VUTRA
ForumUzgajanjeOpremaProblem pri kupnji CFL
LEGACY

Problem pri kupnji CFL

86 odgovora8,815 pregleda

avg 2010.

Evo ovako doaao sam u trgovinu i kada sam razgledavao Cfl stedne zarulje vidio sam neke od 23W koje su koatale 30kn i na njima piae 200-300V tako neato . To bi trebalo znaciti da su to one od 2700k iako NEPI`E KOLIKO JE K . Zna i 2700 su za cvijetanje . No vidio sam joa 1 mislim 15W manji model i piae 200-300v Ali 6700K . I sad sam ostao zbunjen kako se ra una onda taj K , zato sto na 80% zarulja nepise koji je Hvala
upitnik???LEGENDA

avg 2010.

Pa sve mora da piae na sijalicama i koliko K i koliko Lum.... A ako nema te sve oznake karakteristika onda bolje da zaobiea te modele sijalica i krenea u potragu za poznatijim markama..... I pored tog na forumu ima toliko materijala da bi svak sve mogao da shvati... Nebi bilo loae da se malo potrudia i pro itaa... Zaheftane: NEONSKE i FLUOROSCENTNE Sijalice-Tehnicke karakteristike Eto pa se potrudi da nebudea zbunjen....
Che*LEGENDA

avg 2010.

ili jos laksi savjet... zbog kvalitete i omjera dobivenog ulozenog kupujes samo PHILIPS 23W ..imaju sve deklarirano na sebi. sve drugo je jedno obicno smece...osim Osrama. Cfl sam po sebi isijava malo , nije kao hps i kaj ce ti nesto sto ima 15w.--- jedino ak mislis kupiti takvih 20 i staviti iznad svakog vrha po jednu .. u protivnom.. smece.

avg 2010.

Ma naravno da bi uzimo Philips ali baa sam njih gledo i na njima ima samo 2700k Ili nist ni nepise... Stvarno neznam >_> Evo idem sad za sat 2 u chipoteku pa cemo vidit
mkashISTRAŽIVAČ

avg 2010.

Svaki bolji proizvoa mora imati podatke na ambala~i, a da je samo Philips mjerilo ulo~enog i dobivenog ne dr~i vodu...
Che*LEGENDA

avg 2010.

gle...sad mozemo uci u teoriju zavjere ALI samo jedno stoji i to ce potvditi svi koji su duze u ovome. Bilo koja trgovina kao sto je BAUHAUS;BAUMAX;PEVEC;MMERCATONE;MERCATOR;GRAMAT...itd na polici imaju Philips stedne zarulje koje su vrhunske kvalitete i najbolji omjer ulozenog dobivenog.Lako je moguce da nema na polici 6500k jer ljudi ipak vole bjelje svjetlo u wc-u :D kad sam ih ja kupovao..bile su u pevecu nekih 26kn,sad vidim da su malo skuplje,ali su savrsene. 23 w 1550lumena cijena ispod 40kn. Ali ako su svi ovdje svoje dnevnike zasnovali na philipsu koji je ''bas bas'' ne vidim zasto bi on isao u potragu za nekim kinezima koji se prodaju u trgovinama za 6x vecu cijenu nego vrijede. Nije ni philips Bogom dan,ali bar ima taj potpis na kojem sam uzgojio vrhunsku vutru i tog se drzim.

avg 2010.

Evo uzeo sam 3 CFLovke PHILIPS (1 mi se razbila putem >_>) evo na ambala~i piae : PHILIPS 23W Economy 230-240V ~ 50-60Hz E27 ES 6000h 1500 lumen 165mA cijena je 33kn Koliko je to K ? jel za cvijetanje ili vegu. Hvala

avg 2010.

pa to moze sluzit i za veg i za cvijetanje ako nemas hps, a koliko je to K to neam pojma
Che*LEGENDA

avg 2010.

pa kak se razbila , sve joj jeb** :P prema ovome ..nemam pojma :D ali ozbiljno, ukljuci u struju,ak je zuta onda je naravno 2700k ak je bijela 6500k (vegetacija). ne kuzim kako bas fali red gdje pise kelvinaza zarulje...

avg 2010.

Ma i ja idem i vidio neku babu straanu i pala mi na pod :) Baba infarkt dobila >_> Bijela je. Jako svijetli dovoljno je jedan pogled da ti se oci zamute. Znaci mogu s njima pocet..Jos cu otici po 2 sutra. Sada sam baa spojio adapter s ventilatorima za kuciste. Imam 2 velika 12cm i 1 mali 8cm Na mali sam stavio 12V na veliki 9V no stvarno slabo mi ide taj veliki ..(ni mali nije bas prejak) Taj veliki sumljam da ce dovoljno hladiti. Jos 1 nisam spojio no planiram isto 12V . Ima li kakvo rjeaenje da mi br~e vrte To su oni sto ispuhuju zrak bar mislim neznam koja je strana prava >_>

avg 2010.

Rjeaenje da ti se br~e vrte ventilatori je bolji i ja i adapter.Moraa im dati maximum struje i maximum ih zavrtiti,i pre i 5% ako treba ali nikako slabije.Mislim da je napajanje od kompa idealno za takve stvari,unaprijed prora unate.I za atedne bi trebalo biti dovoljno.Savjetujem ti da polako razmialjaa o HPS, svak ko voli i zavoli dragu nam biljku te~it e da joj omogu i nabolje i najva~nije,svijetlo,zemlju i vodu! Ali polako,samo spominjem,pa ako naletia da ne propustia priliku:) I Che ima HPS kao pomo no svjetlo ako se nevaram,ali je zapravo glavno!

avg 2010.

Ma ja sam stavio 12V ali ako stavim ja e bojim se da e pregrijati ..Hps cu mozda uzeti u fazi cvjetanja.

avg 2010.

Imam tu~nu vjest...Upravo sam razbio 2gu ~arulju >_> prvi put je baba kriva al sad...Talent Ne stvarno sam aljampav ... Ugavnom sutra opet u nabavku.. Jel ima neko za preporu it neki adapter marku i cjenu koji bi stvarno brzo vrtio moje ventove.
Che*LEGENDA

avg 2010.

prijatelju...meni su padale sa metra ,dva visine i ostajale citave... :) pa sta ti radis. :D ma stavis adapter,nadji kuci neki i izrezi,sigurno imas. Osim toga, samo da naglasim, ti ne trebas unutra 'oluju svih oluja' . nek se vrti da biljke imaju dovoljno zraka i to je to. Moji su ventilatori 6V ,donji radi na 3, gornji na 4.5V . Znaci nis posebno. I Greenpower je u pravu... svjetlo ti je najbitnije. ja imam 4x23 cfl i hps 70 koji je kao dodatno ali samo po sebi glavno svjetlo zbog Nm,valne duljine..itd...uglavnom nacina na koji isijava. ako imas dvije bijele, odi sad i kupi dvije zute i pocni s tim, s tim mozes izgurati od pocetka do kraja...ako bude trebalo kupis poslije jos 2700k. ali obavezno 23w... one su 1500lumena a one od 18-20 su ti vec 500 lumena manje..s tim da se ta ista lumenaza mjeri na par cm od sijelice,i ak kupis neku od 11w i stavis ju na 10-15cm imas jedno veliko 'nista'. slozi pa cemo dalje vidjeti kak ti ide :)

avg 2010.

ma ove su mi s pola metra pukle...bezveze..To su one s 4 cjevi..Ne spiralne. Uglavnom NA PHILIPSOVIMA nepiae koliko je K i to me uzrujava. Al posto bjelo svjetli uspio sam skuziti da ove 2 "preostale" su 2700znaci za vegetaciju. Ali vidio sam neke zarulje 6700 nisu filips i ima samo 15W Stvarno bio sam svugdje u chipoteci ni nemaju philips zarulje . Probat cu jos skoknut negdje. Ma meni se taj Ventilator toliko slabo vrti al mali je ok ...Tako da cu kupit jos koji mali i par zaruljica nadam se da ce sve biti ok ..

avg 2010.

Zaato mo~da? Ako ve razmialjaa ne razmialjaj puno.Ok 2-3 tjedna mo~ea izvu i samo s atednima ali kasnije u rastu i najva~nije u cvijetanju.Od 100% koje bi ti dala hps s atednima bi dobio 40%,govorim otprilike,samo ne ku~im ako ~elia zakinuti sam sebe.Ali ovo ne vjerujem,vjerujem da ea napraviti u skladu sa svojim mogu nostima.Samo znaj da koliko im daa da toliko i dobijea,a 3-4 mjeseca nije malo ekati.Zato nastoj da im bude svega u izobilju,pa e i tebi:) EDIT-i zaboravi te atedne od 15w,to je atedna na atedne a to je besmisleno.Struja stvara hedove,ili sunce.S trenutnim setapom se mo~ea u iti i na kraju zapaliti par pljuga,ali zaato kad mo~e narasti puno viae toga.Ra unaj za neato dobiti atednima da ti treba 4-5 atednih po biljci,s tim da su biljke do max 40cm kad ih poberea.Piaem sve otprilike,da shvatia koliko su atedne zapravo slabe,koliko se gubi kad su dalje recimo 15 cm od biljke/vrha.

avg 2010.

Nigdje ne~urim i trenutacno sam siguran da ce i HPS biti u grow boxu . Samo jos da se skupi nekih 100evra da mogu i one prigusnice bla bla neznam ni sam kako to ide...jer bez toga neide :ohno:...Volio bi da je Hps jednostavnija zarulja .Znaci neka 200W 250 Philips natijeva oko 350kn ako preko neta narucim nadam se da cu naci neku smrdljivu trgovinu , nezivim u vukoj***** ali stvarno nigdje nema... Edt- htjeo sam proci jeftino,brzo,kvalitetno No vidim da nije tako lako samo s stednim zaruljama tako da cu rae pri ekati nego brzati i sve zaj***
mkashISTRAŽIVAČ

avg 2010.

Ma ne treba ti 100€, pa ne radiš javnu rasvjetu... 250W natrij + prigušnica + propaljivač nekih cca 300kn. Greenpower1 i ekipa ti izračunaju koliko snage trebaš prema boxu i takvu žarulju kupiš... OK, ako se nema, šta sad, pričekati da se skupi para pa u shoping, najnormalnija stvar. Gdje se to može kupiti? Pošalji mi PM ako te zanima...

avg 2010.

Znam nego kad skupim para narucit cu preko dostave . Imam para ali neradim nigdje pa nemogu trosit ko manit. Samo da mi jos neko kaze neke odlicne Adaptere za 12V da ce se okretat brzo . Probao sam i staviti 12V na 12v vent ali isto slabo... Ja sumljam da ce to imalo ispuhati zrak. Dali da stavim neki jaci adapter ? Vise voltaze?

avg 2010.

Volti mora biti isto koliko i vent,nikako viae od 12v,mo~e manje ali se slabije okre e.Treba ti ja a ampera~a tj.snaga,viae wata(neznam objasniti stru no). Npr. na adapteru piae 12v i 700mA (miliampera).Uglavnom gledaj da je ovih ampera ata viae.Napajanje od kompa,neko staro koje je ispravno naea aba,ako poznaa nekog ko se igra kompovima.Ima aema na vutri kako upogoniti napajanje. kao kod automobila,yugi a upalia s 55 ampera ali nekog ja eg dizela ne ea mo i upaliti ispod 75 ampera.Manifestirat e se kao da je akumulator napola prazan,a zapravo je pun ali nedovoljno jak.

avg 2010.

Rekao mi je i prijatelj da su amperi vazni kod brzine na adapteru. Ok hvala pogledati cu da je sto vise ampera .

avg 2010.

u chipoteke sam neki dan vidia CFL ~arulje od po 40 w - 2700k (827). mislim kupit te 2 i jednu 23 w 6400k (865) box nije velik- to je ormar (joa u izradi) sa 50x40x70 Dx`xV ... posadit 1 ili 2 biljke - ako obe budu ~enske onda jednu izbacit jer e jedva bit i za tu jednu hehe jel bi to bilo dovoljno svjetla polako radim ovaj box cilo lito . ~elim ga pre dobro sakrit i napravit jer ne ~elim da me starci otkriju (jbg. kad misle sve najgore o vutri ) -.-"

avg 2010.

Ma kod nas u chipoteci nema Filips..Ostalo me nezanima , ma reko sam skupit cu si za tu HPS i miran sam .

avg 2010.

philips imaa u keruma... al mene zanimaju ove tornado atedne -- onaj Che ih ima takve al mislin da kod mene ima philips isto u chipoteke

avg 2010.

Ma nemamo mi ni keruma :) Idem u pevec vidit ili emezetu za koji dan..U pevecu mora biti
Che*LEGENDA

avg 2010.

a da nemas ti ventilator od 24V ili vise.. slazem se sa Green.om ali sto god da stavis od 12V,pa mora imati bar 1A a time i donekle okretati taj ventilator... osim ako ti ne ocekujes da odnese sve ispred sebe :D

avg 2010.

Ma onaj 12cm ako se nevaram imam spojen na 12V ali s 300mA Znaci treba mi isti takav adapter samo s 1000mA ili 1A

avg 2010.

ek pa jel isto 1000mA i 1A ako se ne varam..
Che*LEGENDA

avg 2010.

isto je.. krivo me shvatio.. zelio sam reci da su neke stvari vezane. pa uredjaji koji imaju 12V ce vjerovatno raditi na 1A .. kao da imas auto od 2000 kubika...vjerovatno stz je da je preko 100konja...tako i ovo.. ak ti pise 300mA,bilo koji adapter od 12 volti bi trebao raditi sasvim solidno... a ako nadjes neki koji ima 500mA recimo,radit ce ti jace...

avg 2010.

Ma dobro sam shvatio, ja sam rekao : kao 1000mA Je isto sto i 1A znaci pisat ce 1A ili 1000mA zakomplicirao sam :) No sve mi je jasno ..Evo sad me zanima jel ste vi sve ventove spojili na 1 adapter ili ?

avg 2010.

mo~ea spojit 2 bez problema na punja od mobitela . a mo~ea i 3 , 4 hehe probaj... nebi trebalo niata izgorit, samo e se preopteretit i nee radit, al onda skinea jedan ventilator i to je to :)
Che*LEGENDA

avg 2010.

ma samo slazi.. na greskama se uci :)

avg 2010.

Ma ja sam probo vec spojiti 2 venta na 1 adapter 12v I pocelo mi je nesto goriti na zicama >_> neka iskra ..

avg 2010.

nemo~e prigarat niata, mo~da je taj jedan adapter pre jak oba ventilatora, nzn... stavi ih viae il nai joa neki punja koi ti ne treba a ima druga ije oznake pa probaj na taj... mislin ako ti po inje dimit moa ga bacit :( bar je tako bilo u mom slu aju

avg 2010.

Neznam ja sam vjerovatno probao 2 zice na 1 >-< moguce da je doslo do nekog spoja >_> ...

avg 2010.

pa jel ti taj ventilator radi sad.. to me zanima...

avg 2010.

I ja sam tako neato napravio al mi poslje nije radio..

avg 2010.

Meni radi.

avg 2010.

ovo oko pregrijavanja mi se ini da je adapter slab po amperima(struji). ako adapter ima 12 V i 1 A ili 1000 mA to zna i da se na njega mo~e zaka it 4 venta od 12 V i 230 mili ampera. ja nebi viae stavljao jer mo~e doi do pregrijavanja. ovo oko napajanja s kompa nisam probao ali mi se ini najbolje jer komp mora puno struje imat i ako netko ima volje neka proba. najbolje pitajte ako netko od elektri ara ima. :D
AndrijaJAMBASADOR

avg 2010.

da ne otvaram novu temu... a ova je vidim aktualna spiralna vs. cijevna zarulja - smjer max.emitiranja svjetla (neznam kako bi to drukcije nazvao) pretpostavljam da ove cijevne u kombinaciji s reflektorom najbolje funkcioniraju u vodoravnom polozaju naspram reflektora ? a spiralne (nekako mi se cini kad gledam u nju da mi nekako najvise smeta kad ju gledam u vrh) ? ili to uopce nema veze tipa pa one recimo emitiraju istu jacinu svjetlosti recimo u 270 stupnjeva (ako uzmemo u obzir grlo) ? pa ako netko zna nesto vise o ovome bio bih mnogo zahvalan :)

avg 2010.

Na kakve cijevne ~arulje mislia?Neato me buni,ili mo~da tra~ia dlaku u jajetu ~arulji,hehe.To su uglavnom tako sitne razlike(ako je ono na ata ipak mislim) da je zanemarivo,ali mo~ea misliti logikom.Svaka ~arulja ide vodoravno,bila ona spiralna ili cijevna.Da se puno raspravljati:rofl:
Z&NZMAJ

avg 2010.

`to se spiralnih tie,mislim da je odprilike isto dali je vodoravno ili okomito.Jedino je pitanje dali ti tako zauzimaju previae mjesta,a za ravne si u pravu-definitivno je bolje vodoravno.
AndrijaJAMBASADOR

avg 2010.

npr. philips tornado (spiralna) i philips economy (cijevna) a ovo za dlaku, hmm.. da ti kazem da imam jedno 6 zarulja (21W,23W,24W) od kojih cu iskoristiti 2 a moram jos kupiti 4 philips tornado 827 i najmanje jos jednu philips tornado 865... trebao bi biti neki setup u pc big toweru d40xs20xv65: =III= (ovo bi bio polozaj) za cvjetanje npr. = - 4 tornado spiralne 827 (iz tog razloga pitam posto su dvije okrenute prema grlu) III - 25W 4000K-4100K, 25w 6500k(spiralna), 23w philips economy 827 e sad, kad bi nasao jos mjesta za smjestiti jednu od 5000k....... ili bi to bilo previse ovih koje nisu 2700K :) ? samo da spomenem, kad sam kupio ovu 25W 4000k i stavio je u (to se nemoze nazvati boxom ali recimo tako 70% otvoren) box , biljka ispod nje je doslovno poludila... Kada sam biljke stavio na balkon, stavio sam tu zarulju u kuhinju gdje je bila neka biljka i ta je gotovo instant ozivila... uglavnom nisam jos totalno siguran :) p.s. kupio sam sve raspolozive folije (za auto od 9kn (zguzvana), za auto od 20kn (ova ima kruzice po sebi), 2 tipa folije za zamatanje (razliciti proizvodjac) al jos neznam s cim cu box oblozit, neki prijedlog ? a di je tek filter ili neka druga kombinacija , s kucistem se vec tjedan i pol , natezem svaki dan 18-24 ..) :happy031: thx
Z&NZMAJ

avg 2010.

Ovo je ve stotinu puta napisano,ali evo i stotinu i prvi put :icon_lol: Dakle,za vegetaciju su temperature boje u rasponu od 3500K do recimo 6700K,a idealno bi bilo izmeu 4000K i 5000K,odnosno,ako imaa recimo 4500K,to bi bilo to. Dobre su i kombinacije razli itih temp. boje kao npr. nekoliko komada 2700K + nekoliko 6500K. Za cvjetanje su pak temp. boje od 2000K do 3500K.HPS(natrijeva) ~arulja ima temp. boje 2000K,neke imaju 2050K,a cfl se naj eae nalazi u temp. boje 2500K i 2700K i te su najbolje za cvjetanje,dok je sve oko 3000K i viae (do 3500K) "dobro",ali preporuka je manje. :bis::icon_lol:

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se