VUTRA
ForumUzgajanjeOpremaSpajanje sijalica, grla, utikaca...
LEGACY

Spajanje sijalica, grla, utikaca...

88 odgovora35,928 pregleda
IvoryENTUZIJASTA

okt 2008.

Hej ljudi posto nisam nigdje ovdje naisao na neku temu koja bi se time bavila,predlazem da oni koji imaju iskustva u tome malo pojasne, kako bi se drugi (kao npr. ja ::facesjump: ) mogli snaci u spajanju zica ,grla,sijalica itd...NEMOJTE SE ZA**BAVAT S STRUJOM,OPASNO PO ZIVOT:icon_exclaim::icon_exclaim::icon_exclaim: Slobodno raspravljajte o svemu vezano uz rasvjetu... VuTrA Rules pozdrav
m4r3POZNAVALAC

okt 2008.

Ovo se odnosi na stedne sijalice i obicne sijalice koje se spajaju direktno na izvor struje bez prigusnica i ostalih karafeka .. Ev da ja pocnem, ma nema tu neke matematike ...+/- zaboravite, dakle na skoro svakom grlu od sijalice imaju 2 sarafica koji lice na one redne stezaljke ili kleme kako god, jedan kraj kabla(dvozilnog) ide na te redne stezaljke, dakle skinete izolaciju sa obje zice nozicem il skalpelom (moze i zubima al ne preporucujem svakome lol) nekih 5-7 milimetara, zice gurnete do izolacije u stezaljke i zavrnete sarafice tako da se zica fino stegne unutra i da se nemoze lako iscupat.Eh isto tako uradite i na utikacu princip je isti ,dakle sa stezaljkama na krajevima onih banana od utikaca spojite drugi dio kabla isto kao i na grlu.Eh kad ste to sve uradili pozeljno bi bilo da uzmete brifer nadam se da vecina znate sta je to (sarafciger sa tinjalicom) uklljucite to sto ste vec spojili u uticnicu bez sijalice u grlu NIPOSTO DIRATI GRLO RUKOM !bar nijedan metalni dio na njemu, i briferom ispitate onaj pipak koji se prislanja na navoj sijalice, inace imaju 2 pipka jedan je u sredini grla i na njemu treba da bude FAZA a NULA treba da bude na tom pipku koji se prislanja na navoj sijalice, po nekom pravilu crna zica je faza ,plava zica je nula, i treca zeleno-zuta zica je uzemljenje, u nasem slucaju uzemljenje je bespotrebno, eh sad ako brifer gori/tinja na onom pipku koji se prislanja na navoj onda utikac jednostavno okrenite dakle iskljucite okrenete ga za 180 stepeni i ukljucite, i sad brifer nece vishe tinjati jer je na njemu nula.Ovo sa briferom nemorate radit ako vam je komplikovano, al imajte na umu da ce vas struja opalit ako budete dirali navoj sijalice, dok je zavrcete il na neki drugi nacin, et ja sam se potrudio da ovo objasnim koliko dozvoljavaju moje ocajne sposobnosti objasnjavanja :D et to je zasad a jednom prilikom cu napravit tutorial sa slikama ..
Weed KillahPOZNAVALAC

okt 2008.

mislim da su takve stvari vecini ljudi jasne ako se ne koristi starter ili prigusnica.. :)
m4r3POZNAVALAC

okt 2008.

Ma vjeruj da ih ima sto neznaju ni ovo jbg
IvoryENTUZIJASTA

okt 2008.

bolje objasniti nego da neko po prvi put u povijest pogine od """vutre """ hahaha.... Slobodno se raspisete i o prigusnicama,starterima,reflektorima....svemu sta ima veze s osvjetljenjem
bongashLEGENDA

okt 2008.

Ovo mi je nekako viae tema za 'Oprema za unutraanji uzgoj'
Bezze_SaAMBASADOR

okt 2008.

Pa uglavnom, najbolje bi bilo kad bi svako svoj ballast uslikao i shemu od tog proizvodja a, pa ako neko naleti na istu da ima.... jer na svakoj priguanici (ballastu) ima shema, komplet od startera, struje pa do grla... sad samo na vama je da te sve ~ice spojite kako je prikazano na aemi... Sad u ja svoju "oka iti" nadam se da e se vidjeti... P.S. Obavezno navedite proizvoa a i ja inu (W)!!!
IvoryENTUZIJASTA

okt 2008.

Bezze - super,samo stavi sliku da se vidi .....poz
rastaMAN^ISTRAŽIVAČ

nov 2008.

Molim vas stavite par slika kako to da se uradi... Hvala unapred...
Bezze_SaAMBASADOR

nov 2008.

Ne mo~e ti to niko uraditi... jer za svaki ballast je druga ije, ak se neki iako su iste marke, ja ina i sve... ali razlika u god. proizvodnje i druga skrooz shema.... Potra~i shemu (mora biti) ili daj koji ti je ballast (priguanica), jer tako jedino ti neko mo~e pomoi. Zar nemaa aemu na ballastu ???? Mora biti.....

nov 2008.

imam u kompjuteru,samo neznam slati ovim putem.Mogu ti slat po e-mailu,ako mi ga javia-bez brige
rastaMAN^ISTRAŽIVAČ

nov 2008.

Brateeee...ne razumem se uopste u to... :) A i nisam jos kupio sijalicu... trebam da kupim CFL 200W ... ako to ista znaci... :)
HolstenISTRAŽIVAČ

nov 2008.

Brate rastaMAN^ za to ti netreba neko spajanje imas e40 grlo kosta 15 eura hidroponika naravno i samo zasrafis sijalicu od 200cfl a za hps ti treba spajanje i ostala drndarija.:bis:
rastaMAN^ISTRAŽIVAČ

nov 2008.

Hvala brate.............. XD

feb 2011.

Jedno pitanje, spaja li e40 grlo jednako kao i ovo obi no i normalno uatekam u uti nicu ili treba joa ato?
SekachAMBASADOR

feb 2011.

Grlo spajas normalno kao i svako drugo...ali ne ide direkt u uticnicu...uz lampu treba ti prigusnica/balast i propaljivac... Pogledaj malo ovu temu: https://forums.vutra.org/threads/1150-HIGH-PRESSURE-SODIUM-HPS-Sijalice-Tehnicke-karakteristike

feb 2011.

Hvala ti, je li mi onda najbolje odnijeti grlo u elektro centar i da mi oni to naprave, ili se mo~e i sam? Bojim se da ne uzmem neato krivo.
SekachAMBASADOR

feb 2011.

Ako nisi siguran sa strujom, onda bolje nekome dati 50kn da ti spoji pa si siguran da radi i da neces sebe ozlijediti ili napraviti stetu u kuci... =)
Bezze_SaAMBASADOR

feb 2011.

Imaa sve (ama baa sve) na forumu, samo pro a kaj malo teme i postove.... Nai ea sve odgovore... Iii ato "sekach" re e, CFL i HPS/MH lampe su razli ite, nije to isto... CFL-ke nije problem, aa za HPS ti (kao ato re e kolega "Holsten") ballast (priguanica) i starter (propaljiva ), ili lai ki, kao "adapter (transformator)" i na njega ide grlo i lampa a priguanica u struju, dok CFL-kama (sijalicama) to ne treba... Ako nisi 100% siguran za montiranje - nemoj pokuaavati, bolje daj nekome da ti spoji to sve, ti samo u struju i prt u uho ;)
GreenRyderLEGENDA

feb 2011.

....i nek ti na utikacu oznace koja je faza i sa ispitivacem u uticnici vidis koja je faza odnosno tamo gdje ispitivac svijetli i tak spojis, isto jedna bitna stvar.....
NoTrippinAMBASADOR

feb 2011.

Nemaju oni zaato ozna avat fazu, to nema veze i nije bitno na koju stranu spojia u uti nicu, izmjeni na je struja.

feb 2011.

za sta sluze drugovi,mora neko znati,plus imas s kim podjeliti sve te predivne hedove koje dobijes :)
dupla-stotkaENTUZIJASTA

sep 2011.

HIGH SVIMA:) ljudi da ne otvaram novu temu... upravo sam trazio kako fixirati sijalice za "krov" boxa i nisam nasho. tako da se izvinjavam ako postoji negde tema zaista je nisam nashao... u pitanju su CFL planiram da spojim za sad 4 pa dok biljoze malo ojachaju da dodam josh 2 znachi ukupno 6 CFL... e sad , spajanje mi nije problem nikakav... (chista logika) xD ali mozhe li neko da mi kazhe kako da fixiram sijalice za "krov" boxa? razmishljao sam da stavim zhicu par cm od vrha boxa pa da se na njih oslanjaju sijalice ali trazhimm jednostavnije reshenje nadam se da cu ga dobiti brzo jer za 4-5 dana ce vec biti izmontirano. P.s. socijala sam totalna xD imam samo 2 ista grla i to ona najobichnija plastichna .. xD CFL 23w i to je to. nadam se da ce sreca da me posluzhi u indoo growu dok ne steknem neku praksu :)
TropicoLEGENDA

sep 2011.

http://www.rasvjetahr.com/images/products/preview/grlo%20cp%20800f%20e-27.jpgako imas takvo grlo lako ea ga fiksirat za vrh boxa, ako nemas onda mudruj sa zicama i ostalim pi**arijama
GreenRyderLEGENDA

sep 2011.

.....mozes sa perforiranom trakom i sarafima fiksirat grlo za "krov".......a kolki ce prostor osvjetljavat tih 6 CLF-a?........
dupla-stotkaENTUZIJASTA

sep 2011.

pa nzn ugl biljke cu podignuti pa cu ih spushtati kako budu rasle i to je to... :) edit: tek sad ustvari kontam pitanje ( samo shto sam se probudio pa nznm nishta ko tetreb) xD pa osvetljavace visinu od 65cm duzinu 32cm i shirinu 1,1m :) planiram da drzhim 3-4 biljke u boxu jer rachunam bar 1-2 da budu mudonje pa na kraju bi ostale 1 ili 2 biljke .. :) LST obavezno :))

okt 2011.

Poshto veze nemam sa elektrikom tj. elektronikom bilo bi mi od koristi kada bi neko izbacio sliku kako povezati 4 CFL sijalice na jedan kabl poshto mi se ne igra sa strujom bez ikakvog znanja. Hvala unapred!
SekachAMBASADOR

okt 2011.

Ovako... Nije najljepse, ali je tocno... =)

nov 2011.

`to se ti e struje totalno sam glup. Hou napraviti svoj pc box tj. ve je skoro gotov, folija postavljena, napajanje preraeno, kupljene sijalice. E sad sam doaao do kabela, grla i uti nica. I to sam kupio i poato se ne razumijem u struju pitao u trgovini da mi spoje, ali oni ne spajaju. E sad, pro itao sam ovdje na prvoj stranici i tako spojio, plavu na nulu tj. onaj pipak koji dira sijalicu sa strane i smeu na pipak u sredini. Drugi dio kabela sam spojio tako da nisam pazio neki redoslijed gdje koja ~ica ide. Je li to u redu? Malo sam se usro kad sam pro itao da te mo~e struja strefiti pa nisam joa spojio u struju, mislio sam sutra kupiti brifer pa provjeriti je li to ok. `to se mo~e dogoditi ako stavim sijalicu u kabel koji sam napravio i uklju im u produ~ni sa sklopkom (koji je ugaaen) i onda upalim da vidim je li radi? Eto, pitam vas iskusnije ovdje da mi date savjet jer ne bi htjeo da neato zaserem... Pozdrav

nov 2011.

ili ce da radi ili da izbije osigurac, opusteno ;)

nov 2011.

Hvala, probao, radi :)
andre linogeISTRAŽIVAČ

feb 2012.

Pozdrav.Moze li mi samo netko odgovoriti je li moja shema za spajanje OK? Ne bih volio skuriti nesto prije ukljucivanja.(kriza,nema se love itd.) Hvala ImageShack® - Online Photo and Video Hosting
njrnjavaAMBASADOR

mar 2012.

na jedan kabel mogu rezli ite watta~e cfla? 23w+40+40+23?
H2O888LEGENDA

mar 2012.

naravno:sun2:
BladeZMAJ

mar 2012.

OK je samo pići,nemaš šta skurit osim osiguraća u kući eventualno.

dec 2012.

Pozdrav ekipa, malo se mucim oko svog pc boxa, sve je kupljeno jedino me spajanje rasvjete mu i, planirao sam staviti 4 cfl ~arulje unutra i spojiti na standardni produ~ni kabel sa 6 uti nica putem ove stvar ice:Plug in Outlet Socket Adapter Plug to Light Bulb New | eBay. I tu me strefio veliki LOL nigdje nemogu nai istu stvar samo za 220v struju...pretpostavka je da ih ne proizvode???? Od nekoliko elektromaterial trgovina u gradu niti jedna to nema...Da li je ovo kao Bigfoot svu su culi za to ali nitko nije vidio :)?? Pod pretpostavkom da se jednostavno ne proizvodi za 220 ii u na ~gance i zamoliti frenda da mi sve fino pospoji kako treba.
BladeZMAJ

dec 2012.

A zehbi ta zapadnjacka shranja...kupi kod nas normalo grlo i vaja con dios ;-)

maj 2013.

Jel se E40 grla mogu kupiti samo u specifi nim trgovinama za grow ili se mo~e npr. BauMax/BauHaus?? Pitam zato ato sam nedavno bio u baumaxu i pregledo uzdu~ i popreko police par puta, tamo gdje su grla, i da rak raka **be nisam vidio E40 grlo. Odem do lika koji je tamo bio radio i pitam ga imaju li mo~da E40 grlo, a lik me pogledao kao da sam pitao ima li mo~da mjesta u njegovom dvoriatu da zakopam truplo :ninja: :ninja: i odgovorio on meni da tako grlo ne postoji, da postoje samo E27 i E17... Pa ja reko nemo'a me **bat, kako taki lik mo~e radit s elektromaterijalima. Ja reko mo~da sam ja neato krivo gledo, kad otvorim opet forum i stranicu shop-a, kad ono cvijeta E40 grlo u opisu za HPS ~arulje. Mislim ono, samo ka~em ;)
petarsjenaISTRAŽIVAČ

nov 2020.

Pozdrav, imam u uti nici produ~ni koji podr~ava max 2500W. na taj produ~ni imam spojen pc vent, punjac za laptop 500W, punjac za mob i cfl 200W na e40 grlu koje sam spojio sa ~icom od 500W napajanja za ra unalo. dogodio mi se kratki spoj na toj uti nici, glavni osigura je isko io, dimilo mi se iz lampe. sve sam spojio na drugu uti nicu i sve i dalje radi osim lampe. grlo radi normalno, stavio sam drugu lampu i radila je, ~ice se ne dodiruju. uti nica na kojoj je to sve bilo spojeno ne radi. moje pitanje je ima li netko ideju je li mi uti nica zeznula lampu ili je lampa zeznula uti nicu? kupit cu novu lampu ali ne znam jel bi trebao neato promjeniti u spoju kod lampe ili samo zamjeniti uti nicu. noob sam sa strujom i ne znam di je problem i ato je tu uzrok a ato je posljedica. Unaprijed zahvaljujem na bilo kakvom odgovoru!

nov 2020.

To. Ako ne radi podigni/zameni osigura .
petarsjenaISTRAŽIVAČ

nov 2020.

podigao sam osigura , sve radi u kui osim te jedne uti nice i lampe iz koje se dimilo. sve ostalo ato je bilo spojeno na tu uti nicu radi.

nov 2020.

E sad bi trebalo skinuti uti nicu i proveriti fazu u samom provodniku, ako ni tu nema tra~iti mesto gde ima i ustanoviti gde je prekid. Edit 1 pa ide i 2. NE PI`ITE POST ZA POSTOM, OPCIJA EDIT BREEEE :grrr: :svadja::lol: EDIT 2: `to kupujea ako imaa drugu lampu? Spoj lampe i grla mora biti dobar ina e mo~e da varni i i da se zagreje. EDIT 3. Sasvim logi no, plava kad se u~ari tj. usija mora da zra i crvenom bojom :lol: a i da zadimi...:rasta:
petarsjenaISTRAŽIVAČ

nov 2020.

ako naem problem u uti nici, onda je vrlo vjerojatno spoj grla i lampe ok? ne vidim problem s tim spojem, mislim da sam sve ok napravio. uti nica je stara 15 godina. samo ne bih htio zamjeniti uti nicu i kupit novu lampu, sve ponovo spojiti i da mi se ponovi ovaj scenarij
petarsjenaISTRAŽIVAČ

nov 2020.

btw, hvala puno na odgovorima!
petarsjenaISTRAŽIVAČ

nov 2020.

druga lampa mi je plava. ova koja se dimila sad je crvena. sorry za post na post, radim izmjene posta od sad.

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se