni mehanicki nedostaci (polomljene kockice i blokirani kolut) ravno iz ambalaze, a digitalni pali i gasi kako njemu odgovara, bez ikakve logike, apsolutno smee od firme i proizvoda. A ovaj od 25 kn radi dobrih tjedan dana ...
panoramaAMBASADOR

jul 2020.

pozdrav,stiga mi mehaniki timer,sad neznam kako ga postavit na 18/6,mo~e pomo ..
dzidzoLEGENDA

jul 2020.

Dignes tih 16 polja i to ti je 28/6. Svako polje je po pola sata pa sad sebi stimaj kako ti treba
panoramaAMBASADOR

jul 2020.

opet ne razumim,u 8 uve e palim,u dva gasim kako naatimat
panoramaAMBASADOR

jul 2020.

18 sati :)

jul 2020.

udarenuglavu :D pinovi stisnuti dole tada je on... pinovi gore tada je off... tvoj timer je 30min...znaci od 8 ujutro do 2 posle ponoci stisnes pinove dole.... a od 2 do 6 ujutro pinove gore.... imas negde i strelicu da ga nastimas na trenutno vreme... a trebao bi imati i prekidac sa strane koji je ili stalno on ili da prati nastimano vreme :D
panoramaAMBASADOR

jul 2020.

mama u pravu,stalno mi govori kojeg sam ja kretena rodila :rofl:
panoramaAMBASADOR

jul 2020.

jel ovako..

jul 2020.

zezis ti nas kapetane.... :D sada ti svetlo radi od 14.00h do 20.00h a resto je iskljuceno.... pa yebemu svi smo ucili "na sat" :D
panoramaAMBASADOR

jul 2020.

ma nije neato sve na pola,ali ima istine ata mi mama govori ,~ivi bili Svi !

jul 2020.

jesi uspeo... slikaj opet da vidimo... ubost cemo na kraju :D znaci... 8.9.10.11.12.13.14.15.16.17.18.19.20.21.22.23.24.01.02...svi ali svi pinovi dole.. 01.02.03.04.05.06...svi ali svi pinovi gore... :D
panoramaAMBASADOR

jul 2020.

sad izaaa iz labosa,ne da mi se gore dole,nikad kraja ovome ..,posli oko 8 metnem slike
panoramaAMBASADOR

jul 2020.

ovako ili..
dzidzoLEGENDA

jul 2020.

Druze jel ti nekoga zajebavas? Koja je razlika izmedju ove slike i prosle? Sreca pa ti Influence nije sve skoro nacrtao :zvezda::
panoramaAMBASADOR

jul 2020.

ne,ekaj ..
panoramaAMBASADOR

jul 2020.

edit:nisam ita kad mi je influence pisa,samo preletia moj greh
panoramaAMBASADOR

jul 2020.

hvala izvinite jbg kreten ipak ..

jul 2020.

eto ga tu smo :D jos spusti ta dva izmeu 01.00h i 02.00h i to je ono sto si hteo...
panoramaAMBASADOR

jul 2020.

evo ga,jel tako ..

jul 2020.

moje isprike rekao si da hoces 6h mraka... a ja sam naveo 4h mraka... tako da je sve isto samo od 02.00do 08.00h pinovi budu gore.... sada je kod tebe 16.00h i sada tu strelicu namestis na 16.00h i svetlo ce odmah raditi sve do 02.00h kada se gasi i bice ugaseno sve do 08.00h ujutro... i onda se pali i opet u krug... svetlo radi sve do 02.00h iza ponoci i ostaje ugaseno sve do 08.00h ujutro... :D
panoramaAMBASADOR

jul 2020.

i moje isprike tebi napisa sam da hou da mi svetlo radi od osam uvee do sutra u 14 ..

jul 2020.

aha ok... onda od 20.00h pa sve do 14.00h spusti pinove.... a od 14.00h do 20.00h digni pinove gore.... :D
panoramaAMBASADOR

jul 2020.

to bi trebalo ovako igleda jel tako..,

jul 2020.

ubo si vreme ali nisi pinove..znaci tako samo te pinove sto su dole idu gore a ovi sto su gore idu dole... :D
panoramaAMBASADOR

jul 2020.

evo ga konano izvini i hvala na strpljenju

jul 2020.

to je to :thumb: :D namucismo se:D
panoramaAMBASADOR

jul 2020.

jeste ~iv bia dobri brate ..
dzidzoLEGENDA

jul 2020.

Ovu strelicu namjesti na trenutno vrijeme koje je sad tj. 18h, trenutno ti brz 4h. I da sa strane ima prekidac koji treba upaliti
panoramaAMBASADOR

jul 2020.

hvala,jbg krivo reko od 8 do 2 umisto od 20 do 14..,sve ok hvala ja sam kriv

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se