Pozdrav svim
lanovima.
Nadam se da e informacije iz ove teme inspirirati mnoge koji se dvoume oko koriatenja LED u unutraanjem uzgoju. Ja osobno sam zapo
eo sa ovim projektom jer sa HPS-om mogu uzgajati samo kad je hladno jer kao ato svi znamo HPS proizvodi ogromnu koli
inu topline, odnosno, umjesto da energiju iskoristi u svjetlo, veina odlazi na grijanje. Ne samo da u sa LED Panelom dobiti viae svjetla (u nanometrima, lumeni ovdje nisu bitni), nego u i uatedjeti puno energije koja mi je trebala da HPS ohladim (2 venta + jedan za ispuh + onaj koji puae po lampi i ujedno mijeaa zrak u box itd.)
Za po
etak evo grafi
ki prikaz LED vs HPS:
Objaanjavati sliku neu jer ovaj DIY se time ne bavi.
Osnovna oprema:
10 x 30W LED chip (9 montirano, 1 ostao za rezervu)
[*]Power :30W
[*]Chip brand: EPILEDS
[*]Holder:high quality red copper holder
[*]Voltage:32~36V
[*]Current:900mA
[*]Color ratio:full spectrum 380nm-840nm
[*]Lifespan:50000h
[*]Application:All stage of plant
10 x 50W Driver (9 montirano, 1 ostao za rezervu)
Type: 50W LED Driver
Power: 50W
Input voltage: AC95-240V
Out voltage: DC 25-38V
Output current: DC1500mA
Size: 120 x 41 x 38 mm (L*W*H)
9 x CPU cooler + fan
1 x ALU plo
a dimenzija 75cm x 40cm
1 x PC napajanje (staro)
Termalna pasta
Navojene aipke M3
Matice i podloaci
10m crnog kabla (1 ~ila)
10m crvenog kabla (1 ~ila)
5m strujni mekani kabel (2 ~ile)
3 x utika
Alat potreban za izradu:
Buailica, odvija
i, izolir traka, lemilica, lem, kljeata, skalpel itd.
Prvo sam rasporedio materijal tako da mi je sve pregledno:
30W LED chips:
50W Drivers:
CPU coolers, navojne aipke, matice, podloaci i buailica:
ALU Panel:
Bilo ga je teako nabaviti, a kad je na kraju stigao bio je neobraen pa sam ga malo ispolirao iako to nema veze jer mi ne slu~i kao reflektor, nego kao heatsink.
Prvo sam krenuo sa rasporedom LED chip-ova na plo
i da to na neato izgleda :D Buaio sam samo dvije dijagonalne rupe jer CPU cooler-i koje sam nabavio bili su krivog oblika pa sam improvizirao. Nako ato sam narezao navojne aipke na to
no 3,7cm du~ine, sve LED chip-ove sam polo~io na plo
u.
Zategnuo sam sve sa maticama, a prije zatezanja sam ispod svake LED-ice stavio poatenu koli
inu termalne paste. I to je NAJBITNIJE od svega. Nemojte atedjeti na termalnoj pasti jer je to klju
dobrog hlaenje.
Zatim sam skinuo sve ventilatore sa coolera kako ne bih oatetio ventilatore prilikom montiranja coolera na drugu stranu alu plo
e:
Sa svakim coolerom sam dobio i pastu koja je bila dovoljna za jedan cooler pa sam na svaki dobro namazao termalnu pastu:
I ovako je to izgledalo kad sam cooler nataknuo na plo
u. S time da je sve bilo napeto poato sam morao improvizirati sa montiranjem coolera. Trebao sam raairiti listie kako bi navojna aipka tjesno stala izmeu:
Matice koje se vide na slici iznad nisu stegnute jer nema potrebe, a i kad se ih stegne, propadnu ispod ovih odvojenih listia.
I tako to izgleda kad sam montirao sve coolere sa ventilatorima:
Zanemarite ato je skoro pola plo
e u nekim naslagama, nije mi se dalo
istiti jer nema baa smisla. :D
Sljedee je bilo montiranje LED drivera i tu su po
ele komplikacije sa prostorom:
Ovo je druga strana:
Ovo je pokuaaj slikanja obje strane odjednom:
E, tu je sad krenuo te~i dio gdje je sve trebalo pospajati i zalemiti i poslo~iti da to na neato li
i.
Slijede slike PC napajanja koje mi slu~i za napajanje ventilatora i ostale:
PC napajanje modificirano je tako da imam samo "nulu" (crne ~ice) i "12V" (~ute ~ice). Raspored je bio sljedei: Svake 4 ~ice na napajanju daju 12V u paralelu spojenim ventilatorima. Zamislite to kao da imate 3 faze od 12V, a na svaku fazu su spojena 3 ventilatora. Sli
nu stvar sam radio i sa LED driverima. Poato nisam ~elio (iz sigurnosnih razloga) spajati svih 9 drivera na jedan strujni kabel. Grupirao sam ih kao i coolere na 3 djela. Tako su 3 LED drivera spojena na jedan strujni kabel.
Ono ato je najbitnije u cijelom procesu je razmialjati kako, ato i zaato! Meni je nabitnije bilo da se LED chip-ovi dobro hlade zato sam uzeo ALU plo
u kako bi mi se toplina ravnomjerno rasporaivala po cijeloj povraini. LED chip od 30W se u~asno brzo zagrijava i ve nakon 1 minute bez hlaenja mo~e izgorjeti. Driveri se ope ne griju.
Joa malo mislim poslo~iti kablove ako bude mogue i to je to. Trenutno je plo
a u fazi testiranja kako kasnije kad ju monitram u boks nemam brige oko instalacija i zagrijavanja.
Siguran sam da sam neato zaboravio napisati, pa pitajte ato god vas zanima.
E, da, ovaj 270W LED panel bi trebao biti ekvivalent 400W HPS-u u boksu 100cm x 100cm. Dnevnik u voditi pa da se svi skupa uvjerimo kako HPS lagano ide u zaborav ato se tie unutraanjeg uzgoja.
Za kraj, ovo izgleda ovako:
Pozdrav! :D